Dodaj do ulubionych

Wajda mści się na Polakach!!!!

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 19:02
Kochani Rodacy!!! Czy nie dosyć już nam eks-premiera,aby teraz nas wybitny
reżyser serwował nam na przystawkę pannę Buzkównę???.To dopiero będzie
Zemsta i sam Fredro w grobie się przewróci.A ponadto dlaczego do cholery
zwolennicy gospodarki rynkowej w osobach prześwietnego Daniela O.,Gajosa,Polań-
skiego i Seweryna-(przyznać mu należy tytuł honorowego prymasa) za publiczne
pieniądze kręcą sobie film.A nie łaska za własną forsę???.Tak sobie myślę,że
Swiderski zrobił prawdziwy majstersztyk-więc niech Wajda jak chce kręci za
własne......
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaceq Re: Wajda mści się na Polakach!!!! (ciekawe za co) IP: *.ppp.szeptel.net.pl 05.02.02, 19:46
      Gość portalu: Cogito napisał(a):

> Kochani Rodacy!!! Czy nie dosyć już nam eks-premiera,aby teraz nas wybitny
      > reżyser serwował nam na przystawkę pannę Buzkównę???.

Właśnie! Jak nie Buzkówna, to Curuś Bachledy, czy Magda W. Człowiek się zastanawia co to za minister:
      Paschalski.

I nie mógłby nakręcić "Sztuki obłapiania"? Współczynnik zwrotu byłby wyższy?

• Gość: Kagan Re: Wajda mści się na Polakach!!!! (ciekawe za co) IP: *.vic.bigpond.net.au 06.02.02, 12:24
        Gość portalu: Jaceq napisał(a):

> Gość portalu: Cogito napisał(a):
        >
        > > Kochani Rodacy!!! Czy nie dosyć już nam eks-premiera,aby teraz nas wybitny
        > > reżyser serwował nam na przystawkę pannę Buzkównę???.
        >
        > Właśnie! Jak nie Buzkówna, to Curuś Bachledy, czy Magda W. Człowiek się zastana
        > wia co to za minister:
        > Paschalski.
        >
        > I nie mógłby nakręcić "Sztuki obłapiania"? Współczynnik zwrotu byłby wyższy?
        >
        K: A moze "Ksiezniczke Piczoline" (czy jakis podobny tytul, ale
        na 100% z cipka)?
        • Gość: Jaceq Re: Wajda mści się na Polakach!!!! (ciekawe za co) IP: *.ppp.szeptel.net.pl 06.02.02, 17:31
          Gość portalu: Kagan napisał(a):

> K: A moze "Ksiezniczke Piczoline" (czy jakis podobny tytul, ale na 100% z cipka)?

Kagan, to mniej więcej to samo.

Film nie powinien być drogi w produkcji, chociaż trochę efektów specjalnych musiałoby być. Muzykę też
          lepiej, żeby napisał zawodowiec. Macie jakieś pomysły? Dekoracje - prawie żadne. Kostiumy - tym
          bardziej. Zresztą nie bądźmy skąpcami. Ile by nie wyłożył, zwróci się z zapasem. Tylko może niekoniecznie
          Wajda, czy Zanudzi.

Te strofy...

W jajcach zbiór rozkosz od natury dany,
          Pamiętaj bratku, nie jest nieprzebrany.
          Pstrykaj obficie, nie oszczędzaj zdroju,
          Lecz tam, gdzie warci są tego napoju.

zresztą posłuchajta sobie sami:
          mp3.wp.pl/jaja/(Daniel_Olbrychski)-Bajka_O_Krolewnie_Pizdolonie.mp3
          • Gość: Jaceq Re: Wajda mści się na Polakach!!!! (ciekawe za co) IP: *.ppp.szeptel.net.pl 07.02.02, 20:27
            To co - kręcimy ten film?
            Myślałem, że się sypną propozycje, a tu g.
            Może byśmy obsadzili pannę B w jakiejś roli?

I te podteksty polityczne:
            ...tam, gdzie dupa jest zaklęta
            na przechodniów wciąż wypięta....
            i przebitka na okrągły budynek na Wiejskiej

albo

...prędko, prędko baśń się baje
            lecz nieprędko rzecz się staje...
            a na ekranie półdrzemiący i zieeeeeewający marrrszałek ww budynku.
    • Gość: GMR Re: Wajda mści się na Polakach!!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 14:17
      Wajda to wybitny twórca szkoły politycznej poprawności. Jak nakręcił pana
      Tadeusza to celowo pominął on wątek rozmowy Tadeusza z hrabią Horeszko. Tadeusz
      krytykował kosmopolityczną postawę pana hrabiego oraz złe obyczaje już wówczas
      istniejące w zachodniej Europie. Wajda ba ł się że to dzieło może zostać
      odebrane jako antyeuropejskie więc wyciął tę scenę ze swegom filmu. Ot
      polityczna poprawność ....
    • Gość: mysteric Re: Kto wybral tych socjalistycznych IDIOTOW???? IP: *.houston-12rh15rt.tx.dial-access.att.net 06.02.02, 17:42
      Jak Kwach i Przewodnia sile narodu SLD= PZPR. mowilem nie wybierac lewusow,
      Kwasa na prezydenta, nie popierac bylych komunistow z SLD to nie wierzyli,
      sluchali lewusow i grubego a przestrzegalem przed wysokim bezrobociem, i praca
      na wysypiskach smieci, to tylko tyle potrafia w wolnym rynku stworzyc lewusy
      socjalistyczne. Gielda coraz slabsza, optynizm coraz nizszy, a przeciez madry
      jak mu sie powie ze socjalizm nigdzie sie nie sprawdzil, bedzie pamietal to na
      cale zycie. Moral taki socjalisci nie sa madrzy a na dodatek maja amnezje.
      Tylko wolny rynek, inowacje i brak kompleksow przed konkurencja pozwoli sie wam
      wybic, chyba ze jestescie lewusami socjalistycznymi.... A lewusy tylko
      umieja ....wszyscy wiedza nic, duzo obiecywac............

• Gość: Jaceq Re: Kto wybral tych socjalistycznych IDIOTOW???? IP: *.ppp.szeptel.net.pl 06.02.02, 18:13
        Mav, przepraszam, a nie poje... Ci się wątki?
      • Gość: JA DO POJEBUSA IP: *.*.*.* 06.02.02, 18:22
        ALE JESTEŚ POJEBANY
      • Gość: Edmund Re: Kto wybral tych socjalistycznych IDIOTOW???? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 20:30
        JA WYBRAŁEM! A Wajda mógłby dać sobie spokój
        i przyglądać się oskarowi za całokształt, zamiast stra-
        szyć Polaków buzkównami! /od czego ten rym?/
    • kimmjiki Skoro Wajda mści się na Polakach... 07.02.02, 23:49
      ...to niech Polacy zemszcza sie na nim, ignorujac jego "wielkie dzielo". Juz mi
      sie niedobrze robi, jak slysze o kolejnych lekturach przenoszonych na ekran i
      mam nadzieje, ze zarowno "Zemsta" jak i obie wersje "Krzyzakow" przyniosa
      wysokie straty - moze to przypomni naszym pseudofilmowcom, ze ksiazki sa do
      czytania, a nie masowego ekranizowania. Z calej tej biedy tylko "Ogniem i
      mieczem" dalo sie ogladac - ot, standardowy film przygodowy, wyciac pare
      dluzyzn i juz by sie go dalo bez wstydu na Zachodzie pokazywac (no, moze "W
      pustyni i w puszczy" rowniez). O reszcie nic nie powiem, bo nie lubie
      przeklinac w necie;-).
      BTW: Czy naprawde nie mozna na tym forum zalozyc watku, zeby zaraz nie wlazlo
      na niego paru polglowkow bluzgajacych na UE/lewice/Zydow i na siebie wzajemnie?
      • Gość: Zon Re: Skoro Wajda mści się na Polakach... IP: *.chello.pl 08.02.02, 08:39
        Nie podwazam opinii poprzednikow,ale wydaje mi sie ,ze w tym kraju jest wielu
        znakomitych tworcow filmowych,ktorych swiadomie nie dopuszcza sie do realizacji
        filmow.Glorie przypisywane P.Wajdzie sa i sluszne,ale dajcie szanse innym.Nasz
        rezyser zdolal sie juz w pelni zrealizowac,no i nabic swa kiese wystarczajaco!
        Brzydota Buzek chcial okrasic nowa ekranizacje "Zemsty".Widac nalezy sie
        przypodobac b.premierowi,bo moze sie jeszcze kiedys przydac jak Krzakowi.
        Nie chce uprzedzac,ale nasladownictwo i to za pieniadze podatnikow w tak
        ciezkich czasach powinno byc zabronione.Napewno ciekawszego dziela jak
        poprzednie nie uda sie p.Wajdzie.I po co sie wysilac,profanujac "dzielo"?
        • Gość: Kazio Re: Skoro Wajda mści się na Polakach... IP: *.ibch.poznan.pl 08.02.02, 09:19
          Zdecydujcie sie Panowie, co wam sie nie podoba Wajda za caloksztalt czy tez
          Wajda za obsade rol. Wydaje mi sie, ze to rezyser ponosi odpowiedzalnosc za
          filmi to jego beda chwalic lub ganic. A od Wajdy wyszlo kilku niezlych aktorow
          jak Janda, Pszoniak, Seweryn czy Radziwilowicz. Jak jak sie komus nie podoba
          fizjonomia panny Buzkowny to filmu nie musi ogladac.
          • Gość: Kazio Re: Skoro Wajda mści się na Polakach... IP: *.ibch.poznan.pl 08.02.02, 10:04
            Czepiacie sie Panowie nie wiadomo czego. A to, ze Wajda ma komunistyczna
            przeszlosc, a to, ze mlodym i zdolnym zabiera pieniadze. U kazdego kto przezyl
            PRL cos zawsze mozna znalezc. A to order, a to przynaleznosc do PZPR, nawet gdy
            byl czlonkiem pare miesiecy.O o organizacji mlodziezowej nie wspomne. Co do
            drugiego zarzutu to jakos tych mlodych zdolnych nie widac, albo jak juz zdobeda
            pieniadze to robia filmy na modle amerykanska np. Pasikowski, Zamojda itd.
            Pewnie Wajda ma filmy mniej udane: Panna Nikt, czy tez Czlowiek z zelaza. Ale o
            ile byloby ubozsze polskie kino bez Ziemi obiecanej, Kanalu oraz Czlowieka z
            marmuru.
            • kimmjiki Re: Mam taka mala prosbe... 08.02.02, 11:44
              Jak juz odpowiadacie na mojego posta, to na temat prosze - ja nic o przeszlosci
              Wajdy nie pisalem i nie napisze, bo niewiele mnie to obchodzi.
        • Gość: komodor Re: Skoro Wajda mści się na Polakach... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 09:44
          Z całą pewnością jest w Polsce wielu innych wybitnych reżyserów.Ale czy któryś
          z nich może się równać z Wajdą?
          Z człowiekiem którego wielkim marzeniem było zostać szoferem Wałęsy.
          Z człowiekiem który jak podaje wydawnictwo kto jest kim w Polsce (1984 r)jest
          odznaczony Orderem Budowniczego Polski Ludowej. Inni filmowcy chyba tego
          zaszczytu nie dostąpili. Na całe szczęście w ostatnim roczniku tegoż
          wydawnictwa wzmianki o tym zaszczytnym odznaczeniu już nie ma. Pewnie się go
          pozbawił.
      • Gość: Złośliwy Re: Skoro Wajda mści się na Polakach... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 11:19
        Uważasz że te "wiekopomne" ekranizaje zdobędą komplet Oskarów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka