Dodaj do ulubionych

H. Krzywonos jednak była łamistrajkiem - odc. 43

04.09.10, 23:41
programu " Pod prąd" ; relacja Zenona Kwoki, współorganizatora sierpniowego strajku w Gdańsku
w 1980 roku.

Materiał jest dostępny na chomiku - w wyszukiwarce wpisać login " stanislaw.popczyk", następnie
otworzyć folder " Pod prąd" - wywiad J. Zalewskiego z Z. Kwoką znajduje się na stronie drugiej.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: H. Krzywonos jednak była łamistrajkiem - odc. 04.09.10, 23:54
      Jaki ma to związek z tym, że Jarosława tam nie było, a i Lech się nie przemęczał?
      I czemu Krzywonos, a nie Kwoka, została symbolem strajku komunikacji miejskiej?
      Przecież on też tam był. I co - nie protestował przeciwko zakończeniu strajku?
      • indeed4 Re: H. Krzywonos jednak była łamistrajkiem - odc. 05.09.10, 00:23
        Tu masz odpowiedź :

" Krzywonos - hałaśliwa, krzykliwa i agresywna kobieta"

fronda.pl/news/czytaj/krzywonos_potrzebna_by_zakryc_prawde_o_annie_walentynowicz

Porównaj jej zachowanie z zachowaniem Z. Kwoki
      • marouder.abc Wyszkowski twierdzi, ze Henia ktora zawsze lubiala 05.09.10, 00:44
        ..wypic, nie przemeczala sie w zespolach problemowych, a nawet, gdy juz jej sie
        zachcialo, trzeba bylo ja odciagac od tej roboty za sprawa braku stabilosci
        emocjonalnej spowodowanej naduzyciem, mimo zakazu sprzedazy i spozywania:)
        • marouder.abc Czy to nieprawda? Czy Henryka pozwie mnie.. 05.09.10, 01:01
          ..za ujme uczyniona na jej pisanej wlasnie hagiografii?
          • indeed4 Musiałaby pozwać wiele innych osób 05.09.10, 17:54
            które do dziś pamiętają szczegóły tamtych zdarzeń ; m. inn. Joanną Wojciechowską ( obecnie
            mieszkającą w USA ), uczestniczkę strajku w stoczni, która w liście skierowanym do redakcji
            Dziennika Bałtyckiego pisze tak :

( ... ) tylu jest tych bohaterów, których na strajku w 1980 r. w ogóle nie było, nie było ich też
            przez wszystkie mroczne lata wojennego stanu, historia jest tak ślicznie zmieniana i dopasowywana
            do okoliczności, i choć Henia Krzywonos przyszła na salę BHP z całą pewnością w sobotę, 16 sierpnia
            1980 roku około godziny 17 po południu, to przyszła się przede wszystkim dowiedzieć, czy wypuścić
            nastepnego dnia w niedzielę kilka autobusów, a może tramwajów.

I a jakże, wypowiedziała te słynne słowa : " Ja mieszkam na Łąkowej, koło zajezdni, i ludzie wiedzą,
            że ja prowadzę tramwaj. I pomyślałam, kiedy weszłam do sklepu, że ludzie będą na mnie źli, że
            przez nas będą musieli chodzić na piechotę, bo komunikacja stoi, ale nie, wszyscy się do mnie
            uśmiechali i się cieszyli, że jest strajk".

www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Joanna_Wojciechowicz

Dziś rano przespacerowałem się w rejony p. Heni, na Dolne Miasto i ul. Łąkową w Gdańsku ;
            niedaleko wspominanej zajezdni na Łąkowej ( zrobione dziś fotografie poniżej ) mieszka p. Jurek,
            ówczesny kolega H. Krzywonos z pracy, który dobrze pamięta tamte dni i zna prawdę o tym co się
            wtedy zdarzyło.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2410431,2,2,P9050278.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2410433,2,1,P9050281.html
            • indeed4 c.d. 05.09.10, 18:22
              c.d. listu Joanny Wojciechowicz

Byłam przy tym, mam to nagrane i mam tego stenogram. I kobiety, które zatrzymywały
              wychodzących mężczyzn przemawiając przez megafon z wózka, to była Alinka Pieńkowska, Ania
              Walentynowicz, Ewa Ossowska i jeszcze ktoś, może Maryla Płońska a może ktoś, kogo nazwiska
              zapomniałam, ale na pewno to nie była Henia.
              Więc po co zmyślać ?

( Dziennik Bałtycki z 1 września 2010, Listy do redakcji )

Jak widać p. Krzywonos ma bardzo, baaaaardzo bujną wyobrażnię :-)
    • indeed4 "stanislaw.popczyk" 05.09.10, 00:07
      "stanislaw.popczyk" - "l" bez kreseczki
    • indeed4 Słoik ? 05.09.10, 17:05
      Wpis pod artykułem :

Co to babsko za bzdury wygaduje.
      Ani strajku nie uratowała, ani nie pełniła ważnej roli w strajku.!!!!!
      Dlaczego na Uroczystości nie zaproszono czlonków komitetu strajkowego Stoczni gdanskiej z
      14.08.1980r.??????
      Bo mza dużo wiedzą,!!!! spytajcie się panią Krzywonos o słoik, to od razu zamilknie raz na zawsze.
      Miała być wyżucona w sierpniu 1980r. ze stoczni ale Wałęsa ją obronił, bo nie chciał skandalu.
      To powinna być sprawa dla prokuratora.
      Ale po 30-tu latach i tak by jej nic nie zrobili.
      O tym słoiku to wiedzą wszystkie ważne osoby co dzisiaj pełnią ważne funkcje.
      Sprawiedliwy1980

www.dziennikbaltycki.pl/stronaglowna/302774,henryka-krzywonos-bohaterka-internetu,id,t.html#pz_199510

• indeed4 Wywiad z Z. Kwoką już jest na youtube : 07.09.10, 18:22
      www.youtube.com/watch?v=BkdjU0IftpM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka