Dodaj do ulubionych

Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji

22.08.10, 19:08
są ogromnie wzruszeni tym jak rosyjscy strażacy ich przywitali, traktowali i
pożegnali. Na koniec odśpiewali dl nich hymn polski po rosyjsku, łzom nie było
końca.

Tandetne? Może. Ale w świetle ostatnich wydarzeń w Ossowie bardzo wymowne.
Żaden Kaczyński czy inny Macierewicz nie byli w stanie tego zepsuć.
Obserwuj wątek
    • mietek.grodecki [...] 22.08.10, 19:12
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • chateau Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 19:14
      Znajomy Rosjanin o hucpie w Ossowie dowiedział się ode mnie. W rosyjskich
      mediach mówiono głównie właśnie o polskich strażakach, o ich profesjonalizmie,
      doskonałym wyposażeniu technicznym i o dobrych kontaktach z miejscowymi.
      • vuvuzela Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 19:16
        chateau napisał:

> Znajomy Rosjanin o hucpie w Ossowie dowiedział się ode mnie. W rosyjskich
        > mediach mówiono głównie właśnie o polskich strażakach, o ich profesjonalizmie,
        > doskonałym wyposażeniu technicznym i o dobrych kontaktach z miejscowymi.
        >

Wiem, że jestem tandetna, ale jestem z nich dumna.
        • chateau Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 19:20
          Jeśli to jest tandeta, to w wyjątkowo dobrym, słowiańskim stylu ;-)
          • jedyny.kkk A w poniedziałek radio Maryja 22.08.10, 19:23
            Nada audycję że wszyscy nasi strażacy zostali zwerbowani przez KGB a w
            wozy strażackie wmontowano magnesy do ściągania samolotów
            • wos9 Re: A w poniedziałek radio Maryja 22.08.10, 19:46
              jedyny.kkk napisała:

> Nada audycję że wszyscy nasi strażacy zostali zwerbowani przez KGB
              a w
              > wozy strażackie wmontowano magnesy do ściągania samolotów

Niech sobie rydzykowcy pieprzą trzy po trzy para piętnaście.
              Środowisko moherów ma już i tak wyprane mózgi. Ci, którzy słuchają
              RM, oglądają TVTrwam i czytają Nasz Dziennik ze zrozumieniem sami
              wyciągają wnioski.
              • vuvuzela Re: A w poniedziałek radio Maryja 22.08.10, 20:22

>
                > Niech sobie rydzykowcy pieprzą trzy po trzy para piętnaście.
                > Środowisko moherów ma już i tak wyprane mózgi. Ci, którzy słuchają
                > RM, oglądają TVTrwam i czytają Nasz Dziennik ze zrozumieniem sami
                > wyciągają wnioski.

Zapomniałaś o widzach TVP, czytelnikach GP, Rzepy i tych od jankiego. Oni,
                chociaż nie przyznają się do tego wprost uwazają się za bardziej oświecony odłam
                kaczyzmu (wiem, ze to oksymoron:_)
                • wos9 Re: A w poniedziałek radio Maryja 22.08.10, 21:22
                  vuvuzela napisała:

>
                  > >
                  > > Niech sobie rydzykowcy pieprzą trzy po trzy para piętnaście.
                  > > Środowisko moherów ma już i tak wyprane mózgi. Ci, którzy
                  słuchają
                  > > RM, oglądają TVTrwam i czytają Nasz Dziennik ze zrozumieniem
                  sami
                  > > wyciągają wnioski.
                  >
                  > Zapomniałaś o widzach TVP, czytelnikach GP, Rzepy i tych od
                  jankiego. Oni,
                  > chociaż nie przyznają się do tego wprost uwazają się za bardziej
                  oświecony odła
                  > m
                  > kaczyzmu (wiem, ze to oksymoron:_)

Odpowiedziałam na post dotyczący Radia Maryja, ale o wymienionych
                  przez Ciebie stale pamiętam.
            • l_zaraza_l Re: A w poniedziałek radio Maryja 22.08.10, 20:44
              jedyny.kkk napisała:

> Nada audycję że wszyscy nasi strażacy zostali zwerbowani przez KGB a w
              > wozy strażackie wmontowano magnesy do ściągania samolotów

To oczywista oczywistość, że te pożary to był tylko podstęp, by naszych zwabić,
              zwerbować oraz im wmontować.
              • vuvuzela Re: A w poniedziałek radio Maryja 22.08.10, 20:48

>
                > To oczywista oczywistość, że te pożary to był tylko podstęp, by naszych zwabić,
                > zwerbować oraz im wmontować.

Z pierwszą częścią zdania się zgadzam, ale uwazam że to był bardziej perfidny
                podstęp. Skoro Polacy gasili pozary w Rosji, to nie ma powodu, żeby Rosjanie
                zostali o to samo poproszeni, kiedy u nas nastąpi jakiś kataklizm. I wtedy bez
                zwabiania będą mieli okazję, żeby namagnesować nasze strazackie wozy bojowe
                smiercionośnymi magnesami i zwerbować niczego nieświadomych strażaków w szeregi KGB.
                • l_zaraza_l Re: A w poniedziałek radio Maryja 22.08.10, 20:52
                  vuvuzela napisała:

>
                  > >
                  > > To oczywista oczywistość, że te pożary to był tylko podstęp, by naszych z
                  > wabić,
                  > > zwerbować oraz im wmontować.
                  >
                  > Z pierwszą częścią zdania się zgadzam, ale uwazam że to był bardziej perfidny
                  > podstęp. Skoro Polacy gasili pozary w Rosji, to nie ma powodu, żeby Rosjanie
                  > zostali o to samo poproszeni, kiedy u nas nastąpi jakiś kataklizm. I wtedy bez
                  > zwabiania będą mieli okazję, żeby namagnesować nasze strazackie wozy bojowe
                  > smiercionośnymi magnesami i zwerbować niczego nieświadomych strażaków w szeregi
                  > KGB.
                  >
                  >
                  >

oraz drzewa. Wiemy jak agresywne mogą być odpowiednio namagnesowane brzozy.
                  • vuvuzela Re: A w poniedziałek radio Maryja 22.08.10, 21:49

>
                    > oraz drzewa. Wiemy jak agresywne mogą być odpowiednio namagnesowane brzozy.

Bardziej agresywnie namagnesowana jest tylko Wiedźma ple-ple.
          • vuvuzela Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 19:23
            chateau napisał:

> Jeśli to jest tandeta, to w wyjątkowo dobrym, słowiańskim stylu ;-)
            >

Tak ze mnie tandetna pyza mazowiecka:-) Wzrusza mnie to, a co!
            • wos9 Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 19:48
              vuvuzela napisała:

> chateau napisał:
              >
              > > Jeśli to jest tandeta, to w wyjątkowo dobrym, słowiańskim
              stylu ;-)
              > >
              >
              > Tak ze mnie tandetna pyza mazowiecka:-) Wzrusza mnie to, a co!

Ale nie rozumiem, czemu miałabyś się wstydzić wzruszenia w tej
              sprawie. Przypomnij sobie łzy twardych facetów z BOR-u na miejscu
              katastrof smoleńskiej.
              • vuvuzela Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 20:24

>
                > Ale nie rozumiem, czemu miałabyś się wstydzić wzruszenia w tej
                > sprawie. Przypomnij sobie łzy twardych facetów z BOR-u na miejscu
                > katastrof smoleńskiej.

Pojechali tam z naturalnych pobudek, i nie skowyczą pod pałacem, że chcą dla
                nich pomnika. Wielki szacunek.
                • wos9 Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 21:26
                  vuvuzela napisała:

>
                  > >
                  > > Ale nie rozumiem, czemu miałabyś się wstydzić wzruszenia w tej
                  > > sprawie. Przypomnij sobie łzy twardych facetów z BOR-u na
                  miejscu
                  > > katastrof smoleńskiej.
                  >
                  > Pojechali tam z naturalnych pobudek, i nie skowyczą pod pałacem,
                  że chcą dla
                  > nich pomnika. Wielki szacunek.

No więc właśnie.
          • olga_w_ogrodzie Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 23:50
            chateau napisał:

> Jeśli to jest tandeta, to w wyjątkowo dobrym, słowiańskim stylu ;-)

czasem tandetą, niesłusznie, nazywa się coś, co wyjątkowo proste i
            szczere.
            ale wiele przyglądać się nie trzeba, by zobaczyć, że to nie tandeta,
            a styl, faktycznie klasy pierwszej.
            nie jest tandetną - z jednej strony solidna, ciężka praca, a z
            drugiej strony jej docenianie przez zwykłych ludzi.
            z jednej i drugiej też strony padały słowa o tym, iż czuli się,
            jakby od dawna się znali.
            się mi też to podoba.
            tu akurat polityczne pierdoły przegrały.
            ludzie widzieli i wiedzieli swoje.
            • vuvuzela Kłaniam się nt 22.08.10, 23:52
    • qqazz Bywam w Niemczech 22.08.10, 19:22
      i zwykle jestem pod wrażeniem sympatii jaką do nas potrafia zywić Niemcy, co nie
      zmienia w zaden sposób tego, co w czasie II WŚ robili ich dziadkowie (co często
      bardzo ich boli i maja z tego powodu spore wyzuty sumienia).

pozdrawiam
      • vuvuzela Re: Bywam w Niemczech 22.08.10, 20:25
        qqazz napisał:

> i zwykle jestem pod wrażeniem sympatii jaką do nas potrafia zywić Niemcy, co ni
        > e
        > zmienia w zaden sposób tego, co w czasie II WŚ robili ich dziadkowie (co często
        > bardzo ich boli i maja z tego powodu spore wyzuty sumienia).
        >

Młodzi Niemcy mają większy problem z historią niż młodzi Polacy. To im należy
        współczuć, a nie w kółko użalać się nad sobą.
        • qqazz Widać nie złapałeś 22.08.10, 21:43
          To, że łączą mnie z Rosjanami czy Niemcami przyjacielskie relacje nie zmienia
          mojego widzenia historii.
          Mogę się "kochać" z normalnymi Rosjanami i jednoczesnie nie tylko być przeciwnym
          jakiejkolwiek celebrze zwiazanej z grobami bolszewików z 1920 oraz stawianiu im
          pomników, ale również mogę mieć bardzo negatywny stosunek do władz obecnie
          okupujących Rosję i jej oficjalnej polityki.

pozdrawiam
          • vuvuzela Re: Widać nie złapałeś 22.08.10, 21:45
            Widać ty nie załapałeś. Proponuję to co napisałam potraktować literalnie.

• qqazz Re: Widać nie złapałeś 22.08.10, 21:56
              Tak tez czynię.
              I pomimo mojej sympatii do rosjan czy Niemców nie zamierzam popierac stawiania
              pomników zołnierzy Wehrmachtu czy Armii Czerwonej (niemniej grób nalezy sie
              kazdemu) a firmowanie takich inicjatyw przez polityków zajmujacych najwazniejsze
              stanowiska w kraju uważam za karygodne (ciekawe czemu nie chca stawiać pomników
              upamietniajacych Rosjan którzy walczyli z nami przeciwko bolszewikom? Ciekawe
              czemu sa tacy bierni kiedy chodzi o upamietnienie Polaków pomordowanych na
              Wołyniu?).
              Zreszta Niemcy w odróznieniu od Rosjan mają jednak zdrowy stosunek do swojej
              przeszłości doskonale wiedza że ich armia w II WŚ była okupantem i najeźdźcą za
              co się wstydza do dziś (z drugiej strony przeciętnemu Niemcowi do głowy by nie
              przyszło stawianie pomników żołnierzom Napoleona który w ich mniemaniu był
              najwiekszym zbrodniażem znanym ludzkosci przed epoka Hitlera i Stalina, zaś
              przecietny Rosjanin jest zwykle dumny z podbojów swojej armii niewazne czy to
              była armia carska czy czerwona).

pozdrawiam
              • vuvuzela Re: Widać nie złapałeś 22.08.10, 21:58
                Nie piszę o stawianiu pomników, piszę o tym, że łatwiej jest być
                dzieckiem/wnukiem ofiary niż dzieckiem/wnukiem kata. Może zaprzeczysz?
                • qqazz Re: Widać nie złapałeś 22.08.10, 22:07
                  vuvuzela napisała:
                  > Nie piszę o stawianiu pomników, piszę o tym, że łatwiej jest być
                  > dzieckiem/wnukiem ofiary niż dzieckiem/wnukiem kata. Może zaprzeczysz?

Zależy gdzie moja droga. Na pewno nie w Rosji i w Polsce tez niekoniecznie.

Zreszta pisząc o Polakach i Rosjanach bynajmniej nie uwazam Rosjan za katów,
                  tymi bowiem byli komunisci róznorakiego pochodzenia, Trocki był Żydem, Stalin
                  Gruzinem, Lenin Rosjaninem a Dzierżyński Polakiem, Rosjan było najwięcej więc
                  najwiecej ich było w strukturach imperium ale równiez i największa ich ilosć
                  była poddawana represjom, choć największe szanse na karę smierci czy długoletni
                  wyrok lub zesłanie w sowietach mieli akurat Polacy.
                  Rosjanie byli takimi samymi ofiarami reżymu komunistycznego jak i my tylko u
                  nich okupacja trwała dłużej a oni sami teraz niespecjalnie zdaja sobie z tego
                  sprawę.

pozdrawiam
                  • vuvuzela Re: Widać nie złapałeś 22.08.10, 22:15
                    qqazz napisał:

> vuvuzela napisała:
                    > > Nie piszę o stawianiu pomników, piszę o tym, że łatwiej jest być
                    > > dzieckiem/wnukiem ofiary niż dzieckiem/wnukiem kata. Może zaprzeczysz?

>
                    Zadałam ci proste pytanie.Twoim zdaniem łatwiej jest być wnukiem kata czy
                    ofiary? Pomijam całą historyczną otoczkę, zapomnij o Rosjanach, Niemcach czy
                    Szwedach. Chciałbyś być wnukiem kata? nie współczujesz tym 20,30-letnim Niemcom,
                    którzy muszą się wstydzić za swoich protoplastów? ja im współczuję, i jako
                    wnuczka ofiary (uczestnika Powstania Warszawskiego) nie chciałabym się z żadnym
                    z nich zamienić.
                    • qqazz Re: Widać nie złapałeś 22.08.10, 22:40
                      A ja ci prosto odpowiedziałem, potomkowie beneficjentów komunizmu, w tym równiez
                      katów w Polsce i Rosji maja się zwykle lepiej niż potomkowie ofiar systemu i
                      niekoniecznie się za nich wstydzą, ba broniac ich dobrego imienia chcą nas
                      jeszcze umoralniać, wybierać nam autorytety i nami rzadzić.
                      W Niemczech jest inaczej ale to tez nie reguła, bywaja wyjatki taka p. Steinbach
                      ma się pewnie lepiej niż potomkowie rodziny której mieszkanie skonfiskowano aby
                      dać je jej tatusiowi który gorliwie słuzył Hitlerowi na terenach okupowanych
                      przez Rzeszę i jak widac wcale jej z tego powodu nie jest wstyd a wręcz
                      przeciwnie uwaza się za wypedzona i poszkodowaną.

pozdrawiam
                      • vuvuzela Re: Widać nie złapałeś 22.08.10, 22:51
                        qqazz napisał:

> A ja ci prosto odpowiedziałem, potomkowie beneficjentów komunizmu, w tym równie
                        > z
                        > katów w Polsce i Rosji maja się zwykle lepiej niż potomkowie ofiar systemu i
                        > niekoniecznie się za nich wstydzą, ba broniac ich dobrego imienia chcą nas
                        > jeszcze umoralniać, wybierać nam autorytety i nami rzadzić.

Bzdury.

www.polonika.at/?p=2717
                        Polecam wywiad z Martinem Pollackiem, tłumaczem Kapuścińskiego.

-Z przykrością wyznaję, że pochodzę z nazistowskiej rodziny. Mój ojciec służył w
                        gestapo i SS, w jednostkach które rozstrzeliwały Polaków i paliły żywcem Żydów.
                        Nie czuję się winny, ale poczuwam się do odpowiedzialności za jego zbrodnie –
                        mówi Martin Pollack, austriacki pisarz, tłumacz literatury polskiej, w tym
                        wszystkich dzieł Ryszarda Kapuścińskiego.

Książki jeszcze nie czytałam, ale przeczytam

"To książka przykuwająca uwagę, a zarazem wyważona, ba, chłodno naukowa. Przede
                        wszystkim jednak bije z niej głęboki humanizm i okiełznany ból. To literacki
                        wyraz dojrzałości, która nie ucieka przed prawdą, lecz akceptuje ją, choć czyni
                        to z wielkim wysiłkiem i dziecięcym poczuciem wstydu".
                        Claudio Magris

"Czytelnik wspaniałej książki Pollacka będzie wstrząśnięty. W trakcie lektury
                        świadkujemy tragedii, która odsłania prawdę i nabiera wymiarów antycznych".
                        Ulrich Weinzierl, "Die Welt"

"...wielka reporterska narracja, archeologiczne poszukiwanie śladów i esej z
                        dziejów mentalności".
                        Andreas Breitenstein, "Neue Zürcher Zeitung"

"Przygnębiająca książka, mądra, świetnie zrobiona dokumentacja i jednocześnie
                        wrażliwa literatura".
                        Gabrielle von Arnim, "Tages-Anzeiger Zürich"

"`Śmierć w bunkrze` to książka znakomita"
                        Jak Strzałka, "Tygodnik Powszechny"

"`Śmierć w bunkrze`" to znakomicie napisany, przejmujący i refleksyjny
                        rozrachunek z ojcem, dalszymi przodkami, własnym narodem i jego pangermańską
                        pogardą Słowian"
                        Piotr Kitrasiewicz, "Magazyn Literacki Książki"

"Martin Pollack nie waha się powiedzieć wprost: mój ojciec był zbrodniarzem. To
                        straszne wyznanie. Zwłaszcza jeśli pada publicznie"
                        Zbigniew Bauer, "Nowe Książki"
                        • qqazz Rozumiesz aby co napisałem? 22.08.10, 23:01
                          Znam stosunek Niemców do ich najnowszej historii co chyba jasno wynika z moich
                          postów i jak napisałem rózni się on zasadniczo od tego co mozemy zobaczyc na
                          wschód od Odry wiec za bardzo nie wiem co chcesz mi udowadniać i do czego mnie
                          przekonywać.

Poza tym nie wiem o czym piszesz Bzdury zwłaszcza, że wklejasz fragment gdzie Ja
                          pisze o Polsce i Rosji a Ty piszesz o Niemczech.

Powtórzę jeszcze raz Niemcy zwykle się wstydza przeszłości swoich dziadków czy
                          ojców, u nas niejeden gotów bronić "dobrego imienia" budowniczych komunizmu. W
                          Rosji zaś broni sie go urzedowo w ramach prowadzonej polityki historycznej.

pozdrawiam
                          • vuvuzela Re: Rozumiesz aby co napisałem? 22.08.10, 23:14
                            Ja nie dzielę ludzi na Niemców, komunistów, Rosjan, Polaków. Dla mnie człowiek
                            to człowiek, i czy jest potomkiem kata Polaka, Niemca czy Rosjanina czuje się
                            tak samo paskudnie. Jak jest potomkiem ofiary czuje się tak samo naznaczony
                            piętnem ofiary.

Wśród Polaków nie ma katów? A Jedwabne? Spytaj tych z Jedwabnego jak czują się z
                            tym, ze ich dziadkowie to kaci. No chyba, że wypierają i zwalają winę na żydów,
                            wtedy szkoda słów.
                            • qqazz Re: Rozumiesz aby co napisałem? 22.08.10, 23:33
                              Tak gwoli scisłosci to ci z Jedwabnego twierdzą zupełnie inaczej niz Gross,
                              tylko jakos nikt ich nie chce słuchać, co ciekawe mozna w sieci znaleźć opinie
                              eksperta od tego typu spraw Jana Moora Jankowskiego który współpracował z rządem
                              Izraela miażdżące dla postawy naszych władz i ksiażki Grossa, podstawowym
                              zarzutem jest brak ekshumacji która odpowiedziałaby na wiele pytań.

Tak jak napisałem niewiele zrozumiałes z tego co napisałem, poczytaj jeszcze raz
                              od początku i sie dokładnie nad tym zastanów.
                              A wśród Polaków jak najbardziej byli kaci którzy mordowali Polaków po 1945 o
                              czym wspominałem, widać nie czytasz zbyt uważnie albo szybko zapominasz.

Poza tym Ja w przeciwieństwie do ciebie nie czuje się naznaczony żadnym piętnem
                              choć dziadkowie sporo wycierpieli po wkroczeniu Sowietów w 1944. Staram się mieć
                              zdrowy i rzetelny stosunek do przeszłości i tobie tez bym to radził.

pozdrawiam
                              • jedyny.kkk Re: Rozumiesz aby co napisałem? 22.08.10, 23:40
                                Ty jesteś poważnie kopnięty, to chyba trauma odziedziczona po
                                dziadkach.
                                • qqazz Re: Rozumiesz aby co napisałem? 22.08.10, 23:43
                                  jedyny.kkk napisała:
                                  > Ty jesteś poważnie kopnięty, to chyba trauma odziedziczona po
                                  > dziadkach.

A nie przyszło ci do głowy, że ze mna jest wszystko w porzadku a z toba nie?

pozdrawiam
                                  • jedyny.kkk Re: Rozumiesz aby co napisałem? 22.08.10, 23:47
                                    A tobie przyszło do głowy że na odwrót? Mądralo za dychę lecz sie. Może
                                    jest jeszcze nadzieja.
                              • vuvuzela Re: Rozumiesz aby co napisałem? 22.08.10, 23:43

> A wśród Polaków jak najbardziej byli kaci którzy mordowali Polaków po 1945 o
                                > czym wspominałem,

1 A przed 1945 nie mordowali?

2 Tylko Polaków?

Napisz wprost, że polscy komunisci mordowali prawdziwych Polaków. A ci komuniści
                                to bardziej bolszewicy niż Polacy.

> Poza tym Ja w przeciwieństwie do ciebie nie czuje się naznaczony żadnym piętnem

Nigdzie nie napisałam, że czuję się naznaczona piętnem ofiary, napisałam, ze
                                mogłabym uderzac w tony pop martyrologiczne, jak to czynia obrońcy krzyża, bo
                                moi dziadkowie walczyli z w powstaniu, które zawłaszczyli Kaczyńscy.

> choć dziadkowie sporo wycierpieli po wkroczeniu Sowietów w 1944. Staram się mie
                                > ć
                                > zdrowy i rzetelny stosunek do przeszłości i tobie tez bym to radził.
                                >
                                Jakoś trudno mi w to uwierzyć.
                                >
                                >
                                • qqazz Re: Rozumiesz aby co napisałem? 23.08.10, 00:01
                                  vuvuzela napisała:
                                  > Nigdzie nie napisałam, że czuję się naznaczona piętnem ofiary

To skad wiesz, że inni sie tak czują? Ty sie nie czujesz ja sie nie czuję więc
                                  może po prostu niektórzy się czuja a niektórzy nie?

> Jakoś trudno mi w to uwierzyć.

Po tym co czytam nie wątpię.

I proponowałbym wrócic do tematu a nie rozwijac wątki poboczne w kierunku
                                  tematów niespecjalnie istotnych.

pozdrawiam
                                  • jedyny.kkk Re: Rozumiesz aby co napisałem? 23.08.10, 01:34
                                    Bicie piany i retoryka dla retoryki na dodatek kiepska, lubisz pyskować
                                    ale jakoś tak bez finezji.
    • vuvuzela Proszę nie usuwać Pana Mietka z moich wątków! nt 22.08.10, 19:22
    • marta_sk Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 20:02
      Ci strazacy tez mordowali, gwalcili, rabowali, obcinali rece jencom i chcieli
      zaprowadzic polska republike rad w Moskwie ?

Jezeli tak to mozna zaczac porownywac.

• vuvuzela Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 20:19
        marta_sk napisała:

> Ci strazacy tez mordowali, gwalcili, rabowali, obcinali rece jencom i chcieli
        > zaprowadzic polska republike rad w Moskwie ?

A tak konkretnie to o co ci chodzi?

>
        > Jezeli tak to mozna zaczac porownywac.
        >

Już ty lepiej nie porywaj się z motyką na słońce.
    • antykacz Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 20:03
      Taaa....
      Nasi strażacy pojechałi pomagać przy gaszeniu pożarów w Rosji,
      Rosjanie podrzucili parę ekip do pomocy podczas powodzi u nas,
      Niemcy i Czesi udostępnili swoje drogi, by dostać się do
      Bogatyni...bo to są normy w cywilizowanym świecie. TAK BYC
      POWINNO!!!!!! I żadne wierzganie kaczymi płetwami tego nie zmieni,
      bo cofać się nie będziemy!
      • vuvuzela Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 20:20
        I żadne wierzganie kaczymi płetwami tego nie zmieni,
        > bo cofać się nie będziemy!

Ale wierzgają, ze aż zadyszki dostają od tego wierzgania.
      • l_zaraza_l Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 20:54
        antykacz napisała:

> Taaa....
        > Nasi strażacy pojechałi pomagać przy gaszeniu pożarów w Rosji,
        > Rosjanie podrzucili parę ekip do pomocy podczas powodzi u nas,
        > Niemcy i Czesi udostępnili swoje drogi, by dostać się do
        > Bogatyni...bo to są normy w cywilizowanym świecie. TAK BYC
        > POWINNO!!!!!! I żadne wierzganie kaczymi płetwami tego nie zmieni,
        > bo cofać się nie będziemy!

obyś w dobrą godzinę to wypowiedział :)
    • kami.312 Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 20:36
      Wszystko w co Jarosław nie wsadzi swoich łapeczek może być budujące.
      • vuvuzela Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 20:42
        kami.312 napisała:

> Wszystko w co Jarosław nie wsadzi swoich łapeczek może być budujące.

Święte słowa! Im mniej go w polityce tym dla nas obywateli lepiej! Dla jego
        wyznawców również, chociaż nie zdają sobie z tego sprawy. Jak długo jeszcze
        będziemy musieli świecić za niego oczami? Wysłać tego psuja na emeryturę, im
        szybciej tym lepiej!
        • wos9 Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 21:44
          vuvuzela napisała:

> kami.312 napisała:
          >
          > > Wszystko w co Jarosław nie wsadzi swoich łapeczek może być
          budujące.
          >
          > Święte słowa! Im mniej go w polityce tym dla nas obywateli lepiej!
          Dla jego
          > wyznawców również, chociaż nie zdają sobie z tego sprawy. Jak
          długo jeszcze
          > będziemy musieli świecić za niego oczami? Wysłać tego psuja na
          emeryturę, im
          > szybciej tym lepiej!

Musiałby nie zostać wybrany, co przy obowiązującej ordynacji nie
          jest możliwe, póki PiS przekracza 5-procentowy próg wyborczy.
          Dobrowolnie na emeryturę nie pójdzie.
          • vuvuzela Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 21:51

> Musiałby nie zostać wybrany, co przy obowiązującej ordynacji nie
            > jest możliwe, póki PiS przekracza 5-procentowy próg wyborczy.
            > Dobrowolnie na emeryturę nie pójdzie.

Zdaję sobie sprawę, że jak odejdzie to w jakiś spektakularny sposób a nie
            cichaczem. Ale najpierw musi kogoś namaścić na swojego następcę, a kandydatów na
            szczęście brak!
            • x2468 Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 22:10
              Pisiorstwo przesuwa sie poza nawias spoleczenstwa.
              • vuvuzela Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 22:18
                x2468 napisał:

> Pisiorstwo przesuwa sie poza nawias spoleczenstwa.

Jeszcze kilka kroków i spadną w przepaść. Przykro mi,ale nie zasługują na siatkę
                asekuracyjną (prosze o niepodstawianie). Nie zasługują na miękkie lądowanie,
                tylko na wielkie sińce na dupskach i totalne wyautowanie z życia społecznego.
                • x2468 Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 22:46
                  Jedynie lebki im wystaja z smietnika.Niedlugo przyjedzie walec(histori)i wyrowna.
                  • vuvuzela Re: Polscy strażacy, którzy wrócili z Rosji 22.08.10, 22:53
                    x2468 napisał:

> Jedynie lebki im wystaja z smietnika.Niedlugo przyjedzie walec(histori)i wyrown
                    > a.

Jak wyrówna jeden łepek to reszta spłynie z prądem.

• mr.sajgon To kiedy bedziemy teraz mieli konstytucje po rosyj 22.08.10, 23:02
      vuvuzela napisała:

> są ogromnie wzruszeni tym jak rosyjscy strażacy ich przywitali, traktowali i
      > pożegnali. Na koniec odśpiewali dl nich hymn polski po rosyjsku, łzom nie było
      > końca.
      >
      > Tandetne? Może. Ale w świetle ostatnich wydarzeń w Ossowie bardzo wymowne.
      > Żaden Kaczyński czy inny Macierewicz nie byli w stanie tego zepsuć.

To kiedy bedziemy teraz mieli konstytucje po rosyjsku ?
      Jedna juz nam dal Stalin, czyzby Putin chcial pojsc w jego slady.
      • x2468 Re: To kiedy bedziemy teraz mieli konstytucje po 22.08.10, 23:07
        Nastepna chcial nam dac Kaczenko,lecz mu na szczescie nie wyszlo(jak zwkle):
      • vuvuzela Re: To kiedy bedziemy teraz mieli konstytucje po 22.08.10, 23:16

>
        > To kiedy bedziemy teraz mieli konstytucje po rosyjsku ?
        > Jedna juz nam dal Stalin, czyzby Putin chcial pojsc w jego slady.
        >
        Jak zwykle od czapy i bez sensu.
    • marouder.eu Pijackie lzy:/ 22.08.10, 23:36
      Ja, jak se np. wypije za wiele, co mie sie rzadko zdaza, ale zadaza sie, a jak
      uslysze np. utwor ludowy pt: "Tiomnaja nocz", to sliozy mnie leca tak, ze sie
      boje odwdnienia!
    • vargtimmen To nie tandetne, 22.08.10, 23:50

...to bardzo dobre.

Tyle tylko, że to relacje ludzkie, pozapaństwowe.

A nie polityka państwowa, której skutkiem była bolszewicka armia pod Warszawą.

Tamci polegli nie przyszli ratować Polaków przed klęską żywiołową. Przyszli
      Polaków zabijać i poddawać niewoli jednego z dwóch najpaskudniejszych systemów
      władzy, jakie wydała ludzkość.
      • qqazz Re: To nie tandetne, 22.08.10, 23:55
        vargtimmen napisał:
        > ...to bardzo dobre.
        > Tyle tylko, że to relacje ludzkie, pozapaństwowe.
        > A nie polityka państwowa, której skutkiem była bolszewicka armia pod
        Warszawą.> Tamci polegli nie przyszli ratować Polaków przed klęską żywiołową.
        Przyszli> Polaków zabijać i poddawać niewoli jednego z dwóch najpaskudniejszych
        systemów> władzy, jakie wydała ludzkość.

Otóz to właśnie, tylko niektórym ciezko to zrozumiec.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka