Gość: 4krzych1 w Portugalii jest coś nowego: IP: *.acn.pl 26.06.04, 09:54 "...WNIKLIWE KRYCIE..." - no pyszne po prostu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Athlon Re: w Portugalii jest coś nowego: IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 26.06.04, 10:52 ale i tak moim zdaniem Szpakowski nie wali głupot w stylu "grecy nie umiom", co zdażyło się komentatorowi meczu Francja-Grecja, myslałem, że znajomośc języka polskiego jest wymogiem przy przyjmowaniu do pracy w telewizji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lupus Re: w Portugalii jest coś nowego: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 11:10 Te głupoty wygadywane przez większość komentatorów da się wytłumaczyć emocjami. Niech będzie! Brak przygotowania do pracy to już lekceważenie kibiców - przykład nazwiska - w Europie jest kilkanaście języków, w tym kilka słowiańskich - dlaczego Jirzinek (Czech) zmienia jeden na Dżirzinek, dlaczego Nedwed ( z apostrofem nad e) zmienia bałwan jeden na NEDWED a nie Nedwied. To samo z nazwiskami Chorwatów, Rosjan. A słynne Szpakowe Olimpik Marsei ( dlaczego jednak nie Inter Milani albo Bayerna Munich?) Głąby do nauki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 12:09 Powiem ci, że troche przesadziłeś...Aż tak idiotycznie to Szpaku nie gada. Owszem popełnie błędy, ale da sie go słuchać. Co powiesz, w takim razie o poziomie red. Jasiny, Iwańskiego, a do filozofa Mielcarskiego to już nie mam siły. Francja-Grecja skomentował duet komentatorski wszechczasów, Basałaj- Mielcarski. TRAGEDIA, DRAMAT, co oni prezentują. Może się mniej trochę mylą od Szpaka, ale brak im tej właściwej nutki w głosie, tego elektryzowania. Szpaku mimo bardzo śmiesznych i żenujących błędów jest najlepszy z wszystkich komentatorów TVP. Wnioski pozostawiam wam samym. Skoro popełniający mnóstwo błędów Szpakowski jest najlepszym komentatorem w TVP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reyals Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.nmax.pl 26.06.04, 12:41 Chyba cie straszy albo jestes z W-wy. Przecież tego palanta nie można słuchać. Zawsze przynosi nieszczęście i ten jego niby bezstronny komentarz. Obudzcie sie wszyscy.Najpierw z kolegą Bońkiem szli za Włochami, później za Francją. Strach pomyśleć co on może sobie teraz zrobić. Chyba otworzy sobie żyły. " Normalne oczy" błagamy cie o to. OTWÓRZ SOBIE ŻYŁY i daj nam spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpaki precz! Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 11:51 > Powiem ci, że troche przesadziłeś...Aż tak idiotycznie to Szpaku nie gada. > Owszem popełnie błędy, ale da sie go słuchać. Co powiesz, w takim razie o > poziomie red. Jasiny, Iwańskiego, a do filozofa Mielcarskiego to już nie mam > siły. Francja-Grecja skomentował duet komentatorski wszechczasów, Basałaj- > Mielcarski. TRAGEDIA, DRAMAT, co oni prezentują. Może się mniej trochę mylą od > Szpaka, ale brak im tej właściwej nutki w głosie, tego elektryzowania. Pieprzysz, synku. Zgadzam sie, ze Basalaj i Mielcarski sa do odstrzalu, ale Iwanski przerasta Szpaka o glowe. Darka da sie sluchac? Nutki w glosie?? Elektryzowanie??? Kup sobie bilet na jakis wystep kabaretowy, powinienes byc zadowolony. Ale nieprawda jest, jakoby Szpakowskiego dalo sie sluchac: dwoch zdan po polsku sklecic nie umie, myli zawodnikow, druzyny i trenerow, nie jest na biezaco z europejska pilka (nie wie, na przyklad, kto gra w ktorym klubie), nie potrafi dobrze wymowic nazwiska, ktore ma wiecej niz dwie sylaby (a i z dwusylabowymi czasem sobie nie radzi - vide Hargreaves). Tobie najwyrazniej odpowiada taki prymitywny belkot, ale to jeszcze nie powod, zeby TVP promowala ja za moje pieniadze w czasie najwiekszej ogladalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sergo Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 12:41 pamiętacie jak Dariusz komentując mecz legii z ifk goeteborg na koniec powiedział na "... na pytanie kibiców w całym kraju(szpakowski gdzie jest ta legia? tak śpiewali kibice w tamtym czasie gdy legia grała na wyjeździe) odpowiadam w Lidze Mistrzów" tym mnie załatwił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: 195.225.180.* 26.06.04, 13:11 "Grają swoje ale bez swojej charakterystyczne gry" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salix Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 13:32 Dawno temu było Holandczycy i Brazylianie... Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Czy Szpaku zatrzymał się w 98 roku. 26.06.04, 15:53 Słuchając go mam wrazenie, że on za stan obowiązujący uznaje właśnie mistrzostwa świata we Francji. Podnieca się Del Piero, Zidanem, Thuramem, Owenem, Beckhamem itp., a o młodszych zawodnikach wie co najwyzej tyle, ile napisano w oficjalnym programie mistrzostw. Tak samo nie do końca wie, co się działo w piłce przez te lata, myli druzyny, lata itd. A zabił mnie wywiad w "Wyborczej" z kwietnia bodaj, ZAWODOWY komentator piłki noznej na pytanie bodaj Wołowskeigo, a może Pola zaczął się śmiać. Basałaj moze nudzi, ale nie przeszkadza oglądać meczu. A Szpak, nie dość ze nudzi to jeszcze nie szanuje słuchaczy, i nie radzi sobie już z sytuacją na boisku. W dawnych dobrych czasach były dwie kamery na krzyż, to można było gadać co się chciało i starczało przygotowanie radiowe. No i nie było internetu, to w historyjki o taki Linekerze, czy Maradonie wierzyło się bez zastrzezeń. Teraz każdy debil (taki jak ja) może w minutę sprawdzić informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MistrzBo klony angielskie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 16:18 "na boisko wchodzi WESSEL", 20 minut pozniej " przy pilce WASSEL", mija kolejne 20 minut " strzal oddal WASSL". ilóż ci cholerni Angole maja zawodnikow o podobych nazwiskach i tak samo wygladajacych;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły kibic Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.arise.pl / *.radogoszcz.arise.pl 26.06.04, 16:26 Wszystkim, którzy próbują stanąć w obronie Szpakowskiego, głęboko współczuję. Tak, jak współczuję każdemu, kogo dopadła nieuleczalna choroba. I to choróbsko, które nawiedziło nic nie winnych kibiców, uderzyło ze zdwojoną siłą powtórnie. Już była nadzieja, że kryzys został przezwyciężony, prawie dwa lata spokoju, a tu nagle znów zjawia się Szpakowski. I to jak się zjawia! Kompletnie nie przygotowany, jeszcze bardziej nie czujący piłki, której zresztą nie rozumiał nigdy, piramidalny ignorant językowy, bufon, Narcyz, nieuk. Jego podejście do zawodu, za który otrzymuje niemałe pieniądze z naszych danin na TVP, dyskwalifikuje Go całkowicie. Ludzie, otwórzcie oczy i uszy! Ten bałwan nigdy nie KOCHAŁ piłki nożnej. Gdyby było inaczej, w życiu nie popełniałby tak rażących błędów. Ostatnia sprawa, to jego "wiarygodność" jako komentatora. Jego kibicowanie poszczególnym zespołom (najczęściej faworytom), jest tak nachalne i słyszalne, że wprost niesmaczne. Wszystko razem upoważnia do podsumowania działalności tego Pana, jednym słowem: ŻENADA!!!!!!:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nothing Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.04, 18:01 Kiedyś: Ronald de Bur i jego brat bliźniak Frank de Ber. Ostatnio: Gusjew z ósjemką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie lubiący Szpaka Szpakowskiemu mówimy NIE!!! IP: *.astral.lodz.pl 27.06.04, 11:49 Żenada i jeszcze raz ŻENADA! Ja nie mogę go słuchać. Wolę przełączyć na relację w ZDF a jeżeli nie ma innego kanału z transmisją, po prostu ściszamy trochę telewizor tak, że ledwo słychać tego pseudo-komentatora... (trochę traci na tym atmosfera, ale wolimy to niż wysłuchiwanie jego durnych tekstów) Panie Basałaj - dlaczego on wrócił?!? Co to za układ...?! Szpakowskiemu mówimy NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gutek9 Re: Szpakowskiemu mówimy NIE!!! 27.06.04, 14:24 Jak mi znajdziesz lepszego komentatora w Polsce to stary jesteś poprostu mój idol. Szpaq pieprzy trzy po trzy para piętnaście ale przynajmniej czai klimat meczu. Czasami jak coś pierdyknie to mam przynajmniej polew. a Basałaj Srasałaj? on jak komentuje to pożal sie Boże!! Niech idzie sobie w bierki pograć albo najlepiej pojedynki szachowe komentować. nara nie lubiący szpaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny mnie rozp... bardziej pan mielcarski IP: *.iweb.pl 26.06.04, 19:03 bordziej dennego goościa to jeszcze nie slyszalem. powinien miec nazwisko milczarski. bo te jego historie typu kosmici przylecieli i larsson wrocil do reprezentacji,to juz lepiej posluchac jak jan tomaszewski obronil by te karne Odpowiedz Link Zgłoś
lk-b-01 olimpik marsei 26.06.04, 19:43 a ja mu daję wyłączność na komentowanie tej gruzyny, olimpik marsei! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinmurawski Re: olimpik marsei 26.06.04, 21:48 a dla mnie i tak największym hitem jest Sfen Joran Erikszon - zabawne, bo akurat w Danii tak się wymawia (Joran zamiast Goran, czy Joeteborg zamiast Goeteborg), mieszkalem przez jakis czas wiec sie dopytywalem i sprawdzilem. Natomiast i Szwedzi i ogolnie Europa moowi "Goran", tak jak "Goeteburg", czy "Gothenburg". Ale dla buca S - ciage "Joran" A - i inna ciekawostka dunska, tj. z dunskiego jezyka. "Leverkusen" (dokladnie "Lever kussen") oznacza mniej wiecej tyle co kurze pipki :) A jak to powiedzialem to sie znajomi Duny dziwili ze jest takie miasto w Niemczech i polewali na maxa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: olimpik marsei IP: *.proxy.aol.com 26.06.04, 23:50 nie wiem jak powinno być poprawnie, ale brytyjscy komentatorzy też mówią Joran... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: olimpik marsei IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 27.06.04, 11:36 Właśnie Szwedzi wymawiają "G" w Goeteburg, Goranie, Gullfiberze jak "J" zbliżone nieco do ... polskiego "ż" ale bardzo miękkiego. Czyli "Sfen Joran..." jest najbliższe wymowy "cieciu, co byłeś w Danii" Konsultowałem to ze SZWEDAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potopczyk Re: olimpik marsei IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 11:56 Od roku ucze sie szwedzkiego. I zapewniam cie, ze "Joran" jest o wiele blizszy szwedzkiej wymowy, niz "Goran". Goran to moze byc Ivanisevic, w tenisie. Tak jak nie mowi sie "Goeteborg", tylko "Joeteborj(e)" - w przyblizeniu, naturalnie. A to, ze Angole maja Gothenburg... Coz, maja tez Warsaw, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lbk Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.acn.waw.pl 26.06.04, 21:58 szwecja-wlochy po udanej akcji wlochow w polu karnym: - ... z duza latwoscia i soboda szwedzi dopuszczaja wlochow do takiej sytuacji dobre, dobre portugalia-anglia po strzelonej bramce przez portugalczykow mielcarski prubuje cos powiedziec, a szpaq przez lzy szczescia wali cos w stylu: - cicho grzesiu, dajmy sie im chwile pocieszyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lbk Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.acn.waw.pl 26.06.04, 22:02 przepraszam za blad "probuje" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Darek.. IP: *.toya.net.pl 27.06.04, 00:20 Komentarz z WC 2002 przebija wszystko : "Zieliński puścił Bąka lewą stroną"....... Dostałem skurczu mieśni brzucha .. Inne "stratosferyczne" powiedzenia : "indywidualny zwód" , "dośrodkowanie na skrzydło", "ostatni finał ligi mistrzów ogladało 29 miliardów ludzi" ... ahhh Wszystkie te "anomalie językowe" przytaczam jednak z uśmiechem na twarzy. Dzieje sie tak poniewaz lubie Darka. Popelnia swoje "kardynalne" błędy. Ale widać ze on zyje i emocjonuje sie meczem. Nie smęci. Wprowadza niezła atmosfere. W kazdym badz razie jest "galaktycznie" lepszy od fatalnego Basałaja ktorego nie moge słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd 27.06.04, 16:38 Pożyczyłem i oddaję>> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=9346918&a=13770285 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizu Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.ols.vectranet.pl 27.06.04, 02:20 szpaku na drzewo, bo obciach niesamowity: szwjatajnger jest jest bardzo podobny do efenberg...era., Vieri, stnanął mu (???????????????!!!!!!!!!!!!!!) ...........bramkarz na drodze, wezcie tego krawaciarza i nie mowcie, ze jest dobry Odpowiedz Link Zgłoś
coatlicue Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd 27.06.04, 16:47 skąd oni biorą tych komentatorów?? pliiizz............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedźwiedź Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: 62.181.170.* 27.06.04, 12:39 Jak długo jeszcze ten "fachura" będzie straszyć kibiców? Mam nadzieję, że nie do śmierci, jak jego idol czyli Jan Ciszewski. Aby być komentatorem piłkarskim nie wystarczy trajkotać bez przerwy i bez sensu. Warto jeszcze umieć rozpoznawać choćby polecenia sędziego i wiedzieć, czy gra będzie wznowiona rzutem z autu, czy rzutem wolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznańczyk Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 16:44 A co powiecie o przed meczowym studio z Szaranowiczem w roli głównej? Co drugie słowo następuje cudowne "yyyyyyyyyyyyy". Szaranowicz komentujący skoki narciarskie: Jaką ten zawodnik ma potencję, tak jak Adam Małysz kilka sezonów temu :PPPPPP Szpaka lubię bo jest przynajmniej zabawnie, a nikt nie powie, że Jasina i Iwański nie mają swoich faworytów (mecz Legia-Lech rewanż PP) :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.04, 16:44 Szpakowski jest dobrym komentatorem. Lubie oglądac mecz jak Szapak komentuje. I co z tego, ze gosc cos tam powiedział albo cos zle wymawia. Robicie straszną zadyme z byle czego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hary Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 27.06.04, 17:20 Szpakowski najpierw piał zachwyty na zespołem b. ZSRR, a teraz dostaje orgazmu wymawiając wielokrotnie słowo Zidane. Na szczęście mój telewizor ma taki genialnie przewidziany na takie okoliczności przycisk wyłączający fonię i mam spokojne oglądanie meczu bez kretyńskich komentarzy. A tak przy okazji kto to wydłubał z niebytu i popiera taką miernotę dopuszczając go do mikrofonu. Dziennikarze śledczy ujawnijcie to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek IMO NAJBARDZIEJ FINEZYJNY KOMENTARZ SZPAKA IP: *.futuro.pl 27.06.04, 17:26 ooolalala ! po bramce dla Francji w meczu z Anglia. polecam tez linka. kibice.net/forum/viewtopic.php?t=206 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agvik pomaranczowo biali IP: *.tele2.pl 27.06.04, 21:29 to nie byl Szpakowski. Wczoraj po meczu Holandia-Szwecja uslyszlam nastepujacy komentarz. "Pilkarze w pomaranczowych koszulkach dzisiaj grali na bialo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profan Re: Szpakowskiemu stanowcze NIE IP: *.w / 80.72.36.* 27.06.04, 22:56 Hmm, coś ciekawego (optymistycznego?) dzieje się chyba w TV - mecze zaczął komentować Basałaj, o Dareczku nie słychać. Już taki piękny mecz opuścił - Grecja-Francja, gdzie wydawałoby się faworyt murowany. Można by się znowu (jak w meczu Francja-Chorwacja) zachwycać się "cudowną", "genialną", "wzorcową" grą Zidana i CO . Dareczek lubi się ślinić do faworytów, daje wówczas zniesmaczonym widzom lekcję futbolu. No i czemu go nie ma? Może gamoń znowu komuś podpadł i poszedł w odstawkę. Byłoby miło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Szpakowski jest Davidem Beckhamem komentarza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 22:57 piłkarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mare Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 23:38 Faul Jiraneka, przy piłce Wincente, podanie do Wincenta, Francuzki piłkarz Marlet (głupek wymawia z "t" na końcu) itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kid Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.euv / 193.174.122.* 28.06.04, 01:25 26.o6 Mecz holandia-szwecja, druga polowa.''PODANIE larson, larsooon,larsooon,larsson w polu karnym i bedzie goooo..VAN Der SAR,NIEKTORYCH CHYBA DENERWUJE TEN BRAMKARZ.'' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baro Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.04, 01:40 Z dawanych czasow: Frank de BUR do swojego brata de BERA. Albo to co przytaczal Pilch: "kapitan Smiertin" - jak tylko byl przy pilce albo Michal Zewlakow do swojego starszego o 2 minuty brata Marcina (lub na odwrot nie wiem ktory jest mlodszy). Mnie strasznie smieszy jak Szpak non-stop myli zawodnikow.Nawet przy karnych pomylil bodaj Maniche z Nuno Gomesem;) No i oczywiscie Zizu ktory "wszystko widzi","i jedni i drudzy" przy kazdej okazji;) Co nie zmienia faktu ze mam olbrzymi sentyment do tego pana, moze dlatego ze jestem mlody i gdy zaczynalem ogladac mecze to wlasnie z jego komentarzem..zreszta jest o niebo lepszy niz np. koles ktory komentowal Czechy - Dania...to jego teatralne podnoszenie glosu..strasznie mnie wkurza ta maniera..wole Szpaka przynajmniej autentycznie przezywa te mecze;) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Komentarz Szpaka z Meczu Gwiazd 28.06.04, 06:35 to nie byl darek szpakowski, tylko jakis inny pan w meczu... hmmmm mam nadzieje, ze sie nie myle;) holandia szwecja. oto cytat: strzelil srodkowa czescia stopy dlugiego rogu":D))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lester31 Re: Niech wreszcie skończy z tymi SPEKTAKLAMI !!! 28.06.04, 07:58 W każdym meczu mamy być świadkami SPEKTAKLU !!!! Dosyć tego !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berni Re: Niech wreszcie skończy z tymi SPEKTAKLAMI !!! IP: 213.199.221.* 29.06.04, 21:23 A to (oczywiście o Francji): Ta asymetryczność akcji - raz lewą, raz prawą stroną boiska, a czasami środkiem. Pogratulować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lope Jan Ciszewski IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 21:55 teraz powtarzają mecze z jego komentarzem w tv. Patrzę, slucham i powiadam: był świetny. Miał i głos, i zrozumienie futbolu. Takiego szukajcie ! Odpowiedz Link Zgłoś
cza_ha Re: Komentarz Szpaka z meczu Finał Euro 2004 05.07.04, 00:10 " Dzień Dobry Państwu, 30 stopni ceksjusza wspaniała piłkarska pogoda " Po takim wstępie wiadomo : facio się zna ! Odpowiedz Link Zgłoś