p.heniu 01.09.10, 17:47 80 Lechu tu: img265.imageshack.us/img265/9839/lkaczyski.jpg Jarek został 30 VIII zatrzymany na 48 godzin razem z innymi uczestnikami narady u Kuronia w Warszawie. X, Y Z, nie... p..dolcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boblebowsky Re: Mniej więcej wiadomo gdzie byli Kaczyńscy w V 01.09.10, 17:50 p.heniu napisał: > 80 > Lechu tu: > rel="nofollow">img265.imageshack.us/img265/9839/lkaczyski.jpg > Jarek został 30 VIII zatrzymany na 48 godzin razem z innymi uczestnikami > narady u Kuronia w Warszawie. > Lis się już wczoraj wypowiedział na ten temat. www.fakt.pl/Lis-ostro-Lech-Kaczynski-w-stoczni-byl-jakas-godzine-,artykuly,81116,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: Mniej więcej wiadomo gdzie byli Kaczyńscy w V 01.09.10, 17:55 Jakoś nie wygląda na to by Lech Kaczyński wpadł do stoczni na godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Mniej więcej wiadomo gdzie byli Kaczyńscy w V 01.09.10, 18:02 p.heniu napisał: > Jakoś nie wygląda na to by Lech Kaczyński wpadł do stoczni na godzinę. Jasne, po ty zdjęciu widać od razu, że siedział tam cały tydzień:))) Tu wypowiedź następnego uczestnika tamtych wydarzeń. www.fakt.pl/Frasyniuk-Jarek-pie-sz,artykuly,81104,1.html Może jeszcze jakieś zdjęcie z aresztowania Jarka nam pokaż, albo wiarygodne źródło tej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Tu masz heniu ślad następnej relacji na temat 01.09.10, 18:29 uczestnictwa Kaczyńskich w sierpniu 80. forum.gazeta.pl/forum/w,28,115991018,115998440,Alina_Pienkowska_chyba_na_20_lecie_S_.html Rozumiem, że wszyscy na około kłamią, prawdę głosi tylko Jaruś:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: Tu masz heniu ślad następnej relacji na temat 01.09.10, 18:36 Rydzykowi jak psu nie wierzę. To w kwestii zaufania. Ze zdjęcia nie wynika czy siedział tydzień, natomiast na godzinne wpadnięcie to nie wygląda. Tyle bobku. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Tu masz heniu ślad następnej relacji na temat 01.09.10, 18:49 > Rydzykowi jak psu nie wierzę. Lisowi i Frasyniukowi i Borusewiczowi też nie wierzysz? > Ze zdjęcia nie wynika czy siedział tydzień, natomiast na godzinne wpadnięcie to > nie wygląda. A wynika z niego, że przysiadł na więcej niż godzinę? Po jakim szczególe tak sądzisz? Skąd wiesz kiedy to zdjęcie w ogóle zostało zrobione? Poza tym nie ważne czy siedział tam godzinę czy nawet pięć, zapomniałeś chyba, że finał całej akcji trwał dwa tygodnie i zakończył się 30 -tego podpisaniem porozumień. W ogóle nazwisko Kaczyński się w ogóle pojawia się niezwykle rzadko w relacjach tamtych wydarzeń. Podrzuć może jakiś link to poczytamy:)) Aaaa.. i na koniec, dla ciebie Pan Robert, bo bobki to ci z tyłka wyłażą i nierzadko spod klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: Tu masz heniu ślad następnej relacji na temat 01.09.10, 19:20 Nie twierdzę, że siedział tam cztery godziny czy dwa dni. Nie chce mi się robić dla ciebie interpretacji zdjęcia. Skoro nic nie widzisz to robota po próżnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky "Nie chce mi się" oto argument pisiego troglodyty 01.09.10, 19:35 Dużo masz widzę do powiedzenia, i jak rzeczowo:))) Nawet nie potrafisz potwierdzić daty wykonania tego zdjęcia, za nic masz relację na ten temat kilku uczestników tamtych wydarzeń, itd.... Szczerze??? Spodziewałem się tego:)))) Pisdziaszcza żałość. p.heniu napisał: > Nie twierdzę, że siedział tam cztery godziny czy dwa dni. Nie chce mi się robić > dla ciebie interpretacji zdjęcia. Skoro nic nie widzisz to robota po próżnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
lgbx Re: Tu masz heniu ślad następnej relacji na temat 02.09.10, 01:29 boblebowsky napisał: > Rozumiem, że wszyscy na około kłamią, prawdę głosi tylko Jaruś:)))) Poczekaj. Przy następnej okazji dowiemy się, że obaj bracia jako siedemnastolatkowie walczyli w Powstaniu Warszawskim. A ich metryki urodzenia z datą 1949 sfałszował Tusk z Wałęsą a Komorowski stał na czatach. :D Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Mniej więcej wiadomo gdzie byli Kaczyńscy w V 01.09.10, 17:51 kogo to obchodzi jak chleb drożeje??? hehehehe chyba tylko panią tramwaj hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Wątki o chlebie wylatują na oślą 01.09.10, 17:53 Na forum wolno dyskutować tylko otym co p...li pani Henia i Frasyniuk. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky [...] 01.09.10, 17:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Mniej więcej wiadomo gdzie byli Kaczyńscy w V 01.09.10, 18:27 Pier..licie Hipolicie. Uczestnicy, swiadkowie tamtych dni wiedza, wiec nie falszujcie historii pod kaczorow. Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: Mniej więcej wiadomo gdzie byli Kaczyńscy w V 01.09.10, 18:34 Konkretnie co z mojego postu kwestionujecie towarzyszko? Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Mniej więcej wiadomo gdzie byli Kaczyńscy w V 01.09.10, 19:52 "towarzyszke" towarzyszu Odpowiedz Link Zgłoś
ayran mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 18:38 "30 sierpnia 1980 roku SB aresztowała na 48 godzin uczestników narady u Jacka Kuronia. Był wśród nich Jarosław Kaczyński, ale w jego aktach również ten fakt nie został odnotowany." Ach ten Jarek i jego pech. Prześladowali go, zatrzymywali, a może nawet torturowali, ale w jego aktach nie ma o tym śladu. NIe dziwota, że nie lubi Kiszczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 18:46 ayran napisał: > Ach ten Jarek i jego pech. Prześladowali go, zatrzymywali, a może > nawet torturowali, ale w jego aktach nie ma o tym śladu. NIe > dziwota, że nie lubi Kiszczaka. To wcale nie jest dziwne, wpadł z niezapowiedzianą wizytą na pączusie, a że przy okazji stworzyli mu legendę na temat tej wizyty, to co w tym pechowego? :) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 18:50 A może jego zadaniem było tylko naprowadzenie esbeków na konspiracyjny lokal? Niestety nie mamy dostępu do akt.. Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 18:56 Jak to któryś z nich dwóch, stwierdził, że ktoś był tak tajnym agentem, że nie był zarejestrowany, i tak se myślę, skąd oni to mogli wiedzieć, czyżby... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 19:16 To się zaczyna układać w ciąg całkiem logiczny. Przerażająco logiczny. Dołóżmy do tego sprawę WSI. Dlaczego tak usilnie starali się (Kaczyńscy) rozłożyć polskie służby specjalne? Może chodziło o archiwa? Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu [...] 01.09.10, 19:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Na konspiracyjne mieszkanie Kuronia? 01.09.10, 19:19 Zaraz, zaraz to, że mieszkał tam Kuroń to żadna dla esbecji rewelacja ale to, że jest tm konspiracyjne spotkanie - tak. Ktoś musiał sypnąć, pytanie kto? Zazwyczaj łatwo to ustalić na podstawie chociażby listy osób zatrzymanych. Z dokumentów nie wynika żeby Kaczyński był wsród nich. To właśnie usiłujemy z ustalić na podstwie skąpych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Na konspiracyjne mieszkanie Kuronia? 01.09.10, 19:41 Bywalo, ze swoich tez zatrzymywali, aby uwiarygodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Na konspiracyjne mieszkanie Kuronia? 01.09.10, 19:46 Dokładnie tak, aby dać im alibii. Ale gdy zatrzymanie było, nazwijmy to, "uzasadnione" to tworzona była jakaś dokumentacja. Chociażby protokół z przesłuchania, bo jak rozumiem w tym celu zatrzymano konspiratorów w domu J. Kuronia aby wyfobyć jakieś istotne dla esbecji informacje. Czy ktoś słyszał o tym żeby w teczce "Hiacynta" był chociażby drobny ślad po tym wydarzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: Na konspiracyjne mieszkanie Kuronia? 01.09.10, 19:59 Mieszkanie Kuronia było pod stałą obserwacją, trwały wtedy strajki w całej Polsce i jego chałupa była centrum informacyjnym, gdybyś nie wiedział. Zresztą nie tylko w czasie strajków, wcześniej też. Resztę musisz doczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Na konspiracyjne mieszkanie Kuronia? 01.09.10, 20:06 Dwie sprawy: Po pierwsze skąd wiesz że mieszkanie Kuronia było pod stałą obserwacją...?! Druga... dlaczego uważasz osoby, które wzieły udział w spotkaniu za idiotów? Skoro mieszkanie było "spalone" to chyba nie pchały by się z własnej nieprzymuszonej woli w łapy esbecji? Teoria, że ktoś zawiadomił organa MSW wydaje się o wiele bardziej prawdopodobna, by nie użyć słowa - oczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
hal9000 Re: Na konspiracyjne mieszkanie Kuronia? 02.09.10, 00:34 Po pierwsze skąd wiesz że mieszkanie Kuronia było pod stałą obserwacją...?! Czyżby... to p.heniu je obserwował...? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 18:51 ayran napisał: > "30 sierpnia 1980 roku SB aresztowała na 48 godzin uczestników > narady u Jacka Kuronia. Był wśród nich Jarosław Kaczyński, ale w > jego aktach również ten fakt nie został odnotowany." Poza tym co ma niby z tego wynikać, nawet jeśli był zatrzymany? Sierpień 80 to nie tylko podpisanie porozumień, ale cała akcja, która trwała dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pit_44a Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 18:52 Facet jest w czepku urodzony. Internowano 10 tysięcy działaczy, ale JK nie. Różne Frasyniuki i Bujaki ukrywały się po lasach, a nasz bohater w stanie wojennym w grudniu 81 sam zgłosił się na milicję. Ludzie byli pałowani i zamykani za byle co, a nasz bohater dostał w nagrodę pączka i został wypuszczony bez podpisania czegokolwiek. I dziwnym trafem w połowie 1982 roku bezpieka przestała się nim interesować, a w 1983 cofnęła mu zakaz wyjazdów zagranicznych (a Bujak w tym czasie nadal w głębokim lesie). Albo facet miał niesamowite szczęście, albo bardzo wpływowych rodziców. Bo jeśli nie to, to to "szczęście" śmierdzi ubecją na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 18:54 Pewnie te ubeki mieli wizję Jarkacza na czele państwa.Przestraszyli się i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 19:03 To wszystko była tak głębokie, że esbecja nie zatrzymała Borusewicza chociaż kapuś doniósł, że pani Alina Pieńkowska z piżamą w reklamówce wychodziła z mieszkania, w którym się ukrywał. To jest historia opowiedziana przez samego Borsuka. Zupełnie nie wiem co ma do rzeczy o której piszę kwestia Bujaka i Frasyniuka. Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 18:55 Czytałeś akta z tej akcji esbecji i wiesz, że tam nic nie ma czy tylko tak przyszedłeś pop...ić? Gdzieś napisałem czy choćby sugerowałem, ze był torturowany? Zaostał zatrzymany z kilkoma osobami w mieszkaniu Kuronia buraku. Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 19:00 p.heniu napisał: > Zaostał zatrzymany z kilkoma osobami w mieszkaniu Kuronia buraku. A skąd to wiesz pszenno-buraczany niemoto, skoro nie ma w aktach ani śladu, popatrz na post Pana Wielgusa, i tam masz wyjaśnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 19:06 Następny ułomny: forum.gazeta.pl/forum/w,28,116014385,116017731,Na_konspiracyjne_mieszkanie_Kuronia_.html Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 19:16 Jakie źródło? Co to jest za źródło? W jakich aktach nie odnotowano? Widziałeś akta o jaką grupę dokumentów rodzaj akt chodzi? Mam wrażenie, że znasz zasad obiegu dokumentów. Czytałeś notatki z zatrzymania, protokoły z dołka? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 19:26 p.heniu napisał: > Jakie źródło? Co to jest za źródło? W jakich aktach nie odnotowano? Widziałeś > akta o jaką grupę dokumentów rodzaj akt chodzi? Z kontekstu wynika, że to odpowiedź na mój wpis poniżej - najwyraźniej tak ci żyłki nabrzmiały, że nie udało ci się wcelować. Gdybyś trochę spokojniej czytał i zastanawiał się nad odpowiedzią, to może byś się domyślił, że w tym przypadku "źródło" to tzw. medium (gazeta czy portal) z którego pochodzi twój news o prawdopodobnynm zatrzymaniu Lecha w dniu 30.8.1980. > Mam wrażenie, że znasz zasad obiegu dokumentów. Czytałeś notatki z zatrzymania, > protokoły z dołka? A tu o co chodzi? Co to takiego "znać zasad"? Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: mniej więcej z akcentem na mniej 01.09.10, 19:40 Mój news? Mój news nie pochodzi z gazety. Upadasz bardzo nisko, że czepiasz się literówki :) Dawaj, dawaj. Teraz o interpunkcję zahacz. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran [...] 01.09.10, 19:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran kartofel 02.09.10, 08:58 Najwyraźniej moderacja również, podobnie jak ś.p. Lech Kaczyński, uważa słowo "kartofel", za skrajnie obraźliwe. W powyższym wpisie największym moim grzechem było to, że zwracałem się do p.henia per "kartoflu", a to tylko dlatego, że w poprzedzającym wpisie on był łaskaw zwrócić się do mnie per "buraku". Widać warzywa komosowate to rodzina lepiej tolerowana niż bulwiaste. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Mniej więcej wiadomo gdzie byli Kaczyńscy w V 01.09.10, 19:06 p.heniu napisał: > Lechu tu: A nie tu przypadkiem? fraglesi.files.wordpress.com/2008/09/fraglesi20080904.jpg?w=655 > ... razem z innymi uczestnikami narady u Kuronia w Warszawie. U Kuronia powiadasz? A to ciekawostka. U tego Kuronia? wiadomosci.onet.pl/1358484,2677,1,kioskart.html Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 A dzisiejsi działacze "S" nie wychodzą chyba z bar 01.09.10, 19:10 z barów. Dawno nie widziałem tylu wstawionych z czerwonymi od wódy mordami :) Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu No dobra cFaniaki. KtóreN przeczytał kilkaset stro 01.09.10, 19:18 z dokumentów dotyczących Jarkacza, które otrzymał z IPN? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Oj Ty naiwny człowieku... 01.09.10, 19:21 A ty myslisz dlaczego IPNowi przygotowanie do publikacji teczki prezesa zajęło parę miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu [...] 01.09.10, 19:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr A widzisz! 01.09.10, 19:33 Ja wiem, ty wiesz. Moze to ty jesteś byłym pracownikiem resortu.... Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: No dobra cFaniaki. KtóreN przeczytał kilkaset 01.09.10, 19:27 Czyś Ty zgłupiał? Przecież sam gnom opowiadał o tych "dokumentach", że są w nich kopie świadectw, adresy zakładów w których kapow...ups...pracował, no i rzecz najważniejsza, to jak podpisywał porozumienie Gdańskie*... * Według pakulca, Kaczyński podpisywał porozumienie przebrany za długopis, który trzymał Wałęsa... Pzdr. Pakulec... Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Dobrze trolu, że tak pilnie śledziśz wypowiedzi 01.09.10, 19:31 Jarkacza i mu ufasz. Odpowiedz Link Zgłoś
czan-dra Re: Dobrze trolu, że tak pilnie śledziśz wypowied 01.09.10, 19:38 Skoro Ty ufasz, to dlaczego ja nie mam, parę razy mnie okłamał, ale co to jest wobec wieczności... Trollu? Uuu, nerwy puszczają? Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: Dobrze trolu, że tak pilnie śledziśz wypowied 01.09.10, 19:48 Wobec wieczności tylko wieczność wygląda poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: No dobra cFaniaki. KtóreN przeczytał kilkaset 01.09.10, 19:28 Ja przweczytałem dość uważnie 200 stron, które Jarek ujawnił. Teczka zawierała podobno prawie 500 stron - ty też tak twierdzisz. Tych niespełna 300 nie przeczytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Musiałbym upaść na głowę, żeby czytać kilkaset str 01.09.10, 19:37 cxzyjejś teczki. To kilkaset stron materiałów, które na opozycjonistę Jarosława Kaczyńskiego zbierali esbecy w latach 70. i 80. W tym kopia dyplomu ukończenia studiów, świadectwa pracy, notatki z przesłuchań, wiadomości od agenta SB. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,3391641.html Podasz w końcu źródło, stronę sygnaturę? Notatka służbowe z zatrzymania, protokoły zatrzymania, przesłuchania, kwity z posterunku? Może masz dojście do Lesiaka? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Musiałbym upaść na głowę, żeby czytać kilkase 01.09.10, 19:42 Dwieście - bo tyle Jarek ujawnił - to kilkaset? Nie będę się spierał. Większość z tych, które ujawnił przeczytałem, niektóre zabawne fragmenty omawialiśmy na tut. forum. Co było w tych trzystu nieujawnionych - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: Musiałbym upaść na głowę, żeby czytać kilkase 01.09.10, 19:56 Nawet 50 nie czytałem. było ponad 400 stron. O kilkuset pisze GW. Podążasz za linkami? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Musiałbym upaść na głowę, żeby czytać kilkase 01.09.10, 20:12 Ja wiem ile JK ujawnił, bo sobie w tym czasie ściągnąłem. 200. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: No dobra cFaniaki. KtóreN przeczytał kilkaset 01.09.10, 19:51 Te 300 stron, o których wspominasz, prawdopodobnie w niewielkim ale znaczacym ułamku promila powiększyło efekt cieplarniany. ayran napisał: > Ja przweczytałem dość uważnie 200 stron, które Jarek ujawnił. > Teczka zawierała podobno prawie 500 stron - ty też tak twierdzisz. > Tych niespełna 300 nie przeczytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Kontak z TW 01.09.10, 19:21 nazywasz zatrzymaniem? Przecież Jarek to kapucha! UBecka kapucha! Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Kontak z TW 01.09.10, 19:26 Pragnę oswiadczyć, że nie mam, nie miałem i nie będę miał, żadnych kontaktów z tym panem. Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu [...] 01.09.10, 19:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Co za chamstwo.... 01.09.10, 19:40 Jak możesz się tak brzydko wyrażać w obecności dam? Co? Bożka Ci obrażono? Guru? Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu [...] 01.09.10, 19:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus [...] 01.09.10, 19:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: Mniej więcej wiadomo gdzie byli Kaczyńscy w V 01.09.10, 19:47 Wiesz cos o tym napisz do gazety, dostaniesz wierszówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Ano - wiadomo :-) 01.09.10, 20:12 Historyk prof. Andrzej Paczkowski powiedział, że Lech Kaczyński nie był członkiem zespołu doradców Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego w Stoczni Gdańskiej i nie odegrał znaczącej roli w negocjacjach strajkowych w sierpniu 1980 r. Paczkowski przypomniał, że podczas strajków sierpniowych działał zespół doradców zaakceptowany przez cały MKS oraz przedstawiony delegacji rządowej i w nim - dodał - Lecha Kaczyńskiego nie było. - Lech Kaczyński był na terenie stoczni, miał tam dużo swoich poprzednich kontaktów, ale w formalnych negocjacjach udziału nie brał - przypomniał. Historyk zwrócił jednak uwagę, że b. prezydent odgrywał ważną rolę przed Sierpniem'80, gdy jako specjalista od prawa pracy uczył robotników, członków Wolnych Związków Zawodowych, kodeksu pracy i korzystania z niego. - Po powstaniu WZZ, szkoląc i uświadamiając robotników, odgrywał bardzo ważną rolę, bo nie było drugiego specjalisty od prawa pracy w ówczesnej opozycji - powiedział Paczkowski. wiadomosci.onet.pl/2216355,11,spor_o_udzial_lecha_kaczynskiego_w_sierpniu_80,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ano - wiadomo :-) 01.09.10, 20:21 przeczytaj przyjacielu o co chodzi w tym wątku. Nikt nie kwestionuje tego, iż LK brał czynny udział w opozycji. Niemniej w czasie strajku pradopodobnie go nie było, co jednak nie umniejsza jego zasług a jedynie zadaje kłam temu co próbuje jego brat wmówić społeczeństwu. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Jesteś ślepy ? 01.09.10, 20:36 Lech Kaczyński był na terenie stoczni, miał tam dużo swoich poprzednich kontaktów, ale w formalnych negocjacjach udziału nie brał - przypomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 [...] 01.09.10, 20:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Nie wierzą Heni Krzywonos ? :-) 01.09.10, 20:40 Według niej, Jarosław Kaczyński nie powinien przemawiać w imieniu Lecha Kaczyńskiego. - Nie ma prawa występować w imieniu brata. Lech był na stoczni z nami. Jego (Jarosława Kaczyńskiego - red.) z nami nie było. Nie wiem, co robił wtedy. Lech Kaczyński na pewno nie chciałby, żeby te 30 lat było obchodzone tak jak wczoraj - oznajmiła Krzywonos. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8315777,Krzywonos__Jaroslaw_Kaczynski_nie_ma_prawa_wystepowac.html Odpowiedz Link Zgłoś
hal9000 Re: Nie wierzą Heni Krzywonos ? :-) 02.09.10, 00:38 Choćby ich przekonywali, że czarne jest czarne a białe jest białe to nie uwierzą! Oni już tak mają... :( Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Osoby represjonowane 76-80 z komunikatów KOR i KSS 02.09.10, 00:26 www.kor.org.pl/index.php?page=represjonowani&sel=K Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Re: Mniej więcej wiadomo gdzie byli Kaczyńscy w V 02.09.10, 00:31 Jarosław Kaczyński, ur. 18 VI 1949 w Warszawie. Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego, Wydział Prawa i Administracji (1971), w 1976 doktorat. 1971-1976 pracownik Międzyuczelnianego Zakładu Badań nad Szkolnictwem Wyższym (obecnie Instytut Polityki Naukowej i Szkolnictwa Wyższego) przy Ministerstwie Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki, od 1977 Filii UW w Białymstoku. W III 1968 uczestnik wieców studenckich na UW. 1970-1980 uczestnik nieformalnego seminarium prof. Stanisława Ehrlicha nt. zależności Polski od ZSRS. Od 1976 współpracownik KOR, nast. KSS KOR, w 1976 zbierał informacje o represjach wobec uczestników wydarzeń Czerwca ’76, uczestnik akcji pomocy, w czasie wyjazdu do Płocka zatrzymany. Od 1977 współpracownik Biura Interwencyjnego KSS KOR, badał m.in. przypadki morderstw popełnionych przez funkcjonariuszy MO i SB. Uczestnik akcji ulotkowych: w 1978 w związku z procesem Kazimierza Świtonia, w 1980 w obronie Edmunda Zadrożyńskiego. W 1978 przez kilka miesięcy p.o. kierownik Biura Interwencyjnego w zastępstwie Zofii Romaszewskiej. Od 1979 w redakcji niezależnego pisma „Głos”. W 1980 uczestnik opracowywania dokumentu Raport Madrycki. O przestrzeganiu praw człowieka i obywatela w Polsce. W VII 1980 wspomagał strajki we Wrocławiu, w VIII 1980 aresztowany, zwolniony po podpisaniu Porozumień Sierpniowych; od IX 1980 w „S”, kierownik sekcji prawnej Ośrodka Badań Społecznych przy MKZ, nast. Regionie Mazowsze. We IX 1981 sygnatariusz deklaracji założycielskiej Klubów Służby Niepodległości. Po 13 XII 1981 współorganizator (z Ludwikiem Dornem) podziemnej edycji pisma „Głos”. Od 1982 członek Komitetu Helsińskiego w Polsce, od 1983 współpracownik TKK „S”, m.in. od 1986 kierownik biura społeczno-politycznego TKK, od jesieni 1987 sekretarz jawnej KKW „S”. W V i VIII 1988 doradca strajkujących w Stoczni Gdańskiej im. Lenina. W 1989 uczestnik obrad Okrągłego Stołu w zespole ds. reform politycznych oraz w podzespole ds. reformy prawa i sądów. Od 1989 w KO przy Przewodniczącym „S” L. Wałęsie. VII-VIII 1989 z upoważnienia Lecha Wałęsy prowadził rozmowy z SD i ZSL, których efektem było zawarcie nowej koalicji i wybór Tadeusza Mazowieckiego na premiera. 1989-1991 senator RP, równocześnie redaktor nacz. „Tygodnika Solidarność”. W 1990 współzałożyciel Fundacji Prasowej Solidarność (od 1995 główny udziałowiec spółki Srebrna) 1990-1991 szef Kancelarii Prezydenta L. Wałęsy. W 1990 założyciel, do 1998 prezes PC; 1991-1993 poseł RP z listy Porozumienia Obywatelskiego Centrum, przewodniczący Klubu Parlamentarnego PC, 1997-2001 poseł RP z listy ROP (początkowo jako niezależny); od 1999 w kole poselskim ROP. W 2001 założyciel (z bratem Lechem Kaczyńskim, Ludwikiem Dornem i Adamem Lipińskim) partii PiS. Od 2001 poseł RP z listy PiS, do 2003 przewodniczący Klubu Parlamentarnego PiS, członek Komisji Etyki; od 2003 prezes i przewodniczący Zarządu Głównego PiS. 2005-2010 członek Rady Bezpieczeństwa Narodowego przy prezydencie RP. VI 2006 – XI 2007 premier rządu RP. Od 14 II 1979 rozpracowywany przez Wydz. III KW MO w Płocku w ramach SOR [SOS] krypt. Pomoc, zdjęto ewidencji 10 IX 1979; od 18 II 1980 przez Wydz. III KW MO w Białymstoku w ramach SOS krypt. Prawnik, zdjęto z ewidencji 24 IX 1982; 20 I 1982 – 9 VIII 1982 przez Wydz. IX Dep. III MSW w ramach KE krypt. Jar; 1981-1984 przez Wydz. III-2 KS MO/SUSW w ramach SO krypt. Klub. Adam Boro encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Jaros%C5%82aw_Kaczy%C5%84ski Odpowiedz Link Zgłoś
pit_44a Re: Mniej więcej wiadomo gdzie byli Kaczyńscy w V 02.09.10, 02:08 p.heniu napisał: Od 1982 członek Komitetu Helsińskiego w Polsce, od 1983 wsp > ółpracownik TKK „S”, Bardzo, ale to bardzo dziwne i ciekawe... W 1983 zaczyna współpracę z TKK "S", a jednocześnie SB cofa mu zakaz wyjazdów zagranicznych... Rejestrowany w dniu 24.03.1980 r. pod nr. ewid. 25356 przez Wydział III KWMO Białystok w kategorii: zastrzeżenie [wyjazdu zagranicznego]. 07.07.1983 r. materiały operacyjne zdjęto z ewidencji i przekazano do archiwum – zastrzeżenie anulowano katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetails.do?idx=K&katalogId=3&subpageKatalogId=3&pageNo=1&nameId=1413&osobaId=805 4& Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Kuroń wtedy siedził w więzieniu, kłamco z pisuaru! 02.09.10, 00:53 Jednym z postulatów strajkujących stoczniowców było uwolnienie więźniów politycznych, w tym Kuronia! Jak więc ten konus Jareczek mógł być w tym czasie na spotkaniu z Kuroniem? "18 sierpnia 1980 r. został zatrzymany, a dziesięć dni później formalnie aresztowany. 1 września – na skutek żądań Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego wyszedł na wolność razem z kilkunastoma innymi działaczami opozycji." www.historia.pap.pl/?q=node/146 Odpowiedz Link Zgłoś
p.heniu Analfabetko, 02.09.10, 08:35 mieszkanie też miał aresztowane? Gajkę i Macieja zamknęli a mieszkanie zaplombowali i odbył się tam seans czarnej magii? Jest napisane U Kuronia, czyli w jego mieszkaniu, nie w jego brzuchu. Mieszkanie było centrum informacyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś