Dodaj do ulubionych

Wojna o Śląsk

• Gość: piłkarski kibic każdy kij ma dwa końce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 11:10
      Odrazu zaznacze, ze nie jestem chuliganem czy bandytą, nie biore
      udziału w bójkach z policją bo mnie to nie bawi i nie podnieca -
      wole oglądać mecz i dopingować. Wiem, że wielu kibiców jest
      agresywnych ale naprawde bardzo rzadko zdarza się aby od nich
      wyszła "inicjatywa" rozróby. Chodze na mecze od 20 lat a także
      uczeszczam na mecze wyjazdowe i wiem, że policja czy ochrona bardzo
      często prowokuje. Nie będę bronił chuliganów ale policji też nie bo
      wiem do czego są zdolni. Mój znajomy(chodzi na mecze od niedawna)
      troche spóźnił się na mecz i był świadkiem jak ochrona zachowywała
      się w stosunku do ludzi przed wejściem. Policja także dołożyła swoją
      cegięłkę i rozpętała się wojenka. Niestety w prasie zawsze wspomina
      się tylko o złym zachowaniu kibiców co później rzutuje na opinie
      społeczną. Ja też jestem przeciwny takiemu wandalizmowi ale wiem, że
      nic nie dzieje się bez przyczyny. Po co było tyle policji na meczu
      przyjaźni? Tłumaczenie, że mogło dojść do rozróby z powodu łączenia
      się z Groclinem odpada bo Drzymały nie było na stadionie!! Na
      meczach z Arką czy Odrą nie było tylu policjantów. Kto za to płacił?
      Czemu wielcy obrońcy prawa strzelali do bezbronnego sprzedawcy
      kiełbasy gdy ten leżał na ziemii?
    • Gość: halibut Brzozowski wez sie za robote.Taki jestes uczciwy ? IP: *.eranet.pl 23.05.08, 11:22
      Czlowieku oprawa ultrasow tak ci przeszkdza,czlowieku ty chyba
      wszystkei klepki pozjadales, co ciprzeszkdzaja flagi pajacu ?
      szkoda tylko ze ludzie czytajac takei zaklamane teksty wierza takiej
      lysej pale jak ty. Co oprawa meczowa ma w stusunku do zadymy ???
      wyjasnij mi to, nie masz pojecia, powiedzcie mi kied ktos zginal na
      meczu ? a ile ludzi ginie pod kolami samochodow ? kazdy z nas jest
      przestepca lamiac dozowlone predkosci na poslkich drogach i dzieki
      temu wielu ludzi ginie. Ludzie spojrzecie na siebie napierw ile wy
      zagrozniea dla ludzi na drogach.
    • Gość: BKS&WKS&TS Wojna o Śląsk IP: 213.17.194.* 23.05.08, 11:23
      Co za bzdura! Śląsk grający na licencji Groclinu to będzie Groclin Wrocław a nie Śląsk Wrocław. Poza tym ZERO TOLERANCJI DLA POLICYJNYCH PROWOKACJI! Nie chcemy Drzymały już!
    • Gość: ufok Oni,poniżej wypisaniTeżNIErozumieją iMająUrojenia? IP: *.as.kn.pl 23.05.08, 12:47
      Ci wszyscy poniżej wymienieni(z cytatami) też nie rozumieją i mają
      urojenia?Piszę także poniżej CO STANOWI ISTOTĘ BOJÓW KIBICÓW.

Dziennikarze co moment różnych gazet piszą tytułu:”Groclin przenosi się do
      Wrocławia” czy tym podobne.

„Również Lech Poznań tak naprawdę jest dawną Amiką,, a nie Kolejorzem z czasów
      korupcyjnych.” (Artykuł Siedemnaście do odstrzału z 10iv 2008 w Przeglądzie
      Sportowym, najstarszej sportowej gazecie w kraju).

„Jak będziemy tak grać, to kibice nie raz pokonają te 150km, by zobaczyć swoją
      Dyskobolię”
      Rocki (Tyko Piłka)

"Jeśli grodziszczanie nie awansują do europejskich pucharów,to Śląsk może
      pozostać Śląskiem.Wtedy po prostu trzeba będzie poczekać,aż Groclin dostanie
      wypłatę za wywalczone miejsce,a fuzję przeprowadzić,gdy pieniądze będą już na
      koncie. tedy można będzie zagrać na licencji,którą dostanie Śląsk."-Koziński dla
      wtor.Sportu po słynnej konferencji czyli prezes Doln.PZPN,... jednego z dwóch
      ciał, które na fuzję musi się zgodzić)

O tym, że Groclin przenosi się do Wrocławia mówił też Francisze Smuda w
      magazynie OE w TVN, a jest od trenerem...klubu podawanego za przykład!
      Prezes podawanego za przykład Lecha, Rutkowski powiedział(GW za Przeglądem
      Sportowym): ”Ależ my gramy na licencji Amiki, a obecna Amika jest czysta. My nie
      jesteśmy starym Lechem. Nasz Lech funkcjonuje dopiero od półtora roku i za ten
      okres oczywiście odpowiadamy. Prawnicy Wydziału Dyscypliny musieliby się mocno
      nagimnastykować, żeby nas przejechać.”(nie chcę się rozpisywać o wyjątkowej
      zuchwałości by nie rzecz bezczelności ów prezesa jaka wychodzi w tym cytacie, bo
      to nie jest temat i czas)

„Prezydent UEFA Michel Platini przekonywał angielskich kibiców podczas pobytu w
      Manchesterze, by przeciwstawili się sprzedaży klubów Premier League amerykańskim
      biznesmenom
      - Nie popieram takiego nastawienia, jakie obecnie powszechne jest w Anglii. Fani
      są siłą i powinni coś zrobić, by ich kluby nie zostały przejęte przez obce ręce,
      zwłaszcza amerykańskie - powiedział 53-letni Francuz po spotkaniu z premierem
      Wielkiej Brytanii Gordonem Brownem.
      -Identyfikacja z klubem jest najważniejsza, ona tworzy historię, a co wspólnego
      mają Anglicy z Amerykanami? Tu chodzi przede wszystkim o pieniądze. Nie mogę
      zmienić prawa, ani przepisów, to przecież należy do parlamentu i związku
      piłkarskiego, ale mam nadzieję, że wpłynę na pewne decyzje- dodał Francuz”
      (Platini wzywa: Amerykańskie ręce precz od angielskiego futbolu -GW z18marzec 08)
      Nie trzeba być dobrym z logiki, by zapytać co ma wspólnego Groclin i Drzymała z
      Wielkopolski ze Śląskiem i Wrocławiem.Tak samo czy fani z Polski i z Wrocławia
      mają się czuć gorsi niż ich angielscy odpowiednicy?Ja się nie czuję. Wielu
      moich, nierzadko z wyższym wykształceniem, kolegów też.
      Przypomnę że tydzień przed słynną marcową konferencją wiele gazet w tym PS
      napisało, że
      miasto (Wrocław) ma dwóch sponsorów, którzy mają w Śląsk zainwestować razem 6
      mln, co dałoby budżet 20mln z wszystkim około.(jak Zagłębie Lubin było mistrzem
      to miało wg money.pl 17,5mln budżet a teraz będą większe, dużo większe pieniądze
      z C+ niż wtedy!)Jedyne na co czekają to awans piłkarski Śląska do I ligi.
      CZEGO O TYM SIĘ JUŻ NIE PISZE?NIE WIE SIĘ?NIE PAMIETA?A MOŻE HOKUS POKUS CZARY
      MARY I NAGLE WYPAROWALI?

Prezydent Dutkiewicz na słynnej konferencji powiedział, że powstanie nowy twór,
      a przecież Śląsk jest starym klubem z tradycjami i trudno nazwać go tworem (sic!!!)

ISTOTĄ o którą kibice toczą boje jest to, by NIE ZOSTAŁA WYNATURZONA idea sportu
      i sportowej rywalizacji. Oto bowiem chcą panowie D&D nam zaserwować kupienie
      drużyny(dokładniej 80 proc udziałów) Groclin,która będzie grała pod szyldem
      Śląsk (prasa na każdym kroku trąbi,że Groclin przenosi się do Wrocławia).
      ŁOPATOLOGICZNIE tłumacząc mamy (bo zakup zostanie dokonany z miejskich czyli
      naszych pieniędzy, nawet jeszcze nie zarabiających, a wydających tzw.
      kieszonkowe, nastolatków od których budżet miasta ma pieniądze z tytułu VAT)
      kupić GROCLIN z jego wynikami. To bowiem GROCLIN wywalczył prawo startu w
      pucharze UEFA a nie do soboty jeszcze II-ligowy Śląsk, to grając na licencji
      Groclinu zaczelibyśmy rywalizaję w PP rundę później niż jakbyśmy grali jako
      Śląsk. Grałby u nas więc Groclin przefarbowany na Ślask. WSPOMNIANE KUPOWANIE
      PRZECZY ISTOCIE FUTBOLU, gdzie AWANSE I SUKCESY WYWLCZA SIĘ NA BOISKU, a nie
      przy stoliku czy jakimś innym meblu przy którym dyskutowali i negocjowali
      panowie D&D, co nie ma NIC wspólnego ze sportem,ba, jest JEGO WYPACZENIEM I
      PATOLOGIĄ.
      ŚP. Kazimierz Górski mówił, że futbol to prosta gra. I TAK RZECZYWIŚCIE JEST, a
      mieszanie w to kwestii prawniczych (przez PZPN prawo i regulacje w polskiej
      piłce są chore, ale nie może być inaczej, skoro prokurator Olejniczak,który
      rozbił mafię tzw. łódzką ośmiornicę mówi, że związek ten ma cechy mafii!) jest
      tylko próbą ZACIEMNIENIA PRAWDY i MYDLENIA OCZÓW.

OTO PRZYKŁADY:
      Przypomnę, że od prezydenta naszego miasta dowiedzieliśmy się już m.in., że
      Śląsk gra na stadionie Śląskim (tak- to ten w Katowicach 190km od Wrocławia!),
      czy za parę lat PIŁKARZE powinni grać w Eurolidze(tak-to koszykarska liga!).
      W gazetce na mecz z Lechią DOWIADZIELIŚMY SIĘ KOLEJNYCH „REWELACYJNYCH” FAKTÓW,
      KTÓRE SĄ KOMPROMITUJĄCYMI WYPOWIEDZIAMI Rafała Dutkiewicza(jeden raz czy drugi
      to może być pomyłka, jeśli jednak coś się powtarza raz kolejny, to za
      Kazimierzem Górskim o przypadku nie może być mowy).
      Zacytuję ze wspomnianej gazetki:
      „Ciekawe jest również to, że grupa najbardziej przeciwnych fuzji kibiców, kilka
      lat temu w obliczu spadku Śląska do trzeciej ligi, zaakceptowała fuzję Śląska z
      Polarem Wrocław, do której ostatecznie nie doszło, ale zakładała ona m.in.zmianę
      nazwy klubu!”

Czy jeśli to by była prawda, to zastępca redaktora naczelnego Przeglądu
      Sportowego, najstarszej sportowej gazety w Polsce z 80-letnim doświadczeniem,
      który ze sportu żyje i zajmuje się nim na codzień pisałby w komentarzu z 4. marca:
      „Najważniejsze jest to, żeby(Drzymała-dop. ufok) szybko doszedł do porozumienia
      z wrocłąwskimi kibicami. Fani Śląska od lat należą do najlepszych w Polsce, ale
      są honorowi. Nie chcą, żeby śmiali się z nich w Polsce i twierdzili, że ich
      zespół to tak naprawdę Groclin Wrocław (tak dzieje się z Lechem, który w
      ekstraklasie gra na licencji Amiki(...)”
      Panie prezydecie proszę najpierw znać fakty, a dopiero później pisać. KIBICE
      WTEDY MOCNO NIE ZGADZALI SIĘ NA FUZJĘ Z POLAREM, o czym może Pan poczytać także
      w archiwalnych gazetach. Wystarczy tylko chcieć...

Mówił też w tym samym wywiadzie, że o licencję wystąpi WKS Śląsk.Nie
      podał/dopowiedział jednak o jaką. A przecież już w marcu podczas słynnej
      konferencji ze Zbigniewem Drzymałą, mówił w formie jakby już było to pewne
      wtedy (a przecież ponoć dopiero rzeczy miały być uzgadniane), że wystąpimy o grę
      na licencji Groclinu!
      Skoro mielibyśmy grać w UEFA, mieć wyższe pieniądze z tytułu C+, czy zaczynać
      rywalizację w PP rundę później, musiałaby to być licencja UEFA!

Mówił także(ta sama gazetka):
      „Nie rozumiem w związku z tym historii hiobowych opowieści o końcu klubu, który
      przecież w swojej 60-letniej historii poddany był wielu zmianom organizacyjnym,
      łącznie ze zmianą nazwy i herbu. Zresztą początek Śląska w latach 40-tych, to
      fuzja dwóch klubów.Jeśli kibice tamtych zdarzeń nie uznają za przerwanie
      tradycji klubu, to tym bardziej nie powinni tego robić teraz”

Owszem było trochę tych zmian, niemniej największe kluby świata też ich
      uświadczały, tyle, że głównie na początku istnienia lub w pierwszych latach
      działalności jak np.Ajax (kiedyś choćby FC Ajax) czy Bayern(MSC Munchen).
      Ale to właśnie jak najrzadsza zmiana nazwy czy herbu wpływa na POTĘGĘ słowa
      tradycji.
      Nie przypadkiem Football Club Barcelona(na początku Foot-Ball Club
      Barcelona),gdyby nie rozkaz generała Fra
      • Gość: ufok Re: Oni,poniżej wypisaniTeżNIErozumieją iMająUroj IP: *.as.kn.pl 23.05.08, 12:50
        Celtic i Liverpool od początku nazywają się jak nazywały w momencie
        powstania.Juventus już po 2 latach od powstania przybrał obecną nazwę.
        Real po 18 ze 106 lat istnienia jest Realem.
        W Śląsku kibice mają całkiem przyzwoite powody do dumy.Śląsk jako nazwa Śląsk
        Wrocław funkcjonuje już od ponad 50 lat(od 1957).Z herbem jest podobnie- przez
        długie dziesiątki lat istniał ten jaki mamy obecnie.
        Wprawdzie 11 lat temu zmienił się nieznacznie, ale tylko kosmetycznie.Chodzi o
        zmianę nad orłem z WKS na WKS Śląsk a na dole miast Śląsk Wrocław.W 2007
        powrócono po dogadaniu się z wojskiem do historycznego herbu(na górze WKS na
        dole Śląsk).
        WRACAJĄC JEDNAK DO KWESTII,KTÓRA WZBUDZA KONTROWERSJE:
        Połączenie Pioniera i Podchorążaka, które uważa się za powstanie Śląska
        nastąpiło dokładniej nie w latach 40-tych, a w 1947roku. WIĘC O JAKIEJ TRADYCJI
        PAN MÓWI?POWSTANIE Z POŁĄCZENIA, przed którym NIE BYŁO TRADYCJI i nie uznaje się
        istnienia Ślaska-TAK TRUDNO TO ZROZUMIEĆ?

Powtórzę jeszcze raz na koniec: w futbolu od jego początków gra i wyniki zdobywa
        się na boisku A NIE POZA NIM. Jeśli więc w lecie będzie puchar Uefa (tak samo
        punkty rankingowe w poprzednich latach europejskich pucharów wywalczył Groclin,
        a nie Śląsk) ,a w PP rundę później wystartujemy TO UCZYNIMY TO JAKO GROCLIN DLA
        ŚCIEMY GRAJĄCY POD NAZWĄ ŚLĄSK(dla marketingu i kasy drużyna będzie się owszem
        nazywała Śląsk, miała herb Śląska i nosiła jego barwy) I BĘDZIE TO TYM SAMYM
        KONIEC ŚLĄSKA. NIE BĘDZIE BOWIEM KONTYNUACJI PIŁKARSKIEJ, tej na boisku która
        jest istotą sportu i idei sportowej rywalizacji. BY JESZCZE LEPIEJ TO ZROZUMIEĆ
        WYSTARCZY ROZPATRZYĆ WARIANT, ŻE GROCLIN BYŁBY MP(Śląsk byłby wtedy mistrzem
        Polski 2008,choć w sezonie 07/08 grał w II lidze!?Przecież to mistrz zdobywa
        szansę zagrania w LM), ALBO MIAST GROCLINU WYSTARCZYŁO BY ZAKUPIĆ NP. ROSENBORG,
        ZMIENIĆ MU NAZWĘ NA ŚLĄSK(tyle tylko, że w krajach ze zdrowym związkiem
        piłkarskim coś takiego by nie przeszło) i mielibyśmy corocznego praktycznie
        uczestnika LM...

P.S.Rozmawiałem ze znajomym dziennikarzem (był ze słynną wizytą z innymi
        dziennikarzami w Grodzisku swego czasu) i zastanawialiśmy się dlaczego
        prezydent podaje nieprawdziwe czy kłamliwe(obie rzeczy różni od siebie intencja)
        informacje, które pozwoliłoby przekonać niezorientowanych w temacie do swojego
        partykularnego celu politycznego, który chce zrealizować poprzez kupienie
        drużyny z innego województwa i b.niewielkiej miejscowości (precyzyjniej kupienia
        80proc udziałów tej drużyny) i jej wyników, co ze sportową rywalizacją i ideą
        sportu nie ma nic wspólnego A WIĘC JEST WYPACZENIEM I PATOLOGIĄ.

Doszliśmy do wniosku, że najwyraźniej BRAK MU RACJONALNYCH I PRAWDZIWYCH ARGUMENTÓW.

Naprawdę, bardzo zacząłem się martwić i bać o Śląsk, Dutkiewicza i wrocławian
        którzy godzą na licencję Groclinu. Tym samym godzą się i chcą żyć z GRZECHEM
        PIERWORODNY.
        Zaufany człowiek gorliwego katolika jakim jest Dutkiwicz Janicki, w Słowie
        Sportowym jakieś 4 tygodnie temu (dla zainteresowanych służę dokładnym cytatem)
        powiedział, że wejście do I ligi kuchennymi drzwiami byłoby właśnie GRZECHEM
        PIERWORODNYM. TAK SAMO WIĘC WEJŚCIE DO UEFA kuchennymi drzwiami poza boiskiem i
        zaczęcie rywalizacji w PP jedną rundę później NIM BY BYŁO i nie trzeba tu być
        wcale Einsteinem...
        • Gość: komar móhe ukąse Re: Oni,poniżej wypisaniTeżNIErozumieją iMająUroj IP: *.as.kn.pl 23.05.08, 13:03
          "Naprawdę, bardzo zacząłem się martwić i bać o Śląsk, Dutkiewicza i
          wrocławian
          którzy godzą na licencję Groclinu. Tym samym godzą się i chcą żyć z
          GRZECHEM
          PIERWORODNY".
          Grzech pierworodny?? Jeju człowieku, co ty pieprzysz?? Odstaw leki
          już...
          • Gość: ufok Re: Oni,poniżej wypisaniTeżNIErozumieją iMająUroj IP: *.as.kn.pl 24.05.08, 01:55
            komar móhe ukąse:
            No i jak tu z Tobą i podobnymi rozmawiać.
            Nie umiesz(nie chcesz?) czytać ze zrozumieniem.
            Podpowiadam: grzech pierworodny wyszedł z ust Janickiego, zaufanego człowieka
            Dutkiewicza- gorliwego katolika. Tak trudno to zrozumieć?
            Dalej też mam tłumaczyć?
        • Gość: Celebrator Re: Oni,poniżej wypisaniTeżNIErozumieją iMająUroj IP: *.chello.pl 23.05.08, 13:48
          A ja mam pytanie. Czy Wy, najbardziej radykalni kibice z młyna
          bluzgając w ten sposób na Drzymałę w ogole już nie chcecie go we
          Wrocławiu? Czy nadal zależy wam, żeby spełnił wasze postulaty i
          zaakceptujecie go? I czy będzie jakieś spotkanie z władzami Groclinu
          i miasta z kibicami na temat fuzji?
          Nie jestem z Wrocławia, ale bardzo interesuje sie tą sprawą. Życze
          wam powodzenia i dogadania sie z Drzymałą. Fajnie by było jak taki
          kluba jak Śląsk z wielkiego miasta i z tradycjami miał solidnego
          sponsora w grał co roku na najwyższym poziomie, a nie jakies
          Grodziski, Wronki i inne...
    • Gość: jj73 Wojna o Śląsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 13:18
      Brawo ufok. Popieram Cię w 100%. Może wreszcie ktoś z miasta i z
      Groclinu zdobędzie się na odwagę i zorganizuje jakies spotkanie.
      Napewno zainteresowanych byłoby wielu.
    • Gość: Gość Panie Arturze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 13:21
      To może Pan napisze o co chodzi z tą fuzją, bo póki co, to nikt nie wie co
      proponuje Pan Drzymała, a co proponuje Pan Dutkiewicz, kto zyskuje kto traci. Na
      razie dyskusja, że inwestor, że długi, do nikogo nie trafia. A jak ludzie
      reagują emocjonalnie, to nazywa się ich troglodytami. Czy widział Pan, Panie
      Arturze treść porozumienia, jeśli tak to proszę ją przedstawić. Druga sprawa,
      moim zdaniem, jest bardziej skomplikowana. Czy można nazwę dużego miasta
      sprzedać innemu miastu? Mam duże wątpliwości, bo tego nie robi sie nawet za
      pieniądze.
    • Gość: Maro Wojna o Śląsk IP: *.e-wro.net.pl 23.05.08, 13:31
      generalnie nie powinno być problemu, pod warunkiem, że jutro Śląsk wywalczy awans.Wtedy Groclin powinien zrezygnowac z UEFA. Po awansie Śląsk ubiega się o licencję WKS ŚLĄSK WROCŁAW. Tylko czy Drzymałę będzie stać na taki gest porozumienia. Mam duże wątpliwości.
    • Gość: jj73 Wojna o Śląsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 13:32
      Panie Arturze jeśli tak bardzo zaangażował się Pan w sprawę fuzji to
      proszę zorganizować spotkanie dwóch zainteresowanych stron. Byłoby
      to chyba sprawiedliwe. No chyba, że ktoś ma coś do ukrycia, a tym
      ktoś nie są na pewno kibice!
      • Gość: WKS Re: Wojna o Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 14:28
        Desperados gdyby nie mieli nic do ukrycia to podpisaliby imiennie list do klubu
        a nie występowali incognito jak te szczury na meczu z Lechią z twarzami
        zasłoniętymi szalami i kapturami.
    • Gość: ggg a moze teraz: Wisła cała bez Cupiała? IP: *.centertel.pl 23.05.08, 13:48
      pozdro dla normalnych
    • Gość: mag Wojna o Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 14:05
      Artur Brzozowski to jest gość,pisze prawdę i nie owija w bawełnę.A z
      tą całą bandą nie należy rozmawiać, trzeba robić fuzyję i walczyć o
      Misia!
    • Gość: kibic Wrocław cały chce Drzymały IP: *.wroclaw.mm.pl 23.05.08, 14:06
      Bandyci - wynocha ze stadionu. STOP BANDYCTWU STADIONOWEMU.
    • Gość: u96 Wojna o Śląsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 15:10
      Sprawa jest prosta.... Spólka Śląsk wykupuje udziały w spólce
      Groclin. Tak aby po fuzji miec 80% udziałów a Pan Drzymała 20%.
      Problemem jest obecnie wyższa wartośc rynkowa Groclinu od Śląska.
      Dlatego tez miasto prawdopodbnie wniesie do Śląska aport aby
      zwiekszyc wartość Śląska tak by uzyskac te 80%. Kluczowe w tym
      moemencie jest to czy awnsujemy do I ligi czy nie. Dlatego jeszcze
      nie ma umowy bo nie ma wycen Śląska i Groclinu Jesli tak to wartośc
      rynkowa Śląska znacznie skoczy. Tym samym aport bedzie mniejszy. To
      tak pokrócce. Natomiast jesli chodzi o sama fuzje. Problem polega na
      tym, ze swoimi dzialaniami najbardzij ekstremalna grupa kibicow,
      ktora mowi, ze lezy jej na sercu interes Śląska, oraz czystość
      sportu tak naparwde temu zaprzecza. Poniewaz o jakim sporcie mozna
      mowic kiedy grupa nieodpowiedzialnych ludzi doprowadza do tego, ze
      sedzie przedluza mecz z Odra o 6 minut... i tracimy bramke w 95
      minucie... Gdyby nie ta stracona bramka juz dzisiaj cieszylibysmy
      sie z awansu sportowego awansu. Zatem skoro dzialania takiej grupy
      ludzi, ktora tak pojmuje interes Śląska dopraowadzja do sytuacji
      ktora szkodzi temu klubowi, tym samym szkodzi jego tradycji, i
      sportowej walce. Bo to nie sport o tym decyduje. Powtarzanie sie
      takich zachowan moze skutkowac walkowerem .. zatem co to ma
      wspólnego ze sportem i jego zasadami ..?. Odebranie punktow w tym
      momencie oznacza koniec marzen o awansie.... Dlatego wladze klubu
      czytaj miasto, które kupilo Śląsk reaguje jak reaguje. Poniewaz
      doskonale zdaje sobie z tego sprawe, ze jak teraz ustapi .. to o
      wielkim Śląsku bedziemy mogli zapomniec .., gdyz nikt poważny nie
      bedzie chcial rozmawiac z miastem jako wlascielem klubu, w sytuacji
      gdy nieodpowiedzialne dzialania grupy kibicow niszcza sukces
      sportowy. Jeśli chodzi o mnie mam mieszane uczucia co do tej fuzji,
      rozumiem jednak argumenty jednej i drugiej strony. Kibice pytaja
      gdzie byli Ci co teraz sa za kiedy Śląsk grał w 3 lidze..., a
      odpowiedz jest prosta wybrali wladze, ktore przejely Śląsk i
      przedłużyły jego byt. Gdyby to nie nastapiło to w najlepszym wypadku
      w Śląsku dalej bylby taki marazm jak był albo ...poprostu juz by go
      nie było... tym samym nie bylo by kontynuowania tradycji.... Pytanie
      zatem czy chodzi im o interes Śląska czy o ich własny interes..?.
      Moim zdaniem to drugie bowiem jeśli by chodziło im o interes Śląska
      to nie było by tej 95 minuty, i gróźb oraz prowokacji w postaci
      listu. Jesli dzialania miasta mnoga doprowadzic, ze takie
      niebezpieczenstwo zniknie - mam na mysli dzialanie kibiców na
      ewidentna szkode tego klubu to jestem za. Kibice w liscie pisza o
      awansie na boisku a jednocześnie groża wtargnieciem na nie...to jest
      ewidentan sprzecznośc bo jak mozna ten awans wywalczyć skoro wejda
      na boisko i beda walkowery. Co potrafia pokazali w meczu z Odra... i
      Lechią... No tak dali sie sprowokować .... Zatem przypomnijmy
      kardynalna zasade w sporcie.... Czerwona kartek nie dostaje sie za
      prowokacje ale za rekacje na nia... patrz Materazzi i Zidane ...
      Przegrywa ten kto sie daje sprowokowac ..., komu puszczaja
      nerwy...pokarzcie jacy jestescie silni i nie reagujcie na waszym
      zdaniem zaczepki... Jeszcze jedno Ci co uważaja, że to nie ich wina
      oni tylko wznosza okrzyki przeciwko ... niech pamietaja o jednym ze
      te ich okrzyki sa bodźcem dla tych malolatow do tego aby zlapac za
      te ławki .. i kamienie ...tak dziala psychologai tłumu zawsze sie
      znajdzie ktos kto pojdzie dalej ... awtedy duzo nie potrzeba aby
      klub ukarać walkowerem ...Dlatego przestancie mi mowic o dobru
      Śląska jeśli przez wasze okrzyki sedzia dolicza 6 minut i tracimy
      bramke, ktora juz dzisiaj dalaby nam awans. Pamietajcie o jednym
      majac wywalczony awans ... wiele moze sie w tej fuzji zmienic ...
      Dlatego, ze Śląsk bedzie wtedy mial inna pozycje. Jeśli ten awans
      nic by nie zmienial ..to juz teraz fuzja bylaby podpisana. Dlatego
      wszyscy powinni sie zjednoczyć w tym aby ten awans wywalczyc razem
      na boisku i na trybunach. I to jest cel na sobote. To Śląsk walczy o
      awans a nie Groclin, TO sląsk walczy o awnas nie Drzymała. Jeśli
      zdobedzimy awans na boisku wtedy mozna rozmawiac o wszystkim i o
      UEFA i o PP. Zatem jeśli wszystkim zależy na Śląsku to polaczmy sie
      w jego wspolnym interesie i ku jego chwale. Przecież miasto moglo
      zrobic cos innego nie wchodzic w Śląsk, kupic Groclin i scignac go
      do Wrocławia i wtedy protestow by nie bylo... a kibice nowej druzyny
      tez by sie znalezli...bo kibic jest tam gdzie jest widowisko... i
      emocje .. i gdzie milo i spokojnie oraz bezpiecznie mozna spedzic
      czas z rodzina, a jednak tego nie zrobilo... tylko weszlo w Śląsk.
      Dla mnie Śląsk zawsze był jest i bedzie Śląskiem i żadne fuzje i
      inne tego typu rzeczy tego nie zmienią, bo to my przejmujemy Groclin
      a nie oni nas i jesli wywalczymy awnas to na naszej licencji
      dostaniemy kase z canal + za licencje Groclinu i to na naszej
      licencji bedzimy grali w I lidze. Nasza sila i wartość zależy od
      Naszej jedności, inne działanie jest szkoda dla tego klubu. Jeśli
      zaś chodzi o UEFA, albo PP to mysle, ze to jest temat do rozmow po
      wywalczeniu awnasu. Bo nie wiemy jak sie na to zapatruje UEFA.
      Pozatym gdyby sie bardzo mocno doszukiwac tutaj sportu, to przejety
      Groclin wywalczyl ten puchar UEFA w sportowej walce, a my jako
      wlasciciele Groclinu mamy prawo aby w nim wystartowac. To jest tak
      jakby powiedziec np Abramowiczowi, ze skoro kupil Chelse'a Londyn to
      nie moze wytartowac w pucharze UEFA bo jego druzyna nie wywalczyla
      awnasu na boisku bo w moenecie kiedy o ten awnas walczyla nie byl
      jej wlascicielem. Mało tego nie moze wystartowac bo wymnienil 95%
      skladu, zatem teraz gra sklad, ktory tego awnasu nie wywalczyl. Przy
      okazji zmienil trenera .. tym samym trener tez nie ma prawa
      prowadzic druzyny w tym pucharze bo go nie wywalczyl .... Tym samym
      pytanie co bardzij godzi w zasady sportu opisany przyklad czy to, ze
      mielibysmy zagrac na licencji Groclinu ..? Idac dalej tym tokiem
      rozumowania, Abramowicz powinien zalozyc sobie nowy klub i zaczac z
      nim grac od najnizszej klasy rozgrywkowej w miedzy czasie nie
      zmieniajac ani zawodnikow ani trenrow, wtedy by to był sport.
      Wracając do fuzji i Dutkiewicza. On doskonale sobie zdaje sprawe, ze
      jesli zbuduje wielki Śląsk powiedzmy inaczej stworzy fundamenty, to
      na mecze bedzie przychodzic cala rzesza kibicow. I tu docieramy do
      sedna, zyskuje samofinansujaca sie promocje miasta w skali kraju ale
      tez i w przypadku pucharów w Europie Po drugie Śląsk bedzie czyms co
      jednoczy mieszkanców, co bedzie ich utożsamiać z tym miastem, i dla
      nich to będzie ich Śląsk, wyrosły z tradycji tego z 1947 roku.
      Pojawi sie efekt kuli śnieżnej. Drzymala jest magnesem dla innych
      inwestorow i sponsorow. Tym samym bedzie wielki Śląsk, z ktorym
      wszyscy mnieszkańcy sie beda utozsamiac. I o to walczy Dutkiewicz to
      jest jego cel. Drzymala jest tylko etapem a nie celem, ale bez niego
      nie pójdziemy dalej. Mozemy czekac na wielkiego sponsora ...tylko,
      ze bedzie go znacznie trudniej znależć bez Drzymaly niz z nim. O ile
      wogole bysmy go znalezli. Przeciez nawet awnasujac do I ligi
      samodzielnie trzeba za cos w tej lidze grac - czytaj utrzymac sie
      Pytanie skad wziasc na to pieniedze..? Przeciez w tej chwili miasto
      jest wlascicielem...i myslicie ,ze miasto jest w stanie zbudowac
      taki budzet ..?. Od razu znajda sie przeciwnicy takiego pomyslu i
      wykorzystaja go politycznie.... Kolejna rzecz Drzymala jest
      czlowiekiem, ktory w tym futbolu juz troche siedzi i cos
      osiagnal .... Pytanie ilu jest takich sponsorow, ktorzy sie znaja na
      pilce .., ktorzy... cos w niej osiagneli .. i chca byc w Śląsku ..?.
      Pytanie czy kazdemu nowemu sponsorowi nie bedzie chodzic o to aby
      jak najwiecej na tym biznesie zarobic ..?. Z tego wynika, ze każdy
      nowy sponsor nawet jesli by to byl Abramowicz...bedzie niemile
      widziany ..? Kol
      • Gość: ufok Re: Wojna o Śląsk IP: *.as.kn.pl 24.05.08, 03:05
        U96 widać że sprawa nie jest więc prosta skoro nie potrafisz jej w
        kilku/kilkunastu zdaniach przedstawić, a zamiast tego serwujesz przydługawe
        wywody. Podjeżdża to pod „czarowanie” tak popularne wśród polityków, tudzież
        politykierów.

Np.że niby kibice w czasach 3.ligowych wybrali władzę która przejęła Śląsk.
        Czyżby? Wielki orędownik przejęcia Dutkiewicz został wybrany w 2002 czyli w
        czasach zapewne drugoligowych albo nawet jeszcze w końcówce pierwszoligowych(nie
        pamiętam czy na wiosnę czy na jesień były wybory).Ba, ja chodziłem na 3. ligę i
        go poparłem. Niektórzy moi koledzy też chodzili i go poparli. Niektórzy dalej go
        nawet bronią, choć w tym samym czasie są przeciwni fuzji!

Piszesz, że być może nawet Śląska by nie było. Bzdury, widać nie za duże masz
        pojęcie o Śląsku i być może ślepo zawierzyłeś bardzo cienkiemu i nierzetelnemu
        dzienmikarzowi jak A.Brzozowski.

Groźby dotyczyć miały przyszłego sezonu i PRZYPADKU, gdy Śląskiem naprawdę byłby
        Groclin ubrany tylko w jego barwy i herb czego fani nie akceptują.

Tyle piszesz o tej 95min, a nie wspominasz, że fani niejednokrotnie mieli swój
        udział w wywalczeniu punktów (np.słowa Mandrysza, Skorży o kapitalnym dopingu
        czy atmosferze, albo ostatnio Polskiej Wrocławskiej, która napisała, że doping
        we Wro ostatnimi czasy jest zdecydowanie najlepszy w II lidze) czy tego, że
        nikt im nie przeszkadzał strzelić wcześniej 2. bramki, albo cofnąć się za
        głęboko i czekać na gwizdek.

Napisałeś:„Jeśli ten awans nic by nie zmienial ..to juz teraz fuzja bylaby
        podpisana”. Nie masz racji i to bardzo. CHODZI O DOBRY PR I Publicity
        prezydenta. Janicki w jego imieniu wielokrotnie mówił, że bez awansu fuzji by
        możliwe, że nie było. Jakby to niekorzystnie wyszło dla prezydenta- Dutkiewicz
        bez ambicji?Najpierw zaprasza Drzymałę, a potem rezygnuje?Nie poważny jest gość
        czy co?
        Nie mógł sobie na takie coś pozwolić, wszak wizerunek budował latami. Dlatego
        rzucił gigantyczne pieniądze (swoją drogą w marcu mówił, że miasta nie stać by
        nie grać na licencji Groclinu, a tu proszę jednak stać i żadnych czarów nie
        potrzeba. Wystarczyło tylko zagrożenie dla prezydenta na horyzoncie. Dla jego
        wizerunku konkretniej) . Nie było w GW o tym osobnego tematu, a być powinny bo
        za 1. miejsce były porównywalne z premiami Wisły Kraków. Mistrzowskiej Wisły I
        ligowej!!!Dlaczego takie pieniądze duże tylko na 2. ligę. CZY ONE CZEGOŚ NIE
        MIAŁY KUPIĆ I CZEGOŚ PRZYKRYĆ?
        A konkretniej motywacji zawodników (informacją o fuzji w marcu złamały morale
        drużyny, które zbudował Taraś, co zauważyli z łatwością m.in. dziennikarze
        Przeglądu Sportowego i ludzie znający się na piłce) by piłkarze wywalczyli awans
        TAKŻE na boisku i by można było czarować ludzi, że klasa rozgrywkowa się
        zgadza, więc różnica między licencją Gro czy Śląska sprowadza się w zasadzie do
        mniejszych pieniędzy za tą drugą. Czy też motyw z UEFA, że to niematerialne
        prawo wniesione do spółki.
        A przy okazji wizerunek prezydenta nie ucierpi.
        Przecież już w marcu niektóre gazety pisały jak np. Tylko Piłka(i to na
        okładce): Śląsk awansował!Ta cała historia z tym czekaniem na awans sportowy
        jest tylko dla PR i ambicji prezydenta, które są NIESTETY WAŻNIEJSZE NIŻ ISTOTA
        SPORTU I IDEA SPORTOWEJ RYWALIZACJI. W marcu mówił, że będziemy grać na licencji
        Gro- mówił to w takiej formie jakby to było przesądzone a ponoć dopiero panowie
        D&D mieli rozmawiać!Sprawę wyjaśnili dziennikarze PS,najstarszej sportowej
        gazety w kraju. hodzi o to, że Groclin jest spółką giełdową i że wcześniej musi
        poinformować o tym rynek. Dwa, że w marcu trzeba procedurę licencyjną już
        rozpoczynać.
        Śmiem twierdzić, że tak właśnie było. CHODZIŁO GŁÓWNIE O POZORY.POZORY. SMUTNE
        TO BARDZO NIESTETY.
        Futbolem już długo się interesuję i polityką też i całkiem dobrze czytam gierki
        także te pozaboiskowe.

Coś Ci dzwoni, ale to jeszcze nie ten kościół, acz doceniam twoją kreatywność i
        pomysł
        na lansowanie swojej/części osób tu wersji. Wybacz ale nie ma czasu by dalej
        prostować, to co napisałeś.
        Zbyt dużo jeszcze by tego było.Niemniej pozdrawiam.
        • Gość: kazik Re: Wojna o Śląsk IP: 67.60.67.* 24.05.08, 05:09
          prawdziwy kibic nie interesuje sie wewnetrznymi sprawami klubow.jego
          miejsce na widowni stadionow.wie,ze CALY SPORT TO TYLKO ZABAWA.
          wie rowniez,ze SPORT MA WYCHOWYWAC.cieszy sie gra i ma w nosie kto
          wygra.bo wie,ze kazdy w koncowce chce byc najwyzej.i wie rowniez,ze
          bedzie dla kazdego kolejny sezon i kolejna szansa.sport,to ZABAWA po
          trudach codziennosci i na meczach nalezy oklaskiwac sportowcow obu
          druzyn za te zabawe.a podworkowy nacjonalizm do lamusa,nic to
          nie ma wspolnego z miloscia blizniego.taka jest idea sportu i na
          niego zapatrywanie.i nie kibicow sprawa jest,co z klubami robia
          wlasciciele i sponsorzy.powinnismy jeszcze im wszystkim dziekowac za
          ich wyproznianie kieszeni i pot sportowcow,abysmy mogli w duchu
          braterstwa i milosci sie zabawic radoscia oczu sportem.
        • Gość: u96 Re: Wojna o Śląsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.08, 20:32
          1. Pierwszy serwujesz przydlugawe wywody lansujac swoje tezy a innym
          odbierasz tego prawa ?
          2. Zapominasz o jednym, ze to nie kibice chodzacy na mecze wybrali
          Dutkiewicza, bo nawet gdyby wszyscy gloswoali przeciw to i tak by to
          nie dalo. Macie poprostu za prezproszeniem gdzies cala opinie
          mieszkancow tego miasta uwazacie ze tylko Oporowska moze dycdowac o
          sprawch klubu a inni nie powinni sie do tego mieszac i nie powinni
          zabierac zdania na ten temat. Zatem powtarzam, jako mieszkancie tego
          miasta z "dziada pradziada" i kibic wszystkiego co wroclawskie mam
          prawo wyrazic wlasne zdanie tak jak kazdy obywatel tego miasta. Naet
          jesli to Ci sie nie podoba.
          3. Tak bylby Śląsk a kto by go finansowal ..?. Powiedz mi gdzie jest
          Ślęza ..?.
          4. Ufok powiedzial, ze chodzi o PR Prezydenta zatem napewno o to
          chodzi. Zatem pozwolisz, ze powim Ci jak ja na to patrze mam gdzies
          PR Prezydenta jednak znam realia fuzji przeprowadzanych w życiu
          gospodarczym i zwiazanych z tym wycen i wiem ile sa warte tzw prawa
          niematerialne, ktore tez sie wycenia. I bedacy juz faktem awans
          Śląska do I ligi znacznie podnosi jego wartość. Tym samym miasto
          wydaje mniej pieniedzy na wchloniecie Groclinu to jest oczywiste jak
          2+2=4, a jak Ktos chce dorobic do tego ideologie to ja dorobi, a
          sprawa jest prosta "Kasa Misiu kasa". Skoro po awansie miasto moze
          wylozyc mniej kasy to dlaczego ma tego nie zrobic. I tu docieramy do
          koljnego Twojego punktu, ktory swiadczy, ze patrzysz bardzo wasko.
          Oto dowod 1,5 mil premii pewnie, ze miasto je wylozy.. i bardzo
          dobrze zrobili.. Dlaczego bo dziki awnasowi (prawo niematerialne)
          wartość Sląska powiedzmy z przykladowej 3 mil skoczy do 6,5 mil a to
          oznacza o 3,5 mil mniej pieniedzy przekazanych na wchloniecie
          Groclinu (wykup udzialow). Oczywiscie nalezy odliczyc premie 1,5 mil
          wtedy zostaje 2 mil, ktore miasto oszczedza. Bez awnasu musialo by
          wydac 3,5 a nie 1,5. Ale Ty dalej bedziesz twierdzil ze chodzi o PR
          kupienie czegos lub przykrycie. MIASTU SIE TO OPŁACAŁO i to znaczy
          ze mysla.
          5. Jeśli chodzi o artykuly ja napisze, ze Słonce jutro nie wstanie i
          co to ma do rzeczy?. Ludzie rozne rzeczy pisza ... pisze sie to co
          ludzie chca uslyszec albo to co jest sensacja. Pozatym skad ja wiem
          czy takie artykuly nie powstaly na zmowienie innych np klubow
          walczacych ze Ślaskiem o awans. Zreszta tutaj przeczysz samamu
          sobie, gdyby nie chodzilo o wywalczenie awansu na boisku... to na co
          miastu wyplacac te premie skoro i tak juz byl awans, po co cos
          przykrywac..? Zawsze slyszalem, ze Śląsk bedzie gral na swojej
          licencji w przypadku awansu. Problem polega na tym, ze wiekszosc
          dziennikarzy i kibicow nie rozumiala na czym ta fuzja polega i caly
          czas sie mowilo, ze to Drzymala wchodzi do Śląska, a faktem jest ze
          to Śląsk wchlania Groclin. Dla mnie to bylo oczywiste od momentu
          kiedy pojawilo sie info o relacji 20%/80%.
          6. 95 minuta, powiem tak jak jestem na meczach to sam zdzieram
          gardlo i doskonale doceniam doping jaki robicie i chwala wam za to
          natomiast co z tego dopingu jesli jedna bramka strzelona w tej
          feralnej minucie moze decydowac o awansie lub nie..?
          7. MOgli strzelic druga, mogli sie cofnac ale tego nie zrobili a to
          nie znaczy, ze nalezy im jeszcze bardziej utrudniac doprowadzajac do
          przedluzenia meczu. Zreszta czemu nie przytaczasz wypowiedzi
          zawodnikow i Trenera po meczu z Lechia, jakos nie wspominaja o
          wspanialym dopingu na tym meczu a wrecz przeciwnie.
          8. Futbolem i polityka sie dosc dlugo interesujesz no to rozumiem,
          ze te gierki to juz zboczenie zawodowe, ze wszedzie tylki geireki
          polityka, a tu jest sprawa prosa zero jedynkowa chodzi o to aby
          miasto jak najmniej w ten interes wlozylo gotowki.
          Jeśli zaś chodzi o UEFA to rozgrywki te organizuje UEFA jesli oni
          nie beda mieli nic przeciwko temu, w koncu stoja na strazy sportu i
          zasad to znaczy, ze szukamy dziury w calym.
          No tak i tym sie roznimy ja niczego nie prostuje w przeciwienstwie
          do Ciebie, ja tylko przedstawiem moj punkt widzenia i pewne rzeczy
          na ktore nie zwrcasz uwagi. Nie twierdze, ze nie zwracasz znaczy nie
          chcesz zwrocici bo masz w tym jakis interes, aczkolwiek moglbym to
          zrobic, jednka jest od tego daleki. Poprostu zwracam uwage na pewne
          aspekty. Na koniec powiem tak jest awans wywalczony na boisku i to
          mnie bardzo cieszy. Doceniam równiez Twoje i Wasze zaanagazowanie w
          sprawy Śląska chocby przejawiajace sie Twoimi dlugimi wpisami na tym
          forum. Powiem jedno łaczy nas jedno dobro tego klubu. Miejmy
          nadzieje, ze to jest poczatek wielkiego Ślaska czego Tobie, Wam i
          calej spolecznosci miasta zycze. Ekstraklasa jest juz Nasza.
    • Gość: u96 Wojna o Śląsk c.d. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 15:21
      Kolejna rzecz, ktora mi sie nasuneła. Wszyscy zapominamy o jednym
      fakcie mianowicie o tym, ze Arka kupila mecz barażowy ze Śląskiem.
      tak Arka została ukarana. Ale ... no właśnie ale ...co Śląsk
      zyskał ..??. Nic dosłownie nic ... a przeciez gdyby wygrał ten
      dwumecz, a wszyscy wiemy w jkaich okolicznościach gop przegrał byłby
      wtedy w wyższej klasie rozgrywkowej. I załozmy taki scenariusz, ze
      bedac w wyzszej kalsie rozgrywkowej spisywalby sie jak Znicz
      Pruszkow obecnie... w miedzy czasie trafil by potężnego sponsora ...
      i roniw dobrze poczynal by sobie po awansie w najwyzszej klasie
      rozgrywkowej ... tak dobrze, że wywalczyl by udział w pucharze
      UEFA ..... No tak gdyby tylko nie ten kupiony mecz przez Arke ....
      Moze zatem ta gra w tym UEFA nie jest tak calkiem
      niesprawidliwa ..?. Oczywiscie to jest gdybanie ale to gydbyanie
      jest tak samo uprawnione jak to, ze ten scenariusz by sie nie
      spelnił...Czyli jedno i drtugie jest tak samo prawdopodobne....
      Jednak z racjio tego, ze sparwiedliwosci dziejowej stac sie musi
      zadośc ;-)) ten scenariusz z UEFA sie wlasnie realizuje ;-)). Czy to
      byla wina Śląska ze wtedy w tamtym barażu go oszukano ..?. Nie a ja
      wierze w Śląsk i wierze, ze przedstawiony przezemnie scenariusz by
      sie ziścił..., a teraz dostajemy to co nam odebrano.
      • Gość: dalio Re: Wojna o Śląsk c.d. IP: *.magma-net.pl 23.05.08, 17:18
        Mysle ze troche na sile probujesz uprawomocnic , zalegalizowac ewentualny wystep
        w pucharach Slaska.A zasady sportowe sa takie proste, kto strzala jedna bramke
        wiecej ten wygrywa.A Ty musiales uzuc tylu zdan zeby jakoc udowodnic swoj metny
        wywod
        • Gość: u96 Re: Wojna o Śląsk c.d. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 19:44
          Tak zasady sportowe sa proste jak jest faul w polu karnym gospodarzy
          przy wyniku 2:1 dla gospodarzy w końcówce meczu to sedzia go
          dyktuje. Jesli tego nie robi to o jakim sporcie mowimy o jakiej
          strzelonej bramce ..?. Niczego nie chce na sile udopwdnic, tylko
          zwracam uwage na fakt, ze co inneego kupienie meczu w lidze a co
          innego w barażu gdzie jest pokrzywdzona jedna druzyna. Zreszta na
          oficjalce Śląska jest napisane, ze beda mieli prawo do gry w
          pucharze ale to nie znaczy, ze z niego skorzystaja. Zreszta
          wspominaja tez o licencji, ktora jest przyznawana na sezon i trzeba
          co roku o nia wystepowac na nowo. Zatem upada koronny argument
          przeciwnikow fuzji, ze bedziemy grac na licencji Groclinu. Pojwia
          sie kolejne pytanie czy nie przyznanie licencji druzynie na gre w
          jakiejs klasie rozgrywkowej jest aspektem sportowym czy nie ?. I na
          ile to ma cos ze sportem wspólnego..? Co z tego, ze drużyna
          wywalczyawans na boisku jak nie spelni warunków aby otrzymac
          licencje ..?. To znaczy, ze skoro wywalczyla ten awans licenjca sie
          jej nalezy jak Burkowi zupa bo sport ;-)?. Chodzi o to, ze jak ktos
          sie chce w czyms do tej fuzji przyczepic to sie przyczepi nie
          zważajac na to, ze inne poza sportowe czynniki moga decydowac o tym
          czy druzyna zagra na tym czy innym poziomie rozgrywek w tym czy
          innym pucharze. Jesli zas chodzi o moj metny wywód to było to
          wrzucenie kamyczka do ogródka przeciwników fuzji ;-) a nie
          udawadnienie czegokolwiek. Zreszta skoro twierdzisz, ze robie to na
          sile to udowodnij ze tak by nie moglo byc ..?. tak samo jak Ty i ja
          mam prawo do twierdzenia, ze byloby tak a nie inaczej. Negujac moj
          scenariusz paradoksalnie przyznajesz mi do niego prawo ;-).. No
          dobrze zatem popatrzmy jeszcze na druga strone medalu. Groclin
          wywalczyl miejsce w pucharze uefa tak ..? To kta ma w nim grac skoro
          Groclin druzyna ktora go wywalczyla formalnie przestaje istniec..?.
          Dyskobolia ma w nim zagrac ..? a z jakiej racji ..? Przeciez go nie
          wywalczyla ... Groclin ma sie wycofac..? z jakiej racji ..? Przeciez
          to miejsce wywalczyli ...Zatem jesli śląsk wykupuje Groclin bo tak
          to wyglada ... to czy nie ma prawa grac w tym pucharze ..?. Przeciez
          zawodnicy, ktorzy przyjda do Śląska własnie to miejsce wywalczyli ..
          to z jakiej racji im tego odmawiac ..? czy to by bylo zgodnie z
          zasadami sportu ..?. Gdyby w Grodzisku pojawil sie potezny sponsor i
          kupil druzyne i zmienil jej nazwe z Groclin Grodzisk na np. Coca-
          Cola to nie mialby prawa grac w pucharze .. pod nazwa coca cola ..?.
          Jak widac nie ma dobrego rozwiazania i z dwojga zlego chyba lepszym
          jest to aby jednak Śląsk zagral w tym puicharze chocby ze wzglendu
          na zawodnikow, ktorzy to miejsce wywalczyli...bo na to zasluguja i
          to jest zgodne z duchem sportu.
          • Gość: dalio Re: Wojna o Śląsk c.d. IP: *.magma-net.pl 24.05.08, 16:27
            Kazdy ma prawo do swojego zdania , ja rowniez w tej kwestii swojego nie
            zmieniam, dla mnie wystep Slaska w PUEFA , jest co najmniej dziwny, bo nie
            osiagniety w bezposredniej walce na boisku tylko jakos na skroty poprzez umowy
            cywilno prawne miedzy dwoma spolkami,w ktorych nie wiadomo do konca kto kogo
            wchlania , gdyz udzial jest pol na pol.I nikt nie gwarantuje ze miasto za 2 lata
            bedzie mialo ochote zwiekaszac swoje zaangazownie.
            • Gość: u96 Re: Wojna o Śląsk c.d. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.08, 20:40
              Udzial jest 80% miasto 20% Drzymala, a nie 50/50. Śląsk wchłania
              Groclin.
              Jesli zas chodzi o UEFA to kto ma w nim grac ..?. Moze Lech ..?.
              Zreszta jesli ulefa nie ma nic przeciwko a przeciez stoji na strazy
              sportu ... to co mi do tego..?. Trzeba na to popatrzec szerzej.
              Zreszta gdyby mowic o czystym sporcie to zadna komercyjna druzyna
              nie mialaby prawa grac w takich rozgrywkach bo czysty sport to
              amatorstwo. Tam gdzie sa zawodowcy kupujac piłkarzy, w pewnym senise
              kupuje sie miejsce w pucharach. No a tak na koniec to Ekstraklasa
              jest juz nasza ;-) i gramy na naszej licencji ;-)).
    • Gość: Waldi Wojna o Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 15:34
      Jestem kibicem Śląska od 1975 roku, czyli od momentu jak pozwolono
      mi chodzić na mecze. Obecnie mieszkam w wielkopolsce i cały czas
      jestem kibicem mojego Śląska. Moi synowie pomimo tego, że urodzili
      się w wielkopolsce też kibicują Śląskowi. Tyle wstępu.

To co napisał mój poprzednik to święta prawda. Wszyscy którzy tego
      nie rozumieją nie powinni w ogóle zabierać głos. Kązdy inwestor
      chcący wejśc w Śląsk powinien być witany i całowany po rękach. Aby
      klub mógł zaistnieć na rynku musi miec pieniądze i musi być dobrze
      zarządzany. Drzymała to gwarantuje. Niestety nie gwarantują tego
      faszyści mieniący się kibicami Śląska. Co to za kibic, który na
      swojego piłkarza walczącego dla drużyny buczy w czasie i po meczu.
      Tych ,,ludzi'' należy wyrzucić z trybun.
      Śląsk jest własnością wszystkich kibiców, a nie kilkudziesięciu
      faszystów, szukających okazji do bójek i nienawidzących
      usmiechnietych i zadowolonych ludzi, chcących w normalny sposób
      świętować każdy występ mojego Śląska.
    • Gość: benek z krainy kre Wojna o Śląsk IP: *.e-wro.net.pl 23.05.08, 15:51
      a ja napisze tak ze tu tak naprawde nie chodzi o fuzje ktora by
      mieli wszyscy kibole zaakceptowac bo jedno pierdniecie romka i
      wszyscy byli by za tu chodzi o cos innego tak jak zauwazylem w co
      nie ktorych postach zielinskiemu niestety urwie sie zrodelko i on
      tak na prawde pojdzie po trupach zeby nie przegrac i co powie tej
      patologi naszej kochanej co wpier.. byle co bedzie dla nich bogiem i
      jeszcze jeden temat ktory tak obszernie jest omawiany ze ZOMO było
      wiecej niż np. na ARCE człowieku jak tak gadasz to nie masz pojecia
      albo jestes bardzo pijany jAK PRZYCHODZISZ NA STADION policji bylo
      mniej i tyle w temacie
    • Gość: antykibol Głosujcie na slaskwroclaw.pl na TAK przeciwko kibo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 16:47
      Głosujcie na slaskwroclaw.pl na TAK przeciwko kibolom
      • Gość: Maro Re: Głosujcie na slaskwroclaw.pl na NIE IP: *.e-wro.net.pl 23.05.08, 17:04
        chyba ci się coś w główce powaliło. To nie Śląsk wywalczył puchary więc nie ma prawa w nich grać i tyle !!!!!!!
        • Gość: jasnepelne2 Re: Głosujcie na slaskwroclaw.pl na NIE IP: *.cust.tele2.pl 23.05.08, 20:25
          Śląsk ma prawo zagrać w pucharze UEFA bo wchłonie klub który sobie
          prawo gry w pucharze UEFA wywalczył!
      • Gość: kaczorek Re: Głosujcie na slaskwroclaw.pl na TAK przeciwko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 18:40
        tak głosujcie na uefa to kibole będą mogli się pokazać nie tylko w
        Polsce ale i Europie i Śląsk dostanie zakaz występowania w pucharach
        przez jakiś czas. Mądrale.
      • Gość: ufok Re: Głosujcie na slaskwroclaw.pl na TAK przeciwko IP: *.as.kn.pl 24.05.08, 02:15
        antykibol:
        Myślenie nie boli, naprawdę! Redaktorowi Brzozowskiemu właśnie o to chodzi, żeby
        sprowadzić także sprawę do: jesteś na nie jesteś za kibolami, jesteś na tak
        jesteś im przeciw. A to jest niesprawiedliwe i nieuczciwe postawienie sprawy.
        Jest ogrom normalnych, prawdziwych kibiców w tym ultrasów (piątkowa Polska
        Wrocławska napisała, szkoda, że dopiero przy okazji zadymy, że ostatnimi czasy
        zdecydowanie doping we Wrocławiu jest najlepszy w II lidze), którzy wiedzą co to
        istota sportu i jego idea, a którzy są przeciw wynaturzeniom jak granie w
        UEFA.IM WŁAŚNIE WYRZĄDZASZ SWOIM przemyślanym zachowaniem krzywdę.

Proszę weź/cie(dotyczy to także innych niezorientowanych w temacie a
        wypowiadających się chętnie) to pod uwagę.

• Gość: wks Wojna o Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 17:07
      jak zwykle milicja potrafi wszystko popsuć!
      • Gość: WKS_ZAWISZA Powtorka Z HYDRObudowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 21:46
        u nas bylo podobnie. wielcy kibice pilki byli za hydro - ani jeden nie dorzucil
        zlotowki na prawdziwego Zawisze w 4 czy 5 lidze, ale kazdy mial wieksze prawo do
        decydowania za NAS utrzymujacych prawdziwego Zawisze. my zbojkotowalismy hydro -
        miernoty dziennikarskei miedzy innym z wybiorczej rowniez byly za hydro - zaden
        po upadku hydro nie napisal, ze sie mylil. teraz mamy szanse na wejscie do
        barazy o nowa 2 lige - dziennikarzyny msza o nas pisac, a robia to strasznie
        niechetnie. ZYCZE POWODZENIA PRAWDZIWYM KIBICOM SLASKA WROCLAW W WALCE O SWOJ KLUB!
        • Gość: u96 Re: Powtorka Z HYDRObudowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.08, 20:58
          Zaraz zaraz jaki swoj klub ..?. To miasto przejelo klub od jego
          poprzednich wlascieli. To miasto splacilo jego wielomilionowe
          zadluzenie. To miasto zapewnilo srodki na granie w II lidze i
          wywalczenie awansu. Miasto to zarzadca pieniedzy placonych przez
          wszytskich Wrocławian na Ich klub. Zatem to Wyscy Wrocławianie moga
          decydowac o tym jaki bedzie to klub, a to oznacza, ze wiekszosc ma
          racje. Zas jesli chodzi o tych prawdziwych kibicow utrzymujacych
          swoj klub. To jakos nie przejmowali sie jego losem wtedy kiedy po
          ich "wystepach" otrzymywal kary finansowe. Jakos mieli to gdzies
          kiedy Śląsk gral mecze bez publicznosci, a ponoc tak im zalezy na
          dobru tego klubu. Jakos nie przeszkadza im demolowanie wlasnego
          stadionu .... Jakos nie przeszkadza im zamiast dopingowac w meczu z
          Lechia to obrazanie wszystkich, ktorzy mysla inaczej niz Oni. Jakos
          nie przeszkadza im pochukiwanie na zawodnika druzyny przeciwnej, w
          efekcie czego ich druzyna musi biegac o 6 minut dluzej i traci
          bramke na 1:1 w 95 minucie spotaknia, traca pewne 3 punkty, ktore
          mogly decydowac o awansie. To sa prawdziwi kibice ..? Jakos nie
          przeszkadza im to, ze swoim zachowaniem odstraszaja innych, ktorzy w
          trosce o wlasne bezpeiczenstwo i swoich bliskich wola zostac w domu,
          a ile klub na tym traci zastanowili sie chocby przez chwile..?. Nie
          rozumieja ze w ten sposób osłabiaja sile Śląska? No ale przeciez
          wtedy znikneli by w tym tlumie....
      • Gość: jjj67 Re: Wojna o Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 22:15
        pokazcie mi durnie prymitywne klub ktory bez przyzwoitego sponsora
        znaczy cos w Polskiej piłce??? zadymiarze nie kochaja klub tylko
        burdy,w wielkim klubie nie bedzie dymu tylko 2,3 liga gdzie
        bezpieczenstwo na stadionach jest minimalne to mozna rzadzic i
        rozrabiac ,i tylko tego im trzeba!!!
        • Gość: allah Re: Wojna o Śląsk IP: *.chello.pl 24.05.08, 10:32
          Mowimy o sponsorze czy o Drzymale?
    • Gość: ff Wojna o Śląsk IP: *.chello.pl 24.05.08, 07:59
      ''To przecież Rafał Dutkiewicz długo przekonywał radnych Wrocławia,
      aby miasto zdecydowało się przejąć słaby i potwornie zadłużony Ślask
      oraz znaleźć prywatnych inwestorów, którzy w przyszłości odkupią
      klub. To miasto spłaciło wielomilionowe zadłużenie Śląska, a teraz
      przekazuje miliony na jego utrzymanie. A przecież nie wszyscy radni
      byli temu przychylni, usilnie przekonywał ich do tego pomysłu
      prezydent Dutkiewicz.- pewnie ku.. z własnej kieszeni wydał te
      miliony to debilny pismak co on pisze oszołom przeciez ta kasa
      nalezy do wrocławian a nie do jakiegoś prezydenta sprzedawczyka
    • Gość: kibic banda matolow IP: *.tktelekom.pl 24.05.08, 08:41
      zgadzam sie z autorem pewnego opisu jestem za zeby ci ,,prawdziwi
      kibice,,zrobili co obiecali ze nie beda chodzic na mecze slaska apeluje zrubcie
      to wtedy my ci nie kibice zaczniemy chodzic na mecze bo jak do tej pory chodze
      na slask a sie wstydze za tych ,,prawdziwych kibicow,,dlatego chodze na trybune
      kryta choc jest dla mnie drogo
    • Gość: Wrocek Wojna o Śląsk IP: *.chello.pl 24.05.08, 16:12
      W zupełności zgadzam się z opinią U96.Piłkarze którzy wywalczyli gre w Pucharze
      UEFA będą reprezentować barwy Sląska i nalezy im się gra w P.UEFA.Mam nadzieję
      ze Sląsk wygra dzisiaj z Wartą Poznań a Podbeskidzie conajmniej zremisuje ze
      Zniczem Pruszków i Sląsk awansuje do 1 ligi może wtedy skończą się dyskusje na
      temat tej nieszczęsnej licencjii i poniektórzy zmienią zdanie na temat fuzjii.Ja
      jestem za wielkim Sląskiem a p.Drzymała jest jego gwarantem !!!
      • Gość: Gienio Puchary dla LECHA???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 19:42
        Naprawdę chcecie żeby żeby w p. UEFA grał Lech?? Chcecie zrobić prezent
        pyrusom???? może ten argument do Was dotrze i zakopiecie topór wojenny??
        NAjważniejszy dla WSZYSTKICH i tak jest Śląsk!!
        • Gość: miły gosc Puchary dla LECHA???? IP: *.korbank.pl 24.05.08, 20:56
          Dokładnie! Przestancie juz obrzucac sie błotem to to moim zdaniem
          nie ma najmniejszego sensu. Teraz nalezy zastanowic sie nad
          rozwojem druzyny by za rok nie swietowac powrotu Slaska do II ligi.
          pozdr. pseudokibiców i mysle, ze zmienia zdanie o p. Drzymale, bo
          tu nie chodzi o sentymenty ale o silny zespól w I lidze.
    • Gość: MICH Wojna o Śląsk IP: *.k.pl 25.05.08, 10:23
      Byłem widziałem. Bezstronie powiem ze grupka kibiców waczących z
      ochroną i policją została sprowokowana. Szkoda że nikt tego nie
      nagrał ponieważ już G. Schetyna podawał się do dymisji. Wyglądało to
      jak atak zomo z lat osiemdziesiątych. Czyste szkolenie i zabawa ze
      strany uzbrojonych po zeby zomo. Takie sprawy załatwia się zupełnie
      inaczej. Nie agresją. Agrasja budzi zawsze agresje.
    • Gość: PRAWDZIWY KIBIC Wojna o Śląsk IP: *.nat.tvk.wroc.pl 28.05.08, 17:21
      Zastanawiam sie grubo ,czy na przyszly sezon zakupic karnet na mecze.Przeciez
      grupa idiotow ,jak zacznie rozrabiac,to stadion bedzie zamkniety,a ja utopie
      pare zloty.Chyba z tego zrezygnuje i w poniedzialek kupie gazete z relacja z
      meczu(taniej mnie to wyniesie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka