magdak.pl
23.10.10, 12:43
witam !mam prosbe o pomoc w sprawie spadku.Zaczne od poczatku wiec,moi rodzice maja dom jako wspolnote malzenska,kiedy zmarla mama okolo 3 lata tamu,nie pozostawiajac zadnego testamentu ani pisma potwierdzajacego ze po jej smieci caloscia moze dysponowac moj ojciec.Prawnie wiec jej polowa przypada na kazdego z naszej piatki bo mam jeszcze czworo rodzenstwa.Stad teraz moje pytanie ,ojciec chce przepisac na mnie i moja siostre dom ,ale chcialby caly a nie tylko swoja czesc ,wiec zlozyl do sadu pismo z prosbo o to zeby mogl dysponowac calym domem ,sad zatwierdzil ze moglby gdyby sie reszta rodzenstwa zrzekla,i tak tez chca uczynic,mam wiec pytanie jak to zrobic prawnie i szybko poniewaz wszyscy jestesmy za granica i nie mamy mozliwosci stawiania sie w polsce na sprawach itd,jakie dokumenty powinnismy dostarczyc aby ulatwic ojcu dziedziczenie calego domu?czy mozemy dac jemu pelnomocnictwo ?i jak ten dokument powinien wygladac co zawierac?oraz jak to najsprawniej poprowadzic dalej,czy sprawa musi byc w sadzie czy moze ja poprowadzic notariusz?dziekuje i prosze o jakies wskazowki .