Dodaj do ulubionych

Święto Dobrych Rad

13.06.25, 07:01
Dziś jest Święto Dobrych Rad.

Tak więc każdy może mnie pytać o rady a ja wszystkim ich udzielę.
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Święto Dobrych Rad 13.06.25, 08:14
      Dobrymi radami to jest piekło wybrukowane 🙄
      W dodatku piątek 13stego...

W taki dzień to najlepiej z domu nie wychodzić.
    • e-zybi Re: Święto Dobrych Rad 13.06.25, 08:28
      Ja zaryzykuję, nie jestem przesądny i zapytam. Jak dobrze nastroić gitarę, bardziej chodzi mnie jak prawidłowo nastroić. Kamerton, tuner to pospolite narzędzia do strojenia, ułatwiają pracę i można się nimi wspierać. Co fachowa porada, to jednak porada...:D
      • kulawekolano Re: Święto Dobrych Rad 13.06.25, 09:26
        e-zybi napisał:
        > Ja zaryzykuję, nie jestem przesądny i zapytam. Jak dobrze nastroić gitarę, bard
        > ziej chodzi mnie jak prawidłowo nastroić. Kamerton, tuner to pospolite narzędzi
        > a do strojenia, ułatwiają pracę i można się nimi wspierać. Co fachowa porada, t
        > o jednak porada...:D
        >

Nie obiecywałem, że porady będą fachowe :D
        Naciskamy klawisz z dźwiękiem E i stroimy. Jeśli nie mamy dostępu do instru,mentu z klawiszami, musimy znaleźć coś innego. Na przykład organki.
        Jak już nastroimy, to się cieszymy i flażoletami bawimy.
        Ja nigdy nie używałem żadnego tunera.

Dzisiaj to raczej chyba nie występuje ale kiedyś często ludzie mieli gitary, których nie dało się idealnie nastroić. Sam takie miałem.
        Nawet jak się niby nastroiło, to akordy fałszowały. Trzeba był dobrze znać gitarę i znaleźć sposób zestrojenia ale to i tak była męka a nie granie.

• e-zybi Re: Święto Dobrych Rad 13.06.25, 14:49
          O ile dobrze Cię zrozumiałem to zaczynasz strojenie od E (najgrubszej struny) i lecisz w dół do E1?
          • kulawekolano Re: Święto Dobrych Rad 13.06.25, 16:09
            e-zybi napisał:
            > O ile dobrze Cię zrozumiałem to zaczynasz strojenie od E (najgrubszej struny) i
            > lecisz w dół do E1?
            >

Nie. Stroi się od najcieńszej.
            No ale miały być dobre rady a nie kurs strojenia gitar :D
            Flażoletami sprawdza się stan nastrojenia.
            Jeśli gitara dobra i dobrze nastrojona, to flażolety muszą się idealnie zgadzać.

Tak na marginesie, to marzył mi się zawsze Gibson ale że od malenkości byłem fanem Hendrixa, to oczywiście kupiłem Fendera. Chińską podróbkę Fendera, bo nawet dziś mnie nie za bardzo stać na oryginał a co dopiero 40 lat temu.
            • e-zybi Re: Święto Dobrych Rad 13.06.25, 16:26
              kulawekolano napisał:

> Nie. Stroi się od najcieńszej.
              > No ale miały być dobre rady a nie kurs strojenia gitar :D
              > Flażoletami sprawdza się stan nastrojenia.
              > Jeśli gitara dobra i dobrze nastrojona, to flażolety muszą się idealnie zgadzać
              > .

Warto wymienić poglądy. Też zawsze stroiłem od E1zaczynając i po 45 latach młodzież mnie uświadomiła. Strojenie zaczynamy od E6 i lecimy w dół i to ma sens. Naciąg strun basowych jest o wiele większy. Zaczynając od E1 gdy dochodzimy do E6 to dolne już wypadają z dostrojenia. Kiedyś stroiłem na słuch, było to kłopotliwe. Teraz używam tunera i strojenie to już bajka. Fakt, że gitary dzisiejsze to nie te co kiedyś, ale dobrze nastrojona gitara to podstawa, a cały fałsz wychodzi gdy podłączysz ją pod procesor.
              • kulawekolano Re: Święto Dobrych Rad 13.06.25, 16:40
                e-zybi napisał:
                > Warto wymienić poglądy. Też zawsze stroiłem od E1zaczynając i po 45 latach młod
                > zież mnie uświadomiła. Strojenie zaczynamy od E6 i lecimy w dół i to ma sens
                > .
                Naciąg strun basowych jest o wiele większy. Zaczynając od E1 gdy dochodz
                > imy do E6 to dolne już wypadają z dostrojenia.

Moim zdaniem nie ma sensu strojenie od góry, czyli najgrubszej struny.
                Strojenie niestety czasem jest uciążliwe i nie polega na jednym przeleceniu pasujących dźwięków.
                Nawet przy dobrej gitarze tak się nie da. Trzeba stroić i stroić i akordy sprawdzać i flażolety. Czasem to nawet ze dwadzieścia minut zajmie ale się opłaca.

No i można różnie stroić. Albo "matematycznie" albo według swojego gustu. Tylko że trzeba mieć troszkę praktyki.
                Ja stroję trochę wyżej grubsze struny od cieńszych. Może to nie jest prawidłowe ale brzmi dobrze i mi pasuje.

• kulawekolano Re: Święto Dobrych Rad 13.06.25, 22:54
                  A ta poza tym, to jak się śpiewa na ławce pod blokiem |"Siedem dziewcząt z Albatrosa", to nikt nie słyszy fałszów. Zwłaszcza dziewczyny nie słyszą.
                  Kurcze, ale to były wspaniałe czasy, choć PRL.
                  • e-zybi Re: Święto Dobrych Rad 14.06.25, 05:57
                    Do tego jeszcze poleciało "Białym misiem" po kilku prytach i pełnia szczęścia. A teraz...w łapach smarty, siedzą obok siebie i piszą do siebie, cisza przerywana od czsu do czasu śmiechem, a muza? 🤔
                    • carte_blanche_2025 Re: Święto Dobrych Rad 14.06.25, 06:45
                      A tymczasem skrzypkowie, wiolonczeliści i inni "bezprogowcy" się dyskretnie uśmiechają patrząc na gitarzystów z tunerami :D
                      • dunajec1 Re: Święto Dobrych Rad 14.06.25, 11:46
                        Co do rad mam jedna dla wszystkich, a szczegolnie te swiateczna rade,
                        Ja Wam radze robcie co chcecie. Ot co.
                        • kulawekolano Re: Święto Dobrych Rad 14.06.25, 11:58
                          dunajec1 napisał:
                          > Co do rad mam jedna dla wszystkich, a szczegolnie te swiateczna rade,
                          > Ja Wam radze robcie co chcecie. Ot co.
                          >

Można na przykład robić na drutach.
                          Bo dziś jest Światowy Dzień Robienia na Drutach w Miejscach Publicznych.

Aż mi się stary dowcip przypomniał:
                          Robiła babcia na drutach.
                          Przejechał tramwaj i spadła.
                          • mala200333 Re: Święto Dobrych Rad 14.06.25, 16:31
                            Moja Dobra Rada!
                            • borsuczyca.klusek Re: Święto Dobrych Rad 14.06.25, 16:39
                              Tanio 😅
                            • a74-7 Re: Święto Dobrych Rad 14.06.25, 17:25
                              he,he, tu sie nie da zrobic z kota wariata , za spokojny :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka