27.07.26, 09:42
Przegląd od AI
Złamanie przezkrętarzowe kości udowej to poważny uraz bliższego końca kości udowej między krętarzem większym a mniejszym, który dotyka głównie osób starszych z osteoporozą i wymaga szybkiego leczenia operacyjnego oraz rehabilitacji.ObjawySilny ból w biodrze uniemożliwiający ruch i stanienie na nodze.Widoczny obrzęk, zasinienie oraz skrócenie lub zewnętrzna rotacja (skręcenie) kończyny.LeczenieOperacja: Standardem jest pilny zabieg chirurgiczny polegający na zespoleniu odłamków za pomocą gwoździa śródszpikowego (np. gwoździa Gamma) lub specjalnej płytki śrubowej.Leczenie zachowawcze: Stosowane niezwykle rzadko, głównie u pacjentów w stanie ogólnym uniemożliwiającym znieczulenie i operację.Rehabilitacja i powrót do zdrowiaWczesne uruchamianie pacjenta (nawet w kolejnych dobach po zabiegu) w celu uniknięcia odleżyn i zakrzepicy.Stopniowe obciążanie nogi i ćwiczenia izometryczne zalecone przez fizjoterapeutę.Pełny powrót do sprawności zajmuje zazwyczaj od kilku miesięcy do roku.
Obserwuj wątek
    • eurytka Re: Złamanie 04.08.26, 12:29
      Wizyta kontrolna dziś była, wszystko w porządku RTG wykazało, szwy zagojone.
      Za transport sporo zapłaciłam, gdyż pacjent w sumie leżący.
      Następna wizyta na 15 wrzesień, ( niby po co?)ale już transport bezpłatny będzie,
      oby tylko dożył gdyż od 17 lipca nic nie je,
      tylko na nutridrinkach się utrzymuje i rano megace dostaje..
      Do tego multum chorób współistniejących ma, sam podpisać już się nie może,
      choć w kontakcie słownym, zrozumiałym jest...
      tylko parafkę nieczytelną zostawić.
      Dziś za niego się podpisywałam, gdyż jego podpisów nie uznano
      a ja współodpowiedzialna jestem, za jego zdrowie,
      czy jak tam inaczej to się zowie.
      • eurytka Re: Złamanie 04.08.26, 12:45
        Silny ten mój Rolando jest, 19 dni, na nutridrinkach,
        do 40 dni postu, daleko mu jeszcze,
        jak Jezus wytrzymał,
        ale młody był,
        a tu starość i pora odchodzenia...
        • eurytka Re: Złamanie 11.08.26, 12:20
          Apetyt powolutku wraca serek, kawa, dwa plasterki parówki, skibka bułki...
          • boggi_dan Re: Złamanie 11.08.26, 21:54
            Super dużo zdrowia dla męża.
            • eurytka Re: Złamanie 12.08.26, 10:05
              To dzięki najmłodszemu, że lekarza sprowadził,
              a ten instrukcje dał i specyfiki przepisał.
              Syn za to płaci, dostarcza, cuda czyni, by tata do zdrowia wrócił.
              Ja tylko zapodaję. O higienę dbam, zmieniam co trzeba.
              W sumie codziennie, na przemian, obydwaj są z wizytą,
              by z ojcem pogadać, pomóc a ja z nimi w kontakcie całodobowym jestem i meldunki zdaję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka