super.222 17.05.17, 19:31 www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/1705336,1,na-znak-jednosci-z-ocenzurowanymi-kayah-i-nosowska-tlumacza-dlaczego-nie-wystapia-w-opolu.read Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.222 Re: K F P P Opole 2017 17.05.17, 19:42 Od kilku dni czytam o obrażonej piosenkarce Kayah. Cytowane są autentyczne - podobno - słowa prezesa Kurskiego, że "po moim trupie" odnośnie występu tej piosenkarki w Opolu. Wczoraj do zbuntowanej dołączyła Nosowska. Artykuł w POLITYCE (oczko wyżej), tygodniku opiniotwórczym jak by nie było, uświadamia nam wagę problemu. Mają być trzy jubileusze, w tym ten dla Maryli Rodowicz. Każda z gwiazd zaprosiła - tak myślę - swoich gości do wykonania ich największych przebojów. Nie wyobrażam sobie koncertu Rodowicz w wykonaniu artystów drugorzędnych, bez gwiazd, które odmówiły występu. Podobno prezes Kurski i Maryla Rodowicz pogodzili się, piosenkarki mają zgodę TVP1 na występ w Opolu, ale teraz one nie chcą wystąpić. Jak to gwiazdy ... Wątek będzie aktualizowany aż do pierwszego dnia KFPP Opole. Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 19.05.17, 21:43 Maryla Rodowicz rezygnuje z udziału w Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu. Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 13:40 "Moi drodzy, sprawy wokół 54.KFPP w Opolu przybrały fatalny obrót. Uważam, że muzyka i festiwale artystyczne powinny być ponad polityką. ... Nie chcę być częścią festiwalu, który coraz mniej związany jest z muzyką, wobec tego rezygnuję z pojawienia się na koncercie PREMIER. Do zobaczenia na przyszłych koncertach - napisała Kasia Popowska. Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 16:14 Andrzej Piaseczny zrezygnował z jubileuszu w Opolu. Artysta miał świętować 25-lecie, lecz ... "Nie mogę jednak pozostać głuchy, na to co się dzieje wokół tegorocznej edycji festiwalu i wiem, że wielu moich Przyjaciół oczekuje ode mnie gestu solidarności, gestu przyzwoitego człowieka, którym zawsze byłem i będę" - napisał artysta. Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 16:16 Michał Szpak nie wystąpi w Opolu. "Kochani. Nie zobaczymy się w tym roku na Festiwalu w Opolu. Do zobaczenia (być może ...) za rok." Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 18:03 Grzegorz Hyży: "Kochani! Niestety, nie zobaczymy się w tym roku na Festiwalu w Opolu, być może za rok w przyjemniejszych okolicznościach". Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 18:06 Kasia Cerekwicka "Ponieważ muzyka była i będzie dla mnie zawsze *ponad podziałami*, w obecnej sytuacji informuję o swojej rezygnacji z udziału w Opolskich Premierach. Do zobaczenia na koncertach ..." Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 20.05.17, 18:22 Artur Orzech zrezygnował z prowadzenia Koncertu Premier (podał portal Press.pl), jako protest p-ko wyrzuceniu Arka Jakubika i Dr Misio. Zespół był zakwalifikowany i nagle został odrzucony... przez TVP1. Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 21.05.17, 11:37 Kasia Kowalska "W obliczu niepokojących wydarzeń towarzyszących Festiwalowi w Opolu, podczas którego miałam wystąpić, informuję, że rezygnuję z udziału w tym wydarzeniu. Mam nadzieję, że za rok będzie już normalnie. Pozdrawiam. KK Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 21.05.17, 11:45 Maciej Stuhr "Nigdy w życiu tak nie żałowałem, że nie zostałem zaproszony do Opola ! Mógłbym teraz tak pięknie zrezygnować ...!" Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 21.05.17, 11:48 Zespół Kombi "Z przykrością podjęliśmy decyzję o wycofaniu się z tegorocznego festiwalu. Atmosfera jaka się wytworzyła wokół tego wydarzenia z muzyką ma niewiele wspólnego." (lider Kombi Grzegorz Skawiński) Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 21.05.17, 14:50 Szymon Wydra &Carpe Diem "Gramy dla Was, istniejemy dla Was i mimo tego, że wielu z Was proponowało, abyśmy na przekór tej sytuacji wystąpili na festiwalu, chcąc pozostać w zgodzie z naszymi sumieniami, z przykrością jesteśmy zmuszeni nasz tegoroczny opolski występ odwołać. Jak śpiewał klasyk: "Jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie. ...My w to wierzymy! Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 21.05.17, 14:52 U r s z u l a "Kochani! Pytacie, czy w tym roku usłyszycie w Opolu Dmuchawce i Konika. Otóż nie, ponieważ wycofaliśmy się z udziału w tegorocznym festiwalu. Bardzo cieszy mnie atmosfera solidarności między nami." Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 22.05.17, 09:04 W Opolu podczas festiwali przeważnie padał deszcz. Festiwal w Opolu - rok 1974. Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 22.05.17, 18:04 Oświadczenie prezydenta Opola Arkadiusza Wiśniewskiego "Szanowni Państwo, informuję, że miasto Opole wypowiada TVP umowę dotyczącą organizacji 54.Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu. Powodem tej sytuacji jest niewywiązywanie się Telewizji z zapisów umowy." Tylko raz w roku 1982 Festiwal się nie odbył z powodu stanu wojennego. W czerwcu 2017 roku Festiwal też się nie odbędzie i dopiero pozwy o odszkodowania uświadomią nam czyja wina. Ale musi upłynąć trochę czasu, minie szok. Ten festiwal planowany jesienią, to już nie będzie ten sam Festiwal. Jakiś erzac ... cholera Odpowiedz Link
super.222 Re: Festiwal opolski w Kielcach 26.05.17, 17:21 Pod takim tytułem ukazał się artykuł w GW - niestety - jest on dostępny wyłącznie dla prenumeratorów, dlatego w telegraficznym skrócie podaję najważniejsze ustalenia: - w środę ma być podpisana umowa z TVP; - całość nazywać się będzie "Koncert polskiej piosenki"; - odbędzie się 10 czerwca od godz. 20-tej do 2-giej w nocy; - trwają gorączkowe poszukiwania wykonawców, z których wielu odmawia; - proponuje się uświetnienie koncertu piosenkami Zbigniewa Wodeckiego, chociaż - wiadomo - że artysta nie wyraził chęci uczestniczenia w Festiwalu w Opolu. Nie chciał występować w tej telewizji publicznej, choć to był jego jubileusz 50 lat na scenie. Rodzina napisała weto i wysłała do prezesa Kurskiego i ministra Glińskiego. ************* Od wielu lat, a nawet jeszcze dłużej, Festiwal w Opolu gościł w moim domu. Dzieci grzecznie siedziały na dywanie i słuchały polskich piosenek, poznawały cenionych i znanych artystów, a także debiutujących, dla których Opole było pierwszym krokiem do kariery. W przeddzień Festiwalu gotowałam obiad na 2 dni, piekłam szarlotkę, mąż kupował coś ... i było święto. Święto polskiej piosenki - kurcze - dlaczego mi to odebrano? Jest to mój ostatni wpis na ten temat. A o Kielcach? Szkoda gadać ... Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 29.05.17, 08:33 Gliński o odwołanym festiwalu w Opolu - czemu Pan się drze?. . . Podsumowanie sporu prezydenta Opola i Kurskiego z TVP. Odpowiedz Link
super.222 Re: K F P P Opole 2017 25.06.17, 11:43 Imieniny Pana Janka pod takim tytułem odbył się koncert zorganizowany wspólnymi siłami TVP i burmistrza Warszawskiej Pragi-Północ. Koncert był na cześć Pietrzaka, , któremu w Opolu nie wyszło, a w jakiś sposób zaistnieć musi. Odbyła się transmisja w TVP, na żywo, ale gwiazd na estradzie nie widziałam. Dwa razy przełączałam się na ten koncert, lecz nie dało się ani słuchać, ani oglądać. Odpowiedz Link
super.222 Re: Imieniny Pana Janka c.d. 25.06.17, 11:56 Prezes TVP2 . . Na imieninach pana Janka prezes M.Wolski wygłosił monolog: Widoczek Warszawy za kilka lat Wstajesz bez kaca wcześnie rano. Pozdrawiasz żony i rodzinę, a potem idziesz na Warszawę, co w swojską zamienia się Medynę. Bazar na placach i alejach, z góry muezini nawołują, tam ścięto tysięcznego geja, tu jakąś lesbę kamienują. Na krótkiej smyczy trzymasz córkę, świadom łakomych oczu braci. Włożyła właśnie nową burkę, wie - jak się puści, głowę straci. Leniwe sobie życie ciecze, miast schabowego wcinasz kebab. pięć razy dziennie pokłon Mekce, niezbyt gorliwie, ile trzeba. Miast reklam pięknych, moc wersetów na ścianach domów się rozściela. W piątek z synami do meczetu, co jest na Placu Zbawiciela. Strażnicy wiary w strojach khaki ścigają zdrajców i dewiantów. Ale tego chciały postępaki wpuszczając pierwszych imigrantów. (koniec) Impreza w porze najlepszej oglądalności, na widowni była młodzież i dzieci, a także sporo emerytów, którzy pamiętają najlepsze lata działalności kabaretu *Pod Egidą*. Odpowiedz Link
super.222 Re: Opole we wrześniu 12.07.17, 10:11 Z trzymiesięcznym poślizgiem, ale jednak wystartuje ... Maryla Rodowicz będzie świętować na opolskiej scenie 50-lecie swojej twórczości. 15 - 17 września telewizyjna jedynka transmitować będzie to wydarzenie. Wystąpią m.in.: Doda (!), Feel, Pectus, jakaś Kasia Popowska i jakis Reed Lips. Czy jeżeli obchodzi się 50-lecie twórczości na takiej gali, to nadal będzie można występować? Czy to już koniec ... ? Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Opole we wrześniu 12.07.17, 10:45 Ta pani nie zrezygnuje z występów nawet w 90 tym roku życia. Ja na pewno nie będę oglądał Opola. Odpowiedz Link
super.222 Re: Opole we wrześniu 29.08.17, 12:27 opole.wyborcza.pl/opole/7,35086,22290570,opole-2017-zwiazkowcy-zamiast-koncertu-pietrzaka-wybrali-pielgrzymke.html. . Nadmiar wrażeń?! Związkowcy zamiast koncertu Pietrzaka wybrali pielgrzymkę na Jasną Górę, bo jest to święto ludzi pracy, a i bilety zamiast 25.- zł na Pietrzaka kosztują jedynie 20,- zł. PS. 'Solidarność' na imprezę w czerwcu, która się nie odbyła, wykupiła dla swoich członków 2.500 biletów. Teraz to pewnie wydawać będą za darmo przed koncertem Pietrzaka. Odpowiedz Link
super.222 Re: Opole we wrześniu 02.09.17, 09:42 www.se.pl/wiadomosci/gwiazdy/maryla-rodowicz-opole-to-swieto-muzyki-a-nie-polityki_1015844.html.. . Święto polskiej muzyki, której intencje pogrzebała pani Maryla Rodowicz, wraz z panem Kurskim, będzie tylko dla jednej strony - niestety. . . Odpowiedz Link
super.222 Re: Opole we wrześniu 02.09.17, 09:44 www.se.pl/wiadomosci/gwiazdy/maryla-rodowicz-opole-to-swieto-muzyki-a-nie-polityki_1015844.html Odpowiedz Link
super.222 Re: Opole we wrześniu 04.09.17, 18:57 opole.wyborcza.pl/opole/7,35086,22324533,opole-2017-wiadomo-kto-wystapi-trzeciego-dnia-sprzedaz-biletow.html Odpowiedz Link
super.222 Re: Opole we wrześniu 04.09.17, 19:02 Mój komentarz do wklejonego wyżej artykułu. Ja nie wiem dlaczego ludzie biletów nie kupują. Tyle gwiazd ... to znaczy dużo gwiazd. Przyznaję, że jednak trochę drogo. Jak się policzy koszt dobrego miejsca razy dwa ... hm. Odpowiedz Link
super.222 Re: Opole we wrześniu 07.09.17, 20:28 █▬█ █ ▀█▀ Opole 2012 - Maciej Stuhr - „Rozmowa telefoniczna" . . W tym roku, we wrześniu, tego artysty nie zobaczymy, o nie ..... Odpowiedz Link
super.222 Re: Opole we wrześniu 16.09.17, 09:38 Wczoraj wystartował niby festiwal, który tak bardzo podzielił artystów, że benefis *królowej polskiej piosenki* (tak powiedziała Maria Szabłowska) wypadł co najmniej średnio. Nie widziałam wszystkich toalet jubilatki - podobno było ich kilka - ale ta pierwsza jako piana od piwa, odebrała mi ochotę na oglądanie innych. Kiczowate stroje, głos już nie powala co miały ukryć towarzyszące piosenkarce młode głosy - niestety również nie najwyższych lotów. *Entuzjazm* na widowni był sztucznie dmuchany jak te literki składające się na imię MARYLA. Co w tym rozgardiaszu robiła pani Maria Szabłowska, pozostanie tajemnicą. . . Tego występu już nie widziałam - i dobrze - bo bym zasnąć nie mogła. Zdjęcie pochodzi z jubileuszowego koncertu na 50-lecie. Jubileusz ma tytuł: "Wariatka tańczy - 50 lat na scenie". Pani Marylo! Widzę panią w czarnej sukni ze sznurem pereł i błyszczących pantofelkach. Odpowiedz Link
super.222 Re: Opole we wrześniu 16.09.17, 18:52 Ciekawe czy będzie jakiś przebój na cały rok. Bo przecież nie może być przebojem "Niech żyje bal" w wykonaniu Dody. O tym dzisiaj piszą *wszyscy*. Gdyby tak sie stało, gdyby dzisiejszego wieczoru nie było ciekawego utworu, to cały ten wczorajszy szum wokół 50-lecia Maryli Rodowicz może być klęską jubilatki. *Wystawili ją? do wiatru*. Odpowiedz Link
super.222 Re: Opole we wrześniu 18.09.17, 13:14 . . Druga - po Maryli Rodowicz - gwiazda w Opolu. Występ Jana Pietrzaka publiczność nagrodziła brawami na stojąco. "I to by było na tyle" o Opolu. Całość niech przykryje mgła zapomnienia. PS. Już 200 milionów złotych TVP wydała z kredytu otrzymanego z budżetu kilka tygodni temu. Ja wiem, że najszybciej rozchodzą się pieniądze pożyczone. Odpowiedz Link