omgojp 29.06.25, 07:59 Trzeba być drapieżnikiem, żeby rozumieć tę rozkosz. Tego się nie da przetłumaczyć (Tak, barbarzyńsko pocięłam wiersz, tu masz tylko moje ulubione zwrotki zapodane.) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kulawekolano Re: Radość zabijania 29.06.25, 09:41 omgojp napisał(a): > Trzeba być drapieżnikiem, żeby rozumieć tę rozkosz. Tego się nie da przetłumacz > yć (Tak, barbarzyńsko pocięłam wiersz, tu masz tylko moje ulubione zwrotki z > apodane.) Skąd poeta wie co czuje zwierzę? Odpowiedz Link
omgojp Re: Radość zabijania 29.06.25, 09:43 Czlowiek tez zwierze. Zreszta, u Lesmiana zwierzeta, stwory, potwory, ludzienki- wszystko jeden pies, tak samo pokrecone wszystkie one. Odpowiedz Link
wybitniemondry Re: Radość zabijania 29.06.25, 09:46 omgojp napisał(a): > Czlowiek tez zwierze. Ale myślące. Czasami głupio ale jednak. I trzeba w końcu zabić to kulawe kolano. Przez pomyłkę zalogowałem się źle i napisałem z jego konta post. Odpowiedz Link
omgojp Re: Radość zabijania 29.06.25, 09:53 Mi tu kolanem nie zawracaj glowy. (Zeby nie powiedziec: nie truj dupy) U Lesmiana pantera sie "sloncu przeciwzloci", u Baczynskiego "czarny piesek gryzie swiatlo". To sa zarowno czysto zmyslowe wizje walki kontrastowych kolorow, jak i byc moze, jakas glebsza metafora odwiecznej walki mroku i swiatla. I tu by mi sie Kambria przydala w tym watku, ale coz... dany nam czas forumowy chyba przeminal W kazdym razie, ta pani na zawsze w moim serduszku ;* Odpowiedz Link
wybitniemondry Re: Radość zabijania 29.06.25, 10:00 omgojp napisał(a): > U Lesmiana pantera sie "sloncu przeciwzloci", u Baczynskiego "czarny piesek gr > yzie swiatlo". To sa zarowno czysto zmyslowe wizje walki kontrastowych kolorow, > jak i byc moze, jakas glebsza metafora odwiecznej walki mroku i swiatla. I tu > by mi sie Kambria przydala w tym watku, ale coz... dany nam czas forumowy chyba > przeminal > W kazdym razie, ta pani na zawsze w moim serduszku ;* Ale mądrze piszesz. Jak wypracowanie w ostatniej klasie liceum A ja sobie muzyczkę puszczę. Tadeusz Nalepa - Muszę dziś ciebie zabić [;5]; Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Radość zabijania 29.06.25, 10:13 Dziewczynko moja, na jakie manowce Bóg cię poprowadził? 😄😄🫣 Raczej nie będę pisać. w każdym razie na razie nie. Ale jak kontrasty, to koniecznie ten pies. Franciszka Goi 🙂 Odpowiedz Link
omgojp Re: Radość zabijania 29.06.25, 11:01 Czesc Piekna ❤️ Wszystkiego dobrego, zawsze! Odpowiedz Link
wybitniemondry Re: Radość zabijania 29.06.25, 10:35 cambria1.2 napisała: > Raczej nie będę pisać. w każdym razie na razie nie. Pisz, bo ja już nie daję rady. Fornicia przewyższa mnie intelektualnie i to mnie wkońcu zabije. Odpowiedz Link