usatysfakjonowany 12.09.09, 08:27 rwą kasę państwową bez umiaru i bez opamiętania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
docteur.ravic Re: Mniej niż beneficjenci ZER MSWiA 12.09.09, 08:33 a-siek napisała: No tak. Hitler podobno zabił mniej o 1.5 miliona ludzi niż Stalin. Dlatego jest lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Re: Mniej niż beneficjenci ZER MSWiA 12.09.09, 08:40 docteur.ravic napisał: > a-siek napisała: > > No tak. > Hitler podobno zabił mniej o 1.5 miliona ludzi niż Stalin. > Dlatego jest lepszy? To zastanówmy się wg Twojego toku myślenia. Emerytowani SBecy zabili więcej księży, czy księża więcej SBeków? Odpowiedz Link Zgłoś
usatysfakjonowany Re: Mniej niż beneficjenci ZER MSWiA 12.09.09, 08:41 i to daje Kościelnym moralne prawo do dojenia Polski ? Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Re: Mniej niż beneficjenci ZER MSWiA 12.09.09, 08:45 usatysfakjonowany napisała: > i to daje Kościelnym moralne prawo do dojenia Polski ? NIe mieszaj moraliów do demokracji. Prawo w Polsce stanowią demokratycznie wybrane władze - to one zadecydowały o sposobacg rozliczania się państwa z kościołem. Zobowiązania wobec SBeków zaciągnęło totalitarne państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
usatysfakjonowany Re: Mniej niż beneficjenci ZER MSWiA 12.09.09, 08:49 innego państwa nie było Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Dlaczego"GrubaKreska"nie dotyczyła też przywilejów 13.09.09, 12:10 usatysfakjonowany napisała: innego państwa nie było ---> Mazowiecki rozgrzeszył esbeków i kapusiów, ale przywileje zagwarantowane przez tamte państwo pozostawił! ??? Jak mają czuć się uczciwi ludzie, którym tamci rujnowali życie w PRL-u a później zawłaszczyli przestrzeń działalności gospodarczej ... i nadal rujnowali nieraz tym samym ludziom życie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Dlaczego"GrubaKreska"nie dotyczyła też przywi 13.09.09, 12:11 Nie rozgrzeszył. Nie rozumiesz pojęcia "gruba kreska". Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Dlaczego"GrubaKreska"nie dotyczyła też przywilejów 13.09.09, 12:27 mietowe_loczki napisała: Nie rozgrzeszył. Nie rozumiesz pojęcia "gruba kreska". ---> Bardzo dobrze rozumiem. Mazowiecki powiedział to co powiedział a każdy to zrozumiał po swojemu. Naturalnym zachowaniem by było natychmiastowe doprecyzowanie swoich słów przez Mazowieckiego, ale on niestety - mimo że wiedział, jak m.in. byli esbecy wykorzystali jego słowa - milczał na ten temat ... czyli zgadzał się z ich (esbeków) interpretacją jego słów! To identyczna sprawa, jak z paleniem akt przez bezpiekę. Mam pełne prawo uważać, że odbywało się to też za przyzwoleniem Mazowieckiego! I nie ma on niczego na swoje usprawiedliwienie, że bezczynnie się temu przyglądał. Za to na tej podstawie można inaczej popatrzeć na inne zachowania Mazowieckiego ... i te z lat 50 - tych i te z ostatnich czterech lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Dlaczego"GrubaKreska"nie dotyczyła też przywi 13.09.09, 12:46 A co powiedział Mazowiecki i jak, według ciebie, esbecy zinterpretowali jego słowa? Proszę o odpowiedź na te pytania, bo bez nich nie da rady dalej rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki No dowiem się? 13.09.09, 13:02 Jak interpretowali słowa Mazowieckiego pisiacy przez ostatnie lata, wiem, ale dowiem się w końcu, jak je odbierali SB-ecy, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Parasol nad komuchamiMazowiecki od razu rozpostarł 13.09.09, 13:51 mietowe_loczki napisała: No dowiem się? ---> i nigdy z tego się nie wycofał. Mazowiecki wyraził się niejednoznacznie a właściwie sprzecznie logicznie: „Przeszłość oddzielamy grubą linią. Odpowiadać będziemy jedynie za to, co uczyniliśmy, by wydobyć Polskę z obecnego stanu". Nie da się jednocześnie "oddzielić przeszłości grubą linią" i "odpowiadać za to co uczyniliśmy by wydobyć...", bo to co "uczyniliśmy" działo się właśnie w tej przeszłości! :))) O kolaboracji koncesjonowanych opozycjonistów z władzą ludowa dowiadujemy się bardzo powoli. Dlaczego dopiero jak znalazły się dowody, to dopiero wtedy Wałęsa zaczął wrzeszczeć, że zna 50-ciu Bolków? Dlaczego dopiero jak ujawniono fakty "negocjacji" Kuronia z władzą, dopiero wtedy Wałęsa zaczął twierdzić, że wysyłał 25-ciu takich negocjatorów? Dlaczego Mazowiecki nigdy nie odpowiedział za przyzwolenie na palenie akt bezpieki? Dlaczego, gdy esbecy zaczęli przejmować wszystkie lepsze biznesy i stanowiska, trzymając w tajemnicy swoją przeszłość, Mazowiecki nic nie wspomniał o układach magdalenkowych a dopiero teraz wszystko wychodzi na wierzch? Dlaczego "władza ludowa" udawała, że nie chce widzieć w rozmowach przy Okrągłym Stole "ekstremistów" takich jak Michnik, Kuroń...? :))) Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Parasol nad komuchamiMazowiecki od razu rozpo 13.09.09, 14:00 normalnyczlowiek1 napisał: > mietowe_loczki napisała: No dowiem się? > > ---> i nigdy z tego się nie wycofał. > > Mazowiecki wyraził się niejednoznacznie a właściwie sprzecznie logicznie: ̶ > 2;Przeszłość oddzielamy grubą linią. Odpowiadać będziemy jedynie za to, co uczy > niliśmy, by wydobyć Polskę z obecnego stanu". > Nie da się jednocześnie "oddzielić przeszłości grubą linią" i "odpowiadać za to > co uczyniliśmy by wydobyć...", bo to co "uczyniliśmy" działo się właśnie w tej > przeszłości! :))) Zaraz, zaraz! Więc ta cała nagonka na Mazowieckiego przez wszystkie lata była organizowana dlatego, że... jego słowa były logicznie sprzeczne :D Moim zdaniem, nie były, ale to szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Dlaczego"GrubaKreska"nie dotyczyła też przywi 13.09.09, 13:58 normalnyczlowiek1 napisał: > ale on niestety - mimo że > wiedział, jak m.in. byli esbecy wykorzystali jego słowa - milczał na ten temat > ... czyli zgadzał się z ich (esbeków) interpretacją jego słów! No dobra. Nie dowiem się pewnie, jak esbecy interpretowali słowa Mazowieckiego, ale jakoś to przeżyję, chociaż ciekawość mnie zżera. Nic to jednak. Moim zdaniem, Mazowiecki w żaden sposób nie jest odpowiedzialny za błędną interpretację swoich słów ani nie jest zobowiązany do ich poprawiania i prostowania. Powiedział przecież jasno i wyraźnie: "Rząd, który utworzę, nie ponosi odpowiedzialności za hipotekę, którą dziedziczy. Ma ona jednak wpływ na okoliczności, w których przychodzi nam działać. Przeszłość odkreślamy grubą linią. Odpowiadać będziemy jedynie za to, co uczyniliśmy, by wydobyć Polskę z obecnego stanu załamania." Jeśli ktoś, tak jak zwolennicy PiS, uważa to za próbę rozgrzeszania poprzedników z ich łajdactwa, najprawdopodobniej: 1. cierpi na analfabetyzm wtórny, 2. rozumie słowa Mazowieckiego, ale ma interes w tym, żeby je przekręcać i rozpowszechniać ewidentnie nieprawidłową interpretację, 3. bezmyślnie powtarza to, co w punkcie 2. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Dodam:Mazowiecki za nic nie jest odpowiedzialny!:) 13.09.09, 14:24 mietowe_loczki napisała: Moim zdaniem, Mazowiecki w żaden sposób nie jest odpowiedzialny za błędną interpretację swoich słów ani nie jest zobowiązany do ich poprawiania i prostowania. ---> Tak jak i Balcerowicz, Kozłowski ... a akta płoną... > Powiedział przecież jasno i wyraźnie: > "Rząd, który utworzę, nie ponosi odpowiedzialności za hipotekę, którą dziedziczy." ---> Czy już wtedy wiedział, że ma w rządzie Kiszczaka? Chyba tak! A więc nie miał prawa tak powiedzieć, bo, tak mówiąc, jednocześnie rozgrzeszył całe SB!!! "Ma ona jednak wpływ na okoliczności, w których przychodzi nam działać." ---> W ramach tej "hipoteki" były umowy przedokrągłostołowe a dotyczące przywilejów dla komuchów, esbeków w trakcie transformacji. Ta prawda wyszła dopiero po 20-tu prawie latach! "Przeszłość odkreślamy grubą linią." ---> Dlaczego nie sprecyzował, czyją przeszłość chce odkreślić??? Jesli także przeszłość esbeków, to niech sie teraz tego nie wypiera! "Odpowiadać będziemy jedynie za to, co uczyniliśmy, by wydobyć Polskę z obecnego stanu załamania." ---> A ta "odpowiedzialność" to stworzenie państwa bez odpowiedzialności dla "wielkich" przestępców, złodziei i oszustów! Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Dodam:Mazowiecki za nic nie jest odpowiedzial 13.09.09, 14:34 > ---> Tak jak i Balcerowicz, Kozłowski ... a akta płoną... Znowu zbaczasz z tematu. > ---> Czy już wtedy wiedział, że ma w rządzie Kiszczaka? Chyba tak! A więc n > ie > miał prawa tak powiedzieć, bo, tak mówiąc, jednocześnie rozgrzeszył całe SB!!! Miał prawo tak powiedzieć, ponieważ... jego rząd "nie ponosi[ł] odpowiedzialności za hipotekę, którą dziedziczy[ł]". To jest proste, po polsku zbudowane zdanie. Ile trzeba mieć złej woli, żeby przypisywać mu znaczenia, którego ze sobą nie niesie, nie wiem :( > ---> W ramach tej "hipoteki" były umowy przedokrągłostołowe a dotyczące > przywilejów dla komuchów, esbeków w trakcie transformacji. Ta prawda wyszła > dopiero po 20-tu prawie latach! To są jedynie twoje urojenia. > ---> Dlaczego nie sprecyzował, czyją przeszłość chce odkreślić??? Poprzednich rządów. Trzeba być analfabetą funkcjonalnym, żeby tego zrozumieć. > Jesli także przeszłość esbeków, to niech sie teraz tego nie wypiera! Niczego się nie wypiera. Jego cała wypowiedź jest prosta jak konstrukcja cepa. Nie jest winą Mazowieckiego, że ludzie nie umieją czytać ze zrozumieniem. > ---> A ta "odpowiedzialność" to stworzenie państwa bez odpowiedzialności > > dla "wielkich" przestępców, złodziei i oszustów! To jest tylko i wyłącznie twoja MYLNA interpretacja, której powtarzanie wynika albo z analfabetyzmu wtórnego albo twojej złej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Dodam:Mazowiecki za nic nie jest odpowiedzial 13.09.09, 14:36 Powinno być: Poprzednich rządów. Trzeba być analfabetą funkcjonalnym, żeby tego NIE zrozumieć. PS. Ciągle nie wiem, jak zinterpretowali słowa Mazowieckiego SB-ecy. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Premier państwa ma obowiązek precyzyjnego mówienia 13.09.09, 14:52 mietowe_loczki napisała: Poprzednich rządów. Trzeba być analfabetą funkcjonalnym, żeby tego NIE zrozumieć. ---> ... no chyba, że się jest takim "premierem", jak Tusk, którego słowa albo zupełnie nic nie znaczą albo znaczą coś odwrotnego niż mówi. Czy ktoś gonił Mazowieckiego (zanim ten zemdlał), że nie mógł on powiedzieć tych kilku słów więcej, czy "po prostu" chciał być niejednoznaczny? A jeśli zobaczył, że ktoś używa jego słów dla wybielenia się, to miał obowiązek reagowania - dlaczego tego nie zrobił ... wystarczy popatrzeć na jego postawę i w latach pięćdziesiątych i ostatnio! > PS. Ciągle nie wiem, jak zinterpretowali słowa Mazowieckiego SB-ecy. ---> Wiesz, wiesz ... ale nie chcesz przyjąć do wiadomości. Esbecy słowa Mazowieckiego potraktowali jako uwolnienie od poprzednich win i przyzwolenie do postępowania, tak jak wcześniej, tylko pod innymi szyldami. Dlatego starali się gromadzić prywatne zbiory akt, jednocześnie paląc to co było najbardziej dla nich niewygodne oraz przejmowali wszelkie intratne interesy i stanowiska, eliminując z konkurencji uczciwych, przedsiębiorczych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Premier państwa ma obowiązek precyzyjnego mów 13.09.09, 15:05 Mazowiecki wyraził się bardzo jasno. Jaśniej chyba nie można było. > Czy ktoś gonił Mazowieckiego (zanim ten zemdlał), że nie mógł on powiedzieć tyc > h kilku słów więcej, czy "po prostu" chciał być niejednoznaczny? To, co powiedział, jest bardzo jednoznaczne. > ---> Wiesz, wiesz ... ale nie chcesz przyjąć do wiadomości. Esbecy słowa Ma > zowieckiego potraktowali jako uwolnienie od poprzednich win i przyzwolenie do p > ostępowania, tak jak wcześniej, tylko pod innymi szyldami. Ależ to jest jednak ta sama interpretacja, która jest od lat uparcie powtarzana przez zwolenników PiS! Hahahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Mniej niż beneficjenci ZER MSWiA 13.09.09, 10:36 Emerytowani SB-ecy nie zabili żadnego. Pisz zgodnie z faktami. Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Fakt 13.09.09, 11:03 Stefan Niedzielak, Stanisław Suchowolec i Sylwester Zych zginéli z rąk "nieznanych sprawców". mietowe_loczki napisała: > Emerytowani SB-ecy nie zabili żadnego. Pisz zgodnie z faktami. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Fakt 13.09.09, 11:27 Nie zrozumiałaś, ale żenuje mnie tłumaczenie komuś oczywistości, dlatego z mojej strony eot. Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Re: Fakt 13.09.09, 11:54 Aaaaaa chodziło Ci o to, że po odejsciu na emeryturę SBecy już nie prześladowali kleru tylko grzecznie uprawiali działki. Fakt, nie rozumiem, że można argumentowac tak infantylnie :) mietowe_loczki napisała: > Nie zrozumiałaś, ale żenuje mnie tłumaczenie komuś oczywistości, dlatego z moje > j > strony eot. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Fakt 13.09.09, 11:59 Tak, właśnie :) Cieszę się, że to w końcu zrozumiałaś :) Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Re: Fakt 13.09.09, 12:02 Miało być EOT i co? Ciśnienia nie trzymamy? :D mietowe_loczki napisała: > Tak, właśnie :) Cieszę się, że to w końcu zrozumiałaś :) Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Fakt 13.09.09, 12:03 Dałam się sprowokować :D To przez twój intelekt :D Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Fakt 13.09.09, 11:43 a-siek napisała: > Stefan Niedzielak, Stanisław Suchowolec i Sylwester Zych zginéli z > rąk "nieznanych sprawców". Pewnie ich profesor Miodek zlikwidował, jak teraz nieszczęsnego Brauna? Rzucasz hasła, ale co z tego wynika? Jesteś rozsądną kobietą. Pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Re: Fakt 13.09.09, 11:57 Nie bardzo rozumiem, co ma Miodek do tego. hummer napisał: > Pewnie ich profesor Miodek zlikwidował, jak teraz nieszczęsnego Brauna? Rzucasz > hasła, ale co z tego wynika? Jesteś rozsądną kobietą. Pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Fakt 13.09.09, 12:01 Pewnie ma tyle wspólnego z tematem dojenia podatnika przez kościół, co SB-ek, który pojawił w twoim 1. poście. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Fakt 13.09.09, 12:11 a-siek napisała: > Nie bardzo rozumiem, co ma Miodek do tego. Przecież nie wierzysz Sądom RP. Więc pewnie był w to zamieszany :) Naprawdę tak trudno jest powiedzieć, prof. myliłem(am) się? Opluwać ludzi można - przeprosić ich za swoje błędy już nie!? > hummer napisał: > > > Pewnie ich profesor Miodek zlikwidował, jak teraz nieszczęsnego > Brauna? Rzucasz > > hasła, ale co z tego wynika? Jesteś rozsądną kobietą. Pomyśl. > > Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Re: Fakt 14.09.09, 07:20 hummer napisał: > Opluwać ludzi można - przeprosić ich za swoje błędy już nie!? Nadal nie rozumiem co ma Miodek do tematu wątku. A co do opluwania ludzi, to może apeluj do tych co opluwają, zamiast zawracać gitarę akurat mi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Fakt 14.09.09, 07:58 a-siek napisała: Dobra, skończmy już. Trzymaj się ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 [...] 13.09.09, 11:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: ile kosztuje nas Kościół i jego ludzie ? 12.09.09, 08:54 Coś musi być na rzeczy skoro na ostatni apel SLD o prześwietleniu majątków księży, Pieronek zareagował niespotykaną agresją. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: ile kosztuje nas Kościół i jego ludzie ? 12.09.09, 09:13 o wiele za dużo!! Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: ile kosztuje nas Kościół i jego ludzie ? 12.09.09, 09:59 I ja tak myślę... Dodam, że nawet konkordat nie przewiduje, żeby aż tak dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Re: ile kosztuje nas Kościół i jego ludzie ? 12.09.09, 10:38 wprowadzic podatek koscieleny-w wysosci 1%-tak jest w krajach cywizowanych!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Najpierw ustal ile nas kosztują NocnoZmianowcy 12.09.09, 23:15 usatysfakjonowany napisała: ile kosztuje nas Kościół i jego ludzie ? ---> ... którzy prawie od 20-tu lat > rwą kasę państwową bez umiaru i bez opamiętania ---> Kościół Katolicki przynajmniej opiekuje się chorymi, starymi, samotnymi ludźmi w potrzebie... a tamci, to tyPOwe trutnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: ile kosztuje nas Kościół i jego ludzie ? 12.09.09, 23:39 Co roku coraz więcej.W tym już 350 milionów samych dotacji,nie licząc darowizn rządowo-kościelnej komisji majątkowej,nieopodatkowania kościelnych biznesów,dotacji samorządowych,pensji kapelanów i katechetów i wszelakiej pomocy państwa w tzw naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Cóż to jest w porównaniu ze stratami spowodowanymi 12.09.09, 23:45 zoil44elwer napisał: W tym już 350 milionów samych dotacji ---> zbyt łagodnym podejściem do złodziei z Nocnej Zmiany... Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Cóż to jest w porównaniu ze stratami spowodow 13.09.09, 10:35 Czyli chcesz powiedzieć, że kościół w swoim dojeniu państwa nie różni się niczym od "złodziei z Nocnej Zmiany", skoro ich kładziesz na drugiej szali :) Brawo, to już jakiś postęp w myśleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Ty jakZwykłyBolszewik,usiłujesz wmówić coś innego 13.09.09, 11:24 mietowe_loczki napisała: Czyli chcesz powiedzieć, że kościół w swoim dojeniu państwa nie różni się niczym od "złodziei z Nocnej Zmiany", skoro ich kładziesz na drugiej szali ---> ... niż ktoś powiedział. Nie położyłem ich na jednej szali, bo są to sprawy nieporównywalne. Kościół dostaje dotację, która jest tylko częściową rekompensatą za służbę Kościoła Polsce a NocnoZmianowcy okradają Polskę i Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Ty jakZwykłyBolszewik,usiłujesz wmówić coś i 13.09.09, 11:29 Jesteś żenujący z tą rekompensatą za służbę kościoła Polsce. Ale nie tylko z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Wy jesteście żenujący z tą obroną bolszewii!!! 13.09.09, 11:39 mietowe_loczki napisała: Jesteś żenujący z tą rekompensatą za służbę kościoła Polsce. Ale nie tylko z tego powodu. ---> Pewnie też z tego powodu, że piszę w oparciu o wasze konkretne wypowiedzi a nie - tak jak wy - wyssane z palca opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Wy jesteście żenujący z tą obroną bolszewii!! 13.09.09, 11:40 Wy? Skąd te przyzwyczajenia? Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Przecież jest was tu więcej niż jedna - o takich 13.09.09, 11:51 mietowe_loczki napisała: Wy? ---> ... samych poglądach! :) > Skąd te przyzwyczajenia? ---> Symptomatyczne, że to samo zawsze wy sugerujecie ... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Przecież jest was tu więcej niż jedna - o tak 13.09.09, 11:53 Ale ja nie odpowiadam za posty innych. Poza tym ten wątek jest o dojeniu podatnika przez kościół katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Przecież jest was tu więcej niż jedna 13.09.09, 12:00 mietowe_loczki napisała: Ale ja nie odpowiadam za posty innych. ---> Ale ja mam prawo zauważyć (i zaznaczyć) czyjeś podobieństwa poglądów ... > Poza tym ten wątek jest o dojeniu podatnika przez kościół katolicki. ---> No widzisz. Nie dość, że tak postawiony temat zakłamuje rzeczywistość, to ty wykorzystałaś go do obrony emerytowanych esbeków, czyli też usiłowałaś (przy okazji) zakłamać rzeczywistość! Liczyłaś, że to się uda??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Przecież jest was tu więcej niż jedna 13.09.09, 12:10 ---> Ale ja mam prawo zauważyć (i zaznaczyć) czyjeś podobieństwa poglądów ... I obarczać mnie za ich treść?:) > Liczyłaś, że to się uda??? :) Liczyłam z głębi serca, ale znowu się przeliczyłam. Po raz kolejny nie doceniłam potęgi intelektu twojego i innych klakierów :) Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Wy jesteście żenujący z tą obroną bolszewii!! 13.09.09, 11:50 Ty jesteś żenujący z obroną kościoła, który niemiłosiernie doi podatnika, który z nim nie chce mieć i nie ma niczego wspólnego. I o tym jest ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski_3 W Dachau pod Monachium wymordowano 1700 polskich 12.09.09, 23:56 ksiezy, w Oswiecimiu smierc za wspolbrata oddal Ojciec Maksymilian Maria Kolbe, wyzywany od sprzedawczyka, ktory sprzedal sie komuchom - Milosza, od antzysemitow; po wojnie brat Michnika skazywal na wiezienie ksiezy i biskupow, a matka, Helena Michnikowa, pisala takie teksty jak ten Twoj; jeszcze w 1989 roku - juz po zakonczeniu obrad "okraglego stolu" - SB (kierowana przez "czlowieka honoru" kiszczaka) zamordowala 3 ksiezy: Suchowolca, Niedzielaka i Zycha; w PRL osciol byl zawsze przesladowana; zabrano Kosciolowi nieruchomosci i pieniadze; . Zapytaj Kwasniewskiego, Kalisza, Oleksego, Millera, a takze "bonzow" PO; od Kosciola sie odwal usatysfakjonowany napisała: > rwą kasę państwową bez umiaru i bez opamiętania Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: W Dachau pod Monachium wymordowano 1700 polsk 13.09.09, 01:02 Nie przesadzaj z tym zabieraniem kościołowi w czasach PRL.Za komuny(44 lata) Krk wybudował i odbudował więcej kościołów niż w poprzednim tysiącleciu.A surowość i obyczajowość Gomułki była wręcz pustelnicza.Za komuny możliwość prawnego dokonania aborcji była nie do pomyślenia.Świerszczyki były zabronione.Tak ogóle komuna była fundamentalistyczna jak Krk w tych kwestiach.Bierut nawet chodził pod baldachimem z prymasem w procesji Bożego Ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski_3 Re: W Dachau pod Monachium wymordowano 1700 polsk 13.09.09, 01:06 Bierut na poczatku - dla zmylenia spoleczenstwa - pod baldahimem chodzil; potem ksiezy i biskupow zydowka brystygierowa sadzala na nodze stolka, albo wyrywala paznokcie (biskup Kaczmarek i wielu ksiezy); zas mienie koscielne bylo zabierane (na Slasku prawie 60 % mienia koscielnego zostalo ukradzione przez komusze rzady) zoil44elwer napisał: > Nie przesadzaj z tym zabieraniem kościołowi w czasach PRL.Za komuny(44 lata) Kr > k > wybudował i odbudował więcej kościołów niż w poprzednim tysiącleciu.A surowość > i > obyczajowość Gomułki była wręcz pustelnicza.Za komuny możliwość prawnego > dokonania aborcji była nie do pomyślenia.Świerszczyki były zabronione.Tak ogóle > komuna była fundamentalistyczna jak Krk w tych kwestiach.Bierut nawet chodził > pod baldachimem z prymasem w procesji Bożego Ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: W Dachau pod Monachium wymordowano 1700 polsk 13.09.09, 01:09 Polski Krk ma więcej kościołów teraz(III RP-312 tys km2)niż przed wojną(II RP ponad 500 tys km2) Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski_3 Poniewaz zarowno Kosciol katolicki jak i ewangelic 13.09.09, 01:13 ki (mowie o danych niemieckich) wyraznie okreslily, na ile tys wiernych przypada jeden kosciol; w Polsce - wierz albo nie wierz - i tak brakuje kosciolow; nawet na Slasku, ktory conajmniej 5 razy w roku odwiedzam, i probuje sie conieco budowac zoil44elwer napisał: > Polski Krk ma więcej kościołów teraz(III RP-312 tys km2)niż przed wojną(II RP > ponad 500 tys km2) Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Poniewaz zarowno Kosciol katolicki jak i ewan 13.09.09, 01:26 Te niemieckie normy były na wyrost,co widać aktualnie w Niemczech.Tak samo będzie w Polsce choć tu normy były zaniżone. Odpowiedz Link Zgłoś
silesiusmonachijski_3 Re: Poniewaz zarowno Kosciol katolicki jak i ewan 13.09.09, 01:33 przesadzasz; przezylismy jako KK 2 000 lat, przezyjemy i post-modernizm zoil44elwer napisał: > Te niemieckie normy były na wyrost,co widać aktualnie w Niemczech.Tak samo > będzie w Polsce choć tu normy były zaniżone. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Poniewaz zarowno Kosciol katolicki jak i ewan 13.09.09, 01:49 Nie porównuj minionych 1950 lat do aktualnych 50.Roku 966 do 1966. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.ka.n Re: Poniewaz zarowno Kosciol katolicki jak i ewan 13.09.09, 10:29 USATYSFAKCJONOWANYkogo w tytule watku masz za nas kogo za ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: W Dachau pod Monachium wymordowano 1700 polsk 13.09.09, 10:42 A co to ma wspólnego z tematem? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Co to znaczy polski ksiądz? 13.09.09, 11:34 To nie jest on księdzem rzymskokatolickim jak za młodu Ratzinger? Jego nie zamordowali w Dachau. I chyba nawet nie było takiego planu :) Są księża Kościoła Polsko-Katolickiego, ale chyba nie o nich mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 To wy nas-ludzi Koscioła-utrzymujecie?Ilu was jest 13.09.09, 11:37 usatysfakjonowany napisała: ile kosztuje nas Kościół i jego ludzie ? ---> ... bolszewików, byłych esbeków, kapusiów...??? > rwą kasę państwową bez umiaru i bez opamiętania > Niczym kolesie Grada, Grasia, Nitrasa ... i inne misiaczki? Próbujesz to przysłonić, pisząc bzdury? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_bg Kolejny miłośnijk Bzdetów i Kłamstw ? Wskaż mi mis 13.09.09, 11:39 ptysiu te pieniądze w budżecie na kościół i księży. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Kolega chyba nie jest zbyt aktualnie 13.09.09, 12:03 Jeśli nie wie takich rzeczy. Kapelani, religia w szkołach, ulgi podatkowe dla kleru, dotacje na uczelnie katolickie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_bg Wskaż mi te kwoty a nie pierdziel głupot rodem z 13.09.09, 12:21 Włoch, gdzie zrobiono takie obliczenia (zresztą skrytykowane, bo jak u nas opierające się na przypuszczeniach) i teraz nasi pseudo antykatole powtarzają te bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: Wskaż mi te kwoty a nie pierdziel głupot rode 13.09.09, 12:29 www.racjonalista.pl/kk.php/s,4322/q,Ile.kosztuje.nas.kosciol www.racjonalista.pl/kk.php/s,3027 Co do moich pieniędzy ma antykatolicyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
maria-ltd Re: ile kosztuje nas Kościół i jego ludzie ? 13.09.09, 11:44 takie teksty dobre były za Stalina, słuzby specjalne nadal w akcji Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: ile kosztuje nas Kościół i jego ludzie ? 13.09.09, 11:51 Ale dlaczego? Może po prostu bezlitośnie wypunktuj ten tekst. Na pewno potrafisz...:) Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Przecież"ten tekst"POkazuje się po raz setny na FK 13.09.09, 12:17 mietowe_loczki napisała: Ale dlaczego? Może po prostu bezlitośnie wypunktuj ten tekst. ---> i już był sto razy wypunktowany ... ale jak widać bolszewia nie śpi i POwraca niczym nocna zmiana... :))) > Na pewno potrafisz...:) ---> Powiedz, że nie ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Jasne ciemniaku ze straszliwe pieniadze ;) 13.09.09, 12:00 Dziury budzetowej by nie bylo gdyby nie kosciol i ich ludzie. A teraz zmien pampersa. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: Jasne ciemniaku ze straszliwe pieniadze ;) 13.09.09, 12:05 Parę miliardów by się znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Jasne ciemniaku ze straszliwe pieniadze ;) 13.09.09, 14:39 ile , trzy miliardy rocznie z kropienie wod z kranu i kadzenie rakotworczym kadzidle ... niezle . O pieprzeniu ; po ciemnosci nastapi jasnosc ,a po nocy ,- dzien , juz nie mowie . Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Szybko zmieniłeś pampersa! :))) 13.09.09, 14:58 karbat napisał: ile , trzy miliardy rocznie z kropienie wod z kranu i kadzenie rakotworczym kadzidle ... niezle . > O pieprzeniu ; po ciemnosci nastapi jasnosc ,a po nocy ,- dzien , juz nie mowie . ---> Masz na myśli ("pieprzenie") przemówienia przedwyborcze Tuska i zapowiedź cudów! :))) Odpowiedz Link Zgłoś