Dodaj do ulubionych

elamigo1 napisz cos dzis :-)

07.03.06, 18:03
Obserwuj wątek
    • elamigo1 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 18:17
      Nie przepadam za TĄ popularnością. Nie wywołuj mnie PROSZĘ do tablicy. Jak
      będzie co pisać to napiszę. Sam z siebie. Obserwuję giełdę kątem oka. Nie tylko
      giełdą człowiek żyje. Jak nie skończę zlecenia to nie wystawię rachunku. A jak
      nie wystawię rachunku to przyjdzie WIELKA BESA***. Dopiero tej się trzeba bać.
      Przynajmniej ja się boję.

*** Wielka besa zdaniem amigo: jak żona idzie "po waciki" i terminal karty
      płatniczej mówi jej "nie dzisiaj". Wówczas przychodzi wielka besa. Żadne giełdy,
      żadne nieruchomości, żadne okazje ani interesy. Sprzedawaj wszystko - na waciki
      musi być!

A DZISIEJSZĄ SESJĘ SKOMENTUJĘ PÓŹNIEJ.
      • maklerr_2006 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 22.08.24, 22:42
        Hej. Elamigo, Fular... Stara gwardia z z 2006 jeszcze tu zagląda. Tyle lat minęło a ja nadal pamiętam te forumowe dyskusje.
        • fular11 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 29.03.26, 14:58
          maklerr_2006 napisał:

> Hej. Elamigo, Fular... Stara gwardia z z 2006 jeszcze tu zagląda. Tyle lat minę
          > ło a ja nadal pamiętam te forumowe dyskusje.

witam po 20 latach :)
          świat się pali, planeta płonie a człowiek żyje dalej

• rrj Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 18:17
      A co on ma pisać. Wszystko jasne. elamigo1 pewnie podlicza zyski na S.
      Zobaczymy jak USA ale czas EM na razie się skończył. Popatrz na Rosję i Turcję -
      oba -5% a tam głównie płynęła kasa w naszym regionie. Waluty straciły sporo w
      związku z rentownością amerykańskich obligacji. Do tego doszła korekta na miedzi
      i ropie.

Zagranica jeszcze się nie wzięła na poważnie do wyprzedaży u nas bo do Polski i
      Węgier nie napływała ostatnio poważna kasa. Nasze TFI pobronią troszkę rynku ale
      bez przekonania. A potem ciułacze ruszą umarzać jednostki akcyjnych i TFI się
      zaczną skracać z pozycji. Nastroje zarządzająych podaje WIGometr. Oni czują, że
      zajechali zadaleko ale strumień kasy ich tak poniósł.

Obserwować walutę, obserwować inne EM, obserwować przetargi obligacji skarbowych.

Do 16 czerwca realne są okolice 2200 na WIG-20. Ale oczywiście nie w jednym
      ruchu. I nie jutro. Jutro słaba korekta i dalej w dół. Pewnie przetestujemy 2750
      w tym tygodniu i naruszymy. A w przyszłym tygodniu 2650.

Czy jakiś analityk bredzi jeszcze o 3000? Jakie spółki miałyby pociagnąć WIG do
      góry?
      • fular1 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 18:22
        zgadzam sie co do zjazdu. jednak jutro bedzie na + lekki... zobaczycie. ale to cisza przed burza :)
        • erkaplus Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 20:18
          Kiedy wszyscy pisza o spadkach to moje dlugie pozycje na FW20 sie ciesza.
          Kiedy wszyscy bedziecie piec nad wzrostami wtedy dopiero sie zastanowie :-)

Pozdrawiam

ps. jutro up /\
    • elamigo1 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 20:35
      No wreszcie się uporałem z fuchą.
      Teraz hobby:

sporo już napisał rrj i spominały posty na innych wątkach. Nie za bardzo miałem
      czas by je wszystkie przeczytać, ale widzę że nastroje nietęgie a niektóre
      komentarze w pełni uzasadnione.
      Uzupełnię wypowiedź rrj świeżymi obrazkami z usa:
      miedź (przemysł) dalej w dół:
      finance.yahoo.com/q/bc?s=%5EYHOh711&t=5d&l=on&z=m&q=l&c=
      rafinerie ropy - nieciekawie:
      finance.yahoo.com/q/bc?s=%5EYHOh706&t=5d
      rentowność 10 latek - dziś przebiła długoterminową linię oporu.
      finance.yahoo.com/q/bc?s=%5ETNX&t=5d
      spadek cen złota - kolejne 2% - wskazuje na popularność obligacji am. również
      globalną.
      Rynek akcji usa jest zmieszany. Z jednej strony obligacje i zły nastrój ogólny
      ale z drugiej tańsza ropa. Jak na razie na czerwono ale nie wyrokowałbym. I tak
      jeśli spadek czy wzrost będą niewielkie to nie będzie to miało aż tak dużego
      wpływu na nasz rynek. Warto jednak zwrócić uwagę że Brazylia źle wróży naszemu
      bidnemu wigowi a w połączeniu z miedzią i ropą również wigowi 20. Jeśli Toranaga
      nie powie WigSeKupie albo coś w podobie to jutro znów płachta na byki.
      Obroty, mimo sporego przedziału cen - nie były szczególnie rekordowe więc nie
      prorokowałmym co do dalszego kierunku. Pewnie otwarcie będzie na minusie przez
      miedź i odrobioną część strat w końcówce sesji (dlatego nie spodziewam się
      korektcyjnego odbicia ) ale dalej nie wiadomo - w kilkudniowym terminie.
      jedyne co widzę pozytywnego to obrona 2800. Mocno się trzyma. O ile byki bez
      tira red bulla nie pokonają 3000 to misie by pokonać 2800 będą musiały sporo się
      natrudzić. Mimo sporych emocji nadal konsolidacja. Już ciut tendencyjna...
      Tym razem zarówno ruchy na walutach, na giełdach światowych i regionu wyraźnie
      sprzyjają misiom. Cieszę się że jestem po ich stronie. Szczególnie teraz.
      na marginesie:
      Pomyślcie sobie co może myśleć taki amerykanin. Na przestrzeni ostatniego roku
      indeks giełdowy wzrósł o 5%. Ze zmiennością (ryzykiem) wielokrotnie większym do
      obligacji. (Oni liczą, np. współczynnik sharpe'a. ) Które teraz dają 4,75. Na
      dodatek w gazetach piszą o że trzeba uważać, że akcje mogą spadać. Barnanke
      pewnie podniesie raz albo dwa i koniec. Potem w drugą stronę. (kwestia cen
      obligacji). Może zamiast pakować się w ryzykowne akcje lepiej se kupić
      obligacje. To takie patriotyczne wspierać rząd usa.... nawet chińczycy wspierają
      nasz wspaniały kraj...
      Podobnie jak amerykanie myśli sporo inwestorów na świecie. To nie kwestia
      jednego dnia - ale tendencji która się rozpoczyna. Tu wydarzeniem będzie
      informacja o końcu podwyżek stów i perspektywie ich obniżania. Pewnie to będzie
      dno trendu spadkowego. Zamieszanie robi trochę ECB i bank japonii. Jak na razie
      - moim zdanim silniejsze znaczenie ma piernięcie w stanach niż coś bardziej
      konkretnego w europie czy azji. Ale za 10 lat...
      Pisałem szybko. na razie muszę kończyć. Postaram się jeszcze coś uzupełnić.
      pozdro
      Amigo
      • fular1 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 22:33
        :) zobaczymy jutro. mysle ze znow w plecy....
        • tongo1 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 22:50
          fular1 napisał:

> :) zobaczymy jutro. mysle ze znow w plecy....
          Fular1, powoli stajesz sie głównym pieniaczem tego forum. Życzyłbym sobie czytać
          tylko wartościowe posty oparte na rzeczowej analizie. Fular1...prawie jak
          inwestor. Prawie robi wielką różnicę.
          • fular1 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 22:52
            obecnie nie jestem inwestorem. i tego nie bede ukrywal racz panie :)
            • tongo1 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 22:54
              fular1 napisał:

> obecnie nie jestem inwestorem. i tego nie bede ukrywal racz panie :)
              Dobrze że zweryfikowałeś. Miałem pewne obawy...ufff
              • fular1 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 22:54
                nie ma sprawy :) jeszcze jakies pytania ?
                • tongo1 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 22:57
                  Raczej nie. Jak coś wymyślę napewno dam znać. Pozdro
    • fular1 Re: elamigo1 napisz cos dzis :-) 07.03.06, 22:59
      pozdrawiam serdecznie. jutro bedzie cieplo od liczb. zrowna sie temperatura z aura :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka