Dodaj do ulubionych

Segregowanie odpadów na Ochocie

09.12.05, 11:42
Czy Wasza wspólnota/spółdzielnia zorganizowała pojemniki na odpady
segregowane, czy też podobnie jak moja wyraziła zdziwienie wobec tego dziwnego
zwyczaju, który przyszedł z "zachodu" jakim jest recycling? Przypominam, że
wywóz kontenera na odpady segregowane jest o dwucyfrową liczbę procent tańszy
od wywozu kontenera na śmieci generyczne, tak więc w grę wchodzi nie tylko
njuejdżowa dbałość o środowisko, ale także prosty rachunek ...
Obserwuj wątek
    • shapha Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 09.12.05, 12:05
      Ja u siebie proponowałem, to się zdziwili. Może i słusznie, patrząc na to czym
      sa zapełnione kosze na psie gówna na Ochocie, taki sam los spotkałby zapewne
      kontener na segregowane odpady.
      • chinique Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 09.12.05, 13:41
        Kosze są wzdłuż ulic i w parku, a co ważniejsze są bardzo pośrednio sponsorowane
        z pieniędzy mieszkańców (więc ci nie widzą, że strzelają sobie w nogę).
        Kontenery są opłacane przez spółdzielnie, czyli bezpośrednio z czynszu, jest
        więc poczucie bezpośredności, przy poważnym potraktowaniu sprawy przez zarząd
        spółdzielni i odpowiedniej akcji informacyjnej, mogłoby się okazać, że można
        obniżyć czynsz o kilka złotych miesięcznie ...
        • mvitti Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 09.12.05, 17:16
          chyba przesadzasz z tą oszczędnością - u mnie wywóz śmieci kosztuje za miesiąc
          (oplata w czynszu)2.5 zl.
          ale i ja bym chciała mieć pod nosem zbioroniki na segregowane odpady...a zdaje
          się, że najbliższy jest na pl. narutowicza, był kiedyś na uniwersyteckiej ale
          już zniknąl...tak czy inaczej gromadzenie śmiecie w domu w kilku miejscach,
          koszach jest klopotliwe, a nie chce mi sie latać codzinnie na uniwersytecką albo
          i dalej - skutek taki wciąż sobie obiecuje że zaczne segregować, ale dopiero od
          jutra...
          • chinique Emeryt z aluminiową puszką 09.12.05, 17:43
            ZTCW to dla niewielkiego strumienia śmieci (z 10 kontenerów w miesiącu) koszt
            wywiezienia pojedynczego kontenera odpadów generycznych to ~20PLN, a
            segregowanych ~14PLN. To, że w czynszu dla jednej osoby może to być złotówka
            różnicy, to cóż, u mnie w spółdzielni jest ponad 50 czynszów, 50PLN miesięcznie,
            zawsze to farbka do zamalowania grafitti, nowy zamek do piwnicy, czy
            energooszczędna żarówka na klatkę. Ale rzeczywiście nie to jest najważniejsze,
            mając się za kraj europejskawy powinniśmy segregację śmieci uznać za standard, a
            nie extravagaganzę.

Z ciekawostek, to letnimi wieczorami, w ramach spaceru z psem, krążą po okolicy
            emeryci i ludzie economically challenged i do reklamówki wybierają aluminiowe
            puszki z "miejskich" koszy na śmieci. Na skupie 1kg, to chyba kilkanaście PLN,
            więc nic dziwnego, że spacery się opłacają.
            • shapha Re: Emeryt z aluminiową puszką 09.12.05, 21:12
              Oj prawda, recycling ma swoją przyjemną stronę - wczoraj z chłopakami z zespołu
              zrobiliśmy porządek w sali prób - zebraliśmy wszystkie butelki po piwie i puszki
              i pojechaliśmy na skup - za te puszki i butelki kupiliśmy 16 piw!! Bardzo
              przyjemne uczucie!
          • skupionyedi Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 09.12.05, 23:32
            mvitti napisała:

> już zniknąl...tak czy inaczej gromadzenie śmiecie w domu w kilku miejscach,
            > koszach jest klopotliwe, a nie chce mi sie latać codzinnie na uniwersytecką
            alb

Co gorsza nie da się worka wrzucić w całości...
            • ingeborga Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 12.12.05, 12:06
              Wywoz moze i jest tanszy, ale zadaja kosmicznej kaucji za kontenery. Wspolnota
              mojej siostry - ze Slupeckiej - dowiadywala sie o koszta i wymiekli.
              • chinique Ile mniej-więcej tej kaucji? 12.12.05, 15:11
          • a.delon Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 14.12.05, 23:51
            Segregacja, Moniko, jest na kulturalnych ulicach, do jakich należy mochnackiego.
            Jest to kontener ogólnodostępny (dokładnie róg z supińskiego), o ile wiem
            utrzymuje go firma która go obsługuje. Oczywiście nie charytatywnie, czerpią
            zyski z przetwarzania tego co zostaje tam wrzucone, a ludzie wrzucają. Więc nie
            rozumiem za bardzo dlaczego mpo każe sobie płacić za wywożenie odpadów
            posegregowanych.

Nieco mniej kulturalna natomiast jest obsługa tych koszy. Mieszkańcy tracą sporo
            czasu na rozdzielenie śmieci do odpowiednich pojemników, po czym podjeżdża
            dźwigośmieciarka i zrzuca wszystko na raz do jednego kontenera, a w "centrali"
            ręcznie ponownie segregują. Ponadto, zdarza się że uszkadzają podnośnikiem
            stojące obok samochody.

Natomiast niesegregowanie śmieci w polskich warunkach nie jest wielką zbrodnią,
            wręcz przeciwnie, wspiera przedsiębiorczość. Słuchałem jakiś czas temu audycji
            (w tokfm chyba) o firmach powoływanych przez wysypiskowych zbieraczy, którzy
            penetrują wysypiska i wybierają wszystko co wartościowe, wliczając tekturę,
            aluminiowe puszki, szkło i wszystko co można spieniężyć. Oficjalnie, płacąc
            podatki i podpisując umowę z wysypiskiem. Tak więc pozwolę sobię sformułować
            odezwę. Polaku! Segregujesz śmieci - opłacasz korporacje. Wyrzucasz wszystko jak
            leci
            • mvitti Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 14.12.05, 23:56
              A. Delonie,
              ulice które są najpiękniejsze w Warszawie, jaką niewątpliwie jest Mianowskiego,
              nie mogą sobie niestety pozolić na tak szpetne i nie konweniujące z otoczeniem
              elementy krajobrazu jakimi są kolorowe kosze do segregacji śmieci...dlatego
              musimy popylać na sąsiednią uliczkę...niestety coś za coś...;)
              • a.delon Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 15.12.05, 00:03
                Pojemnik jest kulturalny, nie wyróżnia się, podobnie jak stojący nieopodal kosz
                z pck. Obecność takich koszy świadczy o wyższej kulturze, a nie ich brak! Ale
                tego plebs z mianowskiego (który zaasfaltował swoje podwórka) nie bardzo rozumie.
                • mvitti Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 15.12.05, 00:08
                  Pojemniki są brzydkie i duże musisz przyznać, do tego macie jeszcze wielki
                  kontener na śmieci...teraz to już serio pisze...zawsze się zastanawiałam
                  dlaczego wam tak dowalają a u nas kulturalnie, a macie takie ladne latarenki?
                  a co do asfaltowania podwórek to się mylisz, u mnie np. są plyty chodnikowe,
                  krzywe i popękane, a za domem trawka, a zasadzie wspomnienie po niej (za sprawą
                  dwóch 15 letnich wozów)...
                  • a.delon Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 15.12.05, 00:24
                    wielki kontener? stał podczas jakiegoś remontu.

Zachowała się jedna latarenka, oryginalna, na supińskiego. A z tymi z miano to
                    jest trochę tak, jak z naszą starówką z XIV wieku. A jak nie asfalt z tyłu, to
                    stare płyty, garaże kryte papą i szrot samochodowy... nie dziwne że nie ma
                    miejsca na pojemniki.
                    • mvitti Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 15.12.05, 00:44
                      nie czaje...na pojemniki miejsce jest tylko ich nie stawiają żeby ie było
                      brzydko jestem o tym przekonana...
                      • a.delon Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 15.12.05, 00:52
                        szrot na podwórku jest po to żeby nie było brzydko?

a swoją drogą jak tam szrot na tyłach langiewicza? działa jeszcze? jeśli tak, to
                        oddam im mojego malucha, silnik jest do remontu.
                        • mvitti Re: Segregowanie odpadów na Ochocie 15.12.05, 01:16
                          szrot nie dziala...na mianowskiego szrotów nie ma...i rozmawiamy nie o
                          podwórkach a o ulicy w sensie dosłownym...podwórka leżą w gestii właścicieli,
                          którzy nie mają wyczucia, mam wrażenienie, że moje jest najbrzydsze na całej
                          ulicy niestety, a ulicą nie zajmują sie już mieszkańcy, a dzielnica...
                          • chinique Zamknięte osiedle Mianowskiego-Mochanckiego 15.12.05, 08:28
                            Stan sprzed 1939 (patrz zdjęcia) od stanu z 2005 odgradzają dodatkowo ogrodzenia
                            na granicy parcel. Innymi słowy moglibyście se zafundować zamknięte z zewnątrz
                            osiedle robąc taką śliczną zieloną alejkę pomiędzy domami jak była w latach
                            30-tych ;).
            • chinique Efektywną kosztowo 15.12.05, 14:21
              Kontenery na odpady segregowane stoją także przy skrzyżowaniu Łęczyckiej i
              Ładysława z Gieleniowa, jest to niefortunna lokalizacja - w najbliższej okolicy
              znajduje się park i szkoła, a budynki tylko z jednej strony, tak więc mieszkańcy
              kłopot mają się pofatygować.

Co mówisz o ponownej segregacji, może też wynikać z tego, że mimo wszystko
              zdarza się, że w kontenerach odpady nie są jednak dobrze posegregowane, albo, że
              po prostu firma resajklingowa ma jakąs efektywną kosztowo ;) metodę
              automatycznej segregacji opracowaną na podstawie ogólnie dostępnych praw mechaniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka