Dodaj do ulubionych

Frank kopnie platformę i Tuska

29.12.10, 13:31
Bardziej, niż wymyślne oszczerstwa pisowców. To jest trzon wyborcow platformy, tych młodych i dynamicznych. Uwierzyli, zaryzykowali i dzisiaj mają za swoje. Patrzą z rozpaczą, co rząd i NBP wyrabiają z polską walutą. Widzą ciche przyzwolenie na spekulację kosztem ich portfeli. Widzą też, jak euro się oddala do świętego nigdy i za tym brak stabilizacji i strach przed bankructwem ich nadziei na lepszą przyszłość.

Tu odpowiedzialni są z imienia i nazwiska. Wymienia ich konstytucja.
Obserwuj wątek
    • der-chef Re: Frank kopnie platformę i Tuska 29.12.10, 13:33
      Młodzi i dynamiczni to może i są, ale czy mądrzy?
      • kontestatorbg Re: Frank kopnie platformę i Tuska 29.12.10, 13:51
        Jedyne co kopnie PO i Donalda Kononowicza to ogłoszenie rpzez Kaczora że idzie na emeryturę. I ten słupek by tak pizdnął o podłogę że aż dziura by się zrobiła
        • wilk_z_wolfow Re: Frank kopnie platformę i Tuska 29.12.10, 14:02
          kontestatorbg napisał:

> Jedyne co kopnie PO i Donalda Kononowicza to ogłoszenie rpzez Kaczora że idzie
          > na emeryturę. I ten słupek by tak pizdnął o podłogę że aż dziura by się zrobiła

Choc nigdy sie z toba nie zgadzalem , tym razem zgadzam sie na 100% .
          • wos9 Re: Frank kopnie platformę i Tuska 29.12.10, 22:21
            wilk_z_wolfow napisał:

> kontestatorbg napisał:
            >
            > > Jedyne co kopnie PO i Donalda Kononowicza to ogłoszenie rpzez Kaczora że idzie na emeryturę. I ten słupek by tak pizdnął o podłogę że aż dziura by się zrobiła
            >
            > Choc nigdy sie z toba nie zgadzalem , tym razem zgadzam sie na 100% .

Podobnie jak ja. Choć Tuska Kononowiczem bym nie nazwała.
      • remez2 Re: Frank kopnie platformę i Tuska 29.12.10, 14:07
        der-chef napisała:

> Młodzi i dynamiczni to może i są, ale czy mądrzy?
        Za głęboko niesłusznego ustroju istniała liczna grupa określana mianem BMW - bierny, mierny ale wierny. Ustrój został zmieniony, grupa odeszła w niebyt ale ponieważ życie nie toleruje próżni, powstała nowa - MSD. Młody, silny i debilny.

--------------
    • simera16 Re: Frank kopnie platformę i Tuska 29.12.10, 14:29
      haen2010 napisał:

> Bardziej, niż wymyślne oszczerstwa pisowców. To jest trzon wyborcow platformy,
      > tych młodych i dynamicznych. Uwierzyli, zaryzykowali i dzisiaj mają za swoje. P
      > atrzą z rozpaczą, co rząd i NBP wyrabiają z polską walutą. Widzą ciche przyzwol
      > enie na spekulację kosztem ich portfeli. Widzą też, jak euro się oddala do świę
      > tego nigdy i za tym brak stabilizacji i strach przed bankructwem ich nadziei na
      > lepszą przyszłość.
      >
      > Tu odpowiedzialni są z imienia i nazwiska. Wymienia ich konstytucja.
      >
      Akurat Tuska&Co., PiS, czy tez inne koterie mam w..., ale tutaj się z tobą pozwolę nie zgodzić...To co dzieje się z frankiem i jego relacjami do złotówki, to raczej marna konditura euro i dolara...Inwestorzy szukając bezpiecznej waluty, skierowali swój wzrok na franka, jako że jawi on się jako ta najbardziej stabilna...
      • haen2010 To tłumaczenie dla ludu polskiego 29.12.10, 14:57
        Nie jestem ekonomistą, ale jeszcze nie słyszałem o spadku wartości pieniądza państwa, które ma solidny wzrost gospodarczy, jeden z najwyższych w Europie. Możesz mi bliżej opisać ten fenomen?
        • simera16 Re: To tłumaczenie dla ludu polskiego 29.12.10, 15:23
          haen2010 napisał:

> Nie jestem ekonomistą, ale jeszcze nie słyszałem o spadku wartości pieniądza pa
          > ństwa, które ma solidny wzrost gospodarczy, jeden z najwyższych w Europie. Może
          > sz mi bliżej opisać ten fenomen?
          >
          Ja tam też ekonomista nie jestem, ale tez i nie słyszałem, by PLN było waluta przy pomocy której dokonuje się międzynarodowych rozliczeń...Chyba, że przejdziemy na barter trade... ;)
        • brysio76 Porównaj sobie te wykresy 29.12.10, 17:37
          www.money.pl/pieniadze/forex/waluty/forex,chfpln.html
          www.money.pl/pieniadze/forex/waluty/forex,chfpln.html
          Euro w ciągu ostatnio roku osłabiło się jakieś 3,5 % do złotówki, a frank wzmocnił o jakieś 14 %. Dolar zawsze był mocniejszy od franka, dzisiaj jest kilkanaście groszy tańszy. Trza było brać kredyty w $ i Euro!
          • volupte01 Re: Porównaj sobie te wykresy 29.12.10, 20:16
            Tak to juz jest ze warto zanim sie głupote napisze zainteresowac sie problemem. Neofici maja myslowa zaćmę:-)
        • volupte01 Re: To tłumaczenie dla ludu polskiego 29.12.10, 20:13
          A gdzie ty masz ten spadek wartosci złotego. Od czasy slawetnej na zł spekulacji , która została opanowana zł do dolara oscyluje w okolicy 3zł , a wobec euro ok. 4 zł. Co ty bredzisz ekonomisto? :-) Kesli frank osiagnie warosc euro , to i u nas bedzie po 4 zł. Co młodzi co niby maja z tego powodu Tuska pogonic są wystarczajaco inteligentni , aby te relacje rozumiec.
          • haen2010 Re: To tłumaczenie dla ludu polskiego 29.12.10, 20:42
            Gdybym był taki mądrala jak ty, to może bym zrozumiał. Ja tylko się pytam, dlaczego waluta państwa o świetnej gospodarce na tle Europy traci na wartości, jest deprecjonowana?

Za cholerę tej reguły nie ponimaju.
            • volupte01 Re: To tłumaczenie dla ludu polskiego 29.12.10, 20:45
              Juz ci ktos tu wyjasnił ze nie traci , tylko nawet kilka procent sie wzmocniła.
              • qqazz Re: To tłumaczenie dla ludu polskiego 29.12.10, 21:38
                Ale w stosunku do jakiego wzglednie stałego punktu odniesienia się wzmacnia w okresie który mozna by było przyjąc za miarodajny?

pozdrawiam
        • qqazz haenie 29.12.10, 21:09
          haen2010 napisał:
          > Nie jestem ekonomistą, ale jeszcze nie słyszałem o spadku wartości pieniądza pa
          > ństwa, które ma solidny wzrost gospodarczy, jeden z najwyższych w Europie. Może
          > sz mi bliżej opisać ten fenomen?

Jeżeli piszemy o spadku czy wzroscie wartości pieniadza musimy mieć jakis punkt odniesienia, możliwie stały i stabilny bo sam kurs waluty w stosunku do innych walut takowym nie jest, czym innym jest natomiast odniesienie jego wartosci do cen złota czy mierzenie siły nabywczej w odniesieniu do towarów i usług których koszta produkcji czy uzyskania sa względnie stabilne. Oczywiscie patrzac w perspektywie długookresowej a nie krótkiej zeby wyeliminować czynniki zwiazane ze spekulacjami i chwilowymi zmianami kursów.
          Patrzac pod tym kontem widac jasno, że niemal wszystkie (jak nie wszystkie) waluty światowe ciagle się dewaluuja czyli traca na wartosci. Dobrym przykładem jest dolar amerykański który po ostatecznym oderwaniu go od parytetu złota stracił na wartosci kilkudziesięciokrotnie.
          W 1970 cena wynosiła 35 USD za uncję, w 1975 już 158 USD, w latach 1981 - 2006 oscylowała około poziomu 400 USD zaś obecnie przebija poziom 1400 USD.

pozdrawiam
          • volupte01 Re: haenie 29.12.10, 21:15
            A bedzie 2000 albo wiecej , jak ten bilion czy dwa wydrukowanych porządnie sie na rynku usadowi.
          • haen2010 Re: haenie 29.12.10, 21:51
            Sięgnęliśmy czasów De Gaulle i jego numeru, kiedy pozbierał zielony papier i kazał sobie Fort Knox opróżnić.

Ale amerykańcy to cwaniaki, zawiesili parytet i zaczęli drukować ile wlezie. Na tym urosło ich bogactwo. Aż przesadzili.
            • qqazz Re: haenie 29.12.10, 21:59
              Nie urosło tylko rozmieniło się na drobne, póki trzymali politykę finansową w ryzach jakoś to sie kręciło ale efekty takich posunięc wcześniej czy później dają o sobie znać.
              Jedyne lekarstwo to twarda polityka finansowa i ograniczenia wydatków.

pozdrawiam
    • pan.kultura Re: Frank kopnie platformę i Tuska 29.12.10, 15:30
      młodzież teraz to ma dobrze maja sklepy Tesco i takie co wszystko jest po 5 zł,
      a z tym frankiem to spekulanckie rodzinki i dawni cinkciarze tylko
    • x2468 Re: Frank kopnie platformę i Tuska 29.12.10, 17:47
      Mnie kurs franka ani ziebi ani grzeje.Glupcy wziel kredyty w obcej walucie.Czy Tusk nakazal im ta glupote?Madrzy zawsze mowili:kreyty bierze sie w walucie w jakiej sie zarabi".
      A poza tym chcilista Zlotego,to mata.
    • haen2010 Piszę prawdę, bo Tusk się wystraszył 29.12.10, 20:22
      Bo mniej więcej milion przekleństw idzie w Polskę pod jego adresem. I Rostowskiego.

BGK wreszcie rzucił rezerwy na rynek. Zle co pozwolili spekulantom złupić, to już nikt im nie odbierze.
      • dupetek Przesadzasz! 29.12.10, 21:23
        Rząd nie odpowiada za oferty bankowe i ryzyko ich klientów!! Każdy biorący kredyt we frankach był uprzedzany o ryzyku zmiennych kursów!
        Zresztą, ten kurs franka długo się nie utrzyma, a co ci klienci skorzystali przez wiele lat,to ich zysk:) Wątpię żeby ta sytuacja rzutowała na czyjeś preferencje polityczne.
        • qqazz Re: Przesadzasz! 29.12.10, 21:42
          Jak to nie? Oczywiście nie tylko on, niemniej polityka finansowa rządu i napedzanie popytu a co za tym idzie kredytów jest jak najbardziej "zasługą" rządu, nie tego jednego zresztą.

pozdrawiam
          • dupetek Wstawaj Zenek śnieg na dworze! 29.12.10, 21:56
            www.youtube.com/watch?v=kJlGmBvpaeY
            Zajmij się Zeniu tym, o czym masz zielone pojęcie:)
    • qqazz Ps. Od kopania to jest Czak Noris 29.12.10, 21:55

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka