marchefka9 13.06.10, 23:36 "Nie ma dwóch Polsk". Na pewno nie ma, panie prezesie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kukipl trudne masz zadanie, szukanie dziury w całym i rat 13.06.10, 23:48 ratowanie d.py bronka. Na razie pudłujesz Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 On cały czas ma problemy z językiem polskim 13.06.10, 23:51 Podobnie zresztą jak miał brat. W domu nie po polsku u nich się mówiło ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
primasort Re: Wpadka Kaczyńskiego 13.06.10, 23:57 A Komorowski powiedział: produkcja węgla...z węgla:) No i co? Nie ma się co czepiać bzdur. Choć tego co napisałaś nie słyszałam. Być może byłam już wtedy na spacerze z psem:) Odpowiedz Link Zgłoś
lej_czerwonego Re: Wpadka Kaczyńskiego 14.06.10, 00:00 www.sjp.pl/co/polski (komentarze) Chodzilo zapewne o Polska A i Polske B. Odpowiedz Link Zgłoś
nieslusznie.zabanowany.kon Re: Wpadka Kaczyńskiego 14.06.10, 00:10 1. komentarz może sobie dopisać każdy Wolak. 2. podałeś odnośnik do przymiotnika 'polski', właściwe hasło jest tu: www.sjp.pl/co/Polska 3. 'Polska' to singulare tantum, co oznacza, że występuje tylko w liczbie pojedynczej. Tak jak 'drzwi' (plurale tantum) występują tylko w liczbie mnogiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lej_czerwonego Re: Wpadka Kaczyńskiego 14.06.10, 00:24 Nie mam teraz tego slownika po reka, ale uwierz, piszesz bzdury. Do kumpla filologa nie bede teraz wydzwanial pl.wiktionary.org/wiki/Polska Masz liczbe mnoga: odmiana: (1.1) lp liczba pojedyncza Polsk|a, ~i, Polsce, ~ę, ~ą, Polsce, ~o; lm liczba mnoga ~i, ~, ~om, ~i, ~ami, ~ach, ~i (1.2) nieodm. Odpowiedz Link Zgłoś