Dodaj do ulubionych

Sygnał alarmowy

23.10.13, 19:04
Dzisiaj w W-wie zawyły syreny. Mój przedszkolak mówi, że Pani powiedziała, że szybciutko muszą wyjść z budynku, a zaraz potem, że już nie muszą. Ja pamiętam alarmy szkolne jak wybiegaliśmy na boisko. Ciekawi mnie czy istnieją jakieś procedury określające postępowanie w przedszkolu w takiej sytuacji, bo sam sygnał syreny wywołuje u mnie niepokój zwłaszcza jak nie mam dzieci koło siebie smile
Pozdrawiam wiosennie
Obserwuj wątek
    • kubona Re: Sygnał alarmowy 23.10.13, 21:28
      to były ćwiczenia z zakresu przeciwdziałania zagrożeniom terrorystycznym. procedur zapewne nie ma, skoro przedszkola nie reagowały....
    • przedszkolanka_anka Re: Sygnał alarmowy 27.10.13, 08:56
      Procedury są ,co więcej -są obowiązkowe, raz na dwa lata muszą być ćwiczenia,tak jak procedury przeciwpożarowe. Nie wiem czemu nauczyciele nie zareagowali, powinni a w zasadzie to przypuszczam, że wszczęli akcje wyjścia ale....w wielu przedszkolach jesienią i zimą kiedy dzieci natychmiast muszą uciekać na podwórko w kapciach i nieubrane dozwolona jest tylko początkowa procedura uciekania"do drzwi ewakuacyjnych", ze względu na to aby nie przeziębić małych dzieci na zewnątrz.Latem procedura powinna musowo odbywać się do końca.
      Anka
      • arielka123 Re: Sygnał alarmowy 27.10.13, 11:00
        Pytałam nauczycielek. Są procedury tzw. pepoż (na wypadek pożaru, wycieku gazu itp.), ale jak wyje syrena to w zasadzie nie bardzo wiedzą co robić. Pogrzebałam w internecie i rzeczywiście nie znalazłam nic o zachowaniu w takim wypadku w placówkach oświatowych. Są takie zalecenia ogólne typu słuchać radia, odciąć dopływ gazu, zamknąć okna, zabrać dokumenty i UWAGA- uciec do schronu smile Muszę się tym dokładniej zainteresować, bo czasy niepewne wink
        Pozdrawiam wiosennie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka