Dodaj do ulubionych

Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli

23.08.13, 10:16
Tak twierdzi Gazeta Wyborcza (link tutaj). Jak sądzicie - czy polskie MSZ będzie domagać się przeprosin, a premier zapowie na konferencji zmianę prawa, żeby skuteczniej ścigać bandytów napadających na polskich obywateli?
Obserwuj wątek
    • mariner4 Nosił wilk razy kilka.... 23.08.13, 10:24
      Dla mnie mogli kiboli Śląska nawet pozabijać.
      Im mniej ich, tym lepiej.
      M.
      • tornson Re: Nosił wilk razy kilka.... 23.08.13, 11:24
        mariner4 napisał:

> Dla mnie mogli kiboli Śląska nawet pozabijać.
        > Im mniej ich, tym lepiej.
        > M.
        No co ty marynarzyk! Przecie to "dobre" antykomunistyczne chopy, tak jak i ty. :>
      • pan.nikt Re: Nosił wilk razy kilka.... 23.08.13, 11:31
        mariner i jego język miłości.
        buhahahahahahaha
    • gat45 Re: Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli 23.08.13, 10:26
      nie usprawiedliwiam żadnych burd, ale jest chyba jednak jakaś drobna różnica między piękną, honorową (według ich kryteriów) walką dwóch drużyn tej samej subkultury futbolowej, a bójką z cywilami na plaży ?
      • sverir Re: Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli 23.08.13, 10:31
        Zakładasz, że skoro jechali busem i mieli flagi, to byli to tzw. kibole? Czy raczej twierdzisz, że Meksykanie z plaży nie byli sympatykami żadnej z drużyn piłkarskich? Bo wtedy istotnie będzie różnica między tymi wydarzeniami.
        • gat45 Re: Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli 23.08.13, 11:04
          Zakładam rzeczywiście, że chodziło o polskich kiboli, skoro oprócz flag mieli "noże i inne niebezpieczne narzędzia"
          • sverir Re: Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli 23.08.13, 11:13
            Gdzieś jest napisane, że to napadnięci mieli noże i inne niebezpieczne narzędzia? W artykule mowa tylko o tym, że takowe w ruch poszły.

W każdym razie, żeby nie było, też zakładam, że tu chodzi o kiboli. W każdym razie moje czy nawet Twoje założenia nie powinny być powodem do zupełnego milczenia. Nie sądzisz?
            • gat45 Re: Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli 23.08.13, 11:21
              Jak najbardziej sądzę :)

Tylko że sama nie czuję się powołana do zabierania głosu w podobnych sprawach inaczej niż że mnie to mierzi i oburza. Nie rozumiem, skąd się biorą kibolskie obyczaje, więc tym bardziej nie wiem, co należałoby zrobić, żeby ten cały folklor jakoś się ucywilizował.
              • sverir Re: Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli 23.08.13, 11:46
                Ech, myślę, że niestety nie da się ich ucywilizować. Można zaprowadzić porządek na stadionach, ale wyeliminowanie całego zjawiska nie wydaje mi się w ogóle możliwe. Gdyby jeszcze ta niechęć wynikała wyłącznie z piłki nożnej, teoretycznie można byłoby po prostu zakazać takich rozgrywek. Ale kluby piłkarskie to zwykle tylko impuls, a przyczyny są gdzieś indziej.
            • jot-es49 Re: Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli 23.08.13, 11:34
              sverir napisał:
              > Gdzieś jest napisane, że to napadnięci mieli noże i inne niebezpieczne narzędzi
              > a? W artykule mowa tylko o tym, że takowe w ruch poszły.

A linkowany artykuł czytałeś? Nie? To proszę!

> W każdym razie, żeby nie było, też zakładam, że tu chodzi o kiboli. W każdym ra
              > zie moje czy nawet Twoje założenia nie powinny być powodem do zupełnego milczen
              > ia. Nie sądzisz?

A nie uważasz, że społeczeństwo, że my wszyscy do tej pory zachowywaliśmy bojaźliwe milczenie?
              Myślę, że dla dobra nas wszystkich musimy o tym pisać często i bez bojaźni!
              • sverir Re: Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli 23.08.13, 11:39
                > A linkowany artykuł czytałeś? Nie?

Ale zauważyłeś, że to nie musi być mowa o jednym i tym samym busie, prawda?

> A nie uważasz, że społeczeństwo, że my wszyscy do tej pory zachowywaliśmy bojaźliwe
                > milczenie?

Uważam. Uważam jednak, że nie powinno się popierać kiboli za to, że biją innych kiboli.
                • jot-es49 No to napiszę brutalnie! 23.08.13, 11:50
                  sverir napisał:
                  > Uważam. Uważam jednak, że nie powinno się popierać kiboli za to, że biją innych
                  > kiboli.

A ja bym obie grupy zamknął w niezbyt dużym pomieszczeniu zostawiając i noże, race, petardy i co tam jeszcze.
                  Po kilku dniach można byłoby posprzątać to co po nich zostało!

Kilka takich zdarzeń i na meczach byliby kibice zainteresowani wyłącznie sportową rywalizacją drużyn.

Ot taki brutal jestem i już!
                  • sverir Re: No to napiszę brutalnie! 23.08.13, 12:02
                    No tak. Najpierw ścigajmy ludzi za bójki, a potem zaproponujmy bójkę jako remedium na wszystkie inne bójki. Ciekawa, przyznaję, koncepcja.

Niestety, ale niezbyt trafna. Rosjanie od lat stosują podobne metody, choć niekoniecznie w niezbyt dużych pomieszczeniach. Pomimo spektakularnych ustawek, wciąż nie mają dosyć.
                    • jot-es49 Czyli co pozostaje? 23.08.13, 12:25
                      Rewizje osobiste na ulicach. Odbieranie niebezpiecznych przedmiotów. Areszty. Co?
                      Nie zapominaj, że i kartą bankomatową można pokaleczyć człowieka a nawet gardło mu podciąć.
                      Jak zatem określić co jest a co nie niebezpiecznym przedmiotem?
                      Jakie zadanie postawić przed policją?
                      Kogo ma ochraniać? Obywatela przed bandytami czy odwrotnie (co ma miejsce obecnie i całkowicie nieskuteczne jest)?
                      Socjalizacja czy tam re-? Kogo i w jaki sposób? OPS ponownie powołać?

Ruski na to mówią "tupik".
    • jot-es49 No popatrz! 23.08.13, 10:27
      A w tym samym artykule:
      "Rzecznik ambasady polskiej w Madrycie Maciej Bernatowicz: - Na razie nie możemy potwierdzić tych informacji. Jesteśmy w trakcie ich weryfikowania. Póki co wiemy o jednej osobie hospitalizowanej. Z naszymi służbami w czwartek wieczorem kontaktowała się jedynie grupa kibiców, u których w busie policja znalazła race, noże i inne niebezpieczne narzędzia."

Znaczy znowu służby napadły na naszych ładnych i grzecznych chłopców!
      • sverir Re: No popatrz! 23.08.13, 10:39
        Wątpię, aby napadnięci byli grzeczni. Serio. Ale jeżeli istotnie takie wydarzenie miało miejsce i istotnie napadnięci nie byli prowokatorami, to proponuję nie stosować odpowiedzialności zbiorowej.
        • jot-es49 Re: No popatrz! 23.08.13, 10:43
          Nie piszę o zbiorowej odpowiedzialności a raczej o zbiorowej nieodpowiedzialności bardziej...
    • obraza.uczuc.religijnych Ani chybi czymś sprowokowali Hiszpanów 23.08.13, 10:28
      pewnie chcieli zgwałcić matkę i dziecko.
    • ave.duce Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli- przez kogo? 23.08.13, 10:49
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,146470609,146509133,Sawa_sie_pyta_a_Jude_Gang_odpowiada.html
      • ave.duce ps. 23.08.13, 10:53
        ;)
      • iq-ok :):):) 23.08.13, 11:03
        Jeśli to prawda to sverir powinien raczej pytać czy Majchrowski zamierza przeprosić Dutkiewicza :):).
        • sverir Re: :):):) 23.08.13, 11:17
          Czy ja wiem? W artykule pod linkiem nie ma żadnej informacji, że chodzi o Jude Gang. Aktualna informacja głosi:

"Bus, którym podróżowali wrocławscy kibice został zaatakowany przez hools Sevilli, którzy mieli ze sobą ciężki sprzęt. Ponad 20 osób zatrzymanych, w tym kilku trafia do szpitala".

• iq-ok Re: :):):) 23.08.13, 11:26
            Informacja o Cracovii pojawia się w sieci choć nie znalazłem oficjalnego potwierdzenia.
            Dlatego piszę "jeśli to prawda".

PS. Byłyby niezłe jaja. Kibolskie burdy polskim towarem exportowym
            • ave.duce Re: :):):) 23.08.13, 19:05
              wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,14480546,Kibice_Slaska_zaatakowani_w_Sewilli__Stracili_flagi.html#BoxSlotII3img
    • ayran Re: Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli 23.08.13, 10:56
      Hiszpanie pewnie myśleli, że przyjechali Niemcy z Breslau.
    • tornson BIĆ faszystów!! 23.08.13, 11:22
      Brawo Hiszpanie, w końcu ktoś spuścił wpie...tej faszystowskiej dziczy z Polski!
      Nie zdziwiłbym się gdyby kato-faszystowskie polactwo przyjechało do Hiszpanii z flagami wychwalającymi Franco.
    • gat45 Re: Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli 23.08.13, 11:45
      Przecież sam rozpocząłeś wątek pisząc o bliżej nieokreślonych "bandytach", którzy zaatakowali polskich kibiców. No i o tych przeprosinach dyplomatycznych... Zupełnie jakby to nie była "zdrowa walka zwolenników dwóch drużyn sportowych"
      • sverir Re: Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli 23.08.13, 11:48
        "Kibice Śląska zaatakowani w Sewilli" to tytuł artykułu. A jeżeli chodzi o użycie zwrotu "bandyci" - to chuligani nimi nie są?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka