Gość: piłkarski kibic każdy kij ma dwa końce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 11:10 Odrazu zaznacze, ze nie jestem chuliganem czy bandytą, nie biore udziału w bójkach z policją bo mnie to nie bawi i nie podnieca - wole oglądać mecz i dopingować. Wiem, że wielu kibiców jest agresywnych ale naprawde bardzo rzadko zdarza się aby od nich wyszła "inicjatywa" rozróby. Chodze na mecze od 20 lat a także uczeszczam na mecze wyjazdowe i wiem, że policja czy ochrona bardzo często prowokuje. Nie będę bronił chuliganów ale policji też nie bo wiem do czego są zdolni. Mój znajomy(chodzi na mecze od niedawna) troche spóźnił się na mecz i był świadkiem jak ochrona zachowywała się w stosunku do ludzi przed wejściem. Policja także dołożyła swoją cegięłkę i rozpętała się wojenka. Niestety w prasie zawsze wspomina się tylko o złym zachowaniu kibiców co później rzutuje na opinie społeczną. Ja też jestem przeciwny takiemu wandalizmowi ale wiem, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Po co było tyle policji na meczu przyjaźni? Tłumaczenie, że mogło dojść do rozróby z powodu łączenia się z Groclinem odpada bo Drzymały nie było na stadionie!! Na meczach z Arką czy Odrą nie było tylu policjantów. Kto za to płacił? Czemu wielcy obrońcy prawa strzelali do bezbronnego sprzedawcy kiełbasy gdy ten leżał na ziemii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halibut Brzozowski wez sie za robote.Taki jestes uczciwy ? IP: *.eranet.pl 23.05.08, 11:22 Czlowieku oprawa ultrasow tak ci przeszkdza,czlowieku ty chyba wszystkei klepki pozjadales, co ciprzeszkdzaja flagi pajacu ? szkoda tylko ze ludzie czytajac takei zaklamane teksty wierza takiej lysej pale jak ty. Co oprawa meczowa ma w stusunku do zadymy ??? wyjasnij mi to, nie masz pojecia, powiedzcie mi kied ktos zginal na meczu ? a ile ludzi ginie pod kolami samochodow ? kazdy z nas jest przestepca lamiac dozowlone predkosci na poslkich drogach i dzieki temu wielu ludzi ginie. Ludzie spojrzecie na siebie napierw ile wy zagrozniea dla ludzi na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BKS&WKS&TS Wojna o Śląsk IP: 213.17.194.* 23.05.08, 11:23 Co za bzdura! Śląsk grający na licencji Groclinu to będzie Groclin Wrocław a nie Śląsk Wrocław. Poza tym ZERO TOLERANCJI DLA POLICYJNYCH PROWOKACJI! Nie chcemy Drzymały już! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufok Oni,poniżej wypisaniTeżNIErozumieją iMająUrojenia? IP: *.as.kn.pl 23.05.08, 12:47 Ci wszyscy poniżej wymienieni(z cytatami) też nie rozumieją i mają urojenia?Piszę także poniżej CO STANOWI ISTOTĘ BOJÓW KIBICÓW. Dziennikarze co moment różnych gazet piszą tytułu:”Groclin przenosi się do Wrocławia” czy tym podobne. „Również Lech Poznań tak naprawdę jest dawną Amiką,, a nie Kolejorzem z czasów korupcyjnych.” (Artykuł Siedemnaście do odstrzału z 10iv 2008 w Przeglądzie Sportowym, najstarszej sportowej gazecie w kraju). „Jak będziemy tak grać, to kibice nie raz pokonają te 150km, by zobaczyć swoją Dyskobolię” Rocki (Tyko Piłka) "Jeśli grodziszczanie nie awansują do europejskich pucharów,to Śląsk może pozostać Śląskiem.Wtedy po prostu trzeba będzie poczekać,aż Groclin dostanie wypłatę za wywalczone miejsce,a fuzję przeprowadzić,gdy pieniądze będą już na koncie. tedy można będzie zagrać na licencji,którą dostanie Śląsk."-Koziński dla wtor.Sportu po słynnej konferencji czyli prezes Doln.PZPN,... jednego z dwóch ciał, które na fuzję musi się zgodzić) O tym, że Groclin przenosi się do Wrocławia mówił też Francisze Smuda w magazynie OE w TVN, a jest od trenerem...klubu podawanego za przykład! Prezes podawanego za przykład Lecha, Rutkowski powiedział(GW za Przeglądem Sportowym): ”Ależ my gramy na licencji Amiki, a obecna Amika jest czysta. My nie jesteśmy starym Lechem. Nasz Lech funkcjonuje dopiero od półtora roku i za ten okres oczywiście odpowiadamy. Prawnicy Wydziału Dyscypliny musieliby się mocno nagimnastykować, żeby nas przejechać.”(nie chcę się rozpisywać o wyjątkowej zuchwałości by nie rzecz bezczelności ów prezesa jaka wychodzi w tym cytacie, bo to nie jest temat i czas) „Prezydent UEFA Michel Platini przekonywał angielskich kibiców podczas pobytu w Manchesterze, by przeciwstawili się sprzedaży klubów Premier League amerykańskim biznesmenom - Nie popieram takiego nastawienia, jakie obecnie powszechne jest w Anglii. Fani są siłą i powinni coś zrobić, by ich kluby nie zostały przejęte przez obce ręce, zwłaszcza amerykańskie - powiedział 53-letni Francuz po spotkaniu z premierem Wielkiej Brytanii Gordonem Brownem. -Identyfikacja z klubem jest najważniejsza, ona tworzy historię, a co wspólnego mają Anglicy z Amerykanami? Tu chodzi przede wszystkim o pieniądze. Nie mogę zmienić prawa, ani przepisów, to przecież należy do parlamentu i związku piłkarskiego, ale mam nadzieję, że wpłynę na pewne decyzje- dodał Francuz” (Platini wzywa: Amerykańskie ręce precz od angielskiego futbolu -GW z18marzec 08) Nie trzeba być dobrym z logiki, by zapytać co ma wspólnego Groclin i Drzymała z Wielkopolski ze Śląskiem i Wrocławiem.Tak samo czy fani z Polski i z Wrocławia mają się czuć gorsi niż ich angielscy odpowiednicy?Ja się nie czuję. Wielu moich, nierzadko z wyższym wykształceniem, kolegów też. Przypomnę że tydzień przed słynną marcową konferencją wiele gazet w tym PS napisało, że miasto (Wrocław) ma dwóch sponsorów, którzy mają w Śląsk zainwestować razem 6 mln, co dałoby budżet 20mln z wszystkim około.(jak Zagłębie Lubin było mistrzem to miało wg money.pl 17,5mln budżet a teraz będą większe, dużo większe pieniądze z C+ niż wtedy!)Jedyne na co czekają to awans piłkarski Śląska do I ligi. CZEGO O TYM SIĘ JUŻ NIE PISZE?NIE WIE SIĘ?NIE PAMIETA?A MOŻE HOKUS POKUS CZARY MARY I NAGLE WYPAROWALI? Prezydent Dutkiewicz na słynnej konferencji powiedział, że powstanie nowy twór, a przecież Śląsk jest starym klubem z tradycjami i trudno nazwać go tworem (sic!!!) ISTOTĄ o którą kibice toczą boje jest to, by NIE ZOSTAŁA WYNATURZONA idea sportu i sportowej rywalizacji. Oto bowiem chcą panowie D&D nam zaserwować kupienie drużyny(dokładniej 80 proc udziałów) Groclin,która będzie grała pod szyldem Śląsk (prasa na każdym kroku trąbi,że Groclin przenosi się do Wrocławia). ŁOPATOLOGICZNIE tłumacząc mamy (bo zakup zostanie dokonany z miejskich czyli naszych pieniędzy, nawet jeszcze nie zarabiających, a wydających tzw. kieszonkowe, nastolatków od których budżet miasta ma pieniądze z tytułu VAT) kupić GROCLIN z jego wynikami. To bowiem GROCLIN wywalczył prawo startu w pucharze UEFA a nie do soboty jeszcze II-ligowy Śląsk, to grając na licencji Groclinu zaczelibyśmy rywalizaję w PP rundę później niż jakbyśmy grali jako Śląsk. Grałby u nas więc Groclin przefarbowany na Ślask. WSPOMNIANE KUPOWANIE PRZECZY ISTOCIE FUTBOLU, gdzie AWANSE I SUKCESY WYWLCZA SIĘ NA BOISKU, a nie przy stoliku czy jakimś innym meblu przy którym dyskutowali i negocjowali panowie D&D, co nie ma NIC wspólnego ze sportem,ba, jest JEGO WYPACZENIEM I PATOLOGIĄ. ŚP. Kazimierz Górski mówił, że futbol to prosta gra. I TAK RZECZYWIŚCIE JEST, a mieszanie w to kwestii prawniczych (przez PZPN prawo i regulacje w polskiej piłce są chore, ale nie może być inaczej, skoro prokurator Olejniczak,który rozbił mafię tzw. łódzką ośmiornicę mówi, że związek ten ma cechy mafii!) jest tylko próbą ZACIEMNIENIA PRAWDY i MYDLENIA OCZÓW. OTO PRZYKŁADY: Przypomnę, że od prezydenta naszego miasta dowiedzieliśmy się już m.in., że Śląsk gra na stadionie Śląskim (tak- to ten w Katowicach 190km od Wrocławia!), czy za parę lat PIŁKARZE powinni grać w Eurolidze(tak-to koszykarska liga!). W gazetce na mecz z Lechią DOWIADZIELIŚMY SIĘ KOLEJNYCH „REWELACYJNYCH” FAKTÓW, KTÓRE SĄ KOMPROMITUJĄCYMI WYPOWIEDZIAMI Rafała Dutkiewicza(jeden raz czy drugi to może być pomyłka, jeśli jednak coś się powtarza raz kolejny, to za Kazimierzem Górskim o przypadku nie może być mowy). Zacytuję ze wspomnianej gazetki: „Ciekawe jest również to, że grupa najbardziej przeciwnych fuzji kibiców, kilka lat temu w obliczu spadku Śląska do trzeciej ligi, zaakceptowała fuzję Śląska z Polarem Wrocław, do której ostatecznie nie doszło, ale zakładała ona m.in.zmianę nazwy klubu!” Czy jeśli to by była prawda, to zastępca redaktora naczelnego Przeglądu Sportowego, najstarszej sportowej gazety w Polsce z 80-letnim doświadczeniem, który ze sportu żyje i zajmuje się nim na codzień pisałby w komentarzu z 4. marca: „Najważniejsze jest to, żeby(Drzymała-dop. ufok) szybko doszedł do porozumienia z wrocłąwskimi kibicami. Fani Śląska od lat należą do najlepszych w Polsce, ale są honorowi. Nie chcą, żeby śmiali się z nich w Polsce i twierdzili, że ich zespół to tak naprawdę Groclin Wrocław (tak dzieje się z Lechem, który w ekstraklasie gra na licencji Amiki(...)” Panie prezydecie proszę najpierw znać fakty, a dopiero później pisać. KIBICE WTEDY MOCNO NIE ZGADZALI SIĘ NA FUZJĘ Z POLAREM, o czym może Pan poczytać także w archiwalnych gazetach. Wystarczy tylko chcieć... Mówił też w tym samym wywiadzie, że o licencję wystąpi WKS Śląsk.Nie podał/dopowiedział jednak o jaką. A przecież już w marcu podczas słynnej konferencji ze Zbigniewem Drzymałą, mówił w formie jakby już było to pewne wtedy (a przecież ponoć dopiero rzeczy miały być uzgadniane), że wystąpimy o grę na licencji Groclinu! Skoro mielibyśmy grać w UEFA, mieć wyższe pieniądze z tytułu C+, czy zaczynać rywalizację w PP rundę później, musiałaby to być licencja UEFA! Mówił także(ta sama gazetka): „Nie rozumiem w związku z tym historii hiobowych opowieści o końcu klubu, który przecież w swojej 60-letniej historii poddany był wielu zmianom organizacyjnym, łącznie ze zmianą nazwy i herbu. Zresztą początek Śląska w latach 40-tych, to fuzja dwóch klubów.Jeśli kibice tamtych zdarzeń nie uznają za przerwanie tradycji klubu, to tym bardziej nie powinni tego robić teraz” Owszem było trochę tych zmian, niemniej największe kluby świata też ich uświadczały, tyle, że głównie na początku istnienia lub w pierwszych latach działalności jak np.Ajax (kiedyś choćby FC Ajax) czy Bayern(MSC Munchen). Ale to właśnie jak najrzadsza zmiana nazwy czy herbu wpływa na POTĘGĘ słowa tradycji. Nie przypadkiem Football Club Barcelona(na początku Foot-Ball Club Barcelona),gdyby nie rozkaz generała Fra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufok Re: Oni,poniżej wypisaniTeżNIErozumieją iMająUroj IP: *.as.kn.pl 23.05.08, 12:50 Celtic i Liverpool od początku nazywają się jak nazywały w momencie powstania.Juventus już po 2 latach od powstania przybrał obecną nazwę. Real po 18 ze 106 lat istnienia jest Realem. W Śląsku kibice mają całkiem przyzwoite powody do dumy.Śląsk jako nazwa Śląsk Wrocław funkcjonuje już od ponad 50 lat(od 1957).Z herbem jest podobnie- przez długie dziesiątki lat istniał ten jaki mamy obecnie. Wprawdzie 11 lat temu zmienił się nieznacznie, ale tylko kosmetycznie.Chodzi o zmianę nad orłem z WKS na WKS Śląsk a na dole miast Śląsk Wrocław.W 2007 powrócono po dogadaniu się z wojskiem do historycznego herbu(na górze WKS na dole Śląsk). WRACAJĄC JEDNAK DO KWESTII,KTÓRA WZBUDZA KONTROWERSJE: Połączenie Pioniera i Podchorążaka, które uważa się za powstanie Śląska nastąpiło dokładniej nie w latach 40-tych, a w 1947roku. WIĘC O JAKIEJ TRADYCJI PAN MÓWI?POWSTANIE Z POŁĄCZENIA, przed którym NIE BYŁO TRADYCJI i nie uznaje się istnienia Ślaska-TAK TRUDNO TO ZROZUMIEĆ? Powtórzę jeszcze raz na koniec: w futbolu od jego początków gra i wyniki zdobywa się na boisku A NIE POZA NIM. Jeśli więc w lecie będzie puchar Uefa (tak samo punkty rankingowe w poprzednich latach europejskich pucharów wywalczył Groclin, a nie Śląsk) ,a w PP rundę później wystartujemy TO UCZYNIMY TO JAKO GROCLIN DLA ŚCIEMY GRAJĄCY POD NAZWĄ ŚLĄSK(dla marketingu i kasy drużyna będzie się owszem nazywała Śląsk, miała herb Śląska i nosiła jego barwy) I BĘDZIE TO TYM SAMYM KONIEC ŚLĄSKA. NIE BĘDZIE BOWIEM KONTYNUACJI PIŁKARSKIEJ, tej na boisku która jest istotą sportu i idei sportowej rywalizacji. BY JESZCZE LEPIEJ TO ZROZUMIEĆ WYSTARCZY ROZPATRZYĆ WARIANT, ŻE GROCLIN BYŁBY MP(Śląsk byłby wtedy mistrzem Polski 2008,choć w sezonie 07/08 grał w II lidze!?Przecież to mistrz zdobywa szansę zagrania w LM), ALBO MIAST GROCLINU WYSTARCZYŁO BY ZAKUPIĆ NP. ROSENBORG, ZMIENIĆ MU NAZWĘ NA ŚLĄSK(tyle tylko, że w krajach ze zdrowym związkiem piłkarskim coś takiego by nie przeszło) i mielibyśmy corocznego praktycznie uczestnika LM... P.S.Rozmawiałem ze znajomym dziennikarzem (był ze słynną wizytą z innymi dziennikarzami w Grodzisku swego czasu) i zastanawialiśmy się dlaczego prezydent podaje nieprawdziwe czy kłamliwe(obie rzeczy różni od siebie intencja) informacje, które pozwoliłoby przekonać niezorientowanych w temacie do swojego partykularnego celu politycznego, który chce zrealizować poprzez kupienie drużyny z innego województwa i b.niewielkiej miejscowości (precyzyjniej kupienia 80proc udziałów tej drużyny) i jej wyników, co ze sportową rywalizacją i ideą sportu nie ma nic wspólnego A WIĘC JEST WYPACZENIEM I PATOLOGIĄ. Doszliśmy do wniosku, że najwyraźniej BRAK MU RACJONALNYCH I PRAWDZIWYCH ARGUMENTÓW. Naprawdę, bardzo zacząłem się martwić i bać o Śląsk, Dutkiewicza i wrocławian którzy godzą na licencję Groclinu. Tym samym godzą się i chcą żyć z GRZECHEM PIERWORODNY. Zaufany człowiek gorliwego katolika jakim jest Dutkiwicz Janicki, w Słowie Sportowym jakieś 4 tygodnie temu (dla zainteresowanych służę dokładnym cytatem) powiedział, że wejście do I ligi kuchennymi drzwiami byłoby właśnie GRZECHEM PIERWORODNYM. TAK SAMO WIĘC WEJŚCIE DO UEFA kuchennymi drzwiami poza boiskiem i zaczęcie rywalizacji w PP jedną rundę później NIM BY BYŁO i nie trzeba tu być wcale Einsteinem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar móhe ukąse Re: Oni,poniżej wypisaniTeżNIErozumieją iMająUroj IP: *.as.kn.pl 23.05.08, 13:03 "Naprawdę, bardzo zacząłem się martwić i bać o Śląsk, Dutkiewicza i wrocławian którzy godzą na licencję Groclinu. Tym samym godzą się i chcą żyć z GRZECHEM PIERWORODNY". Grzech pierworodny?? Jeju człowieku, co ty pieprzysz?? Odstaw leki już... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufok Re: Oni,poniżej wypisaniTeżNIErozumieją iMająUroj IP: *.as.kn.pl 24.05.08, 01:55 komar móhe ukąse: No i jak tu z Tobą i podobnymi rozmawiać. Nie umiesz(nie chcesz?) czytać ze zrozumieniem. Podpowiadam: grzech pierworodny wyszedł z ust Janickiego, zaufanego człowieka Dutkiewicza- gorliwego katolika. Tak trudno to zrozumieć? Dalej też mam tłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Celebrator Re: Oni,poniżej wypisaniTeżNIErozumieją iMająUroj IP: *.chello.pl 23.05.08, 13:48 A ja mam pytanie. Czy Wy, najbardziej radykalni kibice z młyna bluzgając w ten sposób na Drzymałę w ogole już nie chcecie go we Wrocławiu? Czy nadal zależy wam, żeby spełnił wasze postulaty i zaakceptujecie go? I czy będzie jakieś spotkanie z władzami Groclinu i miasta z kibicami na temat fuzji? Nie jestem z Wrocławia, ale bardzo interesuje sie tą sprawą. Życze wam powodzenia i dogadania sie z Drzymałą. Fajnie by było jak taki kluba jak Śląsk z wielkiego miasta i z tradycjami miał solidnego sponsora w grał co roku na najwyższym poziomie, a nie jakies Grodziski, Wronki i inne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj73 Wojna o Śląsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 13:18 Brawo ufok. Popieram Cię w 100%. Może wreszcie ktoś z miasta i z Groclinu zdobędzie się na odwagę i zorganizuje jakies spotkanie. Napewno zainteresowanych byłoby wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Panie Arturze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 13:21 To może Pan napisze o co chodzi z tą fuzją, bo póki co, to nikt nie wie co proponuje Pan Drzymała, a co proponuje Pan Dutkiewicz, kto zyskuje kto traci. Na razie dyskusja, że inwestor, że długi, do nikogo nie trafia. A jak ludzie reagują emocjonalnie, to nazywa się ich troglodytami. Czy widział Pan, Panie Arturze treść porozumienia, jeśli tak to proszę ją przedstawić. Druga sprawa, moim zdaniem, jest bardziej skomplikowana. Czy można nazwę dużego miasta sprzedać innemu miastu? Mam duże wątpliwości, bo tego nie robi sie nawet za pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Wojna o Śląsk IP: *.e-wro.net.pl 23.05.08, 13:31 generalnie nie powinno być problemu, pod warunkiem, że jutro Śląsk wywalczy awans.Wtedy Groclin powinien zrezygnowac z UEFA. Po awansie Śląsk ubiega się o licencję WKS ŚLĄSK WROCŁAW. Tylko czy Drzymałę będzie stać na taki gest porozumienia. Mam duże wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj73 Wojna o Śląsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 13:32 Panie Arturze jeśli tak bardzo zaangażował się Pan w sprawę fuzji to proszę zorganizować spotkanie dwóch zainteresowanych stron. Byłoby to chyba sprawiedliwe. No chyba, że ktoś ma coś do ukrycia, a tym ktoś nie są na pewno kibice! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WKS Re: Wojna o Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 14:28 Desperados gdyby nie mieli nic do ukrycia to podpisaliby imiennie list do klubu a nie występowali incognito jak te szczury na meczu z Lechią z twarzami zasłoniętymi szalami i kapturami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg a moze teraz: Wisła cała bez Cupiała? IP: *.centertel.pl 23.05.08, 13:48 pozdro dla normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Wojna o Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 14:05 Artur Brzozowski to jest gość,pisze prawdę i nie owija w bawełnę.A z tą całą bandą nie należy rozmawiać, trzeba robić fuzyję i walczyć o Misia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Wrocław cały chce Drzymały IP: *.wroclaw.mm.pl 23.05.08, 14:06 Bandyci - wynocha ze stadionu. STOP BANDYCTWU STADIONOWEMU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u96 Wojna o Śląsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 15:10 Sprawa jest prosta.... Spólka Śląsk wykupuje udziały w spólce Groclin. Tak aby po fuzji miec 80% udziałów a Pan Drzymała 20%. Problemem jest obecnie wyższa wartośc rynkowa Groclinu od Śląska. Dlatego tez miasto prawdopodbnie wniesie do Śląska aport aby zwiekszyc wartość Śląska tak by uzyskac te 80%. Kluczowe w tym moemencie jest to czy awnsujemy do I ligi czy nie. Dlatego jeszcze nie ma umowy bo nie ma wycen Śląska i Groclinu Jesli tak to wartośc rynkowa Śląska znacznie skoczy. Tym samym aport bedzie mniejszy. To tak pokrócce. Natomiast jesli chodzi o sama fuzje. Problem polega na tym, ze swoimi dzialaniami najbardzij ekstremalna grupa kibicow, ktora mowi, ze lezy jej na sercu interes Śląska, oraz czystość sportu tak naparwde temu zaprzecza. Poniewaz o jakim sporcie mozna mowic kiedy grupa nieodpowiedzialnych ludzi doprowadza do tego, ze sedzie przedluza mecz z Odra o 6 minut... i tracimy bramke w 95 minucie... Gdyby nie ta stracona bramka juz dzisiaj cieszylibysmy sie z awansu sportowego awansu. Zatem skoro dzialania takiej grupy ludzi, ktora tak pojmuje interes Śląska dopraowadzja do sytuacji ktora szkodzi temu klubowi, tym samym szkodzi jego tradycji, i sportowej walce. Bo to nie sport o tym decyduje. Powtarzanie sie takich zachowan moze skutkowac walkowerem .. zatem co to ma wspólnego ze sportem i jego zasadami ..?. Odebranie punktow w tym momencie oznacza koniec marzen o awansie.... Dlatego wladze klubu czytaj miasto, które kupilo Śląsk reaguje jak reaguje. Poniewaz doskonale zdaje sobie z tego sprawe, ze jak teraz ustapi .. to o wielkim Śląsku bedziemy mogli zapomniec .., gdyz nikt poważny nie bedzie chcial rozmawiac z miastem jako wlascielem klubu, w sytuacji gdy nieodpowiedzialne dzialania grupy kibicow niszcza sukces sportowy. Jeśli chodzi o mnie mam mieszane uczucia co do tej fuzji, rozumiem jednak argumenty jednej i drugiej strony. Kibice pytaja gdzie byli Ci co teraz sa za kiedy Śląsk grał w 3 lidze..., a odpowiedz jest prosta wybrali wladze, ktore przejely Śląsk i przedłużyły jego byt. Gdyby to nie nastapiło to w najlepszym wypadku w Śląsku dalej bylby taki marazm jak był albo ...poprostu juz by go nie było... tym samym nie bylo by kontynuowania tradycji.... Pytanie zatem czy chodzi im o interes Śląska czy o ich własny interes..?. Moim zdaniem to drugie bowiem jeśli by chodziło im o interes Śląska to nie było by tej 95 minuty, i gróźb oraz prowokacji w postaci listu. Jesli dzialania miasta mnoga doprowadzic, ze takie niebezpieczenstwo zniknie - mam na mysli dzialanie kibiców na ewidentna szkode tego klubu to jestem za. Kibice w liscie pisza o awansie na boisku a jednocześnie groża wtargnieciem na nie...to jest ewidentan sprzecznośc bo jak mozna ten awans wywalczyć skoro wejda na boisko i beda walkowery. Co potrafia pokazali w meczu z Odra... i Lechią... No tak dali sie sprowokować .... Zatem przypomnijmy kardynalna zasade w sporcie.... Czerwona kartek nie dostaje sie za prowokacje ale za rekacje na nia... patrz Materazzi i Zidane ... Przegrywa ten kto sie daje sprowokowac ..., komu puszczaja nerwy...pokarzcie jacy jestescie silni i nie reagujcie na waszym zdaniem zaczepki... Jeszcze jedno Ci co uważaja, że to nie ich wina oni tylko wznosza okrzyki przeciwko ... niech pamietaja o jednym ze te ich okrzyki sa bodźcem dla tych malolatow do tego aby zlapac za te ławki .. i kamienie ...tak dziala psychologai tłumu zawsze sie znajdzie ktos kto pojdzie dalej ... awtedy duzo nie potrzeba aby klub ukarać walkowerem ...Dlatego przestancie mi mowic o dobru Śląska jeśli przez wasze okrzyki sedzia dolicza 6 minut i tracimy bramke, ktora juz dzisiaj dalaby nam awans. Pamietajcie o jednym majac wywalczony awans ... wiele moze sie w tej fuzji zmienic ... Dlatego, ze Śląsk bedzie wtedy mial inna pozycje. Jeśli ten awans nic by nie zmienial ..to juz teraz fuzja bylaby podpisana. Dlatego wszyscy powinni sie zjednoczyć w tym aby ten awans wywalczyc razem na boisku i na trybunach. I to jest cel na sobote. To Śląsk walczy o awans a nie Groclin, TO sląsk walczy o awnas nie Drzymała. Jeśli zdobedzimy awans na boisku wtedy mozna rozmawiac o wszystkim i o UEFA i o PP. Zatem jeśli wszystkim zależy na Śląsku to polaczmy sie w jego wspolnym interesie i ku jego chwale. Przecież miasto moglo zrobic cos innego nie wchodzic w Śląsk, kupic Groclin i scignac go do Wrocławia i wtedy protestow by nie bylo... a kibice nowej druzyny tez by sie znalezli...bo kibic jest tam gdzie jest widowisko... i emocje .. i gdzie milo i spokojnie oraz bezpiecznie mozna spedzic czas z rodzina, a jednak tego nie zrobilo... tylko weszlo w Śląsk. Dla mnie Śląsk zawsze był jest i bedzie Śląskiem i żadne fuzje i inne tego typu rzeczy tego nie zmienią, bo to my przejmujemy Groclin a nie oni nas i jesli wywalczymy awnas to na naszej licencji dostaniemy kase z canal + za licencje Groclinu i to na naszej licencji bedzimy grali w I lidze. Nasza sila i wartość zależy od Naszej jedności, inne działanie jest szkoda dla tego klubu. Jeśli zaś chodzi o UEFA, albo PP to mysle, ze to jest temat do rozmow po wywalczeniu awnasu. Bo nie wiemy jak sie na to zapatruje UEFA. Pozatym gdyby sie bardzo mocno doszukiwac tutaj sportu, to przejety Groclin wywalczyl ten puchar UEFA w sportowej walce, a my jako wlasciciele Groclinu mamy prawo aby w nim wystartowac. To jest tak jakby powiedziec np Abramowiczowi, ze skoro kupil Chelse'a Londyn to nie moze wytartowac w pucharze UEFA bo jego druzyna nie wywalczyla awnasu na boisku bo w moenecie kiedy o ten awnas walczyla nie byl jej wlascicielem. Mało tego nie moze wystartowac bo wymnienil 95% skladu, zatem teraz gra sklad, ktory tego awnasu nie wywalczyl. Przy okazji zmienil trenera .. tym samym trener tez nie ma prawa prowadzic druzyny w tym pucharze bo go nie wywalczyl .... Tym samym pytanie co bardzij godzi w zasady sportu opisany przyklad czy to, ze mielibysmy zagrac na licencji Groclinu ..? Idac dalej tym tokiem rozumowania, Abramowicz powinien zalozyc sobie nowy klub i zaczac z nim grac od najnizszej klasy rozgrywkowej w miedzy czasie nie zmieniajac ani zawodnikow ani trenrow, wtedy by to był sport. Wracając do fuzji i Dutkiewicza. On doskonale sobie zdaje sprawe, ze jesli zbuduje wielki Śląsk powiedzmy inaczej stworzy fundamenty, to na mecze bedzie przychodzic cala rzesza kibicow. I tu docieramy do sedna, zyskuje samofinansujaca sie promocje miasta w skali kraju ale tez i w przypadku pucharów w Europie Po drugie Śląsk bedzie czyms co jednoczy mieszkanców, co bedzie ich utożsamiać z tym miastem, i dla nich to będzie ich Śląsk, wyrosły z tradycji tego z 1947 roku. Pojawi sie efekt kuli śnieżnej. Drzymala jest magnesem dla innych inwestorow i sponsorow. Tym samym bedzie wielki Śląsk, z ktorym wszyscy mnieszkańcy sie beda utozsamiac. I o to walczy Dutkiewicz to jest jego cel. Drzymala jest tylko etapem a nie celem, ale bez niego nie pójdziemy dalej. Mozemy czekac na wielkiego sponsora ...tylko, ze bedzie go znacznie trudniej znależć bez Drzymaly niz z nim. O ile wogole bysmy go znalezli. Przeciez nawet awnasujac do I ligi samodzielnie trzeba za cos w tej lidze grac - czytaj utrzymac sie Pytanie skad wziasc na to pieniedze..? Przeciez w tej chwili miasto jest wlascicielem...i myslicie ,ze miasto jest w stanie zbudowac taki budzet ..?. Od razu znajda sie przeciwnicy takiego pomyslu i wykorzystaja go politycznie.... Kolejna rzecz Drzymala jest czlowiekiem, ktory w tym futbolu juz troche siedzi i cos osiagnal .... Pytanie ilu jest takich sponsorow, ktorzy sie znaja na pilce .., ktorzy... cos w niej osiagneli .. i chca byc w Śląsku ..?. Pytanie czy kazdemu nowemu sponsorowi nie bedzie chodzic o to aby jak najwiecej na tym biznesie zarobic ..?. Z tego wynika, ze każdy nowy sponsor nawet jesli by to byl Abramowicz...bedzie niemile widziany ..? Kol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufok Re: Wojna o Śląsk IP: *.as.kn.pl 24.05.08, 03:05 U96 widać że sprawa nie jest więc prosta skoro nie potrafisz jej w kilku/kilkunastu zdaniach przedstawić, a zamiast tego serwujesz przydługawe wywody. Podjeżdża to pod „czarowanie” tak popularne wśród polityków, tudzież politykierów. Np.że niby kibice w czasach 3.ligowych wybrali władzę która przejęła Śląsk. Czyżby? Wielki orędownik przejęcia Dutkiewicz został wybrany w 2002 czyli w czasach zapewne drugoligowych albo nawet jeszcze w końcówce pierwszoligowych(nie pamiętam czy na wiosnę czy na jesień były wybory).Ba, ja chodziłem na 3. ligę i go poparłem. Niektórzy moi koledzy też chodzili i go poparli. Niektórzy dalej go nawet bronią, choć w tym samym czasie są przeciwni fuzji! Piszesz, że być może nawet Śląska by nie było. Bzdury, widać nie za duże masz pojęcie o Śląsku i być może ślepo zawierzyłeś bardzo cienkiemu i nierzetelnemu dzienmikarzowi jak A.Brzozowski. Groźby dotyczyć miały przyszłego sezonu i PRZYPADKU, gdy Śląskiem naprawdę byłby Groclin ubrany tylko w jego barwy i herb czego fani nie akceptują. Tyle piszesz o tej 95min, a nie wspominasz, że fani niejednokrotnie mieli swój udział w wywalczeniu punktów (np.słowa Mandrysza, Skorży o kapitalnym dopingu czy atmosferze, albo ostatnio Polskiej Wrocławskiej, która napisała, że doping we Wro ostatnimi czasy jest zdecydowanie najlepszy w II lidze) czy tego, że nikt im nie przeszkadzał strzelić wcześniej 2. bramki, albo cofnąć się za głęboko i czekać na gwizdek. Napisałeś:„Jeśli ten awans nic by nie zmienial ..to juz teraz fuzja bylaby podpisana”. Nie masz racji i to bardzo. CHODZI O DOBRY PR I Publicity prezydenta. Janicki w jego imieniu wielokrotnie mówił, że bez awansu fuzji by możliwe, że nie było. Jakby to niekorzystnie wyszło dla prezydenta- Dutkiewicz bez ambicji?Najpierw zaprasza Drzymałę, a potem rezygnuje?Nie poważny jest gość czy co? Nie mógł sobie na takie coś pozwolić, wszak wizerunek budował latami. Dlatego rzucił gigantyczne pieniądze (swoją drogą w marcu mówił, że miasta nie stać by nie grać na licencji Groclinu, a tu proszę jednak stać i żadnych czarów nie potrzeba. Wystarczyło tylko zagrożenie dla prezydenta na horyzoncie. Dla jego wizerunku konkretniej) . Nie było w GW o tym osobnego tematu, a być powinny bo za 1. miejsce były porównywalne z premiami Wisły Kraków. Mistrzowskiej Wisły I ligowej!!!Dlaczego takie pieniądze duże tylko na 2. ligę. CZY ONE CZEGOŚ NIE MIAŁY KUPIĆ I CZEGOŚ PRZYKRYĆ? A konkretniej motywacji zawodników (informacją o fuzji w marcu złamały morale drużyny, które zbudował Taraś, co zauważyli z łatwością m.in. dziennikarze Przeglądu Sportowego i ludzie znający się na piłce) by piłkarze wywalczyli awans TAKŻE na boisku i by można było czarować ludzi, że klasa rozgrywkowa się zgadza, więc różnica między licencją Gro czy Śląska sprowadza się w zasadzie do mniejszych pieniędzy za tą drugą. Czy też motyw z UEFA, że to niematerialne prawo wniesione do spółki. A przy okazji wizerunek prezydenta nie ucierpi. Przecież już w marcu niektóre gazety pisały jak np. Tylko Piłka(i to na okładce): Śląsk awansował!Ta cała historia z tym czekaniem na awans sportowy jest tylko dla PR i ambicji prezydenta, które są NIESTETY WAŻNIEJSZE NIŻ ISTOTA SPORTU I IDEA SPORTOWEJ RYWALIZACJI. W marcu mówił, że będziemy grać na licencji Gro- mówił to w takiej formie jakby to było przesądzone a ponoć dopiero panowie D&D mieli rozmawiać!Sprawę wyjaśnili dziennikarze PS,najstarszej sportowej gazety w kraju. hodzi o to, że Groclin jest spółką giełdową i że wcześniej musi poinformować o tym rynek. Dwa, że w marcu trzeba procedurę licencyjną już rozpoczynać. Śmiem twierdzić, że tak właśnie było. CHODZIŁO GŁÓWNIE O POZORY.POZORY. SMUTNE TO BARDZO NIESTETY. Futbolem już długo się interesuję i polityką też i całkiem dobrze czytam gierki także te pozaboiskowe. Coś Ci dzwoni, ale to jeszcze nie ten kościół, acz doceniam twoją kreatywność i pomysł na lansowanie swojej/części osób tu wersji. Wybacz ale nie ma czasu by dalej prostować, to co napisałeś. Zbyt dużo jeszcze by tego było.Niemniej pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Wojna o Śląsk IP: 67.60.67.* 24.05.08, 05:09 prawdziwy kibic nie interesuje sie wewnetrznymi sprawami klubow.jego miejsce na widowni stadionow.wie,ze CALY SPORT TO TYLKO ZABAWA. wie rowniez,ze SPORT MA WYCHOWYWAC.cieszy sie gra i ma w nosie kto wygra.bo wie,ze kazdy w koncowce chce byc najwyzej.i wie rowniez,ze bedzie dla kazdego kolejny sezon i kolejna szansa.sport,to ZABAWA po trudach codziennosci i na meczach nalezy oklaskiwac sportowcow obu druzyn za te zabawe.a podworkowy nacjonalizm do lamusa,nic to nie ma wspolnego z miloscia blizniego.taka jest idea sportu i na niego zapatrywanie.i nie kibicow sprawa jest,co z klubami robia wlasciciele i sponsorzy.powinnismy jeszcze im wszystkim dziekowac za ich wyproznianie kieszeni i pot sportowcow,abysmy mogli w duchu braterstwa i milosci sie zabawic radoscia oczu sportem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u96 Re: Wojna o Śląsk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.08, 20:32 1. Pierwszy serwujesz przydlugawe wywody lansujac swoje tezy a innym odbierasz tego prawa ? 2. Zapominasz o jednym, ze to nie kibice chodzacy na mecze wybrali Dutkiewicza, bo nawet gdyby wszyscy gloswoali przeciw to i tak by to nie dalo. Macie poprostu za prezproszeniem gdzies cala opinie mieszkancow tego miasta uwazacie ze tylko Oporowska moze dycdowac o sprawch klubu a inni nie powinni sie do tego mieszac i nie powinni zabierac zdania na ten temat. Zatem powtarzam, jako mieszkancie tego miasta z "dziada pradziada" i kibic wszystkiego co wroclawskie mam prawo wyrazic wlasne zdanie tak jak kazdy obywatel tego miasta. Naet jesli to Ci sie nie podoba. 3. Tak bylby Śląsk a kto by go finansowal ..?. Powiedz mi gdzie jest Ślęza ..?. 4. Ufok powiedzial, ze chodzi o PR Prezydenta zatem napewno o to chodzi. Zatem pozwolisz, ze powim Ci jak ja na to patrze mam gdzies PR Prezydenta jednak znam realia fuzji przeprowadzanych w życiu gospodarczym i zwiazanych z tym wycen i wiem ile sa warte tzw prawa niematerialne, ktore tez sie wycenia. I bedacy juz faktem awans Śląska do I ligi znacznie podnosi jego wartość. Tym samym miasto wydaje mniej pieniedzy na wchloniecie Groclinu to jest oczywiste jak 2+2=4, a jak Ktos chce dorobic do tego ideologie to ja dorobi, a sprawa jest prosta "Kasa Misiu kasa". Skoro po awansie miasto moze wylozyc mniej kasy to dlaczego ma tego nie zrobic. I tu docieramy do koljnego Twojego punktu, ktory swiadczy, ze patrzysz bardzo wasko. Oto dowod 1,5 mil premii pewnie, ze miasto je wylozy.. i bardzo dobrze zrobili.. Dlaczego bo dziki awnasowi (prawo niematerialne) wartość Sląska powiedzmy z przykladowej 3 mil skoczy do 6,5 mil a to oznacza o 3,5 mil mniej pieniedzy przekazanych na wchloniecie Groclinu (wykup udzialow). Oczywiscie nalezy odliczyc premie 1,5 mil wtedy zostaje 2 mil, ktore miasto oszczedza. Bez awnasu musialo by wydac 3,5 a nie 1,5. Ale Ty dalej bedziesz twierdzil ze chodzi o PR kupienie czegos lub przykrycie. MIASTU SIE TO OPŁACAŁO i to znaczy ze mysla. 5. Jeśli chodzi o artykuly ja napisze, ze Słonce jutro nie wstanie i co to ma do rzeczy?. Ludzie rozne rzeczy pisza ... pisze sie to co ludzie chca uslyszec albo to co jest sensacja. Pozatym skad ja wiem czy takie artykuly nie powstaly na zmowienie innych np klubow walczacych ze Ślaskiem o awans. Zreszta tutaj przeczysz samamu sobie, gdyby nie chodzilo o wywalczenie awansu na boisku... to na co miastu wyplacac te premie skoro i tak juz byl awans, po co cos przykrywac..? Zawsze slyszalem, ze Śląsk bedzie gral na swojej licencji w przypadku awansu. Problem polega na tym, ze wiekszosc dziennikarzy i kibicow nie rozumiala na czym ta fuzja polega i caly czas sie mowilo, ze to Drzymala wchodzi do Śląska, a faktem jest ze to Śląsk wchlania Groclin. Dla mnie to bylo oczywiste od momentu kiedy pojawilo sie info o relacji 20%/80%. 6. 95 minuta, powiem tak jak jestem na meczach to sam zdzieram gardlo i doskonale doceniam doping jaki robicie i chwala wam za to natomiast co z tego dopingu jesli jedna bramka strzelona w tej feralnej minucie moze decydowac o awansie lub nie..? 7. MOgli strzelic druga, mogli sie cofnac ale tego nie zrobili a to nie znaczy, ze nalezy im jeszcze bardziej utrudniac doprowadzajac do przedluzenia meczu. Zreszta czemu nie przytaczasz wypowiedzi zawodnikow i Trenera po meczu z Lechia, jakos nie wspominaja o wspanialym dopingu na tym meczu a wrecz przeciwnie. 8. Futbolem i polityka sie dosc dlugo interesujesz no to rozumiem, ze te gierki to juz zboczenie zawodowe, ze wszedzie tylki geireki polityka, a tu jest sprawa prosa zero jedynkowa chodzi o to aby miasto jak najmniej w ten interes wlozylo gotowki. Jeśli zaś chodzi o UEFA to rozgrywki te organizuje UEFA jesli oni nie beda mieli nic przeciwko temu, w koncu stoja na strazy sportu i zasad to znaczy, ze szukamy dziury w calym. No tak i tym sie roznimy ja niczego nie prostuje w przeciwienstwie do Ciebie, ja tylko przedstawiem moj punkt widzenia i pewne rzeczy na ktore nie zwrcasz uwagi. Nie twierdze, ze nie zwracasz znaczy nie chcesz zwrocici bo masz w tym jakis interes, aczkolwiek moglbym to zrobic, jednka jest od tego daleki. Poprostu zwracam uwage na pewne aspekty. Na koniec powiem tak jest awans wywalczony na boisku i to mnie bardzo cieszy. Doceniam równiez Twoje i Wasze zaanagazowanie w sprawy Śląska chocby przejawiajace sie Twoimi dlugimi wpisami na tym forum. Powiem jedno łaczy nas jedno dobro tego klubu. Miejmy nadzieje, ze to jest poczatek wielkiego Ślaska czego Tobie, Wam i calej spolecznosci miasta zycze. Ekstraklasa jest juz Nasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u96 Wojna o Śląsk c.d. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 15:21 Kolejna rzecz, ktora mi sie nasuneła. Wszyscy zapominamy o jednym fakcie mianowicie o tym, ze Arka kupila mecz barażowy ze Śląskiem. tak Arka została ukarana. Ale ... no właśnie ale ...co Śląsk zyskał ..??. Nic dosłownie nic ... a przeciez gdyby wygrał ten dwumecz, a wszyscy wiemy w jkaich okolicznościach gop przegrał byłby wtedy w wyższej klasie rozgrywkowej. I załozmy taki scenariusz, ze bedac w wyzszej kalsie rozgrywkowej spisywalby sie jak Znicz Pruszkow obecnie... w miedzy czasie trafil by potężnego sponsora ... i roniw dobrze poczynal by sobie po awansie w najwyzszej klasie rozgrywkowej ... tak dobrze, że wywalczyl by udział w pucharze UEFA ..... No tak gdyby tylko nie ten kupiony mecz przez Arke .... Moze zatem ta gra w tym UEFA nie jest tak calkiem niesprawidliwa ..?. Oczywiscie to jest gdybanie ale to gydbyanie jest tak samo uprawnione jak to, ze ten scenariusz by sie nie spelnił...Czyli jedno i drtugie jest tak samo prawdopodobne.... Jednak z racjio tego, ze sparwiedliwosci dziejowej stac sie musi zadośc ;-)) ten scenariusz z UEFA sie wlasnie realizuje ;-)). Czy to byla wina Śląska ze wtedy w tamtym barażu go oszukano ..?. Nie a ja wierze w Śląsk i wierze, ze przedstawiony przezemnie scenariusz by sie ziścił..., a teraz dostajemy to co nam odebrano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalio Re: Wojna o Śląsk c.d. IP: *.magma-net.pl 23.05.08, 17:18 Mysle ze troche na sile probujesz uprawomocnic , zalegalizowac ewentualny wystep w pucharach Slaska.A zasady sportowe sa takie proste, kto strzala jedna bramke wiecej ten wygrywa.A Ty musiales uzuc tylu zdan zeby jakoc udowodnic swoj metny wywod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u96 Re: Wojna o Śląsk c.d. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 19:44 Tak zasady sportowe sa proste jak jest faul w polu karnym gospodarzy przy wyniku 2:1 dla gospodarzy w końcówce meczu to sedzia go dyktuje. Jesli tego nie robi to o jakim sporcie mowimy o jakiej strzelonej bramce ..?. Niczego nie chce na sile udopwdnic, tylko zwracam uwage na fakt, ze co inneego kupienie meczu w lidze a co innego w barażu gdzie jest pokrzywdzona jedna druzyna. Zreszta na oficjalce Śląska jest napisane, ze beda mieli prawo do gry w pucharze ale to nie znaczy, ze z niego skorzystaja. Zreszta wspominaja tez o licencji, ktora jest przyznawana na sezon i trzeba co roku o nia wystepowac na nowo. Zatem upada koronny argument przeciwnikow fuzji, ze bedziemy grac na licencji Groclinu. Pojwia sie kolejne pytanie czy nie przyznanie licencji druzynie na gre w jakiejs klasie rozgrywkowej jest aspektem sportowym czy nie ?. I na ile to ma cos ze sportem wspólnego..? Co z tego, ze drużyna wywalczyawans na boisku jak nie spelni warunków aby otrzymac licencje ..?. To znaczy, ze skoro wywalczyla ten awans licenjca sie jej nalezy jak Burkowi zupa bo sport ;-)?. Chodzi o to, ze jak ktos sie chce w czyms do tej fuzji przyczepic to sie przyczepi nie zważajac na to, ze inne poza sportowe czynniki moga decydowac o tym czy druzyna zagra na tym czy innym poziomie rozgrywek w tym czy innym pucharze. Jesli zas chodzi o moj metny wywód to było to wrzucenie kamyczka do ogródka przeciwników fuzji ;-) a nie udawadnienie czegokolwiek. Zreszta skoro twierdzisz, ze robie to na sile to udowodnij ze tak by nie moglo byc ..?. tak samo jak Ty i ja mam prawo do twierdzenia, ze byloby tak a nie inaczej. Negujac moj scenariusz paradoksalnie przyznajesz mi do niego prawo ;-).. No dobrze zatem popatrzmy jeszcze na druga strone medalu. Groclin wywalczyl miejsce w pucharze uefa tak ..? To kta ma w nim grac skoro Groclin druzyna ktora go wywalczyla formalnie przestaje istniec..?. Dyskobolia ma w nim zagrac ..? a z jakiej racji ..? Przeciez go nie wywalczyla ... Groclin ma sie wycofac..? z jakiej racji ..? Przeciez to miejsce wywalczyli ...Zatem jesli śląsk wykupuje Groclin bo tak to wyglada ... to czy nie ma prawa grac w tym pucharze ..?. Przeciez zawodnicy, ktorzy przyjda do Śląska własnie to miejsce wywalczyli .. to z jakiej racji im tego odmawiac ..? czy to by bylo zgodnie z zasadami sportu ..?. Gdyby w Grodzisku pojawil sie potezny sponsor i kupil druzyne i zmienil jej nazwe z Groclin Grodzisk na np. Coca- Cola to nie mialby prawa grac w pucharze .. pod nazwa coca cola ..?. Jak widac nie ma dobrego rozwiazania i z dwojga zlego chyba lepszym jest to aby jednak Śląsk zagral w tym puicharze chocby ze wzglendu na zawodnikow, ktorzy to miejsce wywalczyli...bo na to zasluguja i to jest zgodne z duchem sportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalio Re: Wojna o Śląsk c.d. IP: *.magma-net.pl 24.05.08, 16:27 Kazdy ma prawo do swojego zdania , ja rowniez w tej kwestii swojego nie zmieniam, dla mnie wystep Slaska w PUEFA , jest co najmniej dziwny, bo nie osiagniety w bezposredniej walce na boisku tylko jakos na skroty poprzez umowy cywilno prawne miedzy dwoma spolkami,w ktorych nie wiadomo do konca kto kogo wchlania , gdyz udzial jest pol na pol.I nikt nie gwarantuje ze miasto za 2 lata bedzie mialo ochote zwiekaszac swoje zaangazownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u96 Re: Wojna o Śląsk c.d. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.08, 20:40 Udzial jest 80% miasto 20% Drzymala, a nie 50/50. Śląsk wchłania Groclin. Jesli zas chodzi o UEFA to kto ma w nim grac ..?. Moze Lech ..?. Zreszta jesli ulefa nie ma nic przeciwko a przeciez stoji na strazy sportu ... to co mi do tego..?. Trzeba na to popatrzec szerzej. Zreszta gdyby mowic o czystym sporcie to zadna komercyjna druzyna nie mialaby prawa grac w takich rozgrywkach bo czysty sport to amatorstwo. Tam gdzie sa zawodowcy kupujac piłkarzy, w pewnym senise kupuje sie miejsce w pucharach. No a tak na koniec to Ekstraklasa jest juz nasza ;-) i gramy na naszej licencji ;-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Wojna o Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 15:34 Jestem kibicem Śląska od 1975 roku, czyli od momentu jak pozwolono mi chodzić na mecze. Obecnie mieszkam w wielkopolsce i cały czas jestem kibicem mojego Śląska. Moi synowie pomimo tego, że urodzili się w wielkopolsce też kibicują Śląskowi. Tyle wstępu. To co napisał mój poprzednik to święta prawda. Wszyscy którzy tego nie rozumieją nie powinni w ogóle zabierać głos. Kązdy inwestor chcący wejśc w Śląsk powinien być witany i całowany po rękach. Aby klub mógł zaistnieć na rynku musi miec pieniądze i musi być dobrze zarządzany. Drzymała to gwarantuje. Niestety nie gwarantują tego faszyści mieniący się kibicami Śląska. Co to za kibic, który na swojego piłkarza walczącego dla drużyny buczy w czasie i po meczu. Tych ,,ludzi'' należy wyrzucić z trybun. Śląsk jest własnością wszystkich kibiców, a nie kilkudziesięciu faszystów, szukających okazji do bójek i nienawidzących usmiechnietych i zadowolonych ludzi, chcących w normalny sposób świętować każdy występ mojego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek z krainy kre Wojna o Śląsk IP: *.e-wro.net.pl 23.05.08, 15:51 a ja napisze tak ze tu tak naprawde nie chodzi o fuzje ktora by mieli wszyscy kibole zaakceptowac bo jedno pierdniecie romka i wszyscy byli by za tu chodzi o cos innego tak jak zauwazylem w co nie ktorych postach zielinskiemu niestety urwie sie zrodelko i on tak na prawde pojdzie po trupach zeby nie przegrac i co powie tej patologi naszej kochanej co wpier.. byle co bedzie dla nich bogiem i jeszcze jeden temat ktory tak obszernie jest omawiany ze ZOMO było wiecej niż np. na ARCE człowieku jak tak gadasz to nie masz pojecia albo jestes bardzo pijany jAK PRZYCHODZISZ NA STADION policji bylo mniej i tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykibol Głosujcie na slaskwroclaw.pl na TAK przeciwko kibo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 16:47 Głosujcie na slaskwroclaw.pl na TAK przeciwko kibolom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Re: Głosujcie na slaskwroclaw.pl na NIE IP: *.e-wro.net.pl 23.05.08, 17:04 chyba ci się coś w główce powaliło. To nie Śląsk wywalczył puchary więc nie ma prawa w nich grać i tyle !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasnepelne2 Re: Głosujcie na slaskwroclaw.pl na NIE IP: *.cust.tele2.pl 23.05.08, 20:25 Śląsk ma prawo zagrać w pucharze UEFA bo wchłonie klub który sobie prawo gry w pucharze UEFA wywalczył! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorek Re: Głosujcie na slaskwroclaw.pl na TAK przeciwko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.08, 18:40 tak głosujcie na uefa to kibole będą mogli się pokazać nie tylko w Polsce ale i Europie i Śląsk dostanie zakaz występowania w pucharach przez jakiś czas. Mądrale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ufok Re: Głosujcie na slaskwroclaw.pl na TAK przeciwko IP: *.as.kn.pl 24.05.08, 02:15 antykibol: Myślenie nie boli, naprawdę! Redaktorowi Brzozowskiemu właśnie o to chodzi, żeby sprowadzić także sprawę do: jesteś na nie jesteś za kibolami, jesteś na tak jesteś im przeciw. A to jest niesprawiedliwe i nieuczciwe postawienie sprawy. Jest ogrom normalnych, prawdziwych kibiców w tym ultrasów (piątkowa Polska Wrocławska napisała, szkoda, że dopiero przy okazji zadymy, że ostatnimi czasy zdecydowanie doping we Wrocławiu jest najlepszy w II lidze), którzy wiedzą co to istota sportu i jego idea, a którzy są przeciw wynaturzeniom jak granie w UEFA.IM WŁAŚNIE WYRZĄDZASZ SWOIM przemyślanym zachowaniem krzywdę. Proszę weź/cie(dotyczy to także innych niezorientowanych w temacie a wypowiadających się chętnie) to pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wks Wojna o Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 17:07 jak zwykle milicja potrafi wszystko popsuć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WKS_ZAWISZA Powtorka Z HYDRObudowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 21:46 u nas bylo podobnie. wielcy kibice pilki byli za hydro - ani jeden nie dorzucil zlotowki na prawdziwego Zawisze w 4 czy 5 lidze, ale kazdy mial wieksze prawo do decydowania za NAS utrzymujacych prawdziwego Zawisze. my zbojkotowalismy hydro - miernoty dziennikarskei miedzy innym z wybiorczej rowniez byly za hydro - zaden po upadku hydro nie napisal, ze sie mylil. teraz mamy szanse na wejscie do barazy o nowa 2 lige - dziennikarzyny msza o nas pisac, a robia to strasznie niechetnie. ZYCZE POWODZENIA PRAWDZIWYM KIBICOM SLASKA WROCLAW W WALCE O SWOJ KLUB! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u96 Re: Powtorka Z HYDRObudowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.08, 20:58 Zaraz zaraz jaki swoj klub ..?. To miasto przejelo klub od jego poprzednich wlascieli. To miasto splacilo jego wielomilionowe zadluzenie. To miasto zapewnilo srodki na granie w II lidze i wywalczenie awansu. Miasto to zarzadca pieniedzy placonych przez wszytskich Wrocławian na Ich klub. Zatem to Wyscy Wrocławianie moga decydowac o tym jaki bedzie to klub, a to oznacza, ze wiekszosc ma racje. Zas jesli chodzi o tych prawdziwych kibicow utrzymujacych swoj klub. To jakos nie przejmowali sie jego losem wtedy kiedy po ich "wystepach" otrzymywal kary finansowe. Jakos mieli to gdzies kiedy Śląsk gral mecze bez publicznosci, a ponoc tak im zalezy na dobru tego klubu. Jakos nie przeszkadza im demolowanie wlasnego stadionu .... Jakos nie przeszkadza im zamiast dopingowac w meczu z Lechia to obrazanie wszystkich, ktorzy mysla inaczej niz Oni. Jakos nie przeszkadza im pochukiwanie na zawodnika druzyny przeciwnej, w efekcie czego ich druzyna musi biegac o 6 minut dluzej i traci bramke na 1:1 w 95 minucie spotaknia, traca pewne 3 punkty, ktore mogly decydowac o awansie. To sa prawdziwi kibice ..? Jakos nie przeszkadza im to, ze swoim zachowaniem odstraszaja innych, ktorzy w trosce o wlasne bezpeiczenstwo i swoich bliskich wola zostac w domu, a ile klub na tym traci zastanowili sie chocby przez chwile..?. Nie rozumieja ze w ten sposób osłabiaja sile Śląska? No ale przeciez wtedy znikneli by w tym tlumie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj67 Re: Wojna o Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 22:15 pokazcie mi durnie prymitywne klub ktory bez przyzwoitego sponsora znaczy cos w Polskiej piłce??? zadymiarze nie kochaja klub tylko burdy,w wielkim klubie nie bedzie dymu tylko 2,3 liga gdzie bezpieczenstwo na stadionach jest minimalne to mozna rzadzic i rozrabiac ,i tylko tego im trzeba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allah Re: Wojna o Śląsk IP: *.chello.pl 24.05.08, 10:32 Mowimy o sponsorze czy o Drzymale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Wojna o Śląsk IP: *.chello.pl 24.05.08, 07:59 ''To przecież Rafał Dutkiewicz długo przekonywał radnych Wrocławia, aby miasto zdecydowało się przejąć słaby i potwornie zadłużony Ślask oraz znaleźć prywatnych inwestorów, którzy w przyszłości odkupią klub. To miasto spłaciło wielomilionowe zadłużenie Śląska, a teraz przekazuje miliony na jego utrzymanie. A przecież nie wszyscy radni byli temu przychylni, usilnie przekonywał ich do tego pomysłu prezydent Dutkiewicz.- pewnie ku.. z własnej kieszeni wydał te miliony to debilny pismak co on pisze oszołom przeciez ta kasa nalezy do wrocławian a nie do jakiegoś prezydenta sprzedawczyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic banda matolow IP: *.tktelekom.pl 24.05.08, 08:41 zgadzam sie z autorem pewnego opisu jestem za zeby ci ,,prawdziwi kibice,,zrobili co obiecali ze nie beda chodzic na mecze slaska apeluje zrubcie to wtedy my ci nie kibice zaczniemy chodzic na mecze bo jak do tej pory chodze na slask a sie wstydze za tych ,,prawdziwych kibicow,,dlatego chodze na trybune kryta choc jest dla mnie drogo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Wojna o Śląsk IP: *.chello.pl 24.05.08, 16:12 W zupełności zgadzam się z opinią U96.Piłkarze którzy wywalczyli gre w Pucharze UEFA będą reprezentować barwy Sląska i nalezy im się gra w P.UEFA.Mam nadzieję ze Sląsk wygra dzisiaj z Wartą Poznań a Podbeskidzie conajmniej zremisuje ze Zniczem Pruszków i Sląsk awansuje do 1 ligi może wtedy skończą się dyskusje na temat tej nieszczęsnej licencjii i poniektórzy zmienią zdanie na temat fuzjii.Ja jestem za wielkim Sląskiem a p.Drzymała jest jego gwarantem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienio Puchary dla LECHA???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 19:42 Naprawdę chcecie żeby żeby w p. UEFA grał Lech?? Chcecie zrobić prezent pyrusom???? może ten argument do Was dotrze i zakopiecie topór wojenny?? NAjważniejszy dla WSZYSTKICH i tak jest Śląsk!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miły gosc Puchary dla LECHA???? IP: *.korbank.pl 24.05.08, 20:56 Dokładnie! Przestancie juz obrzucac sie błotem to to moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu. Teraz nalezy zastanowic sie nad rozwojem druzyny by za rok nie swietowac powrotu Slaska do II ligi. pozdr. pseudokibiców i mysle, ze zmienia zdanie o p. Drzymale, bo tu nie chodzi o sentymenty ale o silny zespól w I lidze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICH Wojna o Śląsk IP: *.k.pl 25.05.08, 10:23 Byłem widziałem. Bezstronie powiem ze grupka kibiców waczących z ochroną i policją została sprowokowana. Szkoda że nikt tego nie nagrał ponieważ już G. Schetyna podawał się do dymisji. Wyglądało to jak atak zomo z lat osiemdziesiątych. Czyste szkolenie i zabawa ze strany uzbrojonych po zeby zomo. Takie sprawy załatwia się zupełnie inaczej. Nie agresją. Agrasja budzi zawsze agresje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRAWDZIWY KIBIC Wojna o Śląsk IP: *.nat.tvk.wroc.pl 28.05.08, 17:21 Zastanawiam sie grubo ,czy na przyszly sezon zakupic karnet na mecze.Przeciez grupa idiotow ,jak zacznie rozrabiac,to stadion bedzie zamkniety,a ja utopie pare zloty.Chyba z tego zrezygnuje i w poniedzialek kupie gazete z relacja z meczu(taniej mnie to wyniesie) Odpowiedz Link Zgłoś