mr.sajgon 19.05.10, 14:20 Musi zbierac ciegi za lata niedbalstwa wszystkich ekip w tym rowniez jego. To w kontekscie jego wizyty wsrod powodzian. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anwad Re: Po raz pierwszy szkoda mi Tuska 19.05.10, 14:24 kokos.salon24.pl/183942,zalamujac-rece Odpowiedz Link Zgłoś
robietodlapolski Ciekawe sformulowanie 19.05.10, 14:24 nie myl pojec kolego. PiS mial gotowe projekty antypowodziowe, ktore gdyby sie utrzymal przy wladzy, na pewno by zrealizowal. Premier schowal je do szuflady, sam zas nie opracowal zadnych. Nie obciazaj zatem wspolwina innych. Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Re: Ciekawe sformulowanie 19.05.10, 14:29 PiS ma również gotowe projekty na plaże Egiptu i Tunezji:))) Nie świruj! robietodlapolski napisał: Odpowiedz Link Zgłoś
robietodlapolski Nie mylisz Egiptu w Floryda? To sa przeciez rewiry 19.05.10, 14:34 Tusko-Komorrowszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Re: Nie mylisz Egiptu w Floryda? To sa przeciez r 19.05.10, 15:52 Nie zablublałeś się w swoim bełkocie:)))? robietodlapolski napisał: Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Ciekawe sformulowanie 19.05.10, 14:32 robietodlapolski napisał: > nie myl pojec kolego. PiS mial gotowe projekty antypowodziowe, ktore > gdyby sie utrzymal przy wladzy, na pewno by zrealizowal. Premier > schowal je do szuflady, sam zas nie opracowal zadnych. Nie obciazaj > zatem wspolwina innych. jak nie jechać na żałobie politycznie, to na powodzi może ? tyle, że powodzianie niespecjalnie mają teraz chęć i siłę do takich gierek. przed chwilą - zapłakana mieszkanka Sandomierza w TVN24 mówi premierowi : - Nie mam pretensji o żywioł. Nie jest ważne czy byłby PiS czy PO. To władze lokalne zawiodły. Nikt nas nie ostrzegł. Nie spałam do wpół do trzeciej w nocy. Gdyby ktoś jeździł z megafonem, ogłaszał... A teraz woda już do balkonu u nas podeszła. Odpowiedz Link Zgłoś
robietodlapolski Niestety sie nie zgodze z tym co ona mowi 19.05.10, 14:36 Wladze lokalne nic nie zdzialaja, jezeli nie dostana srodkow z centrali, czyli z budzetu. To sa kosztowne projekty i samorzady lokalne nie dadza rady. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Niestety sie nie zgodze z tym co ona mowi 19.05.10, 15:18 Jaka była wartość projektów, które przygotował poprzedni rząd. Chodzi mi o obciążenie budżetwe. Odpowiedz Link Zgłoś
lodreip.ein Re: Ciekawe sformulowanie 19.05.10, 14:56 olga_w_ogrodzie napisała: > przed chwilą - zapłakana mieszkanka Sandomierza w TVN24 mówi > premierowi : > > - Nie mam pretensji o żywioł. Nie jest ważne czy byłby PiS czy PO. > To władze lokalne zawiodły. Nikt nas nie ostrzegł. Nie spałam do > wpół do trzeciej w nocy. Gdyby ktoś jeździł z megafonem, ogłaszał... > A teraz woda już do balkonu u nas podeszła. zapatrzona i zasłuchana w "szkiełko" TVN24 Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sajgon Re: Ciekawe sformulowanie 19.05.10, 15:08 lodreip.ein napisała: > olga_w_ogrodzie napisała: > > > przed chwilą - zapłakana mieszkanka Sandomierza w TVN24 mówi > > premierowi : > > > > - Nie mam pretensji o żywioł. Nie jest ważne czy byłby PiS czy PO. > > To władze lokalne zawiodły. Nikt nas nie ostrzegł. Nie spałam do > > wpół do trzeciej w nocy. Gdyby ktoś jeździł z megafonem, ogłaszał... > > A teraz woda już do balkonu u nas podeszła. > > > zapatrzona i zasłuchana w "szkiełko" TVN24 ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ciekawe sformulowanie 19.05.10, 15:50 Później miała wywiad dla TV Trwam. Montował Pośpieszalki. Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Ciekawe sformulowanie 19.05.10, 19:01 lodreip.ein napisała: > olga_w_ogrodzie napisała: > > > przed chwilą - zapłakana mieszkanka Sandomierza w TVN24 mówi > > premierowi : > > > > - Nie mam pretensji o żywioł. Nie jest ważne czy byłby PiS czy PO. > > To władze lokalne zawiodły. Nikt nas nie ostrzegł. Nie spałam do > > wpół do trzeciej w nocy. Gdyby ktoś jeździł z megafonem, ogłaszał... > > A teraz woda już do balkonu u nas podeszła. > > > zapatrzona i zasłuchana w "szkiełko" TVN24 to była relacja - nie preparowana, nie reżyserowana, więc nieważne kto to pokazywał. tam nikt nie podstawiał aktorów. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Jasne, PiS DAłby 19.05.10, 15:00 robietodlapolski napisał: > nie myl pojec kolego. PiS mial gotowe projekty antypowodziowe, ktore > gdyby sie utrzymal przy wladzy, na pewno by zrealizowal. (...) Wszystko. I mieszkania by wybudował, i kryzys światowy zatrzymał. I kto tu cudotwórca? Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Ciekawe sformulowanie 19.05.10, 15:12 robietodlapolski napisał: > nie myl pojec kolego. PiS mial gotowe projekty antypowodziowe, ktore > gdyby sie utrzymal przy wladzy, na pewno by zrealizowal. Na pewno to kiedyś umrzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Ciekawe sformulowanie 19.05.10, 15:14 robietodlapolski napisał: > nie myl pojec kolego. PiS mial gotowe projekty antypowodziowe, ktore gdyby sie utrzymal przy wladzy, na pewno by zrealizowal. Premier schowal je do szuflady, sam zas nie opracowal zadnych. Nie obciazaj zatem wspolwina innych. A nawet gdyby zostałyby przyjęte do realizacji, to nie wiadomo, czy akurat do tej powodzi zdołano by je zrealizować. Jeśli nawet zdołano by, to woda w tym roku jest i tak większa miejscami niż w 1997 i wcale nie jest powiedziane, że cokolwiek by to zmieniło. Poza tym nie należy zapominać, że niektórzy fachowcy oceniają, że zapóźnienie w ochronie przeciwpowodziowej wynosi jakieś 10-12 lat. A skoro tak, to wszystkie rządzące ekipy miały i maja coś za uszami. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Ciekawe sformulowanie 19.05.10, 15:20 PiS rządził w czasie wyjątkowej koniunktury światowej. W takich czasach, gdy ma się duże dochody, robi się inwestycje. Ale PiS nie wydał ani grosza na poprawę ochrony przeciwpowodziowej. Widocznie czekali, aż "Srebrna" zmieni profil działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
kliwia-tylko O tak ! PIS ma wszystko opracowane, tylko czeka 19.05.10, 16:04 Wszystko i na każdy temat, na każdą ewentualność. A teraz - czeka na każde potknięcie rządu, aby mu przywalić. Jest gotów do wszystkiego, aby tylko odzyskać władzę, a ciemny lud to kupi ? Odpowiedz Link Zgłoś
gejowy.kaczucha Re: PiS mial gotowe projekty 19.05.10, 16:55 PO z pewnością także przygotuje wiele pięknych projektów - dla swoich następców u władzy ;-D Bo pisanie projektów niewiele kosztuje, natomiast ich realizowanie - i kosztuje, i boli... Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka9 Re: Po raz pierwszy szkoda mi Tuska 19.05.10, 14:27 PiS porzucił Smoleńsk, teraz na powodzi chce się dorwać do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
robietodlapolski Bla, bla, bla, wiecznie ten PiS jest winny 19.05.10, 14:38 zobaczymy jaka pomoc od rzadu dostana powodzianie, ta praktyczna, nie ta co Tusk obiecuje. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Re: Po raz pierwszy szkoda mi Tuska 19.05.10, 14:30 Problem jest powazniejszy. To jest bankructwo pewnej filozofii w ogole. Rzeke Odre skrocono przez 2 wieki o ponad 100 km. Kiedys w razie przyborow mogla sie rozlac na duzym obszarze, teraz plynie prostym uregulowanym korytem. W razie duzych opadow katastrofe ma sie jak w banku. Mozna oczywiscie budowac zbiorniki, podwyzszac waly, ale to od pewnego poziomu robi sie nieoplacalne. Wyjdzie drozej niz zalanie. Odpowiedz Link Zgłoś
robietodlapolski Chcesz powiedziec, ze to jest swiadoma kalkulacja? 19.05.10, 14:39 Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1975 Re: Chcesz powiedziec, ze to jest swiadoma kalkul 19.05.10, 14:42 Niestety tak. Ludzie nie zdaja sobie sprawy ile kosztuje wybudowanie zbiornika retencyjnego, poleru, zapory, teras czy podwyzszenie walow na dlugosci np. 100 km To sa miliardy zlotych a utrzymanie tego kosztuje dziesiatki jak nie setki mln PLN rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Chcesz powiedziec, ze to jest swiadoma kalkul 19.05.10, 14:53 Tyle że nawet na zachodzie nie przeprowadza się raczej kompletnej deregulacji, tylko raczej przywrócenie naturalnego biegu o ile się nie mylę i to też jest proces cholernie kosztowny. Zresztą tam regulacja poszła nieporównywalnie dalej. Wystarczy wziąć pod uwagę jak duże możliwości ma na zachodzie transport wodami śródlądowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Chcesz powiedziec, ze to jest swiadoma kalkul 19.05.10, 14:57 Na zachodzie czego? Piszesz tak, bo wiesz, czy tylko tak Ci się zdaje? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Chcesz powiedziec, ze to jest swiadoma kalkul 19.05.10, 15:10 > Na zachodzie czego? Malezji. Piszesz tak, bo wiesz, czy tylko tak Ci się zdaje? Zdaje mi się, ale mogę bez problemu zdobyć dane pewne, bo znam pewnego inżyniera hydrotechnika z Cemagrfu frącuskiego. Jeśli Ci tak na tym zależy, mogę do niego przedzwonić, lub napisać, ale zapytam Cię najpierw- byłeś tam, widziałeś duże rzeki prowadzone bez jakichkolwiek konstrukcji hydrotechnicznych? Wyburzone śluzy i zapory etc? Bo na tym polegałaby przecież pełna deregulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
lodreip.ein Re: Chcesz powiedziec, ze to jest swiadoma kalkul 19.05.10, 15:32 przemek1975 napisał: > Niestety tak. Ludzie nie zdaja sobie sprawy ile kosztuje wybudowanie zbiornika > retencyjnego, poleru, zapory, teras czy podwyzszenie walow na dlugosci np. 100 > km > > To sa miliardy zlotych a utrzymanie tego kosztuje dziesiatki jak nie setki mln > PLN rocznie. no i co z tego utrzymanie rolls roysa też kosztuje więcej niż koszt jego wytworzenia czy jednak nie chodzi w tym wszystkim o niezawodność ? ale kupa chui z tak wielkiej struktury samorządowej i rządowej nigdy nie wymyśli rolls roysa jak i nie zakupiła samolotów dla rządu teraz ta struktura jest dla Tuska alibi żeby zwalić odpowiedzialność Odpowiedz Link Zgłoś
dupetek Masz rację!!!! 19.05.10, 14:43 Cywilizowany świat odchodzi od korytowania i tzw. regulacji rzek! Wystarczy zostawić wolne tereny zalewowe, dać miejsce wodzie na rozlanie się (meandry), a zyskają na tym ludzie, wody podskórne i głębinowe! W połączeniu z ochroną środowiska tych terenów problem braku wody pitnej zniknie. To co się dzieje, to skutek przestarzałej inżynierii hydrotechnicznej! Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Masz rację!!!! 19.05.10, 15:30 > Wystarczy zostawić wolne tereny zalewowe, dać miejsce wodzie na rozlanie się No właśnie. Tylko że u nas na terenach zalewowych buduje się domy (vide Wrocław 1997) - bo tam działki są tanie :/ Każdy system przeciwpowodziowy będzie chronił tylko z pewnym prawdopodobieństwem. Jeżeli jest zwymiarowany na wodę 50 letnią, to znaczy, że prawdopodobieństwo przelania się wody przez wały w danym roku wynosi 2% (1:50). To bardzo duże prawdopodobieństwo. Przy wodzie 100letniej to 1%, też bardzo dużo. Czy ktokolwiek wsiadłby do samochodu wiedząc, że średnio biorąc raz na 100 podróży będzie miał wypadek? Czy jakakolwiek ubezpieczalnia dałaby mu autocasco przy takiej częstości szkód? Dlatego nie wpadajmy w histerię gdy zdarzy się - ograniczona swoim zasięgiem - powódź. Budujmy tak, aby szkody przy tym powstające były minimalne, miejmy dobre służby i plany awaryjne, przygotujmy tereny zalewowe. I ubezpieczajmy się od powodzi wszędzie, gdzie woda choćby 500letnia może zagrozić naszemu domowi. Odpowiedz Link Zgłoś
total_immersion Re: Masz rację!!!! 19.05.10, 15:42 Ja tez nie rozumiem dlaczego nie odejdzie sie od regulacji dolnych biegow rzek i rozbierze waly tak jak to zrobiono np. we Wloszech na Padzie. To co sie dzieje teraz w Sandomierzu , to efekt nie rozlania sie poczatkow Wisly i jej doplywow na terenach mniej zaludnionych . Przeciez to kazdy w miare rozgarniety wiedzial , ze kazda lamentujaca wies ze ich zalewa i ze trzeba strzec walow przerzuca tylko problem na nastepnych dalej od nich polozonych w korycie rzeki. Jedynym skutecznym srodkiem antypowodziowym jest budowa zbiornikow , ktore niestety kosztuja , jak powiedzial premier jeden okolo 1 mld. Nie ma innego wyjscia , rzeka musi wylac w gornym swoim biegu a reszta to jest bicie piany . Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Masz rację!!!! 19.05.10, 15:49 Do tego dochodzi fakt że koryta trzeba należycie utrzymać. Wały też. Jak te ostatnie ludziska znów poprzekopują jakimiś piwniczkami, skarpy nasypów porosną krzaczyskami i innymi takimi, skuteczność zabezpieczeń będzie minimalna. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Po raz pierwszy szkoda mi Tuska 19.05.10, 15:06 oo chyba koniec swiata albo koniec tuska sie zbliza. wulkany wybuchaja, kryzysy szaleja, rzeki wylewaja. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Po raz pierwszy szkoda mi Tuska 19.05.10, 15:09 ... krowy mleka nie dają, a kury znoszą jajka na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
bodo.2 Re: Po raz pierwszy szkoda mi Tuska 19.05.10, 15:11 tak w przepowiedniach ostrzegano przed antychrystem,suma sumarum chmury wieszczą jego upadek Odpowiedz Link Zgłoś
kliwia-tylko Dobrze, że jest Tusk 19.05.10, 16:07 To facet z głową, z nim nie zginiemy Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica program dla Odry 19.05.10, 15:20 "- Regionalne Zarządy Gospodarki Wodnej na inwestycje przeciwpowodziowe nie pozyskiwały przez lata żadnych środków - ani przed naszą akcesją do UE, ani po. Wszyscy domagali się jedynie pieniędzy rządowych, ale te stanowią jedynie 10 proc. wartości całego programu - mówi Stanisław Zięba, dyrektor biura "Programu dla Odry Problemem są też roszady polityczne na stanowisku ministra środowiska i pełnomocnika "Programu", który w ciągu ostatnich ośmiu lat zmienił się czterokrotnie. Po każdych wyborach nowa ekipa układała kolejną listę inwestycji, tymczasem zalewana co kilka lat Kotlina Kłodzka wciąż nie może doczekać się projektu budowy zbiorników małej retencji, bo wypadł on z listy za rządów SLD. Z kolei za rządów PiS zrezygnowano z budowy zbiornika retencyjnego w Kamieńcu Ząbkowickim. Decyzją ministra środowiska na terenie, z którego wysiedlono całą wieś, obecnie znajduje się rezerwat ptactwa." Więcej... wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,7901530,Powodz_idzie__a_program_dla_Odry_tylko_na_papierze.html#ixzz0oNgzxKE9 Więcej... wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,7901530,Powodz_idzie__a_program_dla_Odry_tylko_na_papierze.html#ixzz0oNgco92I To tak a propos winy rządu Tuska. A tak w ogóle to on sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bodo.2 Re: program dla Odry 19.05.10, 15:28 wały zamiast stadionów,ale to tylko piłkarz z okręgówki Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: program dla Odry 19.05.10, 15:34 czemu odpowiadasz głupota na mój post o programie dla Odry i faktach? Takie pieprzenie Alika za pomocą palika? Co ma piłkarz z okregówki do niewykorzystanych funduszy unijnych i zaprzestania przez rząd PiS budowy zbiornika? Jak sie nie ma argumentów to sie produkuje bzdury na akord? Odpowiedz Link Zgłoś
total_immersion Re: program dla Odry 19.05.10, 17:45 No jak moze kots glosujacy na PiS rozumowac logicznie ? To sie jedno z drugim wyklucza. Budowac waly ? Trzeba rozbierac waly , bo to jet tylko przyczyna nieszczescia . Waly maja racje bytu tylko w duzych miastach . Tylko zbiorniki retencyjne maja sens polaczone z obowiazkowym ubezpieczeniem majatku na terenach zagrozonych powodzia. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Po raz pierwszy szkoda mi Tuska 19.05.10, 15:36 Tak zasadniczo to opinie o latach nieróbstwa są jednak krzywdzące. Może i zrobiono za mało, ale o braku prac mówić nie można. Skoro mowa, o Krakowie, wystarczy sprawdzić jak wygląda odcinek przy Wawelu, a jak wyglądał przed powodzią w 98, czy tam 97. I nie chodzi tylko o takie eksponowane miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Po raz pierwszy szkoda mi Tuska 19.05.10, 16:38 Stękać każdy może. Ale pokażcie mi kraj - biorąc pod uwagę nawet te najbogatsze - w którym powodzie nie występują. No, może Tunezja i Algeria? Odpowiedz Link Zgłoś
tadzap Re: Należało mu się. 19.05.10, 16:17 Nie oberwał za stocznie,za Misiaka,Sawicką,aferę hazardową.To niech teraz bierze PO zapijaczonym. Odpowiedz Link Zgłoś
riposta.full Od czasu "Nocnej Zmiany" faceta już nie szanuję. 19.05.10, 16:45 Dla mnie nie jest człowiekiem honoru i dlatego jego los mnie nie obchodzi a nawet może więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
tadzap Re: Od czasu "Nocnej Zmiany" faceta już nie szanu 19.05.10, 17:50 On nigdy nie miał nic wspólnego z honorem. Ten typ tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Po raz pierwszy szkoda mi Tuska 19.05.10, 19:12 Ludzie powinni się sami ubezpieczać a nie czekać aż im władza coś da. Oskarżenia powinni kierować do władz lokalnych. Robi to ktoś ? "Demokracja bez ograniczeń to czysta anarchia" Odpowiedz Link Zgłoś