Dodaj do ulubionych

Jak myślicie?

25.01.07, 20:30
Jak myślicie, co jest taniej prowadzić:
1. Działalność gospodarczą współpracując z firmą MLM, czy
2. Jakikolwiek inny biznes tradycyjny - np.: kancelaria prawnicza, sklepik na
mieście z ciuchami lub firma zajmująca się kładzeniem glazury, terakoty...
romek
Obserwuj wątek
    • zorina Re: Jak myślicie? 25.01.07, 23:59
      :D:D:D

Poważnie pytasz? czy masz takie poczucie humoru?

Cokolwiek masz na myśli, to dla mnie pkt 1.
      Mniej wydatków, mniej czasu, mniej nerwów, mniej biurokracji.

Oczywiście wszystko zależy od tego, jak kto prowadzi swoją działalność w MLM.
      Można też wynajmować biura, zatrudniać pracowników, inwestować w towar, reklamę
      itp

Różnica polega na tym, że w pkt 1 można, a w pkt 2 trzeba.
      • romek744 Re: Jak myślicie? 26.01.07, 09:09
        Pytam bardzo poważnie.
        romek
    • wesolutka3 Re: Jak myślicie? 26.01.07, 10:35
      Witam. Według mnie to zależy od rodaju MLM - Na swoim przykąłdzie wiem, że
      współpracując z MLM koszty są niższe w przypadku własnie gdy się nie wynajmuje
      lokalu, nie zatrudnia się pracowników, firmy często wydają pieniądze na reklame
      w drogich mediach, czasposimach, wiedzą jak dotrzeć do konkretnej grupy
      docelowaj. Jendakże myśle także że w MLM też ponosi się duże wydatki. U mnie
      np. najwięcje schodzi na paliwo, n telefony, na opałcanie wszystkich skałdek
      itd. Ja prowadziłam zwyką działanośc gospodarzą - miałam gabinet kosmetyczny -
      wydatki z nim związane zjadały nie co miesiąc. I nikt mnie nie pytał czy mam na
      ZUS- musiałam zapłacic. A o pracownikach musiałam zapomniec - bo utrzymanie
      dzisiaj pracownika to min.2000,00. A w MLM każdy może zarabiać i wypłata jest
      dekwatna do włożonej prcy. Więc ja jestem za tym, że w MLM koszty są znacznie
      niższe. Pozdrawiam. Marysia
      • jkw2 Re: Jak myślicie? 26.01.07, 13:46
        Czy dobrze zrozumialem, ze w mlm nie placisz ZUS?
    • justa_79 Re: Jak myślicie? 26.01.07, 11:57
      myślałam, że to pytanie retoryczne :) wg mnie również nr 1.
    • albercikmaly Re: Jak myślicie? 26.01.07, 17:15
      > Jak myślicie, co jest taniej prowadzić:
      > 1. Działalność gospodarczą współpracując z firmą MLM,

Właśnie zamykają mi sklepik ze żwirkiem dla kota, bo podnieśli im czynsz.
      Znajoma właścicielka sklepu nie pamięta kiedy była na urlopie.
      Nie mówiąc o tych co handlują na rynku w słońcu i w deszczu.
      Zdecydowanie wolę MLM!!!
      • romek744 Re: Jak myślicie? 28.01.07, 09:30
        Już myślałem, że ze mną coś jest nie tak:
        www.ipe.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2386romek
        • jkw2 Re: Jak myślicie? 28.01.07, 12:57
          Dyskusja ktora tam sie odbyla podobna do wszystkich tego typu na Twoje konkretne pytanie zjawiaja sie natychmiast madrzy, ktorym wydaje sie , ze cos wiedza. Zastanawiam sie zawsze skad sie to bierze? Chec dowartosciowania, zdobycia uznania, moze proba rekompensaty wlasnego nieudacznictwa zyciowego.
          Internet daje anonimowosc. Madry czlowiek nie dyskutuje bez znajomosci faktow.
          Co do kosztow - koszt dystrybucji produktu to sa wszystkie koszty od magazynu producenta do momentu dostawy do klienta. A nie koszty jakiegos jednego pracownika. Nie ma sensu dyskusja z kims kto nie widzi roznicy miedzy kosztami sklepu, a dystrybucji w mlm.
          Co do cen - wartosc produktu to nie jest koszt produkcji + koszty + marza , ale jest to ilosc pieniedzy jaka w danym momencie jest sklonny zaplacic za nia nabywca.
          Koszty prowadzenia dzialalnosci mlm w stosunku do zysku jaki ona daje sa absolutnie nieporownywalne z prowadzeniem "tradycyjnego" handlu. I to nie podlega dyskusji.
        • justa_79 Re: Jak myślicie? 28.01.07, 19:56
          ech, śmieszne rzeczy... dystrybutor musi mieć czas na spotkania z kupującymi, a
          właściciel/pracownik sklepu, siedzący w nim minimum 8 godz. dziennie, a często
          więcej, w weekendy i Święta - nie? dalej nawet nie chce mi się czytać, jeśli
          wszystko jest równie mądre...
    • agel_tomek Re: Jak myślicie? 14.03.07, 19:29
      Przesyłam tresc wykladu ktory prowadzilem na Akademi Rolniczej w Krakowie
      mysle ze jest dobra odpowiedzia na Twoje pytanie
      Wykład o MLM

Witam serdecznie wszystkich słuchaczy!

Kolega wspomniał o tworzeniu rurociągu, który będzie nam przynosił pieniądze. I
      na tym chciałbym się skupić. Zanim otworzymy własną firmę chciałbym Państwu
      przedstawić trzy formy przedsiębiorczości, abyście mogli zdecydować, która forma
      dla Was będzie najbardziej odpowiednia.
      Mamy do wyboru
      - biznes klasyczny,
      - franchising,
      - oraz MLM, czyli marketing wielopoziomowy.
      Przed dokonaniem wyboru pomiędzy tymi formami przedsiębiorczości zastanówmy się,
      z jakimi problemami możemy się zetknąć w każdej z nich i na co musimy zwrócić
      szczególną uwagę.
      W tabeli zrobiłem zestawienie wymagań, które są niezbędne, aby wystartować.
      Podstawowym wymogiem, jeśli chcemy otworzyć własną firmę, jest oczywiście
      posiadanie kapitału początkowego. Zarówno w firmie klasycznej, jak i
      franchisingu będziemy potrzebowali dużej ilości gotówki. Jednocześnie nie wolno
      nam zapomnieć o ryzyku, które jest nieodłącznym elementem tych form
      przedsiębiorczości. Pamiętajmy o tym, że nie ma i nigdy nie będzie bezpiecznych
      inwestycji. Chyba, że chcemy ulokować pieniądze na koncie bankowym...:)
      Czy w MLM jest nam potrzebny kapitał początkowy? Tak, ale w wymiarze
      symbolicznym. W przypadku firm, które są obecnie na polskim rynku waha się to od
      kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Oraz zakup kilku produktów, które są dla
      nas na wypróbowanie.
      Kolejną rzeczą, bez której nie uda nam się zaistnieć w biznesie, jest pomysł. W
      firmie klasycznej to element niezbędny. Pesymiści twierdzą, że najlepsze pomysły
      zostały wymyślone i zrealizowane. Ja jestem optymistą i sądzę, że są one jeszcze
      przed nami. Ale prawdopodobieństwo, że trafimy na „złotą żyłę” bez badań rynku,
      bez wydawania setek tysięcy złotych dla sprawdzenia preferencji rynkowych jest
      bardzo niewielkie. Jeśli zdecydujemy się na frichising, ten kłopot nas nie
      dotyczy. Dostajemy gotowy pomysł. Musimy tylko za niego zapłacić. Decydując się
      na frichising, kupujemy wszystko – od pomysłu, poprzez cały system działania, aż
      po wizytówki. Pod warunkiem, że nas na to stać. Nie możemy się jednak łudzić, że
      kupując pomysł na biznes, mamy sto procent pewności, że odniesiemy sukces.
      Przyłączając się do MLM, podobnie jak w przypadku franchisingu, nie musimy
      szukać luki rynkowej. Pomijając sytuację, w której firma dopiero startuje, co
      zawsze obciążone jest pewnym ryzykiem, na ogół w MLM mamy do czynienia z
      pomysłem sprawdzonym w praktyce.
      Następnym wymogiem jest wiedza. Nie ma żadnych szans na to, aby w jakimkolwiek
      biznesie odnieść sukces bez fachowej wiedzy. W jaki sposób zdobywamy wiedzę w
      biznesie klasycznym? Najczęściej poprzez własne doświadczenie, metodą prób i
      błędów, które niejednokrotnie nas będą sporo kosztowały. Nie możemy, bowiem
      liczyć na to, że człowiek, który podejrzewa, iż chcemy otworzyć konkurencyjny
      biznes, zdradzi nam wszystkie swoje sekrety. Powie, co zrobić, abyśmy dobrze
      funkcjonowali na rynku, od czego mamy zacząć i na co zwrócić uwagę. Jemu nie
      zależy na naszym sukcesie, bo będziemy stanowili dla niego zagrożenie. We
      franchisingu nie musimy wiedzy zdobywać samodzielnie. Ona jest opłacona w
      kapitale początkowym, ale nie do końca, bo za regularne szkolenia będzie trzeba
      płacić dodatkowo.
      W MLM źródłem wiedzy jest nasza linia sponsorowania, czyli ludzie, którym
      najbardziej zależy na tym abyśmy odnieśli sukces. Dlatego naturalna rzeczą w MLM
      jest to, że sponsor podzieli się z nami naszą wiedzą i doświadczeniem oraz
      pomoże uniknąć błędów. My powinniśmy być po prostu otwarci na wiedze, którą chce
      nam przekazać.
      Kolejnym rzeczą, na jaką trzeba zwrócić uwagę są pracownicy. Przez całe życie
      chciałem uniknąćdwóch rzeczy – bycia pracownikiem i bycia pracodawcą.
      Zatrudnienie pracowników wiąże się z ogromnym ryzykiem – z koniecznością
      wypłacania pensji bez względu na aktualną sytuację firmy. Jeśli w naszej firmie
      było źle, to czy mogliśmy powiedzieć naszym pracownikom, że w tym miesiącu
      pensji nie będzie? Nie, ponieważ jesteśmy prawnie zobligowani do wywiązywania
      się z naszych zobowiązań wobec współpracowników. Dlatego w pierwszej kolejności
      musimy zadbać o ich wypłatę, a dopiero potem o nasz zysk. Nawet, jeśli mamy
      pieniądze na wypłaty, firma prosperuje dobrze i jesteśmy zadowoleni z ludzi,
      których wyszkoliliśmy, to i tak istnieje ryzyko, że ktoś ich nam „podkupi” albo
      odejdą sami otwierając konkurencyjną firmę tuż za rogiem.
      W MLM nie musimy się tym przejmować, ponieważ nie działamy w relacji
      pracodawca-pracownik, ale partner-partner. Poza tym nie ponosimy wysokich
      kosztów pracy (podatek od wynagrodzeń, składki ZUS) i nie istnieje zjawisko
      konkurencji.
      Kolejną i bardzo ważną rzeczą jest aktywność własna. To element niezbędny w
      każdej z form przedsiębiorczości. Ale, co ciekawe, gdy pracujemy w MLM nasza
      doba trwa więcej niż dwadzieścia cztery godziny. Właściwie nie ma ograniczeń,
      ponieważ korzystamy z tak wspaniałej rzeczy, która nazywa się duplikacją. Możemy
      wyszkolić naszych współpracowników, tak jak wyszkolili nas nasi sponsorzy. A
      kiedy nasi partnerzy posiadają taką samą wiedzę i umiejętności jak my, mamy
      wrażenie, jakbyśmy przebywali i pracowali w wielu miejscach jednocześnie. To
      pozwala nam dowolnie wydłużać naszą dobę.
      Następnym problemem, z jakim możemy się spotkać w prowadzeniu naszej firmy są
      przepływy finansowe. Każdy z nas wie, co to jest odroczony termin płatności.
      Przedsiębiorcy tygodniami czekają na rozliczenie, a i tak są szczęśliwi, kiedy w
      końcu pieniądze spłyną na ich konta. Obecnie prowadzę mały biznes i wiem, na
      czym polegają problemy z przepływami pieniężnymi. To prawdziwe utrapienie.
      Wszyscy klienci usiłują maksymalnie „zbić” cenę i jak najbardziej wydłużyć
      termin płatności. Tak zwane „zatory płatnicze”, czyli po prostu brak
      wystarczającej ilości środków do pokrycia aktualnych zobowiązań, spowodowały
      bankructwo niejednej dobrze prosperującej firmy.
      W MLM natomiast wszystko odbywa się bez terminów płatności, na zasadzie
      przedpłat lub płatności gotówkowych. Dlatego też uczciwie działające firmy MLM
      nie mają problemów z płynnością finansową, a więc nie mogą zbankrutować z tego
      powodu.
      Na pewno każdy z Państwa zastanawia się skąd biorą się pieniądze, które
      otrzymujemy, pracując w systemie MLM. Aby odpowiedzieć na to pytanie,
      prześledzimy kolejne etapy dostarczania produktu do klienta – drogą od
      producenta poprzez hurtownika i detalistę.
      Jeśli producent chce sprzedać swój produkt hurtownikowi, najpierw musi do niego
      dotrzeć z informacją o swoim produkcie i przekonać go, iż to właśnie jego
      produkt podbije serca klientów. Dlatego korzysta z różnych form marketingu,
      starając się wywołać popyt na rynku. Większość reklam, z którymi się spotykamy,
      ma właśnie taki cel. Hurtownik też musi stosować marketing, aby przekonać
      detalistów do robienia zakupów właśnie w jego hurtowni. To jest reklama, z którą
      my rzadko się spotykamy, bo trafia ona bezpośrednio do detalistów. Detaliści, na
      przykład sieci handlowe, aby zjednać sobie klientów, przeznaczają na marketing
      ogromne pieniądze – między innymi stosują gazetki reklamowe i ulotki. To bardzo
      kosztowna i mało skuteczna forma reklamy, bo większość ludzi, zanim cokolwiek
      przeczyta, wyrzuca ulotki do kosza. Tymczasem te „wyrzucone” pieniądze można
      przeznaczyć na dwie rzeczy: za przekazanie informacji i dostarczenie produktu do
      klienta. Tak dzieje się w MLM. My zastępujemy pracę pośredników – hurtownika i
      detalisty, docieramy bezpośrednio od producenta do klienta, a zaoszczędzone w
      ten sposób pieniądze możemy przeznaczyć na wynagrodzenia dla naszych
      współpracowników.
      Wyobraźmy sobie, że mamy sklep. Klient przychodzi, kupuje produkt i zadowolony
      poleca nasz sklep swoim znajomym. Za jego namową do naszego
      • jkw2 Re: Jak myślicie? 15.03.07, 07:37
        Przesyłam tresc wykladu ktory prowadzilem na Akademi Rolniczej w Krakowie
        > mysle ze jest dobra odpowiedzia na Twoje pytanie
        > Wykład o MLM

Czy to jest wyklad dla studentow w ramach ich zajec na uczelni czy prezentacja
        biznesu w wynajatej swietlicy na Akademii Rolniczej?
        A tak naprawde to tekst znany od lat.
      • justin102 Re: Jak myślicie? 22.04.07, 14:45
        O boże!!!
        Sam to napisałeś?
        Aż tyle?
        A może by zapytać tych studentów na początek czy w ogóle wiedzą z czym wiąże
        się własny biznes?
        CZy są gotowi poświęcić 26 godz/ dobę, 10 dni w tygodniu, 40 dni/msc, czy 400
        dni w roku, Jeśli są sami, bo jeśli zatrudniają ludzi, to czy są gotowi kłaść
        się spać z myślą o tym jak zorganizować czas i pracę innym?
        A wszystko po to, żeby być może kiedyś do tych prac zatrudnić innych...
        Być może... bo gwarancji nie ma żadnej, że to kiedykolwiek nastąpi...
    • joannaklimekbiznes Re: Jak myślicie? 02.03.20, 08:36
      Ja prowadzę biznes klasyczny 22 lata a w mlm szukam od 4 lat. Ja uważam, że mlm to najlepszy model biznesowy.
      Zapraszam n mojego bloga www.klimekjoanna.pl
      Może ram znajdziesz odpowiedzi
      Pozdrawiam Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka