Dodaj do ulubionych

U2 i X muza

07.04.05, 07:39
chodzi mi o filmy gdzie wykorzystano muzykę U2, ale w trochę ukryty sposób,
choć przykłady bardziej oczywiste również mile widziane,
wczoraj oglądałem w sporych fragmentach (niestety) "bez lęku", kiedyś już
widziałem ten film i teraz z braku czasu jedynie we fragmentach, ale
widziałem mój ulubiony fragment, bohater próbuje udowodnić/przekonać
bohaterkę, że była w błędzie i przeprowadza niesamowity eksperyment, który
mógł się skończyć zejściem z tego świata, czyli wsiadają w samochód i grzeją
ile się da, aby uderzyć w mur i właśnie w tym momencie jazdy samochodem od
prędkości min do max i uderzenia rozkręca się wstęp do "where the sreets have
no name" i tylko jest ten wstęp, bez śpiewu Bono, a jak to tam gra w tym
filmie, rewelka
Obserwuj wątek
    • ihopeyouwilllikeme Re: U2 i X muza 07.04.05, 10:34
      Na soundtracku " Miasto Aniołów " jest piosenka U2 " If God Will Send His
      Angels ", ale w filmie utwór pojawia się przez chwilkę, i tylko jako główny
      motyw grany przez The Edge'a, podczas gdy bohaterowie siedzą w barze. Nie
      ukrywam, że był to jeden z nielicznych momentów, które mi się podobały.
      • tago_mago Re: U2 i X muza 07.04.05, 14:50
        Batman Forever i "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me" (nie widziałem filmu,
        ale na soundtracku jest) --> patrz teledysk smile.
        ---
        this could be the day
        • ihopeyouwilllikeme Re: U2 i X muza 07.04.05, 16:46
          > Batman Forever i "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me" (nie widziałem filmu,
          > ale na soundtracku jest) --> patrz teledysk smile.

Ale w filmie de facto nie ma ( pojawia się dopiero na napisach końcowych )
          • tago_mago Re: U2 i X muza 07.04.05, 16:48
            za to w teledysku są fragmenty filmu wink
            ---
            this could be the day
            • eirinn Re: U2 i X muza 09.04.05, 11:39
              W filmie "With Or Without You" główna bohaterka podśpiewuje sobie właśnie WOWY
              jadąc samochodem.
              Jest taki piękny film "Veronica Guerin", który jest u nas w wypożyczalniach, w
              jednej ze scen bohaterka tańczy z mężem do "Everlasting Love".
              W "About a Boy" ("Był sobie chłopiec") Hugh Grant otwiera drzwi i słyszymy, że
              w tle leci "ZOO Station".
              • ihopeyouwilllikeme Re: U2 i X muza 09.04.05, 11:46
                > W filmie "With Or Without You" główna bohaterka podśpiewuje sobie właśnie
                WOWY
                > jadąc samochodem.

Pierwsze słyszę o takim filmie, co to ????

Natomiast był taki film sensacyjny, polski tytuł to bodajże " Eksplozja ", taka
                tania, głupia i banalna rozrywa, bodaj John Travolta tam grał ( głowy nie
                dam ), ale był tam fajny motyw. Mianowicie ten piroman wychodzi ( po dłuuuuugim
                pobycie ) z więzienia, idzie na jakiś targ na zakupy, i chce kupić jakąś
                muzykę. Pani oferuje mu " Joshua Tree ", gość się pyta " co to jest ? ", a
                sprzedawczyni odpowiada: " nie zna pan U2 ? Przecież wszyscy znają U2 ! ". No i
                później jest scena, jak koleś w piwnicy składa bombę ( chce dokonać zamachu )
                podśpiewując sobie " With Or Without You " big_grinbig_grinbig_grin:
                • peternurek1 Re: U2 i X muza 09.04.05, 13:57
                  > W filmie "With Or Without You" główna bohaterka podśpiewuje sobie właśnie
                  > WOWY jadąc samochodem.

Pamiętam że widziałem ten film i zapamiętałem z niego tylko tą scene smile

Tymczasem nikt jeszcze nie wspomniał obowiązkowego filmu Entropia w którym zespół występuje i odgrywa bardzo ważną rolę.
                  Jest to film Phila Joanou, reżysera wielu teledysków U2 i ich współpracownika
                  podczas tras koncertowych. Opowiada po części swoją własną historie, kiedy po
                  jednym z koncertów poznał jakąś dziewczynę i dzień później (albo i tej samej
                  nocy) lecieli już do Las Vegas w wiadomym celu smile
                  (w Waszyngtonie podczas trasy ZooTv Outside Broadcast na początku WOWY Bono
                  krzyczy "let's get married ! let's go to Vegas !" - już wiemy dlaczego)

W trakcie filmu zespół przewija się wielokrotnie, jeśli chodzi o muzykę to na
                  pewno są sceny z Johannesburga z ostatniego koncertu PopMartu gdzie Phil Joanou
                  filmował samego siebie filmującego koncert U2 (Peter "Willie" Williams - koleś
                  od oświetlenia tras U2 - powiedział w ten sposób w Propagandzie, o ile dobrze
                  zapamiętałem).
                  Muzyka U2 przewija się tam więcej razy. Niestety film oglądałem tylko raz, dość
                  dawno, stąd nie pamiętam wielu rzeczy, ale zdecydowanie go polecam. Sam na
                  niego poluje, jakiś czas temu był w telewizji ale o takiej porze że szkoda
                  mówić :]
                  • eirinn Re: U2 i X muza 09.04.05, 17:43
                    Był parę razy w TV, raz nawet o przytomnej porze, ogladaliśmy go z JJ'em.
                    Najlepsza jest scena, kiedy jeden z głównych bohaterów wyraża się o Bono "Ten
                    irlandzki kurdupel" wink Sam Bono zresztą parę razy prowadzi rozmowy z bohaterem,
                    co do których nie ma on pewności, czy mu się nie przyśniły.
                    "With Or Without You" pojawia się w tv pod tytułem "Z tobą lub bez ciebie" i
                    opowiada o irlandzkim małżeństwie z Belfastu (Dervla Kirwan i Christopher
                    Eccleston), które nie może się doczekać dziecka. Nagle w ich domu pojawia się
                    Francuz, z którym ona kiedyś korespondowała. itp. itd.
                    • tago_mago Re: U2 i X muza 09.04.05, 18:51
                      "Cztery Wesela i Pogrzeb" - nie pamiętam dokładnie tej sceny, ale Hugh Grant
                      (znowu on!) pyta się jakiejś panienki czy zna U2; ona na to - "czy to rodzaj
                      łodzi podwodnej?" wink
                      ---
                      this could be the day
                      • better.than.the.real.thing Re: U2 i X muza 09.04.05, 19:37
                        A ja ostatnio oglądałam program o Swiatowych Dniach Młodziezy i jako podklad
                        muzyczny wykorzystano ATYCLB wink
                        Niestety nie pamietam tytulu filmu, trafilam na niego przypadkowo sad
                        • doolitle Re: U2 i X muza 09.04.05, 21:32
                          Bez lęku to super film. ta scena w której leciało przez moment "where the
                          streeets..." też b. fajna.

U2 zawsze byli współpracowali z niemieckim reżyserem Wimem Wendersem. Wiadomo,
                          milion dollar hotel (z resztą ten filmem moim zdaniem, jest totalnie do
                          niczego...), oprócz tego film "tak daleko, tak blisko", którego nie widziałem
                          ale domyslam się ze "stay (faraway so close)" pojawia sie w tym filmie. jest to
                          z resztą sequel absolutnie zajebistego filmu pt. Niebo nad Berlinem. A wracajac
                          do Wendersa to nakręcił on jeszcze film pod jakze znajomym tytułem "Aż na koniec
                          świata" (bis ans ende der welt), w którym pojawia się w pewnym momencie
                          piosenka, że tak powiem, tytułowa smile

Ostatnio wszedł do kin irlandzki film Intermission - w czołówce (albo zaraz
                          potem, nie pamiętam) pojawia się Out of control. Chociaż nie, w czołówce jest
                          chyba I fought the law Clasha. Out of control jest później. A film jest spoko,
                          gdzies pomiędzy czeskimi Samotnymi a Snatchem.

W filmie Bandyci z Brucem Willisem leci w któejś scenie Beautiful day. Ale tego
                          tytułu tego filmu też na stówę nie jestem pewien. Na pewno gra Bruce i Cate Blanchet

W filmie "W imię ojca", Bono śpiewa w czołówce piosenkę tytułową

Bloody Sunday, to raczej oczywiste co tam sie pojawia smile

Na razie to tyle sobie przypominam ale jestem pewien że tych śladów U2 jest dużo
                          wiecej

Pozdrawiam i idę sie napić w końcu
    • achtungcarol Re: U2 i X muza 09.04.05, 23:15
      O ile się nie mylę chyba jeszcze nie było "Uciekającej panny młodej" i piosenki
      I stil haven't found, ponadto w Vanilla Sky było Wild Honey... Co tam
      jeszcze... Aha! Przecież fragment Pride był wykorzystany w Moulin Rouge..
      Ponadto Bono śpiewał Children of the revolution (chyba w jakimś duecie - nie
      wiem czy nie z Ozzym Osbournem), także w tymże musicalu. Nie można zapomnieć o
      Mission Impossible i legendarnym już motywie muzycznym smile. OO i oczywiście
      Gangi Nowego Jorku z The hands that built America... To wszystko co ja
      kojarzę...

BTW oglądałam Entropię dosyć dawno... Ale pamiętam, że film mi się kompletnie
      nie podobał. Fabuła jest ogólnie mało ciekawa i gdyby nie U2 przestałabym go
      oglądać po 10 minutach...

A "With or without you" leciało jakoś całkiem niedawno na TVP 2, ale, że też
      film mi raczej nie przypadł do gustu, a leciał dosyć późno, to przeznaczyłam
      ten czas na sen...
      • achtungcarol Re: U2 i X muza 09.04.05, 23:21
        Aj pamięc to jednak ulotna jest, przypomniało mi się jeszcze "Złoto pustyni" i
        In God's Country" smile
        • eirinn Re: U2 i X muza 10.04.05, 16:56
          No, kochani, a "Million Dollar Hotel"?????? Bono współautorem scenariusza, no i
          oczywiście główna zagadka: w której scenie sam się pojawia?
          Kiedyś ogladałam jakiś film na Hallmarku, tytułu zupełnie nie pamiętam, o
          panience która uciekła z domu i wpadła w łapy jakiegoś naciągacza - przestępcy.
          Jest tam taka scena, w której mówi do niej "Don't let the bastards grind you
          down" smile
          • achtungcarol Re: U2 i X muza 10.04.05, 17:00
            Już była mała wzmianka o MDH smile
          • ihopeyouwilllikeme Re: U2 i X muza 10.04.05, 17:36
            no i
            >
            > oczywiście główna zagadka: w której scenie sam się pojawia?

W tej, w której Tom Tom robi za kelnera w hotelowej świetlicy.
            • eirinn Re: U2 i X muza 10.04.05, 17:38
              No przecież ja wiem, że wy wiecie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka