Dodaj do ulubionych

test Elisa a WB

04.10.06, 19:30
Artur napisz mi, skąd masz te informację, że Elisa nie jest dobrym testem? O
ile ja wiem, to są te same testy, tylko WB jest dokładniejszy, pokazuje
podział na prążki, czego w elisie nie ma, ale generalnie wynik powinien się
potwierdzić. Dlatego elisę stosuje się jako przesiew.
U mnie te wyniki się potwierdziły, WB pokazał, które białka mają odczyn dod.
Czy u kogoś z Was było tak, że elisa test był ujemny, a WB w tym samym czasie
dodatni?
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: test Elisa a WB 04.10.06, 19:31
      Przeczytaj FAQ
      • majka365 Re: test Elisa a WB 04.10.06, 19:38
        No to dzięki za odpowiedź.
        • tosho Re: test Elisa a WB 04.10.06, 19:48
          Forum ma juz prawie pol tysiaca zarejestrowanych uzytkownikow.

Codziennie kilka nowych osob sie pojawia wiec jak Artur ma odpowiadac na
          podstawowe pytania.

FAQ czyta sie jeden dzien...
          ...choruje sie latami
          • majka365 Re: test Elisa a WB 04.10.06, 19:53
            tosho napisał:

> Forum ma juz prawie pol tysiaca zarejestrowanych uzytkownikow.
            >
            > Codziennie kilka nowych osob sie pojawia wiec jak Artur ma odpowiadac na
            > podstawowe pytania.
            >
            Zwyczajnie, wydaje mi się, że po to założył to forum. Poza tym tych pytań jest
            zwykle kilka dziennie, to chyba nie jest takie trudne. Ile zajmuje napisanie
            odpowiedzi? Naprawdę tak dużo czasu? Poza tym opiekunami forum mieni się więcej
            osób.

> FAQ czyta sie jeden dzien...
            > ...choruje sie latami
    • enika353 Re: test Elisa a WB 04.10.06, 19:51
      u mnie Elisa byla 2 razy ujemna, 4 tyg i ok 12tyg po zakażeniu, a WB po 8 tyg
      dodatni. Teraz badana zostały wysłane do PZH(oczywiście tez Elisa), poniewaz
      domagalam sie leczenia na zakaźnym, a bez wyniku (Elisy, bo prywatnie zrobiony
      WB sie nie liczy)i bez rumienia ne beda leczyc i juz!)Podejrzewam, ze teraz
      Elisa bedzie tez ujemnasmilei na tym zakończy sie moja przygoda z panstwowa słuzba
      zdrowia! Gdybym nie znalazła forum i "oswieconego" lekarza (oczywiscie
      prywatnie) do dzisiaj odbijana byłabym jak piłeczka pinpongowa miedzy
      specjalistami różnej maści i ostatecznia zakwalifikowana jako nerwica!
      Dzięki "wiarygodności" Elisy zmarnowałam 2 m-ce na szukanie przyczyn
      dolegliwosci zamiast na leczeniesad(
      To tyle na temat Elisy!
      • majka365 Re: test Elisa a WB 04.10.06, 19:55
        Dzięki Enika za odpowiedź - to właśnie chciałam usłyszeć. Czyli jednak nie
        potwiedza się. Cieszę się, że masz dobrego lekarza. Pozdrawiam
        • klematis7 Re: test Elisa a WB 04.10.06, 20:04
          majka napisala:
          "Zwyczajnie, wydaje mi się, że po to założył to forum. Poza tym tych pytań jest
          zwykle kilka dziennie, to chyba nie jest takie trudne. Ile zajmuje napisanie
          odpowiedzi? Naprawdę tak dużo czasu? Poza tym opiekunami forum mieni się więcej
          osób."

Probowalam byc z forum na biezaco. Dalam sobie jednak spokoj, bo dzieci plakaly
          z glodu, w lazience walaly sie sterty prania a dom wygladal jak po tornado. Nie
          wiem, jak Artur to robi, podziwiam go za to. Ja moge sobie forum odpuscic, ale
          on nie, przeciez jest odpowiedzialny za to, co my tu wypisujemy. (Czasami
          niektore posty znikaja w chwili, kiedy sie pojawią!).
          Czytajcie FAQ, oszczedzimy wszystkim wiele czasu
          • majka365 Re: test Elisa a WB 04.10.06, 20:14
            Klematis, to co piszesz to prawda, ale ja naprawdę nie o tym! Ja tylko uważam,
            że skoro już ktoś siada do klawiatury i zaczyna odpisywać komuś to mógłby
            poprostu właśnie udzielić odpowiedzi, a nie siadać po to, żeby
            napisać: "przeczytaj faq"!!! To jest napisane w nagłówku forum i każdy wchodząc
            tutaj to czyta. A odpowiedź często nie zajmuje wcale więcej miejsca niż to
            tłumaczenie, że odpowiedzi trzeba sobie poszukać w spisie treści!
    • majka365 Re: test Elisa a WB 04.10.06, 20:21
      A co z tą niską temperaturą też mi nie powiecie? Chodzi mi o obniżoną
      temperaturę ciała. To jest charakterystyczne w boreliozie? czy ktoś z was tak
      miał.? Dziś to przeczytałam w wątku Iiany, a do tej powy wiedziałam tylko o
      stanach podgorączkowych. Tylko nie piszcie błagam żebym czytała faq - poprostu
      nie znoszę tego! To co z tą temperaturą? smile))
      • klematis7 Re: test Elisa a WB 04.10.06, 20:38
        temat temperatury w boreliozie pojawia sie bez przerwy, wszyscy maja z tym
        jakis problem. I ja sie wtedy zastanawiam, jaka ja mam temp, ale nie mam czasu
        jej mierzyc. Wiec nie mam tego problemu smile
        • tosho Re: test Elisa a WB 04.10.06, 20:42
          ja tez juz dawno nie mierze bo nic to nie zmieni

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=46756351&v=2&s=0
          • majka365 Re: test Elisa a WB 04.10.06, 20:45
            Dziękuję za odpowiedzi. Tego wątku o temperaturze akurat nie czytałam - dzięki
            Tosho. Trzymajcie się smile))
            • dziubolek2 Re: test Elisa a WB 05.10.06, 11:33
              Ja robiłam pierwszy raz ELISE - wyszła pozytywnie, po 2 tygodniach robili mi na
              Wolskiej - wyszła negatywnie, pojechałam po 2 dniach do Białegostoku i miałam
              robioną jednoczesnie ELISĘ, która wyszła negatywnie i WB, który wyszedł
              pozytywnie. Po 4 miesiacach WB - wyszedł dyskusyjnie a teraz robiłam ELISĘ, ale
              nie chce mi się jechać po wyniki.
              Jak widać rosyjska ruletka ze wskazaniem na większą celność WB.
              • iiana1 Re: test Elisa a WB 05.10.06, 14:50
                Pierwsza Elisa zrobiona prywatnie uzyskalam wynik pozytywny. Zakaznicy
                powtorzyli elise w szpitalu dwukrotnie i wyszla negatywnie, wyrzucili mnie do
                domu mowiac o histerii medialnej i ze jestem zdrowa.
                Prywatnie Western blot pokazal ze mam borelie.
                Ponowna elisa w szpitalu juz za granicami Polski- negatywna, nie chciano w
                pierwszej chwili podjac sie leczenia uwazajac z jesem zdrowa. Polozylam im na
                stol tlumacznie przysiegle wynikow Western Blota zrobionego w Polsce. Profesor
                dopiero wtedy powiedzial ze bedzie leczyc.

Generalnie w przeciagu poltora roku:tylko dwie Elisy dodatnie, kilka -bodajze
                7lub 8 Elis negatywnych, natomiast wszystkie 3 Western Bloty dodatnie.

I jako opiekun i uczestnik forum , nie zmienie zdania. CZYTAC FAQ.

Ps dla Majki- informacja dla Ciebie na watku Doroty pt "Encorton i antybiotyk"
                • iiana1 Re: test Elisa a WB 05.10.06, 15:13
                  no i wlasnie ( tu do Doroty)- pomylilam wlasnie Twoje watki !!

info dla Majki znajduje sie na watku Doroty pt."Co robic" .

No jasny szlag mnie trafia, mam ostra neuroborelioze,bole glowy ,czarne
                  klaczki w oczach i drzenia rak i nog , okropne bole. i niemam sily zapamietac
                  co i jak i jeszcze gdzie kto pisze.Wszyscy tu mamy problemy cholerne ze
                  zdrowiem. Nie tylko Artur , choc zdrowy ,nie ma do tego czasem glowyi
                  pamieci.Uwierzcie!
                  Trzymajmy sie swoich watkow lub dopisujmy do istniejacych juz hasowych
                  nasze pytania
                  Np. odnosnie temperatury, znajdzcie watek o temperaturze, tam niech sie
                  rozwija dyskusja na ten temat. Minocyklina-prosze bardzo pociagnac watek juz
                  isniejacy o minocyklinie.Beda tam wszystkie info za i przeciw uzywania
                  minocykliny, jakie herxy, czy pomaga itp.To takze pomoc dla tych co szukaja
                  jakiegos hasla bo wlasnie trapi ich jakis problem. To pomoc dla nas. I
                  dopisujcie male raporty o tym co bierzecie i w jakich dawkach , jakie objawy
                  macie, jakie badania w watkach o historii swojej choroby-takie raporty jakie
                  przedstawiacie swoim lekarzom. Nam tez bedzie latwiej zobaczyc co i jak z wami
                  i ew doradzic.

i post scriptum :
                  Niestety. W przewleklych i trudnych do wyleczenia chorobach najwieksza i
                  najtrudniejsza rzecza jest nasza cierpliwosc. Cierpliwosc i konsekwencja
                  • dziubolek2 Re: test Elisa a WB 06.10.06, 11:38
                    A gdzie Ty się za granicą leczyłaś i u kogo? I czy skutecznie lub inaczej? Tak
                    na przyszłość chciałabym wiedzieć. U nas nie ma prywatnych szpitali z
                    prawdziwego zdarzenia. Ja po Białymstoku, żeby kontynuować dawanie w żyłę
                    przeniosłam się do prywatnej kliniki (jednej z najlepszych) a jak dostałam
                    zatrucia antybiotykami to i tak odesłali mnie do Bielańskiego, gdzie 13 godzin
                    leżałam na izbie przyjęć i powiedziano mi, że dopiero jak ktoś umrze to
                    przeniosą mnie na oddział. Po 13 godzinach i lekkim opanowaniu biegunki
                    uciekłam.
    • majka365 Re: test Elisa a WB 06.10.06, 19:26
      Miałam już nie pisać, ale odpowiem Iianie. Widzisz ja czytam to forum od
      początku jego powstania, wcale nie jestem jak to napisałaś - nowym
      uczestnikiem. Do faq zajrzałam kiedyś jak Artur je urworzył - nie czytałam go
      bo zawierało to, co było wcześniej w wątkach. No a ja o boreliozie wiedziałam
      juz aż za dużo.
      Chodzi o to, że niby dużo wiem, ale mimo to jeszcze ogarniają mnie wątpliwości.
      I wtedy potrzebuję zadać pytanie. Nie czytać faq. I wtedy potrzebuję żywej
      osoby, która na to pytanie odpowie. Choćby było głupie i powtórzone na tym
      forum 99 razy. Mi głupiej wydawało się, że od tego jest forum. Że można
      porozmawiać. Już rozumiem, ze opiekunowie tego forum sobie tego nie życzą. Że
      przeszkadza im bardzo gdy ktoś parę razy pyta o to samo. Może powinniście nie
      wpuszczać tu chorych?

Dzięki Franiolek za odpowiedź, widzę po Waszych przykładach, że Elisa
      rzeczywiście wcale się nie potwierdza w WB. U mnie to był pewnie przypadek.
      Dziękuję, bo właśnie takie przykłady chciałam przeczytać.
      Franiolek trzymam kciuki - zdrowiej!!! I nie gniewaj się na mnie smile))
      • artur737 Re: test Elisa a WB 06.10.06, 19:32
        Nie wiem skad ci sie bierze ta arogancja i wysokie wymagania. Forum jest prowadzone na zasadzie pracy spolecznej a nie platnego etatu. Wiekszosc twoich postow jest klotliwych, antagonizujacych a czasami i nieprawdziwych. Pamietam przynajmniej jeden, ktory musialem usunac.

Od czasu jak sie wlaczylas w forum to ciagle 'stroisz fochy'

Wiec moze po prostu zacznij od siebie z tym poprawianiem swiata.
      • franiolek1 Re: test Elisa a WB 06.10.06, 19:38
        Co Ty, ja sie nie gniewam. Ty tez lecz sie i zdrowiej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka