Dodaj do ulubionych

LOP nowej serii

16.09.06, 10:50
Zapraszam do dzielenia się odczuciami co do przyczyn tak wysokiego lopu nowej
serii. Tu już trudniej mówić, że to głównie arbitraż jest zaangażowany w tak
dużą LOP. Dla tej serii nie było długotrwałych okazji do zajmowania pozycji
arbitrażowych - jak mieliśmy do czynienia z poprzenią serią. Moim zdaniem mamy
do czynienia z ewolucją podejścia do inwestowania niektórych drobnych
inwestorów. Świadczy o tym nadal dominacja małych zleceń opiewających na jeden
lub dwa kontrakty. Może po prostu łyknąwszy troszkę doświadczenia
zeszłohossowi inwestorzy, przy braku większych emocji na rynku kasowym
przerzucili się na kontrakty? Rosnące zainteresowanie małymi spółkami skłania
mnie ku postawieniu właśnie takiej tezy - szukanie "większych emocji" - w
właściwie większych stóp zwrotu. Pokrywało by się z "drugą stroną" ostaniego
ostatniego wzrostu wywołanego arbitrażem (z poniedziałku?) gdzie duża ilość
krókich pozycji w zleceniach większych niż 5 kontraktów (nawet i 50)
pokrhywana była długimi po 1 lub 2 kontrakty.
To drobnica odbierała od arbitrażu te krótkie pozcje (oczywiście generalizuję) .
Kolejnych kilka sesji powinno wyklarować obraz rynku przed środą. Utrzymywanie
się tak wysokiego LOP (przy zmniejszonym udziale arbitrażu- jak mniemam) daje
spory nawis ryzyka -z co jeśli decyzja z środy będzie zaskakująca?)
Owszem drobni inwestorzy są mniej słonni do godzenia się ze stratami i
bezwzględnego zamykania pozycji - często nawet nie ustawiając stopów. Jednak
zostawanie z pozycją ze środy na czwartek będzie niesamowicie ryzykowne . Może
dostarczyć zarówno krociowych zysków jak i bolące straty. Choć większość anali
prorokuje, że fed raczej nie zrobi niespodzianki. Jednak dane o cenach w
impoorcie przekładające się na niektóre ruchy na obligacjach świadczą o
rosnącej niepewnośći. A jeśli fed postanowi wzmocnić dolara. Ceny w imporcie
to też składnik inflacji . Niezmiernie istotny.
Czytając dzisiejszy Parkiet - zdania są poczielone - choć dawno nie widziałem
tak obszernego misiego artykułu:-)
O nawisie LOP nowej serii i o środzie jeszcze niewiele - ale będzie więcej.
Pozdrawiam.
AMIGO.
Obserwuj wątek
    • soros2 Re: LOP nowej serii 16.09.06, 17:07
      Jest duża zmiana w podejściu do kontraktów. Masz rację Amigo - tak duży LOP na
      starcie nowej serii (może nie do końa na starcie bo seria działa od dawna ale
      dopiero teraz stała się wiodąca) to jakaś nowa rzecz. Nasz rynek ewoluuje i
      może byc tak, że to sytuacja na kontraktach będzie determinowała sytuacje na
      kasowym (a może juz determinuje). Tak czy inaczej mamy kilka grup tu
      inwestujących:
      - zagranica
      - mali i średni gracze (chociaż tu byłbym ostrożny z terminami - na naszej
      giełdzie, oprócz spółdzielni, są już pewnie całkiem duzi gracze indywidualni)
      - instytucje (jakby ktoś mógł tu coś napisać - z tego co wiem TFI i OFE chyba
      nie mogą za bardzo posiadać kontrakty - ale proszę o ewentualną korektę bo w
      tym temacie nie siedzę - ale to zawsze można "załatwić" np. bratni z danym OFE
      bank chyba może wejść w kontrakty) - tu jest największa niewiadoma.

Jakie mają pozycje ci gracze ? I tu by się przydało coś takiego jak jest w USA -
      tam na koniec każdego tygodnia jest raport "Traders commitments" - można się
      dowiedzieć jakie pozycje w kontraktach na chyba wszystkie instrumenty mają
      trzy grupy graczy (tzw. commercials, non commercials oraz inni). U nas nie
      wiadomo więc musimy sami dorabiać teorie (kocham prostolinijność amerykanów - u
      nas to chyba trzeba mieć łeb jak sklep aby coś tu wykombinować).

Ale zmiana jest zauważalna - nasza giełda robi się naprawdę niezłym tyglem (i
      dobrze bo zdolność manipulacji zmniejsza się coraz bardziej choś, moim zdaniem,
      wciąż jest za wysoka).
      • elamigo1 Re: LOP nowej serii 16.09.06, 19:30
        Uzupełnię trochę świadomość co do tfi. Większość z funduszy akcji i mieszanych
        ma otwartą furtkę do inwestowania w kontrakty. Przynajmniej tak piszą w swoich
        prospektach. Zwykle jest to nie więcej niż 10% aktywów . Konia z rzędem temu kto
        doczyta się czy to 10% środków nominalnie(depozyt) czy też 10% jako pełna
        aktualna wartość kontraktu. Raczej to drugie - na zdrowy chłopski rozum i trochę
        to wynika z przepisów jak się określa wartość instrumentów finansowych pod kątem
        podatkowym ( pełna wartość odzwierciedlanej bazy) Ale i tu przepisy są Polskie -
        czyli niejsne dla przeciętnego zjadacza chleba, nawet z doświadczeniem
        księgowym. Pewnie sami autorzy nie rozumieją tego przepisu.
        Co do spółdzielni - będziemy mieli super organ nadzoru - może by się nimi zajęłi
        na początek:-) haha .Większość będzie pewnie myślała że to rolników chodzi.. te
        spółdzielnie... Teraz się przerzuciły chyba na małe spółki.
        Co do ofe - nie wydaje mi się by miały możliwość inwestowania w kontrakty. Ale
        tu jestem zielony.
        Co do możliwośći manipulacji - im mniejszy rynek tym łatwiej, więc będziemy
        skazani jeszcze długo. Jest jakby troszkę lepiej, ale nie dorównamy wielkim
        giełdom. Płynność.
        Jeśli bratni z ofe bank wchodziłby w zmowę z ofe - mamy przestępstwo. Tak sądzę.
        To dwa odrębne podmioty prawne. Acz nie wykluczam że tak się dzieje. Przecież
        nikt się nie dowie jak kamil powie w sobotę wieczorem jarkowi że we wtorek to on
        będzie taki kgh sprzedawał, przed południem - bo mu się w ramach limitu
        zaangażowania nie mieści, więc może sobie jarek krótkiego kontrakta na taki
        kagieh puścić, a może nawet opcje wystawić , a następną razą się zrewanżuje. etc...
        To się dzieje na całym świecie więc dlaczego nie u nas. Przecież to nie ich
        pieniądze (zarządzających) a jakiś układ na przyszłość się wyrabia, no nie?
        Publikacja informacji o pozycjach - na podstawie deklaracji - niedoczekanie.
        Każdy deklarujący by w błąd wprowadzał. My nie ameryka. Tu jak ktoś z tego
        kotła próbuje uciec to go zaraz inny wciąga z powrotem by tylko lepiej nie miał.

pozdr.
        • soros2 Re: LOP nowej serii 16.09.06, 19:55
          Amigo - co do prawdziwości deklaracji polskich podmiotów....nie wolno pomarzyć ?
          • elamigo1 Re: LOP nowej serii 16.09.06, 20:46
            Gdybym był zacietrzewionym przeciwnikiem nowejwazy to bym napisał, że przykład
            idzie z góry. 3miliony mieszkań, niższe podatki, policjanci zza biurek na ulicę
            etc.;-)
            Kiedyś robiłem trochę badań marketingowych. Dziwiłem się dlaczego dane z
            kwestionariuszy nijak się mają do rzeczywistości. Posądzałem ankieterów. Więc
            sam zrobiłem kilka ankiet. Firma 3 wspólników - 3 nowe merole. Wielki remont i
            marmury. Firma produkcyjna(nwet nie handlowa) - konfekcja : zatrundienie 2(dwie)
            osoby - w tym sekretarka. Sprzedaż 1000 000 (milion euro rocznie) Czy planują
            eksportować? NIE - a ja trafiłem do nich poprzez śledzenie ogłoszeń
            rekrutacyjnych gdzie szukali 3 specjalistów ds eksportu... Jak wspomniałem że
            widziałem ogłoszenie że szukają kogoś do działu eksportu - wyprosiłi mnie.
            "szpiegów tu nie chcemy", jak pan wie że szukamy to po co pan pyta.
            etc.
            -
            na marginesie. Przed chwilą była w bbc world audycja o Bułgarii. Tam się szykuje
            podobna hossa przedakcesyjna jak była i u nas. Właściwie już trwa. Mówią że
            bąbel nieruchomościowy jest już strasznie nadmuchany a w soffi podobno nie mają
            nawet biurowca klasy A. Może by tam coś zainwestować? Są możliwości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka