Dodaj do ulubionych

K F P P Opole 2017

17.05.17, 19:31
www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/1705336,1,na-znak-jednosci-z-ocenzurowanymi-kayah-i-nosowska-tlumacza-dlaczego-nie-wystapia-w-opolu.read
Obserwuj wątek
    • super.222 Re: K F P P Opole 2017 17.05.17, 19:42
      Od kilku dni czytam o obrażonej piosenkarce Kayah.
      Cytowane są autentyczne - podobno - słowa prezesa Kurskiego,
      że "po moim trupie" odnośnie występu tej piosenkarki w Opolu.

Wczoraj do zbuntowanej dołączyła Nosowska.

Artykuł w POLITYCE (oczko wyżej), tygodniku opiniotwórczym
      jak by nie było, uświadamia nam wagę problemu.
      Mają być trzy jubileusze, w tym ten dla Maryli Rodowicz.
      Każda z gwiazd zaprosiła - tak myślę - swoich gości do wykonania ich
      największych przebojów. Nie wyobrażam sobie koncertu Rodowicz
      w wykonaniu artystów drugorzędnych, bez gwiazd, które odmówiły
      występu. Podobno prezes Kurski i Maryla Rodowicz pogodzili się,
      piosenkarki mają zgodę TVP1 na występ w Opolu, ale teraz one nie
      chcą wystąpić. Jak to gwiazdy ... big_grin

Wątek będzie aktualizowany aż do pierwszego dnia KFPP Opole.
      • super.222 Re: K F P P Opole 2017 19.05.17, 21:43
        Maryla Rodowicz rezygnuje z udziału w Krajowym Festiwalu
        Piosenki Polskiej w Opolu.
        • super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 13:40
          "Moi drodzy, sprawy wokół 54.KFPP w Opolu przybrały fatalny obrót.
          Uważam, że muzyka i festiwale artystyczne powinny być ponad polityką.

...

Nie chcę być częścią festiwalu, który coraz mniej związany jest z muzyką,
          wobec tego rezygnuję z pojawienia się na koncercie PREMIER.
          Do zobaczenia na przyszłych koncertach - napisała Kasia Popowska.
          • super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 16:14

Andrzej Piaseczny zrezygnował z jubileuszu w Opolu.
            Artysta miał świętować 25-lecie, lecz ...
            "Nie mogę jednak pozostać głuchy, na to co się dzieje wokół
            tegorocznej edycji festiwalu i wiem, że wielu moich Przyjaciół
            oczekuje ode mnie gestu solidarności, gestu przyzwoitego
            człowieka, którym zawsze byłem i będę" - napisał artysta.
            • super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 16:16

Michał Szpak nie wystąpi w Opolu.

"Kochani. Nie zobaczymy się w tym roku na Festiwalu w Opolu.
              Do zobaczenia (być może ...) za rok."
              • super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 18:03

Grzegorz Hyży:

"Kochani! Niestety, nie zobaczymy się w tym roku na Festiwalu w Opolu,
                być może za rok w przyjemniejszych okolicznościach".
                • super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 18:06

Kasia Cerekwicka

"Ponieważ muzyka była i będzie dla mnie zawsze *ponad podziałami*, w obecnej sytuacji informuję o swojej rezygnacji z udziału w Opolskich Premierach.
                  Do zobaczenia na koncertach ..."
                  • super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 18:22

Artur Orzech zrezygnował z prowadzenia Koncertu Premier
                    (podał portal Press.pl), jako protest p-ko wyrzuceniu Arka Jakubika
                    i Dr Misio. Zespół był zakwalifikowany i nagle został odrzucony...
                    przez TVP1.
                    • super.222 Re: K F P P Opole 2017 21.05.17, 11:37

Kasia Kowalska

"W obliczu niepokojących wydarzeń towarzyszących Festiwalowi
                      w Opolu, podczas którego miałam wystąpić, informuję, że rezygnuję
                      z udziału w tym wydarzeniu. Mam nadzieję, że za rok będzie już
                      normalnie. Pozdrawiam.
                      KK
                      • super.222 Re: K F P P Opole 2017 21.05.17, 11:45

Maciej Stuhr

"Nigdy w życiu tak nie żałowałem, że nie zostałem zaproszony
                        do Opola ! Mógłbym teraz tak pięknie zrezygnować ...!"
                        • super.222 Re: K F P P Opole 2017 21.05.17, 11:48

Zespół Kombi

"Z przykrością podjęliśmy decyzję o wycofaniu się z tegorocznego
                          festiwalu. Atmosfera jaka się wytworzyła wokół tego wydarzenia
                          z muzyką ma niewiele wspólnego."
                          (lider Kombi Grzegorz Skawiński)
                          • super.222 Re: K F P P Opole 2017 21.05.17, 14:50

Szymon Wydra &Carpe Diem

"Gramy dla Was, istniejemy dla Was i mimo tego, że wielu z Was
                            proponowało, abyśmy na przekór tej sytuacji wystąpili na festiwalu,
                            chcąc pozostać w zgodzie z naszymi sumieniami, z przykrością
                            jesteśmy zmuszeni nasz tegoroczny opolski występ odwołać.

Jak śpiewał klasyk: "Jeszcze będzie przepięknie,
                            jeszcze będzie normalnie. ...My w to wierzymy!
                            • super.222 Re: K F P P Opole 2017 21.05.17, 14:52

U r s z u l a

"Kochani! Pytacie, czy w tym roku usłyszycie w Opolu Dmuchawce
                              i Konika. Otóż nie, ponieważ wycofaliśmy się z udziału w tegorocznym festiwalu.
                              Bardzo cieszy mnie atmosfera solidarności między nami."
                              • super.222 Re: K F P P Opole 2017 21.05.17, 19:19
                                https://bi.gazeta.pl/im/5b/d4/14/z21843547IH,Opole-2017.jpg
                                • super.222 Re: K F P P Opole 2017 22.05.17, 09:04

W Opolu podczas festiwali przeważnie padał deszcz.

https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ee/55/55ab90d37d094_o,size,445x270,q,71,h,b1c241.jpg

Festiwal w Opolu - rok 1974.
                                  • super.222 Re: K F P P Opole 2017 22.05.17, 18:04
                                    Oświadczenie prezydenta Opola Arkadiusza Wiśniewskiego

"Szanowni Państwo,
                                    informuję, że miasto Opole wypowiada TVP umowę dotyczącą
                                    organizacji 54.Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu.
                                    Powodem tej sytuacji jest niewywiązywanie się Telewizji z zapisów
                                    umowy."

Tylko raz w roku 1982 Festiwal się nie odbył z powodu stanu wojennego.
                                    W czerwcu 2017 roku Festiwal też się nie odbędzie i dopiero pozwy
                                    o odszkodowania uświadomią nam czyja wina. Ale musi upłynąć trochę
                                    czasu, minie szok. Ten festiwal planowany jesienią, to już nie będzie
                                    ten sam Festiwal. Jakiś erzac ... cholera
                                    • super.222 Re: Festiwal opolski w Kielcach 26.05.17, 17:21

Pod takim tytułem ukazał się artykuł w GW - niestety - jest on dostępny
                                      wyłącznie dla prenumeratorów, dlatego w telegraficznym skrócie podaję
                                      najważniejsze ustalenia:

- w środę ma być podpisana umowa z TVP;
                                      - całość nazywać się będzie "Koncert polskiej piosenki";
                                      - odbędzie się 10 czerwca od godz. 20-tej do 2-giej w nocy;
                                      - trwają gorączkowe poszukiwania wykonawców, z których wielu odmawia;
                                      - proponuje się uświetnienie koncertu piosenkami Zbigniewa Wodeckiego,
                                      chociaż - wiadomo - że artysta nie wyraził chęci uczestniczenia w Festiwalu
                                      w Opolu. Nie chciał występować w tej telewizji publicznej, choć to był jego
                                      jubileusz 50 lat na scenie.
                                      Rodzina napisała weto i wysłała do prezesa Kurskiego i ministra Glińskiego.

Od wielu lat, a nawet jeszcze dłużej, Festiwal w Opolu gościł w moim
                                      domu. Dzieci grzecznie siedziały na dywanie i słuchały polskich piosenek,
                                      poznawały cenionych i znanych artystów, a także debiutujących, dla których
                                      Opole było pierwszym krokiem do kariery.

W przeddzień Festiwalu gotowałam obiad na 2 dni, piekłam szarlotkę,
                                      mąż kupował coś ... i było święto. Święto polskiej piosenki - kurcze - dlaczego
                                      mi to odebrano? Jest to mój ostatni wpis na ten temat.
                                      A o Kielcach? Szkoda gadać ...
                                      • super.222 Re: K F P P Opole 2017 25.06.17, 11:43

Imieniny Pana Janka
                                        pod takim tytułem odbył się koncert zorganizowany wspólnymi siłami
                                        TVP i burmistrza Warszawskiej Pragi-Północ.
                                        Koncert był na cześć Pietrzaka, , któremu w Opolu nie wyszło,
                                        a w jakiś sposób zaistnieć musi.

Odbyła się transmisja w TVP, na żywo, ale gwiazd na estradzie nie
                                        widziałam. Dwa razy przełączałam się na ten koncert, lecz nie dało
                                        się ani słuchać, ani oglądać.
                                        • super.222 Re: Imieniny Pana Janka c.d. 25.06.17, 11:56
                                          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Marcin_Wolski.jpg/177px-Marcin_Wolski.jpg Prezes TVP2
                                          .
                                          .
                                          Na imieninach pana Janka prezes M.Wolski wygłosił monolog:

Widoczek Warszawy za kilka lat

Wstajesz bez kaca wcześnie rano.
                                          Pozdrawiasz żony i rodzinę, a potem idziesz na Warszawę, co w swojską
                                          zamienia się Medynę. Bazar na placach i alejach, z góry muezini nawołują,
                                          tam ścięto tysięcznego geja, tu jakąś lesbę kamienują.
                                          Na krótkiej smyczy trzymasz córkę, świadom łakomych oczu braci.
                                          Włożyła właśnie nową burkę, wie - jak się puści, głowę straci.
                                          Leniwe sobie życie ciecze, miast schabowego wcinasz kebab.
                                          pięć razy dziennie pokłon Mekce, niezbyt gorliwie, ile trzeba.
                                          Miast reklam pięknych, moc wersetów na ścianach domów się rozściela.
                                          W piątek z synami do meczetu, co jest na Placu Zbawiciela.
                                          Strażnicy wiary w strojach khaki ścigają zdrajców i dewiantów.
                                          Ale tego chciały postępaki wpuszczając pierwszych imigrantów.

(koniec)

Impreza w porze najlepszej oglądalności, na widowni była młodzież
                                          i dzieci, a także sporo emerytów, którzy pamiętają najlepsze lata
                                          działalności kabaretu *Pod Egidą*.
                                          • super.222 Re: Opole we wrześniu 12.07.17, 10:11
                                            Z trzymiesięcznym poślizgiem, ale jednak wystartuje ...

Maryla Rodowicz będzie świętować na opolskiej scenie
                                            50-lecie swojej twórczości.

15 - 17 września telewizyjna jedynka transmitować będzie
                                            to wydarzenie. Wystąpią m.in.: Doda (!), Feel, Pectus, jakaś
                                            Kasia Popowska i jakis Reed Lips.

Czy jeżeli obchodzi się 50-lecie twórczości na takiej gali,
                                            to nadal będzie można występować? Czy to już koniec ... ?
                                            • sagittarius954 Re: Opole we wrześniu 12.07.17, 10:45
                                              Ta pani nie zrezygnuje z występów nawet w 90 tym roku życia. Ja na pewno nie będę oglądał Opola.
                                              • super.222 Re: Opole we wrześniu 12.07.17, 19:58

Ja także nie będę oglądała ... wink
                                                • super.222 Re: Opole we wrześniu 29.08.17, 12:27
                                                  opole.wyborcza.pl/opole/7,35086,22290570,opole-2017-zwiazkowcy-zamiast-koncertu-pietrzaka-wybrali-pielgrzymke.html.
                                                  .
                                                  Nadmiar wrażeń?!
                                                  Związkowcy zamiast koncertu Pietrzaka wybrali pielgrzymkę
                                                  na Jasną Górę, bo jest to święto ludzi pracy, a i bilety zamiast
                                                  25.- zł na Pietrzaka kosztują jedynie 20,- zł.

PS. 'Solidarność' na imprezę w czerwcu, która się nie odbyła,
                                                  wykupiła dla swoich członków 2.500 biletów.
                                                  Teraz to pewnie wydawać będą za darmo przed koncertem
                                                  Pietrzaka.
                                                  • super.222 Re: Opole we wrześniu 02.09.17, 09:42
                                                    www.se.pl/wiadomosci/gwiazdy/maryla-rodowicz-opole-to-swieto-muzyki-a-nie-polityki_1015844.html..
                                                    .
                                                    Święto polskiej muzyki, której intencje pogrzebała pani Maryla Rodowicz,
                                                    wraz z panem Kurskim, będzie tylko dla jednej strony - niestety.
                                                    .
                                                    .
                                                    https://bi.gazeta.pl/im/e4/cf/14/z21821668IE,Jacek-Kurski-i-Maryla-Rodowicz.jpg
                                                  • super.222 Re: Opole we wrześniu 02.09.17, 09:44
                                                    www.se.pl/wiadomosci/gwiazdy/maryla-rodowicz-opole-to-swieto-muzyki-a-nie-polityki_1015844.html
                                                  • super.222 Re: Opole we wrześniu 04.09.17, 18:57
                                                    opole.wyborcza.pl/opole/7,35086,22324533,opole-2017-wiadomo-kto-wystapi-trzeciego-dnia-sprzedaz-biletow.html
                                                  • super.222 Re: Opole we wrześniu 04.09.17, 19:02

Mój komentarz do wklejonego wyżej artykułu.

Ja nie wiem dlaczego ludzie biletów nie kupują.
                                                    Tyle gwiazd ... to znaczy dużo gwiazd.
                                                    Przyznaję, że jednak trochę drogo. Jak się policzy
                                                    koszt dobrego miejsca razy dwa ... hm.

• super.222 Re: Opole we wrześniu 16.09.17, 09:38

Wczoraj wystartował niby festiwal, który tak bardzo podzielił artystów,
                                                    że benefis *królowej polskiej piosenki* (tak powiedziała Maria
                                                    Szabłowska) wypadł co najmniej średnio. Nie widziałam wszystkich
                                                    toalet jubilatki - podobno było ich kilka - ale ta pierwsza jako piana
                                                    od piwa, odebrała mi ochotę na oglądanie innych. Kiczowate stroje,
                                                    głos już nie powala co miały ukryć towarzyszące piosenkarce młode
                                                    głosy - niestety również nie najwyższych lotów.

*Entuzjazm* na widowni był sztucznie dmuchany jak te literki składające
                                                    się na imię MARYLA. Co w tym rozgardiaszu robiła pani Maria
                                                    Szabłowska, pozostanie tajemnicą.

https://bi.gazeta.pl/im/3a/58/15/z22380602V,Cleo--Maryla-Rodowicz-i-Doda-podczas-wystepu.jpg
                                                    .
                                                    .
                                                    Tego występu już nie widziałam - i dobrze - bo bym zasnąć nie mogła.
                                                    Zdjęcie pochodzi z jubileuszowego koncertu na 50-lecie.
                                                    Jubileusz ma tytuł: "Wariatka tańczy - 50 lat na scenie".

Pani Marylo! Widzę panią w czarnej sukni ze sznurem pereł
                                                    i błyszczących pantofelkach.
                                                  • super.222 Re: Opole we wrześniu 16.09.17, 18:52

Ciekawe czy będzie jakiś przebój na cały rok.
                                                    Bo przecież nie może być przebojem "Niech żyje bal"
                                                    w wykonaniu Dody. O tym dzisiaj piszą *wszyscy*.
                                                    Gdyby tak sie stało, gdyby dzisiejszego wieczoru
                                                    nie było ciekawego utworu, to cały ten wczorajszy
                                                    szum wokół 50-lecia Maryli Rodowicz może być
                                                    klęską jubilatki. *Wystawili ją? do wiatru*.
                                                  • super.222 Re: Opole we wrześniu 18.09.17, 13:14

https://d-nm.ppstatic.pl/kadr/k/r/1c/7d/59be33ca9cd94_o,size,933x0,q,70,h,400be7.jpg
                                                    .
                                                    .
                                                    Druga - po Maryli Rodowicz - gwiazda w Opolu.
                                                    Występ Jana Pietrzaka publiczność nagrodziła brawami na stojąco.

"I to by było na tyle" o Opolu. Całość niech przykryje mgła zapomnienia.

PS. Już 200 milionów złotych TVP wydała z kredytu otrzymanego z budżetu
                                                    kilka tygodni temu. Ja wiem, że najszybciej rozchodzą się pieniądze pożyczone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka