Dodaj do ulubionych

wstydź się "Gazeto"

19.01.04, 09:29
"Odszedł Czesław Niemen"
www.rzeczpospolita.pl/strona.html
i "Piyknie hipkoł" z miniaturową wzmianką o zmarłym artyście.
serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1715307,49622.html?skan=http%3A%2F%2Fbi.gazeta.pl%2Fim%2F1871%2Fm1871869.jpg

Brak mi słów.Ktoś złośliwy mógłby zauważyć, że powodem jest znamy wszystkim
antykomunizm Niemena. Kontestował go już wtedy gdy większość idolów "Gazety"
pławiła się w hanbie domowej. Takich rzeczy "Gazeta" nie wybacza.
Co jakiś czas musimy przyglądać się jak zwycieski Achilles przywiązuje do
swojego powozu ciała Hektorów i włóczy je za sobą.
Herling Grudziński, Herbert, Hertz, Niemen... Po kim jeszcze przejedzie
się "GW" po śmierci?
Obserwuj wątek
    • homosovieticus Re: wstydź się "Gazeto" wstydż się !! 19.01.04, 10:07
      lupus.lupus napisał:

> "Odszedł Czesław Niemen"
      > www.rzeczpospolita.pl/strona.html
      > i "Piyknie hipkoł" z miniaturową wzmianką o zmarłym artyście.
      > serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1715307,49622.html?skan=http%3A%2F%2Fbi.gazeta.pl%2Fim%2F1871%2Fm1871869.jpg
      >
      > Brak mi słów.Ktoś złośliwy mógłby zauważyć, że powodem jest znamy wszystkim
      > antykomunizm Niemena. Kontestował go już wtedy gdy większość idolów "Gazety"
      > pławiła się w hanbie domowej. Takich rzeczy "Gazeta" nie wybacza.
      > Co jakiś czas musimy przyglądać się jak zwycieski Achilles przywiązuje do
      > swojego powozu ciała Hektorów i włóczy je za sobą.
      > Herling Grudziński, Herbert, Hertz, Niemen... Po kim jeszcze przejedzie
      > się "GW" po śmierci?

Lupusie !
      To naprawdę wszystko?
      Czyżby w GW słuchano tylko brzęku monet i spiewu kwacha?
      • lupus.lupus Re: wstydź się "Gazeto" wstydż się !! 19.01.04, 11:19
        Jest rok 2000. Umiera Herling Grudzinski.Przed śmiercia drze koty z
        redakcją "GW" publikując wyjatkowo jej nieprzychylne teksty w "Rz" i demaskuje
        obrzydliwe zamiary Bikont i Szczęsnej w pamiętnym wywiadzie.
        Druga strona "Gazety". Na jej dole drobniutki nekrolog pisarza ( już nie
        pamiętam czy podpisany przez samą redakcję czy też premiera Buzka) Obok
        trzykrotnie większy nekrolg niejakiego Niutka podpisany przez
        redaktora "Gazety" Michała Cichego. Niutek był psem (sic!!!) Cichego.
      • homosovieticus Czy GW słucha tylko brzęku monet i spiewu kwasa ? 19.01.04, 19:07
        Na to własciwie wygląda coraz bardziej.
    • Gość: Czesiek Re: wstydź się "Gazeto" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 10:09
      Lupusie,przestań jęczeć...
      Takie problemy istnieją tylko w twoim pięknym umyśle.
    • Gość: züberman zwycięzca IP: *.biaman.pl 19.01.04, 10:52
      Ktoś złośliwy mógłby zauważyć, że ta metaforyka Achillesowo-Hektorowa to czysta
      grafomania, czyli fałszywa afektacja, ubrana w nieadekwatne słowa.
      Jak ktoś rozsądny nazwałby przejeżdżanie się po trupie Niemena po to tylko, by,
      używając Twojej retoryki, od czasu do czasu poczuć się "zwycięskim Achillesem"?

Cała "czwórka" w "Wyborczej" jest poświęcona Niemenowi. Nie sposób było nie
      zauważyć. Jak to się ma do Twojego pseudopatriotycznego bełkotu i
      zarzutów "hańby domowej" - chyba tylko sam to rozumiesz. Przykro mi to
      stwierdzać, ale kolejny raz pokazujesz oblicze oszołoma.
      • lupus.lupus Re: zwycięzca 19.01.04, 11:43
        Gość portalu: züberman napisał(a):

> Ktoś złośliwy mógłby zauważyć, że ta metaforyka Achillesowo-Hektorowa to
        czysta grafomania

Pisze to sosnowa igiełka i założyciel klubów Danuty Waniek w jednej osobie.

>Przykro mi to stwierdzać, ale kolejny raz pokazujesz oblicze oszołoma.

Jeśli stwierdza to ktoś taki jak ty, to wiem, że wszystko ze mną w porządku.
    • indris Agorafobia ? 19.01.04, 11:07
      Nie jestem entuzjastą linii politycznej "GW". Ale pretensje lupusa są
      idiotyczne.
      Przypomina mi się zamknięcie "Gazety Warszawskiej" za to, że po śmierci
      Piłsudskiego nie dała na pierwszej stronie czarnej ramki.
      • kataryna.kataryna Re: Agorafobia ? 19.01.04, 11:25
        indris napisał:

> Nie jestem entuzjastą linii politycznej "GW". Ale pretensje lupusa są
        > idiotyczne.
        > Przypomina mi się zamknięcie "Gazety Warszawskiej" za to, że po śmierci
        > Piłsudskiego nie dała na pierwszej stronie czarnej ramki.

Jeśli przyjąć, że pierwsza strona jakoś oddaje hierarchię ważności informacji,
        to drugie miejsce Małysza okazało się o wiele ważniejsze niż śmierć Niemena.
        Być może dla wielu osób było ale Małysz wygrywał dziesiątki razy i będzie
        jeszcze wygrywał a Niemen był jeden i umarł raz. Też bym wolała, żeby to ta
        informacja dominowała na pierwszej stronie.

• jean-baptiste Walka o czytelnika... 19.01.04, 11:38
          Na ostatniej stronie brakuje jeszcze nagiej agentki towarzyskiej.
          Ludziska chcą igrzysk. Przemyślenia to trudna praca dla szarych komórek.
        • eela Re: Agorafobia ? 19.01.04, 11:49
          Tak już na tym swiecie jest, że zmarli musza ustąpić żywym. Co oczywiście nie
          znaczy, że Lupus ma niesłuszne pretensje. Nie można jednak powiedzieć, że w GW
          nic nie ma. Cała czwarta strona jest poswięcona Niemenowi. Tak więc nie ma co
          się doszukiwac spiskowej teorii dziejów, ze to zemsta gazety.
        • ayran Re: Agorafobia ? 19.01.04, 11:50
          Mamy tu dwie rzeczy - czym innym jest niewłaściwa hierarchia tych dwóch
          informacji (gruby błąd i nietakt), czym innym natomiast przypisywanie Gazecie
          motywacji takich, jak w wersji Lupusa.

Ay.
          • Gość: züberman Re: Agorafobia ? IP: *.biaman.pl 19.01.04, 18:35
            Mamy tu dwie rzeczy - czym innym jest niewłaściwa hierarchia tych dwóch
            informacji (gruby błąd i nietakt),

czym innym natomiast przypisywanie Gazecie
            motywacji takich, jak w wersji Lupusa.

zabrakło przypisu w nawiasie. "Jeszcze grubszy nietakt"? Czy "bezczelne
            żerowanie na zwłokach"?

• lupus.lupus Re: Agorafobia ? 20.01.04, 08:32
              Zapomniałeś o ubeckich fałszywkach.
        • Gość: züberman funkcje ukryte IP: *.biaman.pl 19.01.04, 18:31
          Nie ma najmniejszego znaczenia, ile razy Małysz bedzie wygrywał. Jego drugie
          miejsca są wydarzeniem zupełnie innej rangi niż śmierc Niemena i oczywiście to
          o Niemenie powinno być na pierwszej stronie. Tylko że ten wątek ma "funkcje
          ukryte", których nie dostrzegasz i tak naprawde nie jest o tym, jak należy się
          obchodzić z umarłym Niemenem, lecz o tym, jak "zdradziecka" i "fałszywa"
          jest "Wyborcza". Niemen jest tu tylko bezbronną ofiarę, która posłuzyła do
          ataku na "GW". Przy okazji w tej samej roli - ofiar Lupusa - występują jeszcze
          inni nieboszczycy (ten sam zestaw co zazwyczaj). Niby sobie spokojnie
          spoczywają w grobach, ale przemyślny L. sprytnie ich "ożywia" - w tych samych
          celach, co zwykle.
          Z drugiej strony, licytowanie, która gazeta lepiej się pokłoniła Niemenowi,
          jest dość niesmaczne i tylko potwierdza przekonanie o nieszczerych intencjach
          założyciela wątku.

Cholera, że też mu się chciało zaczynać taką dyskusję akurat po śmierci Niemena.
          Powinieneś sie wstydzić, Lupus.

• Gość: babariba dobrze powiedziane bratku IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 00:43
            pewnie dlatego, że masz niedaleko i do Sokółki i do Wasiliszek
            i 'daj boh, sztob nieposlednij'
          • lupus.lupus Re: funkcje ukryte 20.01.04, 09:04
            To fantastyczne, że w czasach załamania służby zdrowia i powszechnego kryzysu
            mam prywatnego psychoanalityka. W dodatku całkowicie za darmo! Co prawda jest
            bez dyplomu i psychoanalizę traktuje hobbystycznie jednak zawsze to coś.
            Zawsze zauważy "ukryte funkcje" i wskaże prawdziwe znaczenie i intencje. Jak
            każdy domorosły psychoanalityk zna mnie lepiej niż ja sam.

Zarzut nekrofilstwa.Znam już to na pamięć i dziwię ci się, że tak późno na to
            wpadłeś. Schemat jest zawsze ten sam. "Gazeta" po śmierci wyrównuje swoje
            rachunki ( a to nekrolog sąsiadujący z nekrologiem psa, a to sugestia o
            chorobie psychicznej,to zarzut o współpracę z bezpieką człowieka krystalicznie
            czystego) i ja broniąc zbeszczeszczonych wychodzę na nekrofila.
            Mnie to nie rusza bratku.

Wstydzić się, kochany bratku to powinien wczorajszy redaktor prowadzący , nie
            ja.
    • basia.basia Re: wstydź się "Gazeto" 19.01.04, 11:51
      Zerknęłam do rzepy.

Pięknie wygląda epitafium
      i jest przejmujące.

A tekst jest wciąż aktualny
      i zaadresowany także do gości
      tego wątku.
    • Gość: Marian Tak napisali o urodzinach Niemena, po co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 12:03
      O miejscu urodzenia Niemena napisały:

Tak "TRYBUNA":
      "Czesław Niemen urodził się 16 lutego 1939 roku w Wasiliszkach Starych k.
      Nowogródka."

zaraz, zaraz, Nowogródek, Nowogródek , acha Adam Mi(ckiewicz)
      ??
      A tak GW:
      "Urodził się jako Czesław Juliusz Wydrzycki 16 lutego1939r. w białoruskiej wsi
      Wasiliszki Stare"

Znaczy, Białorusin ?? hmm

Cholera! czepiam się, czy tylko odbija po ciężkiej nocy?
      • homosovieticus Re: Tak napisali o urodzinach Niemena, po co? 19.01.04, 12:42
        Gość portalu: Marian napisał(a):

> O miejscu urodzenia Niemena napisały:
        >
        > Tak "TRYBUNA":
        > "Czesław Niemen urodził się 16 lutego 1939 roku w Wasiliszkach Starych k.
        > Nowogródka."
        >
        > zaraz, zaraz, Nowogródek, Nowogródek , acha Adam Mi(ckiewicz)
        > ??
        > A tak GW:
        > "Urodził się jako Czesław Juliusz Wydrzycki 16 lutego1939r. w białoruskiej
        wsi
        > Wasiliszki Stare"
        >
        > Znaczy, Białorusin ?? hmm
        >
        > Cholera! czepiam się, czy tylko odbija po ciężkiej nocy?

Wygląda ,że się czepiasz po ciężkiej nocy ale i "odbicia" nie mogę wykluczyć :)
        • wartburg4 Re: Tak napisali o urodzinach Niemena, po co? 19.01.04, 18:20
          Lupka zawsze już o nekrofilię podejrzewałem.

Ale żeby Niemena do jednej drużyny z Herlingiem i Herbertem pakować, to trzeba
          mieć także deficyty innego rodzaju. Stylizacja Niemena na antykomunistę budzi
          śmiech.
          • homosovieticus Re: Tak napisali o urodzinach Niemena, po co? 19.01.04, 18:25
            wartburg4 napisał:

> Lupka zawsze już o nekrofilię podejrzewałem.
            >
            > Ale żeby Niemena do jednej drużyny z Herlingiem i Herbertem pakować, to
            trzeba
            > mieć także deficyty innego rodzaju. Stylizacja Niemena na antykomunistę
            budzi
            > śmiech.

Niemena nie interesował świat polityki.
            Miał prawdziwe poczucie misji i ją wykonywał nieustepliwie.
          • lupus.lupus Re: Tak napisali o urodzinach Niemena, po co? 20.01.04, 08:48
            wartburg4 napisał:

> Lupka zawsze już o nekrofilię podejrzewałem.

Cieszę się Wartburgu, że dostrzegasz nasze istnienie.Spotykamy się zawsze w
            Zaduszki.Redaktor Żakowski otwiera zebranie, a potem już tylko oddajemy się
            naszemu hobby.Gdybyś tylko widział jak wspaniale reprezentacja naszego
            środowiska z ulicy Czerskiej wykonała tango z ciałem Pawła Hertza. Zdobyli
            pierwsze miejsce.

> Ale żeby Niemena do jednej drużyny z Herlingiem i Herbertem pakować, to
            trzeba mieć także deficyty innego rodzaju.

Te same deficyty decudują o porównaniu Leppera i Kaczyńskiego.

>Stylizacja Niemena na antykomunistę budzi śmiech.

Nie u mnie.Miałem przyjemność poznać osobę, która Niemena znała osobiście,
            słyszałem wiele rozmów na ten temat. Niemal z każdego wywiadu Niemena jest to
            widoczne. Niemen zaangażował się w kampanię wyborczą AWS.Oczywiscie nie obnosił
            się z tym jak Piotr Szczepanik, który głośno manifestował nawet chęć wyjazdu do
            Afganistanu swego czasu.
    • Gość: Lisć osiki Re: Paniom forumowym Czesław IP: *.gdynia.mm.pl 19.01.04, 18:16
      www.kingfish.us.tf/niemen.swf
    • wyskota Przecież ona jest bezwstydna. 19.01.04, 18:48
      lupus.lupus napisał:

> "Odszedł Czesław Niemen"
      > www.rzeczpospolita.pl/strona.html
      > i "Piyknie hipkoł" z miniaturową wzmianką o zmarłym artyście.
      > serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1715307,49622.html?skan=http%3A%2F%2Fbi.gazeta.pl%2Fim%2F1871%2Fm1871869.jpg
      >
      > Brak mi słów.Ktoś złośliwy mógłby zauważyć, że powodem jest znamy wszystkim
      > antykomunizm Niemena. Kontestował go już wtedy gdy większość idolów "Gazety"
      > pławiła się w hanbie domowej. Takich rzeczy "Gazeta" nie wybacza.
      > Co jakiś czas musimy przyglądać się jak zwycieski Achilles przywiązuje do
      > swojego powozu ciała Hektorów i włóczy je za sobą.
      > Herling Grudziński, Herbert, Hertz, Niemen... Po kim jeszcze przejedzie
      > się "GW" po śmierci?

Trudno oczekiwać od kogoś wstydu, kto go nie posiada.
      Pozdrawiam.

• homosovieticus Przecież ona jest bezwstydna, brzęku monet i ... 19.01.04, 19:41
        śpiewu Kwacha słucha najczesciej, tak to wyglada.
        :((
    • Gość: babariba sierżantowi mojemu lupusie IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 00:31
      to się wszystko z pierdoleniem kojarzyło.
      Nawet jak smarkał do chusteczki.
      A mnie dzisiaj moje młode(prawie 20 lat ma) cały dzień katuje 'starymi' Niemenami. I to więcej znaczy, niz jakiekolwiek epitafium.
    • lupus.lupus na koniec 20.01.04, 13:23
      Jeśli prawdą jest to co napisał przed chwilą ktoś na forum, że Borowski nie
      zgodził się na upamiętnienie Niemena minutą ciszy w Sejmie oznacza to, że SLD
      również nie zapomina.
      • Gość: babariba nie zamkniesz tego wątku lupusie IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 14:20
        bezsensownym postem.
        BO jest pewna 'pragmatyka' sejmowa, która przesądza o tym, kogo się honoruje minutą ciszy w hołdzie.
        Nigdzie w tej 'pragmatyce' nie jest zapisane, ani nie ma takiej praktyki, żeby hołdy należne najważniejszemu w historii Polski rokendrolowcowi, choćby najbardziej dla kultury zasłużonemu. I to by było na tyle.
        A moje (20-to letnie) młode znowu dzisiaj wszystkie winylowe płyty Wydrzyckiego katuje. I to jest bnaprawdziwnyt hołd dla Niemena, a nie tekst napiosany przez jakiegoś durnego dziennikarza.
        bo: 'Czy mnie jeszcze pamiętasz...' Moje młode pamięta
        • lupus.lupus krótko 20.01.04, 14:37
          Mylą ci się pojęcia babaribo. Pragmatyki to pojęcie prawa pracy i dotyczy
          regulacji prawnych pracy np służb mundurowych. Praca sejmu jest określona
          Regulaminem Sejmu.Nie sądzę byś znalazł tam informacje komu należy się minuta
          ciszy, a komu nie. Jeśli dla ciebie i Borowskiego Czesław Niemen to zwykły
          rockendrolowiec to nie mamy z sobą o czym mówić. Dla ciebie rockendrolowiec dla
          mnie jedna z najwybitniejszych postaci kultury w powojennej Polsce.
          Bez odbioru.

PS. Nie cierpię osób, które swoje dzieci nazywają "młodymi"
          • ayran Re: krótko 20.01.04, 14:55
            Dla mnie Czesław Niemen to utalentowany muzyk rozrywkowy - wokalista,
            isntrumentalista i kompozytor, o dużej muzykalności i skali głosu, niestety
            nieco skrzekliwego. Nie przepadam za jego piosenkami, poza
            niektórymi "lżejszymi" kawałkami, które mi się podobają, przy czym jeden z
            najbardziej znanych jego utworów (Dziwny jest ten świat) balansuje - moim
            zdaniem - na granicy plagiatu. Z kolei jego opór przeciw władzy ludowej nie
            wydaje mi się większy niż - powiedzmy - Władka Kozakiewicza. Mam nadzieję, że
            miłość do jego muzyki nie jest obowiązkowa. Ponieważ jednak ma aż tak wielu
            zwolenników, mimo - co przyznaję - nieschlebiania tanim gustom, wypada uznac
            go za wybitną postać kultury polskiej i uszanować. O odmowie Borowskiego nie
            słyszałem, ale bardzo by mnie ona zdziwiła.

Ay.

Ay.
          • Gość: babariba zdarza mi się, że mi się różne... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 16:06
            ...rzeczy mylą.
            NATOMIAST...
            natomiast przejrzałem ja stenogramy i nie wynika z nich, że KTOKOLWIEK złożył wniosek o uczczenie minutą ciszy NAJWAŻNIEJSZEGOn polskiego ROKENDROLOWCA II połowy XX wieku.
            pozdrwowienia łączę,b
        • homosovieticus Re: Sejm w POLSCE i Niemen! 20.01.04, 14:49
          Gość portalu: babariba napisał(a):

> bezsensownym postem.
          > BO jest pewna 'pragmatyka' sejmowa, która przesądza o tym, kogo się honoruje
          mi
          > nutą ciszy w hołdzie.
          > Nigdzie w tej 'pragmatyce' nie jest zapisane, ani nie ma takiej praktyki,
          żeby
          > hołdy należne najważniejszemu w historii Polski rokendrolowcowi, choćby
          najbard
          > ziej dla kultury zasłużonemu. I to by było na tyle.
          > A moje (20-to letnie) młode znowu dzisiaj wszystkie winylowe płyty
          Wydrzyckiego
          > katuje. I to jest bnaprawdziwnyt hołd dla Niemena, a nie tekst napiosany
          przez
          > jakiegoś durnego dziennikarza.
          > bo: 'Czy mnie jeszcze pamiętasz...' Moje młode pamięta

O zgrozzzzzoooo ! :))
          zgadzam się z babaribą ,że sejm nie jest odpowiednim miejscem żeby w nim czcić
          pamięć kochanego i cenionego ARTYSTY.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka