02.03.05, 20:14
co myślicie o branży wellness?
wydaje się coraz bardziej popularna z jednej strony,
z drugiej zastanawia mnie kiedy nastąpi (jeśli nastąpi) przesyt....
Czy waszym zdaniem firmy będą coraz więcej rozszerzały swoją ofertę
o wszelkie suplementy, dodatki żywieniowe i witaminy?

Pozdrawiam i proszę o wasze zdanie
Obserwuj wątek
    • vitalia Re: wellness 02.03.05, 21:30
      Ja myślę że to właśnie ma przyszłość.Wellness to nie tylko moda,to sposób na
      życie.A przy tym muszą być spełnione pewne warunki, do których potrzebne są
      także suplementy.Kobieta w styly wellness to kobieta raczej
      elegancka,wykształcona(tak wynika z badań rynku)która wie czego chce.To także
      kobieta zapracowana, potrzebująca suplementu(ogólnie rzecz biorąc).Moda na
      szczupłą,wysportowaną sylwetkę,jest sprzymierzeńcem dla tych którzy >pracują< w
      temacie zdrowie.Ostatnio bardzo wzrosła świadomość zagrożenia ze strony złych
      nawyków żywieniowych i w związku z tym jest pole do popisu dla
      >>suplementowców<<. A pozatym wiadomo nie od dziś,że nie ma nowoczesnej
      kosmetyki bez endoodmładzania,czyli suplementacji dla urody od środka.
      • agateka Re: wellness 02.03.05, 21:42
        zgadzam się całkowicie ta branża będzie się rozwijała coraz bardziej - według
        mnie oczywiście.
        Boję się tylko, żeby nie przybyło zbyt wielu naciągaczy, szamanów, znachorów,
        którzy pootwierają swoje salony zdrowia i biednym nieuświadomionym będą wciskać
        bzdury.
        Już jest kilka gabinetów, w których z tego co słyszę od znajomych są produkty
        3, 4 firm... to co są oni klientami/dystrybutorami są we wszystkich na raz, czy
        co?
        Troszke może klient stracić zaufanie...nie wiem ja tak myślę ;))
        pozdr
        • vitalia Re: wellness 02.03.05, 22:21
          Dla klienta nie jest tak bardzo ważne jakiej firmy suplement kupuje,bo traktuje
          może to trochę jak aptekę(?) a tam przecież jest wszystkiego w bród.Natomiast
          ten co ma w gabinecie produkty kilku firm ,to nie jest rasowy
          marketingowiec,tylko drobny sprzedawca.No ale tacy też są potrzebni.Natomiast
          jakość produktu weryfikuje jego jakość..a ludzie już nie chcą byle czego.Jak
          mają płacić to chcą wiedzieć za co i mają do tego prawo,,dlatego produkt musi
          być najlepszy.
          • tatakazik Re: wellness 02.11.05, 19:15
            Zgadzam się z tą wypowiedzią.
            Jest jednak pewien kłopot, chodzi o to że w społeczeństwie pojęcie
            suplementy, naturalne witaminy, i tp. jest na poziomie prawie zerowym.
            Spotkałem się z tym, że słysząc "naturalne" odbierane jest jako tradycyjna
            żywność. Widząc tabletki zdecydowana większość uważa, że to chemia, syntetyk.
            Porównując ceny zawsze wybierają najtańsze, bez zapoznania się
            z zawartością, składem i tp.
            Ja osobiście widzę wielką szansę na to, że rynek ten musimy zapełnić sami,
            naszą rolą jest dotarcie do wielu osób i uświadomienie im,
            że istnieje coś innego. Coś co nie jest narzucone.
            Czy wszyscy muszą np. słuchać "GOŹDZIKOWEJ"?
    • helena_f Re: wellness 02.11.05, 10:33
      Chciałąm powiedziec ze branza wellness to nie tylko suplementy i witaminy.

Polska z racji swojej przeszłosći dopiero wkracza w wellness, który, podkreślam,
      nie jest żadną moda, a megatrendem. Choć w świadomości polaków wellness jeszcze
      się nie zakorzenił, od dawna jest już obecny w branży sanitarnej - popatrzcie na
      wszelkiego rodzaju wanny z hydromasażem. BRanża wellness, to także wszelkie
      urządzenia mające na celu zachowanie dobrego zdrowia i wspanialego samopoczucia
      każdego człowieka, czyli także np. ergonomiczne meble, olejki eteryczne,
      oddychające ubrania. Tego moze byc naprawdę sporo. Mysle ze jak przedsiebiorcy
      zauważa ten megatrend jakość zycia i produktów znacznie się polepszy.

Jednak zanim to nastąpi proponuję zacząć od siebie.
      Witaminy, witaminami, najlepiej zmienic styl zycia, co w przypadku polskich
      nawyków nie jest takie łątwe (praca, dom, tv, spanie, praca, dom, tv spanie
      itd.), ze o relacjach z innymi ludzmi i narodowym pesymizmie nie wspomnę.
    • gxpert Re:akcja 02.11.05, 19:56
      Branża wellness ma przed sobą nieodwracalny rozwój, ale zahamuje go lobby medyczno-farmaceutyczne. Nie oznacza to, że znikną produkty takie jak suplementy ale w dużym stopniu zostanie utrudniona ich dystrybucja przez ludzi nie mających "kwalifikacji" (czytaj: nie medyków, nie farmaceutów). Wiecie dokładnie jak wygląda sytuacj w Niemczech tej branży? U nas za dwa trzy lata może być podobnie. Ponadto na rynku działa już naprawdę wiele firm które oferują porównywalne produkty w porównywalnych cenach. Są oczywiście i produkty ekskluzywne - znacznie droższe - co w pojęciu nabywcy ma oznaczać "lepsze" (!) - ale to tylko kwestia marketingu, często wcale nie są lepsze :)
      Żyję dzięki branży wellness ale już zacząłem przenosić swoje umiejętności do branży która tak szybko nie zostanie spacyfikowana jak właśnie "wellness".
      Ale życzyłbym sobie aby firmy oferujące suplementy i inne paramedykamenty nie zniknęły z powszechnego rynku mlm, ale to raczej niemożliwe :( - a orzynajmniej nie w Kaczylandzie.
      • jkw2 Re:akcja 02.11.05, 22:41
        Moim zdaniem rynek suplementow zaspokojony jest w bardzo malym procencie,
        chec lepszego i zdrowszego zycia dopiero spowoduje u nas rozwoj tej branzy.
        Bedzie jednak dochodzilo do walki z firmami farmaceutycznymi. Dla nich tak jak
        dla lekarzy zyski przynosi chory pacjent, a metody zapobiegawcze czy pomagajace
        w wyzdrowieniu tylko zabieraja im pieniadze. Od kilku lat korzystamy z
        suplementacji i nie wydajemy w domu pieniedzy na antybiotyki.
        Czy wiecie, ze umieralnosc w Polsce na raka po zastosowaniu chemii, jest
        spowodowana w wiekszosci przypadkow / podobno nawet 90%/ nie sama choroba, a
        wycienczeniem organizmu i brakiem wlasnie odpowiedniej suplementacji
        witaminowej.
        poza tym lekarze tak naprawde nie maja pojecia o stosowaniu suplememtow.
        Nie jest to w ich interesie. Spotkalem sie z twierdzeniem ze dystrybutorzy
        niektorych firm mlm maja wieksza wiedze na ten temat niz wiekszosc polskich
        lekarzy. I chyba jest to prawda znajac mojego lekarza pierwszego kontaktu.

Pozdrawiam
        • helena_f Re:akcja 03.11.05, 08:08
          I widzę ze szanowni eksperci są głusi. Powtarzam WELLNESS TO NIE TYLKO
          SUPLEMENTY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dlatego nie widzę powodu do niepokoju, ze
          rozwój wellness zostanie zahamowany. A tak narprawde, sztuczne dokarmiane
          organizmu wcale nie jest wellness.
          • gxpert Re:akcja 03.11.05, 08:18
            Oczywiście, że wellness to nie tylko suplementy droga Heleno F! Ale w Polsce jak
            narazie przede wszystkim!!!
            A to, że do wellness zalicza się także nazwane przez Ciebie "sztucznym"
            dożywianie organizów mikro i makroelementami, pierwiastkami śladowymi,
            witaminami, aminokwasami czy uzupełnianiem enzymów to widać jakoś Ci to nie pasuje?
            Wellness to także fitness i inne fajne podskoki i ćwiczenia. I do tego potrzebne
            są urządzenia i wiedza. W ogóle dziedzina wellness ma w Polsce wielki rozwój
            przed sobą, ale mimo wszystko dziś w świadomości co nie co uświadomionych do
            wellness zalicza się głównie odżywki, niestety :(
            Miłego dnia.
        • gxpert Re:akcja 03.11.05, 08:15
          Dokładnie tak. Trójca święta: przemysł spożywczy (truciciel), medycyna (tzw.
          lekarz) i farmaceuta (pomocnik lekarza, czyt. truciciel) :) - nie w smak im jest
          odbieranie coraz większej liczby potencjalnych klientów przez uświadamianie
          suplementacją. A ponieważ suplementami rzadko zajmują się lekarze (choć na
          szczęście jest ich trochę i mają prawdziwe sukcesy w leczeniu) więc wiedza osób
          polecających suplementy w zakresie zwalczania licznych chorób które można leczyć
          bezinwazyjnie czy też bez potrzeby stosowania wyniszczającej farmakologii jest
          na wysokim poziomie - ale nie wszystkich. Wiele osób zajmuje się "biznesem" a
          nie drugim człowiekiem :( A jak pięknie byłoby gdyby to drugi człowiek był
          podstawą sukcesu! Bo tak naprawdę MLM opiera się na ludziach. Jeśli w pierwszym
          rzędzie widzimy drugiego człowieka i jego potrzeby, i umiemy mu wskazać ścieżkę
          postępowania do ich zaspokojenia to rozpoczyna się zdrowa duplikacja! A jakże
          wielu dystrybutorów widzi tylko obrót i sprzedaż za wszelką cenę :(
          Pozdrawiam porannie.
          • helena_f Re:akcja 07.11.05, 19:47
            Wiesz, nie zbyt się z tobą zgadzam. Mysle ze od jakiegoś pol roku wellness
            wszedł w branżę kosmetyczną. coraz częściej pojawiają sie także różne herbaty
            wellness. Tak naprawdę boję się tego, bo jak czytam art w hotelarzu, ze
            wellness to .... i to, a potem gość sie rozpise o spa to mnie krew zalewa. Ja
            mysle ze to jest w ogole problem polaków - nie próbujemy czegos zrozumiec,
            tylko przekształcamy na swoje. I to jest błąd.
            A mysle ze wellness jest świetnie rozwinięty w branży sanitarnej. tak jak
            pisalam te wszystkie wanny z hydromasażami... opierają sie głownie na wellness.
            I choć mało kto rozumie wellness, zaczyna to pojęcie naginać do wlasnych
            potrzeb. I to jest ból, obyśmy nie wypaczyli i tego słowa..
            • jkw2 Re:akcja 07.11.05, 21:39
              Czy bedziesz tak mila i wyjasnisz nam co Twim zdaniem to znaczy?
              • helena_f Re:akcja 08.11.05, 08:38
                Czy poprzez "to" masz na mysli wellness? Nie poczuwam sie na tyle specjalistką
                by wyjaśnić znaczenie tego słowa. Mma tylko nadzieje ze nie zostanie ono
                wypaczone w takim sensie jak np. slowo dieta. U nas "byc na diecie" jest
                równoznaczne z "odchudzać się". A to błędne rozumienie. Dieta to poprostu
                konkretnyt styl, zdrowy styl, odzywiania NIEKONIECZNIE prowadzący do spadku
                wagi, ale glownie do zachowania zdrowia.

Wiem, ze wy specjalisci od MLM, poczuwacie sie do edukacji calego swiata, te
                wszystkie madre slowa ktorych uzywacie, przypominaja mi proroctwa pseudo
                czarodziejów w średniowieczu.

Cala sztuka tkwi w mówieniu madrych rzeczy prostymi słowami.

Dla tych co chcą zrozumieć wellness wstawiam linka do artykułu znanego na calym
                swiecie doktora psychologii - kazdy laik o podstawach agielskiego zrozumie o co
                chodzi
                www.healthy.net/scr/article.asp?ID=413
                a dla tych co ni w ząb adngielskiego nie rozumieją - polska wersja:
                www.wellnesslife.pl/index.php?view=wellnesslife&lev=02&page=article.browse&root=6a43164e2f5e621f025e6ffa8233239b&category_id=0f58c86f680c420a5104e18ea03c8e1b&product_id=184
                • jkw2 Re:akcja 08.11.05, 09:49
                  Dzieki za lekcje pokory. Widzisz kazda zdrowa dyskusja ma to do siebie ze
                  dopuszcza zdanie innych bez zbednej irytacji i ma prawo odbiegac od tematu.
                  Kazdy ma prawo do wlasnego zdania i moze miec racje lub nie. Zapytalem o "to"
                  bo odnioslem wrazenie ze jestes osoba kompetentna dzieki za odpowiec. Czy
                  jestesmy czarodziejami moze tak moze nie. Pamietaj tylko ze jestes na forum mlm
                  gdzie rozmawiaja ludzie z tej branzy i jak widzisz kultura wypowiedzi jest o
                  niebo lepsza niz gdzie indziej. A mamy poprostu swoj sposob mowienia jak
                  wszystkie grupy zawodowe nam sie to podoba innym nie musi.
                  Dzieki za podanie linku po polsku bo jestem jednym z tych co po angielsku ni w
                  zab i jakos mi sie z tym zyje.

Pozdrawiam
            • gxpert Re:akcja 08.11.05, 08:49
              Wellness to rozległy temat. W moim przekonaniu pojęcie wellness w naszym kraju
              łączy się głównie z suplementacją co, rzecz jasna, jest niesłuszne.
              Mnie i tak interesuje MLM - nie ma znaczenia na bazie jakiej grupy produktów.
              Jestem po to by innym pokazywać potęgę tego. Wielu z nas wdepnęło w to i tak
              naprawdę nie wie w czym siedzi. A MLM to potęga!
              • helena_f Re:akcja 08.11.05, 11:46
                Nie chcialam nikogo obrazić i mam nadzieję ze nikt zle sie nie poczuł. Jesli tak
                serdecznie przepraszam - ja takze mam zapedy na mądrzenie sie :)

Ps. Ja po prostu nienawidze ekonomicznego jezyka - po tylu latach - mam dość

POzdrawiam, owocnej pracy,samych sukcesów!
                • jkw2 Re:akcja 08.11.05, 12:14
                  Nie ma sprawy tak tego nie przyjmowalem.
                  Co do wymadrzania tez taki jestem i nie umiem sie tego pozbyc.

Pozdrawiam
                  • tatakazik Re:akcja 08.11.05, 18:46
                    Mnie się wydaje, że też za mądry nie jestem.
                    Tak samo jak około 95% Polaków też nie rozumiem wszystkiego mądrego.
                    Po co mówić o suplementach jako o "welness"
                    Czy nie jest lepiej "profilaktyka zdrowia",
                    też szerokie pojęcie a może łatwiejsze do zrozumienia.
                    • jkw2 Re:akcja 10.11.05, 07:33
                      Welness jest ogolnie biznesem zdrowia a suplementy sa jego drobna czescia i
                      chyba dlatego nam sie pojawily w rozmowie.
                      • justa_79 Re:akcja 10.11.05, 12:39
                        wellness to nie tylko zdrowie, ale i uroda, a także wewnętrzna harmonia,
                        harmonia we wszystkich sferach życia, dobre samopoczucie.
                        • jkw2 Re:akcja 10.11.05, 13:40
                          Ale to sa wlasnie ojawy zdrowia
                      • gxpert Re:WELLNESS 13.11.05, 19:47
                        Otóż to. I jesteśmy w domu. Wellness to branża zajmująca się szeroko pojętym
                        zdrowiem, a to, że u nas kojarzona głównie z produktami ziołowymi czy
                        mineralnymi? No cóż, ale sprawa jest już jasna.
                        • virago535 Re:WELLNESS 14.11.05, 02:54
                          Witam! odnośnie Wellness, polecam książkę Paul Zane Pilzer "Nasz dbrobyt bez
                          granic" tłumaczona lub nie wedle woli, oj, niełatwa to pozycja.......
                          Znajdzie się również kaseta lub CD, tylko w ang. dotyczy genezy powstania
                          terminu,trendu i takie tam :/
                          pozdrawiam
                          • aciok2 Re:WELLNESS 01.08.13, 21:00
                            Chcesz zamawiac produkty Wellness i Oriflame z 23% znizka - napisz tutaj: orifame.1@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka