09.07.05, 17:28
Wiem, ze ten antybiotyk jest nieosiagalny w Polsce. Ale jezeli chodzi o leczenie boreliozy to niewatpliwie robi on furore w Ameryce (a takze w Europie).
Gdzies tak na moje wyczucie jakies 70% ludzie sie na tym leczeniu dramatycznie poprawia, a lek jednoczesnie nie az tak czesto (w kazdym razie w porownaniu z innymi antybiotykami) powoduje objawy uboczne (np bole brzucha) lub przerost drozdzy.

Ketek nie przenika przez bariere krew-mozg, ale pomimo to dochodzi do znacznej poprawy objawow neurologicznych, poprawy koncentracji i myslenia.
Lek nalezy do makrolidow, ale w przeciwienstwie do innych lekow tej grupy ma dwa punkty uchwytu w swoim dzialaniu na bakterie, a nie jeden jak reszta makrolidow. Niekiedy wiec jest klasyfikowany jako ketolid a nie makrolid.

Lek jest bardzo kosztowny. Uzywany jest w monoterapii lub w kombinacji z innymi antybiotykami.
Obserwuj wątek
    • wroteknowynick Re: Ketek 09.07.05, 17:52
      No tak ale kto ci przepisze antybiotyk ,mi juz powiedzieli ze chorobe mam
      wyleczona bo bylem dwa razy w spzitalu i dostalem full dawke ceftriaxonu
      miesieczna i ze przeciwciala sie utrzymuja to nic nie znaczy bo moga sie
      utrzymywac cale zycie. tak mi powiedziala profesor hermanowska szpakowicz ,szef
      kliniki infekcji i neuroinfekcji w bialymstoku. powiedziala mi takze ze ile razy
      bede robil badanie to i tak beda mi one wychodzili dodatnio caly czas ,ale mimo
      tego tekstu zrobila mi western bloota ktory znowu wyszedl dodatnio (jakis
      najnowszy model tego westerna bo wyklucza reakcje krzyzowe) no i jak slyszalemn
      western tez niz nie znaczy bo nie ma poziomu przeciwcial na nim smile))

hehehehe to skad ja mam wiedziec czy jestem chory jak 20% ludzi zdrowych ma
      przeciwciala ,jak jestem chory mam przeciwciala jak sie wylecze to bede mial
      dalej przeciwciala . poco sie wogole robi te testy skoro one nic nie znacza ?
      Ciekawe czy jak umre to tez bede mial przeciwciala ,czy w niebie tez bede je
      mial oraz przy reinkarnacji LOL
      • artur737 Re: Ketek 09.07.05, 18:39
        Borelioza jest kontrowersyjna. Ale to rowniez znaczy, ze oporcz tych negatywnych profesorow i lekarzy znajda lekarze majacy inna opinie o boreliozie i beda kontynuowac twoje leczenie.
    • elefantinum Re: Ketek 30.07.05, 20:54
      Szanowny arturze 737!
      czy lekarz w Polsce może wypisac receptę na ketek, a ja zrealizowałabym ją np.
      w Niemczech? Ile orientacyjnie kosztuje w jedna kuracja? Dla mnie jest
      szalenie ważne zniesienie,przynajmniej częściowe,objawów neurologicznych, bo
      mogę stracić pracę.
      Dziękuje za odpowiedź
      Mirka
      • artur737 Re: Ketek 30.07.05, 21:02
        Nie mieszkam w Polsce i tego nie wiem.
      • renatakw Re: Ketek 30.07.05, 21:11
        Witam. Jestem nałogową czytelniczką tego forum ponieważ sama choruję na boreliozę. Muszę powiedzieć,że wszystkie wypowiedzi napisane tutaj stanowią nieprzebraną skarbnicę wiadomości o boreliozie w różnych odmianach i wiele się z tego nauczyłam. Chciałam uzupełnic wiadomości na temat leku "ketek". Sama szukałam możliwości kupienia go w Polsce i okazuje się,że jest to lek dopuszczony do sprzedaży w naszym kraju i przy odrobinie dobrej woli aptekarza lub hurtownika leków można go sprowadzić bez problemów. Jedna tabletka 400 mg kosztuje ok. 4 euro czyli ok. 16 zł.Pozdrawiam. Renata
        • artur737 Re: Ketek 30.07.05, 21:22
          A leczy sie 2x400 mg czyli 8 Euro dziennie.
        • wonderman Re: Ketek 30.07.05, 21:50
          Dopuszczenie leku do obrotu oznacza, ze aby legalnie go zakupić w apctece:

***trzeba wcześniej uzyskać pozytywną opinię krajowego konsultanta w danej
          specjalizacji medycznej [choroby zakaźne - Prof. dr hab.med. Andrzej Gładysz
          (AM, Wrocław) ]

***hurtownia sprowadzająca lek musi potwierdzić, że lek jest dopuszczony ale
          nie ma go w obrocie na terenie Polski

Jesli lek jest dopuszczony do obrotu to nie trzeba się jedynie starać o zgodę
          ministerstwa zdrowia na sprowadzenie leku.
    • 12.07.66jg Re: Ketek 30.07.05, 22:43
      Czy mozna ow lek nabyc w polsce bez recepty jezeli aptekarz zgodzi sie go
      zamowic?
    • renatakw Re: Ketek 31.07.05, 15:03
      z tego co sie zdążyłam zorientowac to jest to TELITHROMYCINA - półsyntetyczny makrolid zrobiony przez Francuzów z erthromyciny
      • artur737 Re: Ketek 18.07.06, 15:46
        Pobijam by nie zniknal
        • tosho Re: Ketek 25.09.06, 23:50
          Leczy sie ktos z Was Ketekiem ? Jakie rezultaty ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka