Dodaj do ulubionych

Stalinista Rymkiewicz

27.10.10, 22:18
Z rozbawieniem przeczytałem oświadczenie Jarosława Marka Rymkiewicza, w którym porównuje on swe cierpienia, zadane mu pozwem cywilnym przez Adama Michnika, do mordowania Mandelsztama przez Stalina. (...)
Jak już jednak Rymkiewicz rzucił hasło „Stalin”, z półki z książkami zleciało mi stare, pożółkłe wydanie „Hańby domowej” Trznadla. Zbiorku dość w sumie drętwych wywiadów z polskimi pisarzami i poetami zaangażowanymi w stalinizm. Jak na przykład z Jarosławem Markiem Rymkiewiczem, któremu poświęcono w tym zbiorku rozdział „Nieśmiertelny Stalin”.
Rymkiewicz wspomina tam swoją młodość: Pamiętam takie wieczorne przemarsze przez Piotrkowską, z pochodniami. W zielonych koszulach z czerwonymi krawatami. To się nazywało tradycyjnie capstrzykiem. Spiewaliśmy „Bandiera rossa”, a w przerwach wznosiliśmy okrzyki „A bas papa, vivat Stalin”! Albo skandowaliśmy w przerwach „Li-syn-man skur-wy-syn!”. (...)
wo.blox.pl/2010/10/Wiwat-Stalin-precz-z-papiezem.html
Oto polska prawica niepodległościowa:)
przynajmniej wiadomo skąd te pomysły z pochodniami biorą.
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Stalinista Rymkiewicz 27.10.10, 22:26
      Mnie to, co było wtedy, nie dziwi, dziwi mnie odgrywanie świętego teraz. Hipokryta.

Pozdrawiam.
    • wariant_b Re: Stalinista Rymkiewicz 27.10.10, 22:28
      Miał pecha. Myślał, że jak się sprzeda, IPN mu tego nie wyciągnie.
    • woda_woda Nie śmiejcie się z Rymkiewicza. 27.10.10, 22:46
      "Dlaczego jednak to akurat Polska po 1989 r. stała się dla Rymkiewicza uosobieniem wszelkiego zła, Polską najgorszą z możliwych, najbardziej odległą od bliskich mu ideałów "wspaniałej, dzikiej, sarmackiej anarchii"? PRL był nieporównanie bardziej oddalony od owego mitologicznego wzorca, a przecież Rymkiewicz przeszedł tam typową drogę polskiego inteligenta w ostatnim półwieczu. Od młodzieńczej fascynacji stalinizmem, przez oportunizm wieku średniego, aż po starczy bunt - adresowany do dzieci, które swojej biografii jeszcze nie przeżyły, a ich wiedza o Polsce jest jeszcze niepełna. Znają fasady pomników, lecz nie znają tyłów."
      niniwa2.cba.pl/rymkiewicza_zemsta_na_polakach.htm
      Cały esej Cezarego Michalskiego bardzo ciekawy - pokazuje, jaka to złożona postać, ten Rymkiewicz, który od stalinisty do anarchisty... :)
      • blind_as_a_bat Re: Kto się śmieje? 28.10.10, 07:44
        Chodzi o równość w ocenach.
        Rymkiewicz okay, bo TERAZ nasz,
        Szymborska nie, bo nie popiera partii Prezesa.
        Relatywizm porażający ;-)
    • normalny.czlowiek-1 Komuszki,jakOrlińskiMichalski,by bronić komandosów 28.10.10, 00:28
      wujaszek_joe napisał: Stalinista Rymkiewicz

---> gotowi są, z dzieci maszerujących w pierwszomajowych pochodach, zrobić stalinistów. Czy napisali również, że ten którego jako dziecko dali do pocałowania Bierutowi (czy Gomułce - nie wiem), to też stalinista?
      • gat45 Re: Komuszki,jakOrlińskiMichalski,by bronić koman 28.10.10, 00:31
        Tutaj konkretnie chodzi o 20-letnie dzieciatko, które żarliwie broniło w prasie etosu UB, więc Twoja analogia chyba trochę chybiona ?
        • normalny.czlowiek-1 T.Mazowieckiego w wielbieniu stalinizmu,UB...i tak 28.10.10, 00:46
          gat45 napisała: Tutaj konkretnie chodzi o 20-letnie dzieciatko, które żarliwie broniło w prasie
          etosu UB, więc Twoja analogia chyba trochę chybiona ?

---> nie przebije, prawda?
          A może wam chodzi o to, by Pan Tadeusz nie czuł się osamotniony?
          A nie powinien. Ma przecież nie tylko Szymborską, ale i innych przyjaciół po (rezolucyjnym) piórze!
          • gat45 Przepraszam, ale dyskutowanie z Tobą 28.10.10, 01:08
            wydaje mi się bezsensowne. Z automatu przekręcasz znaczenie wpisów, których treść Ci nie odpowiada. Albo jesteś szczery i naprawdę rozumiesz je opacznie. Rezultat : jesteś nudny. Przepraszam raz jeszcze.

Ostatnia próba : ja nie zarzucam panu Rymkiewiczowi przeszłości. Ja mam mu za złe teraźniejszość.
            • normalny.czlowiek-1 Tak jak i ja,Wałęsie,Mazowieckiemu,Szymborskiej... 28.10.10, 01:16
              gat45 napisała: Ostatnia próba : ja nie zarzucam panu Rymkiewiczowi przeszłości. Ja mam mu za złe teraźniejszość.
              • gat45 Re: Tak jak i ja,Wałęsie,Mazowieckiemu,Szymborski 28.10.10, 01:21
                Nie. Im nie zarzucam teraźniejszości. A Mazowieckiego i Szymborską na dodatek głęboko szanuję za spokój i opanowanie.
          • wujaszek_joe Re: T.Mazowieckiego w wielbieniu stalinizmu,UB... 28.10.10, 07:16
            Pan Tadeusz nie robi z siebie idioty na stare lata
          • obraza.uczuc.religijnych Re: T.Mazowieckiego w wielbieniu stalinizmu,UB... 28.10.10, 07:51
            Chodzi o to by osamtoniony nie był Rysiek Kuklinski, który razem z kolegami z NKWD zaoprowadzał w Polsce władzę ludową a w tym samym czasie w katowniach męczono polskich patriotów.
        • venus99 Re: Komuszki,jakOrlińskiMichalski,by bronić koman 28.10.10, 08:08
          daj spokój,przecież to totalny idiota.
      • venus99 Re: Komuszki,jakOrlińskiMichalski,by bronić koman 28.10.10, 08:08
        zdaniem pisuarów to oczywiście stalinista.taki sam jak ty normalny.ty tak z głupoty czy za pieniądze?
    • agnostic5 Re: Stalinista Rymkiewicz 28.10.10, 07:47
      Sporo zagończyków prawicy to byli działacze PZPR - Marcin Wolski (W latach 1975-1981 należał do Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, od 1980 był sekretarzem Podstawowej Organizacji Partyjnej Programu III PR), Jerzy Targalski, Jerzy Robert Nowak (Od 1 lutego 1972 do 1 lipca 1974 pracował w Ambasadzie PRL w Budapeszcie jako drugi sekretarz). Z komuną zaczęli na ostro walczyć po 1989 roku. Poza Targalskim, który był współpracownikiem KOR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka