klatwafornittyzostalarzucona Re: LS: kersej 12.11.24, 19:35 rany, mam! kersej; gladka tkanina wlokniana :) nie mylic z Kersey- wies w Anglii, w hrabstwie Suffolk Odpowiedz Link
a74-7 Re: LS: kersej 12.11.24, 22:14 tez to znalazlam : Kierezja, karazja (od ang. kersey, grube sukno z długiej wełny) – bogato wyszywana sukmana krakowska z dużym haftowanym kołnierzem, wykładanym na plecy. Źródłosłowem jest wyraz „karazja”, będący nazwą sukna początkowo importowanego z Anglii i prawdopodobnie pochodzącego z miejscowości Kersey w hrabstwie Suffolk[1]. wiki . Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: LS: kersej 13.11.24, 08:16 Brawo Wy - ja nawet zacząłem szukać, dotarłem do synonimu który też nic mi nie powiedział. A - ogólnie że włókiennictwo właśnie. Odpowiedz Link
klatwafornittyzostalarzucona Re: LS: kersej 13.11.24, 10:11 ha. kobiety musza wiedziec :P Odpowiedz Link
a74-7 Re: LS: kersej 13.11.24, 11:51 No ,ba! Najpierw trzeba z waszego na nasze tlumaczyc , a potem z naszego na wasze ... As simple as this ... Odpowiedz Link