Gość: LM Jak widziales na stadionach marna dziennikarzyno IP: *.acn.waw.pl 17.09.07, 13:24 wiekszosc kibicow ma odmienne zdanie od twojego. Nie ma mowy o odpuszczeniu rac i to raczej druga strona musi sie z tym pogodzic. Smiech mnie opetal gdy przeczytalem "genialne rozwiazanie" - zrezygnujcie z rac, zrezygnuj z pisania swoich bredni cieciu. O gustach sie nie dyskutuje, ale chetnie przecierpie chwile dymu za to ze zobacze swietna oprawe. Nie podobaja sie race to zobaczcie to: www.youtube.com/watch?v=YlkJi9rwgi0 Odpowiedz Link Zgłoś
goethek Race TAK, rzucanie nimi NIE 17.09.07, 13:29 Race są bardzo efektowne i dodają blasku naszym "malutkim" stadionikom. Wielu kibiców z innych lig wzoruje sie na polskich oprawach meczowych i nam ich zazdrości. Zrzucanie palacymi sie fajerwerkami/racami jest już jednak elementem zagrażającym zdrowiu uczestników widowiska...nie powinno tego być. wielokrotnie stałem koło palącej sie racy i w ogóle nie obawialem sie o swoje bezpieczeństwo. Dopóki race odpalane są przez "normalnych" i niepijanych kibiców dopóty moim zdaniem wszystko jest OK. I myślę, że niejeden hipokryta mowiący o koniecznośći wyeliminowania tego zjawiska cieszy swe oczy mogąc oglądać fajną oprawe meczową. ------------------------------------------------------------- Legia Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww hahaha! nie kompromituj sie pan! IP: *.adsl.alicedsl.de 17.09.07, 13:33 genialne rozwiązanie, wz rozbieg i per$##% w sciane!! Agoro, redaktorzy od sportu do wymiany!! ten o i stec dzialaja ludziom na nerwy a chyba nie taki ma byc efekt ich pisania!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robus Kto ugasi palący problem? IP: *.echostar.pl 17.09.07, 13:42 akurat kara dla lecha była po meczu z zagłębiem lubin ale w przypadku gazety wyborczej takie rzeczy jak fakty nigdy nie odgrywały roli gdy chodzi o tezy główne. ja też jestem przeciwko racom, to wieśniactwo i niebezpieczna zabawa ale panie "dziennikarzu" niech się pan wysili (jeśli pan potrafi) i zaprezentuje jakieś inne argumenty niż te że na zachodzie rac nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jezu Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.kwd.net.pl 17.09.07, 13:50 co za pajac pisał ten artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Race sa fajne! ale nie rzucanie nimi// IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.09.07, 13:56 Nie zakazujcie rac! One sa super jak wpadnie bramka i odpala sie race jest super widowisko.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibic Kto ugasi palący problem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 14:15 Gazeta Wybiurcz ugasi, a tak poważnie to jako gazeta jestescie żałośni i ,dalej właście w tyłek PZPN Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny_swir nie mam nic przeciwko racom 17.09.07, 14:26 jeżeli widok płonących rac... razi doznania estetyczne autora artykułu ;), to niech nie chodzi na piłkę, tylko jazdę figurową. oczywiście nie może być sytuacji, takich sytuacji, jak ta w Krakowie. Wiadomo, większość kibiców jest ok, tylko jest problem z garstką. A jeżeli kluby nie mogą sobie poradzić z garstką ludzi, to jest ich wina. Klucz to jasne, surowe i PRZESTRZEGANE reguły. Jak raca spadnie na płytę boiska albo będzie rzucona na trybunę --> pół roku kibice nie mogą ich używać. Większości nie trzeba tłumaczyć, jak sie tym obsługiwać. A taki młotek musi po prostu wiedzieć, że: - eee... jak przejdę przez płot, to pół roku w robocie będę pracował na spłacenie kary, aprzed 2 lata stara będzie mi truła; - yyy... jak rzucę w kogoś racą, to jak wyżej i nie wejdę na stadion przez x lat. To jest wyjście. Nie może być tak, że jak klub nie potrafi wyeliminować garstki ludzi, to wyeliminuje wszystkich. Tzn. może być, tylko szkoda reszty... a że młotków nie jest aż tak mało... jak przepisy nie są martwe, to reszcie już się tak bardzo nie chce nadstawiać karku. Ta pierwsza propozycja jest trochę sprzeczna z tym, co pisałem później, ale nie można każdej sytuacji traktować tak samo. Kary zbiorowe też są potrzebne, ale zdecydowanie w drugiej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h jesli Sarzalo dostal pieniadze za artykul od Agory IP: *.eastwest.com.pl 17.09.07, 15:14 to Agora zrobiona jest w ciula. Kompletne dziennikarskie buractwo - brak znajomosci faktow. Chodzilo o kare za mecz z Zaglebiem - gdzie Lech dostal nagrode za oprawe kolejki. Reszty buractwa nie chce mi sie komentowac bo wiecej i senswoniej mozna porozmawiac z przedszkolakiem. Zenujacy jest pan Sarzalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Kto ugasi palący problem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.07, 15:13 panie redaktorze, bawi się pan w małpe???? bo na zachodzie to tak i siak. Trzeba mieć własne zdanie i styl. Ale pan jest kolejnym człowiekiem dla którego nawet tandeta z zachodu to jak "manna z nieba" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Kto ugasi palący problem? IP: *.eastwest.com.pl 17.09.07, 15:35 Sporo artykułów związanych z kibicami jest poparta nie sprawdzonymi informacjami, a w dodatku poparta skrajnymi przypadkami, gdzie najważniejszą informacją jest jakaś awantura - w/w artykuł to idealny przykład jak dyletant zabiera się za nie swoje sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibic Do autora tekstu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 15:38 Pisząc artykuł na jakiś temat wypadałoby najpierw się z nim zapoznać!!! A jak widać autor tekstu pisze o proteście o którym nie ma zielonego pojęcia!!! Bardzo proszę o zapoznanie się z postulatami kibiców i dopiero wtedy wypowiedzenie się na temat. Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń to może tam jedź? IP: *.aster.pl 17.09.07, 15:52 to może wyjedź sobie na te bałkany czy do turcji jak tak cię pasjonuje tamta kulura kibicowania i tamto życie, na polskich stadionach nikt po tobie nie będzie płakał, mi się bardziej podobają stadiony w niemczech, anglii, hiszpanii itp. i chciałabym, żeby na polskich było podobnie, aha, i ciekawe gdzie we włoszech masz race? no, chyba że oglądasz filmiki z lat 90-ych, lolku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: to może tam jedź? IP: *.ip.netia.com.pl 17.09.07, 16:40 Lepiej bedzie jak Ty leniu - lolku wyjedziesz , nikt za Tobą nawet nie zatęskni :) a tu ( w Polsce) i tak jesteś w mniejszości i masz zero siły przebicia !!! Może i chciałbyś ,żeby w Polsce było podobnie , ale niestety nie będzie :) Będą race , będzie głośny doping :) będzie tak jak być powinno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń Re: to może tam jedź? IP: *.aster.pl 17.09.07, 17:18 widać gościu że nigdy w życiu nie byłeś na żadnym porządnym stadionie poza Polską (co najwyżej na jakimś 'trzecioligowcu' w byłych demo-ludach), a co do tego kto jest w mniejszości, nie byłbym taki pewien, poza tym nie mów nic o dopingu, bo ja nie mówiłem, że jestem przeciwny głośnemu dopingowi, mówiłem o racach, niedawno pseudokibole Lecha, ponoć najporządniejsi w Polsce, pokazali dlaczego powinny być zakazane, debilom nie wolno dawać do ręki niebezpiecznych zabawek, jak nie będzie bydła na stadionach, a sami odpowiedzialni ludzi to race mogą wrócić, na razie zakazać z całą surowością, jak nie umiesz dopingować bez rzucania płonącymi racami itp. to Twój problem, jak Ci to przeszkadza, przestań chodzić na mecze, będzie to z pożytkiem dla innych, a zapłacze po Tobie najwyżej garstka takich stadionowych frustratów jak Ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM Re: to może tam jedź? IP: *.acn.waw.pl 17.09.07, 17:22 to moze ty jedz sobie do Anlii, Niemiec czy Hiszpanii na zmywak albo do zbierania warzyw i ogladaj sobie tam mecze skoro cie pasjonuje tamta kultura kibicowania. W Polsce od lat mamy fanatyczny doping i race, ale skad niby masz o tym wiedziec skoro nigdy nie byles na meczu. Plakal po tobie tez nikt nie bedzie bo kto ma cie niby kojarzyc skoro nigdy nie byles na stadionie, zreszta czemu mialby ktos plakac, jednego frajera mniej - kibicom lzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń Re: to może tam jedź? IP: *.aster.pl 17.09.07, 17:30 ciebie za to LM kojarzą wszystkie stadiony i policja w Polsce, masz super znaną i budzącą postrach i kręcisz dopingiem od Gdyni po Rzeszów, przestań dzieciaku i weź się za jakąś robotę, żebyś sam nie musiał jechać na zmywak do Anglii, ja mieszkam w Polsce i jakoś sobie radzę, nie musisz się o mnie martwić i o moje chodzenie na mecze, bo chodzę na mecze zarówno w Polsce jak i za granicą i mam porównanie w przeciwieństwie do ciebie, lolku, a jak dorośniesz zrozumiesz o co chodziło w moim poście, nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM Re: to może tam jedź? IP: *.acn.waw.pl 17.09.07, 18:01 po przeczytaniu tego co napisales w pierwszym poscie nie sadze zebys czesto chodzil na mecze w Polsce, przypuszczam ze nigdy na meczu nie byles. Widzisz cwoku, nie o to chodzi kibicom zeby znala ich policja i zaby budzili postrach - mylisz ultrasow z chuliganami, co jest typowe dla buraka, ktory nie ma pojecia o kibicowaniu. Moge sie wypowiadac w przypadku Legii, na ktora chodze - 99% osob jest za racami i za oprawami, nie tak jak twierdzisz garstka. Na wlasnym stadionie nikt racy nie rzuci bo skonczy sie to zakazem stadionowym i beckami ze strony normalnych kibicow. Troche inaczej w przypadku wyjazdow, ale skoro Legia potrafila sie dogadac z Widzewem i nawet nie bylo obrazliwych przyspiewek to i w przypadku rac sie dogadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: to może tam jedź? IP: *.aster.pl 17.09.07, 18:23 99% jest za racami? śmiech na sali, ciekawe skąd to wiesz, pewnie robiłeś badanie do pracy doktorskiej, właśnie przez tych przez których, jak sam piszesz, 'inaczej z racami wygląda sprawa na wyjazdach', race powinny być bezwzględnie zakazane, co najmniej na jakiś czas, aż się ćwoki nauczą z nich korzystać, a jak nie rozumiesz tego, skocz z poniatowskiego, i niech cię główka nie boli o to gdzie i na ilu meczach byłem, z takim sądzeniem i wnioskowaniem nadawałbyś się do straży miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM Re: to może tam jedź? IP: *.acn.waw.pl 17.09.07, 18:32 tak 99% jest za racami, wystarczy bywac na meczach, miec kontakt z kibicami i nie trzeba robic zadnych badan zeby to stwierdzic. napisalbym ze 100% jest za racami, ale zostawilem sobie rezerwe. "cwoki" potrafia z nich korzystac, czego dowodem jest mnostwo opraw, no i nie ma przebacz - rzucisz race na wlasnym stadionie, za chwile juz maja cie na fotce, a jak opuszczasz stadion zgarniaja cie psy, dostajesz dozywotni zakaz, a przy okazji wczesniej odpowiednio dostanie ci sie od ultrasow.sam bylem swiadkiem jak typek dostal w pysk za rzucenie na murawe zapalniczka, po czym kibice kazali mu opuscic stadion. i jeszcze raz, jestem prawie pewien ze nigdy na meczu nie byles, a jesli chodzisz to sporadycznie bo nie masz pojecia o tym co sie dzieje na stadionach. glowa mnie nie boli bo generalnie malo mnie obchodzi twoja osoba. wyjazdy to inna sprawa, na wyjazdy niestety wciaz jezdzi sporo "awanturnikow", dla ktorych promocja, zadyma czy wrecz okradanie kibicow jest jedynym celem takiego wyjazdu ale predzej czy pozniej sobie z nimi poradza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM Re: to może tam jedź? IP: *.acn.waw.pl 17.09.07, 18:36 a tu masz dowod na to ze "cwoki" maja pomysl na rozwiazanie sytuacji i nie sa banda oszolomow, jak ty i tobie podobni sobie wyobrazaja: "W związku z powielanymi w mediach informacjami o konflikcie pomiędzy kibicami polskiej piłki nożnej a władzami Polskiego Związku Piłki Nożnej i Ekstraklasy S.A. sprowadzającymi istotę sporu do kwestii karania za odpalanie rac podczas meczów, chcielibyśmy wyjaśnić szczegółowo priorytety Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców i kibicowskich stowarzyszeń klubowych. 1. Bezpieczeństwo na stadionach. Jesteśmy przekonani, że nikt lepiej od kibiców nie wie, jakie warunki powinny zostać spełnione, żeby widowiska sportowe były jeszcze bardziej bezpieczne. Chcemy, by nasz głos był w tych kwestiach zawsze uwzględniany. Domagamy się między innymi: - wprowadzenia ogólnopolskiej, bezpłatnej karty identyfikującej kibica, która umożliwi wejście na każdy dowolny stadion w Polsce, - odgórnego narzucenia wszystkim klubom Orange Ekstraklasy i II ligi, najlepiej w ramach warunków licencyjnych, konieczności podpisania umowy z oficjalnym stowarzyszeniem kibiców i scedowania na stowarzyszenie organizacji wyjazdów i ruchu kibicowskiego na macierzystym stadionie wraz z odpowiedzialnością za ową organizację. Wiarygodność stowarzyszenia kibiców musi zostać potwierdzona przez władze OZSK, - zmiany minimalnej liczby biletów dla kibiców gości do 500 na stadionach do 10.000 widzów i 1000 na stadionach powyżej 10.000 widzów, przy czym maksymalny pułap ustalają między sobą zainteresowane kluby po konsultacji ze stowarzyszeniami kibiców, - dodanie do warunków licencyjnych i rozpoczęcie surowego egzekwowania tych warunków - określających zapewnienie w sektorach gości cateringu i toalet w ilości odpowiadającej wielkości sektora oraz konieczności zapewnienia strzeżonego parkingu dla kibiców gości i liczby kołowrotków gwarantującej – po uwzględnieniu czasu weryfikacji danych i rewizji osobistej – maksymalne zapełnienie sektora gości w ciągu 2 godzin. Żądamy ponadto, żeby droga podejścia do kołowrotków została zabezpieczona płotkami uniemożliwiającymi tworzenie się tłumu przy wejściach, - wspólnego lobbingu nad nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie na imprezach masowych, tak żeby była ona dopasowana do rzeczywistości lub stworzenia osobnej ustawy dotyczącej meczów piłki nożnej(w tym m.in. wspólnego lobbowania za umożliwieniem odpalania pirotechniki przez przeszkolone osoby za zgodą organizatora i na jego odpowiedzialność). 2. Kwestie dotyczące innej działalności PZPN, Komisji Ligi i Ekstraklasy S.A.: - zlikwidowanie kar zbiorowych, takich jak zamykanie stadionów i zakazy wyjazdowe lub wymierzanie ich w skrajnie wyjątkowych sytuacjach, - wspólne opracowanie znaków i haseł zakazanych, - wprowadzenie do Komisji Ligi prawnika reprezentującego OZSK, - konsultacja prawna z OZSK wszelkich regulaminów i okólników dotyczących kibiców, - wspólne opracowanie jasnego i szczegółowego taryfikatora kar w części dotyczącej wydarzeń na trybunach, w szczególności: - karania wyłącznie za rzucanie pirotechniką bądź inne doprowadzenie do przerwania meczu; ewentualnie znaczne obniżenie wysokości kar za bezpieczne odpalenie pirotechniki na wzór rozwiązań skandynawskich (kara maksymalna 500 euro), - stworzenie procedury odwoławczej do Komisji Ligi, - ustalenie kaucji odwołania w wysokości 5% wartości nałożonej kary, tym samym zlikwidowania absurdu żądania kaucji w wysokości przekraczającej orzeczoną karę finansową, jak to ma miejsce obecnie, - możliwość wglądu w raporty delegatów i obserwatorów w części dotyczącej kibiców wraz z votum separatum przedstawiciela afiliowanego przy klubie stowarzyszenia kibiców oraz uwzględnienie opinii stowarzyszeń kibicowskich przy weryfikacji ich pracy. 3. Puchar Ekstraklasy – chcemy ogólnopolskiej dyskusji z udziałem władz piłki nożnej, sponsorów, klubów, trenerów, kibiców i mediów sportowych nad sensem kontynuowania tych rozgrywek w obecnej formie i ew. przywrócenia blasku Pucharowi Polski kosztem Pucharu Ekstraklasy. W przypadku fiaska rozmów z władzami piłkarskimi będziemy domagać się od polskiego sądownictwa, Rzecznika Praw Obywatelskich i władz wykonawczych określenia kompetencji PZPN i Ekstraklasy do orzekania naruszeń Ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych, nakładania i egzekucji zakazów poruszania się po terytorium kraju oraz innych przepisów konstytucyjnych, oraz do określania przez władze piłkarskie zakresu wolności słowa na stadionach piłkarskich będących częścią RP. Naszą intencją jest również przekazanie wszystkim zainteresowanym, że w haśle „nic o nas bez nas” zawiera się jasna i czytelna wykładnia – nastały czasy, kiedy kibice przestali być masą nieuświadomionych, dojnych krów. Władze polskiej piłki nożnej są dla nas, a nie my dla nich." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń Re: to może tam jedź? IP: *.aster.pl 17.09.07, 18:48 dodać do tego jeszcze skuteczny monitoring i popieram w całości, ale w chwili obecnej bardzo do tego daleko i dopóki to nie wejdzie w życie race powinny być zakazane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń Re: to może tam jedź? IP: *.aster.pl 17.09.07, 18:43 już nie chce mi się ciagnąć tego dramatu o racach, ale na koniec napiszę jeszcze jedno: naprawdę jesteś tępy, jeśli nie mieści ci się w główce, że ktoś kto jest przeciwny bezmyślnemu używaniu rac i stadionowej dyktaturze bydła i bandytów(i nie chodzi mi tu o ludzi robiących oprawy i dopingujących, jeśli chodzisz na mecze to wiesz o czym mówię) może regularnie chodzić na mecze swojej drużyny, może to dla ciebie frustrujące, ale pseudo-ultras naprawdę nie mają monopolu na kibicowanie race powinny wrócić na stadiony, ale tylko przy pełnym monitoringu i identyfikatorach dla kibiców na wzór zachodni, ale na razie zakaz, takie jest moje zdanie i każdy może mieć swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM Re: to może tam jedź? IP: *.acn.waw.pl 17.09.07, 19:00 tylko ze nie zaczales tego tematu od "bezmyslnego uzywania rac" tylko od ogolnego stwierdzenia "to może wyjedź sobie na te bałkany czy do turcji jak tak cię pasjonuje tamta kulura kibicowania i tamto życie, na polskich stadionach nikt po tobie nie będzie płakał, mi się bardziej podobają stadiony w niemczech, anglii, hiszpanii itp. i chciałabym, żeby na polskich było podobnie,aha, i ciekawe gdzie we włoszech masz race?" - tez jestem przeciwny stadionowemu bydlu i uzywaniu rac jako broni, ale od poczatku staralem sie rozdzielac ultrasow i bandytow. Taki stadion Legii czy Lecha jest idealnie przygotowany do uzywania rac. Jest monitoring, obowiazkowe karty kibica, a kibice Lecha przeszli nawet odpowiednie szkolenia. Moze wiec zezwolic na stosowanie rac na stadionach do tego przystosowanych. Pisalem ze nie chodzisz na mecze wlasnie przez takie gadki o dyktaturze bandytow i pseudoultrasach - znowu odwolam sie tylko do przypadku Legii, wszyscy jada po jej kibicach ze sa dilerami, gangsterami, a Zylete opanowala mafia. tymczasem chodze na kazdy mecz i widze zupelnie co innego, na Zylecie siedzi mnostwo dzieciakow i przedstawicielek plci pieknej, nikt juz nawet nie pali tam trawy bo wlasnie ultrasi tego nie toleruja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń post powyżej jest do gościa o nicku hmmmm IP: *.aster.pl 17.09.07, 15:54 dziwne że wstawiło go na koniec forum, a nie w wątku, na który był odpowiedzią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafa(L)2 Kto ugasi palący problem? IP: *.klk.pl 17.09.07, 16:00 Może niebawem dotrze do niektórych, że w Europie na mecze przychodzą ludzie po to, żeby obejrzeć widowisko sportowe i wspierać swoją drużynę. Nie interesują ich zadymy, bluzganie, chamstwo i odpalanie rac... Może część "kibiców", która myśli inaczej przeniesie sie poza Ekstraklasę, np. na podwórko albo ligę okręgową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.acn.waw.pl 17.09.07, 17:17 moze do ciebie dojdzie idioto ze na polskie stadiony ludzie przychodza glownie dla atmosfery - interesuje ich spiewanie na caly glos, oprawy z racami i poczucie jednosci z innymi kibicami. Czesc "kibicow" ktorych to nie interesuje moze zostac w domu albo zasiasc na innej trybunie. To jest istota sprawy, ze race odpalane sa na sektorach z fanatycznymi kibicami, jezeli ktos jest przeciwny to moze ogladac mecz z innej trybuny. Ci ktorzy na tym forum mieszaja ultrasow z blotem nigdy nie byli na meczu i nie maja o dopingowaniu pojecia, ale musza wtracic swoje (nic nie warte) zdanie i sie powymadrzac - zazdrosc, ignorancja i zwykla zlosliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.aster.pl 17.09.07, 17:55 tak, to prawda, race są odpalane są na sektorach z fanatycznymi kibicami, tylko, że potem często są rzucane: w kibiców innej drużyny, ochronę, policję, piłkarzy, sędziów, sektory rodzinne itp. itd. i dlatego race powinny być zakazane, a dopóki tego nie zrozumiesz w ramach protestu przestań przychodzić na stadion, jak takich jak ty zastąpią normalni, rozsądni i odpowiedzialni ultrasi, race mogą wrócić, nie jestem przeciwko racom, tylko przeciwko tępakom, którzy je 'obsługują' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.acn.waw.pl 17.09.07, 18:44 Nie przesadzaj chlopaczku - zeby raca trafila w sedziego czy pilkarza to wogole sobie nie przypominam w historii polskiej pilki. Gwaranutuje ci ze jesli dogadaja sie kluby kibica to nie poleci zadna raca - zreszta problem o ktorym piszesz mozna rozwiazac zezwalajac na race warunkowo, robcie oprawy ale jesli ktos rzuci raca to z oczywistych wzlgedow wznawiamy kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.aster.pl 17.09.07, 18:55 dziecinko, skoro jesteś taki precyzyjny, to powinieneś po pierwsze zauważyć że nie pisalem o trafianiu, tylko o rzucaniu, a to pewna różnica, a po drugie to widać, że wielkim kibicowaniem się zajmujesz od maks dwóch sezonów, nie pamiętasz już jak na meczu towarzyskim chyba z Japonią w Łodzi, jakiś pacjent rzucił petardą w Dudka? a pewnie dałoby się znaleźć więcej takich przypadków, zanim zezwolą na race powinni przygtować stadiony do tego, żeby takim debilizmom zapobiegać (monitoring i identyfikacja kibiców), tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.acn.waw.pl 17.09.07, 19:06 no tak, ale ja pisalem o trafianiu - nie przypominam sobie zeby ktos TRAFIL. no i skoro jestes taki precyzyjny to dyskutujemy o racach w lidze, absolutnie nie bede walczyl o srodki pirotechniczne na kadrze bo tam zjezdzaja sie ludzie z calej Polski i nie czuja zadnej odpowiedzialnosci, nie ma kontroli stowarzyszen kibicow i wiekszych konsekwencji - skoro jestes przyjezdny to i zakaz stadionowy ci nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.aster.pl 17.09.07, 19:12 no, ale Dudka to w zasadzie trafili, ta petarda wybuchła tuż obok niego, był ogłuszony i musiał jakoś interweniować lekarz; i nie pisałeś 'tylko o lidze', a o 'Polsce' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deg Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 02:26 LM- z tego co widzę, to Ty jesteś poprostu niereformowalny i żaden argument do Ciebie nie trafia. Jeśli Twoi koledzy są tacy jak Ty, to ja się nie dziwię, że nikt z wami nie chce rozmawiać. Jak dziecko... Chyba się w końcu obraziłeś, zatupałeś nogami, trzasnąłeś drzwiami i w bek. Aaa. Piłka nożna (z ang. football) to gra zespołowa, w której dwie przeciwne, jedenastoosobowe drużyny, konkurują ze sobą na trawiastym boisku. Zwycięscą konfrontacji jest drużyna, która uzyska więcej goli- nie używając rąk i zgodnie z przepisami gry w piłkę nożną umieści piłkę w tzw. bramce. Serio, zobacz pl.wikipedia.org/wiki/Pi%C5%82ka_no%C5%BCna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uzzz Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 02:38 Skoro są turnieje w rzucie beretem, może wynajmijcie sobie jakiś stadion, zjedziecie się z całej Polski- najlepiej w tym samym czasie, w którym rozgrywana jest ligowa kolejka- zróbcie sobie kilkudniowy miting, podzielcie sie na kategorie, rozgrywajcie konkurencje. Np. w piątek śpiew solo, potem w grupach. Ty i Twoi koledzy zapalicie sobie po racy (to prawie jak olimpijski znicz), potem przekażecie je chuliganom miotaczom, którzy rozegrają konkurencje rzutu do ruchomego oraz nieruchomego celu (np. do odwróconego plecami ochroniarza) W sobote konkurs na najbardziej bezsensowny, rymowany napis na zasłonie i najbardziej idiotyczny tekst obrażający ojców kibiców druzyny przeciwnej (ta konkurencje rozegrajcie w systemie pucharowym). W niedziele wypuście zawodników wagi ciężkiej, zróbcie walkę gladiatorów (proponuje wylonic zwycięsce w systemie "Ostatni żywy"), roznieście stadion, a na zamknięcie imprezy zaśpiewajcie jakąś pieśń pożegnalną o tym, co i gdzie wsadzicie sędziemu po zakończeniu oraz o waszym pociągu seksualnym do PZPN. Jest tyle możliwości. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia. Wrócicie, jak kolejka się skończy- wilk będzie syty, a i owca cała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.07, 22:41 Gdybys choc miał wiedze dlaczego zimne ognie poleciały w sektor "rodzinny" to co innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.07, 22:38 LM odpuść bo to nie ma sensu jak ktoś nie rozumie to juz nie nasza wina .tych co protest popierają jest zdecydowana większość . A poza tym 100% poparcia tego co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Kto ugasi palący problem? IP: *.eastwest.com.pl 17.09.07, 17:21 Gość portalu: Rafa(L)2 napisał(a): > Może niebawem dotrze do niektórych, że w Europie na mecze przychodzą > ludzie po to, żeby obejrzeć widowisko sportowe i wspierać swoją > drużynę. Nie interesują ich zadymy, bluzganie, chamstwo i odpalanie > rac... Może część "kibiców", która myśli inaczej przeniesie sie poza > Ekstraklasę, np. na podwórko albo ligę okręgową... No jasny znalazł się pasjonata - kapelusz, trąbka i na stadion oglądać widowisko :)) Kiedy na żywo oglądałeś mecz? nie mówię tu o relacji tv :) Naczytałeś się podobnych bredni co ten artykuł i próbujesz zbawiać świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Kto ugasi palący problem? IP: 195.20.110.* 17.09.07, 16:23 Mam nadzieję, że ten Pan S.nie dostał za ten artykuł ani grosza ! Do tytułu powinni dopisać "Kto ugasi palący problem w GW z redaktorami sportowymi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GieKSiorz Kto ugasi palący problem? IP: *.telpol.net.pl 17.09.07, 16:36 A może tak najpierw autor tego niby artykułu wybierze sie na jakiś mecz? Druga sprawa co mnie obchodzi co jest modne na stadionach we Francji lub Włoszech??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COVA(L) Sarzała - czy Ty masz pojęcie o czym piszesz? IP: *.2a.pl 17.09.07, 16:43 Niestety, poraz kolejny wypada mi się nie zgodzić z redakorkami z Wybiórczej. Porównywanie naszej smutnej i szarej ligi do najlepszych lig zachodnich ma się tak, jakbym porównał red. Sarzałe do najlepszych dziennikarzy w Europie. Pokazy pirotechniczne i piękne oprawy na polskich stadionach przyciągały kibiców, którzy normalni nie poszliby na nudną kopanine. I to ludzi w różnym wieku. Kolejna sprawa to flagi. Panie Sarzała, dla kibiców barwy klubowe to coś nieocenionego. To tak jak chorągwie rycerskie. To jak flagi narodowe. Wyrażanie się o nich pogardliwie trąci totalną nieznajomością tematu lub celową pokazówką pogardy...I jedno i drugie dyskwalifikuje Pana w naszych oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel dziennikarz w kapciach IP: *.chello.pl 17.09.07, 17:13 "dziennikarzu" Sarzałło co tydzień to samo. Żółć i malkontenctwo! Zmień zawód jak ten nie daje ci satysfakcji, nie ma przymusu bycia dziennikarzem sportowym. zawsze uważałem że w GW pracują dziennikarze z ikrą, po tobie tego nie widać. Stec jest kontrowersyjny, pisze nieraz głupoty, ale pisze ciekawie, ty zaś co tydzień wrzucasz jakieś płytkie artykuliki nie warte nawet 1\4 twojej wierszówki. Jesteś beznadziejny, zrezygnuj z pisania, zajmij się czyms innym. Odpowiedz Link Zgłoś
turysta86 To kibice tworzą widowiska! 17.09.07, 17:14 Autor artykułu chyba nigdy nie widział pięknej oprawy z użyciem pirotechniki. Kibicowskie oprawy meczowe były i są jednym z nielicznych jaśniejszych elementów polskiej piłki kopanej. To właśnie kibice tworzą piękne widowiska na trybunach, a nie piłkarze, którzy co roku odpadają w rundach eliminacyjnych Pucharu UEFA. Oczywiście incydenty (na szczęście mało liczne) typu rzucanie racami na murawę lub w trybuny, powinny być karane z całą surowością, lecz gdy do tego nie dochodzi, to absolutnie nie widzę powodu, dlaczego kluby są karane finansowo, a nawet zamyka się im stadiony! Nie chciałbym również, aby polskie trybuny wyglądały jak np. w Anglii, gdzie publika przez 90 minut siedzi na swoim miejscu i często coś zajada. Mecz piłkarski to nie teatr, tutaj się dopinguje, skacze, przeżywa i cieszy z bramek! PIŁKA NOŻNA DLA KIBICÓW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leń Re: To kibice tworzą widowiska! IP: *.aster.pl 17.09.07, 17:26 widać, że angielskie stadiony widziałeś tylko w telewizji, proponuję Ci przejechać się tam i obejrzeć mecz na żywo, to że nie ma tam rzucania racami i troglodytów wieszających się na ogrodzeniach i wyrywających krzesełka nie oznacza, że na meczach nie ma atmosfery i dopingu, stadion to nie teatr ale także nie obora, w której bydło robi co chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Kto ugasi palący problem? IP: *.icpnet.pl 17.09.07, 18:07 Deklaracja OZSK "O co walczymy": Szanowni Państwo, Redakcje Sportowe. W związku z powielanymi w mediach informacjami o konflikcie pomiędzy kibicami polskiej piłki nożnej a władzami Polskiego Związku Piłki Nożnej i Ekstraklasy S.A. sprowadzającymi istotę sporu do kwestii karania za odpalanie rac podczas meczów, chcielibyśmy wyjaśnić szczegółowo priorytety Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców i kibicowskich stowarzyszeń klubowych. Bezpieczeństwo na stadionach. Jesteśmy przekonani, że nikt lepiej od kibiców nie wie, jakie warunki powinny zostać spełnione, żeby widowiska sportowe były jeszcze bardziej bezpieczne. Chcemy, by nasz głos był w tych kwestiach zawsze uwzględniany. Domagamy się między innymi: - wprowadzenia ogólnopolskiej, bezpłatnej karty identyfikującej kibica, która umożliwi wejście na każdy dowolny stadion w Polsce, - odgórnego narzucenia wszystkim klubom Orange Ekstraklasy i II ligi, najlepiej w ramach warunków licencyjnych, konieczności podpisania umowy z oficjalnym stowarzyszeniem kibiców i scedowania na stowarzyszenie organizacji wyjazdów i ruchu kibicowskiego na macierzystym stadionie wraz z odpowiedzialnością za ową organizację. Wiarygodność stowarzyszenia kibiców musi zostać potwierdzona przez władze OZSK, - zmiany minimalnej liczby biletów dla kibiców gości do 500 na stadionach do 10.000 widzów i 1000 na stadionach powyżej 10.000 widzów, przy czym maksymalny pułap ustalają między sobą zainteresowane kluby po konsultacji ze stowarzyszeniami kibiców, - dodanie do warunków licencyjnych i rozpoczęcie surowego egzekwowania tych warunków - określających zapewnienie w sektorach gości cateringu i toalet w ilości odpowiadającej wielkości sektora oraz konieczności zapewnienia strzeżonego parkingu dla kibiców gości i liczby kołowrotków gwarantującej – po uwzględnieniu czasu weryfikacji danych i rewizji osobistej – maksymalne zapełnienie sektora gości w ciągu 2 godzin. Żądamy ponadto, żeby droga podejścia do kołowrotków została zabezpieczona płotkami uniemożliwiającymi tworzenie się tłumu przy wejściach, - wspólnego lobbingu nad nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie na imprezach masowych, tak żeby była ona dopasowana do rzeczywistości lub stworzenia osobnej ustawy dotyczącej meczów piłki nożnej(w tym m.in. wspólnego lobbowania za umożliwieniem odpalania pirotechniki przez przeszkolone osoby za zgodą organizatora i na jego odpowiedzialność). Kwestie dotyczące innej działalności PZPN, Komisji Ligi i Ekstraklasy S.A.: - zlikwidowanie kar zbiorowych, takich jak zamykanie stadionów i zakazy wyjazdowe lub wymierzanie ich w skrajnie wyjątkowych sytuacjach, - wspólne opracowanie znaków i haseł zakazanych, - wprowadzenie do Komisji Ligi prawnika reprezentującego OZSK, - konsultacja prawna z OZSK wszelkich regulaminów i okólników dotyczących kibiców, - wspólne opracowanie jasnego i szczegółowego taryfikatora kar w części dotyczącej wydarzeń na trybunach, w szczególności: - karania wyłącznie za rzucanie pirotechniką bądź inne doprowadzenie do przerwania meczu; ewentualnie znaczne obniżenie wysokości kar za bezpieczne odpalenie pirotechniki na wzór rozwiązań skandynawskich (kara maksymalna 500 euro), - stworzenie procedury odwoławczej do Komisji Ligi, - ustalenie kaucji odwołania w wysokości 5% wartości nałożonej kary, tym samym zlikwidowania absurdu żądania kaucji w wysokości przekraczającej orzeczoną karę finansową, jak to ma miejsce obecnie, - możliwość wglądu w raporty delegatów i obserwatorów w części dotyczącej kibiców wraz z votum separatum przedstawiciela afiliowanego przy klubie stowarzyszenia kibiców oraz uwzględnienie opinii stowarzyszeń kibicowskich przy weryfikacji ich pracy. Puchar Ekstraklasy – chcemy ogólnopolskiej dyskusji z udziałem władz piłki nożnej, sponsorów, klubów, trenerów, kibiców i mediów sportowych nad sensem kontynuowania tych rozgrywek w obecnej formie i ew. przywrócenia blasku Pucharowi Polski kosztem Pucharu Ekstraklasy. W przypadku fiaska rozmów z władzami piłkarskimi będziemy domagać się od polskiego sądownictwa, Rzecznika Praw Obywatelskich i władz wykonawczych określenia kompetencji PZPN i Ekstraklasy do orzekania naruszeń Ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych, nakładania i egzekucji zakazów poruszania się po terytorium kraju oraz innych przepisów konstytucyjnych, oraz do określania przez władze piłkarskie zakresu wolności słowa na stadionach piłkarskich będących częścią RP. Naszą intencją jest również przekazanie wszystkim zainteresowanym, że w haśle „nic o nas bez nas” zawiera się jasna i czytelna wykładnia – nastały czasy, kiedy kibice przestali być masą nieuświadomionych, dojnych krów. Władze polskiej piłki nożnej są dla nas, a nie my dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Kto ugasi palący problem? IP: *.icpnet.pl 17.09.07, 18:08 W odpowiedzi na artykuł pod tytułem „Race – kto ugasi problem?” autorstwa redaktora Jacka Sarzały opublikowany w Gazecie Wyborczej z dnia 16 września bieżącego roku Stowarzyszenie Wiara Lecha tytułem sprostowania prasowego oświadcza: 1. Nie jest prawdą, że konflikt pomiędzy kibicami, a władzami polskiej piłki nożnej sprowadza się do rac. Pełny wykaz postulatów kibiców, sformułowany w deklaracji Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców przekazujemy w załączeniu. 2. Nie jest prawdą, iż stowarzyszenia kibiców żądają wolności do łamania prawa. Stowarzyszenia kibiców żądają zmiany prawa – nadawanie artykułowi wydźwięku wojny strażników prawa z kryminalistami jest poważnym nadużyciem. 3. Nie jest prawdą, że stowarzyszenia kibiców żądają bezkarności. Żądamy kar dostosowanych do rzeczywistych wymiarów wykroczenia. 4. Żądamy zaprzestania wybiórczego traktowania egzekucji prawa i powoływania się na tzw. prawo unijne. I tak Konwencja Rady Europy, która z Unią Europejską nie ma nic wspólnego, w sprawie przemocy i ekscesów widzów w czasie imprez sportowych, a w szczególności meczów piłki nożnej, sporządzona w Strasburgu z dnia 19 sierpnia 1985 r. (Dz. U. z dnia 17 listopada 1995 r.) w art. 3 pkt f) stanowi, że strony konwencji zobowiązują się "zakazać widzom wnoszenia napojów alkoholowych na stadiony; ograniczyć, a nawet zakazać sprzedaży i rozprowadzania napojów alkoholowych na stadionach i zapewnić, by wszelkie dostępne napoje były w bezpiecznych opakowaniach". Wartość zalecenia Rady Europy, która nie ma kompetencji do przymusowego i odgórnego narzucania komukolwiek czegokolwiek, weryfikuje dowolny stadion zachodnioeuropejski z wyszynkiem piwa. Jest to jedyna konwencja, która wspomina o środkach pirotechnicznych w ogólności. Jedyna dyrektywa 95/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 24 października 1995 roku i jedyna rezolucja Rady 2003/C281/01 z 22 listopada 2003 roku (akt niewiążący), wydany w związku z decyzją Rady 2002/348/WsiSW z dnia 25 kwietnia 2002 roku, jakie obowiązują w tej materii, dotyczą organizacji imprez masowych o zasięgu międzynarodowym oraz wymiany informacji pomiędzy służbami poszczególnych państw. Artykuł 14.2 Ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych stanowi: „Osobom obecnym na imprezie masowej zabrania się w szczególności wnoszenia na imprezę masową broni lub innych niebezpiecznych przedmiotów (narzędzi) oraz materiałów wybuchowych i wyrobów pirotechnicznych, napojów alkoholowych, środków odurzających lub substancji psychotropowych.” Jest to artykuł, na który powoływanie się władz Ekstraklasy S.A. i PZPN miałoby największy sens, pod warunkiem równie surowych kar nakładanych na kluby i kibiców dopuszczających się spożywania alkoholu na meczach piłki nożnej lub na przykład palących papierosy (zakaz wynikający z innego przepisu). W obecnych warunkach jest to nie tylko działalność wybiórcza ale po prostu czysta hipokryzja. Ponadto: 5. Podważamy kompetencje władz piłkarskich do egzekucji przepisów ustawowych. Mamy wrażenie, że w państwie prawa zajmować się tym powinny władze sądownicze i wykonawcze, a nie komisje ligowe złożone choćby i z najlepszych prawników. 6. Nie jest prawdą, iż punktem spornym są kary nałożone na kibiców Lecha. Punkty sporne są wyłożone we wspomnianej deklaracji OZSK i mają historię zdecydowanie dłuższą od czasu jaki upłynął od meczu Wisła Kraków – Lech Poznań. Zalecamy rzetelne zapoznanie się z tematem, o którym Gazeta informuje czytelników. 7. Nie jest prawdą, że Stowarzyszenie „Wiara Lecha”, czy kibice Lecha Poznań w ogólności, nie zgodzili się z karą nałożoną po wspomnianym wyżej spotkaniu. Karę przyjęliśmy ze zrozumieniem, choć uważamy, że opowieści o sektorze rodzinnym i obrzucanych dzieciach można śmiało między bajki włożyć – a przynajmniej postarać się je rzetelnie zweryfikować. Kibice Lecha Poznań, zgodnie z nałożoną karą, nie pojadą na te mecze w sposób zorganizowany. W związku z powyższym ostatnie akapity artykuły redaktora Jacka Sarzały uważamy za bardziej passe niż redaktor Sarzało ognie na trybunach. Z poważaniem Jarosław Kiliński Prezes Zarządu WL Odpowiedz Link Zgłoś
profsowa Kto ugasi palący problem? 17.09.07, 18:20 to tak samo jak zakazać fajerwerków na Sylwestra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m89 Re: As - oświecenia pozdrawia! :) IP: *.compower.pl 17.09.07, 18:28 Jak w temacie - Partyzanci z Oswiecenia pozdrawiaja "upalna Hiszpanie"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibic Kto ugasi palący problem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 18:34 Moze i kibice lecha zle sie zachowali na wisle - ale szkoda ze nikt nie wspomnial o kamieniach ktore lecialy w sektor kibicow Kolejorza na ktorym rowniez byly dzieci !!! Jak wisla Lechowi tak Lech wisle !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uolelele Kto ugasi palący problem? IP: *.toya.net.pl 17.09.07, 18:42 Stadion jest jednym z ostatnich miejsc, gdzie mężczyzna czuje się wolny, ale chcą i to nam odebrać. Oczywiście za rzucanie racami kary być powinny, ale całkowity zakaz ich wnoszenia to po prostu oznaka bezsilności. Mecze piłkarskie są odpowiednikami dawnych wojen co twierdzą również socjologowie, bynajmniej nie postulując w związku z tym zamknięcia wszystkich stadionów. To, że część ludzi nie potrafi się zachować nie może stanowić pretekstu do karania wszystkich. Po to jest monitoring, aby można było wyeliminować jednostki, delikatnie mówiąc, nieodpowiedzialne, mające pewnie jakieś problemy psychiczne. Na mecach zachowuję się niejednokrotnie głupio, inaczej niż w życiu codziennym, ale nie chuliganie, nie mam ochoty kogoś pobić po wyjściu ze stadionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asga Ot taka roznica - Szarzalo egocentryk pragnacy IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.07, 19:03 tylko sportowych zmagan vs wspolnota ludzi zlaczona kibicowaniem swojemu klubowi i pragnaca nadac swojemu zebraniu sie niepowtarzalny i emocjonalny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś