Dodaj do ulubionych

Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tuska

04.04.11, 19:36
Rząd Tuska zamierza sprzedać Rosjanom nowoczesną, przynoszącą duże zyski spółkę paliwową Lotos S.A.
Modernizacja tego koncernu kosztowała 5 mld zł.
Roczny zysk tej firmy to aż 1 mld zł.
Pakiet kontrolny 53% polski rząd wycenił na... zaledwie ok. 4 mld zł...
Zainteresowane zakupem koncernu są... trzy spółki rosyjskie...
Jak to skomentować?
Źródło: www.wpolityce.pl
Obserwuj wątek
    • czan-dra Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 19:39
      A jak to było z Możejkami?
      Może coś o tym wspomnisz, tam umoczeni są i b.premier i b.prezydent...
      • anwad Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 19:55
        Tak, dlaczego do tej pory ani rząd, ani prezydent nie interweniowali w sprawie Możejek? To kolejna duża afera.
        • rickky Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:02
          anwad napisała:

> Tak, dlaczego do tej pory ani rząd, ani prezydent nie interweniowali w sprawie
          > Możejek? To kolejna duża afera.
          >

Gdyby zainterweniował i poleciałoby kacze pierze, to dopiero rozległby się krzyk jak to rządzący postępują z "patriotami gospodarczymi".

"PKN Orlen zasłużył tu na miano prawdziwego „dobrego Samarytanina” naftobiznesu: nie dość, że nie próbował wykorzystać problemów dawnej firmy Chodorkowskiego, zbijając cenę, to na dodatek zapłacił za swój 53,7-procentowy pakiet 1492 mln USD, czyli proporcjonalnie 1000% (tysiąc procent !!!) więcej niż np. Jukos dał Amerykanom za akcje Możejek dwa lata wcześniej, choć nic praktycznie nie zdążył zainwestować tam w tym czasie. Z dobroci polskiego potentata skorzystał też rząd litewski, biorąc za posiadane przezeń 30,7% udziałów Możejek 851,8 mln USD, co - mając w pamięci wspomnianą transakcję sprzed kilkunastu miesięcy – odstąpienia 26,5% akcji za 75 mln USD – również odpowiadało dziewięciokrotnemu wzrostowi. Wilno, znalazłszy tak szczodrego inwestora, nie omieszkało też zachęcić go, aby obciążył swój budżet kosztami pakietu socjalnego oraz deklaracjami dotyczącymi dalszych inwestycji w unowocześnianie zakładu. Według wstępnych szacunków płockiego koncernu sięgną one w najbliższych pięciu latach od 720 do 950 mln USD. Oczywiście chluba naszego przemysłu naftowego zyska co nieco, a precyzyjniej - prawo do nabycia kolejnych 10% akcji i to nie za 284 mln USD lecz za 278 mln USD, oszczędzając na tym całe 6 mln".
          gigawat.info/archiwum/article/articleview/853/1/70/index.html
          • anwad Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:12
            Rząd i prezydent - rzekomo zaprzyjaźniony z Rosją - nie interweniował w sprawie wstrzymania dostaw ropy naftowej do Możejek, za czym stał rosyjski wicepremier, Igor Sieczin.
    • mike.recz O aferze gospodarczej pisze: 04.04.11, 19:48
      Zbigniew Kuźmiuk
      Były europoseł, obecnie radny sejmiku mazowieckiego z listy Prawa i Sprawiedliwości.
    • zoil44elwer Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 19:56
      Buzek i Balcerowicz sprzedali część PZU za pieniądze PZU.Eureko po skasowaniu 2-letniej dywidendy spłaciło kredyt,zgarnęło 5 miliardów zysku a potem jeszcze odszkodowanie za niedokończenie całkowitej sprzedaży PZU.Buzek AWS i Balcerowicz UW to dzisiejsza Platforma Tuska.
      • anwad Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:05
        A temat ten nie zainteresował "dziennikarzy"...
        • zoil44elwer Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:08
          Mają na ten temat tzw zapis,czyli cenzurę i blokadę tematu.Nowe wraca?
    • remez2 Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:03
      Rząd Tuska zamierza sprzedać Rosjanom nowoczesną, przynoszącą duże zyski spółkę paliwową Lotos S.A.
      Modernizacja tego koncernu kosztowała 5 mld zł.
      Roczny zysk tej firmy to aż 1 mld zł.
      Pakiet kontrolny 53% polski rząd wycenił na... zaledwie ok. 4 mld zł...

Jeżeli powyższe liczby są prawdziwe, to pomysł sprzedaży jest co najmniej dyskusyjny.
      ---------------
      • zoil44elwer Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:06
        Tylko dziwnie się składa że najpierw modernizują kosztem 5 miliardów a potem chcą sprzedać za 4 miliardy.Polak liberał potrafi?
      • anwad Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:07
        Bulwersujące są i liczby, i to, komu ten rząd zamierza oddać pod kontrolę tę polską rafinerię.
      • m.c.hrabia Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:07
        Rosjanom ?

a skąd wiadomo?
        • czan-dra Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:16
          m.c.hrabia napisał:

> Rosjanom ?
          >
          > a skąd wiadomo?

Bo ktoś tak napisał na blogu, czyli jest to prawda, chyba na blogu by nie kłamał...
          • zoil44elwer Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:20
            Rząd Millera chciał sprzedać Lotos BP,kto pamięta jakie się wtedy podniosło larum.Podobne do tego jak wtedy gdy M Rakowski chciał sprzedać stocznie i nazwano go zdrajcą i zbrodniarzem.
          • m.c.hrabia Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:26
            jak a afera
            chętni kupię se lotosa:)
        • anwad Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:16
          Zainteresowane kupnem są tylko koncerny rosyjskie.
    • rydzyk_smigly Nie łżyj 04.04.11, 20:18
      oprócz rosyjskich spółek jest brytyjsko rosyjska oraz chińska China National Petroleum Corporation. Decyzja o ewentualnej prywatyzacji zapadnie na przełomie 2011/12, o ile potencjalni kontrahenci spełnią ekonomiczne warunki Grupy Lotos (postaraj się zapamiętać -
      LOTOS Paliwa, LOTOS Oil, LOTOS Asfalt , LOTOS Parafiny, LOTOS Gaz, LOTOS Petrobaltic,
      LOTOS Exploration & Production Norge, LOTOS Czechowice, LOTOS Jasło, LOTOS Kolej,
      LOTOS Lab, LOTOS Ochrona,LOTOS Straż ,LOTOS Serwis, LOTOS Tank, LOTOS Baltija)

I to by było na tyle, propagandzistko.
      • remez2 Re: Nie łżyj 04.04.11, 20:20
        Czy Twoim zdaniem przytoczone liczby są prawdziwe?
        ---------------
        • anwad Re: Nie łżyj 04.04.11, 20:30
          Liczby są prawdziwe: wpolityce.pl/view/9571/Pilnuj_Polski__Takie_interesy_mozna_robic_tylko_z_III_RP__Modernizacja___5_mld_zl__roczny_zysk___1_mld_zl__cena___ok__4_mld_zl.html
          Ale nie o liczby tu przede wszystkim chodzi.
          • zoil44elwer Re: Nie łżyj 04.04.11, 20:35
            Urban w swoim tygodniku pisał to samo a nawet więcej o podchodach na lotosowy skok.Ale kto czyta NIE?
        • rydzyk_smigly Re: Nie łżyj 04.04.11, 20:47
          Nawet 5,5 mld zł wyniosła ostatnia inwestycja grupy. Zainteresowanie prospektem wyraziło min. OAO Gazprom Neft, MOL z Węgier, TNK BP (rosyjsko-brytyjska), PGNiG, fundusze private equity, oraz China National Petroleum Corporation. Są to wyłącznie medialne informacje, ponieważ Min.Skarbu nie udziela na ten temat informacji.

Dodatkowo - wyeliminowanie Rosjan z prywatyzacji przyniosłoby drastyczne obniżenie ceny Lotosu. W czyim interesie by to było?
          • anwad Re: Nie łżyj 04.04.11, 21:05
            > Dodatkowo - wyeliminowanie Rosjan z prywatyzacji przyniosłoby drastyczne obniże
            > nie ceny Lotosu. W czyim interesie by to było?

Sam przyznajesz, kto tu jest realnym graczem.
            • rydzyk_smigly Re: Nie łżyj 04.04.11, 21:08
              Zawsze sprzedający, gdybyś nie wiedziała. To on ma inicjatywę, im więcej ofert tym większy wybór - nieprawdaż, inteligentko?
              • anwad Re: Nie łżyj 04.04.11, 21:24
                Nie, po prostu dla Rosjan to gratka - kupić za stosunkowo niewielkie pieniądze jedną z dwóch najważniejszych firm paliwowych w Polsce. A potem dyktować warunki Polsce, w tym Orlenowi... Na którego szkodę Rosja działała w związku z Możejkami.
                A tak btw - czemu tak się zaangażowałeś w obronę autorów tej grandy?
          • remez2 Re: Nie łżyj 04.04.11, 21:08
            Chodzi o to, że zestawienie tych liczb wygląda szokująco.
            > Dodatkowo - wyeliminowanie Rosjan z prywatyzacji przyniosłoby drastyczne obniże
            > nie ceny Lotosu. W czyim interesie by to było?
            Z całą pewnością potencjalnego nabywcy.
            ------------
      • anwad Sam łżesz 04.04.11, 20:26
        Po pierwsze - dlaczego Polska miałaby sprzedawać nowoczesny koncern, który przynosi państwu polskiemu duże zyski? I należy do strategicznej branży?
        Na dodatek za bezcen.
        I do tego firmie rosyjskiej (naiwnością jest sądzić, że na kilka firm rosyjskich wygra chińska).
        • aniechto.only Re: Sam łżesz 04.04.11, 20:31
          Kto ustala cene akcji?
        • rydzyk_smigly Re: Sam łżesz 04.04.11, 20:38
          Ja jestem taki,że jak nie dotknę to nie uwierzę. W przeciwieństwie do ciebie - zaczekam.

Lotos nie wypłacił w 2009 dywidendy, zanosi się, że za 2010 również nie będzie ze względu na kredyt 4 mld, który spółka zaciągnęła na rozwój 10+. Warto pamiętać,że to kredyt komercyjny, zaciągnięty w bankach, a nie państwowa inwestycja jak pisze większość twoich partyjnych kolegów. Firmę się sprzedaje za tyle, ile za nią daje rynek, to podstawowa reguła ekonomiczna.
          • zoil44elwer Re: Sam łżesz 04.04.11, 20:47
            Tylko w przetargu może zarząd złożony z samych swoich tak ustawić warunki że kupi ten co POWINIEN kupić.
          • anwad Re: Sam łżesz 04.04.11, 20:50
            Chwileczkę, koncern po to był modernizowany, żeby przynosił jeszcze większe zyski. A z tych większych zysków mogą być finansowane kredyty.

Ktoś podał cytat: ""Grupa Lotos zmodernizowała rafinerię w Gdańsku, dzięki czemu wzrosły moce instalacji destylacji CDU do poziomu 10,5 mln ton (poprzednio 6,0 mln ton) i moce głębszej konwersji do 76% (poprzednio 69%). Szacujemy, że zwiększy to marże rafineryjne o 1,5 USD na baryłce przy prawie dwukrotnym wzroście mocy".

Z jakiego powodu mielibyśmy sprzedawać firmę przynoszącą duże zyski, z których mógłby być przez wiele lat zasilany Skarb Państwa? Dlaczego mielibyśmy odsprzedawać ją Rosji? Żeby jeszcze bardziej od niej uzależnić się energetycznie?
            • rydzyk_smigly Re: Sam łżesz 04.04.11, 20:54
              Z większych zysków większe podatki dla państwa. Kto sprzedaje Rosji, kiedy ew. decyzja o prywatyzacji ma być podjęta za prawie rok, propagandzistko?
              • anwad Re: Sam łżesz 04.04.11, 21:00
                "Decyzja o ewentualnej sprzedaży Grupy Lotos ma zapaść na posiedzeniu Rady Ministrów pod koniec tego roku. Resort skarbu chce sprzedać cały posiadany pakiet 53 proc. akcji firmy".

www.dziennikbaltycki.pl/biznesnapomorzu/386049,pis-nie-oddawac-lotosu-rosjanom,id,t.html?cookie=1
                "Premier podkreślił w poniedziałek, że "nie ma żadnej ideologicznej przesłanki", aby mówić kategorycznie 'nie' inwestorom z jakiegokolwiek kraju, także z Rosji.

Natomiast ze względu na pozycję surowcową Rosji i na nasze częściowe - Bogu dzięki - ale jednak uzależnienie od dostawców ze strony rosyjskiej, wskazana jest oczywiście pewna ostrożność i powściągliwość, ale na pewno ni"e będzie jakichś takich ideologicznych zakazów na robienie wspólnych interesów, bo nasi sąsiedni są także od tego, abyśmy robili z nimi wspólne interesy" - powiedział Tusk".

nafta.wnp.pl/tusk-nie-ma-przeslanek-by-w-prywatyzacji-lotosu-mowic-nie-inwestorom-z-rosji,136087_1_0_0.html
                Plany są, a Polacy powinni się im przeciwstawić. Zamiast paplać o tematach zastępczych podsuwanych przez PO.
        • boblebowsky Re: Sam łżesz 04.04.11, 20:46
          anwad napisała:

> Po pierwsze - dlaczego Polska miałaby sprzedawać nowoczesny koncern, który przy
          > nosi państwu polskiemu duże zyski? I należy do strategicznej branży?
          > Na dodatek za bezcen.

A co to znaczy bezcen wg ciebie? Znasz już sumę?

> I do tego firmie rosyjskiej (naiwnością jest sądzić, że na kilka firm rosyjskic
          > h wygra chińska).

Na jakiej podstawie twierdzisz, że chodzi o firmę rosyjską ?
          • anwad Re: Sam łżesz 04.04.11, 20:55
            "Jak dowiedział się „Dziennik Bałtycki”, do tej pory memorandum prywatyzacyjne pobrało siedem rosyjskich firm oraz koncern China National Petroleum Corporation": www.dziennikbaltycki.pl/biznesnapomorzu/386049,pis-nie-oddawac-lotosu-rosjanom,id,t.html?cookie=1
            • boblebowsky Re: Sam łżesz 04.04.11, 21:00
              no i ....ty już wiesz kto kupi? Znasz cenę? Weź się lepiej za obchody 10.04 tam widzę twoje "kompetencje":))
              • anwad Re: Sam łżesz 04.04.11, 21:06
                Nie specjalizuję się w tym temacie, ale ktoś musi go podjąć, skoro dziennikarze milczą (oprócz dziennikarzy wpolityce.pl).
                • boblebowsky Re: Sam łżesz 04.04.11, 21:13
                  anwad napisała:

> Nie specjalizuję się w tym temacie, ale ktoś musi go podjąć, skoro dziennikarze
                  > milczą (oprócz dziennikarzy wpolityce.pl).
                  >

Nie no jasne, ktoś musi. A może przysporzysz nam więcej radości i zajmiesz się problemem elektrowni atomowej, gazu łupkowego czy wpływem na naszą planetę burzy na słońcu? Nie krępuj się:))
            • rydzyk_smigly No popatrz... 04.04.11, 21:06
              Pod koniec października ub.r. resort skarbu zaprosił inwestorów do negocjacji w sprawie kupna akcji Grupy Lotos, stanowiących ok. 53 proc. kapitału zakładowego. Na przełomie 2011 i 2012 r., będzie znana lista potencjalnych inwestorów, zainteresowanych kupnem. Według mediów Lotosem zainteresowane są m.in. OAO Gazprom Neft, węgierski MOL, TNK BP, PGNiG, fundusze private equity, wymieniana jest też firma chińska.
              forsal.pl/artykuly/501776,gras_o_prywatyzacji_lotosu_wykluczenie_rosjan_byloby_bardzo_szkodliwe.html
              • anwad Re: No popatrz... 04.04.11, 21:25
                A znane są Ci powiązania tej chińskiej firmy z rosyjskim ŁUKoilem?
                • rydzyk_smigly Re: No popatrz... 04.04.11, 22:14
                  Nie.
                  www.lukoilamericas.com/
                  • anwad Przejrzyj stronę Ośrodka Studiów Wschodnich. 04.04.11, 22:27

• aniechto.only Re: Kolejna bzdura analfabetki ekonomicznej 04.04.11, 20:22

Lotos to spółka akcyna , notowana na giełdzie. Cenę za akcje wyznacza giłeda nie rząd.To giełda ustala wartość Lotosu.
      • zoil44elwer Re: Kolejna bzdura analfabetki ekonomicznej 04.04.11, 20:33
        Spółka giełdowa z rządowym(kolesi) głosem decyzyjnym.Nominaci PO w zarządzie zdołują spółkę tak by wybrany(katarski reflektant) kupił ją za pół ceny.Ale za cały bakszysz.
        • aniechto.only Re: Kolejna bzdura analfabetki ekonomicznej 04.04.11, 20:39
          Prezesem społki jest od prawie 10 lat jedei ten sam czowiek- Paweł Olechnowicz.
          Nie jest nominantem PO.
    • man_sapiens Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:36
      Uważasz, że rząd powinien sprzedawać przestarzałą spółkę przynoszącą straty? Takie g.. jeżeli ktoś w ogóle kupi, to za symboliczną złotówkę. Nota bene, to był ulubiony sposób tzw. uwłaszczania się nomenklatury po 1989r. Tęsknisz do tego?
      • anwad Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:38
        Uważam, że nie powinien sprzedawać spółek strategicznych, za bezcen, na dodatek firmom z kraju, który działa wrogo przeciw nam w danej dziedzinie (blokada Możejek, budowa gazociągu północnego etc.).
      • zoil44elwer Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 20:43
        Piszesz o solidaruszej nomenklaturze? Bo np Blida mieszkała w 100-letnim familoku po dziadkach a Rakowski musiał opuścić lokal w Al Róż bo nie stać go było na czynsz.E Gierek(2 metry wzrostu) na starość musiał jeżdzić fiatem 126p,a gdyby nie belgijska renta to umarł by z głodu.Ale się uwłaszczyli komunisty,pra?
    • pokemon4 Re: Kolejna afera gospodarcza z udziałem rządu Tu 04.04.11, 21:26

Jak to ocenić?

Słów brak. Sprzedawczyki w akcji. W końcu ktoś go zastrzeli.

• anwad Z partii tylko PiS podjął tę sprawę 04.04.11, 21:56
      tvp.info/informacje/biznes/pis-przeciw-sprzedazy-lotosu-rosjanom/4245371
      www.pis.org.pl/article.php?id=18592
      Większość ludzi oczywiście nie ma pojęcia o tej aferze.
      • x2468 Re: Z partii tylko PiS podjął tę sprawę 04.04.11, 22:07
        Ty jak widać masz.Napisałaś już donos do prokuratora? Jeśli nie to prokurator weźmie się za ciebie.
        • anwad Re: Z partii tylko PiS podjął tę sprawę 04.04.11, 22:57
          Sprawie niewątpliwie powinna przyglądać się ABW i nie tylko...
          • lepkie.lapki Re: Z partii tylko PiS podjął tę sprawę 04.04.11, 23:14
            anwad napisała:

> Sprawie niewątpliwie powinna przyglądać się ABW i nie tylko...

A mnie to (ten wątek, znaczy się), anwad, wygląda na próbę manipulowania kursem Lotosu i uważam, że sprawie powinna się przyjrzeć KNF.

Chętnie podyskutuję z tobą o wycenie tej spółki, o ile pokażesz jakieś papiery świadczące o twoich kompetencjach w tym zakresie. To, co dotychczas wkleiłaś, każe mi jednak sądzić, że nie masz pojęcia, skąd wziął się ubiegłoroczny zysk Grupy Lotos i dlaczego był on w dużej mierze "papierowy".
    • piq intelektualistko wądziu, nadal nie odpowiedziałaś 04.04.11, 23:30
      ...na moje pytanie "co to jest polskość". Skoro używasz tego wyrażenia, to mam nadzieję, że wiesz co oznacza.
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,123910068,123919915,no_i_co_wadziu_.html
      A może nie ogarniasz tym, co nazywasz rozumem, tego, o czym mówisz?
    • 1normalnyczlo.w.i.e.k Nieprawda.To ja biorę cały Lotos.Tym razem nie dam 05.04.11, 01:01
      anwad napisała: Pakiet kontrolny 53% polski rząd wycenił na... zaledwie ok. 4 mld zł...

---> się wyrolować, jak w przypadku "sprzedaży" PZU przez złodziei Buzka, kiedy to na bankowe "gwarancje" kredytowe, które jemu i jego "specjalistom" przedstawił "Nabywca", nikt by nie udzielił kredytu nawet na zakup roweru!
      Teraz biorę Lotos w ciemno. Na początek zainwestuję 999 milionów ... :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka