asdzxcvfsrggxdfsd 16.05.23, 08:28 Przepis na "rzewną" balladę by CeZik Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruda.replay Re: Przepis na hit 16.05.23, 09:53 Jak tylko cztery, to kto wie...może i opanowałabym ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przepis na hit 16.05.23, 10:05 Kiedyś próbwałem... Albo mam za grube/krótkie paluchy albo zabrakło mi zaparcia... Teraz się tylko teoretycznie mogę mądrzyć. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Przepis na hit 16.05.23, 10:10 To ja też się trochę powymądrzam..... lubię gitarki...już gdzieś to nawet wspominałam spójrz, jak dziewczę popyla palusiami :) Ludwig van Beethoven - Moonlight Sonata ( 3rd Movement ) Tina S Cover Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Przepis na hit 16.05.23, 10:11 Co się z nią dzieje, to nie wiem... bo od 6 lat nic nie wstawia nowego... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przepis na hit 16.05.23, 10:26 To mi nie imponuje, poszukam potem utworów "finger style" na gitarze klasycznej. Na razie odniosę do Beethovena, on tak samo jak Mozart i inni klasycy również korzystali z harmonii akordów (podstawy teorii muzyki). Tylko nie walili akordami jak Cezik - a rozpisywali na poszczególne nutki. no taki materiał dydaktyczny kiedyś oglądałem :) Odpowiedz Link
mona.blue Re: Przepis na hit 16.05.23, 10:33 sorry, że trochę obok tematu i znów neo u nas na Eucharystii (mszy) czy liturgii słowa (studiowanie Biblii) śpiewa się przy akompaniamencie gitary głównie z tekstem pochodzacym z Biblii inicjator wspołnot, Kiko Arguello, Hiszpan, jest uzdolnionym artystą, muzyka jest skomponowana prze niego jest też uzdolnionym malarzem Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przepis na hit 16.05.23, 10:39 Heh, to mi przypomina jak za młodu byliśmy na jakimś obozie i poszliśmy na mszę do lokalnego kościoła gdzieś na "przysłowiowym" zadupiu. Było uzgodnione wcześniej z księdzem, że ktoś tam od nas przyniesie gitarę i pójdą też takie wykonania. Rany, jakie część "moherów" rzucała spojrzenia :D Odpowiedz Link
mona.blue Re: Przepis na hit 16.05.23, 11:04 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Heh, to mi przypomina jak za młodu byliśmy na jakimś obozie i poszliśmy na mszę > do lokalnego kościoła gdzieś na "przysłowiowym" zadupiu. > Było uzgodnione wcześniej z księdzem, że ktoś tam od nas przyniesie gitarę i pó > jdą też takie wykonania. > Rany, jakie część "moherów" rzucała spojrzenia :D > Czy może harcerskim obozie? Odpowiedz Link
mona.blue Re: Przepis na hit 16.05.23, 11:10 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Nie, nie byłem harcerzem. A ja byłam harcerką :) W sumie harcerstwo nauczyło mnie tak wiele rzeczy, że powinnam być wdzięczna instruktorom do.dzis. I nie było to czerwone harcerstwo, tylko czarne :) Czarna Jedynka, w liceum. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przepis na hit 16.05.23, 11:15 Tak wiem, że były 2. Mnie to nie przeszkadza :) Odpowiedz Link
mona.blue Re: Przepis na hit 16.05.23, 10:55 mona.blue napisała: > Dwie z nich to z moich ulubionych :) m.youtube.com/watch?v=ujNeHIo7oTE&pp=ygUKd2l0aG91dCB1Mg%3D%3D With or Without You 😌 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przepis na hit 16.05.23, 10:55 Tylko widzisz, WSZYSTKIE można zagrać tak samo. Plagiat? To tak a propos się wzięło z innego forum, gdzie kawałek na Eurowizję Blanki niektórzy oskarżają o plagiat - i to nawet 2 innych piosenek :D Odpowiedz Link
mona.blue Re: Przepis na hit 16.05.23, 11:05 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Tylko widzisz, WSZYSTKIE można zagrać tak samo. Plagiat? To tak a propos się wz > ięło z innego forum, gdzie kawałek na Eurowizję Blanki niektórzy oskarżają o pl > agiat - i to nawet 2 innych piosenek :D Spojrzę sobie na te kawałek Blanki, nie ogladalam Eurowizji i nie.znam Blanki. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przepis na hit 16.05.23, 11:08 To odsyłam Cię do postu, w którym pojawiają się te 2 inne utwory (link do pomponika :), z których miała plagiatować. forum.gazeta.pl/forum/w,86794,175256240,175256240,EUROWIZJA_2023.html?p=175984825 Odpowiedz Link
mona.blue Re: Przepis na hit 16.05.23, 11:07 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Tylko widzisz, WSZYSTKIE można zagrać tak samo. Plagiat? To tak a propos się wz > ięło z innego forum, gdzie kawałek na Eurowizję Blanki niektórzy oskarżają o pl > agiat - i to nawet 2 innych piosenek :D . Pewnie tak, ale w tym utworze U2 zachwycaja mnie przede wszystkim słowa (na szczęście.jest na yt opcja lyrics :) Dość aktualne dla mnie. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przepis na hit 16.05.23, 12:02 Jak masz tytuł utworu i wykonawcę to wrzucasz do googla z dopiskiem tekstowo. Jak jest to utwór popularny, to często już tam ktoś dodał polskie tłumaczenie nawet. www.tekstowo.pl/piosenka,u2,with_or_without_you.html Odpowiedz Link
mona.blue Re: Przepis na hit 16.05.23, 13:00 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Jak masz tytuł utworu i wykonawcę to wrzucasz do googla z dopiskiem tekstowo. > Jak jest to utwór popularny, to często już tam ktoś dodał polskie tłumaczenie n > awet. > > www.tekstowo.pl/piosenka,u2,with_or_without_you.html Dzięki, sprawdzę trochę później. I przy takich stosunkowo prostych piosenkach tekst angielski mi wystarcza.Pojedynczych słówek, których nie rozumiem mogę się domyślić albo sprawdzić w tłumaczu Google. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przepis na hit 16.05.23, 13:04 Mnie też - przy prostych. Potem zaczyna się pod górkę - czasem na tekstowo też ktoś wrzuca tłumaczenie googla. No ale na pierwszy podgląd wystarczy. Za to co od niektórych utworów Marillionu to sam Tomasz Beksiński potrafił miejscami oddać na plecy i pominąć :) Odpowiedz Link
mona.blue Re: Przepis na hit 16.05.23, 13:07 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > > Za to co od niektórych utworów Marillionu to sam Tomasz Beksiński potrafił miej > scami oddać na plecy i pominąć :) > O! Nie pomyślałabym, że nawet on :) Oglądałem film o rodzinie Beksińskich, stąd go znam, bo w realu nie słuchałam jego audycji. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przepis na hit 16.05.23, 13:13 Powiem nawet więcej. Kiedyś szedłem z tłumaczeniem do dokumentu do tłumacza przysięgłego. Bo taki był wymóg. Jak "w sposób odwrotny" sprawdziłem, co on tam miejscami napisał - to się obśmiałem. Ale właśnie to było BARDZO fachowe słownictwo. U Beksińskiego itp tłumaczy jest inny problem - trzeba by być nie tylko nativem - ale i to zanurzonym nieraz w lokalnej kulturze autorów oryginalnego tekstu. A płacą za tłumaczenie tyle, że nikt zawodowo nie poświęci nie wiadomo ile czasu na dociekanie. Wiadomo - 90% robił fantastycznie. Odpowiedz Link
mona.blue Re: Przepis na hit 16.05.23, 13:28 Szkoda, że był aż tak wrażliwy i w taki zakończył życie. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przepis na hit 16.05.23, 13:31 o to mamy temat na kolejny wątek... Tatuś-artysta też się do tego przyczynił jak i wiecznie uległa mama. Moim zdaniem. Odpowiedz Link
mona.blue Re: Przepis na hit 16.05.23, 13:42 Tak, to może załóż, bo ja nie bardzo wiem jak to ugryźć tematycznie. Odpowiedz Link
mona.blue Re: Przepis na hit 16.05.23, 13:48 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Beksińcy - wolne uwagi może? :) Tak, to będzie dobry temat. To ja mam założyć czy Ty założysz? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Przepis na hit 16.05.23, 13:50 No nie, co to ma być, forum samograj? Zakładaj! Odpowiedz Link