Dodaj do ulubionych

Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego.

16.10.09, 11:05
Na stronie Dziennika dowiadujemy się o kulisach stawianych Kamińskiemu zarzutów.

"Rzecz dotyczyła wydarzeń z grudnia 2006 roku. To wtedy do CBA zgłosił się
wiceprezes kontrolowanego przez państwo telekomu Dialog z informacją, że dwóch
biznesmenów za łapówkę dla Leppera odrolni każdy grunt w kraju. Kamiński,
zamiast natychmiast wszcząć operację specjalną, zwlekał. Uważał, że
potrzebował solidniejszych dowodów. Dlatego namówił biznesmena, aby ten nagrał
deklaracje "załatwiaczy”. Dopiero gdy dysponował tym nagraniem, Kamiński
zwrócił się do prokuratury i sądu o zgodę na rozpoczęcie operacji specjalnej.
Na tym właśnie według rzeszowskiego prokuratora polega przestępstwo Kamińskiego.

Okazuje się więc, że pretekstem do postawienia zarzutów była chęć zebrania
dodatkowych dowodów przed zgłoszeniem do prokuratury!

"Prokurator uznał, że CBA powinno mieć dodatkowe zgody sądu na podsłuchiwanie
telefonów dwóch załatwiaczy, gdy ci mieli odebrać prawie 3 miliony łapówki. To
wszystko padnie przed sądem. Ale dopiero za dwa, trzy lata" - twierdzi
doświadczony prokurator.

Dodam, że tych dwóch załatwiaczy zostało na podstawie zebranych dowodów
skazanych przez sąd!

"Właśnie te zarzuty dały prawną podstawę premierowi Donaldowi Tuskowi do
zdymisjonowania szefa CBA."

Miałkość tych "zarzutów" jest porażająca. Gdy dodamy do tego jeszcze
naciski na prokuratora uniemożliwiające mu umorzenie sprawy, mamy już
całkowity obraz naszej bananowej republiki kolesiów. CBA niech sobie bada
korupcję, ale na poziomie policjanta drogówki przyjmującego 100 zł.
Obserwuj wątek
    • masuma TO jest clou: 16.10.09, 11:08
      CBA powinno mieć dodatkowe zgody sądu na podsłuchiwanie
      telefonów dwóch załatwiaczy, gdy ci mieli odebrać prawie 3 miliony łapówki

Nie mieszaj
    • venus99 Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 11:08
      miałkość twoich bredni,przkłamań i łgarstwa zaiste wielka jest!
      • brodeek Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 11:15
        venus99 napisał:

> miałkość twoich bredni,przkłamań i łgarstwa zaiste wielka jest!

Konkretnie, w którym miejscu przekłamuje i łgam?

• taziuta Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 13:03
          brodeek napisał:

> venus99 napisał:
          >
          > > miałkość twoich bredni,przkłamań i łgarstwa zaiste wielka jest!
          >
          > Konkretnie, w którym miejscu przekłamuje i łgam?

Pytanie zdaje się było ciut trudne, skoro nie doczekało się
          odpowiedzi.
    • prawieemeryt grnada jest istotnie Wielka - 16.10.09, 11:18
      pluj se w brodeek.
    • wojciech.2345 Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 11:23
      PO wyznaczyło cele dla "nowego" CBA. Mają ścigać gajowego bo ten drań regularnie
      kradnie drzewo z lasu.

Wara im od grubych afer, bo to przecież nazywa się biznesem.
      • prawieemeryt Wojciechu! 16.10.09, 11:34
        Siednijcie se i zakurzcie, a jak się uda to pomyślcie trocha. To
        naprawdę nie boli, a daje dużo satysfakcji.
        • brodeek Re: Wojciechu! 16.10.09, 11:40
          > Siednijcie se i zakurzcie, a jak się uda to pomyślcie trocha. To
          > naprawdę nie boli, a daje dużo satysfakcji.

Siedzem sobie i myślem intensywnie i coś mi wychodzi, że moja ukochana Gazeta
          Wyborcza wali mnie bez mydła w pupsko wciskając kity o przestępcy z zarzutami na
          czele CBA. A jak ktoś mnie tak wali, to mi się niewygodnie siedzi, i wtedy
          zaczynam myśleć. I bardzo mnie się nie podoba, że szef służby walczącej z
          korupcją wylatuje za ściganie niewłaściwych afer.
          • prawieemeryt wylatuje za ściganie niewłaściwych afer. I tu 16.10.09, 11:48
            się mylisz, a może delikatniej mówiąc - nietrafnie wnioskujesz. On
            nie wyleciał za ściganie afer tylko za nieudolną kompilację niewiele
            znaczących rzeczywistych zdarzeń tak, aby sprawiały wrażenie
            niebotycznych afer. A to duża różnica.
            • wojciech.2345 Re: wylatuje za ściganie niewłaściwych afer. I tu 16.10.09, 11:53
              prawieemeryt napisał:
              > się mylisz, a może delikatniej mówiąc - nietrafnie wnioskujesz. On
              > nie wyleciał za ściganie afer tylko za nieudolną kompilację niewiele
              > znaczących rzeczywistych zdarzeń tak, aby sprawiały wrażenie
              > niebotycznych afer. A to duża różnica.
              =============================================
              Zadaniem CBA są TAKŻE prace analityczne.

Zapomniałeś o tym.
              • snajper55 Re: wylatuje za ściganie niewłaściwych afer. I tu 16.10.09, 11:56
                wojciech.2345 napisał:

> Zadaniem CBA są TAKŻE prace analityczne.
                >
                > Zapomniałeś o tym.

Ale tu nie chodzi o analizę, tylko o nieudolną i nieuprawnioną syntezę.

S.
                • wojciech.2345 Re: wylatuje za ściganie niewłaściwych afer. I tu 16.10.09, 12:03
                  snajper55 napisał:
                  > Ale tu nie chodzi o analizę, tylko o nieudolną i nieuprawnioną syntezę.
                  ========================================
                  No właśnie dwór z definicji jest czysty.

blog.rp.pl/subotic/2009/10/12/samotnosc-premiera-upadek-dworu/
                  Wino, cygara i polityka

Dwór nie był medialnym wymysłem. Donald Tusk prowadził biesiadny styl uprawiania
                  polityki. Także wówczas, gdy został szefem rządu. Tyle że sejmowe pomieszczenia
                  zamienił na gabinet premiera w Alejach Ujazdowskich i willę przy ul. Parkowej
                  (żona bardzo rzadko tam gości, nadal mieszka w sopockim mieszkaniu).

Relacje byłych i obecnych współpracowników Tuska są w tej sprawie jednobrzmiące:
                  – Razem biesiadują, oglądają mecze albo TVN 24, piją czerwone wino, palą cygara,
                  prowadzą żartobliwe dyskusje. Podczas tych biesiad, jeśli nie na pierwszym
                  miejscu, to przynajmniej w tle jest rozmowa o polityce. W ten sposób Tusk
                  wypracowuje sobie ocenę różnych zdarzeń i strategię działania. Do perfekcji
                  opracował tę metodę, gdy był śmiertelnie znudzonym wicemarszałkiem Senatu w
                  czasach koalicji AWS – UW.
                  • prawieemeryt Na co ty odpowiadasz? 16.10.09, 12:15
                    Ja jestem nikim - szarym obywatelem. Jednak żzęsto wypiję czerwone
                    wino bo je uwielbiam, ogladam telewizje różniste. Palenie cholera
                    rzuciłem - a szkoda - drzewiej i cygarko pociągnąłem. Rozmawiam z
                    ludźmi o ciekawiących mnie sprawach. I O CZYM DO CHOLERY TO MA
                    ŚWIADCZYĆ? Jaki i na co to jest argument? Wyście nie pogłupieli -
                    wyście ze szczętem sPiS_dzieli - nieodwracalnie. Wszyscy umiecie już
                    tylko kwakać.
                    • wojciech.2345 Re: Na co ty odpowiadasz? 16.10.09, 12:24
                      Nie zaperzaj się. Ciekawi mnie czy Schetyna nadal bierze udział w biesiadach?
                      Obstawiam, że nie. Będzie wesoło.

www.wprost.pl/ar/174668/Tusk-bal-sie-buntu/

W ciągu dwóch dni poprzedzających odwołanie wicepremiera Tusk odbył serię
                      spotkań z prominentnymi politykami Platformy: Bronisławem Komorowskim, Januszem
                      Palikotem, Jarosławem Gowinem, Radosławem Sikorskim i Sebastianem Karpiniukiem.
                      Każdego z nich sondował w sprawie dymisji Schetyny. – Chodziło o wyczucie
                      nastrojów i sprawdzenie, czy nikt z nich nie prowadzi rozmów z Grzegorzem.
              • prawieemeryt są prace analityczne - zapomniałeś o tym. 16.10.09, 12:00
                O niczym nie zapomniałem. Nie mam zaufania do wyników prac
                analitycznych wykonanych przez ludzi, którzy naciągają fakty i nimi
                manipulują. Analityka na takiej bazie jest goo_vo warta.
                • wojciech.2345 Re: są prace analityczne - zapomniałeś o tym. 16.10.09, 12:09
                  Przeczytaj to. Kamiński to człowiek dla którego Państwo jest ponad wszystko.
                  Reszta nie ma dla niego znaczenia. A że trafił na ludzi z KLD, to już inna
                  sprawa. Tu jest problem.

www.rp.pl/artykul/374985_Bo_to_taki_facet_jest.html
                  • prawieemeryt Re: są prace analityczne - zapomniałeś o tym. 16.10.09, 12:17
                    kwakwa.
                  • normalnyczlowiek1 Do POszołomstwa takie argumenty nie docierają! 16.10.09, 12:23
                    wojciech.2345 napisał: Przeczytaj to.

---> Tego co powiedziała o Kamińskim Agnieszka Romaszewska i Piotr Skwieciński
                    oni nie są w stanie zrozumieć - to dla nich inny świat!
                    • wojciech.2345 Re: Do POszołomstwa takie argumenty nie docierają 16.10.09, 12:30
                      normalnyczlowiek1 napisał:
                      > ---> Tego co powiedziała o Kamińskim Agnieszka Romaszewska i Piotr Skwieciński
                      oni nie są w stanie zrozumieć - to dla nich inny świat!
                      =====================================
                      Fakt, nie są w stanie. Kamiński już tak ma - kosił niezależnie od opcji. Nie bał
                      się nikogo.

A co teraz będzie? Lepiej nie myśleć.
            • normalnyczlowiek1 ChlebuśMiroGrzesio to"niewiele znaczące zdarzenia? 16.10.09, 12:01
              prawieemeryt napisał: za nieudolną kompilację niewiele znaczących
              rzeczywistych zdarzeń tak

---> A Partia Oszustów to: "Nieudolna kompilacja niewiele znaczących
              rzeczywistych zdarzeń"!
              No, no...
            • brodeek Re: wylatuje za ściganie niewłaściwych afer. I tu 16.10.09, 12:01
              Nie bądź naiwny. CBA co miesiąc zatrzymuje skorumpowanych urzędników (zajrzyj do
              ich archiwum operacji: www.cba.gov.pl/portal/pl/archiwum/20/) i wszystko
              jest w porządku. Dopiero jak tyka niewłaściwych ludzi to jest be.

Po za tym nie wiem o jakiej kompilacji niewiele znaczących rzeczywistych zdarzeń
              mówisz. O tym, za co wyleciało 6 ministrów rządu Tuska?
          • sclavus Re: Wojciechu! 16.10.09, 11:50
            To czuj się wyru...y...
            Jak ci nieco przejdzie, to zacznij myśleć (to stosunkowo łatwe od
            średniej IQ wzwyż) .... poustawiaj (znane ci?) fakty... przeanalizuj
            i dojdź do wniosku...
            Być może, na twarzy pojawi ci się uśmiech zrozumienia (typu:
            uśmiechnął się bo zrozumiał)
            I już!!
          • snajper55 Re: Wojciechu! 16.10.09, 11:55
            brodeek napisał:

> I bardzo mnie się nie podoba, że szef służby walczącej z
            > korupcją wylatuje za ściganie niewłaściwych afer.

Wylatuje za łamanie prawa. I bardzo dobrze, bo powinien pilnować przestrzegania
            prawa a nie je łamać.

"Prokuratorzy zarzucają mu, że nadużył uprawnień i kierował niezgodnymi z prawem
            czynnościami operacyjnymi. Chodzi o kontrolowane wręczenie łapówki dwóm
            biznesmenom powołującym się na wpływy w Ministerstwie Rolnictwa. Ponadto miał
            kierować podrabianiem dokumentów, których fałszować nie było wolno, i
            wyłudzaniem poświadczenia nieprawdy na podstawie tych dokumentów.".
            www.rp.pl/artykul/374092_Cztery_zarzuty_dla_Kaminskiego.html

S.
            • normalnyczlowiek1 Kłamiesz,jak POdobni POprzednicy 16.10.09, 12:10
              snajper55 napisał: Wylatuje za łamanie prawa. I bardzo dobrze, bo powinien
              pilnować przestrzegania prawa a nie je łamać.

---> Wszyscy wiedzieli, że Tusk kłamie więc Kamiński nie mógł złamać prawa
              "zdradzając tajemnice państwową"!

> "Prokuratorzy zarzucają mu, że nadużył uprawnień i kierował niezgodnymi z
              prawem czynnościami operacyjnymi.

---> I to też wierutne kłamstwo!
              Sąd jasno wypowiedział się w tej sprawie, potwierdzając w sierpniu, że Kamiński
              i CBA działali zasadnie i zgodnie z prawem!
              • sclavus Re: Kłamiesz,jak POdobni POprzednicy 16.10.09, 12:22
                Oprócz kłamiesz!, nie masz nic więcej do powiedzenia...
                Czemu ja się temu nie dziwię??
                Bo że się nie dziwię, to fakt!
                • normalnyczlowiek1 W poglądach,ocenach,każdy ma prawo się mylić, 16.10.09, 12:42
                  sclavus napisał: Oprócz kłamiesz!, nie masz nic więcej do
                  powiedzenia...

---> ale podając fałszywe okoliczności, bezczelnie kłamie!
                  Nie potrafisz znaleźć wiadomości źródłowych, które nie tylko ja podawałem już
                  wielokrotnie...

> Czemu ja się temu nie dziwię??
                  • sclavus Re: W poglądach,ocenach,każdy ma prawo się mylić, 16.10.09, 15:29
                    Ba! Cóż... Skoro według ciebie, fałszowanie dokumentów i puszczanie
                    ich w obieg... fałszowanie podpisów, osób sprawujących funkcje...
                    kreowanie korupcji... jest możliwe, to ty jesteś rzeczywiście
                    jedynynormalnyczłowiek
                    - nie tylko na tym forum :)
                    PeeS - te trzy duperele, które przywołałem, nie są jedynymi,
                    które można przywołać, ale ... jak to prezes zastrzegł, was nie
                    przekonajOM, że czarne jest czarne a białe - białym jest
                    • normalnyczlowiek1 To co robią tuskomatołki,próbujesz przypisać CBA! 16.10.09, 16:40
                      sclavus napisał: fałszowanie dokumentów i puszczanie, ich w obieg...
                      fałszowanie podpisów, osób sprawujących funkcje... kreowanie korupcji...

---> W ostatnim się pomyliłeś. Środowisko nocnozmianowców nie kreuje, ale bierze
                      udział w korupcji... Pozostałe, to też tyPOwe ich metody podczas dokonywania
                      przestępstw.
                      • sclavus No, dobra... 16.10.09, 16:56
                        Zostań sobie (wedle własnego upodobania)
                        jedynymnormalnymczłowiekiem
                        na zawsze już... Wiesz zapewne,
                        że tylko ty tak myślisz...
                        Ja zaś mam niezbity dowód, że was rzeczywiście nie przekonajOM, że
                        czarne jest czarne a białe - białym jest
                        No to: EOT
                        • normalnyczlowiek1 Jak ubek tak mówi o swoim kumplu,to na pewno 16.10.09, 17:35
                          sclavus napisał: was rzeczywiście nie przekonajOM, że czarne jest czarne a
                          białe - białym jest

---> nie da się przekonać żaden rozsądnie myślący człowiek, że to niewiniątka -
                          a raczej dobrze wie, że szykują kolejny przekręt.
            • brodeek Re: Wojciechu! 16.10.09, 15:54
              > Wylatuje za łamanie prawa. I bardzo dobrze, bo powinien pilnować przestrzegania
              > prawa a nie je łamać.

Przypominam, że na razie Kamiński ma postawione bardzo miałkie zarzuty, które po
              3-4 latach opluwania będą umorzone. Żaden prokurator ich nie chciał postawić, a
              ten zmuszony wstydził się odczytując ich treść.
          • awuk Re: Wojciechu! 16.10.09, 20:45
            brodeek napisał:

> Siedzem sobie i myślem intensywnie i coś mi wychodzi, że moja
            ukochana Gazeta
            > Wyborcza wali mnie bez mydła w pupsko wciskając kity o przestępcy
            z zarzutami na
            > czele CBA. A jak ktoś mnie tak wali, to mi się niewygodnie siedzi,
            i wtedy
            > zaczynam myśleć. I bardzo mnie się nie podoba, że szef służby
            walczącej z korupcją wylatuje za ściganie niewłaściwych afer.

No to wiemy że Wojciech to brodeek a grnada
            to co za zwierzę ?
        • wojciech.2345 Re: Wojciechu! 16.10.09, 11:51
          Emerycie
          prawie każda władza pozbawiona kontroli demoralizuje się. SLD robiło numery na
          miliardy, PO na setki milionów, a reszta to drobnica.

Z dymisji Kamińskiego cieszą się w kolejności: SLD, PO i chłopcy z Pruszkowa i
          Wołomina.
          • dr.rydzyk Re: Wojciechu! 16.10.09, 12:01
            wojciech.2345 napisał:

> Emerycie
            > prawie każda władza pozbawiona kontroli demoralizuje się.

Słusznie. Kamiński się zdemoralizował, bo nie miął nad soba
            żadnej kontroli.
            Za udostępnianie TAJNYCH kwitów Rzeczpospolitej powinien SIEDZIEĆ!
            • wojciech.2345 po jakim nickiem normalnie piszesz? /bt 16.10.09, 12:11
            • normalnyczlowiek1 Łżesz jak Tusk!!! 16.10.09, 12:25
              dr.rydzyk napisał: Za udostępnianie TAJNYCH kwitów Rzeczpospolitej powinien
              SIEDZIEĆ!
        • normalnyczlowiek1 Idac po tobie,że siedzenie i kurzenie daje ci dużo 16.10.09, 12:03
          prawieemeryt napisał: Wojciechu! Siednijcie se i zakurzcie, a jak się uda to
          pomyślcie trocha. To naprawdę nie boli, a daje dużo satysfakcji.

---> ... satysfakcji. Gorzej z myśleniem. Czy to z powodu bólu zaprzestałeś już
          dawno temu używać ...?
          • prawieemeryt Jak to jest gdy 19.10.09, 12:19
            ktoś się łudzi, że jest normalny i na dodatek człowiek?
    • boblebowsky Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 11:50
      Dla was bolszewików podsłuchy bez wymaganej zgody to normalka więc nic dziwnego,
      że bronicie tego szczura.
      • snajper55 Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 11:58
        boblebowsky napisał:

> Dla was bolszewików podsłuchy bez wymaganej zgody to normalka więc nic dziwnego,
        > że bronicie tego szczura.

Podsłuchy, fałszowanie dokumentów, podżeganie do przestępstwa to chleb powszedni
        czekisty.

S.
      • brodeek Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 12:04
        boblebowsky napisał:

> Dla was bolszewików podsłuchy bez wymaganej zgody to normalka więc nic dziwnego
        > ,
        > że bronicie tego szczura.

Dodaj, że chodzi o podsłuch ludzi którzy właśnie mają przyjąć 3 mln zł
        łapówki dla ministra rządu RP, którzy zostają za to skazani prawomocnym wyrokiem
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 12:13
          I co z tego? Chodzi o bezprawne podłuchy. To wg mnie groźniejsze niż
          kradzież 3 mln.
        • boblebowsky Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 12:24
          > Dodaj, że chodzi o podsłuch ludzi którzy właśnie mają przyjąć 3 mln zł
          > łapówki dla ministra rządu RP, którzy zostają za to skazani prawomocnym wyrokie
          > m

A jakie to ma znaczenie? Nawet najgorszych zbrodniarzy traktuje się zgodnie z
          prawem i nie jedno oskarżenie w sądzie padło właśnie z powodu uchybień
          proceduralnych. Prawo jest jedno i takie samo dla wszystkich i kropka.
    • karolek-3 Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 11:53
      wyleciał za niewlaściwe zarzuty
      gdyby cos wynalazł PiS-owi nie "wykryto" by tych pierdól o których
      piszesz
      • brodeek Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 12:05
        > wyleciał za niewlaściwe zarzuty
        > gdyby cos wynalazł PiS-owi nie "wykryto" by tych pierdól o których
        > piszesz

Przypominam, że zatrzymany przez CBA minister sportu Lipiec to był pisowski
        minister, więc nie pieprz bzdur.
    • dr.rydzyk A co? dal się zrobic w wala? 16.10.09, 11:58

No to opwyobraź sobie jak prwdziwi łapowarze robiłi go w wała!

A za te wydruki w Reczpospolitej powinien juz dawno SIEDZIEĆ!
    • ave.duce Wielką grandą było stworzenie policji politycznej 16.10.09, 11:59
      czyli CBA i postawienie na jej czele Nerwuska Kamińskiego. Reszta > to tylko
      konsekwencje działań PiS i PO (a zwłaszcza Jasia Marysi Władzia Rokity).
      Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz.

:p
      • normalnyczlowiek1 Policję do ścigania PolitykówOszustów,można uważać 16.10.09, 12:34
        ave.duce napisała: Wielką grandą było stworzenie policji politycznej

---> ... za policję polityczną obecnych czasów, czemu nie? I co z tego?
      • brodeek Re: Wielką grandą było stworzenie policji polityc 16.10.09, 14:07
        Dziwna to policja polityczna, która zamyka za korupcję ministra sportu Lipca -
        będącego członkiem PiS i PiS-owskim ministrem.
    • brodeek Ciąg dalszy artykułu "Dziennika" 16.10.09, 12:33
      Ostatecznie pretekst do odwołania Kamińskiego dostarczył Bogusław Olewiński,
      prokurator z Rzeszowa. Postawił on szefowi CBA kilka zarzutów, w tym
      najważniejszy: przekroczenia uprawnień, czyli nadużycia władzy. Trzy tygodnie
      wcześniej Kamiński napisał do ministra Andrzeja Czumy: "Prokurator Olewiński
      sygnalizował podczas rozmów po przesłuchaniach funkcjonariuszom CBA, że
      uniemożliwiono mu umorzenie sprawy. Nacisk na jego osobę wywierał ówczesny
      prokurator krajowy Marek Staszak”. Dodał też, że Staszak miał namawiać
      podwładnego, by postawić szefowi CBA zarzuty. Gdy ta sprawa wyszła na jaw,
      Olewiński na polecenie Czumy napisał oświadczenie, w którym przyznał, że po
      jednym z przesłuchań pytał Bejdę, czy jak odejdzie z prokuratury, to dostanie
      pracę w CBA. Ale w formie żartu.

Oświadczenia Olewiński już nie zmieni, nawet jak przeczyta, że dotarliśmy do
      dwóch z kilkunastu przesłuchiwanych przez niego prokuratorów. Im też Olewiński
      mówił o naciskach i wymuszaniu na nim przedstawienia zarzutów. Nasi rozmówcy są
      gotowi potwierdzić to przed sądem.
      "Prokurator nie spojrzał mi w oczy, gdy
      czytał zarzuty, wstydził się" - powiedział Mariusz Kamiński Ernestowi Bejdzie po
      wyjściu z przesłuchania.
      • karolek-3 Re: Ciąg dalszy artykułu "Dziennika" 16.10.09, 12:50
        mówisz o tym SB-ku podmienionym w ostatniej chwili bo nikt inny nie chciał
        postawic zarzutów które zostana po odpowiednio długim opluwaniu umorzone
        • brodeek Re: Ciąg dalszy artykułu "Dziennika" 16.10.09, 13:02
          karolek-3 napisał:

> mówisz o tym SB-ku podmienionym w ostatniej chwili bo nikt inny nie chciał
          > postawic zarzutów które zostana po odpowiednio długim opluwaniu umorzone

Nie wiem czy jest SB-kiem, ale wiem, że nikt inny nie chciał postawić tak
          kretyńskich zarzutów, a i jemu było wstyd.
          • taziuta Re: Ciąg dalszy artykułu "Dziennika" 16.10.09, 13:05
            brodeek napisał:

> Nie wiem czy jest SB-kiem, ale wiem, że nikt inny nie chciał
            postawić tak kretyńskich zarzutów, a i jemu było wstyd.

Popatrz, a naszemu złotoustemu premierowi Tuskowi nie jest wstyd!
            • brodeek Re: Ciąg dalszy artykułu "Dziennika" 16.10.09, 13:09
              > Popatrz, a naszemu złotoustemu premierowi Tuskowi nie jest wstyd!

Będzie mu wstyd jak ta sprawa trafi do szerszej publiki. Oczywiście GazWyb o tym
              nie napisze ani słowa, nie ma się co łudzić.
              • taziuta Re: Ciąg dalszy artykułu "Dziennika" 16.10.09, 18:33
                brodeek napisał:

> > Popatrz, a naszemu złotoustemu premierowi Tuskowi nie jest wstyd!

> Będzie mu wstyd jak ta sprawa trafi do szerszej publiki.
                Oczywiście GazWyb o tym nie napisze ani słowa, nie ma się co łudzić.

Gdy trafi do szerszej publiki, to GW napisze.
                Szkoda, że to nie dzięki GW trafi...
      • boblebowsky Jak już na Dziennik tak ochoczo się powołujecie 16.10.09, 13:33
        i jest dla was wiarygodny w akurat temacie to przeczytacie też to:

www.dziennik.pl/polityka/article459087/Koncowka_szefa_CBA_Bog_z_nami_ch_z_nimi.html
        • brodeek Re: Jak już na Dziennik tak ochoczo się powołujec 16.10.09, 13:47
          boblebowsky napisał:

> i jest dla was wiarygodny w akurat temacie to przeczytacie też to:

Przecież właśnie ten artykuł cytuje cały czas, także nie wiem o co ci chodzi.
          Tekst ma 5 stron, może nie doczytałeś.
          • boblebowsky Re: Jak już na Dziennik tak ochoczo się powołujec 16.10.09, 14:42

> Tekst ma 5 stron, może nie doczytałeś.

Ano, przyznaję się, trochę pracy mam więc tak trochę z doskoku:))
    • hummer Masz na myśli kontrolę operacyjną? 16.10.09, 14:17
      brodeek napisał:

> Okazuje się więc, że pretekstem do postawienia zarzutów była chęć zebrania
      > dodatkowych dowodów przed zgłoszeniem do prokuratury!

Bo nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
      • brodeek Re: Masz na myśli kontrolę operacyjną? 16.10.09, 15:04
        > Bo nie bardzo wiem o co Ci chodzi.

Jednym z zarzutów dla Kamińskiego jest to, że zamiast od razu zawiadomić
        prokuraturę po donosie postanowił poczekać i zebrać mocniejsze dowody.
        • hummer Zadałem Ci konkretne pytanie. Może odpowiedzieć? 16.10.09, 15:34
          brodeek napisał:

> > Bo nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
          >
          > Jednym z zarzutów dla Kamińskiego jest to, że zamiast od razu zawiadomić
          > prokuraturę po donosie postanowił poczekać i zebrać mocniejsze dowody.
          • brodeek Re: Zadałem Ci konkretne pytanie. Może odpowiedzi 16.10.09, 15:45
            Tak, Kamiński dostała zarzut prokuratorski za chęć przeprowadzenia kontroli
            operacyjnej w sprawie w której zwrócił się do niego wiceprezes Dialogu. Wg
            prokuratury, powinien nic nie sprawdzać, tylko od razu ją zawiadomić.
            • hummer W Art. 17 jak byk stoi 16.10.09, 16:12
              brodeek napisał:

> Tak, Kamiński dostała zarzut prokuratorski za chęć przeprowadzenia kontroli
              > operacyjnej w sprawie w której zwrócił się do niego wiceprezes Dialogu. Wg
              > prokuratury, powinien nic nie sprawdzać, tylko od razu ją zawiadomić.

– gdy inne środki okazały się bezskuteczne albo zachodzi wysokie prawdopodobieństwo,
              że będą nieskuteczne lub nieprzydatne, sąd, na pisemny wniosek Szefa
              CBA, złożony po uzyskaniu pisemnej zgody Prokuratora Generalnego, może
              ,
              w drodze postanowienia, zarządzić kontrolę operacyjną.
              2. Postanowienie, o którym mowa w ust. 1, wydaje Sąd Okręgowy w Warszawie.
              3. W przypadkach niecierpiących zwłoki, jeżeli mogłoby to spowodować utratę informacji
              lub zatarcie albo zniszczenie dowodów przestępstwa, Szef CBA może
              zarządzić, po uzyskaniu zgody Prokuratora Generalnego, kontrolę operacyjną,
              zwracając się jednocześnie z wnioskiem do sądu, o którym mowa w ust. 2
              , o
              wydanie postanowienia w tej sprawie. Sąd wydaje postanowienie w przedmiocie
              wniosku w terminie 5 dni
              . W przypadku nieudzielenia przez sąd zgody, Szef
              CBA wstrzymuje kontrolę operacyjną oraz poleca niezwłoczne, protokolarne,
              komisyjne zniszczenie materiałów zgromadzonych podczas jej stosowania
              .

Za Dz. U. 2006 nr 104 poz. 708 z późn.zm.
              • brodeek Re: W Art. 17 jak byk stoi 19.10.09, 11:55
                Źle się wyraziłem. Kamiński sam nie podjął decyzji o przeprowadzeniu kontroli
                operacyjnej, a jedynie zachęcił donoszącego o korupcji do przedstawienia
                pewniejszych dowodów w postaci nagrania audio.
                Nie można tego nazwać
                kontrolą operacyjną. Nagrywać przestępców ma prawo każdy uczciwy obywatel. Twoje
                paragrafy nie mają tu zastosowania.
    • m.c.hrabia Re: macie racje tu nie zarzuty potrzebne 16.10.09, 18:56
      tu potrzebne natychmiastowe leczenie u dobrego psychiatry.
    • pav2 Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 20:40
      Granda, że taki człowiek jak Mariusz Kamiński zastał wbrew prawu
      postawiony przez Genialnego Stratega na szefa CBA. Prawo zabrania
      pełnienia tego stanowiska działaczowi partyjnemu, a takim był M. K.
      Genialny nie miał zwyczaju przestrzegać prawa, jeżeli tylko
      przeszkadzało mu to w wprowadzeniu kaczego totalitaryzmu. Dla
      zdobycia władzy absolutnej gotów jest złamać wszystkie zasady i
      prawa. Grandą jest też to, że Donald Tusk nie zdjął tego szaleńca w
      pierwszym dniu swego urzędowania. Za ten kardynalny błąd słusznie
      zapłacił i będzie jeszcze długo płacił.
      • x2468 Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 16.10.09, 21:35
        Zgadzam sie z caloscia.
        Dodam ze Niemcy sprzedali rosyjskiemu oligarsze 2 stocznie w
        Meklemburgi.(Zgadnijcie co by zrobili patrioci czyli kartofle + blady Kaminski
        gdyby rzd sprzedal stocznie rosyjskim oligarchom?)do tego zaplatanym w
        Nordstrem.Za 42 miliony €.(Co by zrobili ww gdyby rzad sprzedal stocznie za tak
        marne pieniadze?)Oligarcha(a wlasciwie,jak sie okazalo dwoch)zobowiazal sie do
        utrzymania produkcji stoczniowej a mianowicie na poczatek mieli Niemcy zbudowac
        dwa lodolamacze i trzy kontenerowce.Szybko okazalo sie ze zekomy odbiorca tych
        jednostek niczego nie zamawial i nie planuje powiekszenia swojej floty.Na
        dodatek Szwedzi nie chca odebrac budowanych dla nich promow pasazerskich.
        Nikt w Niemczech nie donosil na rzad do prokuratury,zwiazkowcy nie pala opon pod
        oknami kancelari BRD nie teroryzuja meza p.kanclerz i sasiadow i wreszcie zaden
        szef szemranych sluzb nie robi ze tego afery a dziennikarze nie
        dokopuja.Opozycja nie robi chucpy i dlatego wy pisie osiolki o tym nie slyszeliscie.
        I teraz porownajcie to z tym co zrobili kartofle z Kaminskim.Moze miedzy innymi
        dlatego szefowie opozycji zasluguja na miano kartofli a chucpiarzem zajmuje sie
        prokurator.
    • basia.basia Przeczytaj łaskawco najpierw cały artykuł:) 16.10.09, 21:14
      > Dodam, że tych dwóch załatwiaczy zostało na podstawie zebranych dowodów
      > skazanych przez sąd!

>
      > "Właśnie te zarzuty dały prawną podstawę premierowi Donaldowi Tuskowi do
      > zdymisjonowania szefa CBA."

> Dodam, że tych dwóch załatwiaczy zostało na podstawie zebranych dowodów
      > skazanych przez sąd!

>
      > "Właśnie te zarzuty dały prawną podstawę premierowi Donaldowi Tuskowi do
      > zdymisjonowania szefa CBA."

A w tekście jest takie zdanko:

"Chodziło o słynny przeciek z afery gruntowej. Agenci CBA zastawili sidła na
      wicepremiera Andrzeja Leppera. Skusili dwóch jego współpracowników gigantyczną
      łapówką, aby załatwili ministerialną decyzję o odrolnieniu gruntów."
      • brodeek Re: Przeczytaj łaskawco najpierw cały artykuł:) 19.10.09, 11:52
        > "Chodziło o słynny przeciek z afery gruntowej. Agenci CBA zastawili sidła na
        > wicepremiera Andrzeja Leppera. Skusili dwóch jego współpracowników gigantyczną
        > łapówką, aby załatwili ministerialną decyzję o odrolnieniu gruntów."

Jego współpracownicy najpierw sami się przechwalali, że za łapówkę załatwią
        odrolnienie każdej ziemi.
    • wariant_b Re: Wielka grnada z zarzutami dla Kamińskiego. 19.10.09, 12:23
      brodeek napisał:
      > "Rzecz dotyczyła wydarzeń z grudnia 2006 roku. To wtedy do CBA
      > zgłosił się wiceprezes kontrolowanego przez państwo telekomu Dialog...

Gwoli ścisłości dodałbym, że nazywał się Andrzej Kryszyński
      i był głównym oskarżonym w tym procesie, a wcześniej współpracował
      z UOP i jako wtyczka tychże służb trafił do Dialogu.

Rola faceta w sprawie afery gruntowej wymaga osobnego ustalenia,
      jego aktualne personalia również. Przypuszczalnie działał dla CBA.

Trochę więcej w temacie na przykład tutaj:
      uop.blox.pl/2007/07/rola-Kryszynskiego-i-cala-prawda-o-operacji.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka