Dodaj do ulubionych

Stare filmy

21.08.25, 18:33
Na początek film podobno kiedyś kontrowersyjny- "Dziwolągi": www.filmweb.pl/film/Dziwol%C4%85gi-1932-34876
Prosta, dosadna opowieść o naturze ludzkiej. Może jak na dzisiejsze standardy: zbyt prosta i zbyt dosadna wink Ale mnie się ten film bardzo spodobał, zwłaszcza groteskowa końcówka. Określiłabym go jako anachroniczne w formie, lecz ponadczasowe w treści kiczydło o nieodpartym uroku. No i końcówka daje widzowi dużo radości- polecam.
Obserwuj wątek
    • wybitniemondry Re: Stare filmy 21.08.25, 19:55
      Tego filmu nie widziałem ale przypomniał mi się "Człowiek słoń".
      Film czarnobiały, trochę teatralny ale da się oglądać.
      Tylko zakończenie nie takie. Główny bohater po odzyskaniu godności i człowieczeństwa postanawia umrzeć z własnej woli. Niby człowiek ma wolną wolę i może postępować jak chce, no ale jednak...
      • gyatt Re: Stare filmy 21.08.25, 20:15
        Czlowiek slon- dla mnie to jest arcydzielo. Nie wiem czemu, ale bardzo mocno mnie trzepnal. On popelnia samobojstwo chyba po tym, jak znow odarto go z godnosci? Czy zle pamietam? Chyba ze dwadziescia lat temu ogladalam, jak nie wiecej...
        • wybitniemondry Re: Stare filmy 21.08.25, 20:26
          gyatt napisał(a):
          > Czlowiek slon- dla mnie to jest arcydzielo. Nie wiem czemu, ale bardzo mocno mn
          > ie trzepnal. On popelnia samobojstwo chyba po tym, jak znow odarto go z godnosc
          > i? Czy zle pamietam? Chyba ze dwadziescia lat temu ogladalam, jak nie wiecej...

Też nie pamiętam powodu.
          Poszukałbym na youtube czy gdzieś ale nie chcę wracać do tego filmu. Przygnębiający w sumie jest.
          • gyatt Re: Stare filmy 21.08.25, 20:30
            Ano jest. Za duzo tam niezawinionego cierpienia. Ciezko sie to znosi, nawet tylko w filmach.
    • gyatt Re: Stare filmy 22.08.25, 08:26
      Stary film na dziś: "Śniadanie u Tiffany'ego". To jest dosc debilna parodia pierwowzoru literackiego. ALE: kreacja Audrey Hepburn jest tak urocza, że aż kultowa wink Ta kobieta miala naprawde niezwykla, jak gdyby elfia urode, ale tez emanowala trudnym do zdefiniowania wdziekiem. Osobiscie uwazam, ze to sie bralo z jej wnetrza, byla dobrym, delikatnym i zarazem silnym, doswiadczonym przez zycie czlowiekiem.
    • cambria1.2 Re: Stare filmy 22.08.25, 13:02
      Tu dla zmyłki wpiszę wink
      Coś fajnego!!
      weekend.gazeta.pl/weekend/7,177343,32168775,dyskutowano-o-jego-abstynencji-seksualnej-ktora-zachowywal.html#do_w=480&do_v=1462&do_st=RS&do_sid=2422&do_a=2422&s=WeekendSMT&do_upid=1462_ti&do_utid=32168775&do_uvid=1754912318130
      • gyatt Re: Stare filmy 22.08.25, 14:45
        Przeczytane smile ;* Co za kobieta! W ogole, ukochane artystow to jest ciekawy temat...
    • gyatt Re: Stare filmy 23.08.25, 20:15
      Stary film na dzis. Skoro juz Formana wywolalam do tablicy: www.filmweb.pl/film/Pali+si%C4%99%2C+moja+panno-1967-8495
      Jedna scena mnie rozwalila. To znaczy: w serce udziabila i zmusila do refleksji.
      Zgadniesz ktora? wink
      (Do Baby Jane dojdziemy, cierpliwosci... to jeszcze nie czas)
    • gyatt Re: Stare filmy 29.08.25, 17:33
      Stary film na dzis: www.facebook.com/100063554643406/posts/1347605804034562/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
      "Dziewczyny do wziecia"- film o beznadziei zycia? A moze przesadzam? W kazdym razie, swietny jest. Taki gorzko-cyniczny. A ja nigdy nie jadlam kremu sultanskiego sad
      • wybitniemondry Re: Stare filmy 29.08.25, 18:13
        gyatt napisał(a):
        > "Dziewczyny do wziecia"- film o beznadziei zycia? A moze przesadzam?

Przesadzasz.
        Dziewczyny przyjechały do miasta w poszukiwaniu nie wiadomo czego. Przygód, mężów?
        Spotkały mężczyzn szukających nie wiadomo czego.
        Niby beznadzieja ale to film bardziej
        komediowy niż tragiczny.
        • gyatt Re: Stare filmy 29.08.25, 18:19
          Czego one szukaly, faktycznie nie takie proste. Niby- bogatych facetow. Ale moze jednak: przygody, posmakowania lepszego zycia... milosci? Oni szukali seksu i przynajmniej jeden go znalazl, chociaz tyle.
    • gyatt Re: Stare filmy 10.09.25, 08:54
      Stary film na dziś: "Rozwodów nie będzie" www.filmweb.pl/film/Rozwod%C3%B3w+nie+b%C4%99dzie-1963-9259
      Komedia. Trzy niepowiązane ze sobą historie, powiedzmy, że miłosne.
      Mnie się tak naprawdę podobał tylko trzeci epizod. Ale za to jak podobał! Magdalena Zawadzka jest tam po prostu cudowna.
      • gyatt Re: Stare filmy 10.09.25, 09:02
        www.facebook.com/share/v/17Nyhet8vm/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka