Dodaj do ulubionych

Niezależność grupy ITI ??

IP: *.idea.pl 26.01.04, 21:43
Juz w jednym z poprzednich wątków analizowałem pokrótce historię ewoluawania
TVN i grupy ITI.Śmiem twierdzić, że od pewnego czasu nie jest to w pełni
obiektywne medium ( nie chodzi wyłącznie o rezygnacji z Moniki Olejnik )a
podstawy takiej tezy opieram na selekcji i pomijaniu ( jak to sie zwykle
stosuje )pewnych informacji a eksponowaniu innych (socjotechnika ).Na pewno
nie jest to medium sprzyjające reprezentantom centrum z odchyleniem
konserwatywno-liberalnym ( jest niezła , sprawiająca kłopoty interlokutorom
lewej strony sceny politycznej , choć nie tylko im - Pochanke , ale ciekawe
jak długo będzie taka niezależna ??).Grupa raczej sprzyjaja srodowisku
zwiazanemu z otoczeniem Pałacu Namiestnikowskiego niz URM przy Al.
Ujazdowskich ( ten fakt oczywiscie na plus ).Dlatego taka szybka i nerwowa
reakcja na sondaż w Newsweek'u i mozliwym scenariuszu walki o fotel
prezydencki z Tomaszem Lisem w roli głównej. Zaniepokoiło to bowiem Waltera i
jego zone Bożenę, gdyż burzy to lansowaną przez nich i inne środowiska (
powinno byc wiadomo, które ) koncepcję prezydentury Jolanty Kwaśniewskiej i
stanowi zgrożenie poważniejsze od wszelkich innych kontrkandydatur.
Sensowna telewizją był swego czasu PULS ( biorę pod uwagę wyłącznie aspekt
wszelkiej maści programów publicystycznych )- ale z racji na mały stopień
oglądalnośći ( tylko kablówki ) i z faktu , że przesadzono z zakupami
sprzętowymi i ściągnięciem gwiazd w stylu Materny i Mann'a ( bardzo wysokie
koszty a wcale nie przysporzyły podniesienia oglądalności ) TV PULS musiała
zwinąć żagle.Ale nawet teraz w okolicach 22:00 ta publicystyka stoi na o
wiele wyzszym poziomie niz te gadające głowy w TVP* i niektórych paneli
dyskusyjnych w TVN24 - vide program "Loża prasowa " , gdzie prym wiodą ludzie
sprzyjajacy SLD ( J.Paradowska j.T.Teoplitz czy inny redaktor z "Trybuny" -
nazwiska nie pomne ale też i za bardzo sie nie staram ).Te programy w TV PULS
spokojnie mogłyby stanowic trzon telewizji publicznej ponieważ poruszaja
aktualne i historyczne i co najważniejsze istotne problemy zycia społecznego,
kulturalnego w naszym kraju.Co do T.Lisa uwazam , ze PO i PiS a takze moze i
LPR z PSL powinny się zastanowić nad tą kandydaturą , ponieważ przy tak
szerokim spectrum poparcia Jolka byłaby na pewno w nie lada opałach....
Te wymienione wyżej partie powinny spuścic z tonu zwłaszcza PiS ,LPR i
znaleźć konsensus na wystawienie tego kandydata.

"Demokracja to sprawowanie rządów przez dyskusję , ale efektywna jest tylko
wtedy , kiedy dyskusje udaje się uciszyć"/Clement Attlee/

Obserwuj wątek
    • Gość: wartburg grubymi nićmi szyte IP: *.b.dial.de.ignite.net 26.01.04, 22:21
      Gość portalu: CAmille~Pissarro napisał(a):

> Juz w jednym z poprzednich wątków analizowałem pokrótce historię ewoluawania
      > TVN i grupy ITI.Śmiem twierdzić, że od pewnego czasu nie jest to w pełni
      > obiektywne medium ( nie chodzi wyłącznie o rezygnacji z Moniki Olejnik )a
      > podstawy takiej tezy opieram na selekcji i pomijaniu ( jak to sie zwykle
      > stosuje )pewnych informacji a eksponowaniu innych (socjotechnika ).Na pewno
      > nie jest to medium sprzyjające reprezentantom centrum z odchyleniem
      > konserwatywno-liberalnym ( jest niezła , sprawiająca kłopoty interlokutorom
      > lewej strony sceny politycznej , choć nie tylko im - Pochanke , ale ciekawe
      > jak długo będzie taka niezależna ??).Grupa raczej sprzyjaja srodowisku
      > zwiazanemu z otoczeniem Pałacu Namiestnikowskiego niz URM przy Al.
      > Ujazdowskich ( ten fakt oczywiscie na plus ).Dlatego taka szybka i nerwowa
      > reakcja na sondaż w Newsweek'u i mozliwym scenariuszu walki o fotel
      > prezydencki z Tomaszem Lisem w roli głównej. Zaniepokoiło to bowiem Waltera
      i
      > jego zone Bożenę, gdyż burzy to lansowaną przez nich i inne środowiska (
      > powinno byc wiadomo, które ) koncepcję prezydentury Jolanty Kwaśniewskiej i
      > stanowi zgrożenie poważniejsze od wszelkich innych kontrkandydatur.
      > Sensowna telewizją był swego czasu PULS ( biorę pod uwagę wyłącznie aspekt
      > wszelkiej maści programów publicystycznych )- ale z racji na mały stopień
      > oglądalnośći ( tylko kablówki ) i z faktu , że przesadzono z zakupami
      > sprzętowymi i ściągnięciem gwiazd w stylu Materny i Mann'a ( bardzo wysokie
      > koszty a wcale nie przysporzyły podniesienia oglądalności ) TV PULS musiała
      > zwinąć żagle.Ale nawet teraz w okolicach 22:00 ta publicystyka stoi na o
      > wiele wyzszym poziomie niz te gadające głowy w TVP* i niektórych paneli
      > dyskusyjnych w TVN24 - vide program "Loża prasowa " , gdzie prym wiodą
      ludzie
      > sprzyjajacy SLD ( J.Paradowska j.T.Teoplitz czy inny redaktor z "Trybuny" -
      > nazwiska nie pomne ale też i za bardzo sie nie staram ).Te programy w TV PULS
      > spokojnie mogłyby stanowic trzon telewizji publicznej ponieważ poruszaja
      > aktualne i historyczne i co najważniejsze istotne problemy zycia
      społecznego,
      > kulturalnego w naszym kraju.Co do T.Lisa uwazam , ze PO i PiS a takze moze i
      > LPR z PSL powinny się zastanowić nad tą kandydaturą , ponieważ przy tak
      > szerokim spectrum poparcia Jolka byłaby na pewno w nie lada opałach....
      > Te wymienione wyżej partie powinny spuścic z tonu zwłaszcza PiS ,LPR i
      > znaleźć konsensus na wystawienie tego kandydata.
      >
      > "Demokracja to sprawowanie rządów przez dyskusję , ale efektywna jest tylko
      > wtedy , kiedy dyskusje udaje się uciszyć"/Clement Attlee/
      >
      >
      Coś w tym jest, co piszesz. Próby uzasadniania dymisji Lisa rzekomą dbałością
      o wizerunek obiektywnej stacji telewizyjnej nie przekonują mnie zupełnie. To
      nonsens. Tam na pewno chodziło o coś innego. Osobiście nie wykluczam
      szantażu. Tzn. że kręgi zainteresowane wyborem Kwaśniewskiej użyły haków na
      zwiechrzników Lisa. Rozgrywka, zdaje się, grubymi nićmi szyta...

Właściwie to trudno opędzić się od wrażnia, że w Polsce nie ma miejsca na
      niezależne media elektroniczne, w których uprawianie rzeczowej publicystyki
      politycznej byłoby jeszcze możliwe. A wiadomo przecieź, że to te media są
      dzisiaj kluczem do władzy.
      • kataryna.kataryna Re: grubymi nićmi szyte 26.01.04, 22:24
        Gość portalu: wartburg napisał(a):

> Coś w tym jest, co piszesz. Próby uzasadniania dymisji Lisa rzekomą
        dbałością
        > o wizerunek obiektywnej stacji telewizyjnej nie przekonują mnie zupełnie. To
        > nonsens. Tam na pewno chodziło o coś innego. Osobiście nie wykluczam
        > szantażu. Tzn. że kręgi zainteresowane wyborem Kwaśniewskiej użyły haków na
        > zwiechrzników Lisa. Rozgrywka, zdaje się, grubymi nićmi szyta...
        >
        > Właściwie to trudno opędzić się od wrażnia, że w Polsce nie ma miejsca na
        > niezależne media elektroniczne, w których uprawianie rzeczowej publicystyki
        > politycznej byłoby jeszcze możliwe. A wiadomo przecieź, że to te media są
        > dzisiaj kluczem do władzy.

Coś jest w tym co piszecie. Lis o polityce przebąkiwał już wczesniej i afery
        nie było a teraz jeden głupi sondaż i pozbywają sie swojej lokomotywy? Dziwne.
        Zaraz, czy TVN nie będzie miał niedługo jakichś wniosków koncesyjnych? Coś mi
        się kojarzy, że się starają.
        • Gość: wartburg Re: grubymi nićmi szyte IP: *.b.dial.de.ignite.net 26.01.04, 22:33

kataryna.kataryna napisała:

> > Coś jest w tym co piszecie. Lis o polityce przebąkiwał już wczesniej i
          afery
          > nie było a teraz jeden głupi sondaż i pozbywają sie swojej lokomotywy?
          Dziwne.
          > Zaraz, czy TVN nie będzie miał niedługo jakichś wniosków koncesyjnych? Coś
          mi
          > się kojarzy, że się starają.

Ano właśnie. Jakubowska Jolce konkurenta odstrzeliła. Jak można było układać
          się z Agorą, to dlaczego nie z TVN-em?
        • Gość: luv Re: grubymi nićmi szyte IP: 217.97.135.* 27.01.04, 15:12
          to nie jest tylko forumowe podejrzenie, ze reakcja waltera była podyktowana
          obawami o relacje z pałacem. o tym samym wspomina dzisiaj Rzeczpospolita
          cytując anonimowych pracowników TVN - 'wasza telewizja, nasz prezydent'.
        • zbychooo Re: grubymi nićmi szyte 27.01.04, 15:17
          Kataryna trafiła w dziesiątkę! Im bliżej odnowienia koncesji TVN, tym bardziej
          nerwowe reakcje kierownictwa stacji. Czyżby przestraszyli się głupiego żartu
          Czarzastego? (kiedy podczas obrad komisji śledczej przejął on od operatora
          kamerę TVN i wziął pod obserwację Sekielskiego). Czy Walter junior aż tak
          obawia się interwencji ze strony czerwonej KRRiT, że gotów jest poświęcić
          największą osobowość własnej stacji telewizyjnej? Olejnikowej już się pozbyli a
          podejrzanie nerwowa reakcja w przypadku Lisa świadczy o tym, że coś jest na
          rzeczy....
      • Gość: Camille ~Pissarro pozostaje dedukcja IP: *.idea.pl 26.01.04, 23:04
        ponieważ brak dostępu do kół zbliżonych z TVN czy Pałacu Namiestnikowskiego
        czy wreszcie rządowych ( chociaz te chyba najmniej sie w tym orientują -
        aktualnie walczą o zachowanie stołków )a z braku czasu analiza dogłębna innych
        źródeł informacji też znacznie ograniczona.Ciekawi mnie jak zagra teraz Lis ??
        Czy narazi się mocodawcom, ale wóczas musi mieć w zanadrzu jakieś sklecone na
        podorędziu zaplecze lub lepiej poparcie silnej aktualnie partii ( nie muszę
        dodawać , której ). Swoją drogą nie chciałbym aby Tomasz poddał sie bez walki,
        mimo , że warunki brzegowe sa dla niego w tej chwili niekorzystne.

P.S. W jednyhm z wcześniejszych wątków, prowadziliśmy dyskusje na temat
        Helmutya Kohla.W ostatniej GW był jego aktualny tekst na temat bliskiej mu
        wizji Europy - bardzo interesujacy.Nie wiem czy go czytałeś, jesli nie to
        polecam - niestety nie mam linku, czytałem w wersji drukowanej.
        Pozdrawiam
    • goniacy.pielegniarz Re: Niezależność grupy ITI ?? 26.01.04, 22:54
      A ja się jakoś nie mogę przekonać co do szemranych zagrywek z Lisem. Jeden z
      największych tygodników napisał, że Lis ma szansę w wyborach i o tym, że PO
      prowadzi z nim rozmowy, więc się głośno zrobiło. To może być jedynie przejaw
      próby trzymania wysokich standardów. Może TVP nas uśpiła w kwestii standardów i
      teraz, gdy wydawałoby się, że to sprawa oczywista, doszukujemy się jakiegoś
      drugiego dna. TVN cały czas krytykował TVP za upolitycznienie, więc jak
      wyglądałaby teraz ta stacja, gdyby nie zareagowała na fakt rozmów głównego
      bijącego w TVP i w pewnym sensie symbol niezależności w tworzeniu programu
      informacyjnego z konkretną partią polityczną czy w ogóle flirtu z polityką.

Co do braku obiektywizmu przy dużym pałacu to też nie byłbym aż taki surowy.
      Przecież w Faktach bardzo podkreślano jego niejasną rolę w aferze Rywina i
      sprawę notatki od samego Rywina. TVN chce uchodzić za stację obiektywną i
      rzetelną, więc nie może walić we wszystko co się ruzsa, jak robi to RMF które
      nawet się kryje z nienawiścią do lewicy. TVN chce mieć trochę inny wizerunek.
      A tak w ogóle to rok czy dwa lata temu Newsweek pisał, że Tyczyński chce
      zakładać telewizję. Ale jakoś na razie cisza.

Aha, i jeszcze na koniec o Loży Prasowej. To, że prym tam wiodą Paradowska i
      aktyw Trybuny (choć ci z Trybuny to akurat nie specjalnie się tam wyróżniają)
      nie wynika z jakiegoś ustawienia programu. Tak mi się wydaje. Są po prostu
      przedstawiciele czterech gazet: Newsweek'a (czasami Rzepy), Polityki, GW i
      Trybuny. W końcu program też musi być w jakimś sensie reprezentatywny. A to, że
      Paradowska tam "bryluje", to już jest inna sprawa. Ona ma po prostu taki styl i
      nic jest nie powstrzyma :)
      • Gość: Camille ~Pissarro Rezerwa IP: *.idea.pl 26.01.04, 23:33
        ja podchodzę z pewną jednak rezerwą i dystansem.Będę bacznie obserwował jak
        sytuacja z koncernem medialny Walera będzie ewoluuowała.Po tym jak nawet
        BBC "stracił cnotę" z G.Kelly'm jestem bardzo ostrożny w ferowaniu
        jednoznacznych osądów.Co do Małgorzaty Łaszcz i jej programu , to nie przepadam
        za nia w tej formie jak i poprzednich radiowych audycjach w TOK FM.Dobór grona
        dyskutantów jest bardzo istotny dla mnie sa naprawdę ciekawsze audycje w TV
        Puls , o których wspomniałem w watku wiodącym...
        Pozdrawiam
        • Gość: wartburg mumie IP: *.b.dial.de.ignite.net 27.01.04, 14:49
          Gość portalu: Camille ~Pissarro napisał(a):

> ja podchodzę z pewną jednak rezerwą i dystansem.Będę bacznie obserwował jak
          > sytuacja z koncernem medialny Walera będzie ewoluuowała.Po tym jak nawet
          > BBC "stracił cnotę" z G.Kelly'm jestem bardzo ostrożny w ferowaniu
          > jednoznacznych osądów.Co do Małgorzaty Łaszcz i jej programu , to nie
          przepadam
          >
          > za nia w tej formie jak i poprzednich radiowych audycjach w TOK FM.Dobór
          grona
          > dyskutantów jest bardzo istotny dla mnie sa naprawdę ciekawsze audycje w TV
          > Puls , o których wspomniałem w watku wiodącym...
          > Pozdrawiam

Czasy dobrej publicystyki politycznej w TV skończyły się. O Kwiatkowskim, czy
          o Polsacie nie będę nawet wspominał, bo nie ma o czym. Smutek ogarnia. Był
          np. w telewizji publicznej jeszcze przed dojściem Mullera do władzy całkiem
          niezły piętnastominutowy program. Nazywał się "Krakowskie Przedmieście 27".
          Mieli przytomnych, młodych dziennikarzy, którym o coś chodziło i którzy
          wnosili jakąś energię.

Jak tylko powiały inne wiatry, program przemianowano na "Woronicza 17" i
          zrobiło się strasznie. Dobrych dziennikarzy zastępiły żałosne, pozbawione
          inteligencji i energii mumie w rodzaju Czeczutki i Wolniewicz. Nie da się
          tego oglądac. Czasami wydaje mi się, że tylko takie mumie mają dzis szanse
          pokazac się na wizji.

Ale nie lepiej jest w TVN-ie. Najpierw wyleciała Olejnik, a teraz przyszła
          kolej na Lisa. Bierzemy go w obronę, bo chcemy, żeby powstrzymał Kwaśniewską,
          chociaż to, co sobą reprezentuje, moim zdaniem do wyżyn raczej nie należy.

Widziałem parę razy wyrywkowo programy publicystyczne telewizji "Puls". I to
          jest rzeczywiście jedyna w tej chwili alternatywa. Tam przynajmniej o cos
          chodzi i dopuszcza się do głosu tych, którzy chcą się spierać o rzeczy ważne.
          • Gość: filozof Re: mumie i durnie w jednym stali domu IP: *.gdynia.mm.pl 27.01.04, 15:01
            Miło ,że wracacie Panowie do starej prawdy;
            "Albo idee, albo pieniądz rządzą światem"
            PS
            Ciekawym po ilu latach samodzielnych poszukiwań?
          • goniacy.pielegniarz Re: mumie 27.01.04, 15:18
            Ci dziennikarze, którzy prowadzili Lrakowskie Przedmieście, to dziennikarze RMF-
            u. Zresztą był to wspólny program RMF-u i TVP. Teraz obaj dziennikarze
            przeprowadzają wywiady w RMF, a oprócz tego jeden z nich (Piasecki) prowadzi
            Grafitti na Polsacie. Ale w TVPULS programy są rzeczywiście nieporównywalne z
            żadnymi innymi. Jak dotąd żadna inna telewizja nie zdecydowała się na robienie
            ponad dwugodzinnych programów, w których otwarcie mówi się o układach
            towarzyskich, medialnych, politycznych czy o oligarchii. I takich programów nie
            doczekamy się w innych stacjach.

Z Olejnik TVN się nie popisał. Nie wiem, dlaczego to zrobili. Jeśli młody
            Walter pełni rzeczywistą władzę w TVN, a nie jest tylko przedłużeniem woli
            ojca, to można powiedzieć, że to jego sprawka. On właśnie zrezygnował
            z "Kropki" w TVN. W TVN24 program miał być dalej nadawany, ale Olejnik nie
            zgodziła się na taki zabieg i zrezygnowała. Może jest to rzeczywiście sprawa
            stosunków z dużym pałacem. Zobaczymy, jak się będzie rozwijać sprawa z Lisem.
            • Gość: hari kriszna Re: mumie IP: 217.245.70.* 27.01.04, 15:25
              TVN musi wypromowac swojego chlopaka, ale media publiczne przejada sie po nim.
              Dla rownowagi. Norma czyli tzw. polska sraczka
              Do dziela!
              Na Grunwald!
              Tfu!
              Na Sejm!

hari rama
              hari rama
            • Gość: wartburg Re: mumie IP: *.b.dial.de.ignite.net 27.01.04, 15:36
              goniacy.pielegniarz napisał:

> Ci dziennikarze, którzy prowadzili Lrakowskie Przedmieście, to dziennikarze
              RMF
              > -
              > u. Zresztą był to wspólny program RMF-u i TVP. Teraz obaj dziennikarze
              > przeprowadzają wywiady w RMF, a oprócz tego jeden z nich (Piasecki) prowadzi
              > Grafitti na Polsacie.

Dzięki za informację. Ten Piasecki był naprawdę dobry. Wspominam go z
              sentymentem. Nie wiem tylko, czy może utrzymywać ten poziom w Polsacie, ktory
              jest dla mnie chyba największym niewypałem. Zresztą nie ma sie czemu dziwić.
              Wystarczy przyjrzeć się jego założycielowi. Od czego ten jegomość zaczynał?
              Od handlu wódką, czy kradzionymi samochodami? Ktoś mi kiedyś mówił, ale nie
              zdołałem zapamiętać.

Ale w TVPULS programy są rzeczywiście nieporównywalne z
              > żadnymi innymi. Jak dotąd żadna inna telewizja nie zdecydowała się na
              robienie
              > ponad dwugodzinnych programów, w których otwarcie mówi się o układach
              > towarzyskich, medialnych, politycznych czy o oligarchii. I takich programów
              nie
              >
              > doczekamy się w innych stacjach.

Te programy powstające przy tak niewielkim nakładzie środków są rzeczywiście
              bezkonkurencyjne. Właśnie taka publicystyka powinna być nadawana w TVP.
              >
              > Z Olejnik TVN się nie popisał. Nie wiem, dlaczego to zrobili. Jeśli młody
              > Walter pełni rzeczywistą władzę w TVN, a nie jest tylko przedłużeniem woli
              > ojca, to można powiedzieć, że to jego sprawka. On właśnie zrezygnował
              > z "Kropki" w TVN. W TVN24 program miał być dalej nadawany, ale Olejnik nie
              > zgodziła się na taki zabieg i zrezygnowała. Może jest to rzeczywiście sprawa
              > stosunków z dużym pałacem. Zobaczymy, jak się będzie rozwijać sprawa z Lisem.

A nie wydaje Ci sie podejrzane, że zarówno zneutralizowanie Olejnik, jak i
              Lisa, idzie na rękę tym siłom politycznym, które de facto kontrolują wszystkie
              pozostałe (no może z wyjątkiem nieoglądanej TV Puls) media elektroniczne?

• goniacy.pielegniarz Re: mumie 27.01.04, 16:22

> Dzięki za informację. Ten Piasecki był naprawdę dobry. Wspominam go z
                > sentymentem. Nie wiem tylko, czy może utrzymywać ten poziom w Polsacie,
                >ktory jest dla mnie chyba największym niewypałem. Zresztą nie ma sie czemu
                >dziwić. Wystarczy przyjrzeć się jego założycielowi. Od czego ten jegomość
                >zaczynał? Od handlu wódką, czy kradzionymi samochodami? Ktoś mi kiedyś mówił,
                >ale nie zdołałem zapamiętać.

Piasecki prowadzi Grafitti na zmianę z Dorotą Gawryluk i oboje nie oszczędzają
                polityków. Szkoda, że program leci zwykle po północy. Podobnie jak Bumerang,
                jeden z lepszych programów publicystycznych, też leci grubo po północy.
                Co do Solorza to pełna zgoda. Choć o samym człowieku trudno znaleźć jakieś
                informacje, to wystarczyło posłuchać go w czasie jego zeznań przed Komisją
                Śledczą, żeby się zorientować, że nie jest to człowiek wysokich lotów. On ma
                nawet problemy z poprawnym formułowanie zdań.

> A nie wydaje Ci sie podejrzane, że zarówno zneutralizowanie Olejnik, jak i
                > Lisa, idzie na rękę tym siłom politycznym, które de facto kontrolują
                wszystkie
                > pozostałe (no może z wyjątkiem nieoglądanej TV Puls) media elektroniczne?

Rzeczywiście w prawie całych mediach panuje pewna poprawność polityczna, która
                sprawia, że nie można dyskutować o różnych sprawach otwarcie, a wszystko
                właściwie się skupia na komentowaniu bierzących wydarzeń. Trudno sobie
                wyobrazić jakiekolwiek rozmowy w głównych stacjach telewizyjnych na temat
                sytuacji politycznej w szerszym kontekście, na przykład biorąc pod uwagę całość
                IIIRP. To są tematy tabu, dlatego dyskusje sprowadzają się do ogólników, w
                których wszyscy zaproszeni (poprawni politycznie, nie wychodzący poza pewne
                schematy) przyznają, że sytuacja ogólnie jest zła, mamy korupcję i nic z tego
                nie wynika. Stacje prywatne jednak można w pewny stopniu usprawiedliwić, bo one
                takimi rzeczami się nie zajmują (a może powinny, myślę, że miałoby to niezłą
                oglądalność i byłoby to pewnym zaskoczeniem), natomiast dla TVP takie rzeczy
                powinny być oczywiste. Być może prywatne stacje nie za bardzo chcą podejmować
                tego typu tematy. U nas jednak, żeby robić naprawdę duże rzeczy, jak telewizja,
                trzeba być w towarzystwie, a przynajmniej nie odchodzić zbyt daleko. Nawet
                jeśli ktoś chciałby urwać się ze smyczy, to zawsze jest KRRiT, która może
                napsuć krwi, a raczej zysków. Nie wspominając już o tym, że mogą istnieć różne
                układy, o których nic nie wiemy.
          • Gość: Camille~~ Pissarro TV za Walendziaka IP: *.idea.pl 27.01.04, 20:31
            Uważam, że za jego prezesowania wTVP tez były sensowne programy np. FRONDA czy
            przez niego samego prowadzony Lewiatan.Ponieważ swiatopogląd W.Walendziaka jest
            zbliżony do mojego ( bardziej pasowałoby na odwrót )nie przeszkadzało mi
            praktycznie nic w takim repertuarze publicznej TV ( niektórzy kontestowali ten
            wizerunek publicznych mediów ze wzgledu na jego prawicowe skrzywienie, ja tego
            nie zauważałem , być może vide powyżej ), ba śmiem twierdzić, że za kadencji
            Wieśka TVP bliżej było do misji telewizji publicznej niz w chwili obecnej.
            Wielka szkoda , że TV PULS jest taka niszowa, az miło jest zatopic sie i
            zanurzyc w poruszane tam problemy egzystencjalne, społeczne, ekonomiczne ,
            kulturowe, subkulturowe i słyszącd wypowiedzi ludzi inteligentnych, ważących
            swoje opinie niejednokrotnie kontrowersyjne ale poparte konkretnymi
            argumentami - nawet po ciężkim dniu w pracy, człowiek znajduje tu "dziwny"
            spokój i ukojenie. Jęsli porówna się te nachalne przepychanki w TVP czy to w
            wykonaniu Kwiatkowskiego, Gembarowskiego, Jeneralskiego itd. to człowieka
            napawa uczucie abominacji.
            Co do T.Lisa to chciałbym aby człowiek jego pokroju ( też słyszałem pewne
            relacje z jego przygotowań do jednego z programów jak obcesowo (eufemizm)
            traktował obsługę serwisową ) objął ten reprezentacyjny urząd. Ma na to o wiele
            lepsze referencje i predyspozycje niż wykreowana przez "tabloid'y" Jola.
            W wątku powyżej pytałem czy czytałeś w ostatniej sobotnio-niedzielnej GW
            wypowiedź Helmuta Kohla o jego wizji przyszłej EU, nader ciekawe spojrzenie (
            niezaleznie od jego wszelkich przywar i tej afery korupcyjnej związanej z jego
            partia CDU/CSU ).

Pozdrawiam z pewna nutą zgorzkniałości
            • Gość: wartburg rozszczekane towarzystwo IP: *.d.dial.de.ignite.net 27.01.04, 21:52
              Gość portalu: Camille~~ Pissarro napisał(a):

> Uważam, że za jego prezesowania wTVP tez były sensowne programy np. FRONDA
              czy
              > przez niego samego prowadzony Lewiatan.Ponieważ swiatopogląd W.Walendziaka
              jest
              >
              > zbliżony do mojego ( bardziej pasowałoby na odwrót )nie przeszkadzało mi
              > praktycznie nic w takim repertuarze publicznej TV ( niektórzy kontestowali
              ten
              > wizerunek publicznych mediów ze wzgledu na jego prawicowe skrzywienie, ja
              tego
              > nie zauważałem , być może vide powyżej ), ba śmiem twierdzić, że za kadencji
              > Wieśka TVP bliżej było do misji telewizji publicznej niz w chwili obecnej.

Pewnie tak było. Nie jestem jednak w stanie ocenić tego precyzyjnie, gdyż w
              tamtych latach nie za często bywałem w Polsce.

> Wielka szkoda , że TV PULS jest taka niszowa, az miło jest zatopic sie i
              > zanurzyc w poruszane tam problemy egzystencjalne, społeczne, ekonomiczne ,
              > kulturowe, subkulturowe i słyszącd wypowiedzi ludzi inteligentnych, ważących
              > swoje opinie niejednokrotnie kontrowersyjne ale poparte konkretnymi
              > argumentami - nawet po ciężkim dniu w pracy, człowiek znajduje tu "dziwny"
              > spokój i ukojenie.

Też tak to odbieram. Polską telewizję publiczną zalała powódź ludzi
              wyróżniająca się niewysokim poziomem inteligencji. Dlatego programy TV Puls
              tak na nas działają.

Jęsli porówna się te nachalne przepychanki w TVP czy to w
              > wykonaniu Kwiatkowskiego, Gembarowskiego, Jeneralskiego itd. to człowieka
              > napawa uczucie abominacji.

Nie cierpię tego rozszczekanego towarzystwa. Oni wszyscy wciąż szczekają.
              Sprawiają, że zaczynam wierzyć w spiskową historię dziejów. Uważam, że
              telewizja publiczna nie poprawi się, póki ich się stamtąd nie wyrzuci.

> Co do T.Lisa to chciałbym aby człowiek jego pokroju ( też słyszałem pewne
              > relacje z jego przygotowań do jednego z programów jak obcesowo (eufemizm)
              > traktował obsługę serwisową ) objął ten reprezentacyjny urząd. Ma na to o
              wiele
              >
              > lepsze referencje i predyspozycje niż wykreowana przez "tabloid'y" Jola.

Lisa popieram tylko jako antidotum na Kwaśniewską. W tej chwili zyskał w
              moich oczach, bo go wyrzucili z TVN-u, ale nigdy nie był moim faworytem.

Jest w nim coś b. niedojrzałego, jakby niewykończonego. Moim zdaniem to facet,
              który tak bardzo chce być kimś, kim nie jest, że już w końcu sam nie wie, kim
              jest. Tak go odbieram.

> W wątku powyżej pytałem czy czytałeś w ostatniej sobotnio-niedzielnej GW
              > wypowiedź Helmuta Kohla o jego wizji przyszłej EU, nader ciekawe spojrzenie
              (
              > niezaleznie od jego wszelkich przywar i tej afery korupcyjnej związanej z
              jego
              > partia CDU/CSU ).

Niestety nie czytałem. Z tego, co piszesz, to jest do przeczytania tylko w
              papierowym wydaniu GW, do którego nie mam dostępu.
              >
              > Pozdrawiam z pewna nutą zgorzkniałości

Również pozdrawiam, ale bez zgorzkniałości :)
              • basia.basia Re: rozszczekane towarzystwo 27.01.04, 23:26

>
                > Niestety nie czytałem. Z tego, co piszesz, to jest do przeczytania tylko w
                > papierowym wydaniu GW, do którego nie mam dostępu.

Jest link ze skrótem:

serwisy.gazeta.pl/ue/1,36173,1880160.html
                > >
                > > Pozdrawiam z pewna nutą zgorzkniałości
                >
                > Również pozdrawiam, ale bez zgorzkniałości :)
    • mercy_street Re: Niezależność grupy ITI ?? 27.01.04, 22:45
      Ludzie nie dajmy sie zwariować! Trzeba coś robić!
      I cieszę się, że tu na forum coś się dzieje.
      Od dawna się mówiło że Lis miał odejść z Olejnik!
      Jolka wygra i zablokuje wszystkie sensowne inicjatywy, będzie dalej "lewizna".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka