Dodaj do ulubionych

Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); HBO

20.12.25, 14:17
Całkiem sporo pozostawionych - 98% ludzkości. Tylko, że pozostałe 2% zniknęło równocześnie. Na całym świecie. Nie, że się ukryli, zmarli, zostali zabici. Pstryk i znik.

Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 20.12.25, 16:20
      Podobno bardzo dobre. Od dawna mam na liście tylko u mnie z Sci - Fi to taki trochę love - hate 😳
      • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 20.12.25, 16:39
        To raczej odłam social-fiction.
        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 20.12.25, 16:43
          Trochę mi się kojarzy z książką Kinga -Bastion tylko tam było na odwrót i 99% ludzkości wyciągnęło kopyta z powodu wirusa.
          • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 20.12.25, 16:50
            No a nie spojlerując - inny wątek też spowodował, że sprawdziłem czy to nie King. No nie.
    • carte_blanche_2025 Sezon 2 23.12.25, 06:44
      Zmieniamy czołówkę, miejsce, postacie.
      Najpierw goła baba rodzi na brzegu dziecko, przez 10 minut się z nim pałęta po ekranie po czym umiera.

Moja szybka recenzja:

• borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 24.12.25, 11:05
      Wczoraj zaczęłam oglądać. Pierwszy odcinek ciekawy, ale potem trochę zaczęłam gubić wątki. Zwłaszcza ten z księdzem idiotą mnie zgubił 😬
      • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 24.12.25, 16:49
        Idiotą?
        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 25.12.25, 00:48
          Chłop ma grubą gotówkę przy sobie i co robi? Czy jedzie prosto do domu nie oglądając się za siebie?

Otóż nie on akurat wtedy musi rozwiązywać problemy innych ludzi i zalicza kamieniem w łeb.
          .
          .
          .
          .
          .
          .

Spoiler

Ale tu takich mądrych inaczej widzę więcej. Czy Nora zgłasza ochronie, organizatorom, szefowi czy komukolwiek innemu że ktoś się pod nią podszywa?

Otóż nie idzie chlać i ćpać z jakimiś obcymi typami 🙄
          • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 06:36
            On nie wysiada by się bić z napastnikami. Wie, że ofiary nie mówią więc po prostu dzwoni po pomoc. I dopiero wtedy napastnicy wracają.

Ona z kolei od początku zgłosiła problem recepcjonistce - ta stwierdziła "oj tam, ktoś się pomylił, pani se sama plakietkę znajdzie". No i szukała przecież by odesłać pomyłkę na recepcję.

• borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 14:00
              carte_blanche_2025 napisał:

> On nie wysiada by się bić z napastnikami. Wie, że ofiary nie mówią więc po pros
              > tu dzwoni po pomoc. I dopiero wtedy napastnicy wracają.

Mógł zadzwonić na służby z samochodu. Poza tym to, że ofiary nie mówią to ich wybór, pies ich trącał.

> Ona z kolei od początku zgłosiła problem recepcjonistce - ta stwierdziła "oj ta
              > m, ktoś się pomylił, pani se sama plakietkę znajdzie". No i szukała przecież by
              > odesłać pomyłkę na recepcję.
              >

Taaa a recepcjonistka miała to w rzyci. Poza tym ona zgłosiła tylko brak plakietki a nie to, że ktoś za nią się wpisał na listę. Z takimi rzeczami to się idzie prosto do ochrony, która jak widać w tym hotelu funkcjonowała.
              • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 14:20
                Nie wiedział co się stało, to co miał powiedzieć służbom? Co do pies trącał - przypominam, że on kasę kołował na wykup kościoła. Bo to ideowy ksiądz był. Co by był warty jego czyn, gdyby sam nie pomógł bliźniemu?

A ona skąd miała wiedzieć, że ktoś się podszywa? Zgłosiła problem i robiła co jej polecono.
                To recepcjonistka powinna powiadomić ochronę, ale jak widać organizator potraktował to jako zwykłą konferencję naukową. No i tam to tak wygląda (przynajmniej za moich czasów). Plakietki se leżą, masz znaleźć swoją - bo to jest ważne dla Ciebie, by inni widzieli z kim zechcą porozmawiać. Na liście podpisujesz odbiór torby z materiałami konferencyjnymi, bo tu już księgowość musi się zgadzać.

Dlaczego obwiniasz ofiary? :)
                • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 14:31

> A ona skąd miała wiedzieć, że ktoś się podszywa? Zgłosiła problem i robiła co j
                  > ej polecono.

Widziała, że ktoś się za nią wpisał na listę, wpisał znaczy że się podszywa. Ty byś olał taką sytuację?

> To recepcjonistka powinna powiadomić ochronę,

Owszem powinna, ale recepcjonistka uznała to za pomyłkę, bo też nie widziała że ktoś inny wpisał się za Norę na listę, to widziała tylko Nora i powinna ciupasem biec na ochronę z tą wiedzą.

> Dlaczego obwiniasz ofiary? :)

Obwiniam idiotów, którzy zachowali się idiotycznie. Gdyby ta podszywająca się baba była terrorystką, która przemyciła bombę to też byś uznał, że wszystko ok i nic się nie stało?
                  • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 14:50
                    borsuczyca.klusek napisała:

> Widziała, że ktoś się za nią wpisał na listę, wpisał znaczy że się podszywa.

A to bym musiał zobaczyć scenę jeszcze raz. Co tam jak i gdzie było podpisane.

> > Dlaczego obwiniasz ofiary? :)
                    >
                    > Obwiniam idiotów, którzy zachowali się idiotycznie. Gdyby ta podszywająca się b
                    > aba była terrorystką, która przemyciła bombę to też byś uznał, że wszystko ok i
                    > nic się nie stało?

Zapominasz, że widz wie więcej od postaci...
                    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 15:01

> > Widziała, że ktoś się za nią wpisał na listę, wpisał znaczy że się podszy
                      > wa.
                      >
                      > A to bym musiał zobaczyć scenę jeszcze raz. Co tam jak i gdzie było podpisane.

Ha czyli znowu oglądałeś jednym okiem 😅

> Zapominasz, że widz wie więcej od postaci...

Postać też powinna być obdarzona minimum zdrowego rozsądku.
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 14:01
      Dwa ostatnie odcinki trochę lepsze, bo tak to się męczyłam oglądaniem. Zastanawiałam się też o czym właściwie jest ten serial. O wierze? O Żałobie? O nadziei?
      • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 14:26
        Jak to social-fiction. Jak zareagują ludzie wobec niewyobrażalnie niespodziewanej sytuacji. A więc - o wszystkim co wymieniłaś.
        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 14:33
          Najbardziej mnie na razie wkurza żona głównego bohatera. Cholerna sekciara, która jeszcze córkę wciągnęła w to bagno 🙄
          • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 14:48
            SPOILER

Wyjdzie z tego.
            • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 15:01
              Na którym odcinku jesteś?
              • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 16:01
                Na wszystkich :) Tak mnie wkurzyli początkiem 2 sezonu, że zostawiam do zasypiania, rano coś cofam albo i nie...
                • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 26.12.25, 16:23
                  Ja wieczorem zacznę drugi sezon. Zobaczymy jak mu pójdzie, ale na razie zachwytu nie czuję
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 27.12.25, 20:08
      Ciekawy komentarz z forum Filmwebu. Mnie przeszło przez myśl coś podobnego tylko nie umiałam tego sformułować.
      A ci "biali" to wiedzą albo czują i dlatego nazwali się Winnymi.

Jeszcze nie wiem co dzieje się w kolejnych sezonach, natomiast na chwilę obecną wyciągnęłam wniosek, może pochopny, że osoby, które zniknęły były poniekąd niechciane, bardziej podświadomie, tak myślę, pod wpływem chwilowych złych emocji. Nora wkurzona na męża i dzieci, które hałasują i rozrabiają - znikają, mama w samochodzie z maluchem, zmęczona płaczem dziecka, bezradna - dziecko znika, Laurie w ciąży, która chyba nie do końca była przekonana do kolejnego dziecka z mężem, z którym zaczyna żyć tylko obok siebie - dziecko znika.
      • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 30.12.25, 09:06

> Ciekawy komentarz z forum Filmwebu. Mnie przeszło przez myśl coś podobnego tylk
        > o nie umiałam tego sformułować.
        > A ci "biali" to wiedzą albo czują i dlatego nazwali się Winnymi.

Znowu przeoczyłem...
        Moim zdaniem tu nie ma gdybania bo w pewnym momencie to było wyraźnie powiedziane. Ja bym raczej się zastanawiał czy przywódcy organizacji faktycznie czują się sami winni - czy tylko wzbudzają poczucie w innych, by ich łatwo kontrolować i nimi pomiatać.
        Moim zdaniem ogólnie to kolejna próba wytłumaczenia niewytłumaczalnego. Błędna zresztą. Dowód nie wprost: gdyby była prawdziwa to by mieli statystycznie istotne zniknięcie polityków. Bo jeszcze się chyba nie urodził taki polityk, który kogoś by nie wkurzył - także w najbliższym swoim otoczeniu...
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 27.12.25, 20:48
      Ksiądz jest najgłupszym i najbardziej daremnym bohaterem jakiego kiedykolwiek widziałam 🙄

Facet jest tak durny, że aż niebezpieczny. Serio boję się takich ludzi...
      • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 07:53
        Dlaczego akurat ksiądz a nie:
        - rozbijająca rodziny sekta
        - facet "uzdrawiający dotykiem" opowiadający, że jego dziewczyna nosi w łonie jakieś najważniejsze dla ludzkości dziecko
        - tworzenie parku narodowego Cud na skutek kompletnego niezrozumienia statystyki zdarzeń losowych
        - itp itd

Pamiętasz jak na początku ktoś powiedział teorię dlaczego niektóre psy nagle zdziczały?

• borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 14:17
          Sekciarze to inna para kaloszy.
          Ale ksiądz znowu zrobił to samo, znowu wylazł z samochodu i zarobił w łeb. Jeszcze naraził żonę na niebezpieczeństwo.
          • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 15:27
            Oszalały te psy, które widziały jak zniknęli nagle ich właściciele. Nie mogły sobie z tym zjawiskiem poradzić.
            "Z nami będzie to samo, tylko to potrwa trochę dłużej."
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 14:22
      Ten serial to cholerna strata czasu... Ostatnie odcinki sezonów są ciut lepsze i więcej się dzieje, ale to są jakieś same banialuki.
      Tylko muza jest dobra i ta szczypta czarnego humoru, który gdzieś się tam tli.
      Ale wszyscy bohaterowie zachowują się jak debile, zero instynktu samozachowawczego. Poza tym coraz więcej motywów magicznych, które robią się już niestrawne.
      Trzeci jeszcze pewnie obejrzę, bo jest krótszy, ale to zdecydowanie nie produkcja dla mnie 🙄
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 14:22
        No i jeszcze podejrzenie dużo fiutów jak na serial traktujący o rodzinie 😒
        • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 15:29
          To nie jest serial o rodzinie. To jest social-fiction o konsekwencjach niewyobrażalnego wydarzenia. Psy ześwirowały od razu. Ludzie mają większe mózgi więc najpierw wykształcają różne koncepcje. Ale im dłużej je sprawdzają, weryfikują - tum bardziej docierają do granic poznania. I też wariują. Przynajmniej tego się spodziewam w 3 sezonie.
          • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 15:43
            No wiem, ale jednak koniec drugiego sezonu jasno dla mnie wskazywał, że tu chodzi o rodzinę, rodzina jest najważniejsza itd.
            • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 30.12.25, 09:25

> No wiem, ale jednak koniec drugiego sezonu jasno dla mnie wskazywał, że tu chod
              > zi o rodzinę, rodzina jest najważniejsza itd.
              >

A dlaczego? Jaki byt znikający o tym zadecydował? Dlaczego? W każdej religii raczej jest nacisk bytu nadprzyrodzonego na miłość bliźniego jako takiego, a nie że family first.
              I tu wracamy do niewytłumaczalności. Psy ześwirowały od razu, bo mają bardzo ograniczoną zdolność tworzenia złożonych koncepcji. Kolejny dowód, tym razem anegdotyczny. W święta zjechała córa z absztyfikantem i ich psem. Jak szli do łazienki to pies siedział pod drzwiami. Gdy samiec alfa wyszedł po coś do samochodu - pies dostał pierdolca i wąchał pod wszystkimi drzwiami. Kiedy wróci kiedy wróci gdzie jest czy wróci...
              Gdyby nie wrócił to pies nie wpadnie na pomysł, że to jego wina.
              Córa owszem może tak. Może nas by obwiniała, że coś głupiego mu powiedzieliśmy. Albo 100 innych koncepcji.
              Człowiek ma "większy mózg" dlatego tam ktoś powiedział, "nas to też czeka tylko potrwa to dłużej".
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 15:42
        A jeszcze co do filmwebu rozśmieszył mnie gościu, który doszukał się lewactwa: "Wielkie rozczarowanie sezonem 2. Lewicowa papka. Feminizm, Murzyni i pedofil". Pani jakie lewactwo, tu nawet jednego geja nie ma 🙄
        • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 15:53
          To się zaczęło od faktycznych odpałów netflixa i chyba potem disney dołączył. Potrafili wsadzić czarnoskórych aktorów na postać, która w czasie akcji filmu/serialu no nijak nie mogła być czarna.
          A potem ćwierćinteligenci czy nawet pauzy intelektualne zwęszyły okazję na atencję. Im nie starcza zasobów umysłowych by ogarnąć, że społeczeństwo usańskie od dawna jest multi-color. Są afroamerykanie, afro-afro, azjaci, latynosi i wszelkie mieszanki. I to legalnych obywateli.
          • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 16:08
            Podoba mi się określenie pauzy intelektualne 😂
            • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 16:15
              A pożyczyłem sobie od nie pamiętam kogo.
              • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 28.12.25, 16:20
                Będziesz oglądał trzeci sezon?
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 29.12.25, 23:20
      Trzeci sezon dzieje się kolejne trzy lata później czyli w sumie już 7 od tajemniczego zniknięcia.
      Bohaterowie w miarę okrzepli w nowej rzeczywistości i starają się normalnie żyć. Nawet robotę ogarnęli, bo z czego żyli w drugim sezonie to w sumie nie wiadomo 🙄
      • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 29.12.25, 23:42
        Z turystów przecież.
        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 29.12.25, 23:43

Dotarłeś do wątku australijskiego?
          • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 29.12.25, 23:53
            Jakoś nigdzie już nie podróżuję :)
            • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 30.12.25, 00:24
              Kuwa przy motywie z kurczakiem mam ochotę to wyłączyć w cholerę. Ale z drugiej strony już niewiele mi do końca zostało 😤😤😤😭
              • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 30.12.25, 09:31
                Jak pisałem wmurwił mnie początek 2 sezonu. Nie chodzi nawet o te pierwsze 10 minut z dupy, no potknięcie, można wybaczyć.
                Jak już zacząłem się wciągać w losy nowych postaci to nagle zaczęły się respić te z pierwszego sezonu i back to ich problemy.
                Może to ja przegapiłem i pod koniec pierwszego było to zapowiedziane, ale jednak nastąpiło u mnie zjawisko...

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQecVvvNVq6UgdOI6ChzYpw7ab_KONVRcuqpQ&s
                • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 30.12.25, 09:44
                  Mnie zostały 4 odcinki do końca. Masz rację, że jest coraz więcej szaleństwa. Prawie każdy po kolei odpina wrotki.
                  Trzeci odcinek to była kompletna porażka - śledziliśmy losy szalonego dziadka z pierwszego, który tułał się bez ładu i składu po Australii.
                  W ogóle wątek Australii jest tak z dupy, że głowa mała 🙄
                  • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 30.12.25, 10:11

> Mnie zostały 4 odcinki do końca. Masz rację, że jest coraz więcej szaleństwa.

Ale to NIE ja mam rację. To było powiedziane na samym początku - wtedy jeszcze uważnie oglądałem :D
                    Znaczy - oczywiście to była tylko koncepcja jakiejś postaci, ale jak widać słuszna w tym "uniwersum".

> W ogóle wątek Australii jest tak z dupy, że głowa mała 🙄

O to teraz zachęcasz :)
                    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 30.12.25, 10:31

> borsuczyca.klusek napisała:
                      >
                      > > W ogóle wątek Australii jest tak z dupy, że głowa mała 🙄
                      >
                      > O to teraz zachęcasz :)

Serio szkoda czasu. Ja już też oglądam jednym okiem, żeby odhaczyć temat. Na koniec zrobię podsumowanie
                      • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 30.12.25, 10:37
                        Ok.
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 30.12.25, 23:46
      Piąty odcinek trzeciego sezonu zaczyna się czym?

Otóż tak... penisem męskim 🙄

I to takim mało imponującym 😒
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 31.12.25, 01:53
        Za to w odcinku 7 mamy skan biometryczny penisa, ale już bez pokazania szczegółów anatomicznych 🙄
        Chyba główny pan aktor zastrzegł sobie brak konieczności pokazywania przodka...
        • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 31.12.25, 09:18
          Mamy więc równouprawnienie. Najpierw pokazano którędy dziecko wychodzi na zewnątrz a potem czym je się tam zasiewa.

Tudzież moje pytanie jak zawsze przy takich scenach - miały głębsze (ekhm) uzasadnienie scenariuszowe czy zapchajdziura albo patrz, patrz - cycki?
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 31.12.25, 08:59
      Zarwałam noc by dokończyć...
      Teraz boli mnie łeb 😒
      • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 31.12.25, 09:19
        Czyli mimo wszystko wciągnęło. A to już dobrze o produkcji świadczy.
        I co, czemu znikli?
        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 31.12.25, 09:49
          Później wszystko dokładnie opiszę i postaram się dokonać szczegółowej analizy

Teraz tylko napiszę, że rzeczywiście końcówka uratowała całość
          • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 31.12.25, 10:12
            Spoko, ode mnie wleci pani architekt.
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 31.12.25, 18:03
      Przede wszystkim nie wiem skąd mi się wzięło, że to będzie serial SCI-FI i cały czas czekałam na jakiś ciekawy koncept właśnie z pogranicza fikcji i nauki. A nawet na Filmwebie stoi jak byk, że to dramat fantasy i już wyjaśnienie zagadki dlaczego ze mną to nie klikło – no ja po prostu nie lubię fantasy.
      Ale tak jak pisałam wcześniej końcówka ratuje całość i możemy śmiało powiedzieć, że był to serial traktujący o żałobie, depresji, stracie i przede wszystkim sposobach radzenia sobie ze stratą. No i te aspekty w zasadzie można tu analizować w nieskończoność, bo żadnych łatwych czy jednoznacznych odpowiedzi nie dostaniemy.

Z ogólnych plusów mogę wymienić postać głównego bohatera – podobał mi się i z wyglądu i z charakteru. Poza tym świetnie wyglądał w mundurze policyjnym. Lubię patrzeć na takich męskich-mężczyzn.
      Dalej wspaniała wręcz muzyka. O tak oprawa muzyczna wynosiła ten serial zdecydowanie na wyższy poziom.

A teraz minusy:
      Niesamowite wręcz dłużyzny i wątki oraz motywy prowadzące zupełnie do niczego. Przykładowo motyw licytacji kościoła z sezonu pierwszego nie miał żadnego ciągu dalszego, równie dobrze całą sekwencję z kasynem – kamieniem i szpitalem można by wyciąć. Takich bezsensownych wątków było więcej, może była tam zawarta jakaś głębsza symbolika, ale ja się niestety nie doszukałam.
      Cała plejada irytujących lub zwyczajnie durnych postaci drugoplanowych – ksiądz kretyn, psychopatyczne sekciary, wkurzające nastolatki, ześwirowany dziadziuś i jeszcze paru innych. Gdyby nie wymieniony wyżej główny bohater to zupełnie nie byłoby tu komu kibicować.

W ogóle czytając zachwyty na forum Filmwebu jaki to serial jest głęboki i intelektualny, miałam skojarzenia z prozą Paulo Coehlo. W liceum też się wszyscy zachwycali i myśleli, że już nic lepszego i głębszego nie przeczytają a potem się dorosło i siłą rzeczy nabrało dystansu do takich treści.

Mimo wszystko serial mnie zostawi z pozytywnymi odczuciami, ale bardzo trudno byłoby mi ocenić go liczbowo. Aha i jak ktoś już postanowi oglądać to trzeba obejrzeć wszystko do końca, bo końcówka wynagradza wcześniejsze znoje.

Jak ktoś ma pytania o spojlery to oczywiście odpowiem.
      • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 31.12.25, 19:02

> Przede wszystkim nie wiem skąd mi się wzięło, że to będzie serial SCI-FI i cały
        > czas czekałam na jakiś ciekawy koncept właśnie z pogranicza fikcji i nauki. A
        > nawet na Filmwebie stoi jak byk, że to dramat fantasy

Cóż, to też robią ludzie i nie mam pojęcia jak im się ulęgło, że fantasy. Bo "smoków" to tam nie było.
        Od początku Ci pisałem, że to SF ale w odmianie social-fiction.
        Tu idealnym przykładem jest Star Trek. No jest tam tzw twarde SF - te statki Gwiezdnej Floty z napędem warp przemierzające kosmos jak najbliższa okolicę - ale cała TREŚĆ to są rozważania socjologiczne.

> był to serial traktujący o żałobie, depresji, stracie i przede wszystkim sposobach radzenia sobie ze stratą. No i te aspekty w zasadzie można tu analizować w nieskończoność, bo żadnych łatwych czy jednoznacznych odpowiedzi nie dostaniemy.

No dokładnie - co się stanie, gdy zaczniemy wyjaśniać niewyjaśnialne.

> Z ogólnych plusów mogę wymienić postać głównego bohatera – podobał mi się i z w
        > yglądu i z charakteru. Poza tym świetnie wyglądał w mundurze policyjnym. Lubię
        > patrzeć na takich męskich-mężczyzn.

Och baby... Spoko, niektóre laski też się przyjemnie oglądało :D

> Dalej wspaniała wręcz muzyka. O tak oprawa muzyczna wynosiła ten serial zdecydo
        > wanie na wyższy poziom.

Bingo.

> A teraz minusy:
        > Niesamowite wręcz dłużyzny i wątki oraz motywy prowadzące zupełnie do niczego.

Niestety, to już obecnie klasyka. Rozdymamy serial tak długo, aż mu nie spadnie oglądalność.
        Kasa misiu, kasa.

> ksiądz kretyn

Dobra, z kretyństwem już Cię nie przekonam to chociaż zapamiętaj: nie ksiądz. Pastor, kuwa, przecież on ma żonę!

> W ogóle czytając zachwyty na forum Filmwebu jaki to serial jest głęboki i intel
        > ektualny

Ta, to też jest rak. Jak nie rozumiesz to gupia jesteś. Do ćwierćnut intelektualnych nawet nie przemawia to, że coś jest proste jak drut. Nie w kieszeni. Rozciągnięty na stole. One i tak wypatrzą w nim jakąś głębię intelektualną. Na swoim poziomie.

> miałam skojarzenia z prozą Paulo Coehlo. W liceum też się wszyscy zac
        > hwycali i myśleli, że już nic lepszego i głębszego nie przeczytają a potem się
        > dorosło i siłą rzeczy nabrało dystansu do takich treści.

Nie prowokuj, na którymś swoim forum miałem cały wątek na coeholizmy :D

> Jak ktoś ma pytania o spojlery to oczywiście odpowiem.

No to kuwa dowiem się wreszcie kto/co ich znikneło; dlaczego i wedle jakiego klucza?
        Czy się nie dowiem?

• borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 31.12.25, 19:13

> Och baby... Spoko, niektóre laski też się przyjemnie oglądało :D

Żadne baby! Po prostu dawno nie widziałam tak całościowo atrakcyjnego mężczyzny 🙄

> Niestety, to już obecnie klasyka. Rozdymamy serial tak długo, aż mu nie spadnie
          > oglądalność.
          > Kasa misiu, kasa.

Poczytałam trochę o losach tego serialu i on miał się skończyć na drugim sezonie. Tyle materiału przewidzieli twórcy i podobno dopiero protesty fanów wymusiły dalszą część. Gdyby skończył się na tym drugim sezonie to by pozostawił dużo większe rozczarowanie.

> Dobra, z kretyństwem już Cię nie przekonam to chociaż zapamiętaj: nie ksiądz. P
          > astor, kuwa, przecież on ma żonę!

Wszystko jedno!

> No to kuwa dowiem się wreszcie kto/co ich znikneło; dlaczego i wedle jakiego kl
          > ucza?
          > Czy się nie dowiem?
          >

Nie dowiesz się, bo żadne odpowiedzi nie padły. Była podana wersja, że doszło do rozszczepienia rzeczywistości i te 2% żyje w takim samym alternatywnym świecie tylko, że jest im znacznie gorzej, bo dla nich zniknęło 98%. Ale czy uwierzysz w tę wersję czy to kolejny coping mechanism to już zależy od ciebie.
          Nic więcej nie dostaliśmy. Żadne odpowiedzi nie padły...
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .

Ale była za to scena furriesowej orgii na statku, gdzie prawie doszło do zbiorowego gwałtu na księdzu 🙄

tfu pastorze!
          • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 31.12.25, 19:35

> Żadne baby! Po prostu dawno nie widziałam tak całościowo atrakcyjnego mężczyzny

??

> Poczytałam trochę o losach tego serialu i on miał się skończyć na drugim sezoni
            > e. Tyle materiału przewidzieli twórcy i podobno dopiero protesty fanów wymusiły
            > dalszą część. Gdyby skończył się na tym drugim sezonie to by pozostawił dużo w
            > iększe rozczarowanie.

Jak dla mnie to równie dobrze a nawet lepiej mógł się skończyć po pierwszym.
            To samo było z Twin Peaks. Podobno producenci "zgwałcili" Lyncha więc w 2 sezonie już odjebał po cłości...

> Nie dowiesz się, bo żadne odpowiedzi nie padły.

No, czyli 1 sezon wystarczy. Tam też mam wrażenie, że bieżące główne wątki się jakoś domknęły - a skoro robili dalsze sezony to bym jednak oczekiwał JAKIEGOKOLWIEK wyjaśnienia co to się stanęło się. Alternatywnie - by ludzkość zrozumiała, że no nie da się i trzeba żyć dalej.

> Była podana wersja, że doszło do rozszczepienia rzeczywistości

Proszę, nie. No nie kurwa nie. Jeden z najbardziej wyświechtanych motywów SF.

> Ale była za to scena furriesowej orgii na statku, gdzie prawie doszło do zbioro
            > wego gwałtu na księdzu 🙄
            >
            >
            > tfu pastorze!

No teraz to nie zachęcasz :D
            • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 01.01.26, 15:51
              Tak jak mówię z tym rozszczepieniem to tylko wersja przestawiona przez jedną bohaterkę a nie coś co zostało pokazane widzowi za pewnik.
              Konstrukcja tej sceny jest taka, że albo możemy jej uwierzyć, że to prawda, albo przyjąć że nigdy nie dowiemy się ani ułamka prawdy, ale po prostu lepiej zostawić to tak jak jest, bo dalsze drążenie będzie tylko pogłębiać ogólne szaleństwo.

Czyli reasumując nie mamy pojęcia co się stało, nie dostajemy odpowiedzi na żadne pytania.
              • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Pozostawieni (2014 - 2017); 02.01.26, 15:44

> Tak jak mówię z tym rozszczepieniem to tylko wersja przestawiona przez jedną bo
                > haterkę a nie coś co zostało pokazane widzowi za pewnik.
                > Konstrukcja tej sceny jest taka, że albo możemy jej uwierzyć, że to prawda, alb
                > o przyjąć że nigdy nie dowiemy się ani ułamka prawdy, ale po prostu lepiej zost
                > awić to tak jak jest, bo dalsze drążenie będzie tylko pogłębiać ogólne szaleńst
                > wo.

No bo proszę Pani nie pisałem tego do Pani tylko do serialu :D

> Czyli reasumując nie mamy pojęcia co się stało, nie dostajemy odpowiedzi na żad
                > ne pytania.

Szczerze? Spodziewałem się tego. Od dawna jest moda na "domyśl się" bo zauważono, że wielu widzów lubi samodzielne rozkminy. Marketing szeptany...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka