arturgeo 27.09.08, 14:52 Krytykują Platiniego za prowschodnią politykę a sami budują rurociąg z Ruskimi pod Bałtykiem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
erroid Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 15:01 dobrze skwitowane, ale.. ale zeby to jeszcze bylo 'prowschodnie' jestesmy w samym srodku europy, jestesmy w UE... po wielu latach 'przyjaznego' sasiedstwa z Niemcami i Rosja pora odbudować co nieco... wokol euro2012 bedzie jeszcze duzo dymu ale na koncu i tak okaze sie ze wszystko zostalo bardzo dobrze zorganizowane, do tego czasu trzeba przyzwyczaic sie ze psy beda szczekac a karawana no coz :) karawana jedzie dalej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mietek002 Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 15:11 erroid napisał: > ... do tego czasu trzeba przyzwyczaic sie ze psy beda szczekac a > karawana no coz :) karawana jedzie dalej :))) =================================================== Problem Niemcow polega na tym, ze wedlug nich to pieski jada karawana a wkurzona szlachta stoi razem z krowami przy drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 15:40 Chyba nie do końca zrozumiałeś co zarzucają media niemieckie Platiniemu!? To, że mistrzostwa się udadzą jest pewne, będą takie na jakie stać Polskę i Ukrainę ale napewno będą OK. Problemem jest głównie polityka Platiniego schlebiania malutkim w tym np. ostatni pomysł na zwiększenie ilości drużyn biorących udział w finałach. Też uważam, że mistrzostwa Europy z 24 drużynami to pomyłka - to w końcu mają być finały a eliminacje są przecież przez prawie dwa lata wcześniej. Pan Platini patrzy tylko swojego interesu jakim jest utrzymanie się na stołku jak najdłużej - identycznie jak Listkiewicz. To takie dupoklejki - raz przyklejone do stołka trudno stamtąd oderwać. W całej tej dyskusji "prowschodnie" ma tylko zbieżność w nazwie ponieważ jest tak, że ci malutcy to głównie były blok wschodni Europy, którzy mając większość potrafią wymuszać nawet najbardziej bzdurne pomysły na UEFA. Ciekawe co pisałyby media, gdyby jakimś przypadkiem ME miałyby się odbywać np. na Białorusi - też by były teksty - "po co im to?", "nie dadzą rady!", "jak my tam dojedziemy, tam nie ma dróg i lotnisk" itp. Oczywiście Polacy biorą zawsze wszystko do siebie, gdy Niemcy cokolwiek złęgo wspomną o wschodniej Europie. To wręcz jakaś choroba psychiczna większości Polaków granicząca z ksenofobią. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Potomkowie gestapowców, SS-manów, wermachtu... 28.09.08, 09:51 Potomkowie gestapowców, SS-manów, wermachtu... Odpowiedz Link Zgłoś
mietek002 Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 15:08 arturgeo napisał: > Krytykują Platiniego za prowschodnią politykę a sami budują rurociąg z Ruskimi > pod Bałtykiem... ======================================== Przeciez to normalne w polityce. Tak samo jest z USA. Wszyscy krytykuja ale kiedy trzeba gotowki to od razu sa rozmowy z Jurkiem Krzakiem z Teksasu. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 16:28 No nie wiem, ostatnio Jurek trochę przeciążył drukarkę i drukuje coraz marniejszy towar. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeu Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 15:10 Z całym szacunkiem dla niemieckich dziennikarzy i przy pełnym poparciu idei zamknięcia czarnych rozdziałów historii i budowania dobrych relacji sąsiedzkich, muszę jednakowoż przypomnieć, że stan obecny w Polsce to w dużej mierze zasługa niemieckiego sześcioletniego planu gruntownej przebudowy polskiej infrastruktury 1939-1945. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 15:43 Człowieku idź się leczyć! Wydawało mi się, że 45 lat PRL więcej zaszkodziło niż te 6 lat, ale ty wiesz lepiej, bo zapewne to sam przeżyłeś!? U wszystkich widzisz winę tylko nie u siebie - a podobno Polacy to w większości katolicy? Nie narzekać, a brać się do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
kszmigie Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 19:28 ale te 45 lat PRL byly tylko prosta konsekwencja paktu Hilter-Stalin, wiec jednak przemysl kto sie ma leczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 21:49 rojberek napisała: > Człowieku idź się leczyć! Wydawało mi się, że 45 lat PRL więcej zaszkodziło niż > te 6 lat, ale ty wiesz lepiej, bo zapewne to sam przeżyłeś!? > U wszystkich widzisz winę tylko nie u siebie - a podobno Polacy to w większości > katolicy? > Nie narzekać, a brać się do roboty! Przecież kolega ma rację - nie wiem o co się denerwujesz. chociazby przez to że dużą część inteligencji niemcy i komuniści znisczcyli dzis nie ma komu dobrze rządzić... Odpowiedz Link Zgłoś
vaclavnewyork Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 16:00 Zapewne przez roztargnienie nie dodales nic na temat najnowszej sowieckiej technologii stosowanej w Polsce w tym samym czsie jak i pozniej.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
silny 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu winni 27.09.08, 16:39 Niemcy to kraj, na ktory spadlo najwiecej bomb podczas wojny ale juz 8 lat po wojnie byli 2 potega gospodarcza po USA. Polacy jeszcze 200 lat po wojnie wszystko beda zwalac na Niemcow i Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 17:12 Słyszałeś o czymś takim jak plan Marschala?! Polska niestety nie miała do niego dostępu. Mało tego, ten cud to również efekt sprowaedzenia do Niemiec Turków, którzy dziś stawiają meczety w Niemczech. Mało tego NRD które nie bylo objete planem Marschala, dziś ma powyżej 10% bezrobocia, Niemcy pouciekali do danwego RFN i często landy wschodnie są na poziomie PKB PPP nawet bogatszych rejonów Polski! Niemcy wpakowali dużą kase i na gó... to się zdało. Więc nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
nfplakto Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 17:40 > Słyszałeś o czymś takim jak plan Marschala?! Plan Marshalla? A wiesz wogole ile to bylo pieniedzy? 14 Mrd $, z tego 1,4 Mrd $ dostaly Niemcy, a taka Grecja np. 0,8 Mrd $, Anglia i Franca obydwa powyzej 3 Mrd $. I ty chcesz tym tlumaczyc rozwoj Niemcow zachodnich? > Mało tego, ten cud to również efekt > sprowaedzenia do Niemiec Turków, A to wy w Polsce macie jakies kategorie/podzial rasowy na ludzi lepszych i gorszych? > którzy dziś stawiają meczety w Niemczech. I niech sobie stawiaja meczety. A zydzi stawiaja sobie synagogi. Bo w Niemczech istnieje wolnosc religii. A jak tobie sie to nie podoba, to jestes na poziomie ty wedlug ciebie pod.ludzi w Turcji, gdzie nie wolno stawiac chrzescjanskich kosciolow. Ot cywilizowana Polska. Ja i Turcja istnieje tam jedyna i sluszna religia. > Mało tego NRD które nie bylo objete planem Marschala, > dziś ma powyżej 10% bezrobocia, Niemcy pouciekali do danwego RFN i > często landy wschodnie są na poziomie PKB PPP nawet bogatszych > rejonów Polski! Biedaku, chcialbys miec w Polsce takie drogi jak sa w bylym NRD. A bezrobocie? Po co inwestowac w bylym NRD, jak Polak za 4x mniej popracuje. A masz powod do dumy. Bogatsze rejony Polski sa na poziomie bylego NRD. > Niemcy wpakowali dużą kase i na gó... to się zdało. > Więc nie masz racji. To takie gowno tam jest ze Polacy wola tam kupowac domy, Polki wola tam rodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 19:30 Tak tak Polska jest rasistowska, a Niemcy szanują wszystkich..buahahhaa. Co za brednie. Zajrzyj do Oświęcimia, co robił ten "cywilizowany" naród. A w Polsce to nie ma wolności religii głupku?! Czy ktoś kogoś prześladuje za religię?! Na szczeście Polska wygląda jeszcze normalnie i co drugi obywatel nie jest Turkiem..buhaha. Odpowiedz Link Zgłoś
nfplakto Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 19:44 Lekcja jezyka polskiego dla polskiego patryyyyjjjjoty: > Tak tak Polska jest rasistowska, a Niemcy szanują > wszystkich. To czas terazniejszy. > Zajrzyj do Oświęcimia, co > robił ten "cywilizowany" naród. To czas przeszly. No i co? Zakapowales? A teraz lekcja logiki dla polskiego patryyyyjjjjoty: > Tak tak Polska jest rasistowska, a Niemcy szanują > wszystkich. Co za brednie. > Na szczeście Polska wygląda jeszcze normalnie i co drugi obywatel > nie jest Turkiem..buhaha. Czy te dwie wypowiedzi sie wykluczaja, polski mistrzu logiki? Dla ulatwienia: Piszesz ze polski rasizm to brednie, potem piszesz ze spoleczenstwo wielokulurowe jest nienormalne. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 19:53 Oczywiście że jest nienormalne gdy w kraju Niemcy jest 50% Turków i 50% Niemców. A co to normalne?! A czy to świadczy o rasiźmie?! Czy to że uważam iż jest to nienormalne, to świadczy o moim rasizmie?! A co do przeszłości. To narody się nie zmieniają i pewne nawyki zostają. To co stało się w przeszłości to wystawia Niemcom świadectwo raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 19:34 Skoro to takie zajebiste te NRD i na równi z RFN, w której nie było komuny, to czemu Niemcy stamtąd pouciekali po upadku muru berlińskiego?! A to że Polacy wykopują tam domy, to bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
nfplakto Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 19:46 > Skoro to takie zajebiste te NRD i na równi z RFN A gdzie to napisalem? Mozesz podac cytaty? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 20:02 Nie napisałeś tego, ja sobie dodałem:). Odnoszę wrażenie że ty próbujesz przekonać mnie że Niemcy są lepsze od Polski, tzn. bardziej rozwinięte. Ja nigdzie temu nie przeczyłem. Ale ja ci próbuję uzmysłowić, że jest pewna różnica w zamożności miedzy NRD a RFN, spowodowana uwarunkowaniami historycznymi, które mają znaczenie dla poziomu rozwoju kraju i różnicę miedzy Polską a obecną RFN... To wcale nie świadczy o tym, że gdybyśmy nie byli w komunie bylibyśmy tak bogaci jak RFN, bo nie bylibyśmy, ale różnica pewnie byłaby dużo mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl U nas inteligencja byla juz pod ziemia lub na 28.09.08, 09:14 emigracji, a aniemcy szli pelna para. czy naprawde trudno to zrozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 18:46 Z pisaniem masz biedaku problemy, a polityka sie zajmujesz? Przeciez nie rozumiesz prostego tekstu, pienisz sie sie nieptrzebnie. Slyszales o Google? EOT Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 19:31 Nie pouczaj mnie dzieciaku jak się pisze po polsku, bo widzę że ty polskich liter nie znasz! Odpowiedz Link Zgłoś
nfplakto Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 19:47 > Nie pouczaj mnie dzieciaku jak się pisze po polsku, bo widzę że ty > polskich liter nie znasz! A slyszales kiedys o czyms takim, jak obcojezyczne klawiatury? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: 60 lat po wojnie a Niemcy ciagle wszystkiemu 27.09.08, 19:55 A co mnie to obchodzi?! Jak nie ma polskiego układu klawiatury, to niech sobie zainstaluje i pisze poprawnie zanim będzie kogoś nauczał jak się prawidłowo pisze! Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl stopa zyciowa byla zawsze 2 razy wyzsza niz 27.09.08, 22:13 w Polsce.Tak za komunizmu jak i dzis.Polska nie ma i dzis z bylym NRD szans.MOze Warszawa ma wyzsza stope zyciowa niz region Görliz ale mimo to najbiedniejszy region jest 3 razy bogatszy niz najbiedniejszy polski a najbogatszy region nrd owski jest 3 razy bogatszy niz najbogatszy polski.Ale co sie dziwic,przed wojna NIemce byly tez 3 razy bogatsze niz Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl bzdury piszesz 28.09.08, 09:17 popatrz na naklady poniesione na nrd. bezrobocie grubo ponad 10%. ksenofobia powszechna. puste domy, bo nikt nie chce w nich mieszkac, to i ceny niskie. Oto prawdziwe oblicze cudu gospodarczego wschodnich landow, zalosne szczegolnie za taka cene (biliony marek) Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Re: bzdury piszesz 29.09.08, 12:34 thorgallpl napisał: > popatrz na naklady poniesione na nrd. bezrobocie grubo ponad 10%. ksenofobia > powszechna. puste domy, bo nikt nie chce w nich mieszkac, to i ceny niskie. Oto > prawdziwe oblicze cudu gospodarczego wschodnich landow, zalosne szczegolnie za > taka cene (biliony marek) Dokałdnie - gdyby nie pieniądze z RFN wpompowywane w małe NRD przez kilkanascie lat to NRD b yłaby daleeko za Polska. Wobraźcie sobie jak by wyglądała Polska gdyby wpompowano 2,5 razy ok 1,2 bln EURO !!! - jeździliby smy chyba tylko po samych autostradach... Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: bzdury piszesz 29.09.08, 12:50 widac zes prymityw.80% tej forsy szlo i idzie na emerytury,socjal,bezrobotne,wyplaty dal lekarzy czy nauczycieli,wydatki komunalne.Za wybudowanie fabryki za panstwowe pieniadze dostaje sie z Brukseli kare..he,he..No i teraz porownaj infrastrukture NRD i POlski..a,co gadac i za komunizmu NRD mialo 2 razy lepsza strukture niz wtedy Polska.I do dzis tak jest..nawet bardziej na niekorzysc Polski..ha,ha,ha..!! Odpowiedz Link Zgłoś
nfplakto Re: bzdury piszesz 29.09.08, 20:54 > Dokałdnie - gdyby nie pieniądze z RFN wpompowywane w małe NRD przez > kilkanascie lat to NRD b yłaby daleeko za Polska. Nie bylbym taki pewny. Gdyby nie bylo zjednoczenia Niemiec, to nie zrownalyby sie tak mocno place miedzy NRD-RFN i wiele inwestycji zamiast w Polsce ladowaloby w NRD. Innymi slowami, gdyby w Polsce wprowadzono tak samo wysokie stawki jak na poczatku lat 90 w NRD, to w Polsce wygladaloby sto razy gorzej. Kto by tu inwestowal? Wiec Polacy, nie chwalcie sie tak niskimi stawkami, bo na wasze miejsca pracy czekaja o wiele tansi Rumuni. Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 21:47 tomeu napisał: > Z całym szacunkiem dla niemieckich dziennikarzy i przy pełnym poparciu idei > zamknięcia czarnych rozdziałów historii i budowania dobrych relacji sąsiedzkich > , > muszę jednakowoż przypomnieć, że stan obecny w Polsce to w dużej mierze zasługa > niemieckiego sześcioletniego planu gruntownej przebudowy polskiej infrastruktur > y > 1939-1945. MAsz oczywiście całkowita rację - trzeba o tym cały czas przypominać społeczeństwu polskiemu i niemieckiemu bo obydwa zdaja sie często o tym fakcie zapominać. Eh gdzie bylibyśmy dzis gdyby nie okupacja Niemiecka 1939-45 i jej konsekwencja... Odpowiedz Link Zgłoś
crame Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 15:15 Nie doszukujcie sie rodacy podwojnego dna w tej wiadomosci, chodzi naprawde o EM! Szukanie podtekstow i czytanie miedzy wierszami udziela sie calemu narodowi. Paranoja. Zbiorowa. Oni. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Brawo! Już myślałem, że rozsądnych Polaków brak! 27.09.08, 15:44 Gdyby nie Twoja wypowiedź to już się obawiałem, że w tym kraju są sami chorzy na umyśle ludzie i wszędzie szukają podstępu, zdrady, oszustwa i Bóg wie czego jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Brawo! Już myślałem, że rozsądnych Polaków br 27.09.08, 18:49 No tak, ale ja jestem poza krajem. Od bardzo dawna. Z boku widac lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek To takie straszne że ktoś może być sceptyczny? 27.09.08, 15:28 Jeśli w Polsce media piszą, że wszystko się sypie na Euro 2012, że nie zdążymy, że nie damy rady, że nie ma stadionów, nie ma dróg i raczej nie będzie - to o takiej postawie mediów mówi się, że "troszczą się" o Polskę. Jeśli takie obawy mają Włosi, Francuzi, Anglicy to wtedy mówi się, że to zazdrość, że my mamy Euro a oni nie. Jeśli jednak takie same obawy mają Niemcy, to wtedy w mediach zaraz mówi się o spisku przeciwko Polsce przez wiecznego wroga jakim rzekomo są Niemcy. Jest to z jednej strony śmieszne, a z jednej niepokojące, że polskie media robią wszystko, żeby tylko psuć stosunki z sąsiadami wmawiając społeczeństwu w Polsce, że wszyscy wokół czyhają aby Polsce zrobić coś złego i jej zaszkodzić. A to że Rosjanie chcą napaść Polskę, a to, że Niemcy chcą Polskę wykupić, albo że razem chcą zamknąć kurki z gazem tworząc nowy rurociąg Bałtykiem. Czesi oczywiście też nam chcą podłożyć świnię i zbudowali te swoje cholerne autostrady tak, że wnet cały południowy transport będzie omijać Polskę szerokim łukiem. Słowacy też nie są bez winy, bo ciągle nam podbierają inwestycje obniżając podatki. Wszyscy wokół to świnie i sępy a jedynym sprawiedliwym wśród narodów to Polak. Niestety obraca się to przeciwko Polakom, i niech się nie dziwią, że nikt z sąsiednich krajów nie darzy Polaka sympatią. Niestety ale obecna postawa Polski, w dużej mierze dzięki mediom, to bycie wrzodem na tyłku zjednoczonej Europy i Europy w ogóle. Ciekawe, czy polskie media będą jeszcze kiedykolwiek w stanie szukać dobrych stron sąsiadów Polski, czy jednak zawsze najważniejsze dla Polaka mają być świętowania bitew, wojen, holokaustów i życia historią a nie przyszłością. Odpowiedz Link Zgłoś
langston a wlascicelemi tych "pol"mediow sa Niemcy 27.09.08, 15:44 fakt, dziennik, dziennik zachodni, RMF etc etc nie pisz prosze o "polskich" mediach bo takich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: a wlascicelemi tych "pol"mediow sa Niemcy 27.09.08, 17:17 Niemcy nie są rzekomym wrogiem Polski. Niemcy sa wrogiem Polski, tak jak zawsze nimi byli i obserwując działania niemieckich władz, widać wyraźnie że nie chca tego zmieniać. Rurociąg północny jest wyraźnym sygnałem tego ze Niemcy nie prowadza przyjaznej Polsce polityki europejskiej. Tak samo jak traktat lizboński i wiele innych rzeczy. Polacy mają rację. Niemeicki rząd nie robi nic na rzecz poprawy polsko-niemieckich stosunków. I mam dosyć wciskania Polakom kitu, ze to my wszystkiego jesteśmy winni! Odpowiedz Link Zgłoś
nfplakto Re: a wlascicelemi tych "pol"mediow sa Niemcy 27.09.08, 17:48 > Rurociąg północny jest wyraźnym > sygnałem tego ze Niemcy nie prowadza przyjaznej Polsce polityki > europejskiej. Wytlumacz mi, ska u Polakow ta postawa roszczaca? Dlaczego ci sie wydaje, ze tobie Polakowi cos sie wiecznie nalezy? > Tak samo jak traktat lizboński i wiele innych rzeczy. Ja wiem, ze w Polsce nie lubicie podejmowania szybkich decyzji i macie problem z reformami, najlepiej czujecie sie dyskutujac zamiast dzialajac. > I mam dosyć wciskania Polakom kitu, ze > to my wszystkiego jesteśmy winni! Przypomnij mi: Ile Polska miala rządów od 89 roku? A ilu premierow? Odpowiedz Link Zgłoś
langston Polska gospodarka rozwija sie lepiej niz niemiecka 27.09.08, 18:07 ...a dlaczego Niemcy w podpisanym z Polska traktacie o przyjazni zastrzegly ze nie dotyczy on spraw majatkowych. Czyli kwestionuja wlasnosc na 1/3 terytorim Polski ...a dlaczego Niemcy nie chca podpisac z Polska traktatu pokojowego? ...a dlaczego w Niemczech partia faszystowska NPD zdobywa w wyborach samorzadowych 10% ...a dlaczego w konstytucji niemieckiej ciagle obowiazuje art116 (odnoszacy sie do granic Niemiec z 1937)? ...a dlaczego rzad niemiecki moze doplacac do swoich stoczni przez 20lat a polski tylko przez 4lata? ...a dlaczego niemiecka gospodarka rozwija sie wolniej o polskiej? nie zawracja glowy koles Odpowiedz Link Zgłoś
nfplakto Re: Polska gospodarka rozwija sie lepiej niz niem 27.09.08, 18:30 > ...a dlaczego Niemcy w podpisanym z Polska traktacie o przyjazni > zastrzegly ze nie dotyczy on spraw majatkowych. Czyli kwestionuja > wlasnosc na 1/3 terytorim Polski O tym niech decyduja sady. Chyba ze uwazasz PRL jako wiarygodna w sprawach majatkowych dotyczacych przesiedlencow? Wara od cudzej wlasnosci. > ...a dlaczego w konstytucji niemieckiej ciagle obowiazuje art116 > (odnoszacy sie do granic Niemiec z 1937)? Ten art116 odnosi sie do pochodzenia niemieckiego a nie sporow terytorialnych. Nie doczytales. > ...a dlaczego Niemcy nie chca podpisac z Polska traktatu pokojowego? Ty chyba chory jestes. > ...a dlaczego w Niemczech partia faszystowska NPD zdobywa w > wyborach samorzadowych 10% Bo byt wplywa na myslenie. Latwiej szukac latwych przyczyn wlasnej nieudolnosci i zwalac na innych. Boisz sie wyborcow NPD, bezrobotnych, niedouczonych i malo inteligentnych ludzi? A teraz ty zacznij sie tlumaczyc za Giertycha, Wierzejskiego i paru tam faszystow. Nie zostal tam taki jeden byly faszysta nawet ministrem? > ...a dlaczego rzad niemiecki moze doplacac do swoich stoczni przez > 20lat a polski tylko przez 4lata? A tego to nie wiem. Niemcy zabronili Polakom doplacac? A ktory Niemiec dokladnie? > ...a dlaczego niemiecka gospodarka rozwija sie wolniej o polskiej? No i francuska rozwija sie wolniej, amerykanska pewnie tez. No i angielska i wiele innych. Za to Bangladesz mial przez ostatnie piec lat chyba o 1 czy 2 procenty wiekszy wzrost PKB. Czyli Polska gospodarka rozwija sie wolniej od gospodarki Bangladeszu. Spales w szkole na matematyce. Jak twoj dziadek posiadal dwie krowy i dokupil jedna, to mial wzrost o 50%. A jego znajomy mial dziesiec krow, dokupil dwie, to mial wzrost tylko 20%. > nie zawracja glowy koles :D Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Polska gospodarka rozwija sie lepiej niz niem 27.09.08, 19:06 Nie daj sie prowokowac, ten langston to przeciez troll. Kopiowane teksty wstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: Polska gospodarka rozwija sie lepiej niz niem 27.09.08, 19:27 A ty kim jesteś germanofilem, czy ci płaca za to żeby Niemcom w dupę włazić?! Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Polska gospodarka rozwija sie lepiej niz niem 28.09.08, 00:13 Straszny z ciebie ksenofob, bo jak trzeźwe spojrzenie na fakty jest dla ciebie germanofilią to musisz mieć coś z głową. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl niemcy sie zwijaja 28.09.08, 09:31 i prosze mi tu nie gadac,z e niemcy sie swietnie rozwijaja, bo tak nie jest i nie bedzie z bardzo prostego pwoodu-to jest juz panstwo w pelni socjalistyczne. Tanie domy we wsch. landach to efekt braku popytu na nie. w polsce odwrotnie. niemcy juz przejedli spora czesc dorobku swoich ojcow, a bedzie jeszcze gorzej, nie mowiac o postepujacej degeneracji mlodych. Nasi przy tamtych to pestka. Zostala tylko infrastruktura, ktorej budowa nie zbiega sie wcale z wkroczeniem socjalizmu do ich kraju. Wrecz odwrotnie. Tak na marginesie: jaki tam z giertycha faszysta? mial bardziej liberalne poglady niz niejedn tuskomatolek i gadanie o jego faszystowskich pogladach to spore naduzycie. w ogole w polsce brak intelignecji z prawdziwego zdarzenia, gdyz wymordowano lub wygnano ich w czasie wojny i zaraz po niej. ot cala przyczyna problemow polski. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Polska gospodarka rozwija sie lepiej niz niem 28.09.08, 00:10 A dlaczego Polska nie uznaje swojej ustawy dotyczącej pełnej autonomii Śląska? Sam nie zawracaj głowy. A z tą lepiej rozwijającą się gospodarką niż niemiecka to pojechałeś po bandzie - spytaj ekonomistów dlaczego obecnie wartościowo jest to inaczej i czy jakościowo to jest to również tak samo dobrze jak ci to się wciska w mediach z rządu. Rozwija się szybciej procentowo, bo z niższego pułapu zaczyna, poza tym przemysł wysokich technologii i precyzyjny zdecydowanie jest lepszy w Niemczech i dalej szybciej niż w Polsce się tam rozwija. A że meble i podwykonawstwo jest tańsze w Polsce dlatego masz taki przyrost procentowy PKB. Polska nawet przez 100 lat nie dogoni Niemców w wydajności i w jakości pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Polska gospodarka rozwija sie lepiej niz niem 28.09.08, 00:11 Acha i jeszcze jedno. Czepiasz się, że NPD zdobyła tyle % poparcia, a lepiej zobaczy ile poparcia otrzymało w poprzednich wyborach LPR w niczym prawie nie lepsze od NPD. Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: a wlascicelemi tych "pol"mediow sa Niemcy 27.09.08, 18:53 Dobrze, ze jestes tylko, nieliczacym sie trolem. Nic innego nie mozna wywnioskowac po przeczytaniu Twoich postow. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: a wlascicelemi tych "pol"mediow sa Niemcy 28.09.08, 00:05 Twoim zdaniem Polska może mieć rurociąg, a Niemcy nie? Absurd! Każdy kraj mając możliwość obniżenia kosztów będzie czynił tak samo. Tak jako Polska próbująca wpłynąć na budowę rurociągu omijającego Rosję, tak samo Niemcy mają prawo pociągnąć sobie rurociąg omijając Polskę. Tak jest normalnie, jeśli tego nie zauważasz, to jesteś chyba zaślepiony. Odpowiedz Link Zgłoś
langston a Niemcy, Zydzi Rosjanie nie zyja historia? 27.09.08, 15:45 otworz oczy zanim bedzie za pozno! Odpowiedz Link Zgłoś
mariosrario RFN=CCCP 27.09.08, 20:12 niemcy to komuchy, oni się POwinni od nas uczyć na czym POlega liberalizm i niewidzialna ręka rynku. POdczas gdy my POlikwidowaliśmy koleje regionalne i teraz mamy prywatne busiki z DEmoblu (mone omen) to te głąby nadal dofinansowują se kolejki! Trzeba wysłać im tam Balcerowicza - zaora im tam te ich tory, autostrady i POdziurawi te ich równe drogi, wtedy skończą się głupie uśmieszki, a zacznie się WOLNY RYNEK. ===== Wolny rynek, szkopie. Odpowiedz Link Zgłoś
arturgeo Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 15:56 Nie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów ale sami przyznacie, że w relacji Polska - Niemcy - Rosja historia bardzo często zatacza koło. Wiadomo, że ropa i gaz to teraz karta przetargowa i forma działań politycznych a nawet powód wojen (vide: USA). Budowanie tej rury w Bałtyku pomimo iż drożej, pomimo iż będzie zagrażał środowisku musi mieć jakieś uzasadnienie. A jakie? Niech każdy sobie sam odpowie. Jak już się do nas los uśmiechnął (po wojnach i PRLu), jak już dostaliśmy szanse na swoisty plan Marshalla (dzięki któremu Niemcy są teraz tam gdzie są) to zachód się obraża i wytyka - a nie powinien pomagać?? Odpowiedz Link Zgłoś
vasileeminescu Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 16:10 arturgeo napisał: A jakie? Niech każdy > sobie sam odpowie. Jak już się do nas los uśmiechnął (po wojnach i PRLu), jak > już dostaliśmy szanse na swoisty plan Marshalla (dzięki któremu Niemcy są teraz > tam gdzie są) to zachód się obraża i wytyka - a nie powinien pomagać?? widzę, że potrafisz trzeźwo oceniać biezącą politykę dodam tylko,że przebieg granicy niemiecko-rosyjskiej budzi spory na lini Berlin-Moskwa. Niemcy upierają się przy Poznaniu, Łodzi, całym Slasku i Malopolsce z Krakowem argumentujc swoje prawa do Krakowa prawem do całej Galicji i zaboru austriackiego. Austria bowiem mam być tym razem w rozbiorach neutralna. Rosjanie nie zgadzają sie na takie rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 28.09.08, 00:16 Zachód pomagał i pomaga dalej - i nie udawaj ślepego że nie widzisz tej pomocy. Plan Marshala to był pikuś w porównaniu z tym jaką pomoc Polska już otrzymała w ostatnich 20 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
444a Może i przes..am, ale Niemcy i tak 27.09.08, 16:56 Niemcy i tak nigdy nie będą w stanie dobrze pisać o Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Może i przes..am, ale Niemcy i tak 27.09.08, 18:55 Dosc czesto sa i pozytywne artykuly o Polsce, ale Wy namietni sluchacze zlych wiadomosci, nic o tym nie wiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Może i przes..am, ale Niemcy i tak 28.09.08, 00:17 Piszą i to sporo - ale ty wolisz polegać na ciemnocie którą wciskają ci polskie media i politycy pokroju PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 17:04 Psy szczekają karawna jedzie dalej. Niech w końcu pogodza się z faktem, ze mamy Euro i przestaną judzić, bo to się robi żałosne doprawdy. Takie kraje a takie niepoważne.Darowali by sobie. ME nie są domeną jednych i tych samych krajów. UEFA podjęła słuszną decyzje dla rozwoju futbolu w Europie. Jest to oczywiste. Polska da rade. Może nie na perfekt, ale stadiony i minimum potrzebnych dróg, lotnisk i hoteli będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 17:18 Mistrzostwa sie odbeda ale nie musza byc na tip top. Po prostu Europa nie konczy sie na Renie a swiat na Europie i dlatego Polska/Ukraina i RPA dostaly mistrzostwa. Nie mozna ciagle organizowac tych imprez w tych samych miejscach a reszta swiata ma to samo prawo do goszczenia tych turniejow co kilka bogatych krajow z zachodniego kranca kontynentu. Odpowiedz Link Zgłoś
mesi12 Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 27.09.08, 17:30 Niech w końcu zabiorą ludzie nie mamy szans i jeszcze ta Ukraina śmiech na sali!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fly2fly Go East 27.09.08, 17:40 >> Dziennik "Frankfurter Allgemeine Zeitung" podkreślił, że w piątek >> UEFA zdecydowała się na kontynuację "przygody" pod hasłem "Go East" >> (Na wschód). Lepsze to niż niemiecka "przygoda" pod hasłem "Drag nach Osten!"... Odpowiedz Link Zgłoś
langston Psy szczekaja karawana jedzie dalej 27.09.08, 17:59 Gdybysmy patrzyli na to co mowia Niemcy to nie tylko Euro ale nawet Polski juz dawno by nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
nfplakto Re: Psy szczekaja karawana jedzie dalej 27.09.08, 18:06 > Gdybysmy patrzyli na to co mowia Niemcy Gdybyśmy patrzyli w Polsce na to, co mówią ludzie mądrzy, to byśmy nie musieli winy wiecznie zwalać na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Psy szczekaja karawana jedzie dalej 27.09.08, 18:09 Na Niemcow akurat powinnismy. Polska przed woja byla na poziomie Wloch i Hiszpanii. Niemcy zrujnowali nasz kraj i wymordowali 6mln ludzi!!!!!!!! To sa straty niedoodrobienia!!! ...a dlaczego Niemcy w podpisanym z Polska traktacie o przyjazni zastrzegly ze nie dotyczy on spraw majatkowych. Czyli kwestionuja wlasnosc na 1/3 terytorim Polski ...a dlaczego Niemcy nie chca podpisac z Polska traktatu pokojowego? ...a dlaczego w Niemczech partia faszystowska NPD zdobywa w wyborach samorzadowych 10% ...a dlaczego w konstytucji niemieckiej ciagle obowiazuje art116 (odnoszacy sie do granic Niemiec z 1937)? ...a dlaczego rzad niemiecki moze doplacac do swoich stoczni przez 20lat a polski tylko przez 4lata? ...a dlaczego niemiecka gospodarka rozwija sie wolniej o polskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Psy szczekaja karawana jedzie dalej 27.09.08, 18:13 a dlaczego Polak i zazdrosc sa jednym ? Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Psy szczekaja karawana jedzie dalej 27.09.08, 18:16 To przeciez raczej chyba Niemcy zazdroszcza Polsce Euro a Niemcy Wschodni rozwoju gospodarczego:) Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Psy szczekaja karawana jedzie dalej 28.09.08, 00:19 Hehehehe, aleś mnie rozbawił :-)))) Jutro idę opowiedzieć ten kawał na niemieckim szpilplacu ale się ubawią! Odpowiedz Link Zgłoś
langston Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 18:13 Niech Niemcy odwala sie od Polski przestana co kilkadziesiat lat na nas napadac to nie bedzie powodow by na nich zwalac. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 18:16 tatus Rafalka wytargal cie za , ucho wiec za brak autostrad winne sa jego wnuki :) Typowy debilek Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 18:17 za brak autostrad winna jest bieda ktoa w Polsce spowodowala wojna wywolana przez Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 19:02 Ciekawe kogo winisz, za swoja umyslowa biede? Odpowiedz Link Zgłoś
mwindak Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 19:08 sądze ze w wielu komentarzach jest duzo racji ja nie jestem ani poro ani antyniemiecki, ale studiowalem 5 lat w Niemczech także historie polski i niemiec dlatego mam juz pewien obraz stosunków polsko niemieckich. Prawda jest ze kazda krytyka Niemiec pod adresem Polski jest przyjmowana z wrogością i oceniana jako "mieszaniem się w nasze sprawy". Jest to faktycznie reakcja troche alergiczna ale w stosunku do akurat tego sąsiada w pełni uzasadniona. Często czytam prase niemiecka czy ogladam telewizje i musze przyznac ze Polska pojawia się w 90% w negatywnym kotekście. Albo mamy złego premiera i ministra albo prezydent jest nie taki to znowu jakas afera gospodarcza lub kryminalna czy że nasi piłkarze ręczni to brutale a kibice to sami chulligani i pobija niemieckich kibicow na MŚ 2006. Mam wrażenie, że mediom niemieckim nie zależy na poprawie wizerunku polski tylko chca podtrzymac wizje kraju nieudolnego z którym nie trzeba się liczyć. Nie pokazują żadnych naszych sukcesów ani gospodarczych ani politycznych a dlaczego bo wizerunek silnej, dynamicznej polski jest im nie na ręke bo wiadomu z wyszydzanym i prześmiewanym nikt się nie liczny i nikt takiego nie traktuje na poważnie. Dlatego często w prasie poddają pod wątpliwość nasze możliwości. Z drugiej strony wiem że nie jesteśmy może tak dobrze zorganizowani ale nie można negować ciągle wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
nfplakto Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 19:27 > Mam wrażenie, że mediom > niemieckim nie zależy na poprawie wizerunku polski tylko chca > podtrzymac wizje kraju nieudolnego z którym nie trzeba się liczyć. A jak to jest z wizerunkiem Rosji w polskich mediach? Czy polskie media staraja sie go poprawic? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 19:35 Ale Niemcy to chyba bardziej cywilizowani od Rosji i Polski?! Skoro tacy cywilizowani, to czemu tacy prostaccy?! Odpowiedz Link Zgłoś
mwindak Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 19:39 Zgadzam się ale Rosja nie jest w UE a Polska i Niemcy są powiedzmy w "jednej drużynie" to nierozumiem tego osłabianie członka Uni jest osłabianiem całej Uni chyba że jakiś kraj chce zdominować unie ale od tego typu rozważań jestem daleki. Poza tym taka argumentacja że oni mogą bo my też tak robimy jest żadną argumentacją bo mówimy tu o wizerunku Polski w niemieckich mediach a nie Rosji w Polsce logiczne było by jakbyć napisał o wizerunku Niemiec w Polsce. A tak to mogę to skwintować co ma piernik do wiatraka... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 19:49 Ten gość powyżej odwraca kota ogonem. Typowy krętacz. Jest rzeczą oczywistą ze Niemcy są kolaborantem Rosji i szkodzą niektórym krajom UE przez swoje interesy z Ruskimi. I to najlepsze świadectwo o Niemczech. Dalej oczywiście będzie się wciskać kit, ze to Polacy są wszystkiemu winni. Pewnie wojnom światowym również. Słysze również takie brednie że Polacy to najwięksi rasiści w Europie..buhahaha. Co za bzdura. Nie ma większych zbrodniarzy i rasistów w Europie jak Niemcy! Odpowiedz Link Zgłoś
mwindak Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 19:55 kolego chyba sie nie zrozumielismy moja odpowiedz byla nie do twojego posta tylko tego co napisal nfplakto prosze czytac ze zrozumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 19:58 No w porządku, wiedziałem o tym, chyba ty mnie nie zrozumiałeś:) Ten post jest reakcją na twój, ale odnosi się do tego gościa o którym piszesz. Wszystko jest w porządku:) Odpowiedz Link Zgłoś
mwindak Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 20:01 faktycznie masz racje:) Odpowiedz Link Zgłoś
karoryfel Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 20:05 Dyskusja widzę wre, więc chciałem wtrącić swoje 3 euro centy. Właściwie fakty. Pierwszy tyczy się rzekomej niechęci Polaków do Niemców - przeprowadzono sondaże na temat sympatii i antypatii do sąsiada w Polsce i w Niemczech, wyniki były takie, że niechęcią do Polaków może się pochwalić ok 50% Niemców, w drugą stronę ok 40% Polaków nie lubi Niemców. Czyli ta antypatia jest po pierwsze wzajemna, a po drugie (to już moje własne przemyślenia) - jest czymś normalnym w kontaktach sąsiedzkich - weźcie chociażby Węgrów i Słowaków - to samo; Serbów i Chorwatów - jeszcze gorzej. Druga sprawa: Roszczenia Niemieckie wobec Polski za II WŚ. Przecież to jest kpina i bezszczelność jakiej świat nie zaznał. Na skutek tej wojny Polska straciła całą elitę - lekarzy, profesorów, oficerów, artystów. Swoje dołożyli ruscy i jak się potem dziwić, że naród mentalnie skarlał skoro cała jego elita poszła do piachu w 6 lat? To są straty niewymierne, nie dające się policzyć. Wybito w sumie 25% ludności naszego sponiewieranego wojną kraju. Zniszczono miasta (Warszawa ma większość zabytków Made in PRL !). Jak po czymś takim Niemcy się mogą skarżyć, że dostał kolbą po plecach przy przesiedleniu?? Dziwi was ta nienawiść do Niemców tuż po wojnie? Kogo w kraju gdzie zginęło 6 mln ludzi obchodzi jakieś Drezno? Ktoś w Niemczech w ogóle pamięta kto tą wojnę zaczął? Że przesiedlenia to skutek działań Niemiec w '39? Niee - Niemcy uznali swój błąd, przeprosili ślicznie, powiesili po procesie kogo trzeba i mają święte prawo domagać się odszkodowań od Polski za IIWŚ . Przepraszam, za wysiedlenia - bo w ich pojęciu IIWŚ a przesiedlenia to dwie odrębne sprawy, a ta druga to jawna niesprawiedliwość losu, która spadła na niewinny naród Niemiecki. Prawda jest taka, że jak ktoś wcześniej napisał przed wojną Polska była bogatym krajem z którego na skutek działań Niemców zostały perzyny. Teraz ci sami Niemcy nie tylko bąkają, ale jawnie żądają odszkodowań za rozpieprzenie w puch tego pięknego kraju, który kocham, choć czasem trudna to miłość. Także jeśli ktoś tu się zastanawia nad "paranoidalną polską niechęcią do Niemiec za czasów gdy mamy UE itd" to niech zda sobię sprawę, że częsciowo Niemcy na nią zarobili i to nie tylko 60 lat temu, ale i po przemianach. Odpowiedz Link Zgłoś
p0135 Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 20:38 przyczyny tej niechęci są o wiele głębsze i sięgają jeszcze Prus. Ośmieszanie Polski było celowe, chodziło o uzasadnienie najpierw rozbioru Polski ,a następnie wynarodowienia w postaci kultur kampf'u i całej polityki Bismarcka. Polacy byli przedstawiani jako wielowiekowe zagrożenie dla narodu niemieckiego,co po części miało uzasadnienie w histori w postaci rozbioru Prus (pokój toruński, po kórym Polska zajęła Prusy zachodnie). Trochę też w tym jest niemieckiej pychy i wywyższania się , która w swoim czasie przyniosła dramatyczne skutki. Teraz mimo wszelkich przeszkód nadrabiamy cywilizacyjne zapóźnienie i w świadomości niemieckiej jest to zagrożenie , a dodatkowo stereotypy nie tak łatwo sie obala. Tak jak my nie czujemy się komfortowo kiedy Rosja rośnie w siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
hajda_na_kon Nareszcie rzeczowy post 27.09.08, 20:50 Dzięki za rozsądną wypowiedź. Nic dodać nic ująć. Też cholera kocham Polskę tą trudną miłością. Odpowiedz Link Zgłoś
arturgeo Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 22:36 świetny komentarz - mam to samo zdanie :) Ja tylko dodam, że Polscy politycy powinni szukać w Unii przeciwników tej rury w Bałtyku i wszyscy razem powinni pilnować żeby przyjaźń Niemiecko - Rosyjska nie rozwinęła się za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 28.09.08, 00:21 Jakbyś chciał wiedzieć, to gdyby nie Niemcy to autostrad w Polsce jeszcze dłużej by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Re: Niech Niemcy odwala sie od Polski to 27.09.08, 22:08 ośle trojański kgb dobrze ci klepać ukłony przed twoim panem z Kremla Putinem? Odpowiedz Link Zgłoś
mentorlevicy przyjaciele Nimce wasz Szreder nie skorumpowany ? 27.09.08, 21:42 a kto bańkę ojrów co rok bierze od gazproma za decyzję o gazruhrce pod bałtykiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Ależ przebierają nóżkami do posady Platiniego 27.09.08, 21:43 Tylko nie mają pomysłu jak go wygryźć, więc pozostaje im chciejstwo - może mistrzostwa się zawalą albo co? Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Nic dziwnego. Niemcom zawsze blokowaliśmy drogę na 27.09.08, 21:46 wschód. Nie słuchać nIemców. Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Niech Niemcy wreszcie przestaną szkodzić Polsce..! 27.09.08, 21:55 od kilkudziesięciu lat my Polacy mamy przez nich same problemy, a skutki okupacji ponisimy do dzis (zniszczenie najbardziej wartościowych ludzi, majątku, kradzież i grabież polskiego majątku na niewyobrażalna skalę. Poza ty, przestańmy mieć kompleksy. Popatrzcie co osiągnęło NRD przez 50 lat - nic... gdyby nie ponad bilion EURO wpompowane w małe NRD przez RFN, NRD byłoby dziś gorzej rozwinięte od Polski Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Największą przygodą było zjednoczenie Niemiec;) 27.09.08, 22:01 i wzmocnienie niemieckiego osła trojańskiego kgb-który będzie robił wszystko by mistrzostwa w Polsce i na Ukrainie miały złą prasę bo tak rozkazuje mu Pan z Kremla a jego osioł posłucha Odpowiedz Link Zgłoś
kogenquelle Rosja jest lepsza 27.09.08, 22:14 Niemców macie prawa nie tolerować, ale Rosja jest lepsza. I wszystkie inne kraje. Z Niemcami mogą się równać tylko Czechy. Odpowiedz Link Zgłoś
frytz.frytz Polactwo wysalo antyniemieckosc z mlekiem Matki 27.09.08, 22:50 Dzis to wiadomo i PRL temu wcale nie jest winny ale wychowanie kolejnych pokolen w duchu jawnej antyniemieckosci, w PL im ktos bardziej antyniemickie tym wiekszym patriota jest tak sie tu twierdzi. Szkoda tylko ze te pastuchy wyciagaja reke po unijna kase glownie Niemiecka, mam nadzieje ze nie bedezie zadnych hojnych budzetow dla PL z UE. Co do artykulu w Die Welt to publicysci maja calkowita racje Polsce dano ta organizacje w sposob przypadkowy i calkowicie niezasluzenie, mam nadzieje ze bedzie to totalna klapa, zreszta odleglosci jakie beda musieli pokonywac pilkarze i komentatorzy beda niemal transatlantyckie z Gdanska do Dombasu jest jak Z PL do Londynu. Halo czy to jest normalne kiedy nie ma drog a bilety lotnicze sa coraz drozsze. Glupota spada na UEFA w imie prywaty Platniego, ktorego cenie jako pilkarza ale jest kiepskim organizatorem i managerem. Odpowiedz Link Zgłoś
uznam4 Szukanie winnego....w niemieckiej prasie 27.09.08, 23:40 O jacy to obrażeni, bo usłyszeli od Niemców prawdę. Wiadomo,że to całe przedsięwzięcie przyniesie tej skorumpowanej Polsce tylko wstyd! Sami wszyscy widzimy jak to wygląda, więc nie obrażajmy się, gdy ktoś inny widzi to samo co my. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mwindak Re: Szukanie winnego....w niemieckiej prasie 28.09.08, 00:42 jak wstyd bo nic z tego nierozumiem, mistrzostwa sie jeszcze nie zaczely a piszesz jakby sie juz skonczyly. Z tego co wiem wszystko idzie zgodnie z planem a o wstydzie bedzie mozna mowic po mistrzostwach jak niemcy nie wyjda z grupy:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zyga_75 Re: Szukanie winnego....w niemieckiej prasie 28.09.08, 02:19 a niemcy to cacy..... jest tam duzo i coraz wiecej ZLA............ Odpowiedz Link Zgłoś
karex5 Re: Polactwo wysalo antyniemieckosc z mlekiem Mat 28.09.08, 09:23 Czyż to nie dziwne , że tak negatywnie wypowiadają się sami ,,zniemczeni" Polacy. V kolumna nie umarła??? Niemiecka - z wielkiej litery - ho, ho Herrenvolk?? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl a to tez wyssane z mlekiem matki 28.09.08, 10:52 egospodarka.pl/34234,Korupcja-w-Polsce-i-na-swiecie-2008,1,39,1.html No niestety nie zwalac na Niemcow i historie.Takie sa polskie cechy narodowe..ha,ha,ha..! Odpowiedz Link Zgłoś
zyga_75 Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 28.09.08, 02:17 NIEMIEC ZOSTANIE ZAWSZE NIEMNEM............................ Odpowiedz Link Zgłoś
widz.i.czytelnik Re: Niemcy krytykują UEFA: Euro 2012 grozi fiasko 28.09.08, 09:09 A czy przypadkiem nie grozi fiasko? Symboliczne jest tez to, ze to zilustrowania artykulu pokazuje sie zdjecie (kolejny raz) z budowy stadionu w Doniecku a nie np. z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Niemcy ukradli najwiecej ze wszystkich narodów 29.09.08, 12:37 Szczególnie w Polsce w latach 1939-45 Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Niemcy ukradli najwiecej ze wszystkich narodó 29.09.08, 12:46 co mzna z biednego kraju ukrasc? Odpowiedz Link Zgłoś