Dodaj do ulubionych

Rządowe last minute

23.04.04, 11:40
za ŻW:

Rządowe last minute

Czasu ubywa, przybywa urzędników

Nowi wiceministrowie, sekretarze stanu, ambasadorowie. Rząd Leszka Millera
będzie kierował państwem jeszcze tylko kilka dni, ale potrzebuje coraz więcej
urzędników.

Leszek Miller ma podać się do dymisji razem z całym rządem już 2 maja. Ciągle
jednak podejmuje ważne decyzje personalne. W ciągu ostatniego miesiąca
powołał m.in. nowego wiceministra środowiska - Andrzeja Mizgajskiego,
podsekretarza stanu w Urzędzie Komitetu Integracji Europejskiej - Andrzeja
Szejnę i pełnomocnika rządu do spraw osób niepełnosprawnych - Leszka
Stanisława Zielińskiego.

Przybywa też dyplomatów. Minister spraw zagranicznych w ostatnich tygodniach
wskazał kilku kandydatów na ambasadorów. Część z nich, dzięki podpisowi
prezydenta, wyjechała już na placówki - m.in. Eugeniusz Sawicki do Brunei, a
Jan Natkański do Egiptu. Kolejni szykują się do wyjazdu na Bliski Wschód i do
jednego z krajów europejskich.

- To oczywisty skok na państwową kasę - nie kryje oburzenia Mirosława Kątna z
Socjaldemokracji Polskiej. - Decyzje personalne w ostatnich dniach
sprawowania władzy powinny być wstrzymane. Wiadomo, że jak przyjdzie nowa
ekipa, to prawdopodobnie wszystkich wymieni i ci odchodzący dostaną wysokie
odprawy, mimo że będą sprawować swoje funkcje tylko przez kilka tygodni -
zgadza się z nią Marta Fogler z Platformy Obywatelskiej.

- Wiceministrowi przysługuje trzymiesięczna odprawa niezależnie od tego, jak
długo sprawuje funkcję - mówi Marcin Kaszuba, rzecznik rządu. Wyjaśnia
krótko, że te osoby są potrzebne w rządzie i nie chce komentować ich
powołania.- Przecież przez kilka dni jakiś inny wiceminister mógłby spokojnie
wykonywać ich obowiązki. Tak jak zrobiono z resortem spraw wewnętrznych,
który po odejściu Oleksego powierzono ministrowi obrony. Ale obecna ekipa
chce urządzić swoich ludzi - dodaje Kątna.

To, że powołanie nowych pracowników ma charakter przejściowy widać na
przykładzie Andrzeja Szejny, dotychczasowego wiceprezesa zarządu Polskiej
Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych, gdzie trafił w styczniu tego
roku z Ministerstwa Gospodarki.

Jak powiedział nam jeden z jego współpracowników, zamierza on ubiegać się o
fotel deputowanego w Parlamencie Europejskim w wyborach 13 czerwca. Choć nie
ma go jeszcze na listach (ma czas do 5 maja), to czołowy polityk SLD
potwierdza nam jego zainteresowanie wyborami. - Stawiał nawet warunki, że
chce być pierwszy na liście - tłumaczy nasz rozmówca.

O Szejnie zrobiło się głośno kilka lat temu. Prasa opisywała jego działalność
w samorządzie i w fundacji warszawskiej SGH. Miał m.in. za darmo, już po
skończeniu uczelni, mieszkać w hotelu studenckim Sabinki, korzystał też dość
swobodnie ze środków fundacji. Sam Szejna nie znalazł dla nas wczoraj czasu.

23.04.2004 r.
Obserwuj wątek
    • Gość: kataryna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 11:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • leszek.sopot [...] 23.04.04, 12:02
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: basia.basia Premier - kukiełka Kulczyka:) IP: *.localdomain / *.kim.pl 23.04.04, 13:13
          "Premier kukiełką biznesmena
          - Premier jest, wedle moich ocen, wspólnikiem, a raczej manekinem Kulczyka, gdy
          idzie o politykę gospodarczą - mówił wczoraj Jerzy Urban, który stawił się w
          katowickiej Prokuraturze Okręgowej na przesłuchanie w sprawie Orlengate."

Szef Kulczyk Holdings (Waga) poszedł do Orlenu to ma Kulczyk wakat.
          Może zatrudni swego kumpla Millera, który od 2. maja podobno będzie
          bezrobotny?

• leszek.sopot Re: Premier - kukiełka Kulczyka:) 23.04.04, 13:25
            Raczej syna premiera?
        • leszek.sopot A co ja tam za regulamin złamałem, kurde? 23.04.04, 13:31
          Zapytałem tylko, czy temu co ten post wyżej napisał coś kapło na oko i czy sie
          nie wybiera do Egiptu lub Brunei. Cholera, żadnego brzydkiego słowa nie użyłem,
          a wygląda teraz tak jakbym basie lub psudo katarynę obsmarował!!:(((((((
          • Gość: basia.basia Re: A co ja tam za regulamin złamałem, kurde? IP: *.localdomain / *.kim.pl 23.04.04, 13:38
            leszek.sopot napisał:

> Zapytałem tylko, czy temu co ten post wyżej napisał coś kapło na oko i czy
            sie
            > nie wybiera do Egiptu lub Brunei. Cholera, żadnego brzydkiego słowa nie
            użyłem,
            >
            > a wygląda teraz tak jakbym basie lub psudo katarynę obsmarował!!:(((((((

Nic się nie martw:) Ja wiem, że jesteś równy gość:)
            • leszek.sopot Re: A co ja tam za regulamin złamałem, kurde? 23.04.04, 13:45
              Gość portalu: basia.basia napisał(a):

> leszek.sopot napisał:
              >
              > > Zapytałem tylko, czy temu co ten post wyżej napisał coś kapło na oko i czy
              > sie
              > > nie wybiera do Egiptu lub Brunei. Cholera, żadnego brzydkiego słowa nie
              > użyłem, a wygląda teraz tak jakbym basie lub psudo katarynę obsmarował!!:
              (((((((
              >
              > Nic się nie martw:) Ja wiem, że jesteś równy gość:)

Ale o co chodzi, wczoraj wycięli mu Turowicza, teraz post w którym grzecznie
              pytałem niezbyt grzecznego forumowego gościa czy nie jest przypadkiem jednym z
              tych co to wybierają się na ciepłą posadkę do jakiejś ambasady, a dzisiaj
              jeszcze dostałem mailem odpowiedź z której nic nie rozumiem i będę musiał udać
              się konsultację do jakiegoś cyberexperta by mi wytłumaczył co to znaczy:
              "1. Pojecie sieci w sensie IP "domeny brodcastowej" nie ma ma zwiazku z
              jakiego lacza Pan korzysta - neostrata, czy sieci ethernet sa dla
              protokul IP nierozroznialna. Z siecia IP zwiazana jest numeracja (takie
              pojacia jak siec, host IP i maska ieci). Zatem inni uzytkownicy
              neostraty, ktorzy sa w tej samej sieci sa traktowani jako uzytkownicy
              lokalni).
              2. Jezeli w ramach tak zdefiniowanej sieci uzywany jest protokol DHCP do
              uzyskania odresu IP (zakladka w Windows /Polaczenia sieciowe i
              telefoniczne/ Wlasciwosci protokolu internetowego/Uzyskaj adres IP
              automatycznie/. Wtedy inny komputer w ramach sieci zdefiniowanej w
              punkcie 1, po wlaczeniu bedzie wyslal brodcast z adresu
              '255.2255.255.255' aby uzyskac adres z serwera DHCP".
              Fajne, wyszedłem na cybergłąba, trudno.
              • Gość: basia.basia Re: A co ja tam za regulamin złamałem, kurde? IP: *.localdomain / *.kim.pl 23.04.04, 13:50
                Dla mnie to jest jak po chińsku:)
                Jak mam w poczcie coś podejrzanego to bez otwierania kasuję,
                rób tak samo i się nie martw. Wczoraj i pzredwczoraj dostałam
                alarmistyczne mejle, że moja wiadomość zawierała wirusa. Nic
                się tym nie przejęłam tylko wywaliłam bez czytania:)
                • homosovieticus Re:Zupełnie jak Basieńka małego rycerza, nasza BB 23.04.04, 14:44
                  strachu nie zna i emaile z wirusami wywala bez czytania.Ale barbarzynców boisz
                  się nadal? No ? prawdę powiedz !
                  • leszek.sopot Gdyby nie cenzura... 23.04.04, 15:02
                    Z chęcią bym ci coś odpisał, ale najwyraźniej jestem dziś na cenzurowanym. A
                    pracy domowej odrobić niełaska?
                    • homosovieticus Re: Gdyby nie cenzura... 23.04.04, 15:06
                      leszek.sopot napisał:

> Z chęcią bym ci coś odpisał, ale najwyraźniej jestem dziś na cenzurowanym. A
                      > pracy domowej odrobić niełaska?

krowy i kozy wydoiłem a osle mleko dla Ciebie, tak jak codziennie emailem
                      odprawiłem.Mam wolny czas na naukie. :))
                  • Gość: basia.basia Re:Zupełnie jak Basieńka małego rycerza, nasza BB IP: *.localdomain / *.kim.pl 23.04.04, 15:05
                    homosovieticus napisał:

> strachu nie zna i emaile z wirusami wywala bez czytania.Ale barbarzynców
                    boisz
                    > się nadal? No ? prawdę powiedz !

Nie boję się! Mam nadzieję, że jak przyjdzie co do czego to ludzie zrozumieją,
                    że jeśli SO to zamordyzm, dyktatura inna sitwa, jeszcze bardziej obrzydliwa.

Nota bene słucham sobie właśnie Twoich linków z Dudkiem:) Rewelacyjne!
                    • homosovieticus Re:Zupełnie jak Basieńka małego rycerza, nasza BB 23.04.04, 15:11
                      Miło mi.Choć ten Dudek to nie mój ptak.Kieres Leon zaeodowiec podobierał ludzi
                      starannie.Ale jak to mówią, lepszy dr Dudek niż jakiś partyjny bubek.
                      • basia.basia Re:Zupełnie jak Basieńka małego rycerza, nasza BB 23.04.04, 15:33
                        homosovieticus napisał:

> Miło mi.Choć ten Dudek to nie mój ptak.Kieres Leon zaeodowiec podobierał
                        ludzi
                        > starannie.Ale jak to mówią, lepszy dr Dudek niż jakiś partyjny bubek.

A co masz przeciwko niemu?
                        • homosovieticus Re:Zupełnie jak Basieńka małego rycerza, nasza BB 23.04.04, 15:43
                          Bardzo mi się nie podobał sposób w jaki chciał wyciągnąć gienierała Kiszczaka
                          z kregu ludzi odpowiedzialnych za mord w kopalni "Wujek.
                          Nie mogłem zrozumieć czym jest powodowany.Spotkał się z ostrą repliką ze strony
                          Bednarkiewicza i zmiękł.Było to czarnobiałym kocie i psie - Skowrońskiego.
                          • basia.basia Re:Zupełnie jak Basieńka małego rycerza, nasza BB 23.04.04, 16:31
                            homosovieticus napisał:

> Bardzo mi się nie podobał sposób w jaki chciał wyciągnąć gienierała Kiszczaka
                            > z kregu ludzi odpowiedzialnych za mord w kopalni "Wujek.
                            > Nie mogłem zrozumieć czym jest powodowany.Spotkał się z ostrą repliką ze
                            strony
                            >
                            > Bednarkiewicza i zmiękł.Było to czarnobiałym kocie i psie - Skowrońskiego.

A jakich użył argumentów?
                            • homosovieticus Re:Zupełnie jak Basieńka małego rycerza, nasza BB 23.04.04, 16:38
                              Że własciwie sytuacja była już opanowana i z punktu widzenia sztabu kryzysowego
                              nie zachodziła potrzeba strzelania do górników.
          • iza.bella.iza Re: A co ja tam za regulamin złamałem, kurde? 23.04.04, 22:53
            leszek.sopot napisał:

> Zapytałem tylko, czy temu co ten post wyżej napisał coś kapło na oko i czy
            sie
            > nie wybiera do Egiptu lub Brunei. Cholera, żadnego brzydkiego słowa nie
            użyłem,
            >
            > a wygląda teraz tak jakbym basie lub psudo katarynę obsmarował!!:(((((((

Jeśli "odpowiedziałeś cytując" to wyleciałeś za cytat właśnie.
    • Gość: t1s Re: Rządowe last minute IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.04, 18:50
      Lesio ma przecież całe mnóstwo obietnic wyborczch do spełnienia.
      • basia.basia Re: Rządowe last minute 23.04.04, 21:41
        Słyszałam w "Wiadomościach" jak nowy pełnomocnik ds. niepełnosprawnych
        tłumaczył, że potrzebuje trochę czasu, by ogarnąc sprawy, które mu powierzono
        (jak je ogarnie to przestenia być ministrem).
        A zaraz potem zapytano premiera dlaczego nominował różne osoby w ostatniej
        chwili a on na to, że dostał wniosek to podpisał (zimne oczy i zaciśniete
        zęby).

Jakie to wszystko nędzne:(((
        • kataryna.kataryna Re: Rządowe last minute 23.04.04, 21:49
          basia.basia napisała:

> Słyszałam w "Wiadomościach" jak nowy pełnomocnik ds. niepełnosprawnych
          > tłumaczył, że potrzebuje trochę czasu, by ogarnąc sprawy, które mu powierzono
          > (jak je ogarnie to przestenia być ministrem).
          > A zaraz potem zapytano premiera dlaczego nominował różne osoby w ostatniej
          > chwili a on na to, że dostał wniosek to podpisał (zimne oczy i zaciśniete
          > zęby).
          >
          > Jakie to wszystko nędzne:(((

Cóż, mężczyznę poznaje się po tym jak kończy. Miller kończy jak ostatnia
          szmata. 5% poparcia, za tydzień dymisja ale o odprawy dla kolegów zadbać nie
          zapomina. Nawet się nie próbuje kryć.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka