Dodaj do ulubionych

Najpiękniejszy gol na świecie

21.09.03, 14:45
Ostatnim klubem polskim który grał w Lidze Mistrzów był Widzew Łódź. Wtedy
Borussia Dortmund zdobyła Puchar Europy.
Najpiękniejszy gol padł w tym samym dniu kiedy Citko strzelił Molinie gola z
40 metrów. Nie wiem kto i z jakiego zespołu strzelił tą bramkę. A wyglądała
ona tak:
Około 45 m przed bramką przeciwnika sędzia podyktował rzut wolny; murek
składał sie z paru piłkarzy; piłkarz podał do strzelającego i ten z
odległości około 45 metrów tak strzelił, że piłka przez całą tą odległość
(właściwie) nic nie opadała, była lekko podkręcona, leciała prosto w
bramkarza, ale po minięciu linii pola karnego skręciła i wpadła tuż przy
słupku. bramkarz nawet nie drgnął. Czas lotu piłki wyniósł 1 sek.
Mam nadzieje że ktoś ma nagrany zapis video tej bramki.
pozdr. dla tegoż
Obserwuj wątek
    • Gość: dino Re: Najpiękniejszy gol na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 19:35
      To rzeczywiscie ładny gol.Mnie utkwił w pamieci strzelony przez Milenko
      Acimovicia w meczu barazowym o Euro 2000.Bramkarz wybiegł do naroznika boiska
      do niecelnego podania,kopnąl jak najdalej od siebie,tam gdzie sie konczy to
      koło na srodku murawy,a Milenko przyjąl na klate i huknal
    • Gość: Hetman Re: Najpiękniejszy gol na świecie IP: *.wsm.wielun.pl 24.09.03, 23:24
      Najladniejszy byl ten wlasnie gol Marka Citki a meczu z Atletico. Pilka leciala
      wspanialym lobem i spadla za kolnierz oglupialemu bramkarzowi.
      • Gość: vik Re: Najpiękniejszy gol na świecie IP: *.chello.pl 24.09.03, 23:30
        Eee tam. W Espanyolu jest taki grajek, Roger, który w ostatnim sezonie
        strzelił dwie takie bramki jak Citko przez całą karierę...
        • Gość: Nightmare Re: Najpiękniejszy gol na świecie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 26.09.03, 01:02
          widziałem obydwie.
          i obydwie strzelone w ten sposob, że 25% zasługi leżało po stronie bramkarzy.
          w "tamtym" (z L.M.) bramkarz nie miał żadnych szans
          • Gość: vik Re: Najpiękniejszy gol na świecie IP: *.chello.pl 26.09.03, 12:59
            Według mnie przy bramce Citki Molina też ma co najmniej 25% "zasługi" -
            zachował sie dokładnie tak samo jak bramkarze przy strzałach Rogera - za
            daleko wyszedł z bramki. Przypomnę też, że Molina puszczał wtedy dużo takich
            bramek, smiała się z niego cała Europa. Clemente, ówczesnemu trenerowi kadry,
            tak bardzo spodobały sie jego "wycieczki" poza pole karne, że Molina
            zadebiutował w kadrze jako skrzydłowy (to nie żart!).
            Oglądalem w swoim życiu kilkanaście, może nawet około 20 bramek strzelonych z
            połowy boiska. W Holandii ktoś strzelił bramkę z 80 metrów (około 25 metrów
            przed linią środkową) i to bez przyjęcia piłki. Nawet taki drewniany piłkarz
            jak David Batty strzelił bramkę z 50 metrów grając w Leeds.
            Bramka Citki była piękna, ale nazywanie jej "najpiekniejszą na świecie" to
            pomyłka. Była po prostu jedną z wielu pięknych...
      • Gość: Nightmare Re: Najpiękniejszy gol na świecie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 26.09.03, 00:59
        gol Citki napewno w tamtym dniu nie był ładniejszy
        • Gość: Hetman Re: Najpiękniejszy gol na świecie IP: 2.5.STABLE* / *.wsm.wielun.pl 26.09.03, 12:24
          W tamtym dni moze nie ale w ogole na swiecie tak.
          • whity Re: Najpiękniejszy gol na świecie 26.09.03, 16:02
            Czy na świecie to ja nie jestem tego taki pewien.
            A co powiecie na temat bramki "ZIZU" w finale LM?
            Piłka pionowo spada ZIZU na 18tym metrze udeża ją bezpośrednio w samo okno
            Canizares nawet nie miał szans.
            A trochę wcześniej Canizaresa w jak piękny sposób zaskoczył Rivaldo-16m
            przyjmuje piłe na klate podbija kolankiem i strzela przewrotką tuż przy lewym
            jego słupku
    • Gość: Nightmare Roberto Carlos (Francja v Brazylia) IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 26.09.03, 01:08
      napewno wszyscy widzieli gola Roberto Carlosa strzelonego Bartezowi. Carlos z
      30 metrów (!!!) strzelił z fałsza, pilka szerokim łukiem omineła mur, odbiła
      sie o słupek i wpadła, Bartez też nie drgnął.
      • Gość: Nightmare Bartez ==> Barthez ? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 26.09.03, 01:12
        Bartez ==> Barthez ? (że tak sie wydurnie)
    • Gość: Nightmare dziwna bramka Siadaczki IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 28.09.03, 00:18
      kilka lat temu Siadaczka (Widzew) strzelił Lechowi z wolnego z 30 m.
      lot piłki był bardzo dziwny. normalnie piłka powinna opadać. a tu, wsteczna
      rotacja spowodowała, że zamiast wylądować na wys. 2m, w ostatnich kilku metrach
      zaczęła sie unosić i wpadła w okno. drugiej takiej bramki na świecie nie
      widziałem.
      • Gość: iwo_z_trumny Re: dziwna bramka Siadaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.03, 01:41
        Wszyscy mowicie o strzalach z dystansu, a tu Ronaldo jeszcze w Barcelonie w
        meczu z Celta Vigo przedryblowal chyba wszystkich ludzi na murawie, a nie
        ktorych po kila razy i wjechal do bramy.

Vieri w Athletico Madryd strzelil gola z 25 metrow, tyle ze z zerowego kąta. w
        tym samym sezonie, tez z zerowego konta, z miejsca gdzie sie bije rzuty rozne,
        z lewej strony, lewa noga przylutowal Roberto Carlos - sam sie chyba nie
        spodziewal, ale wpadlo.

No i jeszcze na zywo widzialem: Kenneth Zeigbo przewrotka z LKS.

ale najpiekniejsza bramke zdobyl Janusz Jojko.
        • Gość: Nightmare Jojko rulez! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 28.09.03, 14:18
          słyszałem o bramce Jojki, podobno wrzucił ją do własnej bramki!
          co do Carlosa, tego gola strzelił w meczu z Holandią, van der Saar'owi, wedle
          mnie piłka przekroczyła chyba 180 km/h.
          nie wiecie jaki piłkarz miał najmocniejsze uderzenie. podobno był to
          holenderski obrońca Koeman - 210 km/h.
          • Gość: vik Re: Jojko rulez! IP: *.chello.pl 30.09.03, 01:21
            210 km/h ???

Nie no, stary. To są trochę inne wielkości. Matthaeusowi zmierzyli kiedyś coś
            koło 120...
            • Gość: Nightmare TopSpeed IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 30.09.03, 02:15
              kiedyś piłki były wolniejsze.
              120 km/h - gol Mattheusa na M.Ś. (podobno)
              160 km/h - Beckham strzelił gola Wimbledonowi
              180 km/h - pałer Roberto Carlosa (powiedziane w TV i napisane w gazetach)
    • Gość: Michal Re: Najpiękniejszy gol na świecie IP: *.pobiedziska.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 16:22
      Rivaldo z przewrotki na 3:2 dla Barcelony w meczu z Valencją. Rivaldo strzelił
      wszystkie 3 bramki, a ostatnią, którą strzelił była w 88 minucie z przewrotki i
      dała FC Barcelonie Ligę Mistrzów. De Boer dograł Rivaldo na 18 metrze a ten
      przyjął tyłem do bramki na klatę i huknął z przewrotki koło słupka. Nawet
      Canizares bił mu brawo!!! Pamietacie?
      • Gość: dino Re: Najpiękniejszy gol na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 17:08
        Kokoszanka w meczu z Legią
      • Gość: Nightmare w stylu karate IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 29.09.03, 18:52
        jak zwykle nie pamietam kiedy, kto i w jakiej lidze (na pewno Europa).
        strzelający stał na środku linii pola karnego, piłke dostał z prawej strony na
        główke, nikt go nie krył, był zupełnie sam (bramkarz był w obrębie "piątki").
        zamiast tak wysokie podanie przyjąć i w "sam na sam" strzelić, to on z
        pierwszej piłki huknął (prawą nogą!), ta odbiła sie o poprzeczke i wpadła.
        bramkarz mimo że miał ją na wyciągnięcie ręki, nie zdążył jej nawet dotknąć.
        wyjątkowość tego gola polega na tym, że:
        strzelający był sam, nie był pod presją - nie musiał walić z pierwszej piłki,
        piłke kopnął mimo że była na wysokości jego głowy,
        strzelił prawą nogą mimo że dostał z prawej strony (co bardzo utrudnia).
        podobnego gola (nie tak pięknego jak ten) strzelił Zidane w finale L.M. tu było
        odwrotnie, piłke dostał z lewej strony i strzelił lewą nogą w okno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka