Gość: M IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 00:54 tendencyjny ten artykuł :\ żeby nie urzyć ostrzejszych słów, Figo zaledwie dotknął MVB a ten teatralnie upadł :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LoRd QulaG mam nadzieję, że dostaną z Anglią lanie... IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.06.06, 00:57 brutale i oszuści z Portugalii... Holendrzy tez świętoszkami nie byli, ale jednak mi ich szkoda, bo powinni grać w 10 na 8 w pewnym momencie... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Figo zachował się jak wieśniak 26.06.06, 09:06 Takie rzeczy to można w okręgówce robić a nie na MŚ. Tak naprawde to od tego uderzenia Figo zaczęła się jatka na boisku. I nie ma znaczenia czy uderzył go mocna czy słabo, wazny jest sam fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
navaira Według zdjęcia... 26.06.06, 11:31 ...van der Saar ma twarz z tyłu głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikar kto mieczem wojuje ................ IP: *.bph.pl 26.06.06, 13:10 to przeciez holendzy narzucili otry, fizyczny styl gry pewnie nie było tej jatki, gdyby w 3 minucie po bandyckim faulu na C.Ronaldo sędzia od razu wyrzucił tego siepacza a Portugalia strzeliła 3 brameczki pomarańczowym frajerom. Zgadzam sią natomiast z tym, że na prowokacje holendrów portugalczycy odpowiadali wyjątkowo gorliwie wy nam bramkarza nogą w brzuch (Kyut) my wam nogą w głowę itd. ogólnie - antyfootbol obie drużyny powinny zostać wywalone z mundialu za psucie święta footbol'u W 1/4 i tak jednak będę kibicował Portugalom bo to co robią angole to już skandal do potęgi entej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ___________ _______Anglicy - szczesciarze ---------------- IP: *.206.100.208.1dial.com 26.06.06, 15:30 ale tym Anglikom to sie uklada na tym Mundialu, najpierw jakies Trynidady, Ekwadory i Paragwaje, a teraz zdziesiatkowana Portugalia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: _______Anglicy - szczesciarze -------------- IP: *.server.ntli.net 27.06.06, 19:47 dokladnie! niech no tylko trafia na Brazylie lub, chyba wreszcie dobrze grajaca, Hiszpanie!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
sayitagain Re: Figo zachował się jak wieśniak 26.06.06, 14:21 Dla mnie to kompromitacja Figo. Piłkarz tej klasy zachowuje się jak gó..arz. Może lepiej by się popisywał piłkarskimi umiejętnościami albo niech zmieni dyscyplinę... FIFA powinna mu podwyższyć karę do czerwonej kartki - takiego chamstwa nie można tolerować. - Jeśli wolność cokolwiek w ogóle znaczy, to znaczy prawo mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć. (George Orwell) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic bandycki faul na Ronaldo IP: *.206.100.208.1dial.com 26.06.06, 15:32 za ten bandycki faul na Ronaldo to Holender powinien wyleciec na zbity pysk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buzz Re: Figo zachował się jak wieśniak IP: *.devs.futuro.pl 26.06.06, 15:54 To jest niemożliwe, zawodnika który został ukarany na boisku (Figo dostał żółtą kartke) nie można jeszcze raz karać. A tak w ogóle to chętnie bym zobaczył jak wy się zachowujecie w meczu o wszystko. Trochę umiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeo Re: mam nadzieję, że dostaną z Anglią lanie... IP: *.pl 26.06.06, 09:57 A ja mam naadzieję, że Anglia dostanie lanie. Nie ważne od kogo, może być nawet już z portugalią, poprostu ich nie lubię i nie chcę ich widzieć w finale :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianka Re: mam nadzieję, że dostaną z Anglią lanie... IP: *.4web.pl 26.06.06, 11:52 Straszliwie prymitywne podejście. Nie lubię to niech przegrają! A niby dlaczego ich nie lubisz, znasz choć jednego z nich? Masz jakiś powód, żeby nie lubić? Nie, masz wyłącznie uprzedzenia. Z tym powinieneś walczyć za nie obnosić się na forum. PS. Ja też wolałabym, żeby Portugalczycy wygrali z Anglikami, ale nie z powodu własnych uprzedzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyjec Re: IP: 138.227.189.* 26.06.06, 12:08 Niech im Anglicy doloza, nie dla chamstwa! Portugalczycy zawsze graja ostro i bywaja bardzo zlosliwi, szczegolnie gdy im gra nie idzie. Wiec precz z Portugalia , nie dorosli do takiej imprezy. A Figo? Kompromitacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzechura Re: mam nadzieję, że dostaną z Anglią lanie... IP: *.hrz.Uni-Siegen.DE 26.06.06, 12:09 Nie zanm zadnego z nich ale tez ich nie lubie. A wcale nie uwazam to za prymitywne podejscie. W sporcie jednego sie lubi (bo ladnie gra, potrafi sie odpowiednio zachowac na boisku i poza nim, jest slabszy ale sie stara itd itd) a innych sie nie lubi. A ja ich wlasnie tez nie lubie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: mam nadzieję, że dostaną z Anglią lanie... IP: *.vlan.euronet.net.pl 26.06.06, 11:46 Powinni raczej od początku grać 9:9 bo Boulahrouz powinien dostac czerwoną kartke na początku za faul na Ronaldo ;/;/ Ja jestem za Portugalią mam nadzieje że 9 lipca zdobędą mistrzostwo!!;) Z Anglia tez wygrają bo Ci się w meczu z Ekwadorem nie popisali, moim zdaniem nie są w formie na tyle by wygrać z Portugalią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoRd QulaG hehe wszystkie panie za Portugalia :) IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.06.06, 12:25 no ale na szczęście za urodę piłkarzy się nie dostaje MŚ, więc jeszcze daleka droga, by słabo grająca Portugalia wygrała ten mundial :) nawet jak jakoś wymęczą Anglików (to będzie chyba kipeski mecz dwóch kiepskich drużyn, oby był chociaż emocjonujący jak Por-Hol :P) to potem czeka Hiszpania lub Brazylia (no albo Francja lub Ghana :D) więc raczej do widzenia Portugal :P no a co do kartek, to jak mamy być szczególowi to jednak więcej czerwonych i tak powinni dostać Portugalczycy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Primo Re: mam nadzieję, że dostaną z Anglią lanie... IP: *.europe.hp.net 26.06.06, 13:01 Anglia nie ma czym lać...Jest słabiutka na tych MŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: mam nadzieję, że dostaną z Anglią lanie... IP: *.autocom.pl 26.06.06, 13:45 A mi nie szkoda Holendrów. Jeżeli zespół grający przez długie minuty w przewadze nie jest w stanie strzelić choćby jednego gola to znaczy że awans mu się nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoRd QulaG ty też jesteś tendencyjny... IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.06.06, 01:01 nie liczy się czy dotknął czy uderzył ale jaki miał zamiar... no i sam chwilę później "leżał" po łokciu... Van Bommel na pewno teatralnie się przewrócił, ale Figo nie był lepszy... po uderzeniu łokciem można złapać się za twarz ale bez przesady, Figo leżał ze 3min niby nieprzytomny (żeby zagrać na czas) zresztą taki antyfutbol jaki zaprezentowała Portugalia (Holandia też nie była gorsza :P) szkoda komentować... współczuję fanom tej drużyny :) ja mam nadzieję na dobrą grę Australii i Hiszpanii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: ty też jesteś tendencyjny... IP: *.server.ntli.net 26.06.06, 01:03 naprawde nie ma druzyny grajacej "wiekszy antyfutbol" niz holandia i portugalia? jestes pewniem, ze wlasciwe mistrzostwa ogladasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoRd QulaG w tej fazie nie widziałem... IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.06.06, 01:07 Anglicy grali słabo ale nie przewracali się i udawali kontuzje by zagrać na czas, nie grali tak brutalnie i nie oszukiwali... podaj mi drużynę, która grała dotychczas bardziej nieczysto niż Portugalia... owszem Portugalia umie grać w piłkę jak mało kto, ale tego wczoraj nie za dużo było widać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoRd QulaG ... IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.06.06, 01:09 zresztą gdzie napisałem, że te dwie drużyny grały największy antyfutbol na MŚ? czytaj ze zrozumieniem i pomyśl, zanim coś napiszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
halfoat Re: ... 26.06.06, 01:11 a najbardziej mnie boli, że Anglia lub Portugalia będzie w pierwszej czwórce, za co się pytam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: ... IP: *.server.ntli.net 26.06.06, 01:18 Gość portalu: LoRd QulaG napisał(a): > zresztą gdzie napisałem, że te dwie drużyny grały największy antyfutbol na MŚ? > > czytaj ze zrozumieniem i pomyśl, zanim coś napiszesz... skoro sa druzyny, ktore niewspolmiernie nudniej graja to moze nie warto wspominac tych, ktorym do tych najgorszych jeszcze sporo brakuje...? Emocji z meczu Holendrow z Portugalczykami starczyloby na 10 spotkan Anglikow z kimkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoRd QulaG Re: ... IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.06.06, 12:33 > skoro sa druzyny, ktore niewspolmiernie nudniej graja to moze nie warto > wspominac tych, ktorym do tych najgorszych jeszcze sporo brakuje...? Emocji z > meczu Holendrow z Portugalczykami starczyloby na 10 spotkan Anglikow z kimkolwi > ek. jest też sporo drużyn, które grały niewspółmiernie lepiej od ww. ale nie miały tyle farta (choćby Meksyk, Czechy, Hiszpania, która będzie się musiała męczyć z groźnymi Francuzami...) a nie wiem jakie drużyny grały niewspółmiernie nudniej? może wymień jak już podajesz taki argument jeszcze kogoś oprócz Anglii, która faktycznie nie gra zbyt pięknie, ale na pewno nie tak nieczysto jak Portugalia... więc czekam na konkretne argumenty a nie takie za przerposzeniem pie..nie (to typowe wśród Polaków, że nie potrafią udowodnić swojej tezy...) a co do emocji we wczorajszym meczu to faktycznie było ich dużo, ale chyba raczej negatywnych i wynikających z tego, że spotkały się dwie równorzedne drużyny, które grały słabo ale walczyły na całego... jezeli lubisz takie mecze, gdzie zamiast pięknych akcji przeciwnicy myślą tylko o tym, by przeciwnikowi przyłożyć głową albo posymulować kontuzję grając na czas, to gratuluję... i kończę tę dyskusję :) Odpowiedz Link Zgłoś
halfoat Re: ... 26.06.06, 12:34 a dzisiaj Włochy - Australia, kości zatrzeszczą i może polać się krew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: ... do LoRd QulaG IP: *.server.ntli.net 27.06.06, 19:46 najpierw "wymien" a potem "koncze dyskusje". To w koncu co? Nudny futbol na obecnych MŚ graja: Anglicy, Francuzi, Szwajcarzy, czasem Włosi. O Polakach musze wspominac? Bardziej skupiam sie na "wielkich pretendentach do tytulu mistrza" - Anglikach. To bylaby wiekszaporazka pilki noznej niz poziom sedziowania na drugich z rzedu mistrzostwach. > a co do emocji we wczorajszym meczu to faktycznie było ich dużo, ale chyba > raczej negatywnych i wynikających z tego, że spotkały się dwie równorzedne > drużyny, które grały słabo ale walczyły na całego... jezeli lubisz takie mecze, > gdzie zamiast pięknych akcji przeciwnicy myślą tylko o tym, by przeciwnikowi > przyłożyć głową albo posymulować kontuzję grając na czas, to gratuluję... i > kończę tę dyskusję :) Czy ja gdzies napisalem ze lubie takie wlasnie mecze? Oczywiscie, ze nie! M.in dlatego nie znosze Chelsea. Ale zdecydowanie wole jakiekolwiek emocje od zadnych. No moze poza tym, gdyby mieli sie naprawde naparzac po pyskach (w najgorszym przypadku) a do tego jednak bylo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: ... 26.06.06, 12:39 Nie kończysz. Czechy? Chyba tylko pierwszy mecz, potem nie było komu atakować. Groźni Francuzi? To brzmi jak oksymoron! a że profesjonalny futbol w znacznej mierze opiera się jednak na taktyce fauli, to świadczy jedynie o tym, że obie drużyny starały się wykorzystać anormalną sytuację. Dziwi mnie, że nikt nie skomentował tego potwornie nie fair zagrania Holendrów po wznowieniu gry. Dla mnie TO jest dyskfalifikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leming Re: ... IP: *.aster.pl 26.06.06, 12:48 > Dziwi mnie, że nikt nie skomentował tego potwornie nie fair zagrania Holendrów > po wznowieniu gry. Dla mnie TO jest dyskfalifikacja. POTWORNIE nie fair... Chyba jestes uprzedzony. Po prostu zagrali jak buraki, bo im nerwy puscily, i powinni sie wstydzic. Zauwaz jednak, ze to przynajmniej bylo zgodne z przepisami, a "banka" Figo albo chamski faul Deco, po ktorym OD RAZU powinna byc czerwona, niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: ... 26.06.06, 12:54 Teraz jestem uprzedzony, racja. Każdy broni swojej strony. Wolę jednak, jak SPROWOKOWANY zawodnik daje z bańki, niż cała drużyna pokazuje brak znajomości pojęcia "honor". Od początku mundialu kibicowałem Holendrom. No może nie w meczu z Argentyną - wtedy było mi wszystko jedno, liczyłem na ładny futbol i się przeliczyłem. Wczoraj podobnie. Ale już po ataku na Ronaldo byłem przeciw Holandii - nawet nie za Portugalią. Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 co to znaczy "cała drużyna pokazuje" 26.06.06, 14:06 faul na Cristiano Ronaldo też popełnił pojedynczy zawodnik a nie cała 11-tka. W każdej z sytuacji winna była na ogół jedna osoba a nie cały zespół, jeden czy drugi. Jesteś totalnie nielogiczny i niekonsekwentny. I dlaczego po morderstwie Nuno Valente na Robbenie, faulach Costinhy czy Deco nie zmieniłeś frontu? Zapewne dlatego, że bezkrytycznie kibicujesz Portugalii, a nie dobrej piłce. Wczorajszy mecz powinno kończyć 15-16 zawodników a nie 18. Z tym że Holendrzy powinni przez większość drugiej połowy grać 10 na 7-8. Wątpię cz mecz skończyłby się w takiej sytuacji ich przegraną. Po kolei: - 7' czerwona dla Boulahrouza (NED w 10) - 26' ew. druga żółta dla Maniche za wybiegnięcie za boisko (takie przepisy, ale w gruncie rzeczy jestem przeciwny karaniu za eksplozję radości po golu), powiedzmy że wszystko ok, sędzia nie gwi. - 40' czerwona dla Costinhy nawet jeszcze zanim dostał za rękę (POR w 10) - ok. 50'(?) czerwona dla Nuno Valente za atak na Robbena (POR w 9) - 60' czerwona dla Figo za atak na zawodnika bez piłki (POR w 8) ... [odtąd jest ok. 30 minut gry Holandii w przewadze 2 zawodników] - 63' czerwonej dla Boulahrouza nie ma bo od 7' już go nie ma na boisku - ok. 70' Deco za brutalny faul na Heitindze, żadne tam "niehonorowe nieoddanie piłki" tego nie usprawiedliwia! Heitinga zachował się jak burak, ale nie złamał przepisów. (POR w 6) ... [odtąd jest ok. 20 minut gry Holandii w przewadze 3 zawodników] - (?)' Simao Sabrosa co najmniej(!) żółta za nieprzypadkowe(!) kopnięcie bramkarza w głowę. Nie ma tu znaczenia co wcześniej zrobił Kuyt w starciu z Ricardo. - 90' druga żółta - van Bronckhorst oprócz tego należało się parę żółtych kartek: Cocu za odepchnięcie Deco, van Bommel za przepychanki, żółta dla Kuyta za niecofnięcie nogi przy starciu z Ricardo, ale ona akurat nie skończyłyby się czerwonymi. Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: co to znaczy "cała drużyna pokazuje" 26.06.06, 14:23 Bracie, to chyba Ty byłeś za Holandią bezkrytycznie. Czytaj co napisałem: Dziwi mnie, że nikt nie skomentował tego potwornie nie fair zagrania Holendrów po wznowieniu gry. Dla mnie TO jest dyskfalifikacja. I tu winny jest cały zespół, nie jeden Heitinga... Nie ma dla mnie tłumaczenia, że to nie jest złamanie przepisów. Trzeba mieć honor. > Z tym że Holendrzy powinni przez większość drugiej połowy grać 10 na 7-8. > Wątpię cz mecz skończyłby się w takiej sytuacji ich przegraną. 7-8???? Przesada... poza tym długo grali 10na9 i nic nie wskórali. > Jesteś totalnie nielogiczny i niekonsekwentny. a to to już trzeba udowodnić. > - 7' czerwona dla Boulahrouza (NED w 10) i dodajmy, że mecz układa się zupełnie inaczej! > - 40' czerwona dla Costinhy nawet jeszcze zanim dostał za rękę (POR w 10) bez różnicy 40' czy 46' -rzeczywiście on był do odstrzału. > - ok. 50'(?) czerwona dla Nuno Valente za atak na Robbena (POR w 9) co najwyżej żółta... > - 60' czerwona dla Figo za atak na zawodnika bez piłki (POR w 8) żółta dla van Bommela za odepchnięcie Figo przedtem! I jak już mówiłem nie kibicowałem Portugalii. A czy dobrą piłką można nazwać indywidualne wjazdy Robbena i van Persie'go? No to mamy inne pojęcie o grach zespołowych. Zgodni jesteśmy co do tego, że sędzia zwalił. Mecz się skończył, wynik jest sprawiedliwy, a Figo gra dalej :P Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 przeczytaj jeszcze raz co napisałem 26.06.06, 15:54 1) Holandii kibicowałem przez ostatnie 30 minut, przez błędy sędziego grali w 10 na 10 zamiast 10-8. Do tego momentu było mi obojętne kto wygra, liczyłem na ładną grę po prostu (ale już od 35 minuty czułem, że jeśli Holendrzy szybko nie wyrównają to będzie tylko gorzej). > Dziwi mnie, że nikt nie skomentował tego potwornie nie fair zagrania Holendrów > po wznowieniu gry. Dla mnie TO jest dyskfalifikacja. > > I tu winny jest cały zespół, nie jeden Heitinga... Nie ma dla mnie tłumaczenia, 2) Wyłącznie przez delikatność nazwę ten akapit "nieprzemyślanym". Winny jest wyłącznie Heitinga, bo to on zamiast oddać piłkę zaczął z nią biec. Nie wiem czy zauważyłeś, jego koledzy stali bez ruchu, czekali aż odda piłkę Portugalczykom. Gdzie tu zespołowy brak honoru? Zagranie było nie fair. Jak najbardziej. Ale zgodne z przepisami. Kropka. Napisałem (znowu nie doczytałeś chyba) że Heitinga zachował się jak burak. Co jeszcze, może miał kartkę dostać? Natomiast to co zrobił Deco Heitindze w odwecie... brak mi słów po prostu. Ten człowiek nie powinien już wrócić na boisko w MŚ 2006. Dla mnie jest to równie niehonorowe jak przedłużanie do bólu wznowień gry. Mecz się powinno wygrywać na boisku a nie celebrowaniem przerw w grze. To jest obrzydliwe, to największa bolączka współczesnej piłki. Nie trawię widoku 11 silnych gości pokładających się przez minutę na boisku po byle szturchnięciu, nieważne czy to "moi" czy "inni". Np. miałem ochotę nakopać Borucowi przy każdym jego wykopie. Z tą zarazą możę wygrać tylko zatrzymywanie czasu, jak w hokeju. > > Jesteś totalnie nielogiczny i niekonsekwentny. > a to to już trzeba udowodnić. Owszem, właśnie to w poprzednim poscie udowodniłem, nie będę ci ponownie wytykał tych samych luk w rozumowaniu, skoro dalej ich nie widzisz. > > - 7' czerwona dla Boulahrouza (NED w 10) > i dodajmy, że mecz układa się zupełnie inaczej! To prawda. > > - 40' czerwona dla Costinhy nawet jeszcze zanim dostał za rękę (POR w 10) > bez różnicy 40' czy 46' -rzeczywiście on był do odstrzału. > > - ok. 50'(?) czerwona dla Nuno Valente za atak na Robbena (POR w 9) > co najwyżej żółta... !!!??? Co??? Chyba oglądaliśmy inne mecze. Jesteś pierwszą osobą która tak uważa. > > - 60' czerwona dla Figo za atak na zawodnika bez piłki (POR w 8) > żółta dla van Bommela za odepchnięcie Figo przedtem! Oczywiście, przecież pisałem że powinien dostać żółtą za przepychanki, mam wrażenie że nieuważnie przeczytałeś mój post. Ale to nic nie zmienia, bo nie wyleciałby z boiska, w przeciwieństwie do Figo, z czym się zresztą, jak rozumiem, zgadzasz. > I jak już mówiłem nie kibicowałem Portugalii. A czy dobrą piłką można nazwać > indywidualne wjazdy Robbena i van Persie'go? No to mamy inne pojęcie o grach > zespołowych. Czy ja gdzieś napisałem że to był dobry mecz? Nie wkładaj mi w usta słów których nie mówiłem/pisałem. Mecz był fatalny, za sprawą Portugalczyków, z dużą pomocą Holendrów i sędziego - w tej właśnie kolejności. Dobrą piłkę to ja widziałem tam gdzie się nie spodziewałem - w meczu Niemcy-Szwecja na przykład. Holandia zagrała słabiutko, tej klasy zespół powinien przewagę 10-9 wykorzystać, ale to już nie pierwszy raz w ich wykonaniu. Pamiętam jak na Euro 2000 nie strzelili chyba 2 karnych grając w przewadze. Portugalia zagrała jeszcze słabiej, myślałem że wyczynów rzeźników z USA w meczu z Włochami nic nie przebije, ale mnie wyprowadzili z błędu... Jeden Maniche zasłużył na pochwałę - strzelił piękną bramkę, grał czysto na tej pozycji, w takim meczu uniknął czerwonej... U Holendrów można pochwalić chyba tylko van Persiego i van der Sara. Podsumowując, wynik do d..., Portugalia nie zasłużyła na awans, ale gra dalej, bo Holendrzy byli za słabi by to wykorzystać, swoje dołożył sędzia. Mówimy stanowcze "nie" takim meczom na poziomie reprezentacyjnym! Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: przeczytaj jeszcze raz co napisałem 26.06.06, 17:37 1. Przez błędy sędziego to nie zszedł Boulahrouz i wiele mogło się zmienić. Uważam, że jego błędy wytrąciły z równowagi obie drużyny i to w jednakowym stopniu. Co zresztą nie powinno się zdażać na takim poziomie rozgrywek (i jedno i drugie). 2. To ja przez delikatność nazwę tak Twoją odpowiedź. Stali bidulki i nic nie mogli zrobić. Robben to już w ogóle bo wychodził na pozycję do podania. Przede wszystkim jednak nie odniosłem tego ani przez moment do zasad i przepisów. Chodziło mi o brak honoru, ale jeśli tego nie rozumiesz, to pozostaje Ci obrażanie mnie sugerowaniem niskiego poziomu mentalnego. No i nie jest to równie niehonorowe jak przedłużanie gry. Wybacz, ale jednak widzę różnicę. Nic nie udowodniłeś. O van Bommelu już pisałem. Raczej ENG-SWE, nie GER-SWE. Chyba, że lubisz jak jedna strona wyraźnie przeważ, że tak powiem - dominuje. Jasne, ładnie było patrzeć na Argentynę w meczu z Serbią, ale to nie był piękny mecz, a widowisko jednej drużyny. "dlaczego po morderstwie Nuno Valente na Robbenie, faulach Costinhy czy Deco nie zmieniłeś frontu? Zapewne dlatego, że bezkrytycznie kibicujesz Portugalii, a nie dobrej piłce." Przepraszam, ale odpowiadałem na TO stwierdzenie. To Ty formułujesz zdania wbrew sobie, a potem obrażasz się na konsekwencje. Jaki front miałem zmienić? To już nie był mecz tylko jatka. Jeśli był do bani piłkarsko - co sam napisałeś, to jaki front miałem zmienić pytam się?! Na pięknie grającą Holandię? :D Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: przeczytaj jeszcze raz co napisałem 26.06.06, 17:42 Jeszcze coś, nie obrażajmy się nawzajem. Mamy dyskutować, to proszę o fakty i argumenty, bez dodatkowych sugestii o wyposażeniu intelektualnym piszącego. Gorączkujesz się gorzej niż Figo i Sneijder. Pewnie też dałbyś mi z barabasza albo popchnął delikatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol@ Re: co to znaczy "cała drużyna pokazuje" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 16:27 swiete suowa, madrego to i czytac przyjemnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enay Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 14:16 Groznymi Francuzami? Chyba chciales napisac z bylymi groznymi Francuzami :D Toz to klub emeryta, ktory jeszcze by chcial a juz nie moze. Mloda i jurna Hiszpania rozniesie niebieskich na strzepy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzechura Re: ... IP: *.lea.et-inf.uni-siegen.de 26.06.06, 13:36 za to ze mili szczescie w losowaniu. To odgrywa w pilce niestety za duza role..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: w tej fazie nie widziałem... IP: *.server.ntli.net 26.06.06, 01:11 nie o taka definicje antyfutbolu mi chodzi. Tu przynajmniej byly emocje, brutalnosc niestety tez ale ten mecz od anglikow z ekwadorem byl o niebo ciekawszy! Anglia jest ostatnia druzyna, ktora powinna wygrac mistrzostwa. Francuzi podobnie - nuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: ty też jesteś tendencyjny... IP: *.dsl.mindspring.com 26.06.06, 03:42 Gość portalu: elibre napisał(a): > naprawde nie ma druzyny grajacej "wiekszy antyfutbol" niz holandia i portugalia? > jestes pewniem, ze wlasciwe mistrzostwa ogladasz? wielu gra nie czysto - na czele z Włochami, a Argentynie do świętych też wiele brakuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: ty też jesteś tendencyjny... IP: *.server.ntli.net 27.06.06, 19:49 powtorze sie, bo mogles to przeoczyc: nie o taka definicje antyfutbolu mi chodzi. Tu przynajmniej byly emocje, brutalnosc niestety tez ale ten mecz od anglikow z ekwadorem byl o niebo ciekawszy! Anglia jest ostatnia druzyna, ktora powinna wygrac mistrzostwa. Francuzi podobnie - nuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.server.ntli.net 26.06.06, 01:01 dlaczego najnudniej grajacy pretendet do tytulu ma takiego farta? czy tym beznadziejnie grajacym Angolom ktos wreszcie porzadnie dokopie? tyle dobrego, ze niedlugo Brazylia lub Hiszpania choc kto wie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoRd QulaG no i uŻyć a nie uRZyć :) IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.06.06, 01:04 drogi uŻytkowniku portalu gazeta.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wells Re: taaa jasne, tendecyjny artykuł... IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.06, 01:08 myślisz chyba na równym poziomie co Twoja ortografia, "baśki", kopanie w głowę to pewnie nic wielkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lem od kiedy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 12:06 Deco jest Brazylijczykiem? Tak przynajmiej twierdza panowie z gazety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroobel Re: od kiedy... IP: 80.51.139.* 26.06.06, 12:36 ... od urodzenia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 no i mają rację 26.06.06, 14:10 a ty zanim się przyczepisz - sprawdź. Deco jest Brazylijczykiem na tej samej zasadzie, na jakiej Olisadebe jest Nigeryjczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Figo dostal zolta i to wystarczy IP: *.com.pl 26.06.06, 02:23 rozumiem ze autor artykulu jest rozczarowany ze holandia odpadla stad ta tendencyjnosc. Figo nie uderzyl van Bomela a jedynie "potracil" - nie bylo w tym zadnej sily. Van Bomel w pierwszej chwili nei wiedzial co zrobic a po sekundzie rzucil sie na ziemie i zaczal malpowac (za co powinien dostac zolta kartke). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol@ Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 03:45 jestes albo slepy albo glupi albo jedno i drugie. obejrzauem to spotkanie jeszcze raz na spokojnie i oto rezultat: - w meczu portugalii z holandia powinno byc co najmniej 4:2 w czerwonych kartkach dla portugalii i sedzia powinien oddac walkowera holandii. kartki /w kolejnosci/ dla: costinhi /juz jakis kwadrans wczesniej, niz wyleciau za debilna reke/, figo /za uderzenie guowa, palant, a potem jeszcze dodatkowo za opoznianie gry, podwojny palant/, deco /za opoznianie i podnoszenie piuki reka, za co zreszta wyleciau, kolejny palant/ i simao sabrosa /za kopniecie w guowe van der sara, zuosliwie i bez piuki - takoz palant/. obie czerwone dla holandii slusznie, podobnie jak zoute dla obydwu druzyn, ktorych i tak sedzia pokazau za mauo - zreszta takze palant. reasumujac - portugalia to ch..e, ktorym ten awans powinien zostac odebrany decyzja fifa, bo na niego nie zasluzyli a sku..el figo powinien dostac kare oraz dyskwalifikacje /tudziez od kibicow holenderskich po ryju/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedi Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.chello.pl 26.06.06, 07:35 Autor artykułu przesadza. Saobrosa walczył o piłkę w sytuacji sam na sam i nie wierzę, aby ktokolwiek kto grał kiedyś w piłke i ma serce do walki odstawił w takim momencie nogę. Zreszta proszę zobaczyć jeszcze raz mecz i popatrzec jak Ricardo był kopany w walce przez Holendrów no ale o tym ani słowa. Po drugie faulowały głupio obie druzyny. Zawodnik ktory wjechał korkami w Ronaldo powienien natychmiast spasc z czerwona kartka na koncie. Sedzie tego nie zrobił i smiem twierdzic ze od tego zaczęła się jatka, w ktorej uczestniczyli obaj rywale, a nie tylko - jak sugreuje tekst - Portugalczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
atomm Portugalia byla lepsza - dlatego wygrala.... 26.06.06, 08:27 Jak byscie nie kombinowali ile to niby kartek powinni dostac portugalczycy, jednego nie zmienicie: Portugalia po prostu byla lepsza i wygrala... Holendrzy nie potrafili strzelic bramki i slusznie przegrali... Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 co rozumiesz przez "słusznie"? 26.06.06, 14:19 Masz rację, nikt nie zmieni przebiegu tego meczu i Portugalia straci łatkę "Brazylijczyków Europy". Teraz niestety zostaną zapamietani jako boiskowi rzeźnicy (do spółki z Holendrami), którzy przeszli dalej dzięki (niecelowej, mam nadzieję) pomocy arbitra, a nie własnej dobrej grze. Bez tej pomocy jakieś 30 minut graliby 7 na 10 i chyba nie wierzysz że Holandia nie strzeliłaby im wtedy paru bramek? Którego miejsca by nie zajęli, będą traktowani prawie jak Korea po mundialu w 2002. Stracili u wielu ludzi całą sympatię i wielu byłych zwolenników będzie im od dziś życzyło jak najszybszej porażki. Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: co rozumiesz przez "słusznie"? 26.06.06, 14:26 > Którego miejsca by nie zajęli, będą traktowani prawie jak Korea po mundialu w > 2002. Stracili u wielu ludzi całą sympatię i wielu byłych zwolenników będzie im > od dziś życzyło jak najszybszej porażki. A ja właśnie odwrotnie. Po raz pierwszy jestem po stronie Figo, którego nie lubiłem do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
halfoat Re: co rozumiesz przez "słusznie"? 26.06.06, 17:45 pewnie dlatego, że zasunął Holendrowi z bańki, po prostu kwintesencja pięknego futbolu, faktycznie trudno nie poczuć sympatii Odpowiedz Link Zgłoś
halfoat Re: co rozumiesz przez "słusznie"? 26.06.06, 18:01 przynajmniej teraz mam jasność co Cię motywuje do kibicowania Portugalii, to ten ich piękny futbol Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: co rozumiesz przez "słusznie"? 26.06.06, 18:20 przecież napisałem, że nie kibicuję Portugalii. Byłem raczej przeciw Holendrom. A że spodobał mi się charakter Figo podczas meczu - sam się sobie dziwię. Portugalia grała słabo do tej pory, ale wydaje mię się, że ten mecz zaczęła inaczej, a Ronaldo nawet coś podawał po dryblingu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dryg Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 10:09 fifa powinna zawiesic Figo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.autocom.pl 26.06.06, 13:51 Na szczęście nie ty decydujesz co mają robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcy Dotknął czy uderzył - jeden pies... IP: 62.233.204.* 26.06.06, 09:17 Co to za nowy zwyczaj - uliczny cios w zawodnika poza gra? Wyraźnie wyjechał mu z bani - za to jest czerwień. Ściskałem kciuki za Portugalię, ale niestety - Figo nie ma praw wystąpić w meczu z Anglią. Jeden mecz przerwy w takim turnieju to kara wystarczająca. Niech ochłonie zdeka. Odpowiedz Link Zgłoś
skowronki5 Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? 26.06.06, 09:18 gra zaostrzyła się od momentu brzydkiego faulu na Ronaldo i brak reakcji sędziego na tak brutalne wejście holenderskiego obrońcy dało sygnał że sędziowie nie panują nad sytuacją. proszę zwrócić uwagę, że Deco dostał czerwoną kartkę za faul po niesportowym zagraniu Holendrów, którzy nie oddali piłki po zatrzymaniu akcji (bardzo dobrze zapowiadającej się)Portugalczyków. jednym słowem ANTYFUTBOL!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 12:05 deco dostal wtedy zolta kartke, jak nie wiesz co sie dzialo na boisku, to nie komentuj. czerwona dostal pozniej za niesportowe zachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxd Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.06, 09:20 ogrania mnie trwoga- kto teraz dokopie anglii? przecież nie mozna pozwolic, by taka drużyna doczłapała aż do półfinału! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majrix O Anglię to Ty się nie martw. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 09:58 Nie przypadkiem w ostatnich kilku wielkich imprezach to własnie mecze Anglii były ozodobą mistrostw. I tak w Japonii i Korei mecz z Brazylią, we Francji z Argentyną, we Woszech z Kamerunem, a później z Niemcami, w Meksyku z Argentyną. To wszystko były mecze legendarne. A Anglicy je wygrali po męczarniach z różnymi Marokami, Egiptami, czy innymi zespołami wcześniej. Jeszcze pokażą co potrafią, martwię się tylko o ich przyszłość. Obawiam się że MacLaren będzie treneram jak Keegan czy Taylor - wtedy rzeczywiście grali tragicznie. Ale pocieszam się że jego asystentem ma być terry Vennables. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majrix miało być nie wygrali tylko grali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 10:11 bo tak na prawdę to większość z nich przegrali. :), ale mecze były piękne. I za to lubię oglądać Anglię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasiak Tragiczne wystepy Anglikow ty nazywasz .... IP: *.48.194.203.acc01-dryb-mel.comindico.com.au 26.06.06, 10:27 dobrymi meczami?...Anglia bez pomocy sedziow nie wyszlaby z grupy. PODOBNIE BYLO W KOREI,a w meczu z Brazylia zwyczajnie sie zblaznila,z ARGENYNA Owen przewrocil sie o wlasne nogi i sedzia podyktowal karnego.I to maja byc sukcesy ? Anglia byla zawsze do d..., NAWET WTEDY,gdy po oszustwie zostala ' mistrzem swiata'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Tragiczne wystepy Anglikow ty nazywasz .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 12:06 cieciu, naucz sie czytac ze zrozumieniem, majrix nie napisal, ze mecze z tego mundialu byly w wykonaniu anglikow dobre. okladzik sobie zrob i ochlon, wtedy przeczytaj jego post jeszcze raz i moze zrozumiesz (chociaz watpie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majrix Re: Tragiczne wystepy Anglikow ty nazywasz .... IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 26.06.06, 20:02 Daj spokój, taki australijczyk w pierwszym pokoleniu to dopiero musi nienawidzić Anglii za kolonizowanie przez tyle czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trab Obie strony grały złośliwie i brutalnie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 10:11 ...kartki zasłużone moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obii Figo nie zostanie ukarany... IP: *.eranet.pl 26.06.06, 10:49 ... bo już został ukarany indywidualnie przez sędziego. Sędzia WIDZIAŁ zdarzenie i uznał, że kwalifikuje się ono na żółtą kartkę. W takich wypadkach federacja nigdy nie zmienia decyzji sędziego! Dyskwalifikację mógłby dostać tylko wtedy, gdyby sędzia go nie ukarał indywidualnie - czyli gdyby nie widział zdarzenia albo np. przyznał tylko rzut wolny, bez kartki. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Figo nie uderzyl IP: *.com.pl 26.06.06, 11:37 smiesza mnie te krzykliwe naglowki w stylu "uderzyl glowa!", "zadal cios!" "wyjechal z bani!" co za hipokryzja. To co Figo zrobil bylo niesportowe, zaczepne ale z pewnoscia to nie bylo cos co mozna nazwac uderzeniem. Van Bomel zaczal sie po chwili turlac po glebie za co powinien dostac kartke bo jest oczywistym ze udawal. Z drugiej strony byla sytuacja kiedy deco kogos wycial i podbiegl do niego chyba heitinga i silnie odepchnal. bylo to nieporownanie bardziej agresywne niz to co zrobil Figo, a pilkarz rowniez dostal tylko zolta W sytuacji kiedy deco dostal czerwien, chyba cocu podbiegl do neigo, zlapal i przewrocil na ziemie co tez bylo na zolta. Tak wiec nie przesadzajcie z ta czerwienia dla Figo. Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 Heitinga do niego nie mógł podbiec 26.06.06, 14:25 bo zwijał się w tym momencie z bólu, to jego wyciął Deco. Popchnął go chyba Sneijder i dostał słusznie żółtą kartkę, mógł dostać czerwoną owszem. Cocu nie popychał Deco, tylko próbował mu odebrać piłkę i a tamten się zasłaniał. Cocu próbował go odwrócić przodem i wtedy go wywrócił. Nie było w tym żadnej brutalności czy agresji, więc co najwyżej żółta. Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: Heitinga do niego nie mógł podbiec 26.06.06, 14:33 > Cocu nie popychał Deco, tylko próbował mu odebrać piłkę i a tamten się > zasłaniał. Cocu próbował go odwrócić przodem i wtedy go wywrócił. Nie było w tym > żadnej brutalności czy agresji, więc co najwyżej żółta. Stary, jak to żadnej agresji? Przecież mlasnął nim o glebę jak zgniłym naleśnikiem. Sekundę przedtem Deco już oddał piłkę. Sędzia powinien zacząć od upominania (nie mówię o sytuacji z Ronaldo). Tym sposobem często zyskuje się więcej niż strzelaniem kartkami na lewo i prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 Heh, co za paralele :D 26.06.06, 16:02 Muszę to sobie gdzieś zapisać ;) Moim zdaniem to najzwyklejszy wynik działania praw fizyki, a koniecznie ruchu odśrodkowego w wyniku "zakręcenia" nim przez Cocu. Nevermind, dostałby żółtą i co? I nic. I tak nie miał. Deco zachował się jak debil, po raz drugi zresztą bo powinien wylecieć parę minut wcześniej. A czas napominania skończył się dużo wcześniej - po pierwszej połowie. Wtedy sędzia jeszcze kartkował delikatnie, bo piłkarze też umiarkowanie faulowali. Jeśli do nich nie dociera, że sędzia się nie będzie patyczkował to co mu zostaje, oprócz sięgnięcia po kartki? Inna sprawa że kartek w II połowie dał za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 Errata 26.06.06, 16:04 Bo wyszło trochę niezrozumiale. Jeszcze raz: Moim zdaniem był to najzwyklejszy wynik działania praw fizyki, a konkretnie ruchu odśrodkowego Deco w wyniku "zakręcenia" nim przez Cocu. Nevermind, Cocu dostałby żółtą i co? I nic. I tak wcześniej nie był karany. Deco za to, wiedząc że ma żółtą, zachował się jak debil. Po raz drugi zresztą, bo powinien wylecieć parę minut wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.sarantis.pl / 213.17.161.* 26.06.06, 10:54 Sądzę, że kluczowym momentem dla brutalnego obrazu meczu było niesportowe zachowanie Holendrów w pewnym momencie 2 połowy, gdy powinni byli oddać piłkę Portugalczykom a tego nie zrobili i Deco brutalnie sfaulował po raz pierwszy. Juz dawno nie widziałem meczu, w którym po kontuzji i celowym wybiciu na aut drużyna nie zachowała się fair play. Po prostu Holendrzy perfidnie chcieli sprowokować Portugalczyków do dalszych fauli i to im się udało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.06, 10:54 portugalia jest the best to sędzia to ciota poje...y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniusiaczek Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.centertel.pl 26.06.06, 11:05 A dlaczego mieli zostac ukarani?? nie rozumiem Figo lekko tylko dotknol go w glowe....a Simao to bylo po faulu na jego kolegę...więc...Ale mogli byście rozwinąć temat kontuzji C.Ronaldo...co mu się stało czy zagra jeszcze na mistrzostwach??.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubuś Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 11:42 "aniusiaczek"-jesteś niepoważny. To uderzenie Figo z główki to ,gdyby sedzia widział, ewidentnie czerwona kartka. nie ma znaczenia czy to było lekko czy mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enay Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 14:32 Aniusiaczku podejrzewam, ze jestes kobieta. Nie patrz na urode pilkarzy, ale na ich faktycznie niesportowe zachowanie. Figo powinnien dostac czerwona kartke i koniec ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssgsf Zdziesiątkowana !? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 11:35 Ricardo- Carvalho, Ferreira, Miguel, Nuno Valente- Figo, Maniche, Petit, Ronaldo- Nuno Gomes, Pauleta na anglie wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.aster.pl 26.06.06, 11:35 Figo zachował się po męsku, a temu Holendrowi przecież nic sie nie stało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajf Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 26.06.06, 12:05 figo też się nic nie stało jak go lekko w porysował łokciem obrońca holenderski a leżał jak baba przez 4 minuty. i jeszcze sobie lodu na twarz kazał przyłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol no to po mesku powinien zejsc z boiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 12:08 z meska czerwona kartka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janasa stara Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 16:36 'po mesku', palant jestes i tyle. za takie meskie zachowanie wyjechalabym mu z otwartej w watrobe, az by sie osral, chamski wiesniak jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucek Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 11:43 Gość portalu: M napisał(a): > tendencyjny ten artykuł :\ żeby nie urzyć ostrzejszych słów, Figo zaledwie > dotknął MVB a ten teatralnie upadł :) Jak dla mnie powinien dostać czerwoną kartkę. Fakt faktem że uderzył go lekko a Van Bomel upadł teatralnie po jakiś dwóch sekunadach zwłoki (za co powinien dostać żółtą kartkę ) ale zrobił to świadomie i nie przypadkowo co doskonale widać na powtórkach. Dla mnie to jest dyskwalifikacja zawodnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili_put Figo nie będzie ukarany IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.06, 12:00 Panowie "eksperci" z GW powinni wiedzieć takie podstawowe rzeczy. Figo za byka dostał żółtą kartkę - decyzje sędziego są (nawet jeśli mylne) nieodwoływalne i niezmienialne, taka jest praktyka stosowana przez FIFA i takiej wykładni wymaga ona od wszystkich związków krajowych. Jest to poniekąd logiczne gdyż inaczej otworzyłoby puszkę Pandory z niezliczoną ilością interwencji i protestów po każdej kontrowersyjnej decyzji sędziego. ZUPEŁNIE inaczej ma się sprawa w przypadku przewinień na boisku których sędzia NIE zauważył - tutaj od wielu już lat FIFA zezwala (i sama stosuje) tzw. dowód na podstawie zapisu TV pozawlający na zawieszanie zawodników za wykroczenia których sędzia w trakcie meczu nie zauważył bądź za względu na np. zły kąt widzenia nie wyciągnął żadnych konsekwencji (nie osądził wydarzenia).Proste ? Dla Simao możliwa jest więc dogrywka przy zielonym stoliku. Wracając do meczu to jedynym winnym za to co stało siŁ wczoraj jest rosyjski arbiter, brutalny do granic faul Bularhouza na Christiano Ronaldo w 8 minucie potraktował żółtą kartką a na miejscu była jedynie czerwona po której Holender dostałby zapewne jak Rossi zawieszkę na 3-4 mecze. Portugalia straciła w wyniku brutalnego faulu najlepszego zawodnika a sędzie zaczął dzielić na oślep zółtymi za byle co i sam wywołał taki skutek bo mecz wymknął mu się z ręki. Największym rozczarowaniem była WYSOCE niesportowa, by nie rzec chamska postawa Holendrów którzy wbrew honorowemu kodeksowi obowiązującemu na wszystkich boiskach świata nie oddali Portugalczykom piłki po przerwie w grze ze względu na kontuzję jednego z ich przeciwników - sytuacja poprzedzająca bezpośrednio brutalny faul Deco - to nie jest usprawiedliwienie dla jego faulu, notabene też powinna być od razu czerwona kartka. W sumie jestem osobiście zadowolony z wyjazdu Holendrów do domu, trzymałem za Portugalię do końca kciuki i mam nadzieję że nawet bez Deco,Christiano Ronaldo i kilku innych wyślą do domu Anglików ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były_oranje Koniec mojej sympatii dla Holandii IP: 167.3.114.* 26.06.06, 12:04 Nieoddanie piłki to jest chamstwo jakiego dawno nie widziałem. Sprawiedliwości stało się zadość i Portugalia wygrała. A na początku kibicowałem Holendrom. Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? 26.06.06, 12:07 1. Pierwsza czerwona za faul na Christiano Ronaldo bez dwóch zdań; Portugalia ładuje parę bramek w pierwszej części i jest po kłopocie - widać było, że są lepiej dysponowani. 2. Gdyby tv pokazywała nieco dłuższą powtórkę widać byłoby, że najpierw Figo został delikatnie, ale jednak odepchnięty przez van Bommela; w tym momencie obydwaj dostają po żółci (no, może Figo czerwień). 3. Boulahrouz przyprawił ładną śliwę Figo. Nie ma wątpliwości, że to druga żółć. 4. Przy "akcji" Deco żółtą powinien dostać też Holender (nie pamiętam czy to Cocu?) 5. No i Sneijder natychmiast czerwoną przy odepchnięciu Portugalczyka nad leżącym van Persie'm (bodajże); 6. Owszem, Simao wpadł z premedytacją w van der Sara, ale czy Kuyt nie mógł złożyć nóg parę minut wcześniej przy wjeździe w Ricardo? Dla mnie to równorzędne przewinienia. 7. Obiektywnie - chyba jednak Portugalia w normalnych warunkach wygrałaby. Kilka indywidualności nie wystarczy, pan van Basten jeszczem usi się trochę pouczyć, bo ja ręki trenera w zespole Holandii nie widziałem (w przeciwieństwie do Portugalii, m.in. Argentyny czy, o dziwo, Niemców). Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? 26.06.06, 12:20 8. A w tym punkcie przydałoby się skomentować sytuację po rzucie sędziowskim, przed faulem Deco, ale o czym tu pisać?... Dla mnie to dyskwalifikacja moralna dla całej ekipy Holandii. Podobna sytuacja miała zresztą miejsce pod koniec meczu gdy sędzia przerwał grę tuż po podaniu Portugalii i, o ile pamiętam, przejęciu podania przez Simao. WSTYD!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajf Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 26.06.06, 12:20 1. Figo nie ma żadnej śliwy. 2. Figo powinien za swoje wieśniackie zachowanie wylecieć z boiska 3. Pod koniec pierwszej połowy ktoś nieźle zatrzymał Robbena w polu karnym - wyprostowaną nogą w klatkę. Za to należała się czerwień (co z tego ze po gwizdku). 4. No i ten atak Simao na głowę Van der Sara 5. A Costinia to kretyn on się aż prosił żeby opuścić boisko 6. Obrońca holenderski który "wyłączył" z gry Ronaldo też powinien za swoje zagranie dostać czerwień A gdybanie co by było gdyby to można między bajki włożyć, bo ja np będe twierdzić że Holendrzy grając w 10 nie odkryli by się tak bardzo i nie stracili bramki Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? 26.06.06, 12:26 1. Ma. 2. Tak też napisałem, ale van Bommel prowokował - druga żółć i dobranoc. 3. Nie widziałem. 4. Taki sam jak Kuyta wślizg wprostowaną nogą w udo Ricardo. 5. Zgadzam się. No i to nie gdybanie - nie zauważyłem, żeby strata bramki spowodowana była jakimkolwiek "odkryciem się". Raczej van Bommel znów nie wrócił na czas za Maniche'm. Odpowiedz Link Zgłoś
halfoat Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? 26.06.06, 12:30 nie ma się co licytować, gdyby była taka możliwość to obie drużyny wywaliłbym z turnieju, a Anglików zaraz za nimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leming Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.aster.pl 26.06.06, 12:50 4. Nie tak samo. Sabrosa kopnal van der Saara w glowe, wlasciwie cudem mu korkami po twarzy nie przejechal. Kuit (czy jak mu tam) po prostu wjechal nogami w nogi Ricardo i Ricardo mial pecha, bo bynajmniej nie pozostal mu przy tym wjezdzie dluzny: tez jechal z nogami rowno, tyle ze chybil. Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 jesteś niewiarygodny 26.06.06, 16:35 teraz piszesz że nie widziałeś faulu Nuno Valente na Robbenie, a jak mi odpisywałeś na posta, (można sprawdzić wyżej) to napisałeś że kwalifikował się najwyżej na żółtą. To jak, nie widziałeś, ale mimo to napisałeś, że zasługiwał tylko na żółtą? Czy może widziałeś, ale rozbija to twoją "linię obrony", więc udajesz Greka? 4. Starcie Kuyta to wynik szybkiej akcji, Kuyt nie cofnał nogi PO KOPNIĘCIU piłki - więc w ostateczności żółta kartka. Sabrosa CELOWO kopnął bramkarza w głowę. Rzeczywiście to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: jesteś niewiarygodny 26.06.06, 17:08 Piszę, że nie widziałem korków na klacie Robbena, a to różnica. Widziałem na jego barku :P Przecież za podniesienie za wysoko nogi jest żółta. O co Ci chodzi? Nie bronię Simao, ale wydaje mi się, że on raczej wbiegł w van der Sara niż kopnął. Ciężko kogoś kopnąć mająć drugą nogę w powietrzu. Chyba, że jest się Chuckiem Norrisem. sport.gazeta.pl/Mundial2006/5,73496,3441961.html?i=16 Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 Ciekawe podsumowanie 26.06.06, 16:20 i ty twierdzisz że jesteś obiektywny? Ad 1. No no, bez przesady, błagam. Gol Maniche to była pierwsza akcja Portugalczyków w tej połowie. Ad 2. Oczywiście, v.Bommel powinien dostać żółtą, ale Figo czerwoną. Wyważasz otwarte drzwi. Ad 3. Zauważ na przykład, że Boulahrouza wyrzucasz z boiska 2x, rozumiem że wg ciebie Holendrzy powinni grać w 9-tkę, po wyrzuceniu Boulahrouza w 7' i ponownie tego samego piłkarza w 63'? Oczywiście, a czy ktoś protestuje brzeciwko temu? Znowu wyważasz otwarte drzwi. Ad 4. Ponownie, ok. Cocu powinien dostać żółtą. Nic to nie zmienia. Szukasz dziury w całym. > 5. No i Sneijder natychmiast czerwoną przy odepchnięciu Portugalczyka nad > leżącym van Persie'm (bodajże); Leżącym Heitingą. To było po rzeźnickim wejściu Deco na jego nogi. Odepchnięcie to nie "bańka", żółta i tyle. Ja się dziwiłem że tam go nie zlinczowali. Mam nadzieję że Deco dostanie od FIFA z 5 meczów kary za to co zrobił. 6. Kuyt atakował piłkę, kopnął ją w kierunku bramki i potem wpadł, niemniej mógłby dostać żółtą bo powinien chować nogi. Sabrosa natomiast wleciał celowo w bramkarza, czerwona jak nic, a nie dostał nawet żółtej. To nie są równorzędne przewinienia. Zgodzisz się z tym - chyba że twój obiektywizm portugalscy diabli wzięli... Ad 7. Ogólnie - uważasz że Holendrzy powinni dostać 3 żółte kartki więcej, czy to coś zmienia? Nic. Natomiast 3 więcej czerwone kartki dla Nuno Valente, Figo i Simao jak najbardziej. OBIEKTYWNIE, to przy tej ilości wypaczeń sędziowskich, mecz powinien zostać powtórzony w pełnych składach, po czym wielu zawodników z obu stron powinno dostać dłuuugie kary dyscyplinarne za niesportowe zachowanie we wczorajszym meczu. Powtórzę - zgodzisz się z tym, chyba że twój obiektywizm portugalscy diabli wzięli... Odpowiedz Link Zgłoś
heirloom Re: Ciekawe podsumowanie 26.06.06, 17:19 1. No i co z tego? Nie wiedziałem, że skuteczność jest wadą. 2. van Bommel dostał już jedną żółć w 2 minucie. Jednak drzwi wyważam zamknięte. 3. Imputujesz mi wtórny debilizm, a na to nie powinieneś sobie pozwalać. Musisz umieć rozróżnić sytuację z wcześniejszym wyrzuceniem Boulahrouza za Ronaldo, a sytuację do której doszło z Figo. Wyrażałem opinię o dwóch różnych sytuacjach dot. tego samego zawodnika, stąd pewnie Twoje zagubienie. 4. Nie szukam. Podałem to jako przykład Twojego braku obiektywizmu - widzisz tylko przewinienia Portugalii. 5. Rzeźnickim czy nie ja nie widzę różnicy między "bańką" a tym odepchnięciem. Jest to brutalny atak na piłkarza nie biorącego udziału w grze (jak pozostali w tym momencie), czyli normalna bójka. Tutaj jednak oberwał niewinny Petit,a Figo był prowokowany przez Boulahrouza. sport.gazeta.pl/Mundial2006/5,73496,3441961.html?i=6 6. Już odpowiedziałem. 7. No i jeszcze ta matematyka, chyba van Bommel Ci zniknął. Z Twoim obiektywnym stwierdzeniem wyjątkowo się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figofago Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 12:08 Figo dostal zolta kartke, wiec komisja dyscyplinarna moze go pocalowac w d... Co innego z Simao. Sedzia go nie ukaral, wice oni niestety moga to zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Zostaną ukarani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 12:11 "Komitet dyscyplinarny FIFA po obejrzeniu zapisu wideo może - a wręcz powinien - zdyskwalifikować Portugalczyka. " - oto właściwe zastosowanie zapisu wideo w piłce nożnej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nol Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.06.06, 12:13 a nikt nie widział, co wyprawiali holendrzy??? tylko portugalczycy byli "be"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamillll Re: Figo i Simao też powinni zostać ukarani? IP: *.c151.petrotel.pl 26.06.06, 12:15 eh nie lubie tego figo ;/ ______________ PETRA Płock - strona kibiców Odpowiedz Link Zgłoś