raks5 13.10.06, 00:08 wiecie skąd się wzięła legenda o tym dniu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emti1 Re: piątek trzynastego 13.10.06, 00:27 Moge sie mylic ale wydaje mi sie za ma to jakis zwiazek z ktoryms z kultowych amerykanskich horrorow (wlasnie w piatek 13 obudzil sie jakis grozny stwor ,Jason Vorhees?). Ale to tylko moje domysly i nie wiem czy sluszne Odpowiedz Link Zgłoś
emti1 Re: piątek trzynastego 13.10.06, 00:33 obserwator ze tak spytam offtopic... Bylo cos dzisiaj u Ciebie pite?;))) Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: piątek trzynastego 13.10.06, 00:53 Sake z pepsi. Reflektujesz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: piątek trzynastego 13.10.06, 00:50 no ja właśnie nie do końca pamiętam. Coś mi szef miesiąc temu opowiadał (o zgrozo- widząc, że sie trochę boję latania)- dokładnie trzynastego (ale to środa była), w najmniejszym samolocie, jakim leciałem. Chodziło o jakieś wielkie morderstwo templariuszy. Coś tam było, że wymordowali parę tysięcy ich. Ale jak nikt do wtorku nie znajdzie tej historii, to się we wtorek w pracy dopytam. Dziś znów trzynasty i znów mnie czeka lot. I znów się będę bał. Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: piątek trzynastego 13.10.06, 01:07 no wlasnie podobno to nie z kodu da vinci, bo od razu mu to zarzucilem. Potem się zacżęła długa duskusja o Brownie, co w ogóle nie było wygodne (hehe, po prosu dyskusja nie była wygodna) nie pamiętam z jakiej on to książki wyciągnął, ale nie z Browna Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: piątek trzynastego 13.10.06, 08:32 Oj, chyba jednak czytał ostatnio Brązowego? Odpowiedz Link Zgłoś
mexican3 Re: piątek trzynastego 13.10.06, 08:22 raks5 napisał: > wiecie skąd się wzięła legenda o tym dniu "Król francuski Filip IV Piękny który miał wielkie długi u templariuszy postanowił uwolnić się od nich. 13 października (piątek) 1307 uwięził członków zakonu we Francji, zarzucając im herezję, świętokradztwo, czary, rozpustę i spiskowanie z Saracenami. Po długotrwałym procesie, trwającym do czerwca 1311 roku, sobór w Vienne zdecydował o kasacie zakonu templariuszy. Jego majątki we Francji zostały skonfiskowane, wielu templariuszy poniosło śmierć na stosie, w tym wielki mistrz Jakub de Molay i 54 innych dostojników zakonnych. Nie wszędzie jednak likwidacja zakonu przebiegła bez problemu." ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ada_zie Re: piątek trzynastego 13.10.06, 08:34 kolejny dowód na to, że lepiej nie pożyczać ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: piątek trzynastego 13.10.06, 19:33 Chrystusa ukrzyzowano w piątek , wiec nie jest to dobry dzien Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: piątek trzynastego 13.10.06, 21:25 Kurcze, ja jakoś miałam zawsze szczęście trzynastego, wylosowałam ławkę nr. 13 na maturze, która jak się okazało, była ostatnią w rzędzie i to przy oknie...pytanie nr.13 na egzaminie na studiach i też dobrze poszło, czyli ogólnie mówiąc: piątek 13-tego to dla mnie niemalże kumulacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: piątek trzynastego 14.10.06, 00:34 hehe, u mnie wciąż trzynasty (jak patrzę na zegarek), a Wy już wyszliście ze strefy zagrożenia :) i co- jak minął dzień0 jakieś pechy? Bo u mnie było lepiej niż dwunastego, który od 17.30 do 19.00 był ciągiem złych wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: piątek trzynastego 14.10.06, 00:49 Wiem ze niektorzy beda mieli pecha .. w tych wyborach wlaśnie przez ten dzien , obserwoator.ws chesz wiedziec dlaczego ? :> Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: piątek trzynastego 14.10.06, 00:58 Wiem tylko, ze tak się nie zwycięża. Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: piątek trzynastego 14.10.06, 01:06 nawet wątek o piątku trzynastego się upolitycznił. Ale jak się mówi a, to się mówi b- zdradzajcie, co wiecie Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: piątek trzynastego 14.10.06, 08:55 > Wiem tylko, ze tak się nie zwycięża. Pech nie wynika z klamstwa, ale nieszczerości a tak miedzy nami kosci jeszcze nie zostaly rzucone , wszystko sie moze zdarzyc :) Odpowiedz Link Zgłoś