Dodaj do ulubionych

Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w ludziach

04.08.10, 16:38
Chyba trudno od czasów Targowicy znaleźć w Polsce drugą tak
destrukcyjną siłę polityczną.
Dlaczego PiS tak uporczywie dąży do wywołania w Polsce fali
niezadowololenia społecznego?
Dlaczego oni tak nienawidzą Polski i Polaków?

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8213015,Zwolennicy_PiS_wyjda_na_ulice_przeciwko_wyzszym_podatkom_.html?v=1&obxx=8213015
Obserwuj wątek
    • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 16:40
      Czy przyjęta przez tą partię taktyka jest wynikiem myślenia - Polska
      ma być PiSowska albo zniknąć z mapy świata?
      • indeed4 Ależ wielgus ! 04.08.10, 18:51
        > Czy przyjęta przez tą partię taktyka jest wynikiem myślenia -
        Polska ma być PiSowska albo zniknąć z mapy świata?

Przecież to oczywiste, że strategia PiS zmierza do totalnej zagłady
        wszystkich, którzy nie popierają PiS ! :-)

Jak można w to wątpić ? :-O

• tw_wielgus Re: Indeed, przyjacielu 04.08.10, 19:51
          Do tej pory miałem nadzieję, że jest inaczej, że śmierć brata i
          wielu przyjaciół pozytywnie wpłynęła na prezesa.
          Myliłem się, głupi byłem, że uwierzyłem całym sercem w jego
          przemianę.
          Jak mogłem podejrzewać, iż była to cyniczna gra na pokaz.
    • hordol czy obywayele mają prawo 04.08.10, 16:41
      w demokratycznym kraju protestowac przeciw podwyzkom podatków czy tez
      nie mają prawa?
      • tw_wielgus Re: czy obywayele mają prawo 04.08.10, 16:47
        Pytanie powinno brzmieć czy PiS ma prawo podpuszczać obywateli do
        wychodzenia na ulice w sprawie, o której mowa.
        Wszakże klub PiS jest za reformą finansów publicznych, jak wynika z
        ich licznych oświadczeń przedstawicieli tej sekty. A co oznacza to
        słowo klucz - ref. finans. publicznych?
    • hordol a co? donald bedzie do nich strzelac? 04.08.10, 16:42
      • mietowe_loczki niedoczekanie wasze n/t 04.08.10, 16:44

• tw_wielgus Cóż jeżeli będą o to prosili? 04.08.10, 16:49
        Czy aparat państwa może odmówić obywatelowi ostatniej posługi?
    • vladexpat Wrzućci na luz. Skończcie prowokacyjki. 04.08.10, 16:46
      PiS po kolejnych przegranych wyborach robi wszystko, by znaleźć się
      na pierwszych kolumnach gazet i w telewizyjnych wiadomościach. A wy
      mu w tym swoimi okrzykami oburzenia bardzo pomagacie. Pytanie -
      przez głupotę czy z wyrachowania?
      • tw_wielgus Re: Wrzućci na luz. Skończcie prowokacyjki. 04.08.10, 16:50
        Na luz? Już mamy małą próbkę tego co się dzieje jak sekciarze
        opanowują ulice.
        • vladexpat Re: Wrzućci na luz. Skończcie prowokacyjki. 04.08.10, 16:57
          tw_wielgus napisał:

> Na luz? Już mamy małą próbkę tego co się dzieje jak sekciarze
          > opanowują ulice.

Które i ile tych sekciarzy? Chyba, że chodzi ci o ilość fotografii
          w prasie i przebitek w informacjach. Ale to nie ludzie a tylko
          obrazki. Naucz się odróżniać.
          • tw_wielgus Re: Wrzućci na luz. Skończcie prowokacyjki. 04.08.10, 17:20
            Przeceiż napisałem, że to dopiero próbka. Ci spod krzyża to
            awangarda.
            Watahy solidaruchów Guzikiewicza ma przecież Kaczyński w odwodzie.
            • vladexpat Re: Wrzućci na luz. Skończcie prowokacyjki. 04.08.10, 22:19
              tw_wielgus napisał:

> Przeceiż napisałem, że to dopiero próbka. Ci spod krzyża to
              > awangarda.
              > Watahy solidaruchów Guzikiewicza ma przecież Kaczyński w
              odwodzie.

Nie bierz fobii za rzeczywistość. To szkodzi na wątrobę.
              • tw_wielgus Re: Wrzućci na luz. Skończcie prowokacyjki. 05.08.10, 10:10
                Na wątrobę to szkodzi alkohol.
      • jas123456789 Re: Wrzućci na luz. Skończcie prowokacyjki. 04.08.10, 16:57
        Kto chciał przenieść krzyż jak nie Bronek z PO,kto podnosi podatki jak nie PO?to
        PiS winny temu?
        Bronek sie schował i milczy ze strachu,chciał rękoma kleru sprawę załatwić i się
        nie udało.To PiS rządzi w TVN?Mówi co mają pokazywać?Pier......lnij sie w główke
        i zacznij myśleć samodzielnie,kiedyś musisz :))))))))))))),oby jak najszybciej
        • vladexpat Re: Wrzućci na luz. Skończcie prowokacyjki. 04.08.10, 17:02
          jas123456789 napisał: jakieś bzdety

Ty do mie pisałeś? Bo jakoś związku logicznego (wiadomość-polemika-
          wnioski) znaleźć nie mogę. Może ty z innej czasoprzestrzeni?
    • zoil44elwer Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 16:51
      No i git,Polacy będą mieli następną rocznicę do "Świętowania"!!
    • mr.sajgon Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 16:53
      Tobie wielgus cos sie popieprzylo do konca. Jesli demokracja ci sie nie podoba
      to co mamy przywrocic stalinizm ?
      Nic o nas bez nas panie wielgus.
      • vladexpat Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 16:58
        mr.sajgon napisał:

> Tobie wielgus cos sie popieprzylo do konca. Jesli demokracja ci
        sie nie podoba
        > to co mamy przywrocic stalinizm ?
        > Nic o nas bez nas panie wielgus.
        >
        Mnie osobiście demokracja się nie podoba. Stalinizm zresztą też. I
        nic złego w tym nie widzę.
      • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 17:12
        Demokracja według nich to dorzynanie watahy (oponentów politycznych).
        Nie wiedziałeś?
        • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 17:23
          Patrząc na to co Wy chcecie zrobić z Polską nie wydaje się to tak do
          końca nieuzasadnionym pomysłem.
          • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 18:20
            "Państwo jest dla Narodu, władza jest dla Narodu, ulice są dla Narodu,
            symbole są dla Narodu. A nie na odwrót! A zatem to Naród ma rządzić władzą i
            nigdy na odwrót. Władza jedynie wykonuje USŁUGI dla Narodu - taki jest
            prawidłowy porządek rzeczy. Amen".

Że odpowiem Ci słowami W. Cejrowskiego.
            • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 18:42
              A jak to ma wyglądać w praktyce?
              • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 18:47
                Pod Pałacem powstaje pomnik/tablica upamiętniająca ofiary katastrofy, krzyż
                zostaje przeniesiony do kościoła św. Anny.
                • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 19:07
                  Nie odpowiedziałaś na moje pytanie.
                  Co do upamiętnienia L.Kaczyńskiego pod pałacem tablicą pamiątkową
                  nie widzę problemu i podejrzewam, że obecnie rządząca ekipa również.
                  Tablicę ku pamięci parlamentarzystów ofiar wypadku - najlepszym
                  miejscem wydaje się sejm.
                  Co do pomnika -OK- ale tutaj należy się zastanowić gdzie powinien
                  stanąć.
                  Muszę ci przypomnieć, że Lech Kaczyński był tylko jedną z ofiar a
                  pomnik ma mieć wymiar symboliczny przypominający wszystkich tych,
                  którzy ponieśli śmierć w tym zdarzeniu.
                  • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 19:22
                    Pomnik czy tablica powinny być widoczne. A nie jakaś tablica w płycie chodnika.
                    Miejsce jest oczywiste.
                    • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 19:49
                      O ile miejsce pod pałacem w eksponowanym miejscu na tablicę uznaję
                      za właściwe to w przypadku pomnika powiem tak...
                      Niby co jest oczywiste?
                      • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 20:41
                        Na razie na dziedzińcu Pałacu postawiono pomnik głupoty PO - ohydny blaszany
                        płot:
                        video.aol.ca/video-detail/stalowy-pot-przed-paacem-obrocy-krzya-czuwali-w-nocy-httparaniawariatpingerpl/2498774984
                        • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 20:42
                          A tu zdjęcie:
                          www.fakt.pl/Ustawiono-stalowy-plot-przed-krzyzem,galeria-artykulu,78947,1.html
                          • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 08:40
                            To trochę dziwne Anwad, że uważasz, iż niezbędne środki do ochrony
                            tego miejsca to pomnik. Ale niech Ci bedzie przyjmijmy, że to jest
                            pomnik ku pamięci Lecha Kaczyńskiego.
                            Jaki prezydent taki pomnik.

Pomnik ku czci ofiar może stanąć na przykład na Powązkach. O aleję
                            nie będę się kłócił.
                            • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 09:15
                              Nie zachowuj się jak rozkapryszone dziecko.
                              • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 09:25
                                ..?! Jaaaaaaaaa...
                                Jak rozkapryszone dzieci to się zachowują ludzie robiący zadymę pod
                                prezydenckim pałacem. Ty z resztą ich chyba całym sercem popierasz.
                                Jeżeli jakaś krzykliwa grupka ludzi uzna, że na przykład należy
                                postawić pomnik Bierutowi to reszta społeczeństwa ma to zaakceptować
                                a władze zrealizwać zamysł?

Może postwimy pomnik Blidzie? Przeceiż umarła śmiercią męczeńską,
                                zaszczuta przez gończe charty ministra Ziobry.
                                • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 09:33
                                  Tak Ty. Poczytaj wczorajsze wypowiedzi vargtimmena.
                                  • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 09:44
                                    Tima nie traktuje powaznie. To pajac, który nie raz już udowodnił,
                                    że sobie robi jaja z poważnych spraw, a ta przecież do takich należy.
                                    Za prawdę wierz mi, to okropny zgrywus, typek nie wart Twojej cennej
                                    uwagi a tym bardziej mojej.
                                    • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 10:17
                                      Pozwól, że sama będę oceniać wypowiedzi innych.
                                      • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 10:23
                                        Na to pozwolić nie mogę, szczególnie w wypadku tej istosty, która
                                        sztukę manipulacji opanowała na równi z Jackiem Kurskim.
                                        Przeceiż wiem jak podatna jesteś na różnego rodzaju manipulacje i
                                        wpływy.
                                        • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 10:48
                                          Za dużo sobie pozwalasz. EOT.
                                          • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 10:53
                                            Czego oczywiście nie można powiedzieć o Tobie nawet w sytuacjach w
                                            których obrażasz, wyzywasz ludzi na różne sposoby.
                                            • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 11:04
                                              Kogo i kiedy ja wyzywam?
                                              • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 11:07
                                                To już nawet tego nie dostrzegasz?
                                                Smutne to.
                                                • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 11:20
                                                  Tak żeby nie być gołosłownym w sprawie Tima:
                                                  forum.gazeta.pl/forum/w,28,114966626,114971153,Re_wstydliwe_sprawy_polskie.html
                                                • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 11:23
                                                  Co najwyżej nazywam Was lemingami, ale to nie jest wyzwisko.
                                                  • iq-ok Kłamiesz dziecko. 05.08.10, 11:58
                                                    Ostawiasz chamówę coraz częściej i nawet tego nie zauważasz.
                                                    Mnie osobiście raczyłaś nazwać "człowiekiem o mentalności ruskiego
                                                    pachołka" gdy nie podzieliłem jakiegoś Twojego (niezbyt zresztą
                                                    mądrego) poglądu. Poszukać linku?
                                                    Nie byłem zresztą jedynym wyzywanym w podobnym stylu a nigdy nie
                                                    widziałem byś kogokolwiek przeprosiła.
                                                  • anwad Re: Kłamiesz dziecko. 05.08.10, 12:06
                                                    Jak sobie zapamiętał... Nie wycofuję się z tego. Aż tak grzeczna nie jestem, żeby nie mówić, co myślę.
                                                  • iq-ok Re: Kłamiesz dziecko. 05.08.10, 12:18
                                                    A tam od razu zapmiętał. Przypmniało mi się po prostu w kontekście.
                                                    Ale skoro tak wytyczasz zakres swobodnej, Twoim zdaniem
                                                    nieobraźliwej wypowiedzi, nie wydaje Ci się, że zwracając się do
                                                    tw_wielgus z tekstem "za dużo sobie pozwalasz " robisz z siebie
                                                    idiotkę?
                                                  • anwad Re: Kłamiesz dziecko. 05.08.10, 12:52
                                                    Nie martw się o Wielgusa. On nie jest taki delikatny.
                                                  • tw_wielgus Re: Kłamiesz dziecko. 05.08.10, 13:04
                                                    Pozwolę sobie zauważyć że po raz kolejny nie odpowiedziałaś na
                                                    zadane przesz IQ pytanie.
                                                  • anwad Re: Kłamiesz dziecko. 05.08.10, 13:19
                                                    Może załóżcie z iq Stowarzyszenie Pokrzywdzonych przez Anwad Nieboraczków? :)
                                                  • iq-ok Re: Kłamiesz dziecko. 05.08.10, 13:38
                                                    Chyba nie zrozumiałaś o co pytałem:).
                                                    Ja się nie martwiłem o wielgusa a o Ciebie.
                                                    Ale rozumiem, że jaskrawa nielogiczność Twej postawy nie stanowi dla
                                                    Ciebie problemu.
                                                    Widzę tu pewne analogie do postępowania posłanki Kempy i jej
                                                    ustawicznych żądań by traktowano ją z należytą rewerencją choć sama
                                                    nie ma zamiaru przestrzegać elementarnych kanonów kultury:).
                                                    Cóż widać PiSowskie damy tak mają.
                                                  • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 13:03
                                                    To nie jest prawda. Z uwagi na wysoką kulturę osobistę i wielki
                                                    szacunek dla pań nie będę Ci przypominał Twoich własnych wypowiedzi.
                                                  • anwad Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 13:15
                                                    Forma przerosła treść :)
      • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 17:22
        Panie Sajgon,
        Mnie się demokracja b. podoba. Tutsim chrześcijaństwo też się
        podobało do czasu jak bracia chrześcijanie Hutu przyszli z długimi
        nożami i zaczeli im tłumaczyć jak oni pojmują przykazania boskie.

Ps. A co do "pieprzenia" to przecież waś napisał - nie lubię
        pieprzenia w kółko. Zatem w co?

mr.sajgon napisał:

> Tobie wielgus cos sie popieprzylo do konca. Jesli demokracja ci
        sie nie podoba
        > to co mamy przywrocic stalinizm ?
        > Nic o nas bez nas panie wielgus.
        >
    • hordol jakieś 3-4 lata temu bardzo modne było słowo 04.08.10, 16:55
      "obywatelskie nieposłuszeństwo"

zapomnieliscie chłopcy?
      • tw_wielgus Re: jakieś 3-4 lata temu bardzo modne było słowo 04.08.10, 17:25
        Aaaaaa fakt. Masz rację, przypominam sobie.
        Tylko czy wtedy ktoś nawoływał do wyjścia na ulice?
    • luna1964 Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 16:55
      Czy mozna przekonac rzad aby ta absurdalna PIS-owska ,,walke o
      krzyz,, skonczyc?Jest to skandal.Polska i polacy sa osmieszani na
      wokandzie miedzynarodowej.Moze trzeba postawic lasy krzyzy w
      miejscach zamieszkania poslow PIs-u.W Polsce jak widac mozna a
      poslowie PIS – bardzo lubia patrzyc na krzyze – to powinni je miec
      przed WLASNYMI oknami !!!! Moze to spowoduje ze niektorym wroci
      rozsadek.Pozdrawiam serdecznie.
      Barbara van Elderen
      • hordol Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 16:57
        von co?:-/
      • tw_wielgus Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 17:26
        Lubią patrzeć na krzyże... - to celne spostrzeżenie.
        Widać wciąż im tych krzyży mało skoro chcą podburzać społeczeństwo.
    • ferrari.dubienieckich Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 17:10
      Q-wscy debile. Sami przeciez chca podnies podatek dochodowy, a to
      przeciez bardziej uderzy ludzi niz VAT.
    • retronick Skoro jest twórcą swoich ofiar, to niby dlaczego 04.08.10, 17:15
      ... nie miałby PiS sięgnąć po ofiary innych ?
      Te fekalia potrafią tylko niczczyć,
      nawet siebie.
      Po trupach a do celu.
    • itsgettingcolder Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 17:28
      100% racji. Oni chcą rozpiździć Polskę, bo wiedzą, że na władzę nie mają już szans.
      Ja wam mówię. Oni kiedyś doprowadzą do jakiejś tragedii. Wspomnicie moje słowa.
      • wos9 Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 18:41
        itsgettingcolder napisał:

> 100% racji. Oni chcą rozpiździć Polskę, bo wiedzą, że na władzę
        nie mają już sz
        > ans.
        > Ja wam mówię. Oni kiedyś doprowadzą do jakiejś tragedii.
        Wspomnicie moje słowa.

Boję się, że możesz mieć rację. Mam nadzieję, że obecna władza do
        ofiar w ludziach nie dopuści, ale z całą pewnością jarkowe będą
        mącić z coraz większym natężeniem.
    • zapijaczony_ryj Jaro nie ma nic do stracenia 04.08.10, 17:30
      A wojna domowa to jego zywioł
    • goldenwomen123 co ma PiS wspólnego z Polska z Polakami? 04.08.10, 17:31

Zarówno PO jak i PiS to antypolskie partie.Co robisz nam pranie mózgu?

tw_wielgus napisał:

> Chyba trudno od czasów Targowicy znaleźć w Polsce drugą tak
      > destrukcyjną siłę polityczną.
      > Dlaczego PiS tak uporczywie dąży do wywołania w Polsce fali
      > niezadowololenia społecznego?
      > Dlaczego oni tak nienawidzą Polski i Polaków?
      >
      > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8213015,Zwolennicy_PiS_wyjda_na_ulice_przeciwko_wyzszym_podatkom_.html?v=1&obxx=8213015
      • tw_wielgus Dlaczego miałbym Ci robić pranie mózgu? 04.08.10, 17:39
        Przeceiż jest czysty jak pupa niemowlaka.
    • hordol jak rozkaz to rozkaz 04.08.10, 17:57
      a wam pisiory nic do tego :P
    • konrad_waw PiS przeprowadza powolny zamach stanu 04.08.10, 18:45
      To co się ostatnio dzieje jest oczywiste : PiS rękami i gardłami swoich
      oszołomów po cichu i powoli stara się zdestabilizować sytuację w kraju!
      Co będzie jak na ulice wyjdą awanturnicy Guzikiewicza?
      Czy wtedy społeczeństwo się ocknie że mamy wojnę domową ?
      Ocknijmy się już teraz,mohery apeluję do Was!
      Nie chcę Was zabijać!
      Babulinko z krzyżem i wielkimi hasłami na ustach i głową pełną nienawiści- nie
      chcę strzelać Ci prosto w głowę!
      • kami.312 Re: PiS przeprowadza powolny zamach stanu 05.08.10, 10:42
        konrad_waw napisał:

> To co się ostatnio dzieje jest oczywiste : PiS rękami i gardłami swoich
        > oszołomów po cichu i powoli stara się zdestabilizować sytuację w kraju!
        > Co będzie jak na ulice wyjdą awanturnicy Guzikiewicza?
        > Czy wtedy społeczeństwo się ocknie że mamy wojnę domową ?

Konrad, obawiam się, że możesz mieć rację. Pis nie może poradzić sobie z porażką
        i chce zdestabilizować sytuację w kraju.
    • cookies9 Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 18:45
      Nie pasuje im sala sejmowa do rozwiazywania problemów.Chcą wyciągnąć
      ludzi na ulice. Taki poseł Górski wie co mówi i robi- wywołuje
      elektorat PiS na ulice w obronie nizszych podatków.Śmieszny człowiek.
    • etwas-geheimnis Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 04.08.10, 18:49
      Rewolucja pissowska? Z pieśnia na ustach :-)
      castaniety.wrzuta.pl/audio/7dvHvJqlZHa/miedzynarodowka
    • retronick PiS śmiertelnie zbłądziło ... 04.08.10, 19:12
      ... i to jest koniec tego ugrupowania.
      • vladexpat Raczej PiS pośmiertnie zbłądziło ... 04.08.10, 19:34
        <;-)
      • etwas-geheimnis Re: PiS śmiertelnie zbłądziło ... 05.08.10, 01:06
        Ale oni sa przekonani że w ten sposób poparcie zdobywają.
    • mm-18 Re: Czy PiS chce w Polsce zamieszek i ofiar w lud 05.08.10, 12:44
      tw_wielgus napisał:

> Chyba trudno od czasów Targowicy znaleźć w Polsce drugą tak
      > destrukcyjną siłę polityczną.

Co do Targowicy, to mam nieco inne zdanie niż oficjalna wersja szkolna. Mogę
      sobie na to pozwolić, bo mam już trochę lat, obserwowałem nieco toczącej się
      historii i potrafię wyciągać wnioski. Dzięki temu mogę inaczej podsumować
      Targowicę. Była za mocną państwowością i silnym państwem, opartym na prawie. To
      tzw. "obrońcy ojczyzny" bronili w rzeczywistości swoich, partykularnych
      interesów, czyli przywilejów, prawa do veta na każdym kroku itp., bronili
      słabego państwa, którym jako ich figurant rządził przecież słaby, młodszy brat
      silnego króla, przed którym się bronili. Bronili się przed powstaniem silnego
      państwa. Bronili swojego prawa do anarchii i robienia co im się podoba. Obronili
      słabą państwowość, będącą na łasce i niełasce "ulicy" i dzięki temu potem mogła
      ona zniknąć na wieki. W tej chwili można porównać PiS do tychże tzw. "obrońców
      ojczyzny", którym w rzeczywistości zależy na obronie swoich, partykularnych
      interesów. Dlatego destabilizują państwo i chcą, aby było słabe. To jest właśnie
      ten "obóz patriotyczny".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka