Dodaj do ulubionych

Mam prośbę

05.02.11, 20:00
Witam, niedawno miałam kolizję - auto ubezpieczone na 24.000, z AC otrzymałam 12 tys. z groszami odszkodowania. Oddałam samochód do naprawy. Mechanik po zapoznaniu się z zestawieniem części i obejrzeniem auta, stwierdził, że oględziny zostały przeprowadzone niezbyt dokładnie (nie ujęto badania zbieżności, uszkodzeń zwrotnicy i amortyzatorów). Poradził, by zwrócic się do ubezpieczyciela o dodatkowe dooględziny - co uczyniłam.
Z mechanikiem się nikt nie skontaktował od momentu mojego zgłoszenia mailowego sprawy ubezpieczycielowi, zadzwoniłam więc sama do ubezpieczyciela po tygodniu i mnie wówczas poinformowano, że na podstawie opisu mailowego nieujętych części - wszystko wejdzie w szkodę całkowitą (przekroczy 17.000) i taką informację na mój temat mają w systemie.
Mam pytanie - co ja teraz mogę z tym zrobic? Oczywiście nie chcę się zgodzic z taką wyceną dodatkową, nie wiem też czemu nie skontaktowali się z mechanikiem (nie ma znaczenia przy wycenie czy wymiana czy naprawa części)?
Buchnęli sobie z nieba kwotę przekraczającą 5.000 (moim zdaniem zawyżoną celowo) na podstawie 3 zdań w mailu i zrobili z tego szkodę całkowitą. Twierdzą, że nie muszą organizowac żadnych dooględzin. Mechanik zdziwiony i oburzony - sądzi, że z robocizną to by było po max, salonowych cenach 3.500.
Jaka jest w ogóle procedura? Auto jest w naprawie już 2 tygodnie i naprawiane po części za wypłacone odszkodowanie. Czy teraz ubezpieczyciel każe mi oddac wypłacone wczesniej 12 tys. i zrobi z mojego samochodu wrak - zwracając jedynie różnicę?
Co robic? Jestem bardzo przejęta sprawą. Z góry dziękuję za poradę.
Obserwuj wątek
    • mm-84 Re: Mam prośbę 09.04.11, 13:28
      Witam, najszybciej będzie jeśli skorzysta Pani z bezpłatnej porady telefonicznej lub mailowej w Kancelarii Pronet z Warszawy. Tutaj jest ich strona: www.kancelariapronet.pl/odzyskiwanie_odszkodowan
      Pozdrawiam
      • mm-84 Re: Mam prośbę 24.05.11, 22:00
        Witam,
        Kancelaria Pronet zmieniła swoją stronę internetową i podstrona dotycząca odszkodowań znajduje się tutaj: www.kancelariapronet.pl/odszkodowania/
    • salutaris Re: Mam prośbę 28.04.11, 18:19
      To jest typowa sprawa, których po różnych forach krąży tysiące, a TU wykorzystują naiwność klientów.
      Nie będę tu doradzał w tej konkretnej sprawie, bo mam nadzieję, że jest już po sprawie.

Jak powinien zachować się klient po takim wypadku?

Podstawowy błąd, każdy chce wykonać naprawę najtaniej w małym warsztacie, a wziąć wysokie odszkodowanie, "a może mi coś jeszcze z tego zostanie", zazwyczaj nie zostanie tylko się na tym traci lub problemy jak w tym wypadku.

- Odstawiamy samochód do mechanika/serwisu, który wykonuje usługi bezgotówkowo, na podstawie naszej cesji warsztat dogaduje się z TU co do wysokości odszkodowania za przywrócenie pojazdu do stanu z przed wypadku. Nie mamy problemu z naprawą, nie dostajemy gotówki do ręki, nie zarabiamy na tym, ale mamy załatwioną sprawę w 3 tygodnie.

Do tego nie jest nam potrzebna żadna firma czy kancelaria której będziemy musieli wypłacić prowizję, czyli pomniejszymy odszkodowanie za pojazd, czasami lepiej jak TU oszuka nas o 10% niż mamy płacić prowizję + 20%. Czasami warto dać profesjonalnej firmie 300 - 500zł "z góry", za przygotowanie odpowiedniej dokumentacji niż płacić na koniec prowizję w tysiącach złotych.

A na czym możemy zarobić?
      - Jeżeli prowadziliśmy działalność gospodarczą, a pojazd ten był nam niezbędny do jej prowadzenia, możemy wynająć sobie inny, na koszt TU (wtedy likwidacja szkody jest expresowa), ponieważ TU zwraca koszty wynajmu, a czasami jest to kilkaset złotych na dobę.
      - Można też domagać się zwrotu utraconych dochodów, za brak pojazdu lub zwolnienie lekarskie. więcej szczegółów znajduje się tu salutaris-lex.pl/prawo_index.html
      - Jeżeli pojazd był młodszy niż 5 lat możemy wnosić do TU o utratę wartości pojazdu, więcej szczegółów znajduje się tu odszkodowania.portal.az.pl/utrata_wartosci_pojazdu_index.html
    • jkmjkm Re: Mam prośbę 04.06.11, 23:56
      Chętnie pomożemy. Prosimy o kontakt:
      dobrakancelaria.com.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka