Dodaj do ulubionych

Ferguson: mogłem prowadzić Barcelonę

22.04.08, 18:33
Byłoby trudniej.
W Katalonii jest większa presja. Ze strony kibiców, władz, mediów. Poza tym
chyba największy ze wszystkich klubów na świecie ciężar kilkudziesięcioletniej
historii "Dumy Katalonii". Nie sądzę, by nawet taki as jak Ferguson dał radę
utrzymać się tam przez 1/3 z tych 22 lat, które spędził w MU.
Obserwuj wątek
    • Gość: Desiderio Sir Alex czy to jest oferta dla Barki? IP: *.nwrknj.east.verizon.net 22.04.08, 19:04
      Dziwi mnie ze nigdy sie nie pokusil o prowadzenie reprezentacji
      Anglii.
      • smooch Re: Sir Alex czy to jest oferta dla Barki? 22.04.08, 19:40
        Pan Alez Szkotem jest, primo, a reprezentacja narodowo kogokolwiek gra zaledwie kilka razy do roku, co dla trenera pokroju Fergusona jest amatorszczyzna i zadna mozliwosc intensywnego wdrazania swoim metod i rozwoju zawodnikow, w porownaniu z prowadzeniem klubu z Wielkiej Czworki w angielskiej ekstraklasie.
      • Gość: Logan Re: Sir Alex czy to jest oferta dla Barki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 20:52
        Reprezentacja to dobra dla "emerytów", takim co już tylko na kasie zależy albo
        dla "żółtodziobów", którzy chcą sobie nazwisko wyrobić. Najlepsi prowadzą kluby.
    • badbull Ferguson: mogłem prowadzić Barcelonę 22.04.08, 20:23
      W Barcelonie miałby trudniej, bo tam władze klubu nie mają takiej cierpliwości
      jak w Manchesterze. Strach pomyśleć, co byłoby, gdyby zwolniono go już na
      początku jego pracy na Old Trafford, kiedy nie szło mu najlepiej.

"W Katalonii jest większa presja. Ze strony kibiców, władz, mediów. Poza tym
      > chyba największy ze wszystkich klubów na świecie ciężar kilkudziesięcioletniej
      > historii "Dumy Katalonii"."
      Barcelona jest młodszym klubem niż Manchester United, co więc pozwala ci
      stwierdzić, że to w tym klubie jest największa historia (nawiasem mówiąc, nie
      kilkudziesięcio, ale 109-letnia. MU - 130 lat)??
      Sukcesy? Trofea? Real Madryt ma ich 2 razy więcej.
      Dramatyczne wydarzenia? Nie ma bardziej dramatycznego wydarzenia niż katastrofa
      lotnicza graczy Mu w Monachium w 1958
      • prober Re: Ferguson: mogłem prowadzić Barcelonę 22.04.08, 21:59
        > Barcelona jest młodszym klubem niż Manchester United, co więc pozwala ci
        > stwierdzić, że to w tym klubie jest największa historia (nawiasem mówiąc, nie
        > kilkudziesięcio, ale 109-letnia. MU - 130 lat)??
        > Sukcesy? Trofea? Real Madryt ma ich 2 razy więcej.
        > Dramatyczne wydarzenia? Nie ma bardziej dramatycznego wydarzenia niż katastrofa
        > lotnicza graczy Mu w Monachium w 1958

W sukcesach i trofeach próżno szukać przewagi jednego czy drugiego zespołu.
        Licytacja na poziom dramatyzmu wydarzeń z udziałem obydwu klubów ma się podobnie.
        Chodzi o coś innego, FC Barcelona jest dla milionów Katalończyków niemal
        religią. Jest 130.000 socios, którzy oddają gigantyczne pieniądze na
        funkcjonowanie tego klubu.
        MU ma porównywalną liczbę fanów, ale tutaj za wyniki odpowiada się przed
        amerykańskimi właścicielami.
        Druga historyczna kwestia to polityka (iberyjskie zatargi sięgające lat 30. ub.
        wieku), MU jest od tego wolne.
        Może się nie zgodzisz, ale Barca z konieczności często gra o honor i chwałę. MU
        o triumfy i trofea.

Aha, Alex do MU mógł sobie ściągnąć kogo tylko chciał i kto mu tylko pasował do
        koncepcji. W FCB byłoby to niemożliwe, i to wcale nie ze względu na ograniczenia
        budżetu :)
        • jakeww Re: Ferguson: mogłem prowadzić Barcelonę 22.04.08, 23:03
          Barca gra co rok w lidze przeciwko najbogatszemu i wg wyników
          najlepszemu klubowi świata i europy wszechczasów...

Ferguson to dobry trener. Jednak nic ponadto bo z pieniędzmi jakie
          miał osiagnął dokładnie tyle ile powienien dobry coach osiagnąć
          (słabszy by nie osiagnał)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka