Dodaj do ulubionych

Powroty po kontuzjach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 17:22
Witam, jestem miesiąc po rekonstrukcji wiązadeł krzyżowych w kolanie i z
niecierpliwością czekam na powrót do pełnej sprawności. Chciałem spytać
ludzi, którzy mieli podobne problemy, czy po takiej operacji mieli jakieś
problemy w kontynuowaniu przygody z piłką. Ogólnie wiem, że można wrócić,
jednak czasem są problemy z nogą albo zbyt duża bariera psychiczna
Obserwuj wątek
    • Gość: max Re: Powroty po kontuzjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 13:19
      napisz, ktore wiezadla (poboczne, przednie) miales robione ile czasu od urazu do operacji, czy
      miales przeszczep calosci czy wiazanie "strzepow", ile masz lat i wogole troche wiecej
      informacji.

Wiadomo, ze kazdy organizm inaczej reauje ale polecam dobra rehabilitacje, ktorej czas bedzie
      zalezal od stanu Twoich miesni i szybkosci wracania do formy Twojego organizmu.

Jednak mimo wszystko chcialbym przestrzec przed forsowaniem sie od samego poczatku,
      poniewaz jest wtedy szansa na odnowienie kontuzji mimo iz wlasnie ja naprawiles. Jednak
      unerwienie (co ma takze wplyw na stabilnosc stawu) potrafi odnawiac sie dlugi okres czasu .

Ale jesli tylko przy wchodzeniu po schodach lub polprzysiadach na operowanej nodze nie
      czujesz zadnego bolu, to dobry sygnal.

Tak wiec na razie pracuj nad zwiekszeniem masy miesniowej w 4-glowym i 2-glowym (zginaczu).
      Z tego co pamietam to one moja duzy wplyw w stabilizacji stawu kolanowego.

Gdy tylko Twoj rehabilitant powie Ci, ze mozesz probowac skretow ze zmiana kierunku biegu na
      tej nodze, to musisz mu zaufac i przezwyciezyc opory psychiczne a jak je przezwyciezysz i z ta
      sama sila bedziesz stapal noga operowana co zdrowa, to juz z gorki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka