borsuczyca.klusek 15.03.25, 11:11 Trasa Stambuł - Paryż + nocleg w Budapeszcie. W sumie 6 dni, zgadnijcie ile taka impreza kosztuje 😅 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leziox Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 11:48 Jakieś dziesięć patoli w euro. :> Odpowiedz Link
leziox Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 12:05 Jeszcze wszyscy śpią - pozwól ludziom kasa zwalczyć. :D Wstaw coś o kiszonych ogórkach, albo śledzikach, to zwloką się szybciej. :> Odpowiedz Link
louger.n Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 13:25 Oj tam zaraz kac. Pierwszy raz wyprosiłam gościa z domu. Grzecznie chociaż należał się wielki kop w cztery litery. I to od dawna. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 12:50 okolo 20 tys eurasow? tak strzelam, porownujac z antarktyda😎 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 12:59 Taaaak coś koło tego 😅 Odpowiedz Link
louger.n Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 13:21 Lubię pociągi więc to coś dla mnie 😄 Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 15:47 Kiedys przymierzalismy sie ze starym do wycieczki naszym antycznym Pullmanem po kraju , ale czy wytrzymali bysmy 3 dni siedzac na *upie i jedzac ? Raczej nie. Wtedy ceny byly przystepniejsze . Stambul - Paryz , doczytalam sie obecnie za 19.999£ za osobe to czysty rip off. To koszt czterech fajnych wakacji we dwoje w innej formie. Odpowiedz Link
leziox Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 17:10 No i do tego są na świecie bardzo ciekawe linie kolejowe, jeżdżące w bardzo dziwnych miejscach, na które bilet nie kosztuje ułamka tego, co Orient Express dla bogaczy. Plecaczek, zmieszać się z miejscowymi i jazda! Ekstrema kolejowa Odpowiedz Link
a74-7 Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 18:11 Ogladalam jakies filmiki z Glacier Express- piekne panoramiczne okna a to juz polowa sukcesu :).I widoki ! . O tak ! Odpowiedz Link
louger.n Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 18:43 Z przyjemnością poświęcę się i za Was 🤣 Marzę o kilku dniach spokoju, ciszy, bez bieganiny... Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 19:06 jednak wole antarktyde :P choc drugi raz nawet wolami mnie tam juz nie zaciagna Odpowiedz Link
leziox Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 19:16 A może byśmy tak kochana, zajrzeli na dzień do Ciechanowa? Albo Małkinii? Nawet Muchobór Dolny niech będzie. Tu się ludziskom Orient Express marzy...Zaś rzeczywistość skrzeczy. :D Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 19:39 tylko widzisz, kochany, ja mam niejako antarktyde za rogiem :P zdecydowanie blizej niz do Ciechanowa/Tomaszowa czy innej Malkini a orient express, niiee opcja po moim trupie, orient to kompletnie nie moje kierunki Odpowiedz Link
leziox Re: Wycieczka Orient-Expressem 15.03.25, 19:47 Tak tylko nawiązywałem. Ale było w oryginale jedyna, a nie kochana. Moje niechcące przekłamanie. Mimo tego Tuwima można polubić. :) Przy okrągłym stole Julian Tuwim Du holde Kunst, in wieviel grauen Stunden... pieśń Szuberta A może byśmy tak, jedyna, Wpadli na dzień do Tomaszowa? Może tam jeszcze zmierzchem złotym Ta sama cisza trwa wrześniowa... W tym białym domu, w tym pokoju, Gdzie cudze meble postawiono, Musimy skończyć naszą dawną Rozmowę smutnie nie skończoną. Do dzisiaj przy okrągłym stole Siedzimy martwo jak zaklęci! Kto odczaruje nas? Kto wyrwie Z nieubłaganej niepamięci? Jeszcze mi ciągle z jasnych oczu Spływa do warg kropelka słona, A ty mi nic nie odpowiadasz I jesz zielone winogrona. Jeszcze ci wciąż spojrzeniem śpiewam: "Du holde Kunst"... i serce pęka! I muszę jechać... więc mnie żegnasz, Lecz nie drży w dłoni mej twa ręka. I wyjechałem, zostawiłem, Jak sen urwała się rozmowa, Błogosławiłem, przeklinałem: "Du holde Kunst! Więc tak bez słowa?" Ten biały dom, ten pokój martwy Do dziś się dziwi, nie rozumie... Wstawili ludzie cudze meble I wychodzili stąd w zadumie... A przecież wszystko - tam zostało! Nawet ta cisza trwa wrześniowa... Więc może byśmy tak, najmilsza, Wpadli na dzień do Tomaszowa?... Tak sobie kojarzę o pożegnaniach i miejsc pobytu zmianach... Odpowiedz Link