Dodaj do ulubionych

Tusk "cudotworca"

29.03.11, 23:11
"Drożej za wszystko

Analitycy rynku przyznają, że podrożały niemal wszystkie podstawowe artykuły spożywcze. Choćby jabłka w ciągu roku o 40 proc. (a w niektórych miejscach nawet o 100 proc.), które są już droższe od pomarańczy nawet na bazarach, gdzie ich cena przekracza nawet 5 zł. W ciągu miesiąca najbardziej, bo aż o 19 proc. więcej, musimy zapłacić za kakao i olej. Ten ostatni kosztuje już 6,5 zł za litr. O 4 – 9 proc. podrożały też kasze, pieczywo, twaróg. Za kartofle trzeba zapłacić np. zamiast złotówki nawet 2,5 zł za kg."

Staral sie jak mogl, robil co tylko mozliwe i nareszcie mu sie udalo.
Polska jest zielona wyspa i dzieki temu Polacy nie beda glodowac - beda jesc trawe.

Taniej? To już wspomnienie
Obserwuj wątek
    • veglie Re: Tusk "cudotworca" 29.03.11, 23:20
      mr.sajgon napisał:

> "Drożej za wszystko
      >
      > Analitycy rynku przyznają, że podrożały niemal wszystkie podstawowe artykuły sp
      > ożywcze. Choćby jabłka w ciągu roku o 40 proc. (a w niektórych miejscach nawet
      > o 100 proc.), które są już droższe od pomarańczy nawet na bazarach, gdzie ich c
      > ena przekracza nawet 5 zł. W ciągu miesiąca najbardziej, bo aż o 19 proc. więce
      > j, musimy zapłacić za kakao i olej. Ten ostatni kosztuje już 6,5 zł za litr. O
      > 4 – 9 proc. podrożały też kasze, pieczywo, twaróg. Za kartofle trzeba zap
      > łacić np. zamiast złotówki nawet 2,5 zł za kg."
      >
      > Staral sie jak mogl, robil co tylko mozliwe i nareszcie mu sie udalo.
      > Polska jest zielona wyspa i dzieki temu Polacy nie beda glodowac - beda jesc tr
      > awe.

Co dalej jak już kraj zostanie z trawy ogołocony?Chyba nasz Mojżesz poprowadzi nas przez piaski pustyni bo z zielonej wyspy jedynie ona nam zostanie.;)

• mr.sajgon Re: Tusk "cudotworca" 29.03.11, 23:38
        veglie napisał:

> Co dalej jak już kraj zostanie z trawy ogołocony?Chyba nasz Mojżesz poprowadzi
        > nas przez piaski pustyni bo z zielonej wyspy jedynie ona nam zostanie.;)

Cos ty, piasku wkrotce tez zabraknie, w tym kraju zawsze musi czegos brakowac :-))
      • dirloff Re: Tusk "cudotworca" 29.03.11, 23:57
        > Co dalej jak już kraj zostanie z trawy ogołocony?Chyba nasz Mojżesz poprowadzi
        > nas przez piaski pustyni bo z zielonej wyspy jedynie ona nam zostanie.;)
        >

Chyba tak. Wprost do Ziemi Świętej. Być może stąd ta niedawna, nadzwyczajna eskapada Tuska do Izraela i wpis do księgi pamiątkowej, iż to tam mógłby być jego drugi dom...
    • humbak Re: Tusk "cudotworca" 29.03.11, 23:34
      Sajgon, że media się tym zajmują to się nie dziwię, ale weźże nie kopiuj tych bzdur. Jasne że drożeje. Przyczyny są łatwe do zidentyfikowania w skali globalnej. Jasne że niektóre rzeczy bardziej- to jest częste. I co?
      • mr.sajgon Re: Tusk "cudotworca" 29.03.11, 23:42
        humbak napisał:

> Sajgon, że media się tym zajmują to się nie dziwię, ale weźże nie kopiuj tych b
        > zdur. Jasne że drożeje. Przyczyny są łatwe do zidentyfikowania w skali globalne
        > j. Jasne że niektóre rzeczy bardziej- to jest częste. I co?

Czary mary humbaku.
        To teraz udowodnij ze cena cukru jest spowodowana globalnym wzrostem cen. Czekam z wielkim zainteresowaniem :-)
        Pomijam na przyklad milczeniem takie produkty jak olej czy maka ktore sa produkowane w Polsce.
        • humbak Re: Tusk "cudotworca" 29.03.11, 23:48
          Skali globalnej- znaczy uogólniając zarówno obszar, jak i mataeriały za ceny. Przecie napisałem że niektóre towary drożeją bardziej tu, czy tam, tak? Drażni mnie po prostu szerzenie paniki. OStatnio Gazeta cuś pisała znowu o produktach zbożowych i kaszach. Że niby brakuje... że niby gdzie? Jakoś bym się nie zdziwił jakby ktoś panom redaktorom zapłacił za takie njusy.
          • mr.sajgon Re: Tusk "cudotworca" 29.03.11, 23:52
            humbak napisał:

> Skali globalnej- znaczy uogólniając zarówno obszar, jak i mataeriały za ceny. P
            > rzecie napisałem że niektóre towary drożeją bardziej tu, czy tam, tak? Drażni m
            > nie po prostu szerzenie paniki. OStatnio Gazeta cuś pisała znowu o produktach z
            > bożowych i kaszach. Że niby brakuje... że niby gdzie? Jakoś bym się nie zdziwił
            > jakby ktoś panom redaktorom zapłacił za takie njusy.

Zywnosci w Polsce nie brakuje to fakt, jestesmy jednym z wiekszych jej eksporterow w EU. Jednak ceny drastycznie ostatnio rosna a zaczelo sie od podniesienia vat.
            • humbak Re: Tusk "cudotworca" 29.03.11, 23:53
              Sajgoooooon... nie denerwuj mnie bo mam już dziś dość. 1% wzrostu podatku ma mieć coś wspólnego z ponad dwukrotnym wzrostem ceny jakiegoś towaru?
              • mr.sajgon Re: Tusk "cudotworca" 29.03.11, 23:56
                humbak napisał:

> Sajgoooooon... nie denerwuj mnie bo mam już dziś dość. 1% wzrostu podatku ma mi
                > eć coś wspólnego z ponad dwukrotnym wzrostem ceny jakiegoś towaru?

juz przestaje :-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka