sclavus 10.05.11, 18:36 2 lata więzienia za zbrodnię przeciwko ludzkości i zbrodnię komunistyczną... Specjalnie to podkreślam (podwójnie!) bo zbrodnie są przestraszliwe.... przestraszliwe! :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sclavus linka... 10.05.11, 18:37 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9572761,89_letni_byly_ubek_idzie_do_wiezienia__Za_bicie_aresztanta.html Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Ubek ma 89 lat, to jakaś 10.05.11, 18:40 ipnowsko-sądowa paranoja. Nawet w zawiasach tych 2 lat nie dostał... Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 No i co z tego. 10.05.11, 18:49 Jest w tym samym wieku co naziol, którego ściga Centrum Wiesentahala. – Gdyby udało się wam go osądzić, byłby to dowód na to, że Polsce naprawdę zależy na ukaraniu zbrodniarzy – mówił Piotrowi Zychowiczowi z "Rzeczpospolitej" kontynuujący dzieło Szymona Wiesenthala „ostatni łowca nazistów”, jak zwą go na świecie, Efraim Zuroff. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: A to IPN go skazał? 10.05.11, 18:47 A kto go do sądu podesłał z odpowiednim materiałem? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A to IPN go skazał? 10.05.11, 18:51 Może rodziny, które chciały ukarania winnego pobicia i znęcania się nad osadzonymi? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: A to IPN go skazał? 10.05.11, 19:15 Aaaa! to ten pobity miał więcej rodzin?? A może rodziny smoleńskie??? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A to IPN go skazał? 10.05.11, 19:28 Nie, ten pobity miał jedną rodzinę i na pewno to nie była twoja rodzina, bo ta wywodzi się z raczej z odmiennych kręgów. Poszkodowanych mogło być więcej - i na pewno było, skoro ten sk.yn sadysta miał takie zwyczaje, przypuszczalnie nic z tym nie zrobiono, bo nie udało się zdobyć więcej wystarczająco mocnych materiałów dowodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: A to IPN go skazał? 10.05.11, 19:33 IPN wniósł do sądu akt oskarżenia z paragrafu zbrodni przeciw ludzkości ponieważ zwolnił z pracy zomowca! Czy to nie jest chore? Następny przykład to oskarżenie Jaruzelskiego o zbrodnię przeciwko ludzkości bo podobno(?) kazał Czechom zestrzelić samolot porwany w Polsce przez defraudanta który w ten sposób chciał zwiać do Austrii.Czy to nie jest paranoja? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: IPN dał głos... 10.05.11, 18:46 Nie bardzo wiem gdzie tu powód do śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: IPN dał głos... 10.05.11, 18:48 A gdzie ja się śmieję? Jestem zdania rydzyka_śmigłego... Na prawdę!! Odpowiedz Link Zgłoś
zzarda32 Re: IPN dał głos... 10.05.11, 18:54 To jest nagroda dla tego dziadka, będą się musieli nim opiekować, leczyć, niańczyć? Kto tu sie wykazał zdrowym rozsądkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: IPN dał głos... 10.05.11, 18:55 Tam masz taki dwukropek i d duże na końcu wypowiedzi. Mam sprzeczne odczucia jeśli chodzi o sciganie za zbrodnie komunistyczne w obecnym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
zzarda32 Re: IPN dał głos... 10.05.11, 19:00 Jeśli jednak chcą ścigać to niech ścigają, ale 2 lata w zestawieniu ze słowem zbrodnia, już mi nie pasuje. Ponadto 89 w więzieniu? Dla niego może to być faktycznie nagroda? Druga strona medalu jest taka, że taki dziadek jak bedzie chciał uniknąć tego więziena, to je uniknie nie zależnie od chcę IPN i sądu aby go wsadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: IPN dał głos... 10.05.11, 19:19 Napisałem, że zbrodnie są przestraszliwe i podkreśliłem... raczej tylko po to, żeby zwrócić uwagę na tę straszliwość - w zamiarze było to szydercze... co ta ikonka miała podkreślić... Przykro mi, że nie odebrałeś tego zgodnie z moim zamiarem przekazu :) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Czego nie rozumiesz - to przecież proste. 10.05.11, 18:57 Zbrodnia komunistyczna (w rozumieniu ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. o Instytucie Pamięci Narodowej - Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu[1]) - czyn popełniony przez funkcjonariusza państwa komunistycznego w okresie od 17 września 1939 do 31 lipca 1990, polegający na stosowaniu represji lub innych form naruszania praw człowieka wobec jednostki lub grupy ludności bądź w związku z ich stosowaniem, stanowiący przestępstwo według polskiej ustawy karnej obowiązującej w czasie jego popełnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Czego nie rozumiesz - to przecież proste. 10.05.11, 19:24 Dobrze, dobrze... ja dużo rozumiem... Coś mi się jednak zdaje, że przestałem rozumieć określenia zbrodnia komunistyczna i zbrodnia przeciwko ludzkości... Zacząłem jednak dobrze rozumieć dlaczego, ci zbliżeni do PiS, żądają, żeby do Katynia przypisać określenie ludobójstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Czego nie rozumiesz - to przecież proste. 10.05.11, 19:30 Pytam - zrozumiałeś już, co ma wspólnego zbrodnia komunistyczna z łamaniem praw człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Tu czytać : 10.05.11, 19:45 - zakaz stosowania tortur, nieludzkiego lub poniżającego traktowania lub karania pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_człowieka Łamanie praw człowieka wchodzi w skład definicji tzw. zbrodni komunistycznych, to znaczy czynów popełnionych w okresie od 17 września 1939 do 31 lipca 1990 pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_komunistyczna Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: IPN dał głos... 10.05.11, 19:00 Opis wymuszania zeznań zestawiony z "zbrodnia przeciwko ludzkości" faktycznie wygląda trochę kulawo. Dobrze jednak, że skazano tego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
zzarda32 Re: IPN dał głos... 10.05.11, 19:05 To nie kulawo, ale żenująco? takie głosy są już od dawna? Jeszcze jedno - dziadek w wieku 89 lat wymaga stałej opieki, tym wyrokiem taką opieką mu oferują, to nie jest kara, ale kara dla klawiszy już tak? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sajgon [...] 10.05.11, 19:12 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz [...] 10.05.11, 19:18 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sajgon Re: Ale żeś teraz odjechał:-))) 10.05.11, 19:25 mike.recz napisał: > mr.sajgon napisał: > Pozniej pod mur i wapnem go... Obrazasz sie na standardowe procedury ? Wiesz ilu bezimiennych pochowano na warszawskich cmentarzach ? I pochowano to raczej eufemizm, wrzucono noca do dolu i wlasnie posypano wapnem. Sadzisz ze oni tego chcieli lub ich rodziny ? A moze oni nie byli ludzmi tak jak ten wlasnie skazany ? Ktos strzelal w tyl glowy, ktos noca wywozil zwloki na cmentarz ktos zacieral slady. Dzis nawet nie znamy miejsca pochowku ludzi o ktorych mozna powiedziec ze oddali zycie za wolna Polske. Wybaczyc tak, ale najpierw osadzic i nigdy nie zapominac aby bylo przestroga, aby nigdy takie czasy juz nie wrocily. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Ale żeś teraz odjechał:-))) 10.05.11, 19:45 Nie oznacza to jednak że powinieneś robić tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sajgon Re: Ale żeś teraz odjechał:-))) 10.05.11, 20:27 mike.recz napisał: > Nie oznacza to jednak że powinieneś robić tak samo. Ja tylko nakreslilem pewien scenariusz, przypominajac w kontekscie "smiesznego" wyroku za zbrodnie. To ze dopiero teraz po tylu latach dochodzi do tego skazania jest hanba dla Polski. Dlatego nabijanie sie z tego faktu, jak w tym watku jest nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Ale żeś teraz odjechał:-))) 10.05.11, 20:38 Nie zgrywaj mi tu proszę jakiegoś poinformowanego historyka, jedynego w towarzystwie znającego realia tamtych czasów. Bardzo dobrze wiesz bo mogłeś to przeczytać już wcześniej co wzbudziło tu uśmieszek i nie był to ani fakt lania czy molestowania psychicznego aresztanta ani skazanie dopiero po tylu latach. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sajgon Re: Ale żeś teraz odjechał:-))) 10.05.11, 20:55 mike.recz napisał: > Nie zgrywaj mi tu proszę jakiegoś poinformowanego historyka, Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Ale żeś teraz odjechał:-))) 10.05.11, 21:02 mike.recz napisał: Nie zgrywaj mi tu proszę jakiegoś poinformowanego historyka, mr.sajgon napisał: No popatrz a juz myslalem ze mi sie udalo :-)) Niech będzie, byłeś blisko;) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Sprawiedliwosc nareszcie go dosiegla 10.05.11, 19:26 Jestem przekonany(!), że ta prawda cię wyzwoli... Ciekawym jednak, czy będziesz wtedy jeszcze bardziej śmieszny? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sajgon [...] 10.05.11, 19:31 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: IPN dał głos... 10.05.11, 19:13 zzarda32 napisał: > To nie kulawo, ale żenująco? takie głosy są już od dawna? Na pewno chciałeś postawić znak zapytania? To tak jak gdybyś twierdził pytająco. > Jeszcze jedno - dziadek w wieku 89 lat wymaga stałej opieki, tym wyrokiem taką > opieką mu oferują, to nie jest kara, ale kara dla klawiszy już tak? Tak jak każdemu innemu skazanemu. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: IPN dał głos... 10.05.11, 19:30 Jesteś przekonany, że to dobrze iż skazano go za: zbrodnię komunistyczną i zbrodnię przeciwko ludzkości??? Nie wydaje ci się to śmieszne (co najmniej!), w kontekście tego, co mu zarzucono?? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: IPN dał głos... 10.05.11, 19:38 Kiszczakowi IPN zarzucił ZBRODNIĘ p/l bo zwolnił z pracy zomowca!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: IPN dał głos... 10.05.11, 19:42 sclavus napisał: > Jesteś przekonany, że to dobrze iż skazano go za: zbrodnię komunistyczną > i zbrodnię przeciwko ludzkości??? > Nie wydaje ci się to śmieszne (co najmniej!), w kontekście tego, co mu zarzucon > o?? Tzn. gdyby to nie zostało potraktowane jako "zbrodnia..bla, bla, bla", to już dawno byłoby przedawnione. Brzmi śmiertelnie groźnie i poważnie, a w zestawieniu z opisem dość komicznie. Jednak tylko ze względu na taką klasyfikację można było go skazać. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: IPN dał głos... 10.05.11, 19:54 Ciekawe NA PODSTAWIE JAKICH DOWODÓW skazano tego faceta w sprawie sprzed 64 lat? Bo rak zeznał "pokrzywdzony",człowiek chyba też ponad 80-letni.Zemsta rówieśnika,chyba za inne sprawy a nie za pobicie w areszcie.Takie pobicia w aresztach były,są i będą normalką.Dz\isiaj policjant nawet za pobicie ze skutkiem śmiertelnym czy zastrzelenie człowieka dostaje wyrok maksimum 5 lat,jeżeli w ogóle go skarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: IPN dał głos... 10.05.11, 20:03 zoil44elwer napisał: > Ciekawe NA PODSTAWIE JAKICH DOWODÓW skazano tego faceta w sprawie sprzed 64 lat > ? Bo rak zeznał "pokrzywdzony",człowiek chyba też ponad 80-letni.Zemsta rówieśn > ika,chyba za inne sprawy a nie za pobicie w areszcie.Takie pobicia w aresztach > były,są i będą normalką.Dz\isiaj policjant nawet za pobicie ze skutkiem śmierte > lnym czy zastrzelenie człowieka dostaje wyrok maksimum 5 lat,jeżeli w ogóle go > skarzą. Nie wiem czy się mścił czy po prostu opowiedział jak było ale podstawą musiały być zeznania poszkodowanego. Zgadza się. Obecnie również się przesłuchuje w podobny sposób. Policjant, który nieumyślnie zabił chłopaka został skazany na 8: kalendarium.polska.pl/wydarzenia/article.htm?id=52772 więc bywa z tym różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: IPN dał głos... 10.05.11, 20:22 Wyrok jest wysoki, jeśli adwokat się odwoła, to mu zawieszą ( o ile te czyny nie zostały uznane za dokonane z tzw. szczególnym okrucieństwem ) albo skrócą odsiadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: IPN dał głos... 10.05.11, 20:53 Ostatnio policja wpadła(z drzwiami) do domu 91 latka skuwając go i rzucając na podłogę wskutek tego doznał obrażeń.Prokuratura Seremeta i policja Millera uznała że było to zgodne z prawem RP3.A że pomylili domy no cóż,każdemu się zdarza "pomylić" adres i pobić niewinnego staruszka?! Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: IPN dał głos... 10.05.11, 21:04 zoil44elwer napisał: > Ostatnio policja wpadła(z drzwiami) do domu 91 latka skuwając go i rzucając na > podłogę wskutek tego doznał obrażeń.Prokuratura Seremeta i policja Millera uzn > ała że było to zgodne z prawem RP3.A że pomylili domy no cóż,każdemu się zdarza > "pomylić" adres i pobić niewinnego staruszka?! W omawianym przypadku, którego dotyczy wątek nie było mowy o pomyłce. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Oczywiście... 10.05.11, 21:50 Ten jakoby zelżony i pobity należał najwyraźniej do zgrupowania "Błyskawica", znanego lepiej na Podhalu pod nazwą bandy "Ognia". Odkąd Lechkacz odsłonił pomnik tego bandyty (i byłego ubeka) to IPN spod ziemi wykopie nawet zwłoki jego prześladowców i postawi przed trybunałem. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Oczywiście... 10.05.11, 22:05 tojajurek napisał: > Ten jakoby zelżony i pobity należał najwyraźniej do zgrupowania "Błyskawica", z > nanego lepiej na Podhalu pod nazwą bandy "Ognia". Odkąd Lechkacz odsłonił pomni > k tego bandyty (i byłego ubeka) to IPN spod ziemi wykopie nawet zwłoki jego prz > eśladowców i postawi przed trybunałem. Takie całkiem jakoby to raczej nie było skoro wyrok zapadł. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: IPN dał głos... 10.05.11, 20:14 Rozumiem, że jak cię z ulicy zwinie jakiś bandyta, uwięzi w odludnym miejscu, pobije, skopie i pobawi twoim cierpieniem ściskając twoimi paluszkami długopis, to mu za to ładnie podziękujesz buziakiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
elementantypisowski-2 Re: IPN dał głos... 10.05.11, 22:07 dzisiejsze służby robią to samo . Za kilkanaście lat jak w Polsce będzie normalnie - weźmie się oprychów i skaże za zbrodnie .. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.z.monachium [...] 10.05.11, 20:03 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: :))))))))))))) :))))))))))))) :)))))))))))))) 10.05.11, 20:45 Co więcej powinieneś się bać! Odpowiedz Link Zgłoś
zomozadwa jeżeli gość był od "ognia" 10.05.11, 22:32 , to jak najbardziej należał mu się wycisk. podhale24.pl/aktualnosci/artykul/4825/Sekretarz_Generalny_Towarzystwa_Slowakow_w_Polsce_8222Ogien8221_nie_dzialal_zgodnie_z_prawem.html Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: jeżeli gość był od "ognia" 10.05.11, 22:39 89-letni Stanisław B. zaprzecza jakoby mu się należało. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: jeżeli gość był od "ognia" 10.05.11, 23:10 Całkiem niedawno na FK sporo osób usprawiedliwiało tortury stosowane w celu wymuszenia zeznań.To jak nazwać stosowanie tortur w porównaniu z krzykiem i grożeniem tylko zatrzymanemu bandycie od "Ognia"? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Sowiecki wycierus rozpacza nad losem ubeka 10.05.11, 22:24 Szkoda, że zawsze znajdzie się jakiś dobrowolny, entuzjastyczny sowiecki, ale polskojęzyczny niewolnik gotów do upadłego bronić najgorszej ubeckiej szmaty. Dla ofiar tej szmaty nigdy nie znajdzie dobrego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
elementantypisowski-2 Re: Sowiecki wycierus rozpacza nad losem ubeka 10.05.11, 22:28 zarzuty IPN są nonsenem - zwolnienie z pracy zbrodnią , podniesienie głosu ,grożenie .. Dzisiejsze służby robią to samo .. Znaczy są zbrodniarzami wg rozumienia zachowań Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Sowiecki wycierus rozpacza nad losem ubeka 10.05.11, 22:32 Np nad losem ofiary UB J Kurasiem ps Ogień nie znajduję ani litery współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz O kim to ukos napisałeś? 10.05.11, 22:43 ukos napisał: "Sowiecki wycierus, polskojęzyczny niewolnik gotów do upadłego bronić najgorszej ubeckiej szmaty." Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Sowiecki wycierus rozpacza nad losem ubeka 11.05.11, 09:02 ... życzy pan sobie Ognia? Bo reszta to: no comment... nie komentuje się pierdółek... Odpowiedz Link Zgłoś
vargtimmen Za późno 10.05.11, 23:17 O 20 lat. 20 lat temu trzeba było to zrobić. Ale lepiej późno, niż wcale. Jeśli dowody potwierdzają stosowanie tortur - to skazać sprawcę, niech się wyrok uprawomocni, a potem dopiero ułaskawić ze względów humanitarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
contessa_martusia 20 lat temu Macirewicz oskarzał Chrzanowskiego 10.05.11, 23:33 Chrzanowski nie siedzi. Maciorewicz tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś