Dodaj do ulubionych

jestem nowa

19.07.09, 10:36
witam
jestem nowa na forum
badanie WB wyszło dodatnie w klasie IgM ( OspC - B.spielmani +8pkt)
a ujemnie IgG ; w obu klasach p41 - 1pkt.

badanie było wykonane z uzyciem testu firmy Mikrogen ( Niemcy)
czy macie jakieś informacje czy to dobre testy?
Obserwuj wątek
    • grizac Re: jestem nowa 19.07.09, 14:44
      Nie znam się na firmach produkujących testy, ale lekarz prowadzący diagnostykę
      raczej się zna:
      forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html?f=26140&w=82745941&a=83541167
    • patria5 Re: jestem nowa 21.07.09, 10:53
      tak po krótce będę opisywać swoją historię . . .
      dziś po urlopie z wynikami w ręku udałam się do lekarza pierwszego kontaktu;
      choć bezpośrednią przyczyną wizyty jest ból ucha-nie ucha, kłujący, pulsacyjny,
      w okolicy ucha ( bez cech przeziębienia, temperatury czy kataru)
      dostałam skierowanie do zakażnika, neurologa, laryngologa
      na jutro udało mi zarejestrować się z wizytą do laryngologa - sukces!
      reszta - pożal się Boże, neurolog na wrzesień, a zakaźnik na marzec 2010.... z
      dodatnim wynikiem WB !!! .... ręce opadają....
      dr Wielkoszyński na urlopie
      udam się do oewgo zakaźnika prywatnie ( jak mi się uda dodzwonić)

w związku z tym mam pytanie o opinie n/t Szpitala Zakaźnego w Gliwicach, a
      konkretnie dr Miczki - wiecie coś może? jal leczy? na forum chyba się nie ujawnia...
    • izek.1 Re: jestem nowa 21.07.09, 18:56
      Ręce to mi opadły, jak przeczytałam gdzie Ty chcesz się udać na
      leczenie.Poczytaj jeszcze trochę wątków i ucz się na doświadczeniach jakie mieli
      z zakaźnikami inni ludzie z forum.Pozdrawiam życzę odnalezienia prawidłowej drogi.
      • koala101-0 Re: jestem nowa 21.07.09, 20:00
        Nie trać czasu, szukaj lekarza forumowego, który Cię szybko przyjmie.
        • patria5 Re: jestem nowa 22.07.09, 12:06
          mam zamiar leczyć się u dr forumowego w Zabrzu.,ale dziś jest 22 lipca, a dr na
          urlopie i dopiero w połowie sierpnia zacznie przyjmować...
          żeby nie tracić czasu zacznę leczenie antybiotykiem, który mam nadzieję dostanę
          od tego zakaźnika - żeby nie tracić czasu
          i poczekam na powrót dr Wielkoszyńskiego

a pytanie dotyczyło tego konkretnie lekarza z Gliwic... dr Miczki
          czy macie jakieś zdanie na jego temat?
          • patria5 Re: jestem nowa 24.07.09, 12:21
            a więc dr Miczko - oczywiście smile nie leczy wg ILADS
            any way historii ciąg dalszy
            zlecił antybiotyk DUOMOX 2xdz.1 tab
            i badania Elisa, tarczycę,ALAT i morfologia

cdn

smile
            • patria5 Re: jestem nowa 01.09.09, 13:51
              od wczoraj łykam "cukierki" zalecone przez dr Wielkoszyńskiego
              doxy 2x2
              roli 2x1
              plus probiotyki i wspomagacze
              tini za 2 tyg.
              objawów boreliozowych na razie brak, podstawą leczenia jest dodatni wynik WB IgM
              • patria5 Re: jestem nowa 15.09.09, 12:15
                czy w trakcie kuracji antyboreliozowej można stosowac leki przeciw
                grypie/przeziębieniu?
                przyjmuje doxy, roli i tini plus wspomagacze
                ale od 3 dni męczy mnie jakiś wirus ( myślę, ze to nie herx, bo i dzieci mają
                katar i pokasłują); samopoczucie grypowe ale bez podwyższonej temp., boli mnie
                głowa, z nosa się leje, pobolewają ręce, nogi, plecy
                czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania leków jak np. Gripex czy Ferwex?
                • zazule Re: jestem nowa 15.09.09, 13:07
                  mozna stosowac, tak mowi dosw forumowe ale oczywiscie zapytaj tez
                  swojego lekarza.

Napewno mozna tez brac ibuprom lub aspiryne.
                  pozdr
                  z
                  • patria5 Re: jestem nowa 25.09.09, 09:04
                    witajcie
                    kończę dwutygodniowy puls tinidazolu ( plus inne abx)
                    bez radykalnych objawów
                    jedynie drobne dolegliwości np. u podstawy czaszki wyczuwalne niewilkie
                    wzgórki, bolesne w dotyku ( teraz od kilku dni po prawej stronie, wcześniej było
                    coś takiego w innym miejscu); pobolewanie nóg od kolan do kostek, rąk od łokci
                    do dłoni - raczej delikatne, bez ostrego bólu

jedyny dokuczliwy objaw to gorycz w ustach
                    czy to jest objaw złego stanu wątroby?

• ewewa1 Re: jestem nowa 25.09.09, 10:21
                      Ja tez pierwszy puls tini przeszłam całkiem dobrze zaczęło się trochę po
                      skończeniu tini. Miałam podobnie i z bólami nóg czy rąk i z tymi guzkami przy
                      czaszce mam je nadal w różnych miejscach głowy. Mogę powiedzieć, że pierwszy
                      miesiąc leczenia był dla mnie zbawienny bo trochę odpoczęłam od bólu niestety
                      drugi już taki fajny nie był. I nadal fajnie nie jest aczkolwiek poprawa
                      następuje i czuje się lepiej. Ja miewam tez gorycz w ustach ale wyniki na
                      wątrobę są ok. odkąd odstawiałam cukier to wciąż mi jest gorzko. Jeżeli nie
                      jesteś pewna to zrób badania na wątrobę. Pozdrawiam Ewa
                    • zazule Re: jestem nowa 25.09.09, 16:11
                      ten smak gorzkitynicjedni czuja inni nie, podobnie zreszta jak
                      klarytromycyny. Moim zdaniem to zwykły skutek uboczny, ja tez tak
                      mam a watroba bardzo ladna. Niekotrzy uwazaj ze ten sam to herx ale
                      moim zdniem to jak pisłam wyzej zwykły skutek uboczny leku.

Metronidazol odczuwam jako słodki a to lek o b podobym dzialniu do
                      tyni.

Czasmi jest tak ze pare dni po zakonczonym pulsie tyni moze przyjsc
                      pogorszenie.

pozdr
                      z

• patria5 Re: jestem nowa 28.09.09, 10:30
                        "Czasmi jest tak ze pare dni po zakonczonym pulsie tyni moze przyjsc
                        > pogorszenie."
                        no to chyba przyszło... sad
                        od wczoraj boli mnie szyje, lewostronnie, a zeby sie obejrzeć za siebie muszę
                        zrobić półobrót....
                        do tego grzybek sad
      • dafni Re: jestem nowa 10.11.09, 17:17
        A czy kiedykolwiek byłaś u lekarza chorób zakaźnych? Dlaczego
        odradzasz wizytę w szpitalu?
        Myślę, że dla osoby która dopiero zacznie leczenie ważna jest
        świadomość, że leczenie metodą "lekarzy forumowych" nie jest jedynym
        wyjściem. Każdy powinien sam podjąć decyzję na podstawie pełnych
        informacji. W Polsce od lat istnieje skuteczna procedura leczenia
        boreliozy, która nie opiera się na megadawkach antybiotyków. Co
        więcej tak radykalne leczenie uważane jest przez oficjalne
        stowarzyszenia lekarskie za bardzo toksyczną i niebezpieczną.
        Problem polega na tym, że jest zrobiony ogromny szum w sieci wokół
        metody forumowej, a lekarze zakaźni nie mają czasu na takie
        promowanie sięsmile
        Myślę że kluczowe jest nie poddawanie się panice i poznanie racji
        obu stron przed podjęciem leczenia.
    • izek.1 Re: jestem nowa 28.09.09, 11:33
      Ja tę gorycz w buzi kojarzę (u siebie) właśnie z narastającym grzybkiem.Te
      słynne półobroty,żeby zobaczyć co jest z boku..
      • patria5 Re: jestem nowa 29.09.09, 08:13
        gdzie kupujecie Candida Clear?
        obeszłam ostatnio kilka aptek, nie mają - mieli zamówić - nie ma w hurtowniach...
        • 1-ludka Re: jestem nowa 29.09.09, 09:40
          Ja kupuje w sklepie ziolowym (z ziolami),a aptece u nas tez nie ma.
          • ewewa1 Re: jestem nowa 29.09.09, 09:55
            ja kupuję przez internet www.e-vita.istore.pl/cgi-bin/shop.pl
        • halika51 Re: jestem nowa 29.09.09, 11:20
          Ja kupuję już od roku tutaj,nigdy nie miałam problemu,szybko
          otrzymuję- www.allegro.pl/search.php?
          sg=0&string=Candida+clear
          • patria5 Re: jestem nowa 20.10.09, 16:05
            od jakiegos czasu mam zmieniony zestaw
            pozostał Rolicyn
            do tego tetracyklina 2x3
            i za kilka dni kolejny puls tyni 14 dni
            wkurza mnie, ze nie potrafie rozróżnić pewnych objawów infekcji np. wirusowej od
            herxa, ze nie jest to jakieś bardziej jednoznaczne
            bo np. teraz wlazł mi jakiś ból w okolicy pasa, po jednej stronie, kłujący,
            pulsacyjny, powiedziałabym , ze jest to nerwoból; poczatkowo mnie tam swędziało
            - jakby metka z ubrania urażała, teraz boli... obejrzałam się dokładnie - mam 1
            małą krosteczkę.... będę obserwoawać w kierunku półpaśca... ale sama nie wiem...
            może to herx?
            ale z drugiej strony - dzieci też mają jakąś infekcję wirusową - podwyższona
            temp., bez kaszlu i kataru....
            no i wkurza mnie, ze jest to takie niejednoznaczne!
            • szila2008 Re: jestem nowa 20.10.09, 16:50
              Zgadzam się z tobą.Ja też miałam wczoraj temperaturę i łamanie w
              nogach i nie wiedziałam czy to grypa czy herxy.W sumie dla nas nie
              ma znaczenia?Ja też mam gorzki smak w ustach ale może przejdzie po
              Tyni.
              • patria5 Re: jestem nowa 24.10.09, 13:22
                boli i boli... bylam u lekarza POZ, żadnej wysypki nie ma, to nie półpasiec,
                raczej neuralgia - dostałam leki doustne przeciwzapalne..
                trochę się martwię bo do już i tak niezłej baterii leków dochodzą następne i to
                mocne...
                czy wy też macie neuralgie? czy to czety objaw przy boreliozie czy raczej
                niezwiązane? jak sobie z tym radzicie?

• babaelka-0 Re: jestem nowa 24.10.09, 17:36
                  Witam!
                  Bole neuralgiczne trzeba przeczekac.Mozna wspomodz sie p/bolowymi.
                  Wydaje sie,ze tego typu bole sa wpisane w nasza chorobe.

Pozdrawiam
                  Elka
                  • patria5 Re: jestem nowa 10.11.09, 08:31
                    kolejny puls tyni za mną
                    nerwoból w okolicy żeber ustąpił po lekachprzeciwzapalnych
                    no ale dobrze było krótko
                    ostatnio znów zaczęło boleć od ucha, skroń, oko... tak jeszcze nie mialam....
                    ból znów pulsacyjny, ostry, a po 2 dniach na czxole pojawiła mi się wysypka;
                    lakarka POZ obejrzała i mówi, ze wygląda na wirusową, może półpasiec ( bo wbrew
                    nazwie wysypka półpaścowa nie musi być w pasie ); ale na zbyt małej powierzchni,
                    zeby można było to jednoznacznie stwierdzić... wysypka to na tle czerwonej skóry
                    pęcherzyki z jakąś cieczę, ale jest ich raptem pięć na krzyż, na powierzchni
                    1x2cm... znów przeciwzapalne i jest lepiej...
                    • patria5 Re: jestem nowa 13.11.09, 10:13
                      hm, czy ktoś się wybiera do dr W dzisiaj wieczorem?
                      • patria5 Re: jestem nowa 16.11.09, 12:03
                        po wizycie u dr.
                        bardzo poważnie brana pod uwagę koncepcja, ze moje bóle neuralgiczne są od
                        wirusa półpaśca; to chyba nawet mnie cieszy, lepszy znany wróg niż nieznany
                        w sprawie boreliozy - abx ( zmiana Rolicynu na Azitro), plus Tetra i pulsy Tini
                        - przewidywane do Świąt, potem odstawiam!
                        po min. 6 tyg. od odstawienia kontrolny WB
                        w międzyczasie po odstawieniu abx leczenie przeciwwirusowe
                        • szila2008 Re: jestem nowa 16.11.09, 13:41
                          Abx tylko do świąt,ale masz fajnie.
                          • patria5 Re: jestem nowa 18.11.09, 10:33
                            u nas nigdzie nie ma tetracykliny w odpowiednich ilościach...

i znów kłopot - chyba muszę scigac lekarza i prosić o rozbicie recepty na kilka
                            po 2 op.
                            sad
                            • patria5 Re: jestem nowa 14.04.10, 09:29
                              no i jestem w kropce
                              zgodnie z planem odstawiłam abx w grudniu, teraz zrobiłam kontrolnego WB IgM i
                              niestety jest dodatni....

mam teraz ostre leczenie przeciwgrzybicze
                              samopoczucie średnie, ale bez ostrych bóli typu neuralgie, które wcześniej
                              najbardziej mi się dawały we znaki;' czasmi pobolewania nóg głównie od kolan w
                              dół, czasami pobolewanie odcinka lędźwiowego kręgosłupa, ale nie jest to bardzo
                              dokuczliwe....
                              zastanawiam się czy wracać do abx, czy raczej stawiać na wzmocnienie organizmu...?
                              • medalikara Re: jestem nowa 14.04.10, 09:57
                                Witaj,
                                mnie po 2óch latach od zakończenia leczenia też wyszedł WB dodatni w IgM,a ujemny w IgG. Nie podjęłam na tej podstawie decyzji o leczeniu. Objawy + CD57 zmusiły mnie do podjęcia drugiej walki. Ponadto, z tego co lekarz mi mówił przeciwciała mogą się utrzymywać jeszcze pół roku po zakończeniu leczenia. U Ciebie minęły dopiero trzy miesiące, więc może niepotrzebna panika?
                                Zajrzyj tutaj:
                                forum.gazeta.pl/forum/w,26140,104352206,,WB_po_leczeniu.html?v=2
                                • patria5 Re: jestem nowa 14.04.10, 10:31
                                  hej
                                  daleka jestem od paniki smile
                                  na razie rozważam co dalej
                                  Ty - jak zrozumiałam - odpuściłaś po pierwszym etapie , ale w końcu z powodu
                                  nawrotu objawów i potwierdzenia innym badaneim i tak musiałaś wrócić do leczenia...
                                  ja myślę, ze teraz podejdę do tematu ziół; boję się abx bo i tak mam kłopoty z
                                  grzybem...

• patria5 Re: jestem nowa 19.05.10, 08:53
                                    znów minęło trochę czasu
                                    od około 3 tyg. stosuję Koci Pazur ( Detox Visione)
                                    bez wyraźnych efektów na plu czy minus.. trudno powiedzieć...
                                    od 2 dni znów boli mocno w prawym boku, ból jest powierzchowny, zaczęło się od
                                    zwiększonej tkliwości skóry, jakby urażała metka, teraz już boli...
                                    właściwe kazdego dnia odczuwam też bóle nóg, głównie od kolan w dół, odcinka
                                    lędźwiowego z prominiowaniem do prawej nogi, ale w mojej prywatnej skal
                                    odczuwania bólu określiłabym to na poziomie ok.2-3, natomiast ból w boku już
                                    gdzieś na 7-8...

no i tak sama sobie chciałabym wytłumaczyć czy to może herx związany z
                                    zażywaniem ziół, czy jakiś wirus ? czy po prostu - wrażliwość na zmiany pogody,
                                    może na tle reumatycznym?

• ada122 Re: jestem nowa 19.05.10, 11:30
                                      ja zaczynam z ziolami od jutra. Tez mam mieszane uczucia tym
                                      bardziej ze od paru dni boli mnie glowa i kregoslup. Ale lekarz nie
                                      dal sie przekonac do dalszego stosowania abx. wg niego musze
                                      oczyscic organizm z toksyn bo to tez moze powodowac bole. Przy
                                      ziolach mam sie spodziewac herxow co 3-4 tygodnie z tym ze slabszych
                                      i uzbroic sie w cierpliwosc bo zila dzielaja wolniej. jeszcez nie
                                      sprawdzalam co mi "wcisneli" (lecze sie w slynnym Augsburgu) ale mam
                                      nadzieje ze bedzie skuteczne.
                                      • patria5 Re: jestem nowa 26.05.10, 09:51
                                        ostatnio pobolewały mnie znów plecy w odcinku lędźwiowym, więc posmarowałam się
                                        maścią końską rozgrzewająca i wpakowałam do łóżka
                                        no i nic się nie działo - to było przedwcozraj
                                        a wczoraj kilka razy w ciągu dnia czułam w plecach pieczenie, rozgrzewanie ,
                                        nawet wieczorem - przecież minęło tyle czasu od aplikacji maści.... to tak działa?
                                        • mniamumniamu Re: jestem nowa 26.05.10, 10:13
                                          Nie wiem, czy tak działa. Ale ja mam takie uczucie pieczenia i rozgrzewania od
                                          bb i jej przyjaciółek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka