Dodaj do ulubionych

USA bez wiz? Żadnych złudzeń!

• Gość: maciej Re: USA bez wiz? Żadnych złudzeń! IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.04, 17:25
      Wstyd upominac sie o te wizy, gdyby Polacy zachowywali sie poprawnie nie
      byloby problemu.To ze Polska kocha Ameryke nie znaczy ze ma byc odwrotnie.
      Trzeba teraz nowej klotni tym razem z Ametyka.Niech Prezydent i Premier
      martwi sie najpierw o siebie aby byc czystym potem o swoich kolesiow
      skorumpowanych kacykow - kazdy z nich ma miliony na koncie - lacznie
      z Prezydentem. Nawet ci z opozycji jak Kaczynski boja sie palucha umoczyc
      na granicy o co wam wszystkim chodzi?, chyba o prawde ktora boli.
      • Gość: LOLEK Dopoki bolszewicy rzadza w Polsce................ IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 24.01.04, 19:59
        wizy beda wymagane
    • Gość: Grzegorz Re: USA wprowadza wizy dla obywateli brytyjskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 20:50
      Kwasniewski bedzie negocjowal w USA o bezwizowym ruchu dla Polakow a tymczasem
      zdecydowano ,ze wszyscy obywatele brytyjscy ,ktorych paszport bedzie wydany
      po sierpniu tego roku musza ubiegac sie o wize wjazdowa do USA .Bedzie
      kosztowala 63 funty i sa tylko dwa miejsca tj.ambasada USA w Londynie i
      konsulat w Belfascie.Kolejki wiec nieuniknione a cena podobna jak w Polsce.
      Dziwi mnie,ze tylu doradców i ludzi zatrudnionych jest przy Kwasniewskim i
      Ministerstwie spraw zagranicznych i nie maja zadnej wiedzy na ten temat.
      Logiczne jest ,ze nic nie wskórają ,skoro najwiekszy sojusznik USA bedzie mial
      wizy.
      • Gość: Marecki USA wprowadza wizy dla obywateli WB (sprostowanie) IP: 64.217.226.* 25.01.04, 05:26
        Male sprostowanie .... wizy beda wymagane takze od obywateli krajow
        uczestniczacych w programie bezwizowym (visa weiver) jesli paszport nie bedzie
        posiadal danych biometrycznych. Takie paspzorty maja byc dopiero wprowadzone w
        niektorych z tych krajow (nie wiedzialem, ze Wielka Brytania bedzie je miala
        juz od sierpinia). Tak wiec jesli obywatel WB bedzie mial STARY paszport
        bedzie sie musial ubiegac o wize tak jak obywatele krajow, ktorych wymagane
        jest posiadanie wizy.

Wymog taki zostanie wprowadzony w USA od pazdziernika 2004. Tak wiec nie
        bardzo rozumiem po co tak sie klocimy o ten "ruch bezwizowy" jesli nie ma w
        planach wprowadzenia paszpoortu z danymi biometrycznymi, a co za tym idzie
        nawet jelsi bysmy byli wpisani na liste w programie "visa weiver" musielibysmy
        ubiegac sie o wizy z powodu braku takich paszportow
    • Gość: Wujek Re: USA bez wiz? Żadnych złudzeń! IP: 63.123.124.* 24.01.04, 21:01
      Przylecial burak do Hameryki. Widzi na chodniku 20 dularow." E tam, nie chce mi
      sie schylac. Od jutra bede zbieral."
    • Gość: Gebels NIECH AMERYKANIE UMRĄ OD ROZTYCIA !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 21:10
      • Gość: meerkat AMERYKANIE NIE UMRĄ OD ROZTYCIA !!!! IP: *.MCLNVA23.dynamic.covad.net 24.01.04, 22:24
        MYLISZ SIE I TO "GRUBO"!!!

Jak Amerykanie beda sami musieli naprawiac dachy, usuwac azbest czy uciekac
        przed policja to straca mnostwo kalorii i SCHUDNA!
    • Gość: Zagraniczny Re: USA bez wiz? Żadnych złudzeń! IP: *.w81-51.abo.wanadoo.fr 24.01.04, 21:31
      Nie zniosa wiz, bo nie maja w tym nic do wygrania, ma zas polski rzad, bo nie
      po to biegal za Amerykanami, by teraz zobaczyc fige. A skoro nie moga polskie
      wladze pochwalic sie sukcesami krajowymi, gonia za slawa wypocona za granica i
      slono oplacona pieniedzmi podatnika (bezsensowna obecnosc w Iraku).I tak
      bedzie do (bliskiego oby) konca komunistycznej obecnosci we wladzach RP.
      • Gość: wstan skorumpowana ambasada IP: 212.244.84.* 25.01.04, 07:56
        www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=3188
    • Gość: bolo MOJA WIZA ??!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.04, 23:00
      Zaprosił mnie brat mieszajacy w tym cuuudowym kraju.
      Straciłem pracę i mam dużo wolnego czasu. Ale i oszczędności.
      . Jadę po wizę. Jedyna ambasada w Polsce. Warszawa. Staje w kolejce pod płotem
      przed urzedem. Deszcz pada. Jak to dobrze że zabrałem parasol - niektórzy nie
      pomyśleli. Powoli zaczynaja wpuszczać. Wchodze. STOP! Burak z wykrywaczem
      metali musi mnie zbadać. Przechodzę. Nareszcie pod dachem i juz nie pada na
      głowę. Kolejka. Po godzinie wchodzę. Urzędnik. Pytania. O stan cywilny,
      majatkowy itd.
    • Gość: Jacek Zrobmy aby Polska byla jedynym panstwem NATO ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.04, 08:53
      Zrobmy aby Polska byla jedynym panstwem NATO wymagajacym do obywateli USA
      wizy wjazdowych.
      • Gość: May Re: Robta co chceta! Swiat sie znowu usmieje:) IP: *.bchsia.telus.net 25.01.04, 10:18
    • Gość: Buzia Lista krajow bez obowiazku posiadania wiz IP: 209.121.252.* 25.01.04, 18:53
      Ponizej podaje liste krajow (niektore bardzo male), ktorych obywatele
      moga podrozowac bez wiz do US I Kanady. Przekroczenie 3% odmow decyduje o tym
      na ktorej liscie dany kraj jest umieszczony. Mozemy sie tym zgadzac lub nie ale
      fakt ten musimy zaakceptowac.

Lista dla Stanow Zjednoczony:

Andorra (MRP), Iceland, Norway, Australia, Ireland, Portugal, Austria, Italy,
      San Marino, Belgium (MRP), Japan, Singapore, Brunei (MRP), Liechtenstein (MRP),
      Slovenia (MRP), Denmark, Luxembourg, Spain, Finland, Monaco, Sweden, France,
      the Netherlands, Switzerland, Germany, New Zealand, United Kingdom.

Canada jest wylaczona z obowiazku posiadania wiz na zasadzie wyjatku, jako kraj
      graniczacy z US. Warto dodac ze nie dotyczy to Meksyku, ktore mimo wspolnej
      granicy z US nie ma bezwizowego wjazdu.

MRP - znaczy obowiazek posiadania paszportu ktory musi byc czytelny przez
      specjalne maszyny (machine-readable passports)

Lista dla Kanady:

Andorra, Antigua and Barbuda, Australia, Austria, Bahamas, Barbados, Belgium,
      Botswana, Brunei, Costa Rica, Cyprus, Denmark, Finland, France, Germany,
      Greece, Iceland, Ireland, Israel (National Passport holders only), Italy,
      Japan, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Mexico, Monaco, Namibia, Netherlands,
      New Zealand, Norway, Papua New Guinea, Portugal, Republic of Korea, St. Kitts
      and Nevis, St. Lucia, St. Vincent, San Marino, Singapore, Solomon Islands,
      Spain, Swaziland, Sweden, Slovenia, Switzerland, United States, and Western
      Samoa

Jak widac, sa to raczej wyjatki niz regula. Lista krajow potrzebujacych wizy
      jest ogromna I niestety zawiera takze Polske. Ktokolwiek podejmuje probe
      zmienienia statusu Polski w tej kwesti, zasluguje na poparcie i szacunek. Jest
      niezmiernie trudno zrozumiec dlaczego sprawa tak prosta i jednoznaczna,
      powoduje tyle kontrowersji i podzialow. Cos bardzo zlego siedzi w naszych
      genach czego powinnismy sie jak najpredzej pozbyc.

Na marginesie, bardziej zastanawiajacym wydaje sie byc inny problem.
      Mianowicie, jak to sie dzieje ze osoby dostajace wizy na pobyt za oceanem, sa
      odsylane zpowrotem do kraju zaraz po wyladowaniu po drugiej stronie wielkiej
      wody. Byloby bardzo interesujace zapoznac sie z okolicznosciami tych
      nieprzyjemnych i upokarzajacych incydentow ze strony osob ktore doswiadczyly
      tego osobiscie lub znaja innych ktorzy mieli ‘przyjemnosc’ w tym uczestniczyc.
      Problem wydaje sie na tyle powazny, ze widze tu ogromna role dla polskich
      przedstawicielstw rzadowych razem z organizacjami polonijnymi. To one powinne
      stanowczo stanac po stronie poszkodowanych. Niedopuszczalnym wydaje sie byc
      akceptowanie faktu, ze przedstawiciele tego samego kraju wydaja Polakom zgode
      na wjazd do swojego kraju, i potem ta zgoda nie jest respektowana.
      Moze, zamiast tracic energie i czas na bezuzyteczne wypisywanie nonsensow
      (przewazajaca wiekszosc postow), powinnismy pomyslec jak sie zorganizowac zeby
      nasz glos zaczal cos znaczyc I przynosic korzysci wszystkim Polakom po obu
      stronach oceanu.
      • Gość: obcy Re: Lista krajow bez obowiazku posiadania wiz IP: *.dyn.optonline.net 26.01.04, 00:49

Widze,ze wszelkie tlumaczenia,dlaczego wizy sa utrzymywane
        dla Polski ida na marne.No,coz ale rzad USa nie bedzie sie
        opieral na polskich wypowiedzial,ale na wlasnej polityce,ktora
        prowadzi w tym wzgledzie i wydaje mi sie,ze jest ona sluszna.
        Jesli zas,chodzi o przypadki cofniec z lotniska jakiegos w USA
        spowrotem do Polski to sa one zawsze jak najbardziej uzasadnione.
        Prosze o to wlasnie zapytac tych co zostali zawroceni,
        zwykle jest to spowodu zbyt czestego wjazdu w ta i spowrotem na wizie
        turystycznej lub wygasnieciu tej wizy,na co wladze polskie nie zwracaja
        uwagi,byc moze dlatego aby dac zarobic LOT-wi?
        Sam kiedys mialem taki przypadek,ze na lotnisku Okecie po pokazaniu
        biletu i mojego polskiego paszportu polski oficer pyta mi sie;
        "pan udaje sie do Nowego Jorku?,a ja na to,ze tak;na co on,a gdzie ma
        pan zielona karte?ja mu wowie ,ze nie mam tylko mam wize,a on na to
        "a gdzie ona jest"ja mowie no w paszporcie",po czym poogladal ja sobie
        jak cos co pierwszy raz widzi na oczy.
        Oto jak przeszkolone sa poskie sluzby immigracyjne.Gdyby byly lepiej
        nie bylo by tych zawrocen do Polski spowrotem.

pozdr.

obcy,:)

• Gość: Buzia Re: Lista krajow bez obowiazku posiadania wiz IP: 209.121.252.* 26.01.04, 03:19
          Obcy, dziekuje za Twoja opinie...
          Moze jednak nie wyrazilem sie wystarczjaco jasno, ale nie mialem najmniejszych
          intencji oceniac slusznosci decyzji rzadu US (a wlasciwie ich kongresu) w
          sprawie utrzymywania obowiazku wizowege w stosunku do obywateli Polski. Robia
          to co jest w ich interesie, i wszyscy wiemy ze sa w tym doskonali, a w wielu
          przypadkach moga byc nawet wzorem hipokryzji. Fakt ze ochtniczo zostalismy
          jednym z ich najblizszych sojusznikow na pewno nie powinien upowazniac nas do
          oczekiwania najmniejszego znaku wdziecznosci. Niech inni, ktorzy potrafia
          walczyc o swoje sprawy o wiele lepiej niz my, czerpia wszelkie mozliwe
          korzysci, nawet jezeli sa tylko tymi ktorzy na wezwanie Stanow o pomoc,
          pokazaly im 'palca'. Kanada jest doskonalym (ale nie jedynym) tego przykladem.

Jezeli chodzi o sprawe odsylania Polakow zpowrotem do kraju, to pisalem o tych
          ktorzy otrzymali wazne wizy. Jezeli takich ludzi nie ma to prosze o
          rozgrzeszenie. Gdyby jednak zdarzylo sie inaczej i ludzie tacy istnieli, to
          chetnie zapoznam sie z ich wrazeniami. Podrozujacy bez wiz, biletu lotniczego,
          czy tez bez odrobiny zdrowego rozsadku, winni sa sami sobie i ich przypadki
          mozemy spokojnie pominac.
          • Gość: obcy Re: Lista krajow bez obowiazku posiadania wiz IP: *.dyn.optonline.net 26.01.04, 03:35

Tu nie ma nic z hipokryzji.
            USA nie jest w obecnej chwili przygotowane na zalew
            polskiej imigracji,bo do tego by doszlo po zniesieniu wiz.
            Pomoc Polski w wojne w Iraku jest bardzo ceniona poprzez USA,
            i napewno znajdzie rozne formy odwzajemnienia sie,jak i rowniez jak
            mysle w sprawie wydawania wiz dla Polakow,ktore z reszta to tej pory
            byly dosc lagodne (w porownaniu np. z taka Ukraina) i zapewne beda dalej
            takie;bo to nie ma nic wspolnego z zaangazowaniem sie naszego kraju
            we wspolna walke z USA przeciw terroryzmowi,niestyety,ale to trzeba zrozumiec.
            Wracajac do tych zawrocen to 99 procent to zbyt czeste przekraczanie granicy
            na wizach turystycznych,co swiadczy o nieleglanej pracy w USA.
            Wizy te,obecnie wydawane sa na 10 lat,i jezeli ktos wjezdza do USA
            posiedzi tam pol roku,po czym wyjezdza i wraca za dwa tygodnie itd,
            (bo znam takich ludzi,ktorym,wlasnie dlatego zablokowano wjazd) to
            chyba czysta kpina z prawa amerykanskiego.
            Zreszta,co to duzo mowic,ci co maja prawo otrzymac te wize,dostana ja,
            niestety,ale pracownicy konsularni USA sa dosc dobrze wyszkoleni,
            w przeciwienstwie do polskich sluzb granicznych,niestety.

pozdr.

obcy,:)
            • Gość: Buzia Re: Lista krajow bez obowiazku posiadania wiz IP: 209.121.252.* 26.01.04, 17:34
              Nie jestem pewny tego nalotu Polakow na US. Tege samego obawiano sie w
              niektorych krajach Europy i obawy okazaly sie bezzasadne. Po drugie, kraj ten
              moze spokojnie pochlonac wszystkich potencjalnych polskich ochotnikow (bedzie
              ich o wiele mniej niz przypuszczasz) bez zadnego uszczerbku w budzecie. Ludzie
              Ci byliby kropla w morzu innych nacji pracujacych w US w szarej strefie.
              Jedynymi zagrozonymi, moga czuc sie ludzie siedzacy tam latami, ktorzy nie maja
              zadnych umiejetnosci i/lub sily przebicia. Ta grupa zawsze bedzie sie
              obawiac 'nowych' i blokowac kazda inicjatywe ktora moglaby zwiekszyc
              konkurencje w walce o prace z najnizszymi zarobkami.
              Powtorze jeszcze raz, ja nie mam zadnego problemu z restrykcjami wizowymi.
              Natomiast chcialbym zobaczyc jakies namacalne dowody, ze jako ich bliscy
              alianci jestesmy odpowiednio traktowani i szanowani. Moze wymagam za wiele ale
              zyje na tyle dlugo, ze ciezko mnie zadowolic slodkimi slowkami i przyjaznymi
              komentarzami.
              Szanujac Twoja odmienna opinie, osmielam sie jednak pozostac przy mojej.
              Podejrzewam, ze w tym przypadku punkt widzenia w duzej mierze zalezy od punktu
              siedzenia.

Pozdrowienia,
              B
    • Gość: krzysio Re: USA bez wiz? Żadnych złudzeń! IP: *.proxy.aol.com 29.01.04, 00:34
      oni znaja, polskie realia i dopoki ok. 30 % turystow z wizami,bedzie
      "dobrowolnie i znacznie " przedluzac zadeklarowany pobyt w USA,nie ma sie co
      spodziewac zniesienia wiz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka