lelieb 17.08.09, 17:58 Jak zareagowały Wasze dzieci na pojawienie się rodzeństwa i w jakim wieku wtedy były? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dlania Re: Drugie dziecko 17.08.09, 20:00 Moja córka źle - do dzis ma problem z zadrościa, porównywaniem sie itd., sie powaznie zbieram do skupienia sie na problemie i rozwiązaniu go. Miała 4 lata, ale mysle że istotne byłoo to, że pojawienie sie siostry wiązało sie z moja dluga nieobecnością, potem jeszcze szpitale, wyjazdy i ogólnie skupienie na młodszej. Bo ogólnie to chyba dobra róznica wieku. Ja natomiast miałam siostre o 7 lat młodsza, mąz - też, i to jest ciulowa róznica;-/ Polubiłysmy sie dopiero w dorosłym życiu Odpowiedz Link
endi100 Re: Drugie dziecko 17.08.09, 20:13 U nas odbyło się to jakoś tak bardzo naturalnie. Okres zazdrości też był bardzo krotki, może trwało to tydZień lub dwa. Potem było już ok. Mam 2 synów, różnica wieku to 2 lata i 8 m-cy Odpowiedz Link
grave_digger Re: Drugie dziecko 17.08.09, 20:16 Rożnica 2 lata i 3 m-ce. starsza odebrała młodszą z piskiem radości, przez jakiś czas piszczała z radości co rano jak ją w łózeczku widziała. przyjęła ją jakby była z nami od zawsze. zazdrości nie widziałam. wszystko odbyło się naturalnie. Odpowiedz Link
zales239 Re: Drugie dziecko 17.08.09, 20:25 Różnica 2 lata,syn był bardzo zazdrosny o siorę,zrobił się nieznośny,uciekał na spacerach,nie słuchał się,ja miałam z tego tytułu nerwicę. Potem jak córka już mogła się z nim bawić było git i święty spokój Trzecie dziecko pojawiło się jak starszyzna miała 15 i 13 lat. Syn dobrze to przyjał ale cora od tego momentu ma straszne wahania nastrojów,jest o młodego zazdrosna,cięzko jest plus jeszcze dojrzewanie,humory Odpowiedz Link
nini6 Re: Drugie dziecko 17.08.09, 20:25 Syn na wiadomość o mojej ciąży powiedział, że to jest obrzydliwe. Różnica wieku 17 lat. Odpowiedz Link
dlania Re: Drugie dziecko 17.08.09, 20:30 nini6 napisała: > Syn na wiadomość o mojej ciąży powiedział, że to jest obrzydliwe. Różnica wieku > 17 lat. ))))))))) No bo jak to, tacy starzy i sex uprawiają? Odpowiedz Link
tumigutek5 Re: Drugie dziecko 17.08.09, 20:44 moja dwójka (wtedy 14 i 13 lat) zgodnie pukali się w czółko teraz rok pózniej nawet do pokoju wpuszczają więc jakiś postęp jest.... Odpowiedz Link
bei Re: Drugie dziecko 17.08.09, 20:44 Różnica 7 lat- Kuba był bardzo opiekunczy w stosunku do małego Nastepna róznica 15 lat- wtedy trzeba żebrać, by raczono oddać malucha matce Minus taki, ze 2 latek słuchał muzyki licealistów i łapał słowa slangu studentów Odpowiedz Link
elske Re: Drugie dziecko 17.08.09, 20:51 Kluska mając 2 lata płakała że chce braciszka.Braciszek pojawił sie jak miała 3 lata 3 mies. W tej chwili Mlody ma 15mies,a ja co jakis czas slysze od Kluski że ona zawsze marzyła o takim braciszku i że dziekuje mi za dzidziusia. Jednego dnia jest przesłodkim i rozkosznym dzidziusiem ,a innego dnia:mamo ,zabierz Mateusza bo mi przeszkadza i zabiera kredki Odpowiedz Link
mamamira Re: Drugie dziecko 17.08.09, 21:15 Drugie dziecko syna, urodziłam jak córka miała 9 lat.Bardzo się cieszyła ,nie odstępowała go na krok ale tylko do czasu,jak podrośl to role się zmieniły to on miał pretensje ze jej więcej wolno jak jemu.Teraz jako dorośli ludzie maja bardzo dobry kontakt. Odpowiedz Link
dlania Re: Drugie dziecko 17.08.09, 21:15 Bei, to ile ty masz lat, bo ja myslalam, że jakies 28! Odpowiedz Link
deela Re: Drugie dziecko 17.08.09, 21:49 mlody 2,5 roku, na poczatku mu sie spodobalo - teraz poza jakimis atakami milosci (wlazi na niego i go tuli) generalnie mlodszego ignoruje Odpowiedz Link
lady.godivia Re: Drugie dziecko 17.08.09, 21:51 u mnie 13 lay dopóki sie nie urodził pełen ignor teraz musze żebrać, żeby Starszy oddał mi Małego Odpowiedz Link
dziub_dziubasek Re: Drugie dziecko 17.08.09, 22:06 Syn miał 2 lata i 7 miesięcy jak pojawiła się jego siostra- pierwsza reakcja- spontanicznie pocałowal śpiącą w foteliku 2 tygodniową pannę . Potem- zero zadrości, pierwsze kilka dni w domu było trudniejsze, bo musial się mamą dzielić, ale szybciutko się przystosował. Teraz młoda ma 11 miesięcy- bawią się razem, starszak twierdzi, ze ją lubi/kocha (sam z siebie), przynosi jej zabawki, zabawia jak młoda płacze i nie przejawia agresji gdy młoda wejdzie mu w szkodę (jest wołanie rodzicow na pomoc). także jst o wieeele lepiej niz myślałam, że bedzie. Odpowiedz Link
zocha16 Re: Drugie dziecko 18.08.09, 09:18 córka miała 6 lat, powiedziała że się wyprowadza z domu, a w nocy dostała 40 stopni gorączki. Do tej pory ma problem z zazdrością Odpowiedz Link
inia33 Re: Drugie dziecko 18.08.09, 16:28 starsza miała prawie 6 lat, początek był ciężki, przez kilka miesięcy była strasznie zazdrosna, miałam z nią duże problemy, z zachowaniem, nie była agresywna w stosunku do siostry, tylko po prostu niegrzeczna i ciężko się było z nią dogadać, później powoli się unormowało, sporo w to pracy włożyłam... teraz jest różnie, i bawią się razem, i kłócą, i dokuczają, starsza czasami wykorzystuje swoją większą 'mądrość życiową' i jest złośliwa w stosunku do siostry, no i ma ubaw, jak ta nic nie rozumie... ale młodsza nie jest dłużna, potrafi sobie poradzić-nie miała wyjścia i musiała się nauczyc... ale w sumie jest całkiem przyzwoicie, starsza ma azyl w swoim pokoju, jak chce się odseparować, to idzie i drzwi zamyka, wtedy wiadomo, że młodszy potwór ma jej nie przeszkadzać Odpowiedz Link